Dodaj do ulubionych

Winiary strajkują, szpital miejski przepełniony

01.06.07, 14:25
są już pierwsze wypowiedzenia z pracy
nawet nie sądziłem że desperacja będzie tak wielka
może wreszcie coś się uda wywalczyć
Obserwuj wątek
    • Gość: winiary Winiary strajkują, szpital miejski przepełniony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 16:38
      nie wiem czemu tyle czekaja, niech składaja wypowiedzenia o dchodzą, baj baj
    • Gość: Agata Winiary strajkują, szpital miejski przepełniony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 20:02
      Piszą, że mają to i owo bo pracują w trzech miejscach, a chcą pracować tylko w
      jednym miejscu. To ja powiadam, że pracując wydajnie i uczciwie przez 8 godzin
      jest niemożliwe pracować jeszcze dodatkowo w dwóch miejscach. Im zawsze będzie
      mało i zawsze będą pracować w trzech miejscach aż do momentu kiedy pójdą tyrać
      do prywaciarza. Moja siostra jest lekarzem w Niemczech już od 23 lat. Mówi, że
      nie dałaby rady podejmować się dodatkowej pracy. Mówi że lekarze w Polsce mało
      pracują, mało są odpowiedzialni za żle wykonaną pracę, są nierynkowi, brak
      bodżców konkurencyności, mają małą wiedzę o możliwościach sprzętu i żle go
      wykorzystują. (Oczywiście nie dotyczy to wszystkich. To jest takie uogólnienie)
      • Gość: rada Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio IP: *.c158.petrotel.pl 01.06.07, 22:54
        Przecież lekarze w Polsce też mówią ( nie słyszysz) że już nie mogą tak dalej
        pracować. Każdy wytrzymuje 5 -10 lat ale całe życie już nie. To jest po prostu
        konieczność bo z 8 godz. się nie utrzymają. Co do reszty to zapytaj ile twoja
        siostra przymuje w poradni pacjentów ( 5?) a u nas 30 , jak tu się uśmiechac i
        dokłądnie badać i zagłaebać się w historię choroby kiedy tłum ludzi za
        drzwiami? takie dobre rady to ona może sobie dawać ale tu jest zupełnie inny
        system, tutaj nikt nie płaci za dobre leczenie tylko za ilość. No chyba że
        lekarz się pomyli to się wtedy dopiero okazuje jak ważna i odpowiedzialna jest
        jego praca i nikogo nie obchodzi w jakich warunkach pracował i jak długo.
        Dlatego słuszne jest stwierdzenie że ona by tak nie mogła , lekarze też nie
        mogą a to pojęcie subiektywne ile człowiek może wytrzymać. Zapytaj ją jeszcze
        czy mogła by przeżyć za 300 Euro miesięcznie dla pełnego obrazu i co by robiła
        gdyby nie mogła?
        • Gość: ojojku Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 23:00
          Nie roń tak tych łeż nad naszymi nieudacznikami. w prywatnych gabinetach za
          kasę potrafią się uśmiechać ale za 400 złotych składki zdrowotnej którą
          miesięcznie płace potrafią tylko focha strzelić. Beznadzieja. Gów... mnie
          obchodzi ile im płacą . Ja wiem ile ja miesięcznie płacę składki choć się nie
          leczę. Niech dadzą mi moją kartęczipową z moimi skłądkami bo ja nie chcę by za
          moje pieniądze leczono ćpunów alkoholików kryminalistów z zakładów karnych i
          nnej patologii.
          • Gość: toXzyn Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 23:19
            Niestety większość nawet w prywatnych gabinetach potrafi się tylko uśmiechać i
            kasować za opowiadanie bajek. A najbardziej lubię reakcje kiedy pacjent
            kwestionuje bzdury jakie opowiada lekarz. Swoją drogą nie spotkałem się jeszcze
            z lekarzem który oddałby pieniądze za nieskuteczną kurację albo błędnie
            postawioną diagnozę,zawsze znajdą jakieś wytumaczenie swojej niekompetencji.
            Zamiast rozmawiać o podwyżkach rząd powinnien zająć się tworzeniem systemu
            kontroli i eliminowania z tego zawodu konowałów, nieuków i głupków których mam
            ostatnio wrażenie jest w tym zawodzie nadmiar.
            • Gość: bob Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio IP: *.c158.petrotel.pl 02.06.07, 01:25
              Przestań gościu chrzanić, jak masz typowe polskie kopleksy to zachowaj je dla
              siebie a nie obdzielaj nimi lekarzy. W Turcji zzachorowałem wezwałem lekarza ,
              przyszedl posłuchał dał mi zastrzyk przeciwgorączkowy trwało to wszytsko 10
              min. zapłaciłem 100 Euro.W Angli na Izbie przyjęć czekałem 3 godz. by mnie
              lekarz zobaczył. U specjalisty zapłacłem w przeliczeniu 1000 zł za wizytę 15
              min.W Szwajcari miałem wypadek na nartach , operowano mi kolano , po powrocie
              cały czas miałem problem nasi lekarze musieli przeprowadzić ponowną operacje i
              teraz jest dobrze. Jedyna różnica jaką widziałem to wielki szacunek tam do
              lekarzy, wszytsko robiły pielęgniarki lekarz pojawiał się dopiero jak było
              wszytsko przygotowane i na bardzo krótko bo mi tłumaczono że jego czas pracy
              jest bardzo cenny i wyposażnie w sprzęt medyczny( bardzo nowoczesny).Wszędzie
              cisza, bez pośpiechu a pierwsze pytanie kto za to zapłaci i jakie mam
              ubezpieczenie. Tak wszyscy bardzo narzekają , tak chcą być super leczeni ale
              najważniejsze żeby było za darmo. Znam kilku lekarzy krórzy pracują na
              zachodzie. Są cenieni i wspominają pracę w Polsce jako horror i wcale nie mówią
              że są lepsi od tych co pozostali w kraju, mają tam jedynie zapewnione
              odpowiednie warunki pracy i środki. Mówią albo się leczy dobrze albo tanio.
              Polacy po prostu wolą za darmo. A ci co twierdzą ża tak duzo płacą niech się
              zapytają rządu kto za ich pieniądze jest jeszcze leczony , ile płaci za
              rolników i nieubezpieczonych - pretensjie kierować nie do lekarzy ale do kasy
              chorych rządu. A argument że się płaci i nie korzysta jest idiotyczny ponieważ
              najwięcej kosztują ostatnie lata życia kiedy człowiek jest chory. Pozatym jak
              ktoś ma wypadek to co , mają go leczyć tylko do sumy którą zapłacił
              dotychczas.A co z dziecmi, które nie płaciły w ogóle. Ja ubezpieczam co rok
              mieszkanie od pożaru i jakoś nie żałuje że jeszcze ani razu się nie paliłem.
              • kzet69 Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio 02.06.07, 11:32
                Trzeba wprowadzic 0% stawke VAT na usługi medyczne, to uzdrowi finanse a na
                dodatek będzie można odliczac od podatku VAT od zakupionego sprzętu i
                materiałów. A przed tym kolejne rządy bronią się jak diabeł przed święconą
                wodą... już 12 lat temu p. Rokita powiedział: "lekarz sobie dorobi". Jestem
                także za ustaleniem godnych wynagrodzeń i 0 tolerancji dla zachowań
                korupcyjnych i lekarzy i pacjentów, trzeba było widziec minę pacjentki która
                przyszła z legitymacją inwalidy wijennego sąsiada i chciała kilka różnych leków
                na pełną refundację, gdy powiedziałem że natychmiast wzywam policję, w 10 sek.
                jej nie było w przychodni hihihi... Ale system musi się zmienic, pensje muszą
                wzrosnąc bo to co jest teraz to jest chore.
                I jeszcze jedno współpłacenie chorych jest jak najbardziej słuszne! Np. 10%
                wykonanej usługi ale nie mniej niż 10 PLN i nie więcej niż 1000 PLN, z jednej
                strony taka odpłatnośc zmniejszy kolejki w rejonie i u spejalistów (30-50%
                pacjentów przychodzi pogadac), zmniejszy ilośc wyjazdów karetek (w Cz-wie 70%
                wezwań jest nieuzasadniona) a jednocześnie nie zamknie dostępu do świadczeń
                (każdy może wziąc 1000 złotowy kredyt na przeszczep szpiku) a podwoi
                przynajmniej dochody placówek medycznych.
                Tak samo opłaty hotelowe np. 10 PLN dziennie za hospitalizację, przecież każdy
                pacjent przebywając w domu je, zużywa prąd, gaz, wodę, pościel, jednocześnie
                zmniejszy to obłożenie wielu odziałów bo znikną pacjenci wciskani na siłę przez
                rodzinę przed świętami albo kalkulującą że taniej dziadka w szpitalu położyc
                niż wykupic leki.
                Zlikwidowac limity NFZ bo to gwoździe do trumny szpitali zwłaszcza tych
                lepszych, za nadwykonania nikt nie płaci a przyjąc pacjenta w ostrym stanie
                trzeba, poza tym wiele sprzętu i poradni z racji limitów pracuje na pół gwizdka
                (a pacjenci czekają miesiącami). Niech pieniądz idzie za pacjentem a pacjenci
                własnymi nogami stworzą siec szpitali.
                Dopuścic prywatne ubezpieczenia i dac publicznym placówkom możliwośc
                podpisywania kontraktów z nimi niech wtedy NFZ konkuruje (po to m.in. jest
                postulat przekształcenia szpitali w spółki prawa handlowego).

I co najważniejsze zadbac o czynnik ludzki w ochronie zdrowia, bez odpowiednich
                zarobków będzie zapaśc, wyjeżdżają młodzi po studiach i wykształceni
                specjaliści, luka pokoleniowa która teraz powstaje będzie odczuwalna przez
                następne 15-20 lat. Najnowocześniejszy i najdroższy sprzęt bez specjalisty
                który potrafi go obsłużyc i zinterpretowac uzyskane wyniki jest tylko kupą
                złomu..
                I może coś w tym kraju drgnie... bo my naprawdę nie chcemy wyjeżdżac ale na
                dotychczasowych warunkach pracowac nie będziemy. W moim szpitalu złożyliśmy
                wypowiedzenia na razie 136 na 177 pracujących ale nie ma kontaktu z
                przychodnianymi od początku strajku w tym 18 na 21 ordynatorów...
                • Gość: hehehe Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 22:02
                  Ciekaw jestem czy pani ordynator neurologii też złożyła podanie o zwolnienie?
                  Jeśli tak to CHWAŁA BOGU. Nie będzie więcej wku... ludzi!
                  • Gość: pacjeny były Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio IP: *.c241.petrotel.pl 03.06.07, 17:45
                    święta racja powinna sie zwolnić
                    mnie kiedys nie chciała leczyc powiedziała ze i tak na wózku bedę jeździc
                    i chwała dla Warszawy-chodzę
              • Gość: toXzyn Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 19:47
                Twoja odpowiedź jest nie na temat. Albo nie umiesz czytać albo mam problem ze
                zrozumieniem czytanego tekstu a to oznacza że pewnie jesteś lekarzem w
                kontekście dowcipu.
                "Co robi student medycyny na przystanku autobusowym?
                - Uczy się rozkadu jazdy na pamięć"
                Na tym polega w Polsce studiowanie medycyny. Dlatego mamy tylu konowałów a nie
                lekarzy co skutkuje tym że polskie bliźniaczki syjamskie są operowane w kraju
                trzeciego świata, gdzie poziom medycyny jest wyższy niż u nas.

> W Turcji zzachorowałem wezwałem lekarza ,
                > przyszedl posłuchał dał mi zastrzyk przeciwgorączkowy trwało to wszytsko 10
                > min. zapłaciłem 100 Euro.
                Jeżeli zapaciłeś 100 eur za zastrzyk w Turcji to znaczy że jesteś dodatkowo
                kretynem.Nie ty jeden byłeś w Turcji :))))

>Ja ubezpieczam co rok
                > mieszkanie od pożaru i jakoś nie żałuje że jeszcze ani razu się nie paliłem
                Syszłem o ubezpieczeniach majątkowych od zdarzeń losowych, kradzieży z
                włamaniem,strat spowodowanych przez dzieci i innych członków rodziny itd. ale o
                samym ubezpieczniu od pożaru to jeszcze nie słyszałem pewnie nawet nie wiesz co
                podpisałeś - no tak czytanie bez zrozumienia
                • maciekf16 Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio 03.06.07, 11:08
                  Twoja argumentacja i logika robią wrażenie. Wróże ci wielką karierę jako
                  sprzedawcy garnków i makatek wycieczkom parafialnych dewotek do Lichenia.
              • krzysiek_33 Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio 04.06.07, 09:47
                Z takim szczęściem proponuję ograniczyć się do wycieczek lokalnych ;P

k.
        • kzet69 do Rady 02.06.07, 11:34
          ja mam rekord życiowy:102 w 12 godzin w Ambulatorium Całodobowym, otzrymałem za
          to całe 134 PLN netto co daje1.30 zeta za pacjenta, mniej niz za szczanie do
          ulicznego kibla...
          • Gość: pikaczu Re: do Rady IP: *.c153.petrotel.pl 02.06.07, 12:03
            kzet69 napisał:

> za szczanie do ulicznego kibla...

Cudowne słownictwo.
          • Gość: rada Re: do Rady IP: *.c241.petrotel.pl 03.06.07, 17:42
            no tak mozna rzec jaka praca taka płaca-a zatem po łebkach - i za co niby
            płacic?
      • Gość: racja Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio IP: *.c241.petrotel.pl 03.06.07, 17:52
        tak własnie -pora zwolnić się samemu, albo zwolnić ich prawie wszystkich
        szantazują-a do pracy nie bardzo się przykładają.Tak mało maja a skąd te domy
        wypasione samochody,rozrywki.....Trzy prace-a kodeks pracy gdzie?pewnie z biedy
        tak cieźko pracują! Niech sie zwolnia-zasiłku też wtedy nie dostaną.Język też
        nie wszyscy znają -więc po co ten szantaż o zwolnienie?Popatrzmy może na inne
        grupy zawodowe ile zarabiaja? A ich odpowiedzialnośc też jest duża.TO KOSZMAR.
        WEDŁUG MNIE MAJA ZA DUŻO ZA TAK MARNĄ PRACĘ -NP W pŁOCKU!!!!!!!!!!!!
    • Gość: asd Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 22:57
      racje sa jak zwykle podzielone
    • Gość: bob Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio IP: *.c250.petrotel.pl 02.06.07, 01:30
      Niech odchodzą. Byłem 2 razy w szpitalu, zawsze spotykając się z niechęcią i
      opryskliwością.
      • Gość: rts Re: Winiary strajkują, szpital miejski przepełnio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 07:20
        a wydawałoby sie ze lekarz nie może być prymitywem
        • dlugopisem takie działanie jest prawnie karalne 03.06.07, 14:58
          Jeśli ktoś podpisuje listę obecności i wychodzi z pracy to celowo dopuszcza się:
          1. Oszustwa z tytułu składania fałszywych zeznań pod własnym podpisem.
          2. Naraża na uszczerbek swojego pracodawcę z którym podpisał umowę o pracę.

Obydwa czyny są karalne i zastanowiłbym się czy nie powinno się z tego tytyłu wyciągnąć wniosków. Jakby jeden z drugim zapłacili kary finansowe to by im się odechciało.

Nikt ich do pracy nie zmusza, jak chcą to niech odchodzą, To co zarabiają to jest i tak dużo. Jak wyjadą to sprowadzimy lekarzy z Łotwy itp. Przeiceż jak oni dostaną podwyżkę to każdy będzie chciał, a jak każdy dostanie podwyżkę to nic z tego nie będzie, to jest tylko inflacja!!!!!!

Popieram Leppera, że chce wprowadzić opłaty za "koszt studiów" dla tych co wyjeżdzają na zachód.
          • arachneta Re: takie działanie jest prawnie karalne 03.06.07, 18:28
            dlugopisem napisał:

> Jeśli ktoś podpisuje listę obecności i wychodzi z pracy to celowo dopuszcza
            się
            > :
            > 1. Oszustwa z tytułu składania fałszywych zeznań pod własnym podpisem.
            > 2. Naraża na uszczerbek swojego pracodawcę z którym podpisał umowę o pracę.

Skoro opuścili miejsce pracy to powinno im się to odliczyć od pensji.
            Podwyżkę powinni otrzymać lekarze, którzy nie prowadzą prywatnej praktyki.
            Lekarze prowadzący prywatną praktykę i wykorzystujący w leczeniu państwowe
            szpitale powinni ponosić koszty takiego leczenia.
            Skoro pacjent płaci im, to oni powinni płacić szpitalowi.
            Tak byłoby uczciwiej, czyż nie tak?
            Po co udawać obłudną ideologię, skoro i tak biorą pieniądze.
            • Gość: tt Re: takie działanie jest prawnie karalne IP: *.c246.petrotel.pl 03.06.07, 18:56
              dobry i logiczny pomysł.
              Pacjent który jest leczony - nie płaci ale lekarz który go na to leczenie
              skierował płaci. To jest sprawiedliwe.
              • arachneta Re: takie działanie jest prawnie karalne 03.06.07, 19:04
                Gość portalu: tt napisał(a):

> dobry i logiczny pomysł.
                > Pacjent który jest leczony - nie płaci ale lekarz który go na to leczenie
                > skierował płaci. To jest sprawiedliwe.
                Trochę to wypaczyłeś.
                Czyżbyś był lekarzem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka