21.07.03, 21:40
Trwa budowa nowego mostu. Wkrótce ma się zacząć budowa dróg dojazdowych ,
jednak ja zauważyłem pewną niejasność - jeszcze nie tak dawno mówiło się że
droga dojazdowa do mostu będzie się łączyła z Wyszogrodzką gdzieś na
wysokości Zakładu Energetycznego (miało być tam rondo , a nie skrzyżowanie
wielopoziomowe niestety). Ostatnio jednak w GW widziałem szkic drogi
dojazdowej i krzyżuje się ona z Wyszogrodzką gdzieś na wysokości Lidla.
Jakaś zmiana planów ??
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Most 22.07.03, 13:20
      Nie bardzo mogę sobie wyobrazić rondo mostowe na wysokości Lidla. Przecież po
      drugiej stronie jest centrum budowlane, osiedle domków jednorodzinnych, za
      Lidlem też są domy, pomijając brak miejsca na same rondo i bliskość kolejnego
      dużego skrzyżowania. Poza tym taki scenariusz nigdy wcześniej nie był
      rozważany i chyba nie może zmienić się od tak sobie, bo są to ogromne koszty.
      Jak dawno była w gazecie ta mapka? Ja czytam wszystkie dodatki lokalne i nie
      spotkałem się ostatnio z niczym w tym temacie. Myślę, że jest to jakaś
      pomyłka, lub uproszczenie mające tylko z grubsza nakreślić położenie dróg
      dojazdowych.
      A co do skrzyżowania wielopoziomowego to przedstawiałem już kiedyś swój pomysł
      na rozwiązanie tego problemu, ale nie wiem na ile jest on sensowny, poza tym
      nie widzę woli politycznej dla takiego rozwiązania (sprawa Tesco). Jeśli ktoś
      znający się na tych sprawach będzie chciał abym ponownie przybliżył moją
      koncepcję, przedstawię ją i chętnie posłucham na ile ten pomysł ma sens.

--------------------
      Stuntman = Strucho
      Pozdro :)
      • 0mancer Re: Most 27.07.03, 21:04
        własnie. Najlepiej wyznaczyć tereny inwestycyjne dla takich rzeczy jak np.
        hipermarkety, stacje benzynowe, salony samochodowe wzdłuż dróg dojazdowych do
        mostu, no i niech inwestorzy (wzamian za obniżenie ceny gruntu, lub za ulgi
        podatkowe) partycypują w budowie tych dróg. Np. w poznaniu koncern BP aby
        zbudować stację paliw przy Rondzie Rataje dostał taniutko ziemię (dobra
        lokalizacja przy tym rondzie krzyzują się najważniejsze drogi w mieście) ale za
        to z własnych pieniędzy wybudował dworzec dla MPK. Z klimatyzacją, tablicami
        świetlnymi, zadaszeniem i innymi bajerami, prezentuje się nieźle. Ale czy w
        Płocku tak inwestorów potrafia przekonać, może nie na taka wielka skalę jak w
        Poznaniu, no ale próbować zawsze warto.
        • stuntman Re: Most 29.07.03, 22:53
          Problem polega na tym że w Poznaniu myśli się już nieco otwarciej o rozwoju
          miasta niż tylko o utrzymaniu wszystkiego w kupie. Czasami jest potrzebna
          jakaś rewolucja a nie tylko ewolucja w najlepszym przypadku. U nas zachodnie
          inwestycje jeszcze długo będą się rodziły w bólach, gdyż Samoobrona niejako u
          władzy i na pewno nie pozwoli na konkurencję dla polskiego kapitału. A fakt
          jest taki, że nowa droga na most (z obu stron) będąca zaczątkiem przyszłej
          obwodnicy Płocka będzie doskonałym miejscem dla nowoczesnych przedsięwzięc,
          ponieważ gwarantuje wygodny dojazd, bez korków i uwalnia przyjezdnych od
          błądzenia po mieście w celu zawitania do takowego przybytku. Ale niestety,
          obecna władza nie dość, że nie przyciąga w żaden sposób takich inwestorów to
          nawet nie pomyśli jakie możnaby osiągnąć korzyści umiejętnie z nimi
          współpracując.
          • pawi81 Re: Most 31.07.03, 09:20
            Tak apropos obwodnicy to powinna ona juz byc wybudowana wiele lat temu... Wtedy
            nie mielibysmy problemow gdzie wybudowac hipermarket - poza miastem przy
            obwodnicy... Wilk systy i woca cala.
            • glaciercompl Re: Most 20.08.03, 02:29
              Inwestorzy są, ciekawe oferty też, tylko jak inwestor ma wybudować swój lokal,
              zapłacić za grunt (w promocji), a za to naprawić drogę i dać ŁAPÓWE jakiemuś
              urzędasowi, no to chyba proste jest to że co za dużo to i świnia nie chce!!!
    • arpi1101 Re: Most 21.09.03, 23:47
      Ostatnio jest głośno w mieście o tym aby promować pozytywny wizerunek
      płockiego mostu.Aby tam robić wycieczki i takie inne rzeczy.Ja sobie myśle że
      fajnym bajerem byłoby zamontowanie na placu budowy kilku kamer
      internetowych.Można by wtedy oglądać postępójące prace.Na pewno nie jest to
      kosztowne. Chyba żę władze miasta się czgoś boją.;)A wogóle kiedy oni zaczna
      stawiać te wysokie filary?Możę ktoś ma jakieś info?
      • konrad_wp Re: Most 21.09.03, 23:57
        Filary będą montowane później , z moich wyliczeń wynika , że gdzieś w połowe
        przyszłego roku :-) A z tymi kamerami to dobry pomysł! Ja bym poszedł nieco
        dalej i puścił w sieci obraz z kamer monitoringu :-) Czuję na tym polu pewien
        niedosyt bo obecnie nie ma ani jednej kamery w Płocku z której obraz na żywo
        byłby w internecie ...
        • pawi81 Re: Most 22.09.03, 12:00
          Z tymi kamerami to na prawde bardzo dobry pomsyl...
          Skoro takie male nadmorskie miasto - Darlowo - moze sobie pozwolic na kamerke
          w super miejscu (latarnia morska) to czemu Plock nie zrobi tam gdzie jest
          budowa mostu?:)
        • stuntman Re: Most 23.09.03, 12:01
          Szczerze mówiąc to ja też czekam na te pylony. Będzie to namacalny dowód, że w
          Płocku powstaje most, bo jak na razie to trzeba mieć sporo wyobraźni aby
          patrząc na pojedyncze filary i powstające estakady zobaczyć wizerunek nowej
          przeprawy. Ale te kilkanaście miesięcy szybko zleci :)
          Tak z innej bajki, to ciekawie się zrobi jak rozpoczną prace przy budowie dróg
          dojazdowych: rozkopana Wyszogrodzka, sięgające daleko zarysy obwodnicy. Szkoda
          tylko, że nie będzie skrzyżowań wielopoziomowych...
          • 0mancer Re: Most 23.09.03, 14:51
            tak. ale może ktoś mi powie, jak bedzie przebiegac obwodnica.. Tfu co ja
            pisze..:)) dojazdy do Mostu? moze powinno wybudować objazd Radziwia, w
            okolicach Gór i drogę od Wyszogrodzkiej aż do Bielskiej? (koło aeroklubu i
            cmentarza).. i cze trasy, te co powstana będą dwujezdniowe? bo wypadaloby,
            jakby takie były, to przeciez dalekoidąca przyszłościowa inwestycja.
            • 0mancer Re: Most 23.09.03, 14:52
              aha. z kamerami to FUCKtycznie niezła myśl. Przydałyby sie ogólnie w miescie,
              np z widokiem ze skarpy, na most, na inne, ciekawe części miasta.
            • stuntman Re: Most 23.09.03, 15:19
              Zaczynając od strony Gór i Ciechomic:
              - rondo w miejscu w którym obecnie znajduje się zakręt w stronę Grabiny i przy
              którym stoi "witacz".
              - od ronda w kierunku Wisły, przez Ciechomice biegnie droga jednojezdniowa
              szerokości mniej więcej ul. Kutnowskiej, nieoświetlona.
              - rondo z ulicą Dobrzykowską, od ronda droga na most rozszerza się do dwóch
              jezdni, po dwa pasy w jedną stronę, oświetlona.
              - droga dojazdowa na most, w końcowej fazie za wałem estakada.
              - most przez Wisłę
              - droga zjazdowa z mostu po estakadzie.
              - dojazd do ulicy Wyszogrodzkiej, droga na most łączy się z nią pomiędzy
              Seatem, a komisem samochodowym.
              - duże rondo na Wyszogrodzkiej i jej druga nitka, planowane przedłużenie drogi
              mostowej na północ.
              - węzeł komunikacyjny w okolicach Boryszewa za Podolszycami PN, łączący drogę
              mostową z przyszłą obwodnicą.
              - planowane przedłużenie drogi mostowej w kierunku na Ciechanów.
              - obwodnica północna rozpoczyna się za Imielnicą, najprawdopodobniej jeszcze
              przed granicami miasta, przebiega za Podolszycami PN, lotniskiem, Kostrogajem,
              ulicą Długą, dochodzi do ul. Dobrzyńskiej.
              Mam nadzieję, że wszystko to jasno i bezbłędnie przedstawiłem.
              • konrad_wp Re: Most 23.09.03, 15:51
                Dzięki za dokładne przedstawienie planów :-). Z tego co wiem to budowa
                wielopoziomowych skrzyżowań jest tylko "odłożona w czasie" , co jednak znaczy
                że pewnie nie doczekamy się ich nigdy :-(
              • arpi1101 Re: Most 27.09.03, 21:28
                Mam jedno pytanie.Między tym nowym rondem a ul. Dobrzykowską znajduje się Ul.
                Ciechomicka.Jak ta nowa droga będzie się z nią przecinała?Cz będzie
                skrzyżowanie , wiadukt czy może tunel?Podobno droga ma być wkopana na 4
                metry.Proszę o jakieś info.
                PS; Byłem ostatno na placu budowy mostu i widzę że praca wre.;)
                • stuntman Re: Most 27.09.03, 23:09
                  Przyznam szczerze, że nie zastanawiałem się do tej pory nad kwestią ul.
                  Ciechomickiej, jak i całej tej części dojazdów do mostu. Wykop pod drogę jest
                  doskonałym rozwiązaniem ponieważ perfekcyjnie tłumi hałas i odgradza
                  mieszkańców od dużego ruchu ulicznego. Problemem może być conajwyżej
                  poszerzenie w przyszłości tamtego odcinka do dwóch pasów, ponieważ trzeba by
                  ten wykop poszerzyć i praktycznie od nowa wykonać przejazdy nad nim.
                  Swego czasu mówiło się również o wykopie pod drogę mostową pomiędzy rondem na
                  Wyszogrodzkiej a przyszłym wezłem za Podolszycami. Wiązałoby się to oczywiście
                  ściśle z powstaniem skrzyżowania wielopoziomowego na Wyszogrodzkiej (a raczej
                  pod nią) co jest raczej mało realne. Wykop taki podobno wymogli na planistach
                  mieszkańcy Międzytorza i Podolszyc, w celu obniżenia hałasu pomiędzy tymi
                  osiedlami. Skoro jednak nie będzie "ślimaka" (w szczególności pod Wyszogrodzką,
                  co jest raczej niezbędne żeby tą ideę wprowadzić w życie) szczerze wątpię w
                  takie skądinąd bardzo sensowne i praktyczne rozwiązanie. Chyba do tego stanu
                  doprowadziły właśnie cięcia przy ustalaniu kształtu dróg dojazdowych.
    • konrad_wp Re: Most 06.10.03, 18:06
      W Telewizyjnym Kurierze Mazowieckim przed chwilą mówili , że Płock ma szansę
      dostać z UE 20 mln euro na inwestycje drogowe - czyli pewnie na most lub drogi
      dojazdowe. Kupa forsy !! Tylko niech nasi włodarze nie zmarnują takiej
      szansy ...
      • 0mancer Re: Most 10.10.03, 12:09
        20 mln Euro to faktycznie kupa siana. Można za to kilka kilometrów ładnej
        obwodnicy pociagnąć. Tylko aby - faktycznie - nie zmarnowali.
    • arpi1101 Re: Most 10.11.03, 23:23
      Ciekawostka.W ostatnim National Geographic Polska ,w artykule o moście który
      ma połączyć Sycylię z resztą Itali dla porównania jest pokazany most Golden
      Gate i uwaga!! Most w Płocku.Nasz most wypada w porównaniu mizernie ( prawie
      go nie widać) ale liczy się fakt. A wogóle co się dzieje z tą niby propagandą
      na rzecz mostu. Ni widu ni słychu. ;)).

Wielkie pozdro...
      • stuntman Re: Most 12.11.03, 10:57
        A czy można gdzieś przeczytać ten artykuł w sieci, ew. zobaczyć porównanie
        graficzne tych mostów? Jakby co to prosiłbym o link.
      • intruder Re: Most 12.11.03, 23:15
        arpi1101 napisał:

> A wogóle co się dzieje z tą niby propagandą
        > na rzecz mostu. Ni widu ni słychu. ;)).
        >
        Kiedys zdaje sie na glownym wypowiadalem sie w tej kwestii. Przytocze tylko
        ogolny sens tego co mialem wtedy do przekazania. Taka akcja (instytucja) nie
        jest potrzebna. Wszyscy mieszkancy Plocka sa za budowa tego mostu, nie trzeba
        nikogo przekonywac, a w dodatku slowo propaganda zle sie kojarzy..
        • 0mancer Re: Most 22.11.03, 23:20
          właśnie. niepotrzebnie, i tak najważniejsze jest to, aby w miare sprawnie
          powstał, no i drobgi dojazdowe. Liczy się efekt, cel finalny. Po co reklama? I
          tak wszyscy wiedzą że się buduje.
    • konrad_wp Niestety - będzie opóźnienie 19.12.03, 18:05
      Takie wnioski mozna było wysnuć po obejrzeniu wczorajszego Kuriera
      Mazowieckiego - opóźnienie będzie minimum 3 miesiące , a wynika z opieszałości
      urzędników (do tej pory nie roztrzygnięte przetargi na drogi dojazdowe)
    • stuntman Re: Most 23.02.04, 13:50
      Czy ktoś wie jak ma się czyszczenie terenu po południowej stronie ul.
      Wyszogrodzkiej na Podolszycach do budowy dojazdów do mostu? Przecież
      powszechnie się mówi, że druga nitka Wyszogrodzkiej ma powstać po stronie
      północnej, w przeciwnym wypadku do wyburzenia będzie zarówno komis samochodowy
      jak i salon Seata. Więc jak to będzie wszystko przebiegało?
      • roman_j Re: Most 23.02.04, 16:56
        stuntman napisał:

> Czy ktoś wie jak ma się czyszczenie terenu po południowej stronie ul.
        > Wyszogrodzkiej na Podolszycach do budowy dojazdów do mostu?

Ma się bezpośrednio. Właśnie w tej okolicy będzie skrzyżowanie trasy dojazdowej
        z Wyszogrodzką.

> Przecież powszechnie się mówi, że druga nitka Wyszogrodzkiej ma powstać po
        > stronie północnej, w przeciwnym wypadku do wyburzenia będzie zarówno komis
        > samochodowy jak i salon Seata. Więc jak to będzie wszystko przebiegało?

Tak, jak jest mówione powszechnie. :-)) Czyli drugi pas od północy.
        • stuntman Re: Most 23.02.04, 22:52
          I tu mnie facet zastrzeliłeś! Jestem w wielkim szoku, bo przez ładnych kilka
          lat odkąd interesuję się tematem, zawsze sądziłem że droga mostowa przetnie
          Wyszogrodzką dokładnie POMIĘDZY komisem samochodowym a salonem Seata (nie
          Forda), na "przełęczy". I co gorsza tak wszystkich uświadamiałem za pomocą
          różnych środków przekazu itp. Swoją drogą to dziwię się, że tutaj podczas
          naszych wspólnych rozmów nikt tego nie wyłapał.
          Osobiście uważam, że robienie dużego ronda na Podolszycach, gdzie tuż obok jest
          drugie ruchliwe skrzyżowanie jest poronionym pomysłem. Korki będą blokowały
          rondo (często podchodzą pod Seata) i w ogole cały ruch przesunie się blisko
          mieszkań i domów. Rozumiem, gdyby nie było miejsca między Podolszycami a
          Międzytorzem, a tak to nie widzę zupełnie sensu robić w takim miejscu węzła
          komunikacyjnego. Prawie nic nie trzeba by burzyć, przebudowywać - pusty teren.
          Bardzo proszę o jakieś szersze konsultacje pomiędzy uczestnikami forum na ten
          temat.

Trzeba się niedługo brać za robotę i zmienić mapkę oraz opisy na Stronie
          Płockich Inwestycji. Szok! :)
          • stuntman Re: Most 25.02.04, 22:00
            I co, nikt nie ma żadnych informacji w tym temacie?
            Bardzo liczę na jakieś ustalenia, bo sprawa jest ważna i na czasie...
          • roman_j Re: Most 26.02.04, 16:11
            stuntman napisał:

> I tu mnie facet zastrzeliłeś! Jestem w wielkim szoku, bo przez ładnych kilka
            > lat odkąd interesuję się tematem, zawsze sądziłem że droga mostowa przetnie
            > Wyszogrodzką dokładnie POMIĘDZY komisem samochodowym a salonem Seata (nie
            > Forda), na "przełęczy". I co gorsza tak wszystkich uświadamiałem za pomocą
            > różnych środków przekazu itp. Swoją drogą to dziwię się, że tutaj podczas
            > naszych wspólnych rozmów nikt tego nie wyłapał.

Też byłem o tym święcie przekonany, ale najpierw moją pewnością zachwiały
            wykopki archeologiczne na wysokości strażnicy OSP, które zwykle przeprowadza się
            w pasie drogowym. A potem w artykule nt. wykupu gruntu pod strażnicą doczytałem
            się, że tu właśnie trasa mostowa polączy się z Wyszogrodzką. Też się zdziwiłem,
            ale wygląda na to, że tak właśnie ma być.
            • intruder Re: Most 26.02.04, 17:06
              Rondo na skrzyzowaniu z droga dojazdowa do nowego mostu bedzie na wysokosci
              ulicy Bliskiej z jednej strony i Swojskiej z drugiej. Co do bliskosci
              skrzyzowan to coz.. mamy podobna sytuacje na ul Tysiaclecia ale z tego co mi
              sie wydaje zielona fala dziala. Na rondzie nie ma sygnalizacji swietlnej i ruch
              odbywa sie zazwyczaj w miare sprawnie. Nie wydaje mi sie aby istnialo wielkie
              prawdopodobienstwo korkowania sie tym bardziej ze kazda jezdnia bedzie miala po
              trzy pasy w obrebie skrzyzowania.
    • stuntman Re: Most 14.07.04, 22:29
      Wygląda na to, że Roman miał jednak rację pisząc jakiś czas temu na forum
      głównym o "zaplanowanym" opóźnieniu w oddaniu mostu. Mnie takie przełożenie
      terminu nie wzrusza, bo i tak jest wiadomo, że drogi dojazdowe nie zostałyby
      wcześniej wybudowane, ale martwię się tylko, żeby z tych zawirowań finansowych
      lepsza checa nie wynikła!

www.tygodnik-plocki.pl/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=3740
      • roman_j Re: Most 20.07.04, 21:36
        stuntman napisał:

> Wygląda na to, że Roman miał jednak rację pisząc jakiś czas temu na forum
        > głównym o "zaplanowanym" opóźnieniu w oddaniu mostu.

No to całe szczęście, bo już się obawiałem, że ktoś do sądu podał za szerzenie
        defetyzmu i rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji. :-))
        A było się czego obawiać, w końcu w Ratuszu działa >>Zespół do spraw
        kształtowania wizerunku inwestycji pn. "Budowa mostu przez rzekę Wisłę w Płocku
        wraz z dojazdami"<<, który pewnie z urzędu ściga takie przestępstwa. ;-)))
        • stuntman Re: Most 20.07.04, 22:30
          Bo jak by to wyglądało, żeby wybudowano największy most w Polsce, a nie możnaby
          było do niego dojechać? Najprościej więc opóźnić budowę mostu, niech czeka
          sobie spokojnie na drogi, sposób postępowania zupełnie jak za filmów Barei.

Po co wybudować wcześniej drogi? żeby ludzie jadący do Grabiny i Soczewki
          jeździli jak wariaci? niech lepiej w korkach postoją to i wypadków będzie
          mniej, tyle lat stali to i teraz postoją. A że się opóźni to komu to
          przeszkadza? Dziwni ci ludzie, naprawdę... ;))
          • roman_j Ale jest dobra wiadomość... 21.07.04, 09:55
            WOjewoda wydał pozwolenie na budowę drugiego odcinka dróg dojazdowych, tj. od
            mostu do węzła "Dobrzykowska". Tutaj jest info:

www.ump.pl/main.php?cid=akt&&iid=420
            • stuntman Re: Ale jest dobra wiadomość... 21.07.04, 13:08
              Pozwolenie jest, tylko niewiadomo czy to coś zmienia w temacie. Na poprzedni
              odcinek zezwolenie zostało wydane już kilka miesięcy temu, a nawet nie
              ogłoszono jeszcze przetargu. Zachowując to tempo postępowania, wątpię czy prace
              na drugim odcinku mogą rozpocząć się jeszcze w tym roku. A cały łańcuch jest
              tak silny jak jego najsłabsze ogniwo.
              • roman_j Re: Ale jest dobra wiadomość... 21.07.04, 15:32
                stuntman napisał:

> Pozwolenie jest, tylko niewiadomo czy to coś zmienia w temacie.

Władze miasta mają się czym chwalić i tyle. :-)))
                • stuntman Re: Ale jest dobra wiadomość... 21.07.04, 18:03
                  Przed chwilką w "Kurierze" na TVP3 leciał reportaż o płockim moście. Widziałem
                  tylko końcówkę, ale podobno w najbliższym czasie powołana zostanie komisja (czy
                  też inny twór tego typu) mający zająć się problemem dojazdów. Na zakończenie
                  padło stwierdzenie że "za rok nowy płocki most pozostanie jedynie pomnikiem na
                  Wiśle ponieważ nie uda się zbudować dróg dojazdowych do niego".
                  Można się było tego od dawna spodziewać, a przynajmniej od jesieni zeszłego
                  roku, kiedy to wszystkie formalności w kwestii dojazdów powinny być załatwiane,
                  tak by ruszyć z budową na wiosnę.
                  • stuntman Re: Ale są i złe wiadomości... 21.07.04, 22:06
                    Z artykułu w GW: "Pewnie dopiero za kilka lat powstanie trzeci odcinek dróg
                    dojazdowych do mostu, który połączy Tokary z Ciechomicami i Grabiną", czyli
                    jednym słowem korki będą jak były tylko z innej strony Radziwia.

Miałobyć tak pięknie, a wyszło jak zwykle. Ciekaw jestem jakie jeszcze
                    wyjdą "chopki" podczas budowy dróg, bo raczej ciężko mi uwierzyć, że wszystko
                    będzie wykonane na tip-top.

Czyli podsumowując:
                    - najwcześniejszy realny termin oddania dróg dojazdowych - wiosna 2006
                    - odcinek w Ciechomicach - być może 2008 rok a może i później?
                    - obwodnica północna - ???
                    • roman_j Re: Jak to w życiu... :) 22.07.04, 17:14
                      stuntman napisał:

> Z artykułu w GW: "Pewnie dopiero za kilka lat powstanie trzeci odcinek dróg
                      > dojazdowych do mostu, który połączy Tokary z Ciechomicami i Grabiną", czyli
                      > jednym słowem korki będą jak były tylko z innej strony Radziwia.

Tego się właściwie można było spodziewać. Już wcześniej mówiło się, że ze
                      względu na koszty trzeci odcinek drogi dojazdowej do mostu powstanie później.

> Czyli podsumowując:
                      (...)
                      > - odcinek w Ciechomicach - być może 2008 rok a może i później?

Stawiam na później. Dużo później. Miasto jest zadłużone i będzie jeszcze przez
                      ładnych parę lat, a podejrzewam, że ten odcinek dojazdów nie jest uważany za
                      inwestycję pierwszej potrzeby. Obym się mylił, ale obawiam się, że na trzeci
                      odcinek dróg dojazdowych do mostu jeszcze długo poczekamy.
                      • stuntman Re: Jak to w życiu... :) 22.07.04, 22:09
                        roman_j napisał:

> a podejrzewam, że ten odcinek dojazdów nie jest uważany za
                        > inwestycję pierwszej potrzeby.

Powiem to nieco pokrętnie, ale budowa tego odcinka byłaby chyba bardziej
                        istotna niż budowa dróg dojazdowych w sytuacji gdyby nie stanowiły one jedynego
                        sposobu skorzystania z mostu. A mówiąc bardziej po ludzku ten odcinek będzie
                        pełnił podobną rolę jak obwodnica północna, czyli sprawnie wyprowadzał ruch
                        tranzytowy poza miasto. Jeśli nie zostanie on zrealizowany to sytuacja w
                        Radziwiu wręcz się pogorszy (w stosunku do stanu obecnego). Owszem, znikną
                        korki z centrum miasta, ale za to cały ruch będzie pędził przez wąskie ulice
                        Radziwia. Samochody (TIRy oczywiście również) będą musiały się włączać w
                        podporządkowaną ulicę Kutnowską (zmiana organizacji ruchu niewiele pomoże,
                        zakręt i tak pozostanie). A jeśli już ktoś będzie chciał jechać w kierunku
                        Włocławka to już wycieczkę po prawie całym Radziwiu ma za darmo. I niedawno
                        pobudowane rondo, chociaż obecnie dość dobrze spełnia swoją rolę, w
                        najmniejszym stopniu nie usprawni ruchu w tej części miasta.
                        Podsumowując - brak trzeciego etapu drogi mostowej może paradoksalnie oznaczać,
                        że nowa przeprawa mostowa, zamiast pomóc spotęguje problemy komunikacyjne
                        Płocka (wydłuży czas wyjazdu za miasto, tranzyt stanie się bardziej widoczny bo
                        będzie przejeżdzał przez większą część Płocka niż to ma miejsce obecnie - mówię
                        głównie o Międzytorzu). Myślę, że prasa powinna mieszkańcom dokładnie
                        wytłumaczyć jaki pasztet nam szykują radni.
                        • stuntman Re: Jak to w życiu... :) 23.07.04, 12:17
                          Muszę poprawić sam siebie...

stuntman napisał:

> będą musiały się włączać w podporządkowaną ulicę Kutnowską

powinno być: będą musiały się włączać z ulicy podporządkowanej w Kutnowską
                        • roman_j Re: Jak to w życiu... :) 23.07.04, 13:36
                          To pewnie wszystko prawda, co napisałeś o pogorszeniu sytuacji w Radziwiu po
                          zakończeniu budowy mostu bez realizacji trzeciego etapu dróg dojazdowych. Ale w
                          obecnej sytuacji finansowej miasta władze prawdopodobnie chcą przede wszystkim
                          zrobić jakiekolwiek dojazdy do mostu, żeby tylko uniknąć kompromitacji. Dalsze
                          inwestycje w usprawnianie ruchu prawdopodobnie będą konkurować o pieniądze z
                          inwestycjami bardziej "widowiskowymi". W końcu będzie to okres przedwyborczy, a
                          prawdopodobnie tej władzy potrzebne będą jakieś namacalne sukcesy. W końcu
                          obecny most pozostawał w sferze marzeń przez długie lata i mało kogo martwiło
                          to, że 130.000 miasto "wisi" na jednej przedwojennej przeprawie. Samo życie,
                          niestety...
                          Ale oczywiście trzymam kciuki, żeby ten trzeci odcinek dojazdów powstał jak
                          najszybciej. Tylko tyle mogę w tej sprawie zrobić. :-))
                          • konrad_wp Re: Jak to w życiu... :) 23.07.04, 14:29
                            Nie chcę krakać , ale zanosi się na wielką kompromitację - nie można inaczej nazwać sytuacji w której zostanie zbudowany most bez dróg dojazdowych. Po prostu skandal. Chciałbym jednak dodać , że nie tylko Płock ma takie problemy. W Warszawie most Siekierkowski oddano do użytku dwa lata temu a trasa o tej samej nazwie istnieje tylko na papierze a faktycznie kończy się na łące. Zbudowano co prawda dużą część dróg ale nie tak miało to wszystko wyglądać. Po prostu nieudolność urzędników przechodzi w tym kraju wszelkie pojęcie.
    • stuntman Re: Most 30.12.04, 22:52
      Znana jest już data finalnego połączenia obu fragmentów nowego płockiego mostu:
      - 5 stycznia 2005

tp.com.pl/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=4206

Teraz oby tylko drogi dojazdowe udało się skończyć w 2005 roku.
      • stuntman Re: Most 31.12.04, 09:40
        Konrad, czy w ten weekend będziesz w stanie zrobić z Grabówki fotki mostu w
        budowie, o których kiedyś rozmawialiśmy? Bo skoro spinają go 5 stycznia to jest
        to już ostatnia okazja, żeby wykonać zdjęcia na których most będzie jeszcze
        wyglądał jak w budowie.
        • konrad_wp Re: Most 31.12.04, 10:29
          Raczej nie , ale w TP jest malutkie zdjęcie mostu tuż przed "spięciem"
        • werdan Re: Most 04.01.05, 22:47
          Wczoraj otrzymalem dwie plyty CD ze zdjeciami z budowy nowego mostu. To jest
          ponad 650 zdjec w bardzo dobrej rozdzielczosci.
          Jezeliby was interesowalo kilka ciekawych fotek, postaram sie cos wybrac :D
          • konrad_wp Re: Most 05.01.05, 16:40
            Mnie interesowałyby WSZYSTKIE fotki no ale nijak tego się nie prześle mailem :-( W życiu nie można mieć wszystkiego :-) Ale oczywiście te najlepsze fajnieby było obejrzeć ...
    • stuntman Re: Most 04.01.05, 22:36
      Po przeczytaniu dzisiejszego artykułu w GW mam jakieś takie nieodparte
      przeczucie, że jednak w tym roku nie uda nam się pojechać nowym mostem :(

miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,2477264.html
      • konrad_wp Re: Most 04.01.05, 22:45
        Pojechać może nie pojedziemy ale przynajmniej sobie popatrzymy - taki piękny pomnik na Wiśle i do tego największy w Polsce :-) Co się odwlecze to nie uciecze chociaż te przepychanki,ten organizacyjny bałagan jest naprawdę żenujący.Czemu te przetargi nie są wciąż rozpisane? Ja na miejscu prezydenta stawałbym na rzęsach byle tylko uniknąć kompromitacji jaką niewątpliwie będzie zbudowanie mostu bez dróg dojazdowych ...
        • czytelnik.prasy Re: Most - Czytajcie uważnie... 05.01.05, 17:33
          Kiedyś przy okazji uzyskania pieniędzy z Unii na drogi dojazdowe pisano o tym że przetarg na drogi może być rozpoczęty po uzyskaniu jakiegoś zatwierdzenia przez Unię Europejską i temu ma towarzyszyć coś jeszcze - wybór jakiejś firmy promującej tę inwestycję jako inwestycję ze środków EU - tak więc ruch teraz po stronie biurokracji europejskiej-która pozwoli rozpocząć przetarg. Czyli raczej od prezydenta to teraz nie zależy. No a przepychanka - to już sprawa między Mostami a Mostostalem - kasiorę Mosty dostały 30 grudnia. Jak jej szybko nie dały Mostostalowi,to ten mógł się "obrazić" - to już nie nasza sprawa ani prezydenta. A może prezydent stanął na rzęsach i zaaresztował ostatni kawałek i odda go wtedy gdy będzie trwała budowa dróg ;-)
    • konrad_wp Studenci PWr z wycieczką na budowie 06.01.05, 00:04
      A to ich relacja -
      i14odt.iil.pwr.wroc.pl/mosty2000/galp.htm
      PS. Poznajecie ten klub w którym bawili na samym dole ??
    • stuntman Re: Most 09.01.05, 18:12
      Podobno nasz nowy płocki most został połączony w sobotę 08.01.2005 około
      godziny 12:00. Z relacji wynika, że sporo ludzi stało i patrzyło się na tą bądź
      co bądź historyczną chwilę. Szkoda, że stało się to nieco nieoficjalnie, bo
      pewnie sam bym się zebrał i poszedł pooglądać. Może nawet jakąś kamerę by się
      skombinowało? A tak pozostaje nam jedynie przeczytać najbliższy artykuł w
      Wyborczej :)
      • werdan Re: Most 09.01.05, 18:58
        Mam fotki z soboty i z dnia dzisiejszego. Podesle cosik dzis wieczorkiem.
        • konrad_wp Re: Most 09.01.05, 19:05
          Z góry dziękujemy ... teraz pozostaje czekać na dojazdy ... może Gazeta w związku z połączeniem coś napisze o tym , może jakiś plan dojazdów, przecież to gdzieś musi być !!
          • stuntman Re: Most 09.01.05, 19:19
            Słusznie, szczególnie biorąc pod uwagę, że chyba tak naprawdę nigdy nie
            zaprezentowali bardziej szczegółowego planu (nie liczę tych typowo poglądowych,
            typu "zaczyna się tu, przechodzi tędy i kończy się tu"). Raz w życiu widziałem
            taką mapę w gablocie przy wejściu do UM, gdzie zaznaczono m.in. skrzyżowania
            bezkolizyjne i dokładny przebieg, ale to było tak dawno że już niestety nie
            pamiętam, bo też zbyt wnikliwie się temu wtedy nie przyglądałem. Przecież takie
            informacje powinny być już dawno powieszone na stronie UM, podobno zależy im na
            dobrym poinformowaniu społeczeństwa o tej inwestycji.
          • stuntman Re: Most 09.02.05, 22:28
            Chyba przypadkiem Roman_J linkując rysunek na głównym forum podsunął bardzo
            ciekawe opracowanie, dające dużo do myślenia w kwestii przebiegu dróg
            dojazdowych do mostu. O ile dobrze odczytałem i zinterpretowałem dane zawarte
            na planie zagospodarowania przestrzennego, to wydaje mi się, że mamy pierwszy
            oficjalny sygnał jak te drogi będą budowane (nr 15). Wynika więc, że
            skrzyżowanie z Wyszogrodzką wypadnie zdecydowanie bliżej centrum miasta (a
            dalej od Podolszyc) niż to wynikałoby z przeprowadzonych niedawno wyburzeń i
            obiegowych opinii. Poza tym po stronie Radziwia drogi będą przebiegały bliżej
            ul. Kolejowej (wygięcie bardziej na zachód zamiast na wschód) i nie będą
            wpadały w ul. Kutnowską poprzez ul. Łącką tylko nieco wcześniej (co wygląda
            jakby w przyszłości miało tam być przedłużenie dla drogi szybkiego ruchu).

Z resztą przeanalizujcie sami ten obrazek, może do innych ciekawych wniosków
            dojdziecie:

bip.ump.pl/images/plany_duze.gif
            • konrad_wp Re: Most 09.02.05, 23:01
              Skoro takie rysunku powstają to znaczy że jakieś projekty już są , mogliby je przedstawić do oceny pospólstwa :-)
              • stuntman Re: Most 10.02.05, 20:37
                Projekty napewno są i możemy teraz z tego rysunku wydedukować jak drogi
                dojazdowe będą naprawdę przebiegały (myślę że na tej mapce jest to oczywiste).
                Pytanie moje jednak brzmiało: jak się wam podoba ich usytuowanie?
                • konrad_wp Re: Most 10.02.05, 22:05
                  W porządku. Po prawej stronie trasa przecina Wyszogrodzką gdzieś na wysokości placu manewrowego jakiejś szkoły jazdy, więc pewnie zniknie - i dobrze. Dalej , według planu miasta trasa przecina jakieś ogródki działkowe - więc też pewnie znikną ( o ile jeszcze w ogóle są) - kolejny plus. Po lewej stronie przebieg mnie nie zaskakuje - takiego się mniej więcej spodziewałem ... liczę na to że po otwarciu mosty lewa część Płocka się rozwinie bo na razie wygląda to co najmniej biednie ...
                  • stuntman Re: Most 10.02.05, 22:36
                    Według moich analiz rysunku, to skrzyżowanie będzie jeszcze bliżej centrum niż
                    to napisałeś (plac manewrowy być może zostanie). Nie wiem czy zwróciłeś uwagę,
                    że na planie zaraz przy skrzyżowaniu z Wyszogrodzką jest istniejąca ulica,
                    konkretnie Bliska, czyli wychodzi, że skrzyżowanie będzie blisko komisu
                    samochodowego i salonu Seata (dokładnie tak jak zawsze sądziłem, że powinna ona
                    przebiegać - bezsensem byłoby pchanie tej drogi na Podolszyce). W takim razie
                    po co zrobiono aż taką rewolucję z wyburzeniami na Podolszycach, może w tamtym
                    rejonie druga nitka ul. Wyszogrodzkiej będzie biegła po stronie Południowej, a
                    za rondem (w kierunku centrum) od strony Północnej?

Co do strony Radziwskiej, sądziłem dotąd że przebiegać będzie bliżej ul. Na
                    Stoku i Łąckiej, ale to chyba nie ma większego znaczenia. Ciekawi mnie wciąż,
                    dlaczego drogi dojazdowe nie wpadają w 60-tkę w osi, tylko obok przed zakrętem?

Poza tym interesujące są "zaburzenia" w przebiegu drogi w okolicach wjazdu i
                    zjazdu z mostu, chociaż trzeba brać pod uwagę to, że nie jest to plan dróg
                    dojazdowych, a jedynie zagospodarowanie przestrzenne te drogi uwzględniające.
                    jednak ciekaw jestem jaka jest tego przyczyna? Sporo tych pytań... :)
                    • konrad_wp Re: Most 10.02.05, 22:41
                      Wygląda to tak , jakby trasa mostowa miała stworzyć drugą jezdnię drogi do Łącka ...
                      • stuntman Re: Most 12.02.05, 10:29
                        Wydaje mi się, że sprawa z drogami i planem zagospodarowania przestrzennego już
                        się wyjaśniła. Otóż w ostatnich Sygnałach Płockich na stronie 6 jest bardzo
                        podobna mapka, jednak naszkicowane są również te właśnie drogi dojazdowe i
                        przebiegają nieco bardziej na wschód. To, co wcześniej wziąłem za drogę
                        mostową, jest jak sądzę niedawno budowanym rurociągiem ORLENu. Jednak z drogami
                        też mamy jasność, a skrzyżowanie z Wyszogrodzką będzie wypadało tak jak
                        mówiłeś - w miejscu gdzie obecnie jest ten placyk manewrowy. Zgadza się?
                        • konrad_wp Re: Most 12.02.05, 13:42
                          Zgadza. Błędnie po prostu postawiliśmy znak równości pomiędzy mpzp a przebiegiem dojazdów :-)
      • konrad_wp Re: Most 09.01.05, 19:55
        Mnie cieszy jeszcze jedna rzecz - już kilka osób pisało że ten moment (ale nie tylko ten) obserwowało sporo osób - to fajnie bo znaczy że Płocczanie jednak chcą zmian , chcą patrzeć jak ich miasto zmienia się na lepsze. To dobrze rokuje :-)
    • stuntman Re: Most 11.01.05, 16:29
      Co sądzicie o tej inwestycji w zestawieniu z naszym płockim mostem?

www.zmp.poznan.pl/dane/zmiast/inwestycje/270303-konin.htm

Cenowo ich most nie ustępuje dużo naszemu, może ktoś zna jakieś szczegóły?
      • konrad_wp Re: Most 11.01.05, 16:35
        skyscrapercity.com/showthread.php?t=163749
        www.gp.pl/prasa/gp/dokpub/00-10-12/konin/074.html
        www.pbase.com/smar1/gallery/konin
        • stuntman Re: Most 11.01.05, 17:28
          Powiem, że jakoś tak średnio na jeża mi się ten projekt podoba. Mało
          spektakularny jak na takie pieniądze.
          • konrad_wp Re: Most 11.01.05, 17:39
            Tyle że tam rozlewisko Warty ma ponad 2 km - u nas jest trochę inaczej i na pewno stosunek ceny dojazdów do ceny samej przeprawy jest mniejszy w Płocku
        • budowniczy Re: Most 13.01.05, 23:15
          Te wizualizacje są identyczne jak dopiero co wybudowany most we Wrocławiu.
          • konrad_wp Re: Most 13.01.05, 23:21
            Identyczne ?? Może tylko podobne ?? Może to jakaś pomyłka w tej galerii bo wątpię zeby wybudowali dwa identyczne mosty. Chociaż z drugiej strony most w Gdańsku i Świętokrzyski też prawie takie same ...
    • stuntman Re: Most 16.01.05, 14:30
      Byłem dziś w miejscu, z którego Werdan cykał ostatnie zdjęcia mostu. Trwa
      montowanie want, dwie najwyższe od strony brzegu są już zawieszone, ale jeszcze
      nie całkiem naciągnięte, widać że zwisają nieco swobodnie. W sumie pozostało
      założenie lin od strony przęsła żeglownego i wyrównanie poziomów na złączeniu.
      • konrad_wp Re: Most 16.01.05, 18:49
        A projektu dojazdów jak nie było tak nie ma :-(
      • arpi1101 Re: Most 16.01.05, 20:27
        W sprawie dojazdów nie tak do końca się nic nie dzieje.U mnie w Ciechomicach
        ostatnio przesiedlili ludzi i wyburzyli pietrówkę co stała na miejscu
        planowanej trasy z mostu. ;] Tylko ta trasą na most pojadę najwecześniej gdzies
        za 4 lata.NIESTETY.
    • konrad_wp Re: Most 17.01.05, 10:34
      Zestawienie w formie diagramu największych polskich mostów wantowych - skyscrapercity.com/showthread.php?t=166111&page=2

Wzwyż ten nasz mizerniutki , ale za to wzdłuż nie ma sobie równych :-)
      • stuntman Re: Most 17.01.05, 17:46
        No nie aż taki mizerniutki, trochę tylko niższy od tych warszawskich :) Jedynie
        gdański jest wyraźnie większy, ale za to rozpiętością bijemy wszystkich, no i
        gdyby jeszcze nie ucięto estakady to i długością całkowitą zdecydowanie...
        Generalnie bardzo fajne porównanie, wyjątkowo lubię tego typu materiały.

P.S. Czy na SSC poruszaliście kiedyś temat Strony Płockich Inwestycji? Bo
        widziałem, że były podpięte mapki obwodnic (chociaż z innym nazewnictwem).
        • konrad_wp Re: Most 17.01.05, 17:56
          Ja wklejałem linka raz czy dwa do stronki ale nie przypominam sobie żebym publikował jakieś obrazki i to jeszcze modyfikowane. Możesz wkleić linka bo nie mogę tego namierzyć ??
          • stuntman Re: Most 17.01.05, 18:36
            Adres to www.pbase.com/smar1/inbox a znajduje się on na samym dole
            strony skyscrapercity.com/showthread.php?t=166111&page=1&pp=20 (czyli
            wcześniejsze zapiski w temacie który przytoczyłeś wyżej). Ktoś pewnie odwiedził
            naszą stronę i spodobały mu się mapki obwodnic. Mnie to w ogóle nie
            przeszkadza, wręcz przeciwnie - cieszy mnie, kiedy ktoś moje materiały
            wykorzystuje jako pomoce dydaktyczne :) Inne jest jednak nazewnictwo tych
            obwodnic - ta którą obecnie nazywam wschód-zachód (a dawna północna) jest tam
            określona właśnie jako północna, a drogi mostowe (czyli obecna obwodnica
            północna, którą to nazwę wprowadziła jako pierwsza GW) są opisane nazwą
            obwodnica wschodnia. Dlatego ciekaw jestem czy prowadziliście jakieś dyskusje
            nt. Strony Płockich Inwestycji, a jeśli nie to czy masz zamiar poprowadzić taki
            temat? W końcu byłby to doskonały sposób promocji SPI, nad czym przecież się
            zastanawialiśmy. Jeśli tak zrobisz to możesz się dopisać do adekwatnego wątku o
            stronie, gdzie będziesz nas informował o opiniach i wrażeniach uczestników SSC.
            Jak widzisz to ty, jako bardziej zorientowany w układach na tamtym forum?
            • konrad_wp Re: Most 17.01.05, 18:52
              Z doświadczenia wiem , że bywalcy SSC (ze mną włącznie) to dość leniwe istoty i jak wkleję samego linka to mało komu będzie się chciało w niego kliknąć , potem przekopywać się przez stronę itp. Za to jeśli założę oddzielny wątek najlepiej okraszony zdjęciami to wejdą , pochwalą i jeszcze powiedzą że im mało :-) Staram się tak więc czynić - jak coś się u nas dzieje to nie omieszkam o tym wspomnieć. Ale linka do stronki umieszczę w podpisie , pewnie niejeden się skusi :-)
    • konrad_wp Re: Most 30.01.05, 18:32
      Ktoś rzucił hasło na głównym że przetarg na dojazdy unieważniono ... jeśli okaże się to prawdą to oznaczać to będzie kompletną degrengoladę urzędasów z Ratusza ..
    • stuntman Re: Most 16.03.05, 22:35
      Wybiera się może ktoś 18 marca na wycieczkę na budowę mostu? Ja bardzo bym
      chciał tam się znaleźć, szczególnie że mógłbym po raz pierwszy stanąć na nowym
      moście, może dowiedzieć się jakichś ciekawostek o przyszłych rozwiązaniach
      komunikacyjnych, zrobić sesję zdjęciową. Ale niestety, ktoś wymyślił sobie taką
      psychiczną datę i godzinę - przecież o 11:00 w piątek zdecydowana większość
      zainteresowanych jest w pracy lub na uczelni...
      • konrad_wp Re: Most 16.03.05, 23:21
        Qrde no mi też nie pasuje bo chętnie bym się wybrał. Ktokolwiek będzie niech zbiera informacje o dojazdach! Jak , gdzie , ile pasów itp bo ja wciąż tego nie wiem !
        • stuntman Re: Most 18.03.05, 09:54
          Nieco informacji na temat dojazdów znalazłem w BIPie w związku z ponownym
          ogłoszeniem przetargu na budowę dróg dojazdowych:

"Odcinek I od ulicy Wyszogrodzkiej do mostu o długości 1879 m w tym estakada o
          długości 512 m. Obiektem inżynierskim na I odcinku jest estakada o konstrukcji
          stalowej zespolonej ze współpracującą płytą żelbetową. Estakada składa się z
          dwóch niezależnych konstrukcji, łącząc się poprzez dylatację z mostem głównym.
          Zaprojektowano niezależne pod każdą jezdnią filary słupowe zwieńczone oczepem.
          Przyjęto fundamenty w postaci baret o przekroju 270 x 80 cm wykonywanych
          pojedynczym zabiorem. Konstrukcja stalowa to dwa dźwigary blachownicowe pod
          każdą jezdnią. Rozpiętość przęseł w osiach podparcia kształtuje się
          następująco:

45,0 + 7 x 60,0 + 45,0 = 510 m.

Odcinek II od mostu do węzła Dobrzykowska o łącznej długości 1 511 m. Na całym
          odcinku droga przebiega na nasypie, w planie po linii prostej (z jednym łukiem
          o promieniu R = 3 000 m).

Na terenie II odcinka projektowanej drogi występują grunty słabonośne.W związku
          z tym zalecono wzmocnienie nasypów polegające na wykonaniu w podłożu kolumn
          kamienno - żwirowych metodą wibrowymiany.Kolumny o rozstawie 2,5 m w siatce
          trójkątów powinny być zagłębione na około 1m w położone poniżej gruntów
          słabonośnych grunty piaszczyste. Łączna długość kolumn kamienno - żwirowych
          wynosi ponad 28 000 m."

Źródło: bip.ump.pl/?do=zp&zp=zprb
          • konrad_wp Re: Most 18.03.05, 10:03
            Fachowa chińszczyzna :-) Strasznie długa ta estakada będzie , aż pół kilometra !
            • stuntman Re: Most 18.03.05, 10:50
              Te pół kilometra estakady akurat "widać", kiedy się spojrzy z ul. Grabówka w
              okolicach mostu w kierunku skarpy i zbocza. Bardziej zaskoczyło mnie to, że od
              Wyszogrodzkiej do mostu jest prawie dwa kilometry (stawiałem na kilometr z
              groszami). Ale to może dlatego, że droga nie łączy się z Wyszogrodzką w
              najkrótszy możliwy sposób (skrzyżowanie wypadałoby wtedy pomiędzy salonem
              SEATA, a komisem samochodowym), tylko jako przedłużenie osi samego mostu (wtedy
              krzyżuje się w okolicach placyku manewrowego).
              Dobre i taki informacje, chociaż wolałbym stać w tej chwili na placu przed
              teatrem w oczekiwaniu na wycieczkę na nowy most :)
              • konrad_wp Re: Most 19.03.05, 13:53
                Był ktoś ?
                • stuntman Re: Most 14.04.05, 11:27
                  Cytat z najnowszych Sygnałów Płockich:

"Przeszliśmy na środek mostu, gdzie inżynier budowy zapoznał obecnych z całą
                  konstrukcją. Następnie Pan Edward Krusiński z ratuszowego biura Pełnomocnika
                  ds. Przeprawy Mostowej dokładnie przedstawił plany budowy dróg dojazdowych i
                  wylotowych z ronda przy ul. Wyszogrodzkiej, wyczerpująco odpowiadał też na
                  liczne pytania."

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że sprawa dróg dojazdowych nie jest w sumie
                  tajna, a jakoś oficjalnie prawie nikt nie wie nic więcej na ten temat, nie zna
                  dokładnego ich przebiegu i wszelkich niuansów związanych z towarzyszącymi
                  rozwiązaniami komunikacyjnymi. W tej sprawie dezinformacja jest totalna, szerzą
                  się plotki i przypuszczenia, a nikt nie kwapii się udzielić mieszkańcom
                  rzetelnej informacji w temacie. Sam czekam już od kilku lat na jakiś konretny i
                  szczegółowy artykuł w GW (wszak ta gazeta zawsze informowała mnie najlepiej,
                  choć obecnie już nie tak dobrze jak kiedyś) i jakoś nie mogę się tego doczekać.
                  Czy ktoś w końcu przerwie tą zmowę milczenia i zaprezentuje wyczerpujący opis
                  przedsięwzięcia wraz z mapą przebiegu dróg, układu skrzyżowań, inżynierii ruchu
                  oraz infrastruktury towarzyszącej? Czy będzie nam to dane zanim sami po tych
                  drogach przejedziemy??
                  • stuntman W KOŃCU OFICJALNY PLAN DOJAZDÓW!!! 30.12.05, 00:11
                    www.ump.pl/images/most/plan.gif
    • stuntman Re: Most 29.03.05, 22:22
      Z początku jak zacząłem czytać w dzisiejszej Wyborczej, że "Ratusz rozważa
      wstrzymanie budowy mostu" pomyślałem że jest bardzo źle. Jednak później
      przemyślałem sprawę na spokojnie i doszedłem do wniosku, że to może być
      nienajgorsze rozwiązanie. Skoro i tak przez most nie przejedziemy wcześniej jak
      za rok, to może rzeczywiście lepiej będzie na razie wierzchniej warstwy asfaltu
      nie kłaść, wtedy nie zniszczą go maszyny budowlane, jedna zima nawierzchnię
      ominie, unikniemy w przyszłości problemów z nakładką na łączeniu mostu i dróg
      dojazdowych (różnie to u nas bywa). Martwi mnie tylko to, że znowu nic
      konkretnego nie wiadomo, terminy są wciąż przekładane i może dojść do sytuacji,
      kiedy stracimy państwowe dotacje ze względu na opieszałość i nieudacznictwo
      płockiego Urzędu Miasta podczas przygotowywania przetargu na drogi dojazdowe.
      • konrad_wp Re: Most 29.03.05, 22:45
        Nędza totalna ... a my tu snujemy wizję trzeciego mostu heh ...
        • radeqrdemenes Re: Most 30.03.05, 09:19
          Najgorsze jest to że sprawe opóźnia Płocki PRD:(
          To dopiero kaplica:(
          • marcinj1975 Re: Most 15.01.06, 10:59
            Odcinek I od ulicy Wyszogrodzkiej do mostu o długości 1879 m w tym estakada o
            długości 512 m.Obiektem inżynierskim na I odcinku jest estakada o konstrukcji
            stalowej zespolonej ze współpracującą płytą żelbetową. Estakada składa się z
            dwóch niezależnych konstrukcji, łącząc się poprzez dylatację z mostem głównym.
            Zaprojektowano niezależne pod każdą jezdnią filary słupowe zwieńczone oczepem.
            Przyjęto fundamenty w postaci baret o przekroju 270 x 80 cm wykonywanych
            pojedynczym zabiorem. Konstrukcja stalowa to dwa dźwigary blachownicowe pod
            każdą jezdnią. Rozpiętość przęseł w osiach podparcia kształtuje się
            następująco:

45,0 + 7 x 60,0 + 45,0 =510 m.
            • marcinj1975 Re: Czy budują już drogi dojazdowe do mostu? 15.01.06, 11:06
              Odcinek II od mostu do węzła Dobrzykowska o łącznej długości 1 511m. Na całym
              odcinku droga przebiega na nasypie, w planie po linii prostej ( z jednym łukiem
              o promieniu R = 3 000 m).

Na terenie II odcinka projektowanej drogi występują grunty słabonośne.W związku
              z tym zalecono wzmocnienie nasypów polegające na wykonaniu w podłożu kolumn
              kamienno - żwirowych metodą wibrowymiany.Kolumny o rozstawie 2,5 m w siatce
              trójkątów powinny być zagłębione na około 1m w położone poniżej gruntów
              słabonośnych grunty piaszczyste. Łączna długość kolumn kamienno - żwirowych
              wynosi ponad 28 000 m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka