Dodaj do ulubionych

Ludzie! Laptopy za 349 zł!

14.03.07, 23:43
Ameryka, ku..a żesz jego mać. Kolejny pajac co trafił na "okazję", czyli
normalną, ludzką pomyłkę. Ale zaraz sie znajdą opinie, że za błędy trzeba
płacić.

Obserwuj wątek
    • Gość: lampo Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: 217.98.66.* 15.03.07, 00:15
      pomylki sie zdarzaja - ale zamiast zrozumiec ze zaszlo nieporozumienie - wszyscy
      od razu chca to wykorzystac, nie wazne ze iles tam osob straci prace gdy upadnie
      ta firma... ajj troche wiecej wyrozumialosci, przeciez nikt logicznie myslacy
      wie ze laptopa dobrej klasy za taka kase nie kupi...
      • marmas Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! 15.03.07, 10:32
        Gość portalu: lampo napisał(a):

> pomylki sie zdarzaja - ale zamiast zrozumiec ze zaszlo nieporozumienie - wszysc
        > y
        > od razu chca to wykorzystac, nie wazne ze iles tam osob straci prace gdy upadni
        > e
        > ta firma... ajj troche wiecej wyrozumialosci,

Dlaczego inni maja placic za czyjes pomylki? Wystarczy, ze nasze rzady ciagle
        sie myla i uchodzi im to plazem.

przeciez nikt logicznie myslacy

handel, wspolczesny nie ma nic z logika. Gdyby tak bylo, to ludzie nie dawali by
        sie nabierac w supermarketach, gdzie sa robieni jak mali chlopcy.
        W wejsciu na promocja, a dwa kroki dalej placi za towar 2 lub 3 razy drozej niz
        w innym sklepie.

> wie ze laptopa dobrej klasy za taka kase nie kupi...

ale tutaj byla oferta, na pismie, potwierdzona i slusznie, ze kupujacy domaga
        sie jej realizacji.
        Kibicuje mu i zycze powodzenia!
        A handlowcy niech przestana sie "mylic", to prezesi nie beda musieli wyjezdzac
        za granice
        • Gość: Micu Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.centertel.pl 15.03.07, 11:24
          Zgadzam się w 100%. Jestem przekonany, że przedmówcy przy kasie w hipersklepie
          zrobiliby niezły raban, gdyby kazano im zapłacić 2 razy tyle za towar,
          tłumacząc, że pracownik pomylił ceny - przecież każdy może się mylić.
          • kszynka Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! 15.03.07, 11:50
            Gość portalu: Micu napisał(a):

> Zgadzam się w 100%. Jestem przekonany, że przedmówcy przy kasie w hipersklepie
            > zrobiliby niezły raban, gdyby kazano im zapłacić 2 razy tyle za towar,
            > tłumacząc, że pracownik pomylił ceny - przecież każdy może się mylić.

ale nic oprócz rabanu by nie zrobili, i albo by kupili za normalną kasę albo do
            widzenia
            • Gość: m Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 12:10
              Jakby temu facetowita kobita wydala w kasie 300 zł za dużo też by nie zwrócił.
              Nic to, że naraża ją pewnie na obcięcie pensji.
              • znajomy_jennifer_lopez Sępy 15.03.07, 12:56
                Można, można i tak, żeby się tylko k... nie żdziwili - nie problem zrobić 'błąd' w systemie ktory wpisze cene 349.00zl co będzie oznaczać nie 349zł a 34900zł i wtedy frajerów zmusic do zakupu.
                Można i tak
                Pier... prawnikokracja rodem z USA.
                • tbernard Re: Sępy 15.03.07, 13:07
                  Tylko, że klienci mają potwierdzenie na 349 a nie na 349.00.
                  • Gość: FF Nie mała pomyłek! Za ile wystawiasz za tyle sprze- IP: *.icm.edu.pl 15.03.07, 16:00
                    dajesz! Jeśli każdy by mógł sobie tak wystawiać za grosze a potem wycofywać to każdy by tak robił i by był haos. Firma i to jak najszybciej powinna wysłać klientom laptopy jeśli nie chce stracić wiarygodności.
                    • Gość: v Re: Nie mała pomyłek! Za ile wystawiasz za tyle s IP: *.chello.pl 15.03.07, 19:37
                      aaa, co za bzdury gadasz.
                      Szkoda czytac takie opinie.
                • Gość: jooro Re: Sępy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 14:32
                  Żyjemy w czasach różnych promocji.
                  Przyzwyczailiśmy się do nich - niby wiemy, że nigdzie nie da się polecieć za 1
                  zł (plus opłaty lotniskowe), bo to sprzeczne z ekonomią i zdrowym rozsądkiem
                  ale....
                  No właśnie.
                  W dzisiejszych czasach laptop po 349 zł nie zwala mnie z nóg - co najwyżej
                  pomyślałbym sobie, że to jakaś ultra-mega-hiper-wyprzedaż.
                  Żal mi tych ludzi z firmy handlowej, ale uważam, że powinni zrealizować
                  zamówienie...
                • Gość: ehhh Re: Sępy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 21:03
                  a ja mysle ze jednak problem zrobic blad na fakrurach ktore ludzie posiadaj!
            • Gość: wildraven Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: 199.67.203.* 15.03.07, 14:28
              I tu się całkowicie mylisz - przy kasie obowiązuje cena jaka jest wystawiona
              przy towarze... Jeżeli ktoś źle wpisze ją do pamięci kasy to ma wielkiego
              pecha... Zawsze wygrasz
              • Gość: danych nie podam Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:17
                tylko, że nie ten kto wpisze płaci, a pracownik ustawiający towar na półce -
                wiem, bo pół roku pracowałem w dużym sklepie -burdel tam był :) ale za wszystko
                płacili na końcu najniżej stojący pracownicy...
            • Gość: krm Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.toya.net.pl 15.03.07, 17:28
              kszynka napisał:

> Gość portalu: Micu napisał(a):
              >
              > > Zgadzam się w 100%. Jestem przekonany, że przedmówcy przy kasie w hipersk
              > lepie
              > > zrobiliby niezły raban, gdyby kazano im zapłacić 2 razy tyle za towar,
              > > tłumacząc, że pracownik pomylił ceny - przecież każdy może się mylić.
              >
              > ale nic oprócz rabanu by nie zrobili, i albo by kupili za normalną kasę albo do
              > widzenia
              >
              >

mylisz się prawo wyraźnie mówi że obowiązuje cena podana na półce, zresztą
              miałem taką sytuację w jednym z marketów z okazji zakupu DVD, na półce była cena
              199 natomiast przy kasie okazało się, że kosztuje on 249zł, zapłaciłem a
              następnie dział obsługi klienta wypłacił mi 50zł.
              Po czym na półce cena skoczyła na 249zł :)
        • typson Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! 15.03.07, 11:39
          ale bredzisz
      • Gość: Analityk Sytuacji Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.ipartners.pl 15.03.07, 11:54
        Gość portalu: lampo napisał(a):
        >nie wazne ze iles tam osob straci prace gdy upadnie
        > ta firma...

Jesli firma mialaby upaść po sprzedaży kilku czy kilkunastu nawet laptopów
        nawet po 350 zł, to chyba nie ma co żałować takiej firmy....
        • Gość: m Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 12:12
          a co w tym niezwykłego? mało to firm ciuła grosz do grosza na opłaty
        • Gość: anty analityk Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 12:58
          > Jesli firma mialaby upaść po sprzedaży kilku czy kilkunastu nawet laptopów
          > nawet po 350 zł, to chyba nie ma co żałować takiej firmy....

no tak, bo kazda firma na starcie powinna miec ogromne srodki
        • tbernard Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! 15.03.07, 13:15
          > Jesli firma mialaby upaść po sprzedaży kilku czy kilkunastu nawet laptopów
          > nawet po 350 zł, to chyba nie ma co żałować takiej firmy....

Jeśli pacjent miałby umrzeć gdyby przyszło mu czekać na karetkę
          dłużej niż godzinę, to nie ma co go żałować i nie warto się do niego
          śpieszyć.
          Sporo jest sytuacji gdzie małe niekorzystne zaburzenie potrafi lawinę
          nieszczęść wywołać.
        • Gość: Kupiłem Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:04
          Kilku czy kilkunasty ??

Sam kupiłem 30 sztuk i moi koledzy tez po tyle w sumie w 5 osób kupilismy 100 sztuk !! a zamówień było ponas 180!! Sprawę kieruję do sądu. Wygrana gwarantowana. Odszkodowanie pewne!
          • Gość: akodo [...] IP: *.chello.pl 15.03.07, 18:58
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: a Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: 83.141.127.* 15.03.07, 18:58
            super, jest sie czym chwalic, zalosny materialisto zyjacy z cudzych potkniec.
          • Gość: z o.o. Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 23:56
            >Wygrana gwarantowana. Odszkodowanie pewne!

jeśli to jest spółka z o.o. to odpowiada tylko do wartości firmy, jeśli kapitał
            firmy to 10tys zł to nie dostaniesz więcej
      • Gość: wildraven Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: 199.67.203.* 15.03.07, 13:03
        Może i nikt logicznie myslący, ale szukający okazji kupi takiego laptopa...
        WIELKIE SORRRY live is brutal i trzeba żyć dalej - nikt nie mówił, ze będzie
        łatwo... Dlaczego nie można korzystać z tanich ofert???
        • Gość: n Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.icpnet.pl 15.03.07, 19:53
          life nie live
          • Gość: docent Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.atol.com.pl 15.03.07, 22:56
            Dla niego live. W koncu brutal.
      • Gość: pomylka Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.san.airbites.pl 15.03.07, 20:02
        jasne!!! i zamiast dobrego sexu stajesz sie matką/ojcem, zamiast przeszczepu
        wątroby masz wycięty wyrostek;) cała ta Polska to jakaś pomyłka, jak widzę, z
        zerową odpowiedzialnością za słowa i czyny
    • Gość: hehehe Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 00:16
      a Ty co?? wkurzony bo nie zdążyłeś kupić i żal Ci dupe ściska?
    • Gość: tom_o Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.c250.petrotel.pl 15.03.07, 01:13
      a ja temu kolesiowi kibicuje i mam nadzieje ze wygra w sadzie z nimi, ktos sie
      pomylil i dobrze :) w tym kraju trzeba korzystac z bledow w systemie :)
      • Gość: darek Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.houston.res.rr.com 15.03.07, 01:24
        A jak ekspedientka w sklepie wyda ci 100 zlotych reszty zamiast 10 i ty to
        bedziesz widzial to co zrobisz?
        • Gość: ktos Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.c250.petrotel.pl 15.03.07, 01:26
          to co innego jak sie w sklepie pomyla i babka musi z wlasnej kieszeni dac kase
          a co innego jak firma sie myli i w straty wpisuje :)
          • Gość: as Ludzie są chciwi IP: 212.75.114.* 15.03.07, 10:24
            Tak, może kupicie te swoje laptopy za 349 zł, jak zamachacie firmie wyrokiem
            sądu przed nosem. Tylko o czym to świadczy? O Waszej chciwości. Powinniście
            domagać się uczciwie co najwyżej 200 zł za wprowadzenie w błąd. Ale Wasza
            logika to logika Kalego. Kali ukraść -dobrze. Kalemu ukraść -oj, niedobrze.
            Pozostaje pociecha, że życie z czasem wyrównuje rachunki.
            • Gość: szczepangd Po prostu zawiść i zazdrość IP: *.crowley.pl 15.03.07, 10:57
              A ja twierdze że wy to wypisujecie bo wam żal dupę ściska że to nie wy
              trafiliście taka okazje. Po prostu zawiść i zazdrość. Hehehe
              • Gość: RUDY RYDZ Re: Po prostu zawiść i zazdrość IP: *.ib.pwr.wroc.pl 15.03.07, 11:47
                Ja stawiam się w miejscu przedsiębiorcy który się pomylił.
                (kążdy kto prowadzi lub proawdził działalność łatwo się wczuje)
                To nie jest tak, że firma wpisze to w koszty i po sprawie.
                Każdą firmę tworzą konkretni ludzie i to oni dostaną finansowo po dupie.
                Klientom powinno się zapłacić jakieś zadośuczynienie za wprowadzenie ich w błąd.
                Nawet jakby to było 500zł (choć moim zdaniem 200-300 by wystarczyło) to i tak
                jest to sporo mniejsza strata niż 3490-349=3141zł.
          • Gość: mika Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.mech.pk.edu.pl 15.03.07, 12:24
            jakie straty wpisuje....?????
            Ludzie po co piszecie o rzeczach o których nie macie pojęcia.
            Złośliwość ludzka nie zna granic.
            Od razu jak firma miałby zbankrutować to niech lepiej zbankrutuje...
            A może ktos niedawno firme rozkręcił, próbuje coś robić, żeby jakoś żyć w tym
            kraju, a nie gary zmywać w Anglii, może pożyczyli kase na te laptopy.
            Przecież to kilka tysięcy straty.... co znaczy wpisuje w starty i nie ma
            problemu?????
            Wy się nigdy nie mylicie.... bo jak w komputerze to nie może być błędów, tak
            jakby w tych firmach żywi ludzie nie pracowali.
            Jakies dzieciaki na tym forum pisza chyba co niczym nie maja pojęcia.

• Gość: Kupiłem Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:10
              Jeżeli informatyk handlowiec czy Bóg wie kto wprowadza dane do systemu to pozniej je sprawdza czy sie nie pomylił !! proste jak ciupcianie !!

ich brocha nie dość ze nie chce zrealizaowac zamówienia to do tego złamali prawo nie dotrzymując umowy kupna-sprzedaży to jeszcze pozneij cchieli nas oszukać zaminą regulaminu. hehehehehe śmieszni są !
        • Gość: morlokh Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: 213.155.165.* 15.03.07, 16:59
          Jak to, co zrobie ? Oddam, nawet jesli to bedzie mniej niz 1 pln. I mowie
          calkiem serio.
    • Gość: Jaro Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.uni.lodz.pl 15.03.07, 01:17
      Firma sie po prostu nie zabezpieczyla w regulaminie i tyle. Jak sie chce handlowac w internecie to trzeba tez miec plan na wypadek takich pomylek. Za gapowe sie placi i laptopy jak najbardziej sie naleza w tej cenie.
      • krzysiek_33 Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! 15.03.07, 07:03
        Jaro - żadne regulaminy nie mogą stać w sprzeczności z podstawowymi zasadami
        prawa cywilnego odnośnie powstawania zobowiązań. Inna sprawa, że
        drobnomieszczańskie cwaniactwo napawa mnie odrazą :)
        k.
        • Gość: Kupiłem Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:12
          Krzysiek_33 o czym ty piszesz?? Wchodzisz na stronę sklepu czytasz ich regulamin akceptujesz i kupujesz !! PROSTE !!
          • Gość: docent Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.atol.com.pl 15.03.07, 22:59
            No przeciez Ci tlumaczy jak komu dobremu... Jest pewna hierarchia aktow prawnych
            i akurat regulamin sklepu internetowego nie stoi w niej najwyzej.
      • Gość: g Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 07:04
        ciekawe co bys mowil gdyby to byla Twoja firma?
        a post pozwyzej ze firma wpisze to w straty to o kant tylka mozna sobie ...

kazdy normalny czlowiek pomyslalby ze laptop w tej cenie to musi byc pomylka
        • Gość: Micu Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.centertel.pl 15.03.07, 11:36
          Pewnie, że pierwsza myśl, to ktoś się polylił. Ale jak potwierdzają zamówienie,
          to sorry. Prowadzę sklep i parę razy moje pomyłki kosztowały mnie (na szczęście
          tylko marże).
          Takie zasady obowiązują na całym cywilizowanym świecie.
          Popieram tych ludzi którzy złożyli zamówienia. Żałuję, że tego nie wypatrzyłem.
          Wolę być cwaniaczkiem (dla niektórych). Nie jestem natomiast instytucją
          charytatywną, bo moje zrozumienie dla ich błędów, to czysty zysk dla tej firmy.
          • Gość: mika Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.mech.pk.edu.pl 15.03.07, 12:30
            w sklepach internetowach potwierdzenie jest wysyłane automatycznie po złozeniu
            zamówienia.
            Wysyła to system, nie człowiek.

>Nie jestem natomiast instytucją
            > charytatywną, bo moje zrozumienie dla ich błędów, to czysty zysk dla tej firmy

A niby gdzie ta chartatywność, skoro Ty nic nie zpałciłeś, bo transakcję
            unieważniono????
            Gdzie czysty zysk, w chwili gdy do transakcji nie dochodzi to nie ma zysku!!!!

• Gość: Klara Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.nott.cable.ntl.com 15.03.07, 08:39
        chamstwo ludzkie nie zna granic
    • Gość: do sądu z nimi Akurat pomyłka. Chcieli być na 1 miejscu w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 07:21
      Skąpcu ,ale im nie wyszło i niech płacą .
      • Gość: prażanin Re: Akurat pomyłka. Chcieli być na 1 miejscu w IP: *.171.65.178.crowley.pl 15.03.07, 15:49
        Zgadzam się. Najtrudniej jest złapać klienta, potem to już bułka z masłem, a
        jeszcze można na nim zarobić
        1. Wbijamy laptopy po 350
        2. Ladujemy w Skąpcu na 1-szym miejscu
        3. Ludzie się interesują ( również całą ofertą firmy - reklama )
        4. Ludzie zamawiają
        5. Piszemy, że pomyłka i powinno być 3500, i proponujemy 200 rabatu
        6. Ludziska, skoro już się zainteresowali i dostają rabat i kupują
        7. Cieszymy się bo byśmy ich i po 3000 nie sprzedali, a sprzedaliśmy po 3300

Coś ostatnio, jak dla mnie, za dużo tych "pomyłek" - chyba niecałe 2 tygodnie
        temu coś o tym pisali...
    • Gość: Wiz Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 08:05
      Ja mialem podobna sytuacje. Szukalem lampy do aparatu. Znalazlem poprzez Ceneo 2
      miejsca gdzie w/w Cullmann byl. Wszystko wypelnilem lampa byla, potwierdzenia
      itp itp, wyslalem pieniadze na konto. Oczywiscie za 2 dni telefon ze lampy nie
      ma i ze to pomylka na stronie ... Odeslali pieniadze. OK. Wysylam do drugiej
      firmy to samo , rejestracja, wplata pieniedzy potwierdzenie, towar wyslany.
      Telefon... panienka przeprasza ale wyslali lampe do Nikona, a nie do Canona (nie
      ma!) chociaz specjalnie taka zaznaczylem ze jest. Oczywiscie cholera mnie wziela
      na dobre ... nie odebralem paczki pieniadze odeslali. Teraz poprostu, dzwonie
      albo wysylam maila zeby dopytac sie czy towar jest. I tak bylo z 3 firma ktora
      miala ta lampe, a ktorej nie miala. Strony znikaly zaraz z serwisu ale nerwow
      sie czlowiek najadl. Szkoda zdrowia, sprawdzac ... sprawdzac i jeszcze raz
      sprawdzac !
      • Gość: T Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.pool.einsundeins.de 15.03.07, 10:36
        A druga strona medalu - firmy, ktore jawnie oszukuja i zaslaniaja sie
        "pomylkami", choc to ich sposob na handel. Ja ze swojego podworka przedstawie
        dwa powszechne ostatnio przypadki:

- przedplata (Vorkasse) na towar, ktorego firma nie ma; szczytem bylo czekanie 8
        tygodni na towar; w koncu nie wytrzymalem, zazadalem zwrotu pieniedzy i dostalem
        forse z powrotem, bez odsetek.

- sprzedaz internetowa (kmelektronik): za kazdym wejsciem na strone sa
        przedstawiane klientowi inne ceny!!

Rujnowanie tych, co sie pomyla jest barbarzynskie, ale z drugiej strony tym,
        ktorzy w kulki graja trzeba tez jechac po pazurach, bo tzw. "nowoczesny" handel,
        zwlaszcza internetowy to jedna manipulacja i granie w kulki (koncepcja
        oddzielenia ziarna od plew ;-)...

A gdyby tak odszkodowanie dla klienta, ktory kupi z takiej super oferty rowne
        10-20% wartosci rynkowej przedmiotu wedlug oceny rzeczoznawcy? Wystarczyloby do
        upilowania manipulacji handlowcow, tj. rowniez placone np. w przypadkach, gdy na
        stronie internetowej z zamowieniem stoi, ze towar jest w magazynie do
        natychmiastowej wysylki a po zamowieniu okazuje sie, ze trzeba na niego 3
        miesiace czekac, albo "drobna" pomylka wysylka innego typu towaru, niz zostal
        sprzedany (w takiej sytuacji to mozna handlowac za naprawde rewelacyjne ceny,
        praktycznie po kosztach majac kredyt 0% prosto od klientow, platnosc opozniona
        wzgledem dostawcow a pieniadze do inwestowania w kasie). Ech... czy ustawodawca
        kiedys nadazy za czasem, czy tez w tym momencie cala energia bedziemy rozliczac
        UBkow a za 20 lat miliarderow, ktorzy sie dorobili na nieuczyciwym handlu w 2007...

Pozdrawiam,

T.
    • maciek.zwany.jajem Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! 15.03.07, 08:30
      Dzięki za taką 'okazję'. Możliwe że ktoś będzie musiał zapłacić za pomyłkę.
      Dobrze, że nie mam znajomych, którzy mają wyobraźnię że za 400 zł kupią nowego
      laptopa, za 2000 zł nowy samochód, za 50 000 zł boeinga 737 ...
    • Gość: ktos Co za pajac chcial kupic laptopa za 349 zl :)) IP: *.zep.com.pl 15.03.07, 09:33
      Trzeba byc kretynem zeby myslec ze mozna kupic laptopa za 349 zl :) No ale jak
      ktos teraz chce sie po sadach ciagac przez 4 lata to jego sprawa. Po tym
      okresie dadza mu tego laptopa ktory faktycznie bedzie tyle warty hehehe Pozdro
      dla tych naiwniakow :)
      • Gość: Janek Re: Co za pajac chcial kupic laptopa za 349 zl :) IP: *.c246.petrotel.pl 15.03.07, 09:39
        wiadomo bylo ze to byla pomylka "pajacu" tylko ze trzeba byc sprytnym by na nia
        trafic i z niej korzystac, pewnie cie zatkalo bo sam bys chcial trafic na taka
        pomylke , bo nagle wszyscy sa tacy sprawiedliwi, tak naprawde to 90% by chciala
        trafic na ta pomylke :)
        • Gość: Kupiłem Re: Co za pajac chcial kupic laptopa za 349 zl :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:17
          Dokładnei !! Żal dupę ściska!!
        • Gość: a Re: Co za pajac chcial kupic laptopa za 349 zl :) IP: 83.141.127.* 15.03.07, 19:08
          tepys jak but!!!! nie jeden raz trafialem na tego typu pomylki i nigdy nie
          wpadlem na to, zeby sobie na tym nabijac kieszen. mylic sie jest rzecza ludzka,
          a wystarzcy troche wyobrazni i zrozumienia. no ale tacy pieniacze jak ty, pewnie
          i zmarlemu wy zlote zevy wyrywali..
      • kauzyperda <Ktos> - Super pomysł! Na pohybel cwaniaczkom 15.03.07, 15:38
        No ale jak
        > ktos teraz chce sie po sadach ciagac przez 4 lata to jego sprawa. Po tym
        > okresie dadza mu tego laptopa ktory faktycznie bedzie tyle warty hehehe
        Pozdro
        > dla tych naiwniakow :)

Super pomysł. Powinni tak zrobić, sprawa potrwa bo prawnie skomlikowana
        (kwestie błędu, automatycznego potwierdzenia, woli stron etc.) łącznie z
        odwołaniami może parę lat potrwać. Wtedy ten model laptopa odkupią używany i
        proszę bardzo, róbmy biznes. Nawet mogą zaciągnąć kupujących do śadyu jakby nie
        chcieli kupić :)

Wyjątkowo denerwuje mnie takie tanie cwaniactwo. Zarówno firm kiedy te celowo
        oszukują jak i takich gadzin co każdy ludzki błąd chca wykorzystać i jeszcze
        mają czelność pisać że są pokrzywdzeni (bo ktoś nie chce im dac laptopa
        praktycznie za darmo).
        • Gość: India Re: <Ktos> - Super pomysł! Na pohybel cwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 13:52
          A może tak ciut szerzej?
          Prawo obowiązuje wszystkich, ale... w MOIM wypadku będzie furtka?
          Jako nabywca ma się człowiek zastanawiać, czy w ofercie są błędy?
          Nie słysze głosów obużenia na oszustwa sieci CCC(reklamacje), Lidl(oferowanie
          towaru nie istniejącego na półkach).
          Odpowiedzialność dotyczy WSZYSTKICH- polityków, sprzedających i kupujących.
          Oszustwem jest branie towaru i jego zwrot(np sukienka na imprezę), jak i oferta
          nie mająca podstaw w ilości towaru, czy jego cenie.
          A firmy żyłujące klienta bo w umowie było coś małym drukiem, na 12 stronie
          umowy? Też należy je chołubić?
    • Gość: xyz Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 09:36
      Co za glupek.Ktos sie pomylil a ten pieprzony idiota tak sie napalil ze teraz
      nie moze spac.Niektorzy wlasna matke by oszukali zeby tylko zlotowke
      zaoszczedzic.Gardze takimi ludzmi,gowno by spod siebie zjedli dla kilku
      groszy.Porazka....
      • Gość: ja [...] IP: *.aster.pl 15.03.07, 13:43
      • Gość: Kupiłem Gardzisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:20
        biedy ? każdą złotówkę by zaoszczędzili ??

Mylisz sie !!

Kupiłem 30 sztuk !! co jest w sumie 10 500 zł !! STAĆ MNEI NA TO !! i złotówke nie oszczędzam !!
        • Gość: akodo [...] IP: *.chello.pl 15.03.07, 19:05
    • Gość: dosyć człowiek człowiekowi IP: *.c244.petrotel.pl 15.03.07, 09:51
      Jakie to polskie: dokopać, wykorzystać pomyłkę i jeszcze dręczyć sprawami
      sądowymi. Nie mam na myśli dużych spraw, ciężkich do rozstrzygnięcia
      polubownie, ale i takie się czasami daje rozwiązać rozmową, ugodą. Lecz Polak
      nie popuści, laptop za 349zł... mogłeś chłopaku zglosić to tej firmie mailowo
      lub nawet telefonicznie - pomóc zamiast zaszkodzić, taka zwyczajna ludzka
      przysługa - wiesz co to jest ? Może firma wtedy by się poczuła i otrzymałbyś
      jakiś rabat czy inną gratyfikację, a może i nie - kto wie. Ty natomiast jak ta
      hiena składasz zamówienie i się cieszysz z pomyłki i w konsekwencji czyjegoś
      nieszczęścia. Życzę Ci abyś w swoim cwanym życiu dostał to co dajesz innym. Ta
      sprawa wcale nie jest podobna do precedensowego jeep-a z allegro, to inny
      kaliber. Tam cwaniak spotkał się z większym cwaniakiem, a to zmienia postać
      rzeczy. Tutaj natomiast mamy do czynienia z najzwyklejszą pomyłką i tyle. Daruj
      sobie tego laptopa, załatw to inaczej, lepiej się poczujesz - mówię Ci.
      • Gość: Nie_lubie_forum Re: człowiek człowiekowi IP: *.dhcp-bl.indiana.edu 15.03.07, 18:07
        ...bo takie gadanie na ogol nic nie zmienia, ale to co napisal "dosyc" jest
        madre - nic dodac, nic ujac, jeep na allegro to zupelnie inna sprawa, a to jest
        tanie cwaniactwo...ludzie, zacznijcie myslec, ze zyjecie w spoleczenstwie, a
        nie dzungli, albo III, IV czy V RP...
        Ech...
    • Gość: gadugadu Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.c246.petrotel.pl 15.03.07, 09:57
      przeczytajcie to dokladnie, jest napisane ze ten koles kupil jednego laptopa, a
      byly osoby co kupowaly po kilka czy kilkanascie (napewno przy takiej promocji
      znalazly sie takie) to kto jest hiena??? ten co kupil jednego czy te osoby co
      po 20 zamawialy? ja mam nadzieje ze on wygra, a wy nie badzcie tacy prawi i
      sprawiedliwi :)
    • pavliktoja Ludzie! Laptopy za 349 zł! 15.03.07, 10:02
      raz tak kupilem mp3 o 200 zl taniej, bo tez niby byla pomylka..
      ja si enie domagalem tej okazyjnej ceny, ale mi go i tak sprzedali w ramach
      przeprosin czy cos takiego...
      :)
    • Gość: ehhhhhh :| Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 10:21
      No właśnie...typowa dyskusja na forum... jedni twierdzą, że fajnie, że chłopacy
      kupili sobie kompy, inni że to brak jakichkolwiek zasad... Szkoda tylko, że Ci
      drudzy bardzo szybko zmieniliby swoje zdanie, gdyby to oni mieli dostać
      "prezent" w postaci laptopa w tej cenie.
      • Gość: Cachotterie Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.icpnet.pl 15.03.07, 11:02
        A ci pierwsi by szybko zmienili zdanie, gdyby byli właścicielami firmy.
    • marmas Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! 15.03.07, 10:22
      gringoss napisał:

> Ameryka, ku..a żesz jego mać. Kolejny pajac co trafił na "okazję", czyli
      > normalną, ludzką pomyłkę. Ale zaraz sie znajdą opinie, że za błędy trzeba
      > płacić.

Dokładnie tak! W moim zawodzie za pomyłkę wylatuje się na bruk, a saper traci życie.
      Dlaczego handlowcy mają być na uprzywilejowanej pozycji?
      • Gość: as Płacenie za swoje błędy IP: 212.75.114.* 15.03.07, 10:29
        OK. Mnie raczej zastanawia to dlaczego nikt po ludzku nie poinformował
        sprzedawcy o błędzie. Wszyscy zaślinieni rzucili się za to na ofertę. Dlatego
        nie dziwię się, że za granicą mają o nas Polakach jak najgorsze zdanie. Przez
        takich jak WY! Pożal się Boże Cwaniaczków.
        • Gość: a Re: Płacenie za swoje błędy IP: *.c246.petrotel.pl 15.03.07, 10:32
          a masz nr domowy do szefa tej firmy? z tego co pisza to bylo z soboty na
          niedziele i to byl blad systemu
        • Gość: pj cymru Re: Płacenie za swoje błędy IP: 194.75.37.* 15.03.07, 10:35
          Marmass ma racje.Wszyscy placa za swoje bledy.Poza tym mozna sie ubezpieczyc od
          takich wypadkow.
          • Gość: T Re: Płacenie za swoje błędy IP: *.pool.einsundeins.de 15.03.07, 10:50
            Ubezpieczanie na takie bledy jest ok, problem w tym, ze w realiach tak
            kolesiowego kraju jak Polska premia ubezpieczeniowa musialaby byc bardzo wysoka
            z powodu skali oszustw, ktore bylyby bardzo trudne do wykrycia (nietrudno mi
            sobie wyobrazic w polskich realiach klike 20 ludzi, jeden zaklada sklep,
            sprzedaje 20 laptopow przez jedno popoludnie za 100PLN, 19 pozniej go sadzi a
            ubezpieczalnia placi za ta ich zabawe).

Placenie za swoje bledy powinno miec miejsce (bo zbyt wielu obecnie zaslania sie
            bledami faktycznie oszukujac - gra w zaangazowanie klienta to jedna z technik
            manipulacyjnych, zreszta dosyc skutecznych: nalepki w supermarkecie pod
            niektorymi ciekawszymi i drozszymi produktami z produktow tanszych i gorszych,
            czy "niespodzianka przy kasie" to inne przedstawienie tego samego).

Ale gdybysmy chcieli karac za bledy i "bledy", to niestety wszystkich po rowno:
            handlarzy internetowych, supermarkety (wymogloby to na nich precyzyjne opisy
            produktow i cen), dealerow samochodowych (jak sie "myla" w opisie, ktore dodatki
            sa naprawde w cenie) i przede wszystkim uniewaznic gwiazki przy cenach na
            ofertach: np. na plakacie czytelnie (z odleglosci 50 m) nie jest napisane, ze
            musze kupic kontrakt z operatorem komorkowym na 2 lata, aby dostac telefon za
            zlotowke (ta zlotowka i telefon sa widoczne z kilometra).
          • Gość: szczepangd Re: Płacenie za swoje błędy IP: *.crowley.pl 15.03.07, 10:55
            Ludzie jaki błąd systemu przecież do tego systemu ktoś dane musiał wprowadzić,
            przecież program sam cen nie ustala.
            • Gość: konkurencja Re: Płacenie za swoje błędy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.03.07, 01:08
              Kolejna osoba, która nie ma zielonego pojecia a sie udziela, ceny sie biorą z AKTUALIZACJI od DOSTAWCÓW, nikt nie wpisuje kilku czy kilkudziesięciu tysięcy produktów i nie zmienia ręcznie codziennie cen. Wystarczy trochę pomyśleć!! Jak by sobie taki virtualpc zatrudnil kilkoro ludzi do sprawdzania cen to nie byliby w ogole konkurencyjni, musieliby podniesc ceny towaru - i to tyczy sie wszystkich sklepow. Robcie tak dalej a cenki pojda w góre. Pomyślcie nad tym.

Tak na marginesie to totalne swinswo, virtualpc to mala firma, chyba nawet w mieszkaniu, dwóch kolesi zalozylo sobie sklepik a Wy sie cieszycie jakbyscie ograbili Microsoft.

P.S Przykro mi Panowie z virtualpc, jestesmy z Wami. Konkurencja.
              • Gość: hhee Re: Płacenie za swoje błędy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 11:11
                taka mała a Prezes się za granicą szlaja ;p
      • Gość: akodo bo nie wszyscy sa takimi szmatami jak ty IP: *.chello.pl 15.03.07, 19:08
        j.w.
        • panjahwe Re: bo nie wszyscy sa takimi szmatami jak ty 15.03.07, 19:12
          Łazienka jest zamknięta?
    • Gość: Komzar Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.northship.com.pl 15.03.07, 10:46
      Dokładnie tak samo zareagowałem jak to zobaczyłem. Gość się zwyczajnie pomylił
      i zaraz sie banda pajaców znajdzie, żeby go zrujnować.
    • Gość: uburama Pozostaje łowcom okazji życzyć żeby wirus IP: *.acn.waw.pl 15.03.07, 10:47
      w ich komputerze wygenerował a potem potwiedził ofertę że sprzedają dom,
      samochód, konto w banku, żonę i córkę do arabskiego b***lu za 1zł.
      I żeby to rozstrzygały sądy międzynarodowe gdzie jak się nie wyłoży 1000000
      dolarów na adwokata tygodniowo to się z automatu przegrywa sprawę.
      Twarde prawo i zasady muszą być przestrzegane a jak ktoś pozwala sobie żeby
      komputer robił mu figle no to trudno.
    • Gość: Pio Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 10:48
      ech, widzę, że niedługo rozmnoży się nowy gatunek internautów - oszołomów,
      którzy będą polować na okazje, będące wynikiem normalnych błędów;

wiadomo, że takie potwierdzenia obsługuje system, i rzadko kiedy potwierdzenia
      są przesyłane ręcznie - a na pewno nie w większych sklepach internetowych.
      Chodzi właściwie o potwierdzenie danych i maila kontaktowego, który jest
      podstawą w e-transakcjach;

a tutaj oszołomowi stanął, bo myśli, że zrobił interes swojego życia... ludzie,
      nie dajmy się zwariować - co innego aukcja, któa trwa zwykle kilkanaście dni, i
      do sprzedającego dochodzi zawsze mail, jeśli ktoś złoży na aukcji ofertę; a co
      innego źle wklepana cena w e-sklepie, gdzie oprócz tego feralnego laptopa było
      pewnie jeszcze kilkaset innych przedmiotów;

mam nadzieję, że tego dzieciaka obciążą kosztami procesu, tak żeby dopłacił
      jescze do tego interesu...

• Gość: szczepangd Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.crowley.pl 15.03.07, 10:53
        Co wy tu za bzdury wypisujecie,aha rozumiem to pewnie pracownicy tej firmy
        podający sie za internautów. Dla mnie sprawa jest prosta "ZYCIE"!!! Za błędy sie
        płaci. Absolutnie sie zgadzam że wszyscy którzy kupili te laptopy powinni dostać
        je za ta cenę.
        • Gość: kot Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.c246.petrotel.pl 15.03.07, 10:59
          zgadzam sie z Toba
    • Gość: normalny Polak Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.um.wlocl.pl 15.03.07, 10:58
      za pomyłki trzeba płacić!!! tak to niestety jest
    • Gość: ralf Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:08
      Niestety, takie życie, że za pomyłki się płaci. Sprawa jest bardzo poważna, bo
      daje nadzieję, że transakcje internetowe będą uczciwe i znajdzie się sposób na
      walkę z internetowymi naciągaczami, którzy myślą, że są anonimowi, a internet
      zniesie wszystko.
    • Gość: Malak Druga strona medalu IP: *.uni.lodz.pl 15.03.07, 11:17
      Tak sie składa, ze miałem przyjemnosc obserwowac ta sytuacje od samego poczatku
      do chwili obecnej. Widze tu wiele niepochlebnych opinii wobec czlowieka, ktory
      zamowil tegoz laptopa, tymczasem rzeczywistosc nie jest taka prosta.

Firma pomylila sie. W koncu nikt przy zdrowych zmyslach nie chcialby wystawiac
      laptopa za 349 zlotych. Nie ma jednak powodu, zeby osadzac tego, ktory na takie
      zamowienie odpowiedzial. Skoro obowiazuje domniemanie niewinnosci, to czemu
      twierdzic, ze to "hiena", "lowca" itp. A moze to faktycznie miala byc, np., 10
      minutowa promocja sklepu internetowego? Ktos zaprzeczy, ze sie takie zdarzaja?

A zreszta - stancie w prawdzie ludzie - czy gdybyscie byli w takiej okazji, to
      byscie chociaz z ciekawosci nie zamowili jednej sztuki?

Spojrzmy jednak na to, co stalo sie dalej - firma przypadkiem zostawia taki stan
      na cala noc. Okolo 9:00 rano orientuja sie w sytuacji. Co robia? No wlasnie...
      Zamiast od razu, uczciwie przyznac sie do bledu, przeprosic i wtedy dopiero móc
      nazywac klientow "hienami", to najpierw probuja dopisac do regulaminu -
      "zamowienia musza byc potwierdzone telefonicznie". Kiedy szybko klienci sklepu
      orientuja sie, ze takie slowa w regulaminie sie pojawily, to w mgnieniu oka
      znikaja. Co potem? Kiedy opinie na stronie tamtego produktu zaczynaja zmieniac
      ton, mianowicie ludzie zaczynaja dzielic sie mejlami i opisywac poprzednia probe
      wybrniecia przez sklep z sytuacji, podstronka natychmiast znika, pewnie po to,
      by im to uniemozliwic. Maja prawo? Maja, ale to nieeleganckie.

A co potem? Firma "naciaga" swoj wlasny regulamin (patrz artykul), zeby wykazac,
      ze jeszcze oni musieli potwierdzic zamowienie. Oczywiscie, tylko problem jest
      taki, ze z tego co jest w regulaminie napisane nic takiego nie wynika, i kazdy
      prawnik znajacy sie na wykladni literalnej to przyzna.

Wcale sie nie zdziwie, jezeli w sadzie sie okaze, ze oni tych laptopow "nigdy
      nie mieli":).

Pora na chwile zdrowego osadu. Nie ma powodu, by az tak brutalnie osadzac kogos,
      kto zamowil sobie laptopa, lub jednego dla siebie, a drugiego dla znajomego,
      mamy, taty itp. Watpliwosci mozna miec wobec tych, ktorzy zamowili 77 sztuk (a
      byli tacy), bo to juz nie jest klient, ktory chcial kupic dla siebie - na bank
      celem byla dalsza sprzedaz. Na nich najezdzajcie, smialo (oby tylko cenzuralnie,
      co z przykroscia stwierdzam czasami sie nie zdarza). Macie prawo do wypowiedzi,
      bo w koncu internet od tego jest. Tak sie jednak sklada, ze firma popelnila
      wiecej bledow niz tylko jeden. Nierozsadne moim zdaniem bylo automatyczne
      potwierdzanie zamowien przez sklep. No ale to juz inna bajka.

Co moim zdaniem firma powinna byla zrobic aby wyjsc z twarza? Szczerze na samym
      poczatku przyznac sie do bledu - bo w sumie taki byl, i zaproponowac klientom
      ugode. Niby te 100 promocji miala taka uggoda byc, ale wiadomo, ze to nic
      chetnym by nie dalo. Pol ceny? 10% znizki? Kupisz 2 laptopy - dolozymy
      trzeciego? Nie wiem. Moze straty bylyby mniejsze, a tylko zyskaliby klientele.

Woleli jednak isc w zaparte. Czy mozna zatem ich z kolei podejrzewac o czysta
      gre? Watpie. Z drugiej strony naturalne ludzkie instynkty podpowiadaja wlasnie
      taka polityke. W takiej jednak sytuacji nie-do-konca-uczciwoscia wykazuja sie
      obie strony, szanowni Panstwo.

Przyznam, ze sam zamowilem jedna sztuke. Jedna, a nie 77. Osadzcie mnie, choc
      dobrze wiecie, ze tez byscie tak zrobili. Kto jest bez grzechu niech pierwszy
      rzuci kamieniem. Swoich praw w sadzie dochodzic nie mam zamiaru, bo zdaje sobie
      sprawe z niedoskonalosci internetu, w ktorym takie sytuacje sie zdarzaja i
      przyjmuje argumentacje o pomylce. Przyznac jednak musze, ze niestety analogia do
      precedensowej sprawy na allegro jest blizsza niz sie wydaje.

Za to, co czlowiek czyni w sieci, musi ponosic odpowiedzialnosc. Autorzy
      nieladnych postow na tym forum korzystaja jednak z prawa anonimowosci, ktora
      zapewnia internet, obrzucajac miesem innych. Ale czy TO jest eleganckie?

Pozdrawiam czytelnikow

MM
      • Gość: BRAWO!!! <brawo> Re: Druga strona medalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:32
        To jest wypowiedź na poziomie. Niestety nikt nie zwróci uwagi na zachowanie
        firmy. Bo takie sytuacje można załatwić polubownie i z kulturą...tylko trzeba
        chcieć. A jak firma zaczyna kombinować w regulaminie, to nie dziwie się, że ci
        ludzie będą dążyć do tego, żeby komputery dostać
      • Gość: bikerz Re: Druga strona medalu IP: 195.205.63.* 15.03.07, 11:51
        konkretnie i na temat. cieszę się, że jeszcze ktoś obiektywnie potrafi podejść
        do problemu. wiem, że sam pewnie bym skorzystał z tej okazji widząc laptopa w
        takiej cenie, mimo iż podejrzewałbym pomyłkę. zupełnie nie rozumiem tych
        postów "hiena, cwaniak" itd. idę w zaparte, że każdy i to bez wyjątku włąśnie
        zamówiłby laptopa za taka cenę - teraz tylko kwestia ile osób by dochodziło
        swoich praw w sądzie, skoro firma teraz próbuje się wykręcić, zamiast się
        przyznać do błędu. błędy - ludzka rzecz, ale w przypadkach takich jak ten,
        niestety trzeba będzie za nie płacić. w tym konkretnym przypadku mam nadzieję,
        że Pan, który zamierza się sądzić wygra sprawę.

Pozdrawiam
      • Gość: dosyć Re: Druga strona medalu IP: *.c244.petrotel.pl 15.03.07, 12:16
        Dobrze słyszeć (a właściwie widzieć :) pogląd na sprawę osoby tzw.
        zainteresowanej. Widzę, iż nie ma wątpliwości co do pomyłki we wprowadzaniu
        ceny na towar. Absolutnie nie zgodzę się z pomysłem na 10 minutową promocję z
        tak drastyczną obniżką towaru - takie cos się nie zdaża. Nie chcę nawet sobie
        wyobrażać co się działo w owej firmie nazajutrz po pomyłce - Sajgon.
        Grzebanie w regulaminie jest zagraniem nie fair - przyznaję, ale myślę iż
        pracownicy firmy ratowali się z taką zaciekłością z jaką klienci zamawiali
        wspomniane laptopy.
        Piszesz o brutalnych osądach, a mogą być inne w takiej sytuacji? Powtarzam,
        ktoś się najzwyczajniej w świecie pomylił i w mgnienu oka znalazło się stado,
        które bezlitośnie to wykorzystuje. Wiem, samo życie, odpowiedzialność,
        profesjonalizm...ale uważam, że nie można tak bezwzględnie postępować w tym
        konkretnym przypadku. Nie mogę dopatrzyć się tu niczego poza pomyłką. Nie wiem
        skąd się bierze w ludziach taka zaciekłość wobec chwili słabości innych, takie
        czasy czy zawsze tak było ? (pytanie retoryczne). Tak, są w necie cwaniacy
        ogromni, oszuści i wszelkie odmiany kombinatorów jak by zarobić i się nie
        narobić, ale nie dajmy się zwariować. Postępowanie klientów, którzy domagają
        się sprzedaży laptopa za 349zł i grożą sądem uważam za przejaw takiego właśnie
        cwaniactwa i złej woli, ale to moje zdanie.
        Piszesz, że ludzie na forum korzystają z prawa anonimowości, które zapewnia
        internet jednocześnie podpisując się jako "Maślak"...a miejsce zamieszkania to
        pewnie wiklinowa zatoka.
        Jestem w tej sprawie po stronie firmy, któa popełniła błąd. Nie zamówiłbym z
        ciekawości laptopa po takiej cenie (Ci, którzy interesują się tematem dobrze
        wiedzą za ile można zakupić konkretny model i z premedytacją
        wykorzystli "okazję"). Cieszę się natomiast, że nie zamierzasz dochodzić w
        sądzie finału zakupu, chciałbym żeby inni też tak to postrzegali.
        pozdrawiam
        • Gość: dosyć Re: Druga strona medalu IP: *.c244.petrotel.pl 15.03.07, 12:19
          ooo, przepraszam za "Maślaka", Malak

zdrówko
        • Gość: Pio typowo polskie tanie cwaniactwo IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 12:43
          bo to jest typowo polskie - czekanie aż państwo da to, czego nie zdążyło się
          ukraść;
          a potem Polacy słyną ze swojego chodnikowego cwaniactwa;

do roboty nieroby, a nie czekacie na okazje -
          Katopaństwo przyzwyczaja, a potem mamy takich górników, co to żądają emerytur
          ~3000 i 10 letnich gwarancji zatrudnienia
          i potem jeden pracujący, oprócz że na siebie, to pracuje potem jeszcze na 3
          takich nierobów, którym się nie chce pracować, i wolą czekać aż państwo wsadzi
          w ryja przekaz, i liczą że jeszcze laptopa za to kupią

• Gość: Malak Re: Druga strona medalu IP: *.uni.lodz.pl 15.03.07, 12:44
          Witam raz jeszcze. Mialem nadzieje, ze dyskusja sie rozwinie, musze jednak
          odpowiedziec na pare zarzutow.

Nie tak dawno, bo w zeszlym tygodniu mialem przyjemnosc slyszec o otwarciu
          sklepu, (mniejsza o nazwe), ktory na dzien dobry proponowal klientom laptopy po
          999 zlotych. Kiedy okazalo sie, ze jest fuuuura chetnych, wprowadzono
          ograniczenie dotyczace mozliwosci kupienia co najwyzej jednej sztuki na osobe.
          Nie dziwi mnie to. Tym niemniej nie moge sie zgodzic, ze takie "10 minutowe"
          promocje nie moglyby sie zdarzyc. A dlaczego nie? Moglaby to byc bardzo ciekawa
          promocja sklepu. Byc moze "pomylka" mogloby byc pierwsza reakcja, ale czy w
          sercu gdzies gleboko nie zagraloby choc przez chwile "a moze jednak nie?". Nie
          mam powodu sie wstydzic takich uczuc - to jak najbardziej ludzkie.

Tak, z pewnoscia pracownicy firmy ratowali sie jak mogli, sam zreszta zwrocilem
          na to uwage, podkreslam jednak, ze forma ratunku byla nieelegancka. Wcale nie
          wykazali sie wieksza kultura i uczciwoscia niz ich zaciekli klienci, ktorzy
          pozamawiali 77 sztuk, a potem z miejsca grozili sadem. Podkreslam, ze ja do
          takich ludzi nie naleze, aczkolwiek zachowanie firmy nie bylo eleganckie.

Czy moga byc inne sady niz brutalne w takiej sytuacji? Oczywiscie, ze tak. To
          wlasnie swiadczy o czlowieku, jak zachowuje sie w takiej sytuacji. Ktos
          zaprzeczy? Nie mozemy usprawiedliwiac zachowan, gdy ktos na dzien dobry, bez
          zapoznania sie ze wszystkimi okolicznosciami obrzuca czlowieka miesem i to nie
          przebierajac w slowach. Dowody? Wystarczy przeczytac posty i, co gorsza, dziala
          to w obie strony.

Zacieklosc wobec slabosci innych? Tez nie wiem, skad sie to bierze. I znow
          okazuje sie, ze natura ludzka jest egoistyczna. Przypominaja sie bojki w Lodzkim
          MediaMarkt i inne tego typu okazje, gdy przy wykorzystaniu promocji ludzi
          bardziej obchodzi towar niz ich wlasna godnosc.

Czy takie postepowanie to przejaw cwaniactwa? Nie jestem pewien. Jak slusznie
          podkreslil jeden z czytelnikow forum, w obliczu takich dzialan firmy nie jest
          juz takie dziwne, ze ktos zechce po tego laptopa nawet pojsc do sadu. Tym
          niemniej osobiscie uwazam, ze wystaczajaca kara dla tak nieelegancko
          postepujacego w obliczu pomylki przedsiebiorstwa byloby naglosnienie sprawy.
          Utrata klienteli, ktora nie moze juz byc pewna, czy firma w istocie korzysta z
          maksymy "nasz klient - nasz pan" to wystarczajaco duzo.

Jezeli chodzi o prawo anonimowosci, to ja nie widze w nim nic zlego. Obaj dobrze
          wiemy, ze gdybym podpisal sie imieniem i nazwiskiem oraz np. mejlem, to zanim
          bym sie obejrzal mialbym skrzynke zapchana ogloszeniami, reklamami badz bluzgami
          "jaki to ja jestem". Chodzilo mi wylacznie o to, ze posty, ktore mialem okazje
          tutaj czytac, wielokrotnie przekraczaja granice dobrego smaku. Mam nadzieje, ze
          nie odbierasz moich wypowiedzi w ten sam sposob.

Po czyjej ja jestem stronie? Gdzies pomiedzy dwiema stronami, remis, ze
          wskazaniem jednak na firme - nie chcialbym, zeby upadla tylko dlatego, ze ktos
          sie pomylil. Faktem jednak jest, ze w obliczu ich dzialan nie mam zamiaru juz
          kiedykolwiek korzystac z jej uslug.

Pozdrawiam

MM z wiklinowej zatoki.
          • Gość: dosyć Re: Druga strona medalu IP: *.c244.petrotel.pl 15.03.07, 13:32
            Chętnie z Toba podyskutuję "Malak".
            Sugerujesz iż gdzieś głęboko zagrałoby czy czasem taka cena za sławnego juz
            bądź co bądź laptopa jest prawdziwa ? nie, nie i jeszcze raz nie. Tu nie mają
            nic do rzeczy uczucia czy odruchy ale rynek i cena na nim. Jakoś nie wyobrażam
            sobie jegomościa, który serfuje po e-sklepach i patrzy - o jaki fajny tani
            laptop, wezmę sobię jedną sztukę (wersja hardcore brzmiałaby : wezmę sobie z 77
            sztuk). Jestem za to przekonany, że takiego towaru poszukuja ludzie z
            określonymi potrzebami, zasobami finansowymi i jakąś wiedzą mniejszą czy
            większą, ale jednak wiedzą. Sam wiesz jak zakończyła się sprawa Jeep-a z
            allegro i jak to zjawisko wpłynęło na e-społeczność. Ten precedens działa
            niestety w obie strony: zwykła pomyłka czy przemyślane zagranie są w jednym
            worku po ogłoszonym wyroku. Mam jednak cały czas nadzieję taką, że ludzie
            potrafią rozróżnić co jest grą, a co pomyłka, zaniedbaniem (choć jak widać
            wykorzystanie okazji jest czasami silniejsze od ludzkiego zachowania). Cały
            czas mówimy tu o konkretnym przypadku, co do którego ja nie mam wątpliwości.

Co do niezbyt eleganckiego ratwania się firmy mamy zgodę, ok.
            Teraz kwestia brutalnych osądów. Wypowiedzi rzecz jasna świadczą o człowieku,
            jednak chciałbym pominąc typowo proste, dziecinne i podwórkowe posty, o nich
            nie rozmawiajmy. Wiedzę o zaistniałej sytuacji ja czerpię z serwisów www i na
            tej podstawie oceniam i sie wypowiadam. Użyłem słowa "hiena" bo tak to
            postrzegam, czyhanie i zimna decyzja - tak to widzę.

Obrazki w wiadomościach o bardzo "medialnych" promocjach i wyprzedażach
            połączonych z tratowaniem siebie nawzajem wywołują uśmiech i pytanie do czego
            zdolni są ludzie byleby tylko kupic coś taniej.

Nagłośnienie sprawy laptopa za bezcen jest mocne w swym wyrazie i jestem
            pewien, że osoba odpowiedzialna za pomyłkę we wprowadzaniu ceny zapamięta to do
            końca życia, ale chciałbym żeby tylko zapamiętała, a nie spłacała do końca
            życia tych nieszczęsnych laptopów. Takie mam życzenie.

Anonimowość jest dobra - to fakt, ale niektórzy zapominają o tym, że "nick" nie
            zwalnia z obowiązku zachowywania i wypowiadania się w ogólnie przyjetych
            normach, które to niestety musze stwierdzić ulegają z roku na rok zmianom na
            niekorzyść. Dysleksja, dysgrafia, dyskalkulika i wszystkie inne dys, ale nie o
            tym mowa.
            Jestem ciekawy jak zakończy się ta historia, kibicuję jak już wcześniej
            wspomniałem firmie, zobaczymy.

pozdrawiam również
            • derekpl Re: Druga strona medalu 15.03.07, 17:17
              Zadam proste pytnanie - czy wedlug polskiego prawa, zostala zawarta umowa kupna sprzedazy?
              Tak zostala i powinna zostac wyegzekwowana, owszem zaboli to firme.
            • Gość: Malak Re: Druga strona medalu IP: *.uni.lodz.pl 15.03.07, 21:44
              Zatem dyskusji ciag dalszy...

Byc moze sobie nie wyobrazasz goscia, ktory serfuje po e-sklepach i patrzy - o,
              jaki fajny tani laptop. Zatem milo mi, ze nie mozna mnie sobie wyobrazic:). Ja
              laptopa nie posiadam, planuje kupic go w tym roku za jakies 6 miesiecy (wtedy
              bede mial gotowke), ale potrzebe jego posiadania mam juz teraz. To nie oznacza,
              ze jedyne co robie to poszukiwanie dobrej okazji. Tym razem w istocie byla to
              sytuacja przypadkowa. Moja osoba zatem przeczy twojej tezie. Czy ja zatem jestem
              "hiena"? Czy jest nim gosc, ktory kupuje 77 sztuk? Czy jest nim moze osoba,
              ktora po calej sprawie zechciala dochodzic swoich praw w sadzie? Nie mam podstaw
              by tak ja nazywac, ale faktem jest (co juz wspomnialem), ze takie a nie inne
              zachowanie firmy moglo ja sprowokowac do takich dzialan. Jestem zatem w stanie
              ja zrozumiec.

Takze mam nadzieje, ze osoba odpowiedzialna za ta pomylke nie bedzie musiala
              splacac jej do konca zycia i mam cicha nadzieje, ze ta firma nie upadnie.
              Powtorze jednak, ze ja po takim niezbyt eleganckim potraktowaniu nie zamierzam
              juz korzystac z jej uslug.

Wniosek, o ktory przede wszystkim mi chodzilo, jest taki - czlowiek musi brac
              odpowiedzialnosc za to, co umieszcza w internecie. I to bez wzgledu na to, czy
              jest to aukcja na Allegro, wypowiedz na forum czy cokolwiek innego. Dobrze
              byloby jednak, zeby kara byla wspolmierna do winy i co do tego, mysle, jest
              wsrod nas wszystkich tutaj zgoda.

Pozdrawiam

MM
              • Gość: karol Re: Druga strona medalu IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 22:00
                zamknij się w koncu
                • Gość: Malak Re: Druga strona medalu IP: *.uni.lodz.pl 15.03.07, 22:41
                  Ech....

Nie wiem kim jestes. Nie wiem z jakiego miasta. Nie wiem ile masz lat.

Ale zachowujesz sie bezczelnie, wystawiajac sobie tym samym bardzo zle
                  swiadectwo. Mowiac w skrocie - nie dorosles do tego, by korzystac z internetu.

Szanowni Panstwo - dlatego wlasnie nie lubie wypowiadac sie na forach
                  internetowych nie kontrolowanych, a w szczegolnosci na gazeta.pl. Bo zawsze
                  przyjdzie jakis "luzak", ktory rozmawiajacyh ludzi obrzuci kamieniami.

Pozdrawiam wszystkich kulturalnych rozmowcow.

MM
              • Gość: dosyć Re: Druga strona medalu IP: *.c244.petrotel.pl 16.03.07, 08:17
                dzieńdobry, ciąg dalszy
                Skoro szukasz dla siebie laptopa to doskonale zdajesz sobie sprawę ile trzeba
                przeznaczyć na ten zakup pieniędzy. Przy odrobinie wysiłku związanego z
                poszukiwaniami można kupić sprzęt naprawdę sporo taniej, lecz nie za bezcen i
                Ty to dobrze wiesz. Dlaczego tyle piszę na ten temat ? bo mam już dosyć
                sytuacji gdzie człowiek człowiekowi wilkiem. Trzymać się jak rzep ludzkiej
                pomyłki/krzywdy jest dla mnie chore. Jeżeli dojdzie jednak do sądowego
                rozstrzygnięcia sprawy pozostaje wierzyć w mądre i sprawiedliwe potraktowanie
                zarówno firmy i klientów (i tych z 1 szt. i tych z 77.) Jeżeli kara musi być to
                niech będzie, ale adekwatna do zajścia (ewidentna pomyłka z jednej strony i
                zimne wyrachowanie z drugiej)
                Zakończę temat powiedzeniem: ten się nie myli co nic nie robi.
                pozdrawiam
                • Gość: Derek Re: Druga strona medalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 09:47
                  Czyli twoim zdaniem - wszystkie oferty drogiego sprzetu na allegro zaczynajace sie od zlotowki - sa pomylka i gdy ktos uzna ze aukcja skonczyla sie kwota go nie sadysfakcjonujaca, moze zawsze powiedziec ze sie pomylil i bedzie po sprawie.
                  Mi tez zal tego pracownika - ale firma powinna pujsc za ciosem, ale nie w ta strone.
                  Ja tez nie zamiezam kozystac z uslug tej firmy, sposob i podejscie o klienta jest godne pozalowania.
      • Gość: Nie_lubie_forum Re: Druga strona medalu, jeszcze jedna odpowiedz IP: *.dhcp-bl.indiana.edu 15.03.07, 18:31
        Hmm. Ciekawie argumentujesz, ale pozwol mi Ci odpowiedziec...

> Firma pomylila sie. W koncu nikt przy zdrowych zmyslach nie chcialby wystawiac
        > laptopa za 349 zlotych. Nie ma jednak powodu, zeby osadzac tego, ktory na
        takie
        > zamowienie odpowiedzial. Skoro obowiazuje domniemanie niewinnosci, to czemu
        > twierdzic, ze to "hiena", "lowca" itp. A moze to faktycznie miala byc, np., 10
        > minutowa promocja sklepu internetowego? Ktos zaprzeczy, ze sie takie zdarzaja?

Faktem jest, ze firma sie pomylila. Piszesz dalej, ze nie ma powodow, by
        osadzac tego, ktory na takie zamowienie odpowiedzial - tu tez zgoda. Wielu
        jednak piszacych, mnie nie wylaczajac, nie osadza tego, ze ktos odpowiedzial na
        zamowienie, ale to, ze wielu z tych potencjalnych klientow chce dochodzic racji
        na stronie sadowej, podczas gdy stalo sie jasne (tak wynika przynajmniej z
        artykulu), ze nie bylo to reklamowe dzialanie firmy, a pomylka jakiegos z jej
        pracownikow. To nazywam cwaniactwem i od strony etycznej malo czystym
        posunieciem; oczywiscie, maja duza szanse na wygrana, litera prawa jest po ich
        stronie...radujmy sie, radujmy; po coz nam Panstwo Obywateli, lepiej zyc w
        kraju, gdzie wygrywa ten, kto sprawniej posluguje sie kodeksem cywilnym, badz
        karnym...

Piszesz dalej, ze firma nie zachowala sie fair. To prawda, rzeczywiscie firma
        nie zachowala sie fair. No i co, czy ma to znaczyc, ze zwalnia to NAS od
        ludzkiego postepowania...? Potkneli sie...?

Szponami, krzywymi dzioby
        Szarpajmy jadło na sztuki!
        Chociażbyś trzymał już w gębie,
        I tam ja szponę zagłębię;
        Dostanę aż do wątroby.
        Nie znałeś litości, panie!
        Hej, sowy, puchacze, kruki,
        I my nie znajmy litości:
        Szarpajmy jadło na sztuki,
        A kiedy jadła nie stanie,
        Szarpajmy ciało na sztuki,
        Niechaj nagie świecą kości.

;-)

Idzmy dalej.

> Przyznam, ze sam zamowilem jedna sztuke. Jedna, a nie 77. Osadzcie mnie, choc
        > dobrze wiecie, ze tez byscie tak zrobili. Kto jest bez grzechu niech pierwszy
        > rzuci kamieniem.

Hej, tym sie roznie, ze nie wiem, czy bym tak postapil, a tym bardziej, jak by
        postapili inni. Moze tak, a moze nie. Pewnie tak. Ale dalbym sobie spokoj juz
        pozniej.
        A gdy piszesz o kamieniu, pomysl tez o tych, co chca firme ukamieniowac...

>Swoich praw w sadzie dochodzic nie mam zamiaru, bo zdaje sobie
        > sprawe z niedoskonalosci internetu, w ktorym takie sytuacje sie zdarzaja i
        > przyjmuje argumentacje o pomylce.

I slusznie, tak samo bym zrobil.

>Przyznac jednak musze, ze niestety analogia
        > precedensowej sprawy na allegro jest blizsza niz sie wydaje.

Hmm, a tu bym sie nie zgodzil. Albo pomylka, albo dzialanie celowe,
        nieprawdaz...?

> Za to, co czlowiek czyni w sieci, musi ponosic odpowiedzialnosc. Autorzy
        > nieladnych postow na tym forum korzystaja jednak z prawa anonimowosci, ktora
        > zapewnia internet, obrzucajac miesem innych. Ale czy TO jest eleganckie?

Nie jest eleganckie obrzucanie innych miesem, z pewnoscia. Stad moj nick.
        A anonimowosc zachowuje z innych powodow, niz sposobnosc (falszywa) obrzucania
        innych miesem...

Pozdrawiam Serdecznie Czytelnikow
      • Gość: g Re: Druga strona medalu IP: *.icpnet.pl 15.03.07, 20:21
        BIS
    • Gość: Truskawa Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.freedom2surf.net 15.03.07, 12:06
      Pomylki sie zdarzaja w koncu kazdy jest tylko czlowiekiem i rozumiem
      chlopaczka, ktory chcialby dostac laptopa za 349 zlotych ale rozdmuchiwanie
      tego az tak ?? Domaganie sie laptopa w takiej cenie ? To bzdura calkowita.
      Owszem ten gosc zamowil jednego laptopa ale tych zamowien pewnie bylo setki i
      co firma ma zbankrutowac bo ktos si pomylil i wklepal zla cene ?? Ludzie
      myslcie rozsadnie!! System wysyla odpowiedzi z potwierdzeniem automatycznie i
      idiotyzmem jest traktowanie tego jako umowy wiazacej!!! Slabo sie robi na
      prawde.
    • Gość: ja Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: *.mokotowplaza.waw.pl 15.03.07, 13:13
      Jest prawo, ze nie mozna sprzedac towaru za nizsza cene, nis sklep go kupil...
      mysle, ze laptop kosztowal wiecej nie 349 zl - wiec jak sprzedadza laptopa za ta
      cene... firma lezy i moze miec jeszcze procez z urzedu konsumenta :P
      jak dostana to juz po nich...
      a bledy sie zdarzaja... ale coz... oto polska wlasnie :)
      • Gość: Ego-88 Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! IP: 212.160.172.* 15.03.07, 14:34
        Jakie to prawo??? podaj źródło??? Chcielismy kapitalizm, to go mamy. Jak
        kupiłem coś za 1000 pln to jest to moje i mogę to odsprzedać za 1 pln - czytaj:
        co z tym zrobię to moja sprawa.
        Nie mieszajcie zdrowego rozsądku i 'jakieś' moralności z pieniędzmi, te drugie
        wygrają u 99,99% ludzi (choć do tego przyzna się tylko jeden procent).
        Osobiście, gdybym to ja trafił na taką 'okazję' to pewnie bym spróbował -
        laptok za 3 i pół stówy to jest gratka, ale za te same 3,5 setki nikomu łba nie
        ukręcę.
    • danusiaa2 Re: Ludzie! Laptopy za 349 zł! 15.03.07, 13:48
      W firmie, w której pracuje zdarzyło się coś bardzo podobnego.Przez błąd
      pracownika ponieśliśmy dużą stratę. I choć wszyscy bardzo to przeżywaliśmy,
      płakaliśmy itp. to klient o niczym się nie dowiedział. Dostał to co miał dostać
      i koniec. Nasza wina - nasza strata. Szefostwu nawet nie przyszło do głowy
      próbować się jakoś wykręcić i wymigać od podjętego zobowiązania. Postawiło by
      to firmę w bardzo złym swietle - można by nam zarzucić, że mamy niekompetentną
      kadrę, brak nadzoru itd. Inni kontrahenci mogliby się obawiać współpracy z nami.
      • Gość: Pio ale piszesz o kliencie - jednym IP: *.plock.mm.pl 15.03.07, 14:37
        a nie o bandzie wygłodniałych aż do wytrzeszczu oczu hien - bo ktoś się pomylił;

niektórzy piszą, że po stornie firmy są ci, którzy zazdroszczą tym, którzy
        zdążyli kupić;

gó.. prawda - ja nie jestem, gdybym kupił i cena okazałaby się prawdziwa, to
        owszem, cieszyłbym się bardzo; ale jeśli okazałoby się, że to pomyłka, to
        byłbym w stanie to zrozumieć - każdy może się pomylić;
        jestem pewiem, że większość z tych "szczęśliwców" klikała na koszyk z myślą, że
        to pewnie pomyłka - a teraz kreują się na poważnych kupców, których ktoś
        oszukał... typowo polskie pajacowanie i walenie głupa :)

• Gość: ania Ci Polacy to hieny,cwaniacy i zlodzieje. IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 15.03.07, 14:01
      • panjahwe Re: Ci Polacy to hieny,cwaniacy i zlodzieje. 15.03.07, 14:59
        a ty kto, Czeczen? jeśli tak to gratuluję znajomości mojego języka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka