Dodaj do ulubionych

Sciąganie wątek nr 2

19.05.03, 18:33
Spójżmy na to z drugiej strony . Wykładowcy oceniaja ( i to bardzo pozytywnie)
projekty, które jak widać na pierwszy rzut oka nie są wykonane przez studenta
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Sciąganie wątek nr 2 20.05.03, 08:25
      berort napisał:

> Spójżmy na to z drugiej strony. Wykładowcy oceniaja (i to bardzo pozytywnie)
      > projekty, które jak widać na pierwszy rzut oka nie są wykonane przez studenta

Skoro miało być spojrzenie z drugiej strony, to ja spróbuję z drugiej strony
      napisać coś o przytoczonym wyżej problemie. Po pierwsze bardzo chętnie dowiem
      się, jak można na pierwszy rzut oka ocenić, czy dany projekt został wykonany
      przez studenta, czy nie. Ja to pytanie zadaję sobie już od 3 lat i nadal nie
      znalazłem satysfakjonującej odpowiedzi. Doszedłem w końcu do wniosku, że to nie
      większego znaczenia (przy czym podkreślam, że jest to moje prywatne zdanie).
      Projekt jest bowiem w moim odczuciu rodzajem ćwiczenia, na którym student ma
      okazję wytrenować pewne umiejętności. Jeśli z tej możliwości nie skorzysta, to
      wyrządza krzywdę sobie, a nie wykładowcy. Wykladowca zaś zawsze ma możliwość
      oceny umiejętności, jakie nabył student, bo w 90% przypadków warunkiem
      przyjęcia projektu jest zaleczenie jego obrony. Obrona projektu ma na celu
      spradzenie stopnia opanowania umiejętności niebędnych do wykonania projektu. Co
      więcej, czasami tylko obrona podlega ocenie, a sam projekt ma być jedynie
      bezbłędnie wykonany i oddany w terminie, co jest warunkiem dopuszczenia do
      obrony. Można też dość skutecznie oceniać zakres wiedzy studenta w zakresie
      wykonywanego projektu kontrolując na bieżąco postępy w jego wykonywaniu
      (szczególnie przy obszerniejszych projektach). Służą temu odpowiednio zadawane
      pytania i uzyskiwane na nie odpowiedzi.
      Jak widać, można skutecznie ocenić umiejętności studenta niezbędne do wykonania
      zadawanych projektów bez prowadzenia dochodzenia mającego dowieść, czy projekt
      jest wykonany samodzielnie, czy nie. Trzeba tylko chcieć je zastosować. A to,
      czy tak się stanie zależy również od samych studentów. Ci którzy się nad swoimi
      projektami solidnie napracowali, powinni wymagać od wykładowcy takiego sposobu
      oceniania, który premiować będzie studentów zorientowanych w tematyce projektu,
      a nie tych, którzy zadbali np. o jego wizualną stronę.
      Podobnie sami studenci (i uczniowie) powinni tępić w swoim gronie wspomnianą w
      tytule praktykę ściągania, która jest niczym innym jak nieuczciwą konkurencją i
      która, wbrew pozorom, nie uderza w wykładowcow, ale w uczciwe koleżanki i
      kolegów. Inna sprawa, że tych drugich nie ma zwykle zbyt wielu. Tępiąc
      ściąganie ja nie robię tego dla siebie, ale właśnie dla tej garstki uczciwych,
      bo uczciwość trzeba w Polsce (niestety) wciąż promować. Inaczej mogłaby
      zaniknąć...
      • mor13 Re: Sciąganie wątek nr 2 25.07.03, 09:27
        jest tu pewna racja
        natomiast co zrobic jezeli projekcik wyglda niczym wyjety z auto cada z biura
        projektow?
        to nawet ja widze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka