Dodaj do ulubionych

Więcej praktyki na studiach

04.04.03, 14:58
Absolwenci płockiej politechniki często narzekają, że
studia przygotowują ich do zawodu jedynie od strony
teoretycznej.
Nawet niedawno rozmawiałem z jednym z nich na ten
temat. W obecnych czasach, kiedy pracodawca stawia na
dobre
przygotowanie potencjalnego pracownika, bo nie ma czasu
i pieniędzy na jego dokształcanie, możliwość nabycia
pewnej
praktyki w zawodzie już w czasie studiów staje się
bardzo pożądana. Ja sam, kiedy na 3. roku studiów
miałem zacząłem
pracować (a może raczej terminować) w swoim zawodzie,
odkryłem, że 3 miesiące praktyki dają więcej niż 3 lata
studiów.
Jakiś czas temu rozmawiałem z człowiekiem, który ma w
budownictwie 15-letni staż i on powiedział mi, że z
jego punktu
widzenia (a pracuje w wykonawstwie) czas studiów był
czasem straconym, bo prawie niczego, co się w tym
czasie nauczył,
nie wykorzystał w praktyce. Widać więc, że warto się
poważnie zastanowić nad korektą programów studiów tak,
żeby z uczelni
nie wypuszczać jedynie inżynierów-teoretyków. Postulat
jest prosty. Potrzeba więcej praktyk. Dobrze, że Orlen
współpracuje już
w tej dziedzinie z naszą politechniką, ale może warto
pomyśleć o rozszerzeniu tej współpracy też na inne
firmy (w tym budowlane)
Myślę, że możliwość odbycia praktyki w zawodzie w
czasie studiów może być magnesem dla kandydatów na
studia. :-))
Obserwuj wątek
    • pinch Re: Więcej praktyki na studiach 04.04.03, 22:40
      roman_j napisał:

> Absolwenci płockiej politechniki często narzekają, że
      > studia przygotowują ich do zawodu jedynie od strony
      > teoretycznej.

A na co nie narzekają ... ;)))

> Potrzeba więcej praktyk. Dobrze, że Orlen
      > współpracuje już
      > w tej dziedzinie z naszą politechniką, ale może warto
      > pomyśleć o rozszerzeniu tej współpracy też na inne
      > firmy (w tym budowlane)
      > Myślę, że możliwość odbycia praktyki w zawodzie w
      > czasie studiów może być magnesem dla kandydatów na
      > studia. :-))

Zgadzam sie z tym co piszesz, ale...`praktykantow w wielu miejscach traktuje
      sie jako zlo konieczne, a wielokrotnie czas uplywa na zwyczajowym nudzeniu sie.
      Problem jest powazny, jak i gdzie ulokowac studenta. Z jednej strony sa takie
      osoby, jak pewien moj kolega, ktory mowi: "chetnie od 4 roku przyjalbym dobrych
      studentow z opcja zatrudnienia, bo pozniej nie musze tracic czasu na
      przyuczanie goscia do pracy...". Z drugiej sa osoby ktorym nie zalezy na tym,
      bo po cholere taka "kula nogi", a czasami jeszcze troche zbyt ambitna ...;)
      • roman_j Re: Więcej praktyki na studiach 05.04.03, 07:06
        pinch napisał:

> roman_j napisał:
        >
        > > Absolwenci płockiej politechniki często narzekają, że
        > > studia przygotowują ich do zawodu jedynie od strony
        > > teoretycznej.
        >
        > A na co nie narzekają ... ;)))

Na mnie. Na razie ;-))))))))

> > Potrzeba więcej praktyk. Dobrze, że Orlen
        > > współpracuje już
        > > w tej dziedzinie z naszą politechniką, ale może warto
        > > pomyśleć o rozszerzeniu tej współpracy też na inne
        > > firmy (w tym budowlane)
        > > Myślę, że możliwość odbycia praktyki w zawodzie w
        > > czasie studiów może być magnesem dla kandydatów na
        > > studia. :-))
        >
        > Zgadzam sie z tym co piszesz, ale...`praktykantow w wielu miejscach traktuje
        > sie jako zlo konieczne, a wielokrotnie czas uplywa na zwyczajowym nudzeniu
        > sie. Problem jest powazny, jak i gdzie ulokowac studenta. Z jednej strony sa
        > takie osoby, jak pewien moj kolega, ktory mowi: "chetnie od 4 roku przyjalbym
        > dobrych studentow z opcja zatrudnienia, bo pozniej nie musze tracic czasu na
        > przyuczanie goscia do pracy...". Z drugiej sa osoby ktorym nie zalezy na tym,
        > bo po cholere taka "kula nogi", a czasami jeszcze troche zbyt ambitna ...;)

To prawda, co piszesz. Słowem nie można tych praktyk zorganizować "na siłę" i
        może przy okazji warto zaprowadzić swoisty ranking. Tak żeby praktyki odbywały
        się tam, gdzie studenci rzeczywiście czegoś mogą się nauczyć. Przecież nie
        sposób załatwić praktyk dla wszystkich (zresztą nie wszyscy pewnie by chcieli),
        więc niech takie praktyki będa dla najaktywniejszych studentów u najlpeszych
        pracodawców (czyli też nie dla wszystkich). Wiem, że to są może mało realne
        założenia, ale trzeba próbować je zrealizować. :-)))
        • Gość: awronia Re: Więcej praktyki na studiach IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 11:18
          Ja studiuje na UMK w Toruniu. Zarządzanie i Marketing. FAktem jast, że zdobycie
          praktyk nie jest łatwe, ale inna sprawa to to, że większości studentów po
          prostu sie nie chce. Ja w ciągu 3 lat mam odbyte praktyki w Orlenie (1 m-c),
          agencji promocyjnej (3 m-ce). Oprócz tego od 3 lat pracuję dla innej agencji
          promocyjnej. Aktualnie odbywam praktyki W Torńskich Zakładach Materiałów
          Opatrunkowych (np.Bella). Faktem jest, że wszystkie praktyki są bezpłatne i tu
          jest problem. Nie chce sie ludności siedzieć za darmochę. Jak załatwiałam
          praktyki na lipiec, to większość ludzi patrzyła na mnie jak na idiotkę, że w
          upale chce mi sie siedzieć w biurze za darmo... Sprawa dotyczy zarówno moich
          znajomych z Torunia jak i studentów z Płocka. A!!! I nikt mi nie kazał parzyć
          kawy na praktykach (no chyba,że samej sobie...).

Jesteśmy przyzwyczajeni, że wszystko dostajemy na tacy. Niestety, czasami
          trochę trzeba się pomęczyć żeby zdobyć praktyki. Pracy też nikt za nas nie
          znajdzie. Żeby odbyć praktyki w TZMO cie napisałam do nich list i cv 11
          miesięcy temu .Odezwali się dopiero teraz... Ale co chciałam, zdobyłam...
          • roman_j Re: Więcej praktyki na studiach 08.04.03, 11:52
            Gość portalu: awronia napisał(a):

> Ja studiuje na UMK w Toruniu. Zarządzanie i Marketing. FAktem jast, że
            > zdobycie praktyk nie jest łatwe, ale inna sprawa to to, że większości
            > studentów po prostu sie nie chce. Ja w ciągu 3 lat mam odbyte praktyki w
            > Orlenie (1 m-c), agencji promocyjnej (3 m-ce). Oprócz tego od 3 lat pracuję
            > dla innej agencji promocyjnej. Aktualnie odbywam praktyki W Torńskich
            > Zakładach Materiałów Opatrunkowych (np.Bella). Faktem jest, że wszystkie
            > praktyki są bezpłatne i tu jest problem. Nie chce sie ludności siedzieć za
            > darmochę. Jak załatwiałam praktyki na lipiec, to większość ludzi patrzyła na
            > mnie jak na idiotkę, że w upale chce mi sie siedzieć w biurze za darmo...
            > Sprawa dotyczy zarówno moich znajomych z Torunia jak i studentów z Płocka.
            > A!!! I nikt mi nie kazał parzyć kawy na praktykach (no chyba,że samej
            > sobie...).
            >
            > Jesteśmy przyzwyczajeni, że wszystko dostajemy na tacy. Niestety, czasami
            > trochę trzeba się pomęczyć żeby zdobyć praktyki. Pracy też nikt za nas nie
            > znajdzie. Żeby odbyć praktyki w TZMO cie napisałam do nich list i cv 11
            > miesięcy temu .Odezwali się dopiero teraz... Ale co chciałam, zdobyłam...

Zgadzam się z wszystkim, co jest powyżej napisane. I z tym, że nie wszyscy chcą
            praktykować i z tym, że trudno praktyki załatwić, a także z tym, że niektórzy
            nie chcą za darmo. Ale myslę, że jest grupa ludzi myślących powaznie o swojej
            przyszłości, która chce odbyć nawet darmowe wakacyjne praktyki, ale którym
            trudno jest sie do takich praktyk przebić, bo może nie są najlepsi lub nie są
            traktowani poważnie przez firmy. Myślę, że gdyby ich starania były poparte
            autorytetm uczelni, byłoby im znacznie łatwiej.
            Mam tez pewien pomysł, jak zachęcić firmy do zatrudniania praktykantów i
            traktowania ich poważnie, ale chyba muszę z tym pomysłem dotrzeć do władz PW w
            Warszawie, bo w Płocku chyba nikt nie bedzie chciał ze mną rozmawiać. Poza tym
            to jest pomysł, który musi mieć akceptację najwyższych władz PW, bo wiąże się z
            wykorzystaniem prestiżu i niekwestionowanej pozycji tej uczelni. :-))

P.S.: A tak na marginesie, Awronio, dlaczego ostatnio nie widuję Cię na Forum
            Romanum? Już zacząłem się martwić, że w ogóle zniknęłaś z forum. ;-))))
            • Gość: awronia Re: Więcej praktyki na studiach IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 19:41
              Z tym Forum Romanum jest tak, że gdzies to schowałeś, a ja ostatnio nie miałam
              czasu szukać... Ale juz zaraz szukam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka