Dodaj do ulubionych

ścieżki rowerowe

01.08.06, 18:17
Czy korzystający z rowerów w Płocku są zadowoleni z realizacji obietnic
dotyczących ścieżek rowerowych (szczególnie przez Wisłę, słynna propozycja
p.M.M o budowie ścieżki pod starym mostem, czy też ścieżka do Łącka)? MySlę,
że warto byłoby zebrać się przed ratuszem i podziękować M.M i ekipie rządzącej
za pamięć
o było nie było dość dużej grupie wyborców.
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: ścieżki rowerowe 01.08.06, 21:39
      Prezydent Milewski wbrew opiniom wypowiadanych przez jego zagorzałych
      zwolenników nie ma żadnych spektakularnych sukcesów - to samo tyczy się również
      ścieżek rowerowych. Totalny brak inwestorów zewnętrznych, a wszystkie
      inwestycje prowadzone z budżetu są opóźnione, poobcinane z kosztów i wartości
      dodanej, dlatego też nie można się dziwić, że nie powstała m.in. kładka pod
      mostem. Jak możemy oczekiwać czegoś takiego jak ścieżki rowerowe skoro obecna
      kadencja w sumie nie przyczyniła się do poprawy standardów życia w mieście
      (zwłaszcza jeśli chodzi o gospodarkę). Chociaż z drugiej strony zbudowano
      jednak trochę ulic osiedlowych, więc rowerami z pewnością jeździ się już w tych
      miejscach dużo wygodniej :)
    • enaka Re: ścieżki rowerowe 03.08.06, 15:25
      Chetnie przylacze sie do podziekowan.
    • melqiades Re: ścieżki rowerowe 18.08.06, 11:24
      To w tym wątku zapytam o coś co wyczytałem bodajże w prasowej relacji
      ze spotkania w sprawie postępu prac przy dojazdach do mostu - o pomysł wjazdu
      na nową przeprawę dla rowerzystów z poziomu ul. Grabówka.
      Czy wiecie może jak to rozwiązanie ma docelowo wyglądać?
      Z tego co zrozumiałem drogi dojazdowe nie zostaną wyposażone w ścieżkę rowerową,
      zaś sam most - tak. Podjazd dla rowerzystów ma powstać z ul. Grabówka (sic!?!).
      Nie bardzo jestem w stanie to sobie wyobrazić, choć może i sam pomysł na trasę
      rowerową wzdłuż Wisły z możliwością przeprawy przez rzekę nowym mostem jest
      całkiem fajny.
      • stuntman Re: ścieżki rowerowe 18.08.06, 12:56
        Podejrzewam, że będzie to rodzaj ślimaka służącego również niepełnosprawnym do
        dostania się na most. Ciężko jest coś więcej o tym powiedzieć gdyż pomysł
        pojawił się stosunkowo niedawno. Z drugiej strony dziwne, że nikt nie pomyślał
        o połączeniu Wyszogrodzkiej z mostem ścieżką rowerową. Czy to aż tyle kosztuje?
        Późniejsze jej dorobienie będzie z pewnością dużo droższe. To samo dotyczy
        jakże potrzebnych zjazdów drogowych z mostu na Grabówkę. Bezsens.
        • yolo.szwarc Re: ścieżki rowerowe 18.08.06, 13:33
          Stuntman co do sciezek masz racje, ale ja nie wiem nawet kiedy sie ich doczekamy na odcinku ZEP-PKO wzdluz Wyszogrodzkiej.
          Jednak wydaje mi sie, ze to dobrze ze nie bedzie zjazdu z mostu na Grabowke. To jest dosc zaciszna okolica i mysle, ze bedzie dobrze bez nich.
          • stuntman Re: ścieżki rowerowe 18.08.06, 14:00
            Ścieżki rowerowe na Wyszogrodzkiej powstaną mam nadzieję wraz z budową ronda i
            drugiej nitki owej ulicy. Mogłoby to być już w tym roku, ale znowu ktoś sprawę
            spieprzył i nawet nie ma odwagi tego głośno powiedzieć...
            Co do zjazdów na Grabówkę to kolejny raz powtarzam, że tam miałby odbywać się
            jedynie ruch lokalny, który w znaczącym stopniu odciążyłby węzeł na
            Wyszogrodzkiej z samochodów, teraz właśnie korzystających z Grabówki
            (mieszkańcy Borowiczek, Cholerki, części Imielnicy, samej Grabówki itp.).
            Przecież wystarczy postawić znak tonażu i żaden samochód ciężarowy nie będzie
            tam jeździł, z resztą i po co - w okolicy nie ma żadnych firm ani sklepów. Poza
            tym słyszałem (wprawdzie nie z pierwszej ręki), że w przyszłości takie zjazdy
            jednak mają zostać dobudowane (ale kiedy, niewiadomo).
            • joops1982 ścieżki rowerowe 19.08.06, 13:20
              Grabówka nie jest przygotowana na to żeby był tam wzmożony ruch. Jeśli był by
              tam zjazd to wiele osób robiło by sobie skrót i jechało przez Cholerkę,
              podejrzewam, że większość samochodów osobowych jeździło by właśnie tą drogą i z
              drogi lokalnej zrobiła by się główna. Tak samo jest ze zjazdem z starego mostu.
              Uliczki koło zoo wykorzystywane są przez kierowców jako skrót i chodź sam
              tamdtędy jeżdzę to współczuję mieszkańcą tego osiedla.

Dobrze że na grabówkę będzie zjazd ścieszki rowerowej, ale nie rozumiem
              dlaczego ścieżka nie będzie ciągnięta dalej. Przecież we wszystkich
              zapowiedziach i planach ścieżki rowerowe miały się ciągnąć do wyszogrodzkiej.
              Kiedy zmieniono plany???
              • stuntman Re: ścieżki rowerowe 19.08.06, 16:10
                Ja mimo wszystko będę bronił pomysłu zjazdów na Grabówkę. W końcu jest to ulica
                miejska, nie żadna osiedlówka i normalne że część ruchu odbywa się właśnie po
                niej. Skrót z mostu na Grabówkę nie dla wszystkich będzie opłacalny, ponieważ
                kiedy powstanie rondo na Wyszogrodzkiej, będzie to wygodniejsza droga dla osób,
                które mają do przejechania kilka dzielnic. Grabówka siłą rzeczy posłuży
                mieszkańcom zamieszkującym w jej pobliżu, a chyba takie było założenie przy jej
                budowie, żeby dać alternatywny dojazd do centrum. Skoro jeżdżą nią autobusy to
                chyba nie jest aż tak delikatna, żeby traktować ją jak jajko. W mieście jest
                sporo innych takich miejsc, gdzie brakuje kawałka łącznika aby usprawnić ruch.
                A ścieżki rowerowe od mostu do Wyszogrodzkiej powinny być.
                • melqiades Re: ścieżki rowerowe 21.08.06, 10:52
                  Również uważam rezygnację z możliwości wjazdu na nowy most z Grabówki
                  za nieporozumienie. Cały remont Grabówki był przecież pomyślany jako
                  inwestycja w trasę alternatywną do wiecznie korkującej się Wyszogrodzkiej.
                  Brak wjazdu z Grabówki dla mieszkańców sporej części miasta wyłącza
                  sensowność korzystania z nowej przeprawy w godzinach szczytu - chyba, że
                  ktoś lubi te nasze lokalne, prowincjonalne korki. Już lepiej będzie "cofnąć się"
                  na stary most.
                • piotrploc Re: ścieżki rowerowe 25.08.06, 07:58
                  Wjazd z Grabówki na most powinien być. W przeciwnym wypadku, czemu ma służyć
                  ul. Gościniec i nowy zjazd z Morelowej do Grabówki?
                  Rozwiązanie docelowe, tj węzeł z wiaduktami "wspinającymi się" po łuku na drogę
                  do mostu jest bardzo drogie i zgadzam się, że nie na nasze możliwości w tej
                  chwili, ale można to zrobić inaczej. Można zrobić skręt z Grabówki w prawo,
                  przed mostem jadąc od strony Borowiczek, droga po gruncie, bez wiaduktów.
                  Włączyłaby się płynnie w drogę zjazdową z mostu poprzez dodatkowy pas, potem
                  rozbiegówkę i dotarrła do ronda, na którym, jeśli ktoś ma życzenie to zwraca na
                  most. Nadrabia się ok 1- 2 km, ale nie jedzie do centrum na stary most.
                  Rozwiązanie ma swoje wady, wiem.
      • stuntman Re: ścieżki rowerowe 29.08.06, 19:15
        Wiadomo już jak na 100% będą wyglądały wjazdy na most dla pieszych i rowerów.
        Od Grabówki w stronę mostu zostaną wybudowane dwa równoległe pomosty po obu
        stronach estakady, wznoszące się w kierunku mostu. Na estakadę nie będzie można
        wejść, przewidziano jedynie kładkę dla służb techicznych.
        • joops1982 Re: ścieżki rowerowe 29.08.06, 20:28
          A w przyszłości będą ścieżki pociągnięte do Wyszogrodzkiej???
          • stuntman Re: ścieżki rowerowe 29.08.06, 21:48
            Z tego co widziałem na planach, raczej będzie musiała być to dość odległa
            przyszłość. Projekt dróg uwzględnia nawet takie kwestie jak np. miejsce na
            drugą nitkę drogi dojazdowej pomiędzy ul. Dobrzykowską a Ciechomicami czy
            zjazdy z przyszłego skrzyżowania wielopoziomowego na Dobrzykowskiej, jednak o
            ścieżce rowerowej na estakadzie nie ma tam nic. Może powstanie ona kiedyś,
            kiedy będą dobudowywane wyloty drogowe na Grabówkę?
            • tadesc Re: ścieżki rowerowe 13.09.06, 20:21
              Wracając do ścieżek rowerowych, czy ktoś jechał ulicą Mazura ( zjazd z Podolszyc
              Płd na Grabówkę). Tam to popieprzyli tą scieżkę: najpierw jedzie się kawałek
              ulicą w dół, potem wjeżdża na ścieżkę po prawej stronie, po przejechaniu ok. 100
              m trzeba zjechać przez jezdnię na ścieżkę po lewej stronie drogi , a potem za
              połową drogi znowu zjazd przez jezdnię na prawą stronę. O jakości położenia
              asfaltu na ścieżce nie wspomnę, fala za falą. Czy oni to na trzeźwo robili?
              Wjazdy na ścieżki
              (nie tylko tam na Mazura) generalnie do bani. Krawężniki wysokości kilku cm
              (niektóre mają chyba około 10 cm), jak po takich ścieżkach jechać? Wykonawcy
              chyba nigdy nie jeździli na rowerze i nie wiedzą jak powinien wyglądać podjazd.
    • stuntman Spotkanie w sprawie przebiegu tras rowerowych 17.09.06, 14:43
      www.ump.pl/main.php?cid=akt&&iid=1006
      • zjadowity Re: Spotkanie w sprawie przebiegu tras rowerowych 17.09.06, 20:47
        Zbliżają się wybory i trzeba zaserwować kiełbasę...
        Pogadają, dadzą ulotki i dalej będą mieć potrzeby mieszkańców w miejscu
        gdzie "proces trawienia dobiega do szczęśliwego końca"
      • melqiades Re: Spotkanie w sprawie przebiegu tras rowerowych 18.09.06, 19:30
        Wygląda na to, że jesteśmy skazani na rządy lokalnych
        specjalistów od "długoterminowego planowania inwestycji w okresach
        gorączki przedwyborczej"... a realnych alternatyw niestety nie widać.
        Swoją drogą - to trochę wstyd, organizować takie spotkania
        na koniec kadencji (często śmieję się ze starych nawyków przecinania
        wstęgi i uroczystego oddawania "nowych odcinków", ale tęsknię po cichu
        za momentami, kiedy - cóż z tego, że pomatycznie i z patosem, ale jednak -
        jakaś poważniejsza inwestycja zostanie w końcu w Płocku zrealizowana
        i doprowadzona pomyślnie do końca).
        • g.dziwota Re: Spotkanie w sprawie przebiegu tras rowerowych 28.09.06, 15:43
          Czy ktoś z forumowiczów był na tym spotkaniu ??

www.ump.pl/main.php?cid=akt&&iid=1012
          www.ump.pl/images/news/1012/sciezki.jpg
          www.ump.pl/images/news/1012/05.jpg
          www.ump.pl/images/news/1012/12.jpg
          • joops1982 To skandal !!!!!!!!! 02.10.06, 13:14
            Taka ścieżka to skandal. Trzeba jak naszybciej przebudować. Tam się nie da
            jeździć na rowerze.

miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,3656900.html
    • balcer17 Re: ścieżki rowerowe 04.10.06, 16:00
      Witam wszystkich forumowiczów, to moj debiut na FPI.
      Kiedy ok miesiaca temu przeczytałem w TP, ze wzdłuz dróg dojazdowych nie bedzie
      chodników ani sciezek rowerowych, ogarnał mnie szał! Kiedy stuntman udostepnił
      na forum GW, link do prezentacji dróg dojazdowych i potwierdziło sie to co
      przeczytałem w tygodniku, moje snute w myslach od miesiecy plany o pieszych lub
      rowerowych wycieczkach tym szlakiem legły w gruzach... Nie wiem jak ktos mógł
      przyjac taki projekt, przeciez koszt chodników i sciezek przy porównaniu
      całosci kosztów poniesionych na budowe dróg dojazdowych jest niewielki, a
      miejsca tam tyle, ze moznaby sie pokusic nawet o jakas rowerostrade :-)) Dziwi
      mnie bardzo, ze nikt nie podniósł wrzawy kiedy zatwierdzano tak absurdalny
      projekt. Po co teraz opracowywac jakies bzdetne projekty drogi rowerowej wzdłuz
      starego mostu i ul. Dobrzykowskiej, kiedy mozna byłoby tam dojechac z nowego
      mostu, a w przyszłosci( po wybudowaniu odcinka Dobrzykowska - Góry) pokonac
      cała trase w jednaj linii az do Grabiny. Bardzo załuje, ze nie mogłem byc na
      spotkaniu z MM o planach sciezek, napewno bym sie pokusił o zadanie takiego
      pytania.
      Zawsze myslałem, ze odcinek dróg od mostu do Wyszogrodzkiej, bedzie typowa
      dwupasmowa miejska ulica, tym czasem zafundowano nam szose prawie w srodku
      miasta. Byłem dzisiaj na placu budowy w miejscu gdzie droga bedzie łaczyła sie
      z estakada. Całosc pewnie "okrasza" jeszcze rowami po obu stronach i mamay wies
      w srodku miasta...
      Czy kiedys nadejdzie taki dzien, ze przestane wstydzic sie za te miasto???
      • stuntman Re: ścieżki rowerowe 04.10.06, 20:10
        Pozdrawiam nowego forumowicza i zapraszam do regularnej dyskusji :)
        To, że droga mostowa jest budowana w standardzie drogi ekspresowej nie jest złe
        dla Płocka - po prostu pomyślano trochę na zapas. Za jakiś czas, kiedy
        standardy dróg się podniosą, my wciąż będziemy na czasie, jednym słowem
        myślenie perspektywiczne. Miały być przecież ślimaki i skrzyżowania
        wielopoziomowe, więc od początku było jasne, że nie będzie to taka zwykła droga
        tylko arteria komunikacyjna, zalążek nowego układu drogowego miasta. Ma to i
        swoje wady - np. brak wjazdu na most z Grabówki i z innych dróg miejskich
        (m.in. Ciechomicka). Skrzyżowania wprawdzie na razie są jednopoziomowe (choć z
        możliwością bezproblemowego ulepszenia) ale mimo wszystko standard tej trasy
        jest raczej na poziomie naszych aspiracji i miejmy nadzieję że wymusi to
        rozbudowę połączonych z nią dróg krajowych w okolicy. Inną sprawą jest brak
        chodników i ścieżek rowerowych wzdłuż dojazdów - tu naprawdę ktoś sprawy nie
        przemyślał. Dodatkowo komplikuje wszystko fakt, że tak naprawdę inne dojazdowe
        ścieżki rowerowe nie są póki co zbyt wygodne (chociażby kwiatek w postaci
        Gościńca) i puszczenie ruchu bezpośrednio z ronda na most, bez konieczności
        nieco uciążliwego podjechania na most z Grabówki wiele by ułatwiło. No ale cóż
        nic jak widać nie może być idealne, cieszmy się więc z tego co będziemy mieć.
        P.S. Rowów na pewno nie będzie, bo odwodnienie jest bardzo solidne, tak więc
        wjazd do Płocka tą właśnie drogą stanie się dobrą wizytówką dla naszego miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka