20.04.07, 15:34
Jak mozna przeczytac w lokalnej GW, EURO 2012 moze stac sie motorem do
rozwoju miasta. Najpewniej Gostynina i Lacka (no dobrze, miejscowosci,
jeszcze nie miasta).
Ale moze pomimo aktualnych wladz uda sie cos zrobic rowniez w Plocku? Co
Waszym zdaniem mogloby zostac przyspieszone dzieki temu wydarzeniu?
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: EURO 2012 20.04.07, 16:03
      Chciałbym, żeby powstały nowoczesne i szybkie drogi z prawdziwego zdarzenia - w
      kierunku wschodnim i południowym. Jak już wspomniał Roman na forum głównym,
      optimum byłoby gdyby S-10 przebiegała w bezpośredniej bliskości Płocka, np. na
      zakończeniu planowanej obwodnicy północnej. To jest w tej chwili najważniejsze
      dla naszego miasta, a nikt w tej sprawie nie robi zupełnie niczego.
      • jarche Re: EURO 2012 21.04.07, 22:07
        Nie zaniedbywałbym też lobbowania w kierunku zachodnim (na Włocławek). To
        bedzie najszybsza droga do Trójmiasta. Były kiedyś pomysły aby "dziesiątkę"
        przybliżyć do Płocka ale z tego co wiem to i tak najbliżej miała lecieć przez
        Goślice w kierunku Lipna. Moim zdaniem ideałem jest ekspresówka S-62 Włocławek -
        Zakroczym poprowadzona śladem mostu "zachodniego", później obwodnicą obok
        Orlenu przez Boryszewo, Słupno do Borowic.
        • other_side Re: EURO 2012 22.04.07, 19:12
          jarche napisał:
          > Nie zaniedbywałbym też lobbowania w kierunku zachodnim (na Włocławek). To
          > bedzie najszybsza droga do Trójmiasta. Były kiedyś pomysły aby "dziesiątkę"
          > przybliżyć do Płocka ale z tego co wiem to i tak najbliżej miała lecieć przez
          > Goślice w kierunku Lipna. Moim zdaniem ideałem jest ekspresówka S-62 Włocławek
          > Zakroczym poprowadzona śladem mostu "zachodniego", później obwodnicą obok
          > Orlenu przez Boryszewo, Słupno do Borowic.
          S62? Zapomnij, nie ma na to wogóle ruchu, zwłaszcza że zważywszy na obecny
          postęp w budowie S-ek, jej realizacja wypadłaby grubo po 2013. IMO pownniśmy
          skupić się na budowie 2-giej jezdni do Słupna (w dalszej perspektywie do
          Wyszogrodu), tudzież obwodnicy północnej i 3. mostu. I to jest realne.
          Jeszcze co do obwodnicy — jak sobie wyobrażasz np. wjazd nań z Żyznej, jak
          będzie w standardzie ekspresówki? Chociaż przyznam, że fajnie byłoby zobaczyć
          przy wjeździe nań znak z samochodzikiem...
          • stuntman Re: EURO 2012 22.04.07, 19:53
            W gruncie rzeczy nie musimy mieć ekspresówek, wystarczy droga przyspieszona
            dwójezdniowa. Co do obwodnicy to z moich obserwacji wynika, że nie będzie z
            niej wyjazdu na Żyzną, a dopiero dalej na drogę łączącą się od strony północnej
            z rondem na Zielonym Jarze. Widać kawałek tej ulicy tutaj:
            download.ump.pl/bip/dane/plany/29.pdf

Znów chciałbym powtórzyć, że atut w postaci możliwości dojechania w ciągu
            kilkunastu minut z Płocka do A1 jest równie ważny jak szybka droga do stolicy.
            • jarche Re: EURO 2012 22.04.07, 21:46
              No Stuntman - piękny kawałek mapy zarzuciłeś. Mapa jest datowana na 30 grudnia
              2003 roku więc się chyba jeszcze nie zdąrzyła zestarzeć. I na tym planie
              ISTNIEJE piękna "koniczynka" na skrzyżowaniu Wyszogrodzkiej z drogą na most.
              Mało tego - wiadukt Wyszogrodzkiej jest poprowadzony górą na kierunku wschód-
              zachód - czyli tak jak być powinno aby ruch był najbardziej płynny. Trzeba
              robić wszystko aby to co jest w tym planie zagospodarowania pojawiło się w
              realu. Może trzeba do tego "zaprzęgnąć" lokalne media. Ludzie muszą mieć
              świadomość co tracą nie wymagając od władzy, którą sami wybrali.
              Jeśli chodzi o EURO 2012 to moje poglądy są jak najbardziej zbieżne z
              wypowiedziami Korada_wp (pozdrowienia). Płock i najbliższe okolice raczej na
              tym stracą bo cała para pójdzie tam gdzie inwestycje będą BEZPOŚREDNIO związane
              z Mistrzostwami. Nasze miasto leży niestety na uboczu - szkoda. Ale mimio
              wszystko - "róbmy swoje - może w końcu to coś da..."
              • pijzemna Re: EURO 2012 23.04.07, 14:47
                Moim zdaniem mamy kilka asow w rekawie:
                - palac w Lacku czy tez w Srebrnej, ktore moglyby posluzyc jako baza hotelowa
                dla reprezentacji
                - dosyc dobre zaplecze sportowe w Plocku
                - kurort jaki powstanie w Gostyninie
                Trzeba je odpowiednio wykorzystac. MArtwi mnie tylko wypowiedz MM na temat
                mistrzostw - moim zdaniem bedzie bal sie zabrac za taki temat, zeby pozniej nie
                zrazic wyborcow w razie niepowodzenia. Dlatego trzeba bezustannie wplywac na
                wladze, zeby zaczeli powaznie nad tym myslec. I za to chyba jedynie moze sie
                zabrac GW bo glosy takich jednostek jak MY raczej beda z gory skazane na
                niepowodzenie. Mozna tez powysysylac jakies pisma, apele do poslow i senatorow
                ziemi plockiej aby wspomogli taka inicjatywe. juz raz pokazali, ze cos jednak
                moga wskorac - chodzi mi tu o moment, w ktorym Orlen chcial sie wycofac ze
                sponsorowania Wisly jednak nasi reprezentanci glosno i wyraznie wypowiedzieli
                swoje zdanie na ten temat i poskutkowalo. Pewnie sie spytacie, czemu sam tego
                nie zrobie?? ano dlatego, ze nie mam talentu do pisania takich pizsm;)
          • jarche Re: EURO 2012 22.04.07, 22:02
            Other_side - całkowicie się z Tobą zgadzam. Ruchu na S-62 nie ma i pewnie
            jeszcze prędko nie bedzie. Szkoda, że np. Marcinkiewicz mieszka w Gorzowie a
            nie w Płocku bo patrząc na jego bezpośrednie zaangażowanie w S-3 to ekspresówka
            Włocławek - Płock - Zakroczym już by się budowała. Przydałby się ktoś taki.
            Niestety - pana Struzika chyba ten pomysł mało interesuje. Nie ten format
            myślenia.
            I masz rację pisząc o zwykłej dwujezdniowej drodze do Słupna. To jest realny
            plan. Bardzo bym się cieszył gdyby udało się GDDKiA te marne 5 kilometrów od
            granicy miasta "równolegle podwoić".
    • konrad_wp Re: EURO 2012 21.04.07, 12:09
      Nie mam absolutnie żadnych wątpliwości, że Płock nie zyska na Euro absolutnie
      nic, co więcej straci - bo inni pójdą do przodu i to ostro. Głównie
      infrastrukturalnie (drogi) - w Płocku jest z tym tragicznie a co najciekawsze
      nie ma absolutnie żadnej woli władz żeby tą sytuację zmienić (wystarczy spojrzeć
      na działania Łodzi na rzecz S8)
      • stuntman Re: EURO 2012 21.04.07, 13:23
        Obawiam się, że masz zupełną rację, a najgorsze w tym jest to, że winni nie
        poniosą odpowiedzialności - chociażby poprzez niezadowolenie społeczne.
        • abrakadaber Re: EURO 2012 22.04.07, 22:11
          ja w ziązku z EURO 2012 też mam sporo obaw co do rozwoju Płocka do tego
          czasu... dzięki "zdolnościom" naszych władz możemy już chyba zapomnieć o
          pieniądzach na halę z budżetu centralnego. ale przecież to nie pierwsze
          pieniądze, które mogliśmy mieć a nie mamy i nie będziemy mieć... najważniejsze
          przecież, że budujemy uliczki osiedlowe...
          • other_side Re: EURO 2012 23.04.07, 00:02
            Stuntman, nie wiesz może coś więcej o rozwiązaniach, które będą zastosowane na
            obw. północnej? Ile pasów, z czym i jakie skrzyżowania? Interesuje mnie to, a
            nie mogę nigdzie tego znaleźć.
            Co do koniczyny — najpierw rondo musiałoby się zakorkować, żeby ktokolwiek w tej
            kwestii coś zrobił, a i wtedy ze względu na to rondo właśnie IMHO skończy się
            najwyżej na wiadukcie nad nim… Ale dobre i to.
            BTW poczekajmy na razie na koniec przebudowy Wyszogrodzkiej, wtedy zobaczymy,
            czy węzeł WA rzeczywiście jest potrzebny. ;) A właśnie — wie ktoś może, kiedy
            puszczą ruch 2 jezdnią?
            • stuntman Re: EURO 2012 23.04.07, 00:25
              Rozwiązania w obrębie Wyszogrodzkiej (koniczyna) na mapie którą podlinkowałem
              powyżej sa już nieaktualne. Pokazuje ona stan sprzed cięć Milewskiego, kiedy to
              wszystkie skrzyżowania na drodze mostowej zaplanowane były jako bezkolizyjne. W
              pierwotnym zamyśle droga mostowa i obwodnica miały biec w wykopie, przebiegając
              jednocześnie pod Wyszogrodzką. Takie rozwiązanie stanowić miało naturalne
              zabezpieczenie przed hałasem co szczególnie jest istotne dla zachodniej części
              Podolszyc. Ale koncepcja się zmieniła, wykopu nie będzie, ślimaków również -
              będzie za to wiadukt - kiedyś.
              Obwodnica północna będzie miała najprawdopodobniej wygląd identyczny jak
              obecnie zbudowane dojazdy do mostu - przynajmniej do węzła Boryszewo - dalej
              możemy mieć tylko nadzieję że też, bo nic konkretnego na razie nie wiadomo. I
              trudno się dziwić skoro droga jest dopiero w planach na bliżej nie określoną
              przyszłość.
      • enaka Re: EURO 2012 23.04.07, 13:05
        Konrad, z ogromna przykroscia stwierdzam, ze mozesz miec racje. Ale jesli nawet
        na tym forum stwierdzimy: "Nic nie robmy, bo i tak nic z tego nie wyjdzie", to
        ja nie wiem, gdzie w ogole mozna podyskutowac z plocczanami stawiajacymi sobie
        i miastu (jakiekolwiek) wymagania.

Co do meritum: patrzac bardzo realistycznie na dzialania UM mysle, ze w pewnym
        momencie MM lub jego ewentualny kontrkandydat moze sie zorientowac, ze jest to
        swietny elemen do wykorzystania w kampanii wyborczej, ktora odbedzie sie w
        2010, a wiec 2 lata przed samym euro. Oczywiscie jest o stanowczo za krotki
        okres czasu, by zrobic cos na powaznie, ale nawet jedna droga wiecej, to juz
        bedzie cos.

> co więcej straci - bo inni pójdą do przodu i to ostro

Mysle, ze to haslo mogloby stac sie mottem tego forum: "Kto sie nie rusza do
        przodu, ten sie cofa"
    • enaka Re: EURO 2012 14.05.07, 15:54
      Nie sadzicie, ze Wyborcza ostatnio troche sie ruszyla z artykulami?
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4128069.html?as=2&ias=2&startsz=x
      Jak na razie, to wlasnie ta gazeta robi najwiecej dla Plocka w sprawie Euro2012.
      • manros Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 14.05.07, 17:51
        Plock nie ma ZADNYCH ale to ZADNYCH perspektych a co za czym idzie SZANS aby
        zyskac na Euro 20212....Plock stanie sie jeszcze wieszka dziura niz
        jest-niestety. Gdyby byla chociaz ta 2-pasmowka do Stolicy to mogloby to
        wygladac inaczej....
        • konrad_wp Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 14.05.07, 17:54
          Płock dziurą nie był, nie jest i nie będzie. Co by nie mówić o marazmie jaki
          teraz panuje - nie pozwolę na tym forum na określanie miasta z taką historią jak
          Płock mianem dziury. Sorry...
          • manros Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 14.05.07, 19:24
            Włoszczowa tez ma Historię a w dzisiejszych czasach historia nie napędza
            gospodarki tylko dwupasmówka której brak...
            Pozdrawiam
            • gzeju Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 14.05.07, 19:38
              No właśnie też zauważyłem, że się zainteresowano w GW tematem.
              Fajnie że przynajmniej jakaś gazeta o tym pisze, w dodatku w miarę z sensem i stara się w ten sposób pewne zmiany wymuszać.
            • konrad_wp Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 14.05.07, 19:39
              Włoszczowa ma historię? Chyba megalomanii bliżej nieokreślonych osób (no dobra,
              jedna jest określona :-). To jakaś paranoja w ogóle porównywać miasteczko takie
              jak Włoszczowa z historyczną stolicą Mazowsza a swego czasu także i Polski.

PS. Na Wikipedii można wyczytać, że Włoszczowa tworzy aglomerację miejską.
              Aglomerację wielkości Podolszyc (i to północnych) :-)
        • enaka Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 14.05.07, 20:11
          Powiedz mi, w jaki sposob Twoj wpis przyczynia sie do dyskusji nad tym tematem?
          Tak wlasciwie to Forum Plockich Inwestycji zostalo stworzone po to, by
          wymieniac sie argumentami, a nie szerzeniem defetyzmu.
    • other_side Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 15.05.07, 19:57
      Dwupasmówka do samej Wawy nie jest tak koniecznie potrzebna, A62 ani S62 nie są
      planowane, i ruchu nie ma — jakieś 7 000 p/d. Najpierw trzeba coś do Słupna zrobić.
      • jarche Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 16.05.07, 08:10
        Other_side - ręce mi opadają.
        1. Drugie pasmo do Słupna i Maszewa jest potrzebne już od wczoraj i to bez
        względu na to czy Euro 2012 byłoby w Warszawie czy w Kutnie.
        2. Twój sposób myślenia o dwujezdniowej drodze S-62 jest identyczny do tego,
        który prezentuje samorząd w sprawie połączeń kolejowych na trasie Kutno -
        Płock - Sierpc. W skrócie: jest mało pasażerów ergo ograniczyć liczbę pociągów.
        Doświadczenie uczy, że ograniczenie liczby pociągów nie podniesie rentowności
        połączenia a co najwyżej doprowadzi do jego likwidacji.
        3. Gdzie można znaleść dane, którymi się posłużyłeś? Na którym odcinku DK62
        było mierzone natężenie ruchu i ile lat temu?
        4. Wybudowanie S-62 spowoduje znaczne zwiększenie ruchu, bo nie zaprzeczysz
        chyba, że każdy woli jechać bezpieczniejszą i KRÓTSZĄ drogą. I nie myślę
        jedynie lokalnie o mieszkańcach Płocka ale o całym ruchu od Szczecina i
        Bydgoszczy w stronę Warszawy.
        5. Nie ma szans by Płock na budowie S-62 cokolwiek stracił. Wolno Ci oczywiście
        myśleć, że "dwupasmówka do samej Wawy nie jest tak koniecznie potrzebna (...)"
        ale pamiętaj, że aby coś powstało potrzebne jest zdefiniowanie potrzeb. Oprócz
        tego nawet jeśli nie jest potrzebna dwujezdniowa droga do Warszawy to
        zdecydowanie jest potrzebna taka droga do Płocka! Płocczanin, który twierdzi,
        że lepsza droga do jego miasta nie jest konieczna raczej sam sobie potrzeby
        ogranicza. Taki lokalny soicyzm. To o czym można przeczytać i podyskutować na
        FPI to właśnie próba zdefiniowania potrzeb. To początek.
        Pozdrawiam - Jarek
        • other_side Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 16.05.07, 17:55
          1. To właśnie napisałem przecież.
          2. Nie jest. Każdemu według potrzeb, a ruch na tej drodze nie jest jeszcze taki
          duży, żeby opłacało się robić ekspresówkę.
          3. siskom.waw.pl/nauka-gpr.htm
          4. Oni akurat jeżdżą DK10 (która ma być przebudowana na ekspresówkę). Poza tym,
          wg mnie z zwiększenia ilości tranzytu przejeżdżającego przez miasto (nawet
          wyobwodnicowane) nie ma co się cieszyć.
          5. Tak, tylko żeby obwodnicy północnej to nie opóźniło… I to jest właśnie ta
          zdefiniowana potrzeba.
          • enaka Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 17.05.07, 16:13
            Zanim powstalo Auchan tez niewielu plocczan korzystalo z hipermarketow.
            Czasy, kiedy drogi budowalo sie, gdy z powodu nadmiernego ruchu byly juz
            nieprzejezdne, powinny dawno minac. Innymi slowy: lepiej dzialac zanim pojawi
            sie problem.
          • jarche Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 18.05.07, 08:11
            Do other_side:
            1. Wszyscy zgadzamy się co do konieczności powstania dwujezdniowej drogi do
            Słupna. Tyle, że w perspektywie wybudowania płockiej obwodnicy wschód - zachód
            to ta droga będzie miała raczej charakter ulicy. Będzie naturalnym
            przedłużeniem Wyszogrodzkiej obsługującym głównie ruch lokalny. Ciężar budowy
            drugiego pasma spadnie na samorządy Słupna i Płocka (chyba, że gmina Słupno
            zdąży sprawić cud i druga jezdnia powstanie jeszcze przed wybudowanie odcinka
            obwodnicy Boryszewo - Borowice - wtedy koszty budowy poniesie jeszcze GDDKiA).
            2 i 3. Porównując podlinkowane mapki (a konkretnie Średni dobowy ruch pojazdów
            na sieci dróg krajowych w 2005 roku) wygląda, że ruch na obecnej DK10 -
            szczególnie odcinek Góra - Lipno jest porównywalny tzn.identyczny jak na DK62
            Płock - Zakroczym. Prognozy natężenia ruchu do 2020 roku przypominają bardziej
            przepowiednie przygodnie spotkanej Cyganki.
            Budowa dróg stymuluje rozwój. W Urzędach Marszałkowskich (maz. i kuj-pom.) i
            GDDKiA musi pojawić się świadomość, że modernizacja DK62 da znacznie więcej
            korzyści i będzie korzystniejsza ekonomicznie od budowy S10. Jeśli ta
            świadomość zaowocuje wspólnym działaniem w tym kierunku będziemy skazani na
            sukces.
            4. Rozwój ośrodka i zwiększony ruch to rzeczy ze sobą związane. Do skansenów
            nie prowadzą autostrady.
            Dróg ekspresowych i autostrad nie można budować pod presją, na przedwczoraj, bo
            wtedy maja miejsce takie obrazki jak te z Augustowa. Moim zdaniem w tej chwili -
            to znaczy jeszcze przed uruchomieniem lotniska w Modlinie i przed EURO 2012
            jest NAJLEPSZY czas by zacząć organizować budowę S-62 Zakroczym - Włocławek.
            Taka koncepcja drogi spowoduje, że nie będzie ona już drogą lokalną. To będzie
            najkrótsze i najbezpieczniejsze połączenie Kujaw i Pomorza Zachodniego ze
            stolicą.
            5. Nigdy nie negowałem możliwie najszybszego powstania obwodnicy północnej.
            Tyle, że w GDDKiA DK60 już ma status GP i tutaj dużo łatwiej (przynajmniej
            teoretycznie) będzie można coś zrobić. Pisząc o S62 definiuję nową potrzebę.
            Pozdrawiam - Jarek
            • stuntman Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 15.10.07, 22:19
              miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,4578448.html

"Pitera: - Z całą pewnością potrzebne są obwodnice dla Płocka i
              Ciechanowa. Niezbędna jest dwupasmówka z Płocka do Warszawy i Łodzi."

Dobrze, że w ogóle ktoś coś takiego wypowiedział, chociaż i tak są
              to tylko słowa...

"Szymanek-Deresz: - Most jest okazały, pięknie się jedzie od
              Wyszogrodzkiej. Nie mówmy, że taka wspaniała inwestycja jest
              sedesem. Mówmy, kiedy będą drogi dojazdowe od Gór do Góry, które
              wyprowadzą ciężki transport."

Pierwsze słyszę, żeby obwodnica miała dochodzić aż do Góry (DK10)?
              • konrad_wp Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 16.10.07, 08:00
                Obwodnica nie, ale są plany a przynajmniej były żeby do A1 puścić z Płocka
                "łapacz" który fajnie połączyłby miasto z autostradą. Palcem na wodzie pisane
                oczywiście, ale słyszałem o tym już dawno temu. Drugi taki łapacz miałby iść do
                Sierpca do ekspresówki Wawa-Szczecin
                • other_side Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 16.10.07, 21:46
                  Ten łapacz to 2-ga jezdnia DK60 od Sójek do Płocka?
                  A co do Sierpca — przecież on leży na DK10, będzie musiał mieć nań jakiś wjazd
                  • konrad_wp Re: EURO 2012 - nie ludzcie sie juz... 16.10.07, 23:03
                    Cuś takiego wyszperałem

img529.imageshack.us/img529/1130/schemat1ln2.jpg
                    To była ilustracja materiału w TKM dotyczacego jw.
    • luki_007 Re: EURO 2012 19.10.07, 12:10
      Czy wyprowadzenie TIR-ów przez Rogozino, Stare Gulczewo i Nowe
      Gulczewo jest trudne do realizacji (nierealne)? I już po otwarciu
      drogi do Ciechomic wyprowadziłaby TIR-y z centrum, do czasu oddania
      (2010?) obwodnicy północnej.
      • stuntman Re: EURO 2012 19.10.07, 17:36
        Pomysł wydaje się być interesujący, ciekawe jak byłoby z realizacją.
        • other_side Re: EURO 2012 19.10.07, 18:46
          Niedasię, bo droga za wąska (2 ciężarówki spokojnie się miną, ale i tak jest za
          wąsko), stoi przy niej parę chałup (w mieście „chałup” jest trochę więcej, ale w
          końcu kogo tam to obchodzi) no i przede wszystkim już stoi przy niej
          ograniczenie tonażu, a przecież tymczasowo usunąć albo chociaż zasłonić folią go
          nie można, no bo jakże to tak najpierw zakazywać a potem zezwalać. Ale nie martw
          się, ciężarowcy i tak będą tam jeździć.
          IMHO dobrym pomysłem byłoby też dociągnięcie obwodnicy wschodniej do Żyznej (to
          w granicach miasta, więc będzie łatwo) i puszczenie nią DK60. Ale też niedasię,
          bo już raz go z Żyznej wyrzucilim, to nie wróci już…
          • stuntman Re: EURO 2012 19.10.07, 22:36
            Droga wąska, ale zważywszy na to jakimi szlakami odbywał i odbywa
            się tranzyt tirów (Brochocin, Otolińska) to omawiana szosa nie jest
            specjalnie gorszym rozwiązaniem.
            Zaś co do wybudowania na szybko kawałka obwodnicy w stronę
            Otolińskiej, to powiem krótko - takie numery to nie z tą władzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka