Dodaj do ulubionych

Płockie wpitafium

28.08.07, 10:24
1. podporucznik obserwator Kazimierz Stanisław Stangret ur.
04.03.1917r
2. Kapral dtrz. samol. Janusz Sawicki ur. 09.05.1919 r

Omyłkowo zastrzeleni przez własną obronę lotniczą w dniu 6 września
1939r nad Płockiem = pochowani są na płockim cmentarzu

Kto o nich pamieta.

Przez wiele lat pomnik na placu 13 straconych nie miał nazwisk.
Trzynastu bohaterów Ziemi Płockiej odzyskało nazwiska. Zginęli z
okrzykiem "Niech żyje Polska" w dniu 8 wrzesnia 1942r.

Należy przywrócić pamięć o ludziach którzy bronili Płocka w wojnie
obronnej 1939r. Nalezy przywrócić pamięć o płockich lotnikach.

Historia Płocka zapisana jest na płockich cmentarzach i w murach
płockich kościołów. Zwiedzając i spacerując w Płock czasem warto
zatrzymać się i przeczytać płockie epitafia.

Płockie epitafium - zastanów się czasem co napisała historia Płocka
Obserwuj wątek
    • kwisniewski Re: Płockie epitafium 28.08.07, 10:36
      poprawiony temat
    • Gość: Płocczanin Re: Płockie wpitafium IP: 62.215.3.* 28.08.07, 10:47
      Pomyłki zdarzają sie zawsze. Ale lotnicy oddali swe życie za Polskę.
      dorastają nowe pokolenia i okresowo płockie wydarzenia, muszą być przypominane.

Rozmawiałem ze ŚP. Tadeuszem Chrostowskim, którego bateria zestrzeliła samolot.
      Z bólem ale sie zdarzyło. Ale pamięć musi zostać.
      Pewna osoba napisała na tym Forum, że wrzesień - to miesiąc oszczędzania. I to
      powinno być ostrzeżeniem, że młode pokolenia powinny mieć dostęp do wiedzy z
      historii swojego miasta.
      Ale przymusu nie ma. Wszystko co czynimy, dzieje sie z potrzeby serca.
      Zapomnienie - to wykorzenienie tradycji. Ale przecież zapewniono nas 18
      sierpnia, że komitet pamięci w mieście pracuje.
      • kwisniewski Re: Płockie epitafium 28.08.07, 12:51
        galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-8468
        galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-6075
        galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-382
        • Gość: Z.Dylewski Re: Płockie epitafium IP: *.plock.mm.pl 28.08.07, 13:57
          Panie Krzysztofie. Cos dzieje sie w Galerii.
          Ale nie nakręcam obaw, żeby zachować poprawność życia.

Przekazałem Galerii mnóstwo materiału i pragnę dla Galerii jak najlepiej.
          proszę; odstąpcie od komentowania przynajmniej fotografii archiwalnych,
          dokumentalnych. Gubi sie wtedy Istotę sedna wydarzenia a i często obraża ludzi
          na zdjęciach i fotografa. Napisałem PROSZę. Nie wtrącam sie w wewnętrzne prawy
          Galerii.
          Ale czuję się jej współtwórcą.
          Piękno fotografii - to piękna sprawa ale powinna nieść przesłanie. Pozdrawiam.

• markiz_desade Re: Płockie epitafium 28.08.07, 15:22
            zrobcie pana Zenona administratorem plock24.pl wtedy bedzie lad i porzadek, nikt nie bedzie komentowal zdjec
            • Gość: Z.Dylewski Re: Płockie epitafium IP: *.plock.mm.pl 28.08.07, 15:40
              sprawa jest zbyt poważna , żeby tak pisać. Moje 5 minut minęło . Mam b. bogate
              zbiory z którymi sie dziele potrzebującymi. Galeria jest prywatna a stała sie
              wydarzeniem w skali kraju. Bardzo wielu wolontariuszy współtworzy Galerie. Nie
              ma potrzeby zmniejszać dorobek Galerii a wręcz odwrotnie. Ludzie młodzi maja
              dobra wiedzę, sprzęt, zamiłowanie, zgrupowali sie samorzutnie. I dobrze. Ja
              tylko proszę o zaniechanie oceny i komentarzy fotografii archiwalnych,
              dokumentalnych. Uważam, ze Werdan utworzył DOBRą WITRYNę a Kwisniewski jest
              Duszą Galerii.
              • Gość: alez Re: Płockie epitafium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 16:54
                twojego pieć minut nigdy nie było, kapusiu
                • beerek Re: Płockie epitafium 28.08.07, 17:14
                  Panie Zenonie domyślam się o co Panu chodzi ale niestety nie ma takiej
                  możliwości żeby wyłączyć komentarze do jednego albumu zdjęciowego, w tym
                  przypadku do starych zdjęć Płocka i zdjęć z wydarzeń i uroczystości miejskich.
                  Jest możliwość komentowania zdjęć albo wszystkich albo żadnych.
                  pozdrawiam
                  • Gość: Z.Dylewski Re: Płockie epitafium IP: 195.175.37.* 28.08.07, 18:08
                    Panie beerek. Dziękuje, ze uratował Pan zdjęcie. Powiem tak;

Przechodziłem 1 Maja , róg 3 Maja. Widzę, że Janek Chmielewski i Tadeusz
                    Zieliński z KPNu maluja napisy na płocie, naprzeciw milicji.

Lwów i Kijów do Macierzy. Jest to zdjęcie u Was, może przypomnicie linkiem...

Poleciałem do domu po aparat, cyfrówek nie było ...
                    Zanim z Dworcowej powróciłem, zamalowano napisy i tak je sfotografowałem. Po
                    latach pokazywano je w TV kablowej, jako ważne zdjęcia z dziejów Polski. Ale
                    żaden z 5 działaczy nie powiedział od kogo mają, kto je zrobił... w domu przy
                    czerwonym świetle...
                    murzyn zrobił swoje.
                    Ale to nie koniec. Kiedy oddawałem błony do archiwum, usłyszałem; nic nie
                    widać... myślałem, ze mi serce pęknie.
                    Nie mogłem przecież zatrzymać czasu, pobiec na Dworcową,wrócić. Zrobic
                    artystyczną fotografię. ZNAKI CZASU są takie , jakie sa!

Mijają lata , nas już nie ma a ktoś dokleja moja opowieść i zdjęcie stanowi CAłOśC.
                    To jest historia.

Juz wiem, ze nie będzie działu z takimi zdjęciami zamazanymi, prześwietlonymi w
                    M.Maz. Nie będzie gniotów filmowych jak to dokładnie nazwał kamerzysta miejski.
                    Te 100 które dałem do Googli, jednak ludzie nadal oglądają...

Prawidła jakie sobie sami stworzyliście w Galerii, utworzyli LUDZIE.
                    To nie Kanon. Mozna zmienić. To zależy od stopnia rozwoju duchowego Grupy
                    tworzącej Galerię. Na waszych oczach była uroczystość na cmentarzu wojennym
                    Obrońców Płocka 20r. I co DZIURA w wydarzeniach?
                    Pozdrawiam Wszystkich.

Kłócilismy sie PAnie Beerek ale uratował PAn zdjecie i powiem Panu tak;

Gdzieś tak w 1965 roku nagrałem na magnetofon moich kolegów śpiewających z
                    gitarą na podwórzu.
                    Nagrałem również Wandę Pilarską, postać dawniej znaną. Śpiewła pieśn z
                    dzieciństwa a chodziła do gimnazjum, śpiewała o śmierci maeszałka
                    J.Piłsudskiego. Nie znalismy tego . Ona była innym pokoleniem. A Piłsudski był
                    zakazanym zdrajca , szpionem austriackim...

Powiedziałem PAnu tylko częśc relacji. A teraz prosze spojrzec inaczej;

Ojciec Wandy był sierżantem w pułuku płockim. Zamieszkał w 45 roku po ucieczce
                    Niemców na PAdlewskiego 17.
                    Niestety , mieszkanie było za ładne i nowoczesne.
                    Pilarski był sanacyjnym podoficerem i ... w piatek UB przyniosło Pilarskim pismo
                    z nakazem usuniecia sie z mieszkania. miał nawet 3 dni czasu na odwołanie
                    się... Sobota, niedziela a w poniedziałek przyjechała milicja i wyrzucono
                    burzuazje.

A teraz. Jest zdjecie, jest nagranie pieśni sanacyjnej, to utworzyło ZNAKI
                    CZASU - Jedność.

Kto wie kim była wanda Pilarska? Czy zasłużyła na swoje Epitfium zwyczajnego
                    mieszkanca Płocka , nie bohatera?

Żeby nie nudzić. Człowiek dopóki zyje, moze cos powiedzieć. Nie zamykajcie przed
                    nimi drzwi do historii.
                    Życze PAnu Beerek sukcesów w Pana ulubionej profesji.
                    • beerek Re: Płockie epitafium 28.08.07, 22:09
                      dziękuję i tego samego życzę :)
                    • Gość: ciekawy Re: Płockie epitafium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 22:16
                      czemu tak źle życzysz temu niedoceniemu nieszczęsnikowi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka