ciffan 07.08.07, 23:00 Koledzy partyjni "inteligencji z Żoliborza" zamknęli księgarnie, a "komuch" chce ją otworzyć. Miłośnicy PiSu - dalejże, komentujcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwisniewski Pustka po księgarni w Domu Detrychów 07.08.07, 23:36 Zlikwidowanie księgarni nie powinno było nastąpić. To miejsce zawsze kojarzyć się będzie dla płocczan z ksiegarnią , podobnie jak Nowy Rynek kojarzy się z antypodkową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfred Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 23:40 > Zlikwidowanie księgarni nie powinno było nastąpić komuno wróć Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiapotocki Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 07.08.07, 23:43 Ale rzecz się stałą. Teraz ciekawe, kto w ramach "polityki prorodzinnej" zaPiSze się w historii tego lokalu. A może solidarnie wejdzie w to cała sPiSana juz na straty ekipa? Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 00:09 Opracowane na podstawie: Przez Mazowsze pod Grunwald 1410 r. Szkice historyczno – regionalne, ks. Władysław Mąkowski, Dyrektor Biblioteki Seminarium Duchownego i Archiwum Diecezjalnego w Płocku,Wydawnictwo B-ci DETRYCHÓW w Płocku, 1934 r. www.plock24.pl/fusion/readarticle.php?article_id=298 Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiapotocki Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 00:16 Tylko co to wspólnego z księgarnią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zależykomuco:))) Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów IP: *.029.c85.petrotel.pl 08.08.07, 00:22 panie Zenku sa tacy co im sie NR z Podkową kojarzy!!! pan o nas nie zapomina Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiapotocki Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 00:27 Nie tylko. Była jeszcze stacja benzynowa, sklep rybny i parę innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zależykomuco:))) Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów IP: *.029.c85.petrotel.pl 08.08.07, 00:32 Zenek młody chłopak co on może pamiętać:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiapotocki Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 01:12 Wszystko, czyli NIC! Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 09:02 Mi niestety ta księgarnia od wielu lat kojarzy się wyłącznie z niemiłosiernie brudnymi szybami i szpetnymi wystawami oraz drzwiami, do których można się było przykleić. Oferta też nierewelacyjna. Na handlu książkami naprawdę można zarobić, ale trzeba zadać sobie trochę trudu - szyld zrobić, szmatę do ręki wziąć, odmalować chociażby wnękę przy wejściu. Szkoda księgarni, ale tolerowanie najemcy-brudasa to też przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sisi Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.07, 10:09 Mam od lat to samo wrazenie!Brud i wstretne wystawy to wizytowka tej ,na szczescie juz zlikwidowanej ksiegarni. Pamietam jak na placu organizowano dni ksiazki. Kiermasz majowy a tu od lat brud i ubostwo. Szkoda, ze przez tak wiele lat to tolerowano. Kto nie wierzy niech jeszcze obejrzy okna wystawowe i regaly z pajeczynami. Wczoraj zrobilam tam sobie pamiatkowe zdjecia. Wlasciwie to cale miasto wyglada jak ta ksiegarnia! Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiapotocki Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 12:17 A czy człowiek myslący realni angażuje się w coś, czego jutro może nie mieć. Przecież właściceil pewnie wiedział, że nie ma szams na dalszą dzierżawę lokalu. To po co miał tracić czas i PIENIĄDZE. Gdyby czuł wsparcie ratusza z pewnością ta księgarnia miałaby inny wygląd i lepszą ofertę. Problem polega nie na wyglądzie, ale na niszczeniu pewnej TRADYCJI. Dlatego m. in. Plock jest taki jaki jest. Tu tradycji się nie szanuje. A skoro MY nie szanujemy siebie samych, to nie miejmy pretensji do garbatego, że ma proste dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sisi Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.07, 15:01 Tak, masz racje, tam brud byl tradycyjny...Brak szacunku dla klientow i ksiazek...Nie potrzeba zlamanego grosza, zeby bylo czysto. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiapotocki Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 15:23 Czyżbyś prowadził(a) monolog na tym forum? Ty ciągle o brudzie. Sa takie miejsca w Płocku, gdzie brud jest jeszcze większy i nikomu to nie przeszkadza. A wiesz dlaczego? Bo tam są "sami swoi". Tu nie chodzi o brud. Tu chodzi o ZAMACH na jedno z ostatnich miejsc w mieście, które dla każdego PŁOCCZANINA było cząstką jego życia. Zatryb to wreszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sisi Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.07, 16:54 Ta ksiegarnia to moje dziecinstwo, dorastanie i starosc. Dla mnie tez to moja historia. Pamietam plyty Polomskiego i pierwsza, blyszczaca okladke, plyty Steni Kozlowskiej.. O jak ona blyszczala.Wiem co pisze, moze tak lubie ksiazki, ze byla ta ksiegarnia... Ale to inna historia. Pierwszy elementarz tez tu kupilam a niedawno wznowienie dla mojego wnuka. Kazdy widzi to co chce i ja tez mam swoje zdanie na ten temat i nikogo nie obrazam. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiapotocki Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 16:58 KOlegialna i Tumska. To były dwie ksi.egarnie do których SIĘ CHODZIŁO. Ta na Tumskiej (pamiętam te schodki do działu z płytami) też miała swój "klimat". Jej tez juz nie ma, i jakoś mało kto o niej jeszcze pamięta. Kolegialna to był "ostatni Mohikanin". UI zginęła tak jak Unkas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sisi Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.07, 18:12 Na dole byl papierniczy, Czy pamietacie jeszcze byla na Grodzkiej tam gdzie teraz sa chyba antyki. Szkoda tych miejsc. A czy pamietacie zapach Wedla i Delikatesy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Miel Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów IP: *.218.c85.petrotel.pl 08.08.07, 12:28 Pierwsze primo - Mi wygląd tej księgarni nie przeszkodził w kupieniu także wczoraj bardzo ciekawych książek. Drugie primo - Nie ma tego złego... Za zakup normalnie wart 50zł dałem 5zł. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiapotocki Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 12:32 Ale teraz "to se ne vrati"! A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konikrad Pustka po księgarni w Domu Detrychów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 09:36 Mam świetny pomysł może słynny Sławomir G. otworzył nową wypożyczalnie tym razem płyt dvd Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 17:20 Zostały w Płockui jeszcze miejsca gdzie można kupić dobrą książkę - np. Księgarnia sieci MATRAS Księgarnia Matras 48 09-400 Płock, ul. Nowy Rynek 3 (od ul. Królewieckiej) tel. 0 (prefix) 24 264 05 16 czynne: pon.-pt. 10.00-18.00, sob. 10.00-14.00 kierownik: Mariusz Jaśkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiapotocki Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 17:24 Ten post to już kryptoreklama. Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 17:27 fakt - niezamierzona ale jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiapotocki Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 17:32 O.K. Nie chciałem być aż tak nieuprzejmy, ale to jest forum a nie TV Market. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 18:59 ty pot. przeczytałes w zyciu jakąś książkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiapotocki Re: Pustka po księgarni w Domu Detrychów 08.08.07, 19:06 Owszem. I to nawet w językach obcych. Zazdrościsz Odpowiedz Link Zgłoś