Dodaj do ulubionych

Sondaż PBS: płocczan zły portret własny

25.02.07, 21:09
drugie zdanie tego artykułu jest: Bez znajomości nie da się tu znaleźć
dobrej pracy.
TO BŁĄD
Nawet znajomości nie dają szansy znalezienie dobrj pracy, nie mówiąc już o
pracy dobrze platnej.

Obserwuj wątek
    • Gość: płocczanin No w sumie obiektywnie Płock najgorszy z 21 miast IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 22:00
      Jeśli klimat tworzy chłoporobotniczy mało ambitny nisko wykształcony
      lumpenploretariat o zerowych potrzebach kulturalnych przkarmiony darmowymi
      imprezami o poziomie disko-polo i hitów na czasie radia eska - to co się tu
      dziwić... Za dużo wsi w mieście. W sumie płocczanin będzie bardziej światowy
      gdy zamieszka w Warszawie :) Spoko.

Ale też jest mnóstwo normalnych ludzi. I nie każdego ciągnie do W-wy.
    • Gość: dobrze zarabiający Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.c240.petrotel.pl 25.02.07, 22:28
      Z małym trudem, ale da się znaleźć dobrą pracę (często też dobrze płatną).
      Pewnie ty nie możesz jej znaleźć, bo jesteś jednym z tych narzekających
      nieudaczników.

PRZESTAŃCIE NARZEKAĆ!!!
      • Gość: Ina Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 22:52
        co za brednie
      • Gość: MK O bonzo się odezwał!!! IP: *.class144.petrotel.pl 26.02.07, 11:13
        A ty należysz do tych co to im się udało lub mają bogatych tatusiów i uważają że
        jak oni są szczęśliwi to i reszta też powinna.
        Czasem spuście w dół te zadarte do góry głowy i zobaczycie szarą codzienność
        innych ludzi.
        Oni nie narzekającą bo tak im jest wygodnie (no są i wyjątki) tylko widzą ze za
        swoją harówę trudno im utrzymać rodzinę.
        Pozdrowienia.
    • roman_j Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny 25.02.07, 22:53
      kwisniewski napisał:

> drugie zdanie tego artykułu jest: Bez znajomości nie da się tu znaleźć
      > dobrej pracy.
      > TO BŁĄD
      > Nawet znajomości nie dają szansy znalezienie dobrj pracy, nie mówiąc już o
      > pracy dobrze platnej.

Ależ jedno zdanie drugiemu nie przeczy. Wręcz przeciwnie. Nie ma więc tutaj
      żadnego błędu, a najwyżej można napisać o niedomówieniu lub nadmiernym
      optymizmie autorów. ;-))
      • Gość: Obserwator romana Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 00:31
        A ludzie myślą, że r...._j jest w miarę inteligentny i liznął ciutek logiki...
        A guzik prawda!
        /-/ obserwator romana
        • roman_j Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny 26.02.07, 06:28
          Dziękuje za dementi. Masz rację, żadnych "ciutków" nie liżę. ;-))
    • Gość: płockier Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.plock.mm.pl 26.02.07, 08:26
      nauczyliśmy sie tylko narzekać, tkwi w nas marazm i zaściankowość. czy kiedyś
      byliśmy w pełni zadowoleni, miasto jest takie jak jego mieszkańcy.W#eśmy sie
      razem aby cos zmienić. to my wybieramy włodarzy miasta . Czy kiedyś za dużo
      emocji i oczekiwań nie wywołała Petrochemia a Orlen przepraszam ale na miasto
      poprostu się wypioł. Może minister skarbu mieszkaniec Płocka jeśli się jeszcze
      za takiego uważa coś w tej materi zmieni.
      • Gość: janek Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: 212.160.172.* 26.02.07, 08:43
        Nie chce mi się działać. Jak widzę moich sąsiadów, którzy za kawałek chodnika
        głosują na PIS to czego sie po mnie spodziewacie ? Pamiętajmy, w wyborach nie
        muszą startować jedynie komitety wyborcze organizowane przez partie polityczne.
        Może być obywatelski komitet wyborczy tzn. my, obywatele, bez układów, bez
        powiązań, sfruystowani obecną sytuacją. Dlaczego tego nie robimy ?
        • Gość: z boczku Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.c247.petrotel.pl 26.02.07, 08:48
          bo takie komitety obywatelskie sa tez polityczne, Jasiu
        • Gość: Bzzz Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.class144.petrotel.pl 26.02.07, 11:15
          Mnie też ręce opadają
          Wystarczy jakaś książeczka żeby ludzie w jakimś omoku zaczęli głosować na
          człowieka który przez 4 poprzednie lata nic nie zrobił.
          Nie rozumiem tego.
    • Gość: Rychu Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.plock.msk.pl 26.02.07, 08:46
      Kultura "leży"! A co nie?
      Na przykład niech słuzy działalnośc informacyjno-markietingowa orkiestry symfonicznej czy jakiejś tam. Otóz niedawno odbył sie koncert muzyki swing. Któż wiedział? Gdzie się można było się wcześniej dowiedzieć jaki jest repertuar. To mało intensywne i celne działanie. Bilety tylko (?)na Bielskiej!?
      • Gość: lena Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.c247.petrotel.pl 26.02.07, 08:57
        a co? z biletem do ciebie do domu orkiestra ma przyjsc?
        na kazdym słupie ogloszeniowym w miescie był plakat, media podaja informacje i
        zapowiedzi, jest strona internetowa płockiej orkiestry symfonicznej na ktorej
        mozna zarezerwowac bilety, zapowiedzi o programach sa podawane z miesiacznym
        wyprzedzeniem, kto chodzi i sie interesuje, ten wie.
        a koncerty muzyki swing byly dwa we czwartek i w piatek, byly pełne sale. jak
        widac ponad 1000 osob wiedziało, wiec nie stekaj na orkiestre, bo jakby inni
        tak działali to nikt by nie marudził na kulture w miescie.
    • Gość: aga Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 08:49
      Nie wiem kto odpowiadał na pytania, ale chyba ludzie w wyjątkowej depresji,
      miasto jest ładnie położone - zieleni jest na prawdę sporo w porównaniu
      chociażby z innymi miastami, pasy zieleni, skarpa, parki... żyje się tu
      spokojniej niż w stolicy ale wcale nie znaczy to że nudno! jak ktoś chce
      wyścigów szczurów może warto się przenieść do Warszawy! Fakt - brak jest kina,
      teatru, co wcale nie znaczy że brak filmów czy spektakli, galerię też warto by
      obejrzeć nie wspominając o muzeum! Praca jest, ale każdy by chciał od razu
      zacząć od stołka prezesa i na nic innego kompletnie nie zwraca uwagi. Mi się tu
      bardzo podoba, jestem młoda, zadowolona z życia i tego życzę wszystkim
      Płocczanom. Pozdrawiam!
      • Gość: Plocczanin Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.plock.mm.pl 26.02.07, 09:30
        Panie kolego a gdzie są te parki? bo na cmentarzu drzew jest rzeczywiście dużo.
      • Gość: janek Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: 212.160.172.* 26.02.07, 10:29
        fenomen polski. Badania pokazują jedno, a opinie drugie. Pewnie koleżanka Aga
        też brała udziałw ankiecie po tej "złej" stronie. No ale taka nasza mentalność.
        Co forma badania to inna odpowiedź. To samo w polityce i wyborach. Teraz
        wszyscy za PO, a przy urnie wygrywa PIS. To jest hipokryzja.
      • Gość: MK Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.class144.petrotel.pl 26.02.07, 11:21
        >zieleni jest na prawdę sporo w porównaniu
        chociażby z innymi miastami, pasy zieleni, skarpa, parki...
        Przepraszam bardzo - a te parki to gdzie - bo mam synka 2 latka i nie bardzo
        wiem gdzie mogę z nim pospacerować ???
        Fakt betonowa pustynia to nie jest - mam sporo drzew ale przestrzeni zielonej
        dla ludzi to brak
        Park Saski, Pola Mokotowskie, i wiele innych parków w centrum Warszawy gdzie w
        drodze do domu z pracy można usiąść na ławce i odsapnąć.
        Tak tego mi brakuje.
    • Gość: bezrobotny Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.c240.petrotel.pl 26.02.07, 10:42
      "... Bez znajomości nie da się tu znaleźć dobrej pracy..."
      Idealne zdanie o Płocku. A jak się już coś znajdzie to najlepiej żeby pracować
      24h na dobę. I wogóle pracownika nie szanują. !!!. Ale ja wiem że to się zmieni
      bo niedługo jak nie już nie będzie komu pracować bo nikt nie bedzie chciał
      pracować za marną kasę i jeszcze po godzinach.

Mam nadzieje że ten marazm minie i to szybko.
    • Gość: Wiki Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.eranet.pl 26.02.07, 10:44
      Jestem płocczanką z dziada ,pradziada jak to się mówi.Ja nie wyjechałam ale
      moje dzieci tak,bo mie miały tu żadnych perspektyw na godne życie.Mieszkaja już
      po 7 lat w innym kraju i przynajmiej żyja na godnym poziomie.Trzeba dbać o
      swoje życie,bo jest jedno i krótko trwa.
    • Gość: Maja Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.eranet.pl 26.02.07, 11:11
      Z pracą to prawda.Jak nie masz znajomości to dostajesz 3 zł.za godzinę albo
      mniejJak tu żyć?Mój brat mieszka w Stanach i jest robotnikiem na budowie i ma
      26 dolarów za godzinę,tj.gdzieś na złotówki 78 zł. pomóż to prze 8 godzin pracy
      to wychodzi tyle co u nas ludzie zarabiają na miesiąc.I jak tu nie
      narzekać.Ceny unijne a zarobki jak na plantacji bawełny w czasie niewolnictwa.
      • Gość: Mikro Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.class144.petrotel.pl 26.02.07, 11:26
        >Ceny unijne a zarobki jak na plantacji bawełny w czasie niewolnictwa.
        I dziwna zależność
        Małe zarobki a ceny paliw jeszcze niedawno najwyższe w Polsce - bo Orlen za
        płotem stoi.
        Ba ceny ubrań często sa wyższe nie w Warszawie
        • Gość: nie dla polaków Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 12:12
          Polska potrzebuje siły roboczej z Azji. Bez Chińczyków czy Hindusów nie uda się
          zrealizować rządowego programu budowy mieszkań. Dlatego Ministerstwo Pracy
          rozważa wprowadzenie kontyngentów dla pracowników z największego kontynentu
          świata - pisze "Dziennik".

W tym tygodniu w resorcie pracy odbędzie się spotkanie minister Anny Kalaty z
          odpowiedzialnym za budownictwo ministrem Andrzejem Aumillerem. Kluczową kwestią
          będzie jak zaradzić niedoborom pracowników w Polsce, oraz jak zrealizować
          rządowy program budowy 3 milionów mieszkań.

Według resortu budownictwa brakuje nam ok. 200 tysięcy rąk do pracy. Jak
          dowiedział się "Dziennik", jednym z podstawowym źródeł deficytowej siły
          roboczej ma być Azja. Bierzemy pod uwagę między innymi Chiny, Indie, Indonezję,
          czy Bangladesz - mówi Anna Kalata. Pierwsze kontyngenty pracowników z tych
          rejonów mogłyby zostać uruchomione najwcześniej za rok.
          • Gość: janek Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: 212.160.172.* 26.02.07, 13:06
            i to jest skandal właśnie. Z drugiej strony wszyscy wiemy, że te 10 pln/h to
            jak dla nas 0,5 złotego.
            • Gość: płocczanin Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.plock.mm.pl 26.02.07, 13:22
              I to jest zwykłe sku..syństwo. Dac Polakowi 18 zł na dzień minus 2 bilety i
              sprowadzic ludzi z zewnątrz ABY TYLKO NAM NIE DAĆ żyć.

Jakiego trzeba sumienia, żeby to nam robić.
      • Gość: do Maja Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 15:28
        Jak piszesz to pisz do końca a ile kosztuje utrzymanie itd .tygodniowy zarobek
        na tygodniowy wydatek tak ???
        • Gość: Maja Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.eranet.pl 26.02.07, 19:28
          Byłam w stansch u brata pół roku.Jego dzienny zarobek wystarcza na normalne
          jedzenie dla dwóch osób.Wydaje od 400-500 dolarów miesięczniePaliwo do
          smochodów do zarobków też tanie.Pracy dużo.A inne opłaty do ich zarobków wcale
          nie są wygótowane.Można żyći to dobrze.On nie ma zamiaru wracac tu i pracować
          za marne grosze.Tam pracownik jest ceniony przez pracodawcę.
          • Gość: do Maja Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 08:07
            Owszem tak ale o zaoszczędzeniu nie ma mowy taka jest prawda.??
            • Gość: Maja Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.eranet.pl 27.02.07, 12:42
              Można oszczędzać.Brat pracuje w firmie budowlanej,bratowa jako sekretarka w
              Klinice Medycznej.Zarabiają przyzwoicie tzn.mają na dwoje ok.10,000
              tys.dolarów.Zwiedzili już sporo(ja także przez te pół roku co byłam)kupili już
              dom.A u na s co możesz zaoszczędzić pracując w firmie budowlanej(i nie tylko)
              przez 7 lat?Stać ich na spędzanie wekendów poza miastem(mieszkają w
              Waszyngtonie).Na letni urlop stać ich wynająć dom nad oceanem atlantyckim.I co
              ty na to?
              • Gość: do Maja Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 11:13
                na budowie 500 dolarow tygodniowo 12 godzin pracy
                • Gość: Maja Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.eranet.pl 28.02.07, 15:51
                  Nie 12 godzin,i nie tygodniowo.500 dol.Policz sobie 26 dol.za godzinę,To mit ż
                  w stanach tak długo sie pracuje .Kto chce to może i 12 godz.Brat pracuje 10
                  godz.w tym.godzina na lunch.A sototy ma wolne.Chyba że zrobi sobie prywatną
                  fuchę.A kto teraz w Polsce pracuje 8 godz.
      • Gość: Maria Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 11:44
        W Stanach wynajecie pokoju z Lazienką kosztuje 900 dolarów trzeba na to
        pracować dwa tygodnie a nastepne dwa tygodnie na zycie i do Polski nie ma co
        przywieżć.
        • Gość: Maja Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.eranet.pl 01.03.07, 11:27
          To mit.Byłąm tam w stanach pół roku.Za 2 sypialnie ,2 łazienki,kuchnię ,salon z
          jadalnią brat płacił 600 dolarów,Teraz po paru latach kupił dom .Więc można życ
          i oszczędzać.Nie można tego przeliczać na polskie pieniądze.Tam zarobki są
          dostosowane do cen.Wyżywienie dwojga ludzi kosztuje od 400-500 dolarów.Jesłi
          zarabiasz przeciętnie 3500-5000 dol.miesięcznie to sobie policz.
          • Gość: Maria Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:57
            Maja napisała

.Nie można tego przeliczać na polskie pieniądze.Tam zarobki są
            dostosowane do cen.

W tym zdaniu zgadzam się z tobą .
    • Gość: ulubiony mania wielkości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 14:18
      czytam, to co mówi szef Towarzystwa Przyjaciół Płocka i widzę, że wg niego Płock
      z 130 tys. mieszkańców zbliża się wielkością do miast wielkości Torunia.
      Chciałem uprzejmie zauważyć, że Toruń ma ponad 200 tys. Od dawna...
      pzdr
    • kamien81 Jeśli studia, to tylko poza Płockiem? Odpowiada pr 26.02.07, 15:05
      5 lat studiowalem w Lublinie. Znalezienie dobrej pracy w tym miescie tez
      graniczylo z cudem. Ale nie o tym chce napisac. Po powrocie do Płocka przezylem
      pewnego rodzaju szok. To miasto poprostu zasypia w tygodniu wszystkie wieksze
      lokale pozamykane jedynie kilka barow gdzie tez swieci pustkami. Rozumiem ze
      studia to przede wszystkim nauka ale chyba kazdy kto je skonczyl pamieta te
      niezapomniane szalone chwile spedzone w towarzystwie znajomych .Wkoncu to chyba
      najpiekniejsze chwile naszego zycia. Nawiazywanie nowych kontaktów przyjazni
      ktore niejednokrotnie nie koncza sie wraz z zakonczeniem studiow. Mysle ze na
      tego typu studiowaniu zalezy wielu mlodym ludziom .Niestety nasz piekny Plock
      nie moze im tego zagwarantowac. Zycie studenckie w Płocku oceniam na 1 w skali
      od 1 do 10. Ratunek widze tylko w otwieraniu nowych uczelni i z
      niecierpliwoscia czekam kiedy nasza Tumska chociaz z malym stopniu ozyje i
      bedzie przypominac Lubelskie Krakowskie Przedmiescie.
      • Gość: gość Re: Jeśli studia, to tylko poza Płockiem? Odpowia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 15:32
        Na Tumskiej mieszkaja starsi ludzie i chcą spokoju nie zapominajcie o tym
    • Gość: Marlena Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.elb.vectranet.pl 26.02.07, 18:18
      To nieprawda ,że Płock jest taki zły. Mieszkam obecnie w Elblągu, ale pochodzę
      z Płocka i tam mieszkałam do 26 roku życia. Gdyby płocczanie przyjechali do
      Elbląga to dopiero wówczas zobaczyliby jak potrafi być miasto nieżyczliwe ,a
      ludzie zapatrzeni w siebie i zazdrośni o wszystko.To,że tu mieszkam nie
      znaczy ,że chcę, ale niestety muszę. Cieszcie się z Płocka i z tego czym jest
      to miasto. W płocku przynajmniej coś się dzieje, organizowane są imprezy,
      zaplecze kulturalne jest dobrze rozwinięte. W Elblągu w wekend nie ma co robić,
      w sklepach drogo i towar nieciekawy. W Płocku jest taniej i większy wybór. Nie
      krytykujcie tak tego miasta, nie jest takie złe. Są miasta znacznie gorsze.
      • Gość: gosc Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.elb.vectranet.pl 08.08.07, 16:16
        Bzduuura kompletna, to w Elblagu sie MEGA dzieje. Tramwaje, port, remonty ulic,
        obwodnicy, wezlow, basenow- budowa - Europarku, parku technologicznego, hal
        sportowych no i mamy piwko specjal (czytaj EB), a to bije na glowe wszystko!
        • hrabiapotocki Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny 08.08.07, 16:26
          Płock to miasta cudowne miasto. Bo cudem jest, że jeszcze da się tu
          żyć. Kultury-ZERO (bez kina, teatru, amfiteatru) a koncerty
          orkiestry są "ściśle tajne". Hali sportowej też niema (no, chyba że
          za taką uznymu Blaszak Arenę). "Ryczące czterdziestki" na Starym
          Rynku czy nad Wisłą to nie jest pełna oferta. Dlatego tak dużo ludzi
          młodych i energicznych stąd ucieka. Nie masz "układów" to się nie
          liczysz, choćbys miał kilka fakultetów renomowanych uczelni. Bo
          praca tylko "dla wybranych", którzy moga "coś załatwić" albo znają
          takich.
    • Gość: mieszkaniec Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.c153.petrotel.pl 26.02.07, 19:15
      Popieram treść zawartą w artykule W płocku nie ma nic nie ma prrspektyw na
      przyszłość tylko prywata wandalizm i prostactwo a i jescze jest PIS !! Wszyscy
      pchają sie do władzy nie poto żęby nam mieszkańcom sie lepiej żyło ale po to by
      mieli więcej kasy. Jam mam 23 lata nie mam pracy kończe studia znam języki i
      gadane ale bez znajomości nic !!! W Naszym mieście jest szaro brudno i
      śmierdząco wystarcz popatrzeć na Jachowicza Dworcową Bielską 1/3 maj ... nie
      mamy noc do zaproponowania byliśmy jestećmy i będziemy dziurą w centrum Polski.
      Potrzeba nam zmian !!!! Jeśli chcemy jeszcze doczegoś dojść w tym mieście nie
      yślmy o tramwajach na Jachowicza ale pomyślmy o chodnikach
      światłachoświetlających pasy o policji żeby żyło sie tu bezpieczniej i lepiej.
      Podejżęwam żę to jest już osttni dzwonek by coś zmienić w naszym mieście na
      lepsze, młodzi ludzie z wykształceniem i świeżym spojżeniem powinni być podporą
      włodaży miasta !!!!
      • Gość: płocczanka Re: Sondaż PBS: płocczan zły portret własny IP: *.eranet.pl 26.02.07, 19:36
        To dobrze że kończysz studia,znasz języki,dobrze myślisz,ale z jezykiem polskim
        masz problemy bo robisz ortograficzne błędy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka