Dodaj do ulubionych

Numizmatyka

21.04.07, 01:49
Jak wielu plocczan interesuje sie tym tematem? Jestescie kolekcjonerami?
inwestorami? Jednym slowem - wszystko o numizmatach

W Polsce w ostatnim czasie wyszly dwie powazne monety: 75. rocznica zlamania
szyfru Enigmy oraz Dzieje Zlotego - Nike.
Obserwuj wątek
    • Gość: JanK Re: Numizmatyka IP: 195.33.116.* 21.04.07, 08:09
      To będę pierwszy.
      Może nie do końca jestem "numizmatycznym zapaleniecem" i nie kupuję serji
      kolekcjonerskich, "białych kruków", czy monet wydawanych w seriach 1000szt.

Kolekcjonuję monety czysto amatorsko, na zasadzie zbierania ciekawych monet z
      egzotycznych krajów, ciekawych pod względem wyglądu, itd.

Wawrtość pieniężną mają takie monety niewielką, bo to małe nominały, często
      monet będących nadal w obiegu lub też niedawno wycofanych z obiegu, ale za parę
      lat kolekcja taka nabierze wartości - a przynajmniej sentymentalnej.

Staram się również skompeltować kolekcję euro, ze wszystkich krajów UE, ale nie
      jest to tania zabawa, jeśli chce się nabyć euro z takich krajow jak: San
      Marino, Luxemburg, czy Monako.

PZD
      • Gość: menel Re: Numizmatyka IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.07, 16:02
        bardzo ciekawą kolekcję mmonet egzotycznych(wszystkie z otworem w środku - żeby
        można było je nanizać na sznurek, co ułatwia przenoszenie oraz zabezpiecza
        przed gubieniem przez dzikich ) ma jeden z prezydentów Szczecina - podobno
        największa na świecie. W Płocku też jest trochę takich, niektóre z XVIII i XIX
        wieku.
    • gazelka74 Re: Numizmatyka 22.04.07, 11:09
      Mam obie.
      :)
      U mnie zbieranie monet to rodzinna tradycja.
      • Gość: panikarz Re: Numizmatyka IP: *.plock.mm.pl 22.04.07, 11:18
        jesteś z urzędu skarbowego?
        • Gość: wesoły Re: Numizmatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 15:06
          kto? ja? Nie wiem o co ci chodzi,zaproponowalem sprzedaz monet, poniewaz mam na
          oku inne, a przeciez nadal jest to dobra inwestycja i cena bedzie szla w gore.
          • Gość: panikarz Re: Numizmatyka IP: *.plock.mm.pl 23.04.07, 21:45
            Gość portalu: wesoły napisał(a):

> kto? ja?

uderz w stół a norzyce się odezwą

> przeciez nadal jest to dobra inwestycja i cena bedzie szla w gore.

no właśnie, kupowanie z myślą o zyskach to już spekulacja, ale najważniejsze trzeba odprowadzić podatek od zysków 22% różnicy w cenie no i czasem PCC więc uważaj i nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi
            • Gość: tomek Re: Numizmatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 00:03
              panikarz udaje znawce.:/ Kupowanie z mysla o zyskach to inwestycja a nie
              spekulacja.

A podatek odprowadzasz wtedy jak masz jakis przedmiot krocej niz pol roku badz
              jest warty mniej niz 1000 zl, a ze skarbowki to chyba ty jestes a nie wesoly
              • Gość: panikarz Re: Numizmatyka IP: *.plock.mm.pl 24.04.07, 01:25
                > A podatek odprowadzasz wtedy jak masz jakis przedmiot krocej niz pol roku badz
                > jest warty mniej niz 1000 zl, a ze skarbowki to chyba ty jestes a nie wesoly

trochę coś pomyliłeś, a nawet jeśli to te warunki są bardzo łatwe do osiągnięcia
      • badjuk [...] 03.05.07, 13:11
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ex_pikaczu Re: Numizmatyka 23.04.07, 09:12
      fajna strona, naprawdę warto www.e-numizmatyka.pl/phpBB2/
    • Gość: wesoly Re: Numizmatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 10:47
      tomek albo sie pomylil albo chcial napisac wiecej niz 1000, ale tak w ogole to
      o co ci chodzi?? Przeciez to sprzedajacy odprowadza podatek, a nie kupujacy,
      wiec o co chodzi?
    • Gość: lotos Re: Numizmatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 12:07
      O widze, ze w Płocku takze sa jacys amatorzy monet, myslalem, ze pod tym
      wzgledem to miasto-widmo.

Co do tego Nike, wesoły to się zastanawiam, bo w sumie na allegro bym musial
      placic 10 zl za przesylke, ale jak cos to sie jeszcze tutaj odezwe.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka