Gość: Andrzej IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.02, 23:57 Co zrobić, żeby w Płocku znów nie wygrali komuniści? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Roman J. Re: Wybory Samorządowe IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 08:02 To proste. Iść na wybory i zagłosować na kogoś innego. Innego sposobu nie ma i trzeba to zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzq Re: Wybory Samorządowe IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 22:52 obawiam sie, ze to nie wystarczy. w wyborach do parlamentu nie wystarczylo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman J. Re: Wybory Samorządowe IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 08:52 Ale innej drogi nie ma. Chyba, że komuś nie podoba się demokracja, ale wtedy polecam Białoruś, bo jest najbliżej. :-) Wynik wyborów zawsze zależy od głosujących. Jeżeli większość z nich chciała rządów SLD, to tak się stało i nie ma na co się obrażać. Inna sprawa, że ponad połowa społeczeństwa nie wzięła udziału w wyborach. Teraz nie mają prawa do krytyki, bo nie oni wybrali ten parlament. Dlatego jeszcze raz powtarzam: jeżeli nie chcecie SLD przy władzy, to idźcie na wybory i zagłosujcie na inne ugrupowanie. Ale jeżeli okaże się, że stanowicie mniejszość, to trudno. Prawa demokracji. Rządzi ten, kto ma poparcie. Reszta ma uważnie patrzeć władzy na ręce. Właściwie to mam jeszcze jedną radę. Zasilajcie szeregi ugrupowań, które popieracie, bo przecież w tym kraju jest tylko jedna partia polityczna. Reszta jest w fazie organizacji, łączenia, dzielenia, pączkowania, obumierania, itp. SLD będzie zawsze w uprzywilejowanej sytuacji, jeżeli opozycja będzie w takiej rozsypce jak teraz. Dlatego zamiast jęczeć na forum bierzcie politykę w swoe ręce. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chętkoś Re: Wybory Samorządowe IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 14:40 No proszę! A tak się wzdragał od polityki, a teraz zachęca do polityki. Cóż za pozytywna odmiana w tym młodym człowieku! Jeszcze parę dni obecności na forum, a zdobedziesz wiedzę niezbędną do dalszego funkcjonowania w ojczyźnie. Trzymam kciuki za Ciebie, my friend ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman J. Re: Wybory Samorządowe IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 16:54 Przeceniasz mnie. Ja nie widzę żadnej zauważalnej zmiany swojego światopoglądu. Chyba źle odczytałeś sens mojego wpisu. Próbuję pomóc innym znosić bóle demokracji, to wszystko. Tobie też przydałaby się pomoc, ale w tym wypadku jestem niestety bezradny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lawyer Re: Wybory Samorządowe IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 23:06 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Co zrobić, żeby w Płocku znów nie wygrali komuniści? Zapisać się do SLD (he he he ... he!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Wybory Samorządowe IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 31.01.02, 23:08 Jesteś cienki bolek. Oni po prostu są najlepsi i znów wygrają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lawyer Re: Wybory Samorządowe IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 23:13 Jasne! Budżet Miata o tym świadczy najlepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kei Re: Wybory Samorządowe IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 23:13 moze w twoim miescie tak jest, ja mam nadzieje ze w moim nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
durfin Re: Wybory Samorządowe 01.02.02, 15:21 Czy kolega wie, co to znaczy "komunista"? Nie wiem czy wiesz, ale w Polsce ostatnio troche sie pozmienialo. Nie ma juz tu takich, chyba ze ich znasz? Moze powiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kei Re: Wybory Samorządowe IP: *.*.*.* 01.02.02, 17:54 Kolega sie chybe po prostu dosyc niescisle wyrazil, mowiac komunisci mial chyba na mysli ugrupowania postkomunistyczne (a wlasciwie jedno) ktore obecnie dzieli i rzadzi w plocku. btw: moza rozne rzeczy mowic, ale fak jest faktem, SLD wywodzi sie w prostej linii od PZPR i wielu czolowych dzialaczy SLD bylo czlonkami PZPRu Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiotrK Re: Wybory Samorządowe IP: 212.244.82.* 04.02.02, 08:37 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Co zrobić, żeby w Płocku znów nie wygrali komuniści? Przypomina mi się takie powiedzenie chyba z Psów: "... a pozabijam ich wszystkich." A tak poważnie to iść na wybory i głosować jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Wybory Samorządowe IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 13:17 Ludzie dlaczego jesteście tak nawiedzeni, czy to SLD czy AWS czy ktokolwiek inny, wszędzie są ludzie podli. I bynajmniej nie zależy to od tego czy należał dany gość do PZPR czy nie, więcej umiaru, oni i tak spotykają się na meczach, koncertach, popijawach i śmieją się z wszystkiego, na scenie politycznej tylko udają innych niż są, nie dajcie się nabierać .... !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tewji Re: Wybory Samorządowe 11.02.02, 13:56 Tak naprawdę nie jest najważniejsze, czy w Płocku rządzą komuniści, liberałowie, czy prawica. ważna jest jakość tego rządzenia. Niestety poprzedni zarząd miasta nie pozostawił po sobie dobrych opinii i nie chcę być tu demagogiem, ale jeżeli miasto doklada niepotrzebnie 7 mln zł do jednej inwestycji to chyba nie jest w porządku. Nawet jeżeli jest to zgodne z prawem napewno nie jest zgodne ze zdrowym rozsądkiem i jak rozumiem ci ludzie ponieśli za to polityczną odpowiedzialność. To dobrze bo poniekąd odpowieda za niego cały Sojusz. Osobiście nie głosował nigdy i pewnie nie będę głosował na czerwonych. Życzę im jednak jak najlepiej, bo roząsdne deyczje mogą do Płocka ścignąć nowe inwestycje, zmniejszyć bezrobocie, poprawić kominikację, zbudować most itd. Naturlanie chciałbym mieć w radzie swoją reprezentację: niestety z przykrością to mówię ale chwilowo jej nie widzę. Opozycja jest rozbita i pokłócona, nie ma nazwisk, wielu uczicwych ludzi od polityki odeszło albo odchodzi. I to jest właśnie źle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Wybory Samorządowe IP: 213.77.146.* 12.02.02, 23:08 Masz rację, ale pamiętaj, że ceny w przetargach są tak różne, że czasem ktoś za robotę wartą 5 mln. daje 3 mln i wygrywa ten przetarg. Czy to jest normalne ? Przecież na czymś musi zaoszczędzić !!! Np. na materiałach i wtedy mamy sytuację taką, że firma wygrywa przetarg za np. 3 mln. który normalnie da się zrobić za minimum 5 mln. potem sa poprawki, itd. (tak więc takie opinie są często niesprawiedliwe). Wiem o czym mówię bo sam wyceniam roboty i startuję w przetargach i zawsze znajdzie się idiota który daną robotę chce zrobić za "pół ceny" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Wybory Samorządowe 13.02.02, 09:22 A co się dzieje, kiedy jeden z uczestników zawyża wartość robót (wiem z dobrych źródeł, że tak się właśnie działo na przetargach w Płocku)? Wtedy wszyscy tańsi oferenci momentalnie stają się niewiarygodni, bo zaczyna na nich ciążyć zarzut wymieniony wcześniej tj. zaniżenie wartości robót. No i najwyższa oferta wygrywa w cuglach, bo jest jedyną wiarygodną. To wydaje się niemożliwe, ale tak właśnie to się odbywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Wybory Samorządowe IP: 213.77.146.* 13.02.02, 09:56 Najczęściej bywa odwrotnie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
durfin Re: Wybory Samorządowe 13.02.02, 13:07 Wlasnie... zgadzam sie z Toba! Okreslony towar (moze byc takze usluga) posiada okreslona wartosc i jezeli ktokolwiek sprzedaje ten towar po nizszej cenie, to cos musi byc nie tak. Podam przyklad. Jakis czas temu moj dobry znajomy kupowal komputer. Zwrocil sie do mnie z prosba o pomoc w wybraniu jakiegos zestawu, okreslonych parametrow... Nie sprawilo mi to wiekszego problemu, zebralem kilka cennikow ze sklepow (hurtowni), no i ulozylismy jakis zestaw. Wyszlo okolo 4 tys. zl. Nic specjalnego, ale wystarczy. Po tygodniu widze sie z kumplem i powiedzial mi, ze kupil taki zestaw za 2500 zl. Stwierdzilem, ze jest idiota, bo to po prostu nie mozliwe, zeby kupil za taka cene. No i okazalo sie, ze sklep zaladowal go w trabe. Wsadzili mu zupelnie nie to co chcial i w dodatku z popsuta plyta. Komputer dzialal 3 dni. Teraz minely juz prawie 2 miesiace, a kolega jak nie mial kompa, tak nie ma. Wydal juz troche forsy na dojazdy, na telefony - bo przeciez serwis jest w Warszawie.. Podejrzewam, ze niebawem w ogole bedzie chcial sprzedac ten zlom i kupic sobie lepszy. W ten sposob wlasnie stracil i pieniadze i czas i nerwy. To samo jest z przetargami. Pewnie, ze czasem zdarza sie nieuczciwy urzednik czy inny taki, ale przypominam, ze jezeli chodzi o plocki urzad, to nikt nikogo nie zlapal za reke i nikomu nic nie udowodniono, a przeciez byla powazna kontrola!! Sam nie nawidze korupcji, ale przestrzegam przed falszywymi oskarzeniami w stosunku do kogokolwiek bez dowodow. Jesli natomiast chodzi o kwestie finansowe, to lepiej doplacic i miec porzadna rzecz na dlugie lata niz sie łaszczyc na tanizne i w efekcie koncowym i tak stracic duzo wiecej, nie mowiac juz o nerwach i innych takich. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Wybory Samorządowe 13.02.02, 16:39 Zapewne tak, ale niekoniecznie w Płocku. Mimo wymogów ustawy dotyczących stawek kosztów pośrednich i zysku przynajmniej w jednym wypadku (wysypisko śmieci w Kobiernikach) kosztorys był zawyżony. Pisał o tym w lokalnej gazecie człowiek, który jest fachowcem w tej branży. O gimnazjum na Podolszycach nie pisał, bo nie miał możliwości obejrzenia dokumentów dotyczących przetargu. Niestety, jak dotąd nikomu nie przeszkadza ewidentne łamanie ustawy o zamówieniach publicznych. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xmen Re: Wybory Samorządowe IP: 213.77.146.* 13.02.02, 17:29 Roman jeśli Ustawa o Zamówieniach Publicznych została naruszona to poto właśnie jest Urząd Zamówień Publicznych aby te sprawy roztrzygać. Właśnie ten Urząd nie miał za wiele do powiedzenia przy w/w sprawach. No może poza małymi uchybieniami formalno-prawnymi, ale za to się nie unieważnia przetargu. Tak więc .... !!! Jeszcze jedno, ten człowiek na którego opinię się opierasz jest stronniczy ponieważ należy do partii politycznej tak więc nie opieraj swojej opinii o jego wypowiedź !!! Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Wybory Samorządowe 13.02.02, 17:43 Nie wiem, czy p. Kokoszczyński należy do jakiejś partii, ale nie uważam, że to jest najważniejsze. Liczy się fachowość, a jego kwalifikacje są mi znane. Dodam jeszcze, że miał on sporo nieprzyjemności ze strony bliżej nieokreślonych ludzi, którym nie spodobało się, że zajął się sprawą ZUOK w Kobiernikach. Chyba jeżeli ktoś nie mają nic na sumieniu, to nie posuwa się do takich zagrań, jak telefony z pogróżkami??? Kusi mnie, żeby skorzystać z nowouchwalonej ustawy o dostępie do informacji, na podstawie której chciałbym obejrzeć dokumentację przetargową dot. gimnazjum na Podolszycach. Szczególnie kosztorysy przedstawione przez oferentów. Obawiam się jednak, że urzędnicy znajdą wiele powodów, żeby mi tych informacji nie udostępnić. Jednak dopiero kiedy sam to obejrzę, wtedy uwierzę, że wszystko było w porządku. Na koniec dodam, że nie jestem w żaden sposób powiązany ze wspomnianym wyżej p. Kokoszczyńskim, ale jeżeli ma rację (co mam nadzieję ustalić), to może on należeć nawet do Samoobrony, a i tak uznam, że jest z niego swój chłop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xmen Re: Wybory Samorządowe IP: 213.77.146.* 13.02.02, 22:42 Bardzo przykro mi to mówić ale Ty i w/w Pan polegacie na domysłach !!! Ale dobrze niech będzie, to że w tym kraju niewiele spraw dzieje się normalnie, to nie znaczy, że w Płocku zawsze musi być podobnie ! Co do Gimnazjum to powiem tylko tyle, że tą ofertę też opracowywałem (nie powiem w jakiej firmie, nie w Vektrze) ale cena najniższa była bardzo mocno "nie doliczona" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kei Re: Wybory Samorządowe IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.02, 23:16 Nie pamietam kto byl tam najtanszy ale o 7 mln od Vectry byl tanszy o ile tez dobrze kojarze siedlecki mostostal, ale jego oferta zostala odrzucona ze wzgledu na uchybienia formalne - byl to chyba brak jakiegos papierka o placeniu podatku od gruntu gdzies w Polsce... czy to jest normalne? I czy to w jakikolwiek sposob moze wplynac na jakosc wykonanania roboty? Jezeli ktos zajmowal sie przetargami publicznymi to doskonale wie, ze prawie kazda oferte mozna odrzycic za uchybienia formalne (mowie o duzych przetargach gdzie oferty maja po klikaset stron) Sam tworca tego calego systemu - nie pamietam tearz nazwiska - powiedzial, ze to jest dobry system kiedy chce sie przeprowadzic uczciwy przetarg, ale bardzo zly gdy jest w rekach nieuczciwych ludzi. A niestety do takiej sytuacji moim zdaniem doszlo w Plocku. I cierpimy na tym wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xmen Re: Wybory Samorządowe IP: 213.77.146.* 14.02.02, 10:00 Człowieku, ja składam oferty i ten "jakiś papierek" jak to nazwałeś to Zaświadczenie z Urzędu skarbowego. W każdym przetargu jest lista dokumentów które trzeba złożyć aby oferta została dopuszczona do dalszej analizy formalno- prawnej i jeśli czegoś brakuje to nic nie można zrobić i nie jest to przekręt tylko przestrzeganie prawa i Ustawy o zamówieniach Publicznych. W innym przypadku gdyby taka firma została zakwalifikowana do dalszej oceny to wtedy napewno ktoś by zaprotestował i Urząd Zamówień Publicznych by przetarg unieważnił. Tak więc w swoich opiniach więcej obiektywizmu, jeśli nie jesteście w temacie to lepiej nie piszcie na dany temat na forum !!! Jak nie znam się na sporcie to nie piszę dlaczego "Ci tacy nie tacy" sprzedali tego czy innego do jakiegoś klubu sportowego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kei Re: Wybory Samorządowe IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 12:45 Wybacz serdecznie, ze raczylem sie pomylic. Jezeli to bylo zaswiadczenie o placeniu Zusu a nie o podatku gruntowym to moj blad. Mostostal Siedlce to spolka akcyjna notowana na GPW i musi publikowac co roku swoje dane, wiec odrzucenie i wydanie 7mln tylko dlatego, ze ktos czegos zapomnial to dla mnie lekka przesada. Przecie przterag mozna odwolac prawda? Jak dla mnie 7mln to wysoka cena, za wysoka. I jeszcze jedno: jestem obiektywny, pytaj kogo chcesz 7 mln to ogromna kupa kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Wybory Samorządowe 14.02.02, 08:06 Gość portalu: Xmen napisał(a): > Bardzo przykro mi to mówić ale Ty i w/w Pan polegacie na domysłach !!! Ale > dobrze niech będzie, to że w tym kraju niewiele spraw dzieje się normalnie, to > nie znaczy, że w Płocku zawsze musi być podobnie ! Co do Gimnazjum to powiem > tylko tyle, że tą ofertę też opracowywałem (nie powiem w jakiej firmie, nie w > Vektrze) ale cena najniższa była bardzo mocno "nie doliczona" ! W sprawie Gimnazjum rzeczywiście opieram się na razie na domysłach, ale w sprawie ZUOK Kobierniki p. Kokoszczyński oparł sie na dokumentach przetargowych. A Płock nie odstaje od reszty kraju pod względem nienormalności. U nas władza czuje się bezkarna, skoro nawet poseł Piłat nie przejmuje się tym, że "Płock szumi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kei Re: Wybory Samorządowe IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 12:46 No przeciez Kobierniki to byl szczyt szczytow... pewnie, ze to sa domysly, ale w kazdej plotce jest odrobina prawdy, a wedlug mnie w tej jest jej bardzo duzo Odpowiedz Link Zgłoś