Dodaj do ulubionych

SONDAŻ PREZYDENCKI

IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 18:05
Od dwóch tygodni odkryłem forum płockie na portalu gazety.
Za zaciekawieniem obserwałem szczególnie sondaże. Zaskoczyły mnie szczególnie
wyniki dotyczące popularności prezydenta Płocka. Ok. 50% uważało, że
poprzedni Prezydent (z SLD) był lepszy, a jedynie 3% popierało obecnego
Prezydenta.
W wyborach wygrał (minimalnie) oczywiście (bo gdyby przegrał by nie był
prezydentem) p. Milewski.
Logicznie rozumując ilości głosów powinny być rozłożone mniej więcej po
równo.
Gdyby zachować te proporcje (z sondażu internetowego) to w drugiej turze
poprzedni prezydent powinien dostać
94%, a obecny 6%. Chyba nikt w Polsce nie uzyskał 94%!! Zastanawiałem się kto
w takim razie zagląda (i głosuje).
Strasznie niereprezentatywna grupa albo jakiś szwindel. Z ciekawości zacząłem
spisywać przez tydzień czasu ilości oddanych głosów.
I tak do 11 lutego stary Prezydent miał 3207 głosów (49,9%)
nowy Prezydent miał 213 głosów ( 3,3%)
a teraz ilości głosów oddanych
od 11 do 12/02 : Hetkowski 17 (38,6%)
Milewski 19 (43,2%)
od 12 do 13/02 Hetkowski 159 (88,8%)
Milewski 11 ( 6,1%)
od 13 do 14/02 Hetkowski 14 (37,8%)
Milewski 11 (29,7%)
od 14 do 17/02 Hetkowski 23 (39,0%)
(obejmuje weekend) Milewski 19 (32,2%)
od 17 do 18/02 Hetkowski 722 (94,4%)
Milewski 8 ( 1,0%)
od 18 do 19/02 Hetkowski 8 (27,6%)
Milewski 13 (44,8%)

Co z tego widać. Normalnie każdy z Prezydentów otrzymywał 8 do 23 głosów
dziennie. Wyjątek stanowi okres od 12 do 13 lutego, kiedy Hetkowski dostał
159 glosów (10 razy więcej niż normalnie) oraz okres od 17 do 18 lutego,
kiedy Hetkowski dostał 722 głosy (50 razy więcej niz normalnie). Jeśli ktoś
trochę się zna na statystyce, to wie, że taki rozkład głosów (normalnie
kilkanaście głosów dziennie,a czasami 700), że jest mniej prawdopodobny niż
wygranie 6-ki w totolotka.
W praktyce taki rozkład mógłby sie zdarzyć, gdyby taki sondaż był
przeprowadzany przez 100 lat (a może 100 tys lat??).

Być może ten cały pseudonaukowy wywód jest nie potrzebny, bo szwindel
widać gołym okiem. System zabezpieczań przed podwójnym głosowaniem w tego
typu sondażach jest dośc prosty do obejścia. Wystarczy wyść z Internet
Explorer usunąć cookies i głosowac jeszcze raz. Myślę, że w ten sposób jedna
osoba może oddać 50-100 głosów na godzinę. (może ktoś spróbuje i podzieli się
informacją ile głosów oddał w ciągu godziny) Niestety sympatycy (jeden lub
kilku) poprzedniego Prezydenta zepsuli całą zabawę. Prosto licząc w tym
tygodniu stary Prezydent dostał extra (pod pojęciem "głosy extra" rozumiem
głosy oddane przez w sposób seryjny, przez jedną lub kilka osób, które
wypaczają wyniki sondaży) 850 głosów, na co potrzeba ok 10 godzin dla jednej
osoby (lub po 5 godz. dla dwóch).
Jeśli by wyrzucić głosy oddane z 12/13-02 i z 17/18-02 to wyniki za okres 11-
19 lutego
wyglądały by następująco:
Hetkowski 62 głosy - 36,7%
Struzik 8 głosów - 4,7%
Milewski 62 głosy - 36,7%
Dajmu mu czas 37 głosów - 21,9%
Reasumując stary Prezydent powinien mieć zbliżoną ilość głosów do aktualnego
Prezydenta.
Czyli gdyby nie wypaczano wyników prawdopodobnie wyniki na dzień 19 lutego
2003
wyglądały by nastepująco:
Milewski 294
Hetkowski 294
Struzik 38
Dajmy mu czas 175
Oczywiście może tu byc kilkuprocentowy błąd, ale na oko widać, że
doopisywanio głosy
nie tylko Hetkowskiemu (ok. 3800 - 3900), ale chyba do uprawdopodobnienia
wyników także
dopisano ok 1700 głosów na Struzika i 1100 głosów na "dajmy mu czas".
Na oddanie 3900 głosów (tyle głosów extra otrzymał w do tej pory stary
Prezydent potrzeba ok 50 godzin. To jest dobry tydzień pracy (tygodniowy
wymiar pracy zgodnie z kodeksem Pracy to 40 godzin). Nie wiem jak długo trwa
ten sondaż, ale chyba myślę, że to robota dwóch - trzech osób.
Interesujące były wyniki sondaży wśród internautów (chociaż nie jest to grupa
reprezentatywna), ale takie jak tu na stronie gazety Płockiej, gdzie głosuje
ok 50 osób dziennie jest bardzo łatwo wypaczyć, - jedna osoba może oddać
drugie pięćdziesiąt głosów i całkowicie zmienić wynik sondażu. Przy długich
głosowaniach,
takich jak tu popularności Prezydenta Miasta normalni ludzie głosują tylko
raz przez cały okres, a jedna osoba(mocno zawzięta) może oddać poświęcając na
to pół godziny - 30 głosów dziennie, wypaczając całkowicie wyniki sondażu.
Takie głosowania mogą się udać np. na onecie, może na stronie
głównej gazety, gdzie dziennie jest kilkadziesiąt tysięcy głosów i nawet
jak ktoś sie zaweźmie i odda 200- 300 głosów to może to zmienić wynik
głosowania o 1%.
Pewno strasznie przynudzam, więc to juz koniec.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: SONDAŻ PREZYDENCKI IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.03, 18:51
      Trochę długie, ale brzmi przekonywująco.
      • Gość: Bogdan Re: SONDAŻ PREZYDENCKI IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.03, 07:31
        Ten sam problem był z "sondażem" przedwyborczym.
        Ja z kolegami w kawiarence internetowej w ciągu
        godziny "wyciągnęliśmy" jedyną na liście kobietę
        n drugie miejsce (dając jej około 1200 głosów)
        Wtedy wystarczyło zablokować cookies i z jednego
        kompa można było pstrykać do woli.
        W tamtym sondażu wszyscy kandydaci dostali więcej
        głosów niż było uprawnionych do głosowania.
        Cóż internet nie jest doskonałym narzędziem do
        poważnych sondaży.
        • Gość: Belfer Re: SONDAŻ PREZYDENCKI IP: *.ruch.com.pl 20.02.03, 10:19
          Zgadzam sie z Tobą. Uważam, że z komputerowymi głosowaniami jest tak samo jak z
          politykami: są wyjątkowo niwiarygodne. Otóż z tych głosowań (na portalu
          płockiej "Gazety") wynika, że przynajmniej każda rodzina w Płocku dysponuje
          komputerem podłączonym do internetu, i z każdego z tych komputerów oddawano po
          jednym głosie w sondażu prezydenckim. Efekt tej analizy jest taki, że mamy
          bardzo zamożne społeczeństwo (według statystyk conajmniej na poziomie Szwecji i
          społeczeństwo to jest nad wyraz aktywne w uczestniczeniu w ważnych wydarzeniach
          politycznych i społecznych - chociaż nie widać tego przy wyborach
          samorządowych, parlamentarnych i referendach). Apeluję przeto do redakcji
          Gazety na Mazowszu o zaniechanie organizowania tego typu sondażu. Przypomina
          się sondaż na portalu internotowym wropcławskiej Gazety : jesienią ubiegłego
          roku według sondażu Władysław Frasyniuk otrzymał chyba ze 200 tys. głosów
          internautów, którzy chcieliby go widzieć jako prezydenta Wrocławia i co z tego
          wynikło... Frasyniuk otrzymał 10 razy mniej głosów. Tak wygladają internetowe
          sondaże polityczne.
        • Gość: TomI(c)E Re: SONDAŻ PREZYDENCKI IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 01:29
          Z tego co zauwazylem przed samym koncem Gazeta chyba przesiala glosy oddane z
          tego samego IP i ostateczne wyniki wygladaly wiarygodnie
    • rezyser.hoffander Re: SONDAŻ PREZYDENCKI 20.02.03, 10:09
      Statystyk namordował się i nabazgrał:

> Od dwóch tygodni odkryłem forum płockie na portalu gazety.
      > Za zaciekawieniem obserwałem szczególnie sondaże. Zaskoczyły mnie szczególnie
      > wyniki dotyczące popularności prezydenta Płocka. Ok. 50% uważało, że
      > poprzedni Prezydent (z SLD) był lepszy, a jedynie 3% popierało obecnego
      > Prezydenta.

No i proszę kolega się naliczył a i tak moim zdaniem cała para poszła w
      gwizdek.Bo - na jakiej podstawie uważasz ciechanowski matematyku ,że wynik
      wyborczy przekłada się na klepanie sondaży w necie.A gdyby przyjąć ,że na Metkę
      głosowały osoby nie majace dostępu do inetu oraz stare babki po kosciele? Albo
      zwolennicy Hetkosia bardziej lubią się wypowiedzieć niż zwolennicy Metki którzy
      się wstydzą - to otrzymujemy ,że jest to całkiem mozliwe.Warto również
      dodać ,że ci którzy nie głosowali ,a jest to przecież całkiem pokaźny odsetek ,
      mogą teraz oddawać swoje głosy.Poza tym sondaż odbywa się 3 m-ce po wyborach i
      każdy mógł zmienić zdanie widząc co Metka wyprawia (albo raczej ,że nic nie
      robi).Reasumujac - uważam ,że nikomu nie chciało by się 2000 razy logować kompa
      +usuwać cookies tylko po to że ma ambicje ładnie wygladającego sondażu.A sondaż
      jak to sondaż - nie zawsze jest reprezentatywny.

> Pewno strasznie przynudzam, więc to juz koniec.
      Może nie strasznie ale szkoda ,że tyle energii (liczenie i pisanie)a psu w du..

pozdrawia reżyser
      • Gość: krzys Re: SONDAŻ PREZYDENCKI IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 12:00
        rezyser.hoffander napisał:

> Może nie strasznie ale szkoda ,że tyle energii (liczenie i pisanie)a psu w
        du..
        >
        > pozdrawia reżyser

chyba jednak nie. statystyka jest nieublagalna, a niektorym ziejacym z
        nienawisci do obecnego prezydenta oszustwa ( nie tylko wyborcze ) sa nieobce.
        popieram apel o zaniechanie taki dzialan
        • rezyser.hoffander Re: SONDAŻ PREZYDENCKI 20.02.03, 17:58
          Gość portalu: krzys napisał(a):
          > chyba jednak nie. statystyka jest nieublagalna, a niektorym ziejacym z
          > nienawisci do obecnego prezydenta oszustwa ( nie tylko wyborcze ) sa nieobce.
          > popieram apel o zaniechanie taki dzialan

Tak w kwesti formalnej szanowny krzysiu - nie jestem ziejący z nienawiści tylko
          rzeczowo oceniajacy a na oszustwa mam jak najbardziej negatywne spojrzenie
          (oczywiście nie tylko wyborcze) i są mi jak najbardziej obce.
          Na koniec zagadka : skoro statystyka jest nieubłagalna to czemu niektórzy z nią
          polemizuja i doszukuja sie przekretów ???

pozdrawia reżyser
      • Gość: Stean Re: SONDAŻ PREZYDENCKI IP: *.ruch.com.pl 20.02.03, 12:01
        Hej komuszku , sorry, socjaldemokrato, ze stajni towarzysza tego no.. tam , jak
        się nazywa, no ten, no jak mu tam Poncjusz czy coś takiego, no więc towarzyszu
        od Poncjusza, czemu się tak denerwujesz, czyżby obecny prezydent zrobił ci
        krzywdę i wyrzucił na bruk, a może jesteś zakochany na zabój w przystojnym i
        ślicznym jak lala byłym prezydencie no jak mu tam... Hotkowski , czy jakoś
        tak....
        Więcej spokoju i kultury. widzę, że towarzysze komuniści (pardon,
        socjaldemokraci chłe, chłe, chłe) jak nie mają argumentów to obrażają swoich
        adwersarzy obrzucając ich wyzwiskami (zrobił tak towarzysz minister (niestety)
        Herod czy jakoś tak... (nie zareagował na te chamskie wybryki aparatczyka nawet
        inteligentny rzekomo i kulturalny jak rzadko kto - towarzysz Celiński z
        bratniej partii Unia Wolności , obecnie wiceprzewodniczący SLD), czynią to
        młodzi funkcjonariusze partyjni z LSD stosując określenia typu kulturalne (a
        jakże)określenia i wyzwiska typu Metka .
        No cóż wolę już Metkę niż pięknego niczym Adonis i uwodzicielskiego niczym
        Casanova towarzysza z ZSMP i PZPR niejakiego Hełmońskiego czy jakoś tak ( nie
        wiem jak ten poprzedni prezydent się nazywa Chotmowski, Cholkowski, czy jakoś
        tam).
        • rezyser.hoffander Re: SONDAŻ PREZYDENCKI 20.02.03, 17:42
          Ktoś nazywajacy się Stean naklepał bezmyślnie po klawiaturze:

> Hej komuszku , sorry, socjaldemokrato, ze stajni towarzysza tego no.. tam ,
          jak się nazywa, no ten, no jak mu tam Poncjusz czy coś takiego, no więc
          towarzyszu od Poncjusza, czemu się tak denerwujesz, czyżby obecny prezydent
          zrobił ci
          > krzywdę i wyrzucił na bruk, a może jesteś zakochany na zabój w przystojnym i
          > ślicznym jak lala byłym prezydencie no jak mu tam... Hotkowski , czy jakoś
          > tak....

No i znowu sie zaczyna - kolejny wazeliniarz rządzącej partii uaktywnił swoja
          watpliwej wartości twórczość.Jeżeli pijesz do mnie (nikt w tym temacie nie
          kwesionował tak jak ja), to śpieszę z informacją ,iż mam głęboko w tyłku
          komuszków , socjaldemokratów , pisowców , generalnie wszystkich prawicowców
          czesto zmieniających szyldy oraz wszystkich innych "polityków" ponieważ od
          urodzenia mam alergię na politykę i jestem jak najbardziej anty dla każdej
          partii która nic nie robi będąc przy władzy.I ponieważ prawdziwa cnota krytyk
          sie nie boi - lubię krytykować nierobów u steru aby im pokazać że nie wszyscy
          są takimi ślepymi klakierami jak ty.Bardzo natomiast mierzi mnie takie
          bezsensowne pieprzenie jak twoje ,nie dlatego ,że obraża moją opcję tylko
          dlatego ,że brak tu logiki i merytorycznego myślenia

> Więcej spokoju i kultury. widzę, że towarzysze komuniści (pardon,
          > socjaldemokraci chłe, chłe, chłe) jak nie mają argumentów to obrażają swoich
          > adwersarzy obrzucając ich wyzwiskami (zrobił tak towarzysz minister
          (niestety)

Bardzo mi przykro ,ale te teksty o towarzyszach były modne 10 lat
          temu.Widzę ,że przesiedziałeś parę latek na nocniku a teraz masz problem
          umiejscowić się w czasie.Dodatkowo vide swoją wypowiedz - kto tu nie ma
          argumentów.Proponuję pociągnąć poziom edukacji chociaż do 2 klasy gimnazjum

> inteligentny rzekomo i kulturalny jak rzadko kto - towarzysz Celiński z
          > bratniej partii Unia Wolności , obecnie wiceprzewodniczący SLD), czynią to
          > młodzi funkcjonariusze partyjni z LSD stosując określenia typu kulturalne (a
          > jakże)określenia i wyzwiska typu Metka .

hehehehe - co za pajac to pisze.Z choinki się urwałeś człowieku.Metka to nie
          jest wyzwisko tylko nazwanie sprawy po imieniu.I tak wykwintne moim zdaniem

> No cóż wolę już Metkę niż pięknego niczym Adonis i uwodzicielskiego niczym
          > Casanova towarzysza z ZSMP i PZPR niejakiego Hełmońskiego czy jakoś tak ( nie
          > wiem jak ten poprzedni prezydent się nazywa Chotmowski, Cholkowski, czy jakoś
          > tam).

No i extra tyko kogo to obchodzi? Ja do tej pory nie słyszałem żeby ktoś
          wychwalał inne partie na tym forum jak tylko pis.Proponuję żeby czyny
          zaświadczyły o rządzących a nie wazeliniarze na forum.

PS.Chciałem tylko dodać ,że ewentualne szufladkowanie mnie jako sympatyka sld
          mija sie z celem , dlatego jak ktoś ma juz taki zamiar niech sobie da spokój.

pozdrawia apolityczny reżyser
      • Gość: Matematyk Re: SONDAŻ PREZYDENCKI IP: *.visp.energis.pl 21.02.03, 00:10
        rezyser.hoffander napisał:

> Statystyk namordował się i nabazgrał:
        >
        > .
        >
        > A gdyby przyjąć ,że na Metkę
        >
        > głosowały osoby nie majace dostępu do inetu oraz stare babki po kosciele?
        Albo
        > zwolennicy Hetkosia bardziej lubią się wypowiedzieć niż zwolennicy Metki
        którzy
        >
        > się wstydzą - to otrzymujemy ,że jest to całkiem mozliwe.Warto również
        > dodać ,że ci którzy nie głosowali ,a jest to przecież całkiem pokaźny
        odsetek ,
        >
        > mogą teraz oddawać swoje głosy.Poza tym sondaż odbywa się 3 m-ce po wyborach
        i
        > każdy mógł zmienić zdanie widząc co Metka wyprawia (albo raczej ,że nic nie
        > robi).

Statystki nie da się oszukać. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, jakie były wyniki w
        poszczególnych komisjach w wyborach prezydenckich w drugiej turze. Nie było
        takiej komisji, że jeden z kandydatów miał 90%. Wyniki oscylowały od 40 do 60%.
        Prosze sobie przypomnieć jak są robione prognozy wyników (do sejmu na
        Prezydenta RP). Tam na podstawie danych z procenta komisji wyborczych
        prognozuje się wynik z dokładnościa do części procenta. A tu sondażu wychodzi
        różnica ponad 40% - 94% zamiast 50%, a udział w sondażu wzięło udział 7000
        ludzi (tj 30% ). To się nie trzyma kupy, nawet, gdyby na Prezydenta Milewskiego
        głosowały wszystkie babcie po Kościele i które nie maja internetu.
        Nie wiem czemu bronisz towarzyszy, skoro twierdzisz, że nie jesteś sympatylkiem
        SLD.

Dalej piszesz:
        Reasumujac - uważam ,że nikomu nie chciało by się 2000 razy logować kompa
        >
        > +usuwać cookies tylko po to że ma ambicje ładnie wygladającego sondażu.

Chyba nie czytałeś wywodów statystyka, w ostatnim tygodniu raz
        sympatycy "Hetkosia" raz nabili 200 głosów i raz 800 głosów. Czyli robili to
        na raty. CZy uważasz to za prawdopodobne, aby raptem jednego dnia zmówiło sie
        800 sympatyków Hetkowskiego, którzy jeszcze nie głosowali, gdy normalnie
        głosuje tylklo kilkunastu???
        Nie wiem czy możliwe, co pisze Bogdan, że w ciągu godziny można nabić 1200
        głosów, ale 50 napewno możliwe.
        Wydaje Ci sie, ze nikomu by sie nie chciało poświęcić kilka godzin tygodniowo,
        żeby poprawić wyniki sondażu??
        Jak widać sa tacy co poświęcają parę godzin tygodniowo na to.

Pozdrawiam, (Bez urazy, że pisze w drugiej osobie)

• Gość: TomI(c)E Re: SONDAŻ PREZYDENCKI IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 01:39
          Cyt: CZy uważasz to za prawdopodobne, aby raptem jednego dnia zmówiło sie 800
          sympatyków Hetkowskiego, którzy jeszcze nie głosowali, gdy normalnie głosuje
          tylklo kilkunastu???
          Mysle ze nie mozna tego wykluczyc, w koncu w ugrupowaniach od czasu do czasu
          organizuje sie takie "pospolite ruszenie" aby zademonstrowac swoja sile.
          Ale podchodzac fachowo do tematu to kazdy matematyk parajacy sie choc troche
          statystyka sie ze mna zgodzi ze dokonujac obrobki pewnego zbioru danych te,
          ktore w sposob zdecydowany nie pasuja do rozrzutu statystycznego odrzuca sie -
          to normalna procedura w statystyce. A potem robimy test chi^2 i mamy
          potwierdzenie naszej hipotezu badz nie.
          • Gość: Matematyk Re: SONDAŻ PREZYDENCKI IP: *.visp.energis.pl 02.03.03, 01:46
            Masz rację, teoretycznie jest możliwe, że 800 osób, które nie głosowało umówi
            sie jednego dnia, że będzie głosowało (musi mieć do dyspozycji komputer), ale
            napewno nie zbierze sie 800 osób symatyków SLD z Płocka. Musiałaby to być
            mobilizacja ogólnokrajowa. Jeśli np. Komitet Centralny SLD (na szczeblu
            krajowym) rozesłał by dyrektywe do wszystkich swoich komórek, aby w danym dniu
            głosowało w forum Płockim na ich kandydata to być może uzbierali by 800 głosów.
            Może ktoś z SLD się wypowie, czy była taka mobilizacja. Bo jeśli faktycznie
            Sekretarz Generalny SLD rozesłał taką dyrektywę, aby to zwracam honor
            sympatykom SLD.
    • Gość: TomI(c)E Re: SONDAŻ PREZYDENCKI IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 01:26
      cyt: System zabezpieczań przed podwójnym głosowaniem w tego
      typu sondażach jest dośc prosty do obejścia. Wystarczy wyść z Internet
      Explorer usunąć cookies i głosowac jeszcze raz.
      Jest jeszcze prostszy sposob, a wlasciwie nie prostszy ale wygodniejszy. krotki
      skrypt w html wywolujacy odpowiednie linki i zapetlony. Zapuszczasz na godzine
      i po sprawie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka