Dodaj do ulubionych

Brak pracowników

04.07.07, 11:22
Zaciekawił mnie pomysł osoby ze słuzby więziennej aby do firm budowlanych
pobierac więźniów. Pomysł bardzo dobry tylko,że im tez trzeba płacić
Przy szalejacych cenach mat bud powstanie dróg w naszym kraju jest zagrożone,
więc gdyby zamiast płacić wieźniom za pracę to za każde dwa dni przepracowane
odejmować im np. jeden dzień z wyroku
Oczywiście dotyczyło by to więźniów z lekkimi wyrokami
Zalety
1 Nie trzeba ściagać obcokrajowców do pracy (w przyszłości obcokrajowcy mogli
by pozostać i gdy koninktura sie odwróci oznaczalo by to brak miejsca dla
Polakow)
2 Tańszy koszt budowy dróg
3 Rozluźnienie więzień
4 Przyuczenie więźnia do zawodu
Wady
1 Ucieczka więźnia ale na to tez mam pomysł w przypadku zlapania go do
poprzedniego wyroku dodac np. następny rok
Obserwuj wątek
    • Gość: wiezien Re: Brak pracowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 08:31
      popieram w 100%
    • Gość: *** Re: Brak pracowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 08:45
      1 Ucieczka więźnia ale na to tez mam pomysł w przypadku zlapania go do
      > poprzedniego wyroku dodac np. następny rok
      A jak go nie złapią?
      Jeszcze jakieś pomysły?
    • Gość: gość Re: Brak pracowników IP: *.c157.petrotel.pl 05.07.07, 09:46
      prawo dżungli chcesz wprowadzić?
      • kwisniewski Re: Brak pracowników 05.07.07, 09:54
        Prawo dżungli już jest - nie trzeba wprowadzać
    • Gość: lk Re: Brak pracowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 10:46
      no rzeczywiscie jest to jakis pomysl ja tez nie chce aby zjechali sie tu
      muzulmanie a pozniej pozostali
      kraje zachodnie maja juz ten problem my nie musimy go miec
      przyklad np w angli nazjezdzalo sie tam tego badziewia z bliskiego wschodu a
      teraz sie wysadzaja
    • Gość: miedzytorzak Re: Brak pracowników IP: *.c155.petrotel.pl 06.07.07, 22:44
      no rzeczywiscie pomysl calkiem calkiem
      postawcie sie np na miejscu jakiegos kierowcy ktory siedzi, wydaje mi sie ze by
      chcial on odrobic swoj wyrok bo takim wiezniem moze byc kazdy z kierujacych
      ktory bedzie mial pecha
    • Gość: vvvvvvvvvvvvvvvvvv Re: Brak pracowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 23:18
      Uważasz że będzie to tańsze rozwiązanie niż zatrudnienie Chińczyków? Poza tym
      poważne firmy nie zajmują sie przyuczaniem do zawodu (i to przestępców) tylko
      szukają ludzi z wieloletnim doświadczeniem i umiejętnościami. No chyba że będą
      to wykwalifikowani więźniowie. Do tego dochodzą kwestie prawne, moralne......
      Jeśli więźniowie mieliby skrócony wyrok za pracę to wtedy robiliby wszystko żeby
      pracować jak najdłużej - więc to kiepski pomysł
      • Gość: *** Re: Brak pracowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 23:23
        Jeśli więźniowie mieliby skrócony wyrok za pracę to wtedy robiliby wszystko żeb
        > y
        > pracować jak najdłużej - więc to kiepski pomysł
        Czyli 24 godziny?
        • Gość: vv Re: Brak pracowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 23:52
          tzn jak mieliby pracę na 1 dzień to by się tak obijali żeby robić ją w tydzień.
          • Gość: menel Re: Brak pracowników IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.07, 13:23
            Pomysł z użyciem więźniów do budowy infrastruktury został już dawno
            opatentowany i przetestowany na olbrzymią skalę; patent ten nazywał się GUŁAG a
            sztandarowe projekty zrealizowane w ramach tego wynalazku to między innymi:
            Wołga-Biełamor Kanał, Kanał Wołga-Don, Magadan, Workuta itp, itd..... Na bardzo
            podobnej zasadzie (25 lat przymusowej służby wojskowej w jednostakach
            budowlanych) wznosi się infrastrukturę w Korei Północnej - widziałem okło 20
            lat temu jak to się odbywa, jeszcze dziś ciarki przchodzą mi po plecach na
            wspomnienie tego. O innych eurpoejskiej odmianie tego wynalzaku - pozostałości
            możliwe do obejrzenia również w Polsce - taktownie nie wspomnę .
            W USA więźniów wykorzystuje się nawet obecnie do uprawy roli na specjalnych
            zamknietych faramach oraz do robót drogowych, ale głównie konserwacynych, na
            uboczu i na małą skalę. Na dużą skalę za to wykorzystwano bezrobotnych do
            budowy infrastruktury w latach 30. w czasie wielkiego kryzysu w ramach polityki
            New Deal prezydenta Roosvelta.
            Ale teraz nikt nie buduje infrastruktury: dróg i autostrad, linii kolejowych,
            kanałów, lotnisk, stadionów, hoteli, itp za pomocą łopat i niewykwalifikowanej
            lub nisko kwalifikowanej siły rooboczej.
            Mam doświadczenie z pracy przy wielkich projektach inwestycyjnych i niezłe
            pojęcie o technice tam stosowanej oraz kwalifikacjach potrzebych do jej
            obsługi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka