Dodaj do ulubionych

Płock dba o Padlewskiego

IP: *.plock.mm.pl 06.08.06, 11:16
POMOC OD GAZETY WYBORCZEJ
W sierpniu 1989r., pojechałem ponownie Warszawy, starając się nagłośnić
sprawę potrzeby odtworzenia parku im. Z.Padlewskiego. Wysłuchano mnie w
Gazecie Wyborczej i notka ukazała się. Niestety, były to jeszcze czasy
cenzury.

Byt park
Przy ulicy Kilińskiego (<--.— —^.i (art 2 p. 5 Ust. o Kontr. PubL i
Wid. z 31 VII 81. Dz. U. 20, póz. 99, zm. 1983, Dz. U. 44, póz* 204),
znajduje się w Plocku nagrobek gen. Zygmunta Padlewskiego, naczelnika
powstania styczniowego w woje* wództwie płockim* rozstrzelanego 15 mała 1803
roku.
Do wczesnych lat 70. nagrobek otoczony był zielenią par* ku. lecz wkrótce 90
wprowadzeniu stanu wojennego park wycięto. Zagrożony -był; również nagrobek
gen* Padlewskiego, ale ostatecznie ostał śle, choć już ogołocony z
otaczające) zieleni.
Na miejscu dawnego parku postawiono dom mieszkalny (-.—«—«.) (art. 2 p. S
Ust.
o Kontr. PubL i Wid. z 31 VII 81. Oz. u. 20, póz. 99, zm. 1983, Oz. U. 44,
póz. 204) a drugi stanie niebawem. A przecież tak nie* dawno Miejska Rada
Narodowa w Płocku nadała nagrobkowi i jego otoczeniu rangę Miejsca Pamięci
Narodowej Im. gen. Zygmunta Padlewsklego, zaś park, pod nr 413/77, figuruje
w

rejestrze zabytków kultury narodowej.
Zniszczono zatem zabytki kultury. ale to jeszcze nie koniec sprawy. W tym
samym miejscu w lutym 1863 rozstrzelano i pochowano sześciu znanych z
nazwiska oraz dalszych nieznanych uczestników oowstania styczniowego..,
Czyżby nie znali tych faktów prawnicy Wydziału Urbanistyki i Architektury.
Pracowni "Konserwacji Zabytków, prezes Płockiego Towarzystwa Naukowego?
Pewnie z racji tej niewiedzy wydano zgodę na postawienie budynku mieszkalnego
na miejscu łkażni l nie próbowano nawet przeprowadzić badań terenu.
Wystarczyło przecież sięgnąć do monografii Płocka iub skorzystać »ze zbiorów
Muzeum Mazowieckiego, gdzie znajduje się tablica z nazwiskami sześciu
rozstrzelanych, zdjęta z krzyża stojącego niegdyś w miejscu ich spoczynku.
Agatu CHOŚCICKA

arch. Z,D,
44
GAZETA WYBORCZA
Artykuł ODNALEZIONY LATEM 2004R.
Jak widzimy był czas kiedy Gazeta Wyborcza Pomagała. Ten czas obecnie
zniknął. Prosze popatrzeć na wpisy cenzury.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dermo Re: Płock dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 11:28
      Panie Zenonie,

Jesli Pan cos stara sie robic, prosze to robic bardziej profesjonalnie.
      Zeskanowal Pan tekst i nawet nie poprawil bledow w nim.

To samo z Pana ksiazkami, nie dziwie sie, ze nikt tego nie chce wydac, bo to
      dopiero notatki do ksiazki - nie ksiazka. Jakby dziecko z gimnazjum napisalo
      wypracowanie z takimi bledami jak Pan pisze swoje publikacje, jego oceny bylyby
      gorzej jak marne.
      • Gość: zd Re: Płock dba o Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 06.08.06, 11:51
        Panie Dermo, prosze mnie zastapić profesjonalnie, dostanie Pan 5. A tak to ple,
        ple. Niech Pan nie robi mieszkańcom wody z mózgu. Jest to typowy przykład
        Polaków konstytucyjnych, kórzy nie rozpatrują meritum sprawy dla sibie
        niewygodnej kierują uwagę na przecinki.
        Jest Pan szkodliwym człowiekiem Nic Pan nie napisał Dlaczego w Płocku
        niszczono polskich bohaterów. Czy zrobił Pan to rozmyślnie? Jest Pan
        profesjonalista zaciemniania Spraw narodowych. Jeżeli to uraża Pana
        specjalizacji, prosze odnależć tekst w Gazecie Wyborczej, Zanalizować
        profeslonalnie i sie odniść do sprawy. A tak widze , gimnazjum Panu nie pomogło.
        • Gość: Dermo Re: Płock dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 12:12
          > Niech Pan nie robi mieszkańcom wody z mózgu. Jest to typowy przykład
          > Polaków konstytucyjnych, kórzy nie rozpatrują meritum sprawy dla sibie
          > niewygodnej kierują uwagę na przecinki.

Jedynie zwrocilem Panu uwage, ze podal Pan tekst z całą masą błędow. A Pan jak
          zwykle jakies glupoty wypisuje. Sprawa bardzo mnie interesuje, ale przedstawiona
          w taki sposob jak Pan to robi - odrzuca zainteresowanych.

> Jest Pan szkodliwym człowiekiem Nic Pan nie napisał Dlaczego w Płocku
          > niszczono polskich bohaterów. Czy zrobił Pan to rozmyślnie? Jest Pan
          > profesjonalista zaciemniania Spraw narodowych.

Nie wiem skad takie pytanie. To chyba nie ten wątek.

> Jeżeli to uraża Pana specjalizacji, prosze odnależć tekst w Gazecie Wyborczej,
          Zanalizować profeslonalnie i sie odniść do sprawy.

Nie uraża. To Panski pomysl przytoczyc tu ten artykul. Po co mam wykorzystywac
          cudze pomysly?

>A tak widze , gimnazjum Panu nie pomogło

Za moich czasów nie bylo gimnazjow.

Wiedzialem, ze panska odpowiedz bedzie nie na temat. No, ale trudno ...
      • Gość: der. Re: Płock dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 12:01
        do dermo
        Pan Dylewski zeskanował tekst z GW prawidłowo
        nie wiesz co to znaczy profesjonalizm?
        gdyby Pan Dylewski tekst poprawił byłoby to fałszerstwo
        swoim wpisem p.Dylewski zdeklasował ciebie
        czekam na konkrety wskazane przez Pana Dylewskiego a nie na ple, ple, hehehe
    • Gość: Dermo Re: Płock dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 12:26
      Pozwole sobie dodac kilka slow o mogile Padlewskiego z dawnej prasy.

"Głos Mazowiecki" 16 listopada 1934 r., piątek
      "O opiekę nad mogiłą Padlewskiego. Swego czasu miał być organizowany w Płocku
      komitet, który miał się opiekować mogiłą Zygmunta Padlewskiego. Komitet do
      skutku nie doszedł, mogiłą zaopiekował się dr. Łunkiewicz z 4 p. s. k. Obecny
      stan mogiły bohaterów powstania styczniowego świadczy o troskliwej opiece,
      jednakże mogiłą Zygmunta Padlewskiego zająć się powinno społeczeństwo, powinien
      być powołany specjalny komitet, a właściwie troskę o to powinno przejąć
      Towarzystwo Opieki nad grobami bohaterów. Na mogile Padlewskiego powinno się
      postawić wreszcie odpowiedni pomnik."
      .........
      "Dziennik Płocki" z 22 maja 1923 r., wtorek
      "Poświęcenie Krzyża na mogile Padlewskiego. W niedzielę ubiegłą Płock był
      świadkiem niezwykłej uroczystości, mianowicie poświęcenia Krzyża na miejscu
      stracenia bohatera z roku 1963 - Zygmunta Padlewskiego.

Inicjatorką tej skromnej lecz wzruszającej uroczystości była młodzież harcerska,
      która nie mogąc się doczekać uczczenia pamięci bohatera trwalszym pomnikiem
      przez społeczeństwo, postanowiła upamiętnić choć skromnym krzyżem naczelnika
      powstania w Płocku.

Po godz. 12 zaczęły gromadzić się na placu Garnizonowem delegacje rozmaitych
      instytucji weterani (harcerze, szkoły, straż ogniowa, Tow. wioślarskie itp.) ze
      sztandarami w celu przygotowania pochodu. Przybył również oddział 4-go p.
      strzelców konnych i delegacja oficerów tego pułku. Niebawem rozwinął się pochód
      z orkiestrą i wojskiem na czele, z rozmaitemi delegacjami w kolejnym porządku [...]

Uroczystość sprawiła na zebranych wrażenie podniosłe i piękne.

Tablica przybita do krzyża opiewa: 1863-1923 r., ś. p. Zygmuntowi Padlewskiemu,
      bohaterowi walk o niepodległość ojczyzny, naczelnikowi powstania w województwie
      płockim. Pamiątkę tę, na miejscu męczeńskiej śmierci postawił hufiec harcerski
      im. Zygmunta Padlewskiego.".
      • Gość: zd Re: Płock dba o Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 06.08.06, 12:37
        Panie Dermo. Pisal Pan, ze czytał moje książki. Jak to sie stało. Przeciez nie
        dostał je Pan ode mnie. Czy Pan lub obywatele wyłudzili ode mnie i Panu dali
        do czytania? prosze wydrukować swoje materiały dla dobra płockiej społeczności.
        Zachęcam i Obywateli , niech odsapna i tez pisza . Ja o żydach pisałem
        dobrowolnie dla ich pamieci . Zasłużyli na to.
    • Gość: oko Re: Płock dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 11:39
      ciesze sie
    • Gość: ostrowski Re: Płock dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 10:21
      no prosze, a inni mówią ze nie dbaja w Płocku o Padlewskiego
      • Gość: Zenon Dylewski Re: Płock nie dba o Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 10.12.06, 15:47
        Co znaczy INNI? Nie dbają i nie zamierzają. Groby sprzedane, ziemia nie
        odkupiona. Komisja ds. przekrętu nie powołana. Od roku 2004, czekam na odpowiedź
        od tzw. Pisu.
        Co by tu jeszcze sprzedac?
        • Gość: pyt. Re: Płock nie dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 16:41
          krawatu z ZSMP nikt nie chce ?
          • Gość: Zenon Dylewski Re: Płock nie dba o Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 10.12.06, 17:12
            Podobno smieciu ze ma pracowałes. . Zestarzałeś sie pewnie i stwierdziłeś, ze
            nic nie uczyniłeś dobrego. Jako wyjatkowo dokuczliwa swołocz zebrałem w jedno
            miejsce wszystkie twoje wpisy.Beda potrzebne. Stram sie wejśc w twoja jaźn.
            RZeczywiscie jest pusta.. Pochodziśz z nikad. Jedynym twoim jasnym okresem była
            mozliwośc pracy w kombinacie, kóry uratował ciebie na krótko. Ale poza tym nic.
            Nawet gdybym należał do zetemesu, nie była zbrodnicza organizacja, juz dawno by
            sie za nia wzieli opozycjonisci. To takie paplanie człowieka podlego. Żebś
            chociaz troche poszedł do przodu.Nie masz najprostszych ceh bliźniego. Górnicy
            stoja murem jeden za drugiego. To praca mogaca przysieśc smier w wypadku
            powoduje więź koleżeńska. Z jakich nizin społecznych pochodzisz, ze nie ma u
            ciebie więzi z kolegami z pracy. Pewnie nikt ciebie nie lubił, miałes złe
            promieniowanie. najgorsze, że pewnie cos spłodziłes i zło i chamstwo powieliłeś
            niepotrzebnie. Taki slop. Pisz sobie ile ci wlezie. Stracone zycie. Ale zwróc
            uwage na siebie. i odliczaj. Jestem od 26 lat człowiekiemktóry uzdrawiał ludzi.
            Wiem co ci dolegai kiedy sie skonczy. Powiedz swojemu przychówkowi, ze za
            gnebienie, cos sie zaczeło. Powiedz tez, ze to był twój wybór. Nie masz zadnej
            wiedzy . A ja wiem jak skonczysz,nawet kiedy. A zaczaie sie od nóg. nikt ciebie
            nie dotknie, nie ma takiej potrzeby. juz spac spokojnie nie bedziesz.
            • Gość: TROLLONE Re: Płock nie dba o Padlewskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 17:37
              Panie ZD to Pan już schodzi i opisuje swoje zejście?
              Idź Pan szybko do spowiedzi, wyspowiadaj się z herezji,
              nieuczciwości i nienawiści do Polaków, może wybaczy
              i nie wylądujesz Pan w piekle.
              • Gość: duduś Re: Płock nie dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:29
                proponuje postawić w Płocku pomnik Zenka i jego słynnych spodni z Levi'sa.
                Pomnik nie powinien być wysoki, tak jak Zenek, tzn. taki że każdy przelatujący
                pies mógłby zadrzeć nogę i obszczać Zenka uszy
                • Gość: zgintera Re: Płock nie dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 10:12
                  Zenek Chyba nie aspirujesz ze swoimi uzdrowieniami do procesu beatyikacyjnego
                  Ulecz sie sam a najlepiej idz do lekarza psychiatry Skorzystaj z numeru pod
                  ktorym czekal na ciebie wyimaginowany pan hubert A w ogole to twoja ocena
                  przeszlosci zaczyna ewaluowac Juz zsmp nie zaliczasz do organizacji
                  przestepczych Coz wspomienia ,wspomienia Wkrotce oglosisz sie fanem pzpr Wow !
                  • Gość: chemik Re: Płock nie dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 10:43
                    Zenka pogielo calkowicie zaczal chwalic zsmp Kiedy zaczniesz chwalic ormo ?
                    opozycja tez ej nie atakuje Ale dobrze ze znow stajesz sie soba Moze to
                    niesmiale przesilenie w twojej chorobie i powrot do starych komuchowych korzeni
                    Pamietasz jak bylo na pochodach z okazji swieta pracy ? tylko niemow ze byles w
                    antypochodach
                  • Gość: sąsiad Re:zła natura slopu IP: *.plock.mm.pl 11.12.06, 17:02
                    Zapisz sobie datę, powiedz przychówkom i spokojnie czekaj.Za tweje zło , które
                    czynisz drugiemu.
            • teufel7 Re: Płock nie dba o Padlewskiego 11.12.06, 13:16
              Gość portalu: Zenon Dylewski napisał(a):

A ja wiem jak skonczysz,nawet kiedy. A zaczaie sie od nóg. nikt ciebie
              > nie dotknie, nie ma takiej potrzeby. juz spac spokojnie nie bedziesz.

No ktoś tu wyraźnie wkracza w moje kompetencje!!! :)))
              • Gość: olo Re: Płock nie dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 16:37
                wkracza bo ty sie nie liczysz, pustka
                • Gość: zdobrowolski Re: Płock nie dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 16:55
                  Zenek oddaj krawat zms do muzeum diecezjalnego albo w domu otworz izbe pamieci
                  zsmp To ci wolno i zadna wladza ci nie przeszkodzi Beda walic tlumy z calej
                  Polski
    • Gość: o. Re: Płock dba o Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 11:32
      jeden nawiedzony dużo gada a mało robi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka