Dodaj do ulubionych

Remonty za 15 mln

27.01.07, 10:30
W końcu ktoś pomyślał o poszerzeniu al. Kobylińskiego przy cmentarzach. Przed
tym posunięciem nie ma odwrotu, zapóźnione plany z czasów gwałtownego rozwoju
miasta trzeba w reszcie zrealizować do końca. Potem będzie czas na budowę
drugiej nitki al. Kilińskiego - oby jak najszybciej.
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: Remonty za 15 mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 11:39
      tak sobie mysle co zmieni prawoskret w bielska z krolewieckiej skoro na
      krolewieckeij i tak jest nakaz skretu w prawo...
      • Gość: Werdan Re: Remonty za 15 mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 12:31
        > tak sobie mysle co zmieni prawoskret w bielska z krolewieckiej skoro na
        > krolewieckeij i tak jest nakaz skretu w prawo...

Źle zrozumiałeś tekst.

>Na Bielskiej pojawi się długi lewoskręt w Królewiecką, na Królewieckiej -
        prawoskręt w Bielską.

• Gość: Werdan Re: Remonty za 15 mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 12:35
          Kurde, wysłałem za wczesnie.

> tak sobie mysle co zmieni prawoskret w bielska z krolewieckiej skoro na
          > krolewieckeij i tak jest nakaz skretu w prawo...

Źle zrozumiałeś tekst.

>Zamiast ronda drogowcy poszerzą Bielską i Królewiecką. Na obu ulicach powstaną
          dodatkowe pasy. Na Bielskiej pojawi się długi lewoskręt w Królewiecką, na
          Królewieckiej - prawoskręt w Bielską.

Nakaz jazdy w prawo z Królewieckiej w Bielską jest obecnie. To rozwiazanie ma
          spowodować jazdę również w innych kierunkach.
    • Gość: edson Re: Remonty za 15 mln IP: *.c247.petrotel.pl 27.01.07, 12:25
      A co z ulicą Gałczyńskiego od skrzyżowania ze Słowackiego do III LO!!!!
      Tragedia!!!
    • Gość: Jarek Remonty za 15 mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 14:21
      Jeśli Ratusz doprowadzi do końca przebudowę al.Kobylińskiego przy cmentarzach
      zniknie jedno z ważniejszych wąskich gardeł w Płocku. Moim zdaniem kluczem do
      sukcesu będzie znalezienie miejsc parkingowych dla odwiedzających oba
      cmentarze. Wolny teren znajduje się wzdłuż zachodniego ogrodzenia wiekszego z
      cmentarzy. Inteligentnie zaprojektowany parking powinien spokojnie "obsłużyć"
      wszystkich zaineresowanych, łącznie z osobami, które mają zamiar korzystać z
      pobliskiego basenu i "starych" sklepów spożywczych bo rozbudowa alei
      Kobylińskiego raczej skasuje dotychczasowe parkingi.
      Chodnik zostawiłbym w dotychczasowej postaci jedynie po południowej stronie
      nowej ulicy a pomiędzy bramami cmentarza należałoby zrobiś szerokie przejście
      dla pieszych z sygnalizacją zsynchronizowaną ze swiatłami na skrzyżowaniu
      Kobylińskiego / Łukasiewicza.
      Pozdrawiam.
      • stuntman Re: Remonty za 15 mln 27.01.07, 14:32
        Mója, przed kilkoma laty "obrzucona błotem" propozycja:
        inwestycje.e-plock.pl/content/kobylinskiegocmentarz.html
        • Gość: Jarek Re: Remonty za 15 mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 18:16
          Ciekawe dlaczego zostałeś za ten pomysł "obrzucony błotem". Wg mnie każdy
          pomysł wart jest pochylenia sie nad nim. Są lepsze i gorsze - normalna sprawa -
          nikt nie jest doskonały. Ale sam fakt podjęcia problemu już zasługiwał na
          uwagę. Jeśli chodzi o Twój konkretny projekt to moim zdaniem (powtarzam - nikt
          nie jest doskonały) można dyskutować czy warto psuć zieleń przy pomniku
          Łukasiewicza na parkingi. Moim zdaniem nie warto. Po zachodniej stronie tzn. od
          ulicy Bartniczej jest więcej miejsca i jest to teren mniej "eksponowany".
          Dodatkowo należałoby zwrócić się do administracji cmentarza o udostepnienie
          wejścia na cmentarz właśnie od strony zachodniej (czyli przyszłych parkingów).
          Są rzeczy trudne, ale nie ma niemożliwych.
          Jest jeszcze jedna sprawa, z którą dyskutowałbym w Twoim projekcie. Chodzi mi o
          przebieg jezdni. Po pierwsze NIE RUSZAŁBYM istniejącej jezdni południowej a co
          za tym idzie systemu kanalizacyjnego i pozostałych kabli i innych mediów
          energetycznych. Z dokonanego przez Ciebie pomiaru wynika, że od północnej
          krawędzi istniejącej jezdni do muru cmentarza jest około ośmiu - dziewięciu
          metrów. Trzeba byłoby to jeszcze raz dokładnie sprawdzić ale ta wielkość
          zupełnie wystarcza do poprowadzenia pełnowymiarowej (tzn. 2 x 3,5m)jezdni. Pod
          warunkiem oczywiście rezygnacji z chodnika tuż pod cmentarnym murem. Jezdnie
          mogłyby być wtedy przedzielone wysepką z polbruku (szer 0,5 do 1 metra) z
          metalowymi listwami energochłonnymi. Podobna listwa może biec wzdłuż muru.
          Oczywiste, że tym samym osoby handlujące przed cmentarzem także przeniosą swoje
          stoiska na stronę zachodnią przy nowych parkingach. Niestety, nie udałoby się w
          tej wersji ochronić drzew rosnących między obecną jezdnią a cmentarzem. W
          zamian mielibyśmy zupełnie prostą jezdnię połudnową - bez żadnych zmian
          konstrukcyjnych i lepiej doświetloną, pełnowymiarową, nową jezdnię północną.
          To oczywiście tylko propozycja, bardzo luźna propozycja. Jeżeli cokolwiek czy
          to z Twojego, czy z mojego pomysłu będzie zrealizowane to myślę, że z takiego
          obrotu sprawy nie tylko my bedziemy zadowoleni. Im szybciej - tym lepiej.
          • stuntman Re: Remonty za 15 mln 27.01.07, 23:46
            Widzisz, chodziło właśnie o to żeby jak najmniej trzeba było ingerować w
            otoczenie, dlatego też zaproponowałem dosunięcie południowej jezdni, aby można
            było pozostawić większość istniejących drzew (za to dostałem największy
            prysznic, gdyż 2-3 drzewa trzeba byłoby jednak usunąć). Nie wiem czy dobrze
            zrozumiałem, ale z tego co napisałeś, wynika że chciałbyś zlikwidować
            całkowicie chodnik przebiegający przy cmentarzu (strona północna)? Jeśli tak,
            to sądzę że to nie przejdzie, poza tym wydaje mi się iż nie ma konieczności tak
            radykalnych posunięć - handlarze musieliby się jednak przenieść tak czy
            inaczej. Jeszcze sprawa parkingu - gdyby zrobić go po zachodniej stronie
            cmentarza, to wjazd musiałby być w miejscu gdzie znajduje się coś na kształt
            skateparku, tak więc likwidujemy kolejne miejsce spędzania wolnego czasu przez
            młodzież - w tej dzielnicy mogłoby to być zbyt ryzykowne. W tym miejscu parking
            i tak trzeba zrobić, ale z dojazdem od strony ul. Miodowej przy garażach.
            Natomiast zaproponowane przeze mnie miejsca postojowe można przecież
            wkomponować w istniejącą przestrzeń (tzw. zielony parking), a jego wielkość
            dostosować do realnych potrzeb, tam też możnaby wybudować identyczne drewniane
            budki dla handlujących. Szczegóły są już do ustalenia, najważniejsze żeby w
            opinii społecznej zaistniała świadomość konieczności poszerzenia tej ulicy.
            • Gość: Jarek Re: Remonty za 15 mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 18:28
              OK. Najważniejsza jest sama idea poszerzenia tego fragmentu Kobylińskiego do
              dwóch pasów. Nie mam nic przeciwko skateparkowi. Nie mam nic także przeciw
              dostępności tego parkingu zarówno od al.Kobylińskiego jak i od strony
              ul.Miodowej. Akcent chciałbym raczej postawić na bezpieczeństwo odwiedzających
              stąd pomysł szerokiego przejścia dla pieszych pomiędzy bramami cmentarzy z
              zsynchronizowaną sygnalizacją. Jestem (raczej) przeciwny przesuwaniu obecnej
              (czyli przyszłej południowej) jezdni także ze względu na możliwość ułożenia tam
              ścieżki rowerowej. Chociaż generalnie chodzi o to by jej przebieg był "linią
              prostą" od skrzyżowania z Dobrzyńską do (przebudowanego - mam nadzieję na
              rondo) skrzyżowania z Łukasiewicza.
              Tak czy inaczej z utęsknieniem czekam na efekty.
              • stuntman Re: Remonty za 15 mln 28.01.07, 19:54
                Budowa ścieżki rowerowej kosztem chodnika po jednej stronie jest chyba zbyt
                radykalnym przedsięwzięciem. Weź pod uwagę, że północnym chodnikiem przechodzi
                dużo więcej ludzi niż południowym, dla których cmentarz nie jest punktem
                docelowym, oni po prostu idą dalej. Jeśli przebudowa doszłaby do skutku, to
                trzeba byłoby ją przeprowadzić kompleksowo, a tym samym przeniesienie
                studzienek zostałoby pewnie wpisane jako część tej inwestycji.
        • roman_j Re: Remonty za 15 mln 27.01.07, 18:16
          stuntman napisał:

> Mója, przed kilkoma laty "obrzucona błotem" propozycja:

Nie narzekaj. Twoja koncepcja przynajmniej ma szansę realizacji. Moja jak na
          razie nie. :-))
          • Gość: . Re: Remonty za 15 mln IP: *.c157.petrotel.pl 27.01.07, 20:52
            A jaka to jest twoja koncepcja?
            • stuntman Re: Remonty za 15 mln 27.01.07, 23:33
              Oto i ona:
              inwestycje.e-plock.pl/content/kobylinskiegocmentarz.html
    • balcer17 Remonty za 15 mln 28.01.07, 18:28
      A co z remontem/przebudowa wylotu z Płocka w strone Warszawy, ul. Wyszogrodzka
      od salonu VW??? Dwa lata temu drogowcy połozyli nowy "dywanik" asfaltowy, tylko
      do granic miasta, natomiast cała reszta na w/w odcinku to istny horror,
      koleiny, pofałdowana nawierzchnia. Gdzies czytałem, ze na ten rok maja byc
      zabezpieczone srodki na te inwestycje. Ma ktos jakies informacje w tej sprawie
      oraz, jaki zakres przebudowy jest przewidywany?
      • Gość: Jarek Re: Remonty za 15 mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 18:48
        Bardzo dobre pytanie! Ulica Wyszogrodzka od salonu VW na wschód to kolejne
        wąskie gardło. W tym roku Ratusz miał zająć się dokumentacją na przebudowę
        całej długości Wyszogrodzkiej tj. od Rogatek do granicy miasta. Jak znam życie
        to w pierwszej kolejności przebudowana (wyremontowana) zostanie część od
        Rogatek do skrzyżowania z al.Piłsudskiego. Dlaczego - ano powód jest oczywisty.
        Wystarczy spojrzeć które ugrupowanie zgłosiło wniosek o przebudowanie
        Wyszogrodzkiej od VW do granicy miasta na ulicę dwujezdniową po trzy pasy ruchu
        w każdą stronę. Wątpię aby za tej kadencji to przeszło. Tak wygląda polskie
        (również płockie) piekiełko. Sam się kołyszę przynajmniej dwa razy dziennie po
        tej "arterii" i słowo honoru - poprę każdego jak leci - kto tylko pochyli się
        skutecznie nad tym tematem. Dla mnie mądre rozwiązania, które służą ogółowi
        zwykłych ludzi nie mają przynależności partyjnej. Niestety - nie wszyscy tak to
        widzą...
        Pozdrawiam.
        • stuntman Re: Remonty za 15 mln 28.01.07, 19:59
          Po prostu politycy najwidoczniej nie myślą racjonalnymi kategoriami - tak
          odebrałem decyzję prezydenta odnośnie nieprzyznania pieniędzy na modernizację i
          dobudowanie drugiej nitki ul. Wyszogrodzkiej. Wszystko jest robione pod
          publiczkę, żeby się przypodobać szaremu wyborcy, który nie myśli kategoriami
          całego miasta, a jedynie własnego otoczenia. Podobna sytuacja jak z
          Wyszogrodzką miała przecież miejsce kilka lat temu, kiedy to któryś z radnych
          lewicy optował za przydzieleniem funduszy na wyasfaltowanie ul. Granicznej od
          ZEP do ul. Otolińskiej - niestety wniosek został odrzucony.
      • roman_j Re: Remonty za 15 mln 28.01.07, 19:01
        balcer17 napisał:

> Ma ktos jakies informacje w tej sprawie oraz, jaki zakres przebudowy jest
        > przewidywany?

Jak masz czas i cierpliwość, to tutaj jest budżet miasta, czyli najlepsze źródło
        informacji na ten temat:
        www.bip.ump.pl/index.php?show_cat=L5akBzmj
    • Gość: płoczczanin Remonty za 15 mln IP: *.c246.petrotel.pl 28.01.07, 20:04
      A kiedy miasto zajmie się przebitką jachowicza do misjonarskiej !!! Zapewne nie
      prędko Już 3 lata mieszkamy w tym bloku przy Jachowicza 19A i nie możemu
      doprosić się od miasta trawnika, narazie są tu pozostałości po bodowie drogi
      puste szambo odkryte i ogromne ilości gruzu !!!!!!
    • teufel7 Re: Remonty za 15 mln 29.01.07, 11:12
      stuntman napisał:

> W końcu ktoś pomyślał o poszerzeniu al. Kobylińskiego przy cmentarzach. Przed
      > tym posunięciem nie ma odwrotu, zapóźnione plany z czasów gwałtownego rozwoju
      > miasta trzeba w reszcie zrealizować do końca. Potem będzie czas na budowę
      > drugiej nitki al. Kilińskiego - oby jak najszybciej.

Przepraszam za bezceremonialność - czy znasz, stuntman, jakieś rzetelne i w
      miarę świeże wyniki badań natężenia ruchu na ul.Kobylińskiego, przy cmentarzach?
      Piszesz :
      "Przed > tym posunięciem nie ma odwrotu,"
      czy aby na pewno? Moim zdaniem - po poprawie organizacji ruchu na skrzyżowaniu
      Łukasiewicza/Kobylińskiego. tj pozostawieniu (w kierunku zachodnim) jednego
      pasa na wprost na Kobylińskiego - ruch dalej odbywa się w miarę płynnie i gdyby
      nie "nieszczęśliwy" parking przed cmentarzem, utrudnień w ruchu niemalże nie
      byłoby.Myślę więc, że kategoryczność Twojej wypowiedzi jest niezbyt
      uzasadniona. Niczego nie wycinać, parking zlikwidować na korzyść szerszego
      pobocza, na którym dopuszczalne byłoby jedynie zatrzymanie, nie postój i
      właściwie - będzie OK. Rondo na wspomnianym skrzyżowaniu to chyba nie najlepszy
      pomysł. W ogóle - dziwię się takiej "modzie na ronda". Nie lepiej i taniej
      pomyśleć o sterowaniu ruchem światłami?
      Przy okazji - Bielska/Królewiecka. Tam w ogóle nie powinno być możliwości
      skrętu z Bielskiej, od strony północnej w lewo, w Królewiecką. Prawoskręt z
      Królew.w Bielską też da niewiele, bo od tego samochodów nie ubędzie i włączenie
      się do ruchu na Bielskiej potrwa tyle, co dziś.Nie widzę tu żadnych korzyści
      poza "przerobem kasy". Coś jak z nowym mostem. Dobrze, że trwa dyskusja na
      forum; powinien ją śledzić uważnie p. Zawidzki, bo dziś "wszyscy mamy
      samochody" i wszyscy odczuwamy braki i zaniedbania w obszarze organizacji ruchu
      kołowego w mieście bardzo dotkliwie. Każdy z nas chce dziś dojechać autem
      niemalże pod drzwi sklepu, przychodni,urzędu, zakładu usługowego. Trzeba więc
      chyba skończyć rozważania o jednej nitce trakcji tramwajowej i zacząć rozmyślać
      o usprawnieniach w ruchu i nowych parkingach. Na jeden pomysł już mam - w
      miejscu obecnego, przy ul. Okrzei wkopać ze tzry pietra pod ziemię i ze trzy
      postawić nad, żeby interesanci urzędu mieli gdzie auta zostawiać.Po
      przeniesieniu wydz.komunikacji na K.Wielkiego dopiero sie będzie działo!
      • stuntman Re: Remonty za 15 mln 29.01.07, 12:15
        Tak, uważam że w przyszłości drugie pasmo Kobylińskiego usprawni ruch w tej
        części miasta. Biorę pod uwagę szerszą perspektywę czasową, gdzie rozwój miasta
        odbywa się również w kierunku zachodnim (Winiary, Maszewo). Już teraz po
        wybudowaniu Lidla i Netto ruch zwiększył się, a po powstaniu Parku
        Technologicznego sprawny przejazd trasą średnicową zyska na znaczeniu.
        Najlepszym dowodem na słuszność tej idei jest wybudowanie przed kilku laty
        zaczątku drugiej nitki ul. Dobrzyńskiej, tak więc miejsce gdzie tej nitki nie
        ma można nazwać wąskim gardłem - jak się powiedziało 'A' to trzeba też
        powiedzieć 'B'. Poza tym drugie pasmo Kobylińskiego i rondo przy Chemiku było
        planowane już kilkadziesiąt lat temu, a na rozwiązaniach z tamtych czasów
        opiera się do dziś prawie cały układ komunikacyjny miasta (i dopiero ostatnio
        zaczyna być niewydolny), teraz jedynie rozbudowywany o most i obwodnicę. Zdaję
        sobie sprawę, że kwestia Kobylińskiego nie rozwiąże problemu korków w Płocku
        (te rozwiąże dopiero obwodnica W-Z), niemniej brak możliwości przejechania
        całego miasta tej wielkości dwupasmową drogą średnicową jest dla mnie swoistym
        ewenementem.
        • teufel7 Re: Remonty za 15 mln 29.01.07, 13:48
          Najpierw zastrzeżenie - nie aspiruję do miana fachowca w dziedzinie organizacji
          ruchu. Swoje uwagi zamieszczam wyłącznie jako przeciętny mieszkaniec miasta
          korzystający z ulic w "przeciętny" sposób. Nie odpowiedziałeś, czy ostatnio
          robiono pomiary natężenia ruchu w tym rejonie.Naturalne jest, że ruch zwiększył
          się po oddaniu Lidla i Netto, jednak generalnie - wzrost ilości aut w
          ostatnich - nastu latach jest wielkim testem (najczęściej negatywnym!) dla
          projektantów sprzed 30-40 lat i samo oddanie Lidla etc. tak bardzo na
          generaliach nie waży. Przejechać miasto "średnicówką" dwupasmową można, owszem,
          ale po co? To jest chyba fundamentalne pytanie.Mieszkańcy Podolszyc nie będą
          jeździli do Lidla na Kobylińskiego, bo mają pod nosem drugi taki sklep. Kto
          więc będzie mknął dwupasmówką w kierunku Maszewa i Lipna? Ruch w mieście ma
          swoje właściwie ustabilizowane, przewidywalne szczyty i chwile spokoju.
          Generalnie - lokalny na trasie Podolszyce - centrum - Orlen rano i po południu
          oraz nieco "gwiaździście" - suburbia - centrum i z powrotem, po 18-tej, po
          zamknięciu sklepów w centrum. Do tego rytmu przydało by się dostosowywać
          sterowanie ruchem a także wprowadzać odpowiednie udogodnienia.
          Zresztą nie ma sensu dzielić włosa na czworo.Należy zacząć od profesjonalnych,
          kompleksowych badań. Inwencja projektantów "wizjonerów" z lat 70-tych
          spowodowała postawienie "szaf-wieżowców" przy wąziutkich osiedlowych uliczkach,
          bo kto wtedy przewidywał, że "normalny" obywatel dorobi się
          samochodu?..Przewidziano miejsce dla służbowych wołg i ład...Myślę, że jednak
          po tych badaniach na pierwszy ogień powinno pójść sterowanie ruchem na
          skrzyżowaniach. Inteligentne sterowanie. Budowa lewoskrętów i synchronizacja
          świateł.Autostrada Kobylińskiego może trochę poczekać. Razem z tramwajem.
          • teufel7 Re: Remonty za 15 mln 29.01.07, 13:51
            PS. To oczywiście uwagi o ruchu lokalnym Tiry na trasie Litwa - Niemcy,
            obojętne, czy przez Kutno, czy Włocławek - oto jest wyzwanie! I oczywiście
            trasa do Wawy.
            • Gość: Jarek Re: Remonty za 15 mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 18:59
              No tośmy sobie trochę pogadali. Generalnie popieram sposób myślenia Stuntmana.
              Oś miasta czyli "średnicówka" o dwóch jezdniach od granicy z Cekanowem do
              granicy z Maszewm Dużym powinna mieć przepustowość, która wystarczy nie tylko
              na chwilę obecną. Budowa systemu obwodnic (oby jak najszybciej) też nie
              zlikwiduje problemów wewnątrz miasta. Trzeba pamietać, że udrożnienie głównych
              ulic może zabrać część ruchu z mniejszych. W tym przypadku udrożnienie ciągu
              Kobylińskiego / Dobrzyńska spowoduje, że część kierowców jadących do szpitala
              na Winiarach zrezygnuje z jazdy Miodową. Dlatego przede wszystkim trzeba mysleć
              o mocnym "szkielecie" komunikacyjnym. Chcę być dobrze zrozumiany - drogi
              osiedlowe też są potrzebne i powinny być budowane! Ale budowa dróg osiedlowych
              NIE ROZWIĄŻE PARALIŻU komunikacyjnego Miasta. Udrożnienie "średnicówki", drugie
              pasmo Kilińskiego, poszerzenie Otolińskiej, przebudowa niektórych skrzyżowań to
              poza sprawnym systemem obwodnic lek na nasze płockie korki. Nie mam nic
              przeciwko tramwajom. Ale tramwaje też korków nie zlikwidują. Jeśli o mnie
              chodzi wolałbym te ponad 120 mln zarezerwowanych na tramwaj wydać na budowę
              wiaduktu nad Brzeźnicą (druga jezdnia Dobrzyńskiej) i prawdziwego,
              wielopoziomowego skrzyżowania nowy most/Wyszogrodzka. Koszt pewnie będzie
              bardzo podobny a skorzysta więcej ludzi. A że tramwajów jeszcze teraz nie
              będzie - trudno. Myślę, że w 2010 też się nie skończy historia naszego Miasta.
              I na tramwaje przyjdzie czas...
              Pozdrawiam.
    • Gość: xxl Re: Remonty za 15 mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 21:37
      w b.m.2007 znajduje się pozycja remontu czy też przebudowy ul. wyszogrodzkiej
      od rogatek do granic miasta. o ile mi wiadomo z wyłączeniem odcinka od zakładu
      energetycznego do vv., odcinek od z.e do ul.a.k ma być przebudowany w ramach
      budowy dróg dojazdowych. w pierwszym etapie ma być przebudowany odcinek od
      granic miasta do ul. harcerskiej, a co dalej zobaczymy później.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka