Dodaj do ulubionych

Ubecy na zdjęciach

24.04.07, 20:08
cytat
Jest fotografia funkcjonariuszy Urzędu Bezpieczeństwa z ich szefem z Mławy,
są zdjęcie i historia zamordowanych braci Gujskich z Łęgu.
------------
Ta historia do dziś jest żywa wśród mieszkańców Łęga - Miejsce w którym
mordowano z tego co pamiętam jest w ruinie. Powinna zstamąć tablica przy
drodze w Mogielnicy a w miejscu kaźni pomnik
Obserwuj wątek
    • Gość: nastepny cytat Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 20:11
      Pełno tu informacji malujących obraz tych ludzi, pokazujących, jak zmieniali
      uniform żołnierza Armii Czerwonej na mundur Wojska Polskiego, jak pracowali z
      kolegami i zbierali informacje od agentów.
    • Gość: mar. Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 20:40
      UB to nie przeszłość, dzieci KPP i UB działaja dalej
    • Gość: leg. Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 20:42
      chodzili po ksiegarniach i zastraszali by nie sprzedawć tej książki
      • kwisniewski Re: Ubecy na zdjęciach 24.04.07, 20:56
        W książce J. Pawłowicza zdjęcie Dworek włęgu str. 36 (widok współczesny)
        Z tego co pamiętam to już rudera i zdjęcie jest sprzed lat. z prawej strony
        wchodziło się do kuchni
        • Gość: HistorykII Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 21:10
          Zamówiłem książkę, niestety dostałem odmowną odpowiedź- nie ma ani jednego egz.
          Wracam do lat nam blizszych- czy wiecie juz co nie co o STOLBUDZIE???
          • kwisniewski Re: Ubecy na zdjęciach 24.04.07, 21:15
            Próbujesz zmienić temat? Nie zachowuj się jak kilka osób na tym forrum
            • Gość: Historyk Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 22:38
              kwisniewski napisał:

> Próbujesz zmienić temat? Nie zachowuj się jak kilka osób na tym forrum
              SZANOWNY PANIE,- ALEŻ SKĄDŻE!
              cZEKAM NA TO OD 1987 Roku!
              wYSŁAŁEM ZAMÓWIENIE NA KSIĄŻKĘ-NIESTETY NIE MA W SPRZEDAŻY!
              Pytając o " gniazdo STOLBUDU" mam poważne intencje i wielką pewność co do
              skali " zasolenia TAMTEGO Ż.....KIEGO srodowiska".
              Wybieram sie do Was- kocham Płock i zależy mi, zeby spojrzeć np. tym, ktorzy w
              1987( wiosną) bronili " swego drania- z narzędziowni", ktorego zwolniłem z art
              52(...).
              Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

• Gość: koniokrad Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 08:23
                Kupiłem wczoraj książkę i co widzę na zdjęciach znane twarze np. były prezes
                pss zgoda z czasów komuny, o naprawde jest to dobra wizytówka i wspomnienia dla
                ludzi a Olędrzynski z Lęga to cos się kojarzy z powiatem.Zauważyłem ,że
                wiekszość z tych ubeków to fornale dworscy .
    • Gość: rausz Re: Ubecy na zdjęciach i w zyciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 08:14
      zło działa zwykle nocą,
      forum jest dokładnie przegladane i bezprawnie oczyszczane z wpisów nie po linii
      wzraz z ciagłym łamaniem prawa
      smieszne jest to że dzieciak nie zdaje sobie sprawy ze sie narobi napróżno bo
      ta forumacja na nic nie ma wpływu a wydruki krążą po mieście jako przykład
      tolerancji tej formacji , dzieki takim ta formacja ciągle prowadzi i ciagle
      przegrywa wybory wraz ze swoja rodzona siostrą czerwoną której dziecko jest
      ślepym wyznawcą, oby tak dalej, hej
    • Gość: pop Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 18:06
      garsc nowych informacji o bezpiece płockiej
      www.plock24.pl/fusion/readarticle.php?article_id=209
    • Gość: adam Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 16:02
      ooo, ten temacik nie chwyta,
      czemu mnie to nie dziwi?
      • Gość: Historyk II Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 16:36
        Myślę, że nie chwyta dlatego, że ci ze zdjęć ( lata 1890-1930)i ich
        powiedzmy "naznaczone ofiary"-dawno po tamtej stronie.
        Poczekajmy na kolejne odkrycie.
        PS
        Czy autor posiada materiały z ok. Tłuchowa-Obręb-Mochowo?

• Gość: pet. Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 16:43
          kolejne odkrycie juz niedługo, lata 80-90
          • Gość: Historyk II Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 17:54
            Ciekawym-ilu było " ich" obok nas(...). Np w STOLBUDZIE?
      • Gość: czytelnik Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 20:58
        boś tępy
        wracaj słuchać ryja, tam myślą za ciebie
    • jurek383600 Re: Ubecy na zdjęciach 01.05.07, 11:58
      Doczego ma służyć ta informacja
    • Gość: do historyka Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 12:19
      wg oficjalnych danych w Płocku było prawie 300 współpracowników SB
      zajmuja oni dzis niemal wszystkie czolowe stanowiska w Płocku
      i dzieki temu nie oddtajniony został ani jeden, pozdro.
      • historykii Re: Ubecy na zdjęciach 01.05.07, 12:41
        Czy Twoje "korzenie" zapusciły w STOLBUDZIE"?
        Dzięki-i takze pozdro( chyba jesteś młodszy ode mnie...).
        • Gość: jerzy Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 13:25
          Po Stolbudzie nie ma śladu
          _______________________________________________________________________________
          No widzisz tacy z Was lewicowcy - jak trwoga to do Boga.
          Ty też może kiedyś będziesz biskupa na Boże Ciało trzymał pod baldachimem, w
          końcu jak Jelcyn się nawrócił to może jakiś lokalny płocki łżekomuszek też
          • historykii Re: Ubecy na zdjęciach 01.05.07, 13:53
            Wiem, że nie ma śladu-ale we mnie do dziś jest niespełniona nadzieja(...).
            To była wspaniała załoga- ale niestety pryncypał ł....k! A może i coś więcej-
            poza nim(...)?
            Jeżeli strofa o baldachimie i nawróceniu kierowana do mnie, to spiesże
            wyjaśnić:
            1/ już za PRL-u słuzyłem w kościołach wielu i na każdą mszę Św. uczęśzczałem.
            Zer wstydem przyznaję, że na tte
            " za Ojczyznę" nie chodziłem tak często jak moja teściowa- na każdej była!!!
            Nie pytaj -dlaczego. Kto jest bez winy( strachu...) niech rzuci w " Nią
            kamieniem"(nie teściową...).
            2/ po drugie nie muszę się nawracać- bo jak, skoro nie miałem watpliwości( jak
            np. generał Jaruzelski- czy wejść do kościoła i kęknąć przy trumnie matki-
            swojej...)-a za trumna mojej matki stałem i klęczałem - CAŁĄ MSZĘ ŚW.!!!
            3/ Po trzecie- nigdy nie dałem się " im kupić"- niczym -żadne stanowisko,
            żadne mieszkania(...) nie spowodowały, że pomimo moich korzeni złożyłbym podpis
            na ich " legitymacji".
            Czy mógłbys bardziej " explicite"(...)???
            • Gość: jerzy Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 16:04
              o co tobie chodzi, piszesz i piszesz i nie wiadomo po co
              • Gość: Historyk II Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 06:20
                Od kilkunastu godzin chodzi za mną Twoje pytanie. Dobrze i w punkt-trafiłeś z
                jego czynnikiem tajemniczości-tj mojej jaką wpisuje w opinie na Waszym płockim
                forum(...).
                Od ponad 1,5 godziny zastanawiałem się, czy powinienem rozwinąć moją tajemnicę.
                To nie uroczystości 1 majowe zainspirowały moją " duszę ideowca", do odkrycia
                z PRL-u mojej osobistej -największej tragedii zawodowej(SIC!). Była nia moja
                niezrealizowana( może stchórzyłem po akcie Rady Pracowniczej, która postawiła
                na mnie...14:8)karta w STOLBUDZIE! Wiem, że wyjątkowo szanowałem Płocczan, że
                załoga stolbudowska -jakby powiedzieli młodsi- " leżała mi" z każdej strony.
                Jestem zobowiązany tamtą zaogę, tamtą Radę i tamtych kolegów mnie wspierających
                ( także z PZPR..., włacznie z I-szym sekretarzem PZPR...)uświadomić i
                przeprosić: wówczas -jesienią 1987 r po tym czego się dowiedziałem (...), a
                takze po odkryciu kart przez część -" ludzi pryncypała"- nie czułem się na
                siłach by stawić czoła " jego ludziom w Ministerstwie". Wówczas bylem bez szans.
                Zapewniam Was( do stolbudowców), że lata całe -do dzis zresztą, nie
                zapomniałem o tych, ktorzy postanowili zrzucić z siebie" jarzmo pryncypala",
                który od 1985 r " był myslami poza STOLBUDEM"(...). Po tym jak " wyłozył Gł.
                Księgową-potem ze mną także chciał podobnie...)-za to co zrobiła dla zakladu
                nie miałem wątpliwości z " kim mam do czynienia"(!)

Nie wróci już zadna siła STOLBUDU, tragedie jakie się rozegrały były w
                przeważającej mierze wpisane w scenariusz "zawiłości przejścia z jednej strefy-
                PRL-owskiej, do wolnorynkowej". To do czego zmierzał pryncypał-było zwykłym
                cwaniactwem jakie już wtedy( po wejściu przez Niego w uklad z HEMAFRĄ...)"
                kiełkowalo w tamtych elitach"(...). Zaczęli już wówczas( w układach z tzw
                spólkami polonijnymi) " kroić tort po-PRL-owski"!!!
                PS
                Może i dalej nie na temat piszę, ale musiałem " wyrzucić z siebie" ten
                nagromadzony zasób wiedzy, jaką wówczas posiadłem-o Jego dążeniach(...).
                Ci co znają bliżej moje zaangażowanie w to wszystko co się zwało legalnoscią
                produkcji " pewnego wyrobu " w kooperacji z HEMAFRĄ( wówczas nawet nie
                domyślałem się w ich planach...przełom '85/86 r), powinni także poczytać to
                forum i ukazać " tammte rewiry-miekkiego lądowania" za pieniądze państwowe,
                które w dziwny sposób "przeciekały do spółek ich kolesi"( szefem ww spólki był
                wowczas b. szef Zrzeszenia Prod. Stolarki Budowlanej..."
    • Gość: aż Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 07:07
      wystawa do Płocka juz jedzie
    • Gość: renu Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 10:39
      wierzyć sie nie chce , to ci bandyci mieli dotad ogromne emerytury a lud na
      bezrobociu i w biedzie, kto to rzadził przez te 17 lat ze ich tak chronił a
      karał społeczeństwo za upadek komunizmu ?
    • Gość: maja Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:15
      czy w Płocku tez SB bedzie ochraniać wystawe o sobie w czerwcu?
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4106300.html
    • Gość: Andrzej Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:31
      Nareszcie Kaczory zrobią porządek z ubeckimi emeryturami, ale to jest o 17 lat
      za późno.
      • Gość: Historyk II Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 13:15
        A na kogo głosowałeś przez os. 1o lat- od '91 do 2001???
        Czy w grudniu 1995 r oddałes głos na " prezia" czy Na naszego ( do nocy 4
        czerwca 1992 r-także mojego)Lecha?
    • Gość: ub Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 10:26
      w Płocku powstaje Towarzystwo Obrony Konfidentów SB
      powiadomić ZR S, Orlen i córki, bande czworga, i reszte,
      • temida3 Re: Ubecy na zdjęciach 06.05.07, 10:48
        A bardziej explicite, nie mozna by???
    • slft Re: Ubecy na zdjęciach 06.05.07, 16:35
      Już byłem i powiem, że warto pójść zobaczyć !
    • Gość: trzezwy [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 22:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ato Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 06:53
      www.ipn.gov.pl/download.php?s=1&id=8192 ku pamięci
      • Gość: tor Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 19:57
        UB-cy naciskaja ?
        • Gość: Historyk II Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 20:47
          Gość portalu: tor napisał(a):

> UB-cy naciskaja ?
          Pytasz, bo wiesz?
          • Gość: bo Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 21:01
            ja sie domyślam, wiesz ty,
            • Gość: Historyk II Re: Ubecy na zdjęciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 22:09
              Jeszcze nie wiem, ale od kilkunastu miesięcy sprawdzamy " ścieżki w IPN-ie".
              Weszły nowe zasady w związku z nową Ustawa- nie wycofuję wniosków!
              Dozobaczenia w Płocku-na wystawie w l. 80 i wyżej; szczerze- wiesz coś już np.
              O STOLBUDOWSKIEJ FERAJNIE?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka