Dodaj do ulubionych

Rozwój terytorialny Płocka

15.10.03, 23:17
Nie wiem, czy to temat pasujący do tematyki tego forum, ale zamieszczę go
tutaj. Jak wszyscy wiemy Płock rozwijał się ostatnio głównie w kierunku
wschodnim oraz dokonał jednorazowego "skoku" na południe. Myślę jednak, że
możliwości rozwoju miasta w tych dwóch kierunkach już się wyczerpały. na
wschodzie leży gmina Słupno, której mieszkańcy nie mają nic do zyskania na
przyłączeniu do Płocka. Gmina jest bogata, rozwojowa, ma rozwiniętą
infrastrukturę i duże większe wydatki inwestycyjne na mieszkańca niż Płock.
Na południu sytuacja jest nieco inna. Tereny tam się znajdujące mają głównie
walory rekreacyjne. Ani intensywne budownictwo mieszkaniowe, ani tym bardziej
przemysł raczej nie ma tam warunków do rozwoju. Dlatego ten kierunek jest
mało atrakcyjny. Zachód jest zablokowany przez Orlen, choć w grę może
ewentualnie wchodzić przyłączenie Maszewa. Pozostaje zatem kierunek północny
i myślę, że tam właśnie będzie się w najbliższym czasie rozwijać nasze
miasto. Pytanie tylko, kiedy.
Obserwuj wątek
    • konrad_wp Re: Rozwój terytorialny Płocka 15.10.03, 23:55
      Nie zapominajmy że np. teren na którym stoi salon Opla przy Wyszogrodzkiej to
      też już nie jest Płock tylko Gulczewo. Dziwne prawda ?? Uważam , że teren ten
      powinien być już dawno w granicach administracyjnych miasta. Poza tym jest
      wiele terenów pod Płockiem które już dawno temu stały się miejscem
      zamieszkania ludzi którzy uczą się i pracują w Płocku np. Srebrna , Cekanowo
      itp.
    • stuntman Re: Rozwój terytorialny Płocka 16.10.03, 13:39
      Nie widzę powodu dla którego Płock nie mógłby się dalej rozwijać w stronę
      wschodnią. Jest tam jeszcze sporo niezagospodarowanych terenów i do Słupna też
      jest kawałek. Rozbudowywać miasto można aż do miejsca połączenia obwodnicy
      północnej z ul. Wyszogrodzką (ciekawe gdzie to dokładnie wypadnie). Gulczewo
      podobnie jak Maszewo już dawno powinno się znaleźć w granicach
      administracyjnych miasta.
      Co zaś się tyczy rozwoju na północ to o Jędrzejewie słyszy się coraz częściej
      ostatnimi czasy. Na rozwój w tym kierunku również wpłynie wybudowanie w
      przyszłości obwodnicy.
      • roman_j Re: Rozwój terytorialny Płocka 24.10.03, 18:44
        stuntman napisał:

> Nie widzę powodu dla którego Płock nie mógłby się dalej rozwijać w stronę
        > wschodnią. Jest tam jeszcze sporo niezagospodarowanych terenów i do Słupna
        > też jest kawałek. Rozbudowywać miasto można aż do miejsca połączenia
        > obwodnicy północnej z ul. Wyszogrodzką (ciekawe gdzie to dokładnie wypadnie).
        > Gulczewo podobnie jak Maszewo już dawno powinno się znaleźć w granicach
        > administracyjnych miasta.

Nie twierdzę, że Płock nie powinien się rozwijać w kierunku wschodnim, ale
        jestem przekonany, że gmina Słupno nie jest zainteresowana takim scenariuszem,
        a to bardzo utrudnia sprawę. Tereny Gulczewa są dość intensywnie zabudowane, a
        więc są dla gminy źródłem sporych kwot podatków (gruntowego, PIT). Wątpię, czy
        Słupno zechciałoby się tych terenów pozbyć, a jeśli nie chce, to nie ma tematu.
    • intruder Re: Rozwój terytorialny Płocka 16.10.03, 20:59
      roman_j napisał:

> Na południu sytuacja jest nieco inna. Tereny tam się znajdujące mają głównie
      > walory rekreacyjne. Ani intensywne budownictwo mieszkaniowe, ani tym bardziej
      > przemysł raczej nie ma tam warunków do rozwoju. Dlatego ten kierunek jest
      > mało atrakcyjny.

Polemizowalbym:) Przeciez zaraz sie tam wybuduje droga dojazdowa do mostu, wiec
      juz na pewno ida w gore ceny dzialek po tamtej stronie Wisly. Oczywiscie nie ma
      tam jeszcze nalezytej infrastruktury, ale gdy pojawia sie chetni na osiedlenie
      sie w tamtych rejonach lub inwestycje to bedziemy mieli efekt domina:) CO do
      samej infrastruktury to juz wspominalem ze w ciagu lata ludzie nie mieli tam
      wody.. bo im studnie powysychaly i dowozono im ja beczkowozami

> Zachód jest zablokowany przez Orlen, choć w grę może
      > ewentualnie wchodzić przyłączenie Maszewa.
      Oczywiscie jak najbardziej, moze nawet Srebrnej, choc nie wiem czy Radni by sie
      zgodzili - trzeba by prawdopodobnie podniesc i tak juz wysokie oplaty za
      przejazdy KM. W koncu Srebrna stalaby sie (chyba) pierwsza strefa a wiec i
      stawki normalne nie zwiekszone za bilety a to jest jednak odleglosc..

> Pozostaje zatem kierunek północny
      > i myślę, że tam właśnie będzie się w najbliższym czasie rozwijać nasze
      > miasto. Pytanie tylko, kiedy.
      Wtedy, gdy mieszkancy okolic znajdujacych sie za cmentarzem komunalnym beda sie
      chcieli przylaczyc do Plocka. Trzepowo z tego co wiem juz nalezy do Plocka a z
      tamtad juz blisko.
      • roman_j Re: Rozwój terytorialny Płocka 24.10.03, 18:53
        intruder napisał:

> roman_j napisał:
        >
        > > Na południu sytuacja jest nieco inna. Tereny tam się znajdujące mają
        > > głównie walory rekreacyjne. Ani intensywne budownictwo mieszkaniowe, ani
        > > tym bardziej przemysł raczej nie ma tam warunków do rozwoju. Dlatego ten
        > > kierunek jest mało atrakcyjny.
        >
        > Polemizowalbym:) Przeciez zaraz sie tam wybuduje droga dojazdowa do mostu,
        > wiec juz na pewno ida w gore ceny dzialek po tamtej stronie Wisly. Oczywiscie
        > nie ma tam jeszcze nalezytej infrastruktury, ale gdy pojawia sie chetni na
        > osiedlenie sie w tamtych rejonach lub inwestycje to bedziemy mieli efekt
        > domina:) CO do samej infrastruktury to juz wspominalem ze w ciagu lata ludzie
        > nie mieli tam wody.. bo im studnie powysychaly i dowozono im ja beczkowozami

To wszystko prawda, ale mam wrażenie, że mówimy o różnych terenach, ja o tych w
        gminie Łąck, a Ty o tych już przyłączonych. Tak przynajmniej wnioskuję. :-)

> > Zachód jest zablokowany przez Orlen, choć w grę może ewentualnie wchodzić
        > > przyłączenie Maszewa.
        > Oczywiscie jak najbardziej, moze nawet Srebrnej, choc nie wiem czy Radni by
        > sie zgodzili - trzeba by prawdopodobnie podniesc i tak juz wysokie oplaty za
        > przejazdy KM. W koncu Srebrna stalaby sie (chyba) pierwsza strefa a wiec i
        > stawki normalne nie zwiekszone za bilety a to jest jednak odleglosc..

Srebna to chyba jednak trochę za daleko... :-)

> > Pozostaje zatem kierunek północny i myślę, że tam właśnie będzie się w
        > > najbliższym czasie rozwijać nasze miasto. Pytanie tylko, kiedy.
        > Wtedy, gdy mieszkancy okolic znajdujacych sie za cmentarzem komunalnym beda
        > sie chcieli przylaczyc do Plocka. Trzepowo z tego co wiem juz nalezy do
        > Plocka a z tamtad juz blisko.

A może warto zapytać mieszkańców Boryszewa, czy nie chcą się przyłączyć do
        Płocka? Pytanie tylko, czy Płock chce się o te tereny powiększyć?
        • intruder Re: Rozwój terytorialny Płocka 26.10.03, 20:08
          roman_j napisał:

> To wszystko prawda, ale mam wrażenie, że mówimy o różnych terenach, ja o tych
          w
          >
          > gminie Łąck, a Ty o tych już przyłączonych. Tak przynajmniej wnioskuję. :-)

Rzeczywiscie, zapedzilem sie, te tereny naleza juz do Plocka:)

> A może warto zapytać mieszkańców Boryszewa, czy nie chcą się przyłączyć do
          > Płocka? Pytanie tylko, czy Płock chce się o te tereny powiększyć?

W takim razie zastanowmy sie co mogloby miasto zyskac na tym przylaczeniu. Czy
          te tereny moga byc w przyszlosci dobra lokalizacja dla osiedli, zakladow
          produkcyjnych, hal montazowych, warsztatow, hurtowni. Czy obwodnica polnocna
          sprawi, ze beda to tereny atrakcyjne? Bo jesli bedzie to tylko powiekszenie
          obszaru miejskiego, ze skutkiem wiekszych wydatkow KM, o ktorych pisalem
          wczesniej, to nie widze za bardzo sensu.
          • stuntman Re: Rozwój terytorialny Płocka 27.10.03, 00:31
            Ciekaw jestem czy powstanie obwodnicy północnej przyczyni się do rozwoju
            terenów przy niej leżących (czyli też rozwoju terytorialnego samego miasta).
            Patrząc z tej perspektywy, lepiej by się stało, gdyby przeszedł projekt
            obwodnicy bliższej miastu (bo jest też rozważany wariant bardziej oddalony),
            gdyż Płock zyska lepszą infrastrukturę wewnętrzną, przy której będzie mogła
            narastać nowa tkanka miejska.
          • roman_j Re: Rozwój terytorialny Płocka 05.11.03, 15:17
            intruder napisał:

> > A może warto zapytać mieszkańców Boryszewa, czy nie chcą się przyłączyć do
            > > Płocka? Pytanie tylko, czy Płock chce się o te tereny powiększyć?
            >
            > W takim razie zastanowmy sie co mogloby miasto zyskac na tym przylaczeniu. Czy
            > te tereny moga byc w przyszlosci dobra lokalizacja dla osiedli, zakladow
            > produkcyjnych, hal montazowych, warsztatow, hurtowni. Czy obwodnica polnocna
            > sprawi, ze beda to tereny atrakcyjne? Bo jesli bedzie to tylko powiekszenie
            > obszaru miejskiego, ze skutkiem wiekszych wydatkow KM, o ktorych pisalem
            > wczesniej, to nie widze za bardzo sensu.

Myślę, że tereny te mogłyby być wykorzystane na dwa różne sposoby:
            - jako strefa przemysłowo-magazynowa (jeśli przemysł to nieuciążliwy ze względu
            na bliskość Podoszyc) i przedłużenie strefy Kostrogaj-Trzepowo. Bliskość
            lotniska może tu być atutem.
            - jako strefa mieszkalna. W Płocku powoli kończą się wolne tereny pod
            budownictwo mieszkaniowe. A jeśli pomysł z Parkiem Technologicznym wypali, będą
            nam potrzebne nowe tereny mieszkaniowe. Wiem, że np. teren Jędrzejewa
            przeznaczony jest przyszłościowo pod budownictwo mieszkaniowe, a Boryszewo leży
            akurat między tymi terenami, a Podolszycami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka