19.12.03, 20:48
Ostatni NTP pisze o kwestii drugiego lotniska w okolicach Warszawy. Jednym z
pomyslow jest Modlin. 24 listopada w Plonsku podpisano List Intencyjny na
rzecz lokalizacji Miedzynarodowego Portu Lotniczego w Modlinie. Podpisany
zostal przez 153 osoby, m in. kilku poslow, senatorow, radnych sejmiku
mazowieckiego, przedstawiciel marszalka wojewodztwa mazowieckiego, 10
starostow, 67 burmistrzow i wojtow oraz przedstawicieli licznych organizacji
gospodarczych i spolecznych z polnocnego Mazowsza.
Nie bez powodu wymienilem wszystkich tych ludzi. Zrobilem to po to aby
porownac z propozycja budowy lotniska w Skierniewicach, ktore mialoby
obslugiwac Lodz i Warszawe no i oczywiscie pozostale okoliczne miejscowosci
jak to sie wyrazili autorzy pomyslu pod ponizszym adresem:
www.lotnisko.uml.lodz.pl/
Trzeba przyznac, ze pomysl jest nieglupi i wizualizacja lokalizacji
i "oddzialywania" wyglada ciekawie.
Chcialem, jak zasygnalizowalem wyzej, zwrocic uwage na to kto podpisal sie
pod ta inicjatywa. Otoz nie ma tam nikogo (moze prawie) z wojewodztwa
mazowieckiego... Czy w takiej sytuacji ten pomysl ma szanse przetrwania??

Czy Modlin to rzeczywscie najlepsza lokalizacja dla drugiego lotniska dla
Warszawy?

Czy Lodzianie walczacy obecnie o rozbudowe swojego lotniska Lublinek osiagna
zamierzony cel?

Radomianie tez rozmawiaja na swoim podforum o lotnisku...
Obserwuj wątek
    • konrad_wp Re: Lotnisko 19.12.03, 21:12
      Jeśli chodzi o interesy Płocczan to najlepszym wyjściem byłoby chyba gdyby
      lotnisko zostało wybudowane w Modlinie - za tą lokalizacją przemawia zresztą
      najwięcej argumentów takich jak dogodne połączenie drogowe i kolejowe z
      Warszawą itp. Chociaż patrząc z drugiej strony lotnisko w Sochaczewie czy
      Skierniewicach tez nie będzie takie złe dla Płocka - do Sochaczewa jest z 60
      km , do Skierniewic troszkę więcej ale to i tak stosunkowo blisko. Oczywiście
      najgorsza lokalizacja to Radom , ale oni sami się wręcz wyeliminowali (takich
      mają obrotnych polityków ;-) - dla nas to bardzo dobrze ...
      • intruder Re: Lotnisko 19.12.03, 21:45

• intruder Czy rzeczywiscie Modlin? 21.12.03, 21:10
          Cos mi sie nie udalo z powyzszym postem...
          A chodzilo mi o to, ze jezeli w Plocku powstal pomysl stworzenia Centralnego
          Okrego Wiedzy, ktory mialby niejako jednoczyc Plock, Warszawe i Lodz, to,
          nawiazujac do pewnego posta Romana
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10440&w=9399486&v=2&s=0
          zastanawiam sie czy nie byloby dobrze gdyby nasze miasto, jako satelita
          duopolis, opowiadalo sie za powstaniem portu lotniczego w Skierniewicach.
          www.lotnisko.uml.lodz.pl/
          Ta lokalizacja jest dobra z punktu widzenia zarowno Lodzi jak i Warszawy, a na
          pewno jesli mialaby sie w przyszlosci zaciesniac wspolpraca miedzy tymi
          miastami.
          • jacek.0001 Re: Czy rzeczywiscie Modlin? 21.12.03, 22:59
            intruder napisał:

> Cos mi sie nie udalo z powyzszym postem...

Nie uważam, post nie był zły, ale popełniasz w swoim rozumowaniu podstawowy
            bład. Spróbuje wytłumaczyć to w przenośni. Zawsze w histori naszego kraju
            walczyliśmy za "wolnośc waszą i naszą" . Oni mieli korzyści z tego (darmowe
            mięso armatnie) a my pomniki i cmentarze. Jako mieszkańcy Płocka powinniśmy być
            zainteresowani rozwojem naszego miasta a nie np. Skierniewic. To jest problem
            tamtej Rady Miasta i mieszkańców. Czy uważasz że oni przejmują się losem
            Płocka. Nie podoba mi się też stwierdzenie "satelita duopolis". Przecież to
            Płock gdyby naprawdę rozumnie wykorzystano potencjał ORLENU - mógłby stac się
            siła napędową tego układu - myślę tu o stworzeniu dziesiątków firm
            przetwarzających podstawowe produkty chemiczne produkowane w ORLENIE na wyroby
            o wyższym stopniu przetworzenia. Przy Płocku Skierniewice to kaczy dół - często
            przejeżdzam przez to miasto.
            Nie myśl że w Warszawie i Łodzi ktoś się będzie przejmował losem Płocka. BYła
            impreza zasponsorowana przez Płock i ORLEN - panowie napili się i najedli / na
            nie swój koszt/ może też wpadną jakies zleconka na opracowania, i tak panowie
            profesorowie dorobią sobie do "skromnych" pensji.
            Może jestem marudny, może bredzę ale zaprawdę uwierz mi napatrzyłem się na to
            przez cztery lata, tak naprawde o to tylko chodzi.
            • intruder Re: Czy rzeczywiscie Modlin? 22.12.03, 19:53
              Piszac ze cos mi sie nie udalo mialem na mysli ten post bez tresci..
              A wracajac do tematu to jesli chodzi o sam Plock i jego lotnisko to jestem za
              stworzeniem malego lotniska na potrzeby Orlenu, Pernu, Parku Technologicznego,
              tak jak to juz ustaliliscie.
              Jesli zas mam kontynuowac temat Warsawy Lodzi i Plocka to mialem tu z kolei na
              mysli lotnisko ogolnokrajowe bedace dobrym rozwiazaniem dla tych dwoch
              metropolii (ew duopolis), co przy zawiazaniu scislejszej wspolpracy z Plockiem
              ze wzgledu na "Centrum Wiedzy i... " a takze na Park Technologiczny jak rowniez
              na Akcelerator Technologii (powstaly w ost tyg dwa - po jednym w Lodzi i
              Warszawie) moze dobrze rokowac na przyszlosc.
    • jacek.0001 Re: Lotnisko w Płocku 21.12.03, 12:53
      Sochaczew, Skierniewice, Łódz, Modlin co to tak naprawdę nas interesuej. Bo wg
      mnie tylko tych co często latają za granicę i ewentualnie będą mieli bliżej do
      lotniska. A przecież mamy własne lotnisko. W poprzedniej kadencji radny
      Ścieszko a AWS próbował zaintersować władze miasta i mieszkańców projektem
      budowy na płockim lotnisku betonowego pasa startowego. Z tego co pamiętam pas
      miał być około 800 metrów, póżniej przedłuzony do 1300 metrów. Dołożeniem do
      budowy pasa był zainteresowany ORLEn i PERN. Podobno ORLEN nosił się z myślą
      kupna małego JETA, PERN już ma helikoptery i małe samoloty które ( o ile sie
      nie mylę stacjonują w Gdańsku). Myślę że w chwili obecnej ORLEN na pewno by był
      zainteresowany dalej czymś takim w kontekście tego że w kupił stacje w
      Niemczech i chce wejść w układ z MOLem.
      O ile sie też nie mylę był tez zmieniony i przygotowany plan zagospodarowania
      przestrzennego dla tej ewentualnej inwestycji. Na Jędrzejewie mogły by też
      powstać małe firmy zaimujące się obsługą lotniska.
      Jedna z osób będących dużym zwolennikiem budowy pasa przekonywała mnie że po
      dalszej niewielkiej rozbudowie lotnisko takie mogłoby służyć jako lotnisko
      awaryjne dla samolotów podchodzących do lądowania na Okęciu. Utrzymywanie
      takiego lotniska jest oczywiście związane z opłatami jakie ono otrzymuje.

PROSZĘ WIĘC WSZYSTKICH UCZESTNIKÓW FORMU O POMOC W ROZPROPAGOWANIU TEGO
      POMYSŁU, a może i GW by nam w tym pomogła.

Myślę że pomysł ten jest wart wdrożenia i że nowa Rada Miasta mogła by się tym
      zająć
      • konrad_wp Re: Lotnisko w Płocku 21.12.03, 14:09
        Oczywiście jestem ZA. Tyle tylko , że budowa pasa startowego to nie tylko
        wylanie betonu. To są ogromne koszty - oświetlenie , obsługa i wiele więcej.
        Oczywiście chciałbym żeby płockie lotnisko zostało zmodernizowane - ja to
        widzę tak - w Płocku małe lotnisko dla awionetek , śmigłowców itp a w Modlinie
        wielki port międzynarodowy (blisko Płocka , a jednak nie będzie uciążliwości
        związanych z hałasem itd).
        • jacek.0001 Re: Lotnisko w Płocku 21.12.03, 14:51
          Ja też tak to widzę. I byłaby to lepsza inwestycja niż podniecanie sie przez
          władze miasta budową np. amfiteatru. Najpierw inwestycje które daja szanse
          zwrotu poniesionych nakładów, miejsca pracy, zwiększające atrakcyjność miasta
          dla innych potencjalnych inwestorów. Może inwestycja ta wpłynełaby na to że po
          połaczeniu ORLENu i MOL dyrekcja firmy pozostałaby w Płocku. Wg Pulsu Biznesu
          ma podobno być w Krakowie - wiadomo lepszy dostęp komunikacyjny lepszy dojazd i
          lotnisko w poblizu.

Tak więc może uda nam się namówić władze miasta na ten pomysł.
          • roman_j Re: Lotnisko w Płocku 21.12.03, 16:44
            jacek.0001 napisał:

> Tak więc może uda nam się namówić władze miasta na ten pomysł.

Można spróbować, ale proponuję zacząć od przedstawienia tej propozycji radnym.
            Nie powinniśmy zakładać, że oni czytają forum. Dlatego uważam, że najlepszym
            sposobem jest kontakt bezpośredni. Radni poszczególnych klubów odbywają
            cotygodniowe dyżury. Myślę, że najlepiej będzie wybrać się do radnych obecnej
            rządzącej większości z tego prostego powodu, że to ich poparcie potrzebne jest
            do ewentualnego wprowadzenia w życie tego pomysłu. Poniżej podaje informacje na
            temat dyżurów radnych z PiS-u:

Klub Radnych „Prawo i Sprawiedliwość”
            w każdy czwartek miesiąca w godz. 15.30 – 17.30 w pok. nr 10 (parter) Urzędu
            Miasta Płocka, Stary Rynek 1

i stawiam pytanie: czy znajdzie się na tym forum ktoś, kto zechce w tej sprawie
            zadziałać? Nie zrozumcie mnie źle, ale samym popieraniem pomysłu nie da się go
            wprowadzić w życie, ani nawet poddać pod dyskusję w gremium decyzyjnym. :-))))
            Jeżeli ktoś ma ochotę się wybrać, ale sam się wstydzi, to gotów jestem
            ewentualnie wygospodarować trochę czasu i służyć swoim towarzystwem. Sam się za
            to nie wezmę, bo raz, że mam swoje pomysły, nad którymi pracuję, a dwa, że wolę
            ośmielić kogoś z Was. Jak już raz się przełamiecie, to następnym razem pójdzie
            łatwiej. I może coś z Waszych pomysłów zostanie zrealizowane. Poza tym w ten
            sposób rodzi się społeczeństwo obywatelskie, a tego nam chyba trochę w Płocku
            brakuje... :-)))
            • jacek.0001 Re: Lotnisko w Płocku 21.12.03, 17:34
              Można spróbować, ale proponuję zacząć od przedstawienia tej propozycji radnym.
              > Nie powinniśmy zakładać, że oni czytają forum. Dlatego uważam, że najlepszym
              > sposobem jest kontakt bezpośredni. Radni poszczególnych klubów odbywają
              > cotygodniowe dyżury. Myślę, że najlepiej będzie wybrać się do radnych obecnej
              > rządzącej większości z tego prostego powodu, że to ich poparcie potrzebne
              jest do ewentualnego wprowadzenia w życie tego pomysłu.

Roman !

Tematem tym w poprzedniej kadencji RM próbowałem zainteresować poprzedni
              zarząd. Pomysł chwycił radny Nowicki który stał się też jego zwolennikiem. W
              Obecnej kadencji RM próbowałem zainteresowwać radną Czmiel - przewodniczącą
              komisji inwestycji i dziennikarzy Gazety Wyborczej. Niestety pomysł nie
              chwycił. A i chyba radny Ścieszko stracił zapał.

W naszym mieście politycy tak naprawdę boją się prasy i tu bym liczył na
              pomoc.A szczególnie na pomoc Gazety Wyborczej - przykro mi jest tylko że
              sympatyczna pani dziennikarka z która rozmawiałem nie dotrzymała słowa i nic
              nie napisała na temat tego pomysłu, tak jak obiecała.

W aktualnej Radzie Miasta o pomyśle tym wie pewnie około 6-9 osób z którymi
              rozmawiałem, ale w naszym mieście ważniejsze sa podatki od psów.
              • roman_j Re: Lotnisko w Płocku 22.12.03, 07:22
                No cóż. Jeśli tak sprawa wygląda, to chyba trzeba poczekać do kolejnych wyborów
                i wybrać do RM mniej przypadkowych ludzi. A co do prasy, to rozumiem ten ból.
                Ja sam podrzuciłem Gazecie kilkanaście tematów, które moim zdaniem warte są
                poruszenia. I już nie chce mi się po raz kilkunasty pytać, czy się nimi
                zajmą... :(
                • roman_j Sprostowanie... ;-))) 22.12.03, 15:44
                  roman_j napisał:

> No cóż. Jeśli tak sprawa wygląda, to chyba trzeba poczekać do kolejnych
                  > wyborów i wybrać do RM mniej przypadkowych ludzi.

Chyba się nie wyspałem, skoro napisałem powyższe słówa. takie podejście oznacza
                  poddanie się bez walki lub po krótkiej walce. Co zatem radzę? Pomysł przekuć w
                  jakąś bardziej konkretną koncepcję. Usiąść przy komputerze i ubrać myśli w
                  słowa, a te przelać na papier. Potem przedyskutować i przekłócić się w gronie
                  znajomych to, co się wymyśliło dochodząc do wersji, która ma ręce i nogi. Taką
                  wersję ładnie wydrukować i nachodzić z nią radnych, a jak to nie pomoże, to
                  najść prezydenta. Jeśli wszyscy oleją ten pomysł, wtedy iść do prasy (co ważne,
                  z konkretną koncepcją, a nie z mglistą idea) i skłonić ich do zaprezentowania na
                  swoich łamach tejze koncepcji oraz zadania pytania: czemu władzy nie interesują
                  dobre pomysły elektoratu? I tą "prasą" wcale nie musi być Gazeta Wyborcza
                  Mazowsze. I co Wy na to? Wiem, że to pomysł na poły wariacki, ale czasem tylko
                  takie udaje się doprowadzić do końca. :-))
                  • mision Re: Sprostowanie... ;-))) 22.12.03, 16:42
                    OK - może pismo powinni otrzymać prezydent,jego vice i pełnomocnik Lewandowski? W piśmie,które zapewne można złożyć w ratuszu można wyłuszczyć koncepcję dlaczego małe lotnisko dla małych jet'ów i innych powinno powstać - wykazać zagrożenia wynikające z jego niepowstania. Gdy powstanie - można zatrzymać biuro PKN na miejscu (po sojuszu z MOL),a nie przenosić do Krakowa,tak samo chętniej znajdą się inwestorzy do Parku Technologicznego. To będzie dobry atut miasta.
                    Ciekawe ile może kosztować taki betonowy pas o długości z 1,5 km,budyneczek i oświetlenie i infrastruktura ? Czy na taki wydatek stać miasto ? Stać być powinno.
                    • jacek.0001 Re: Sprostowanie - lotnisko w Płocku 22.12.03, 17:16
                      za poprzedniej władzy w mieście, PERN, ORLEN - to propozycja była 40 % miasto,
                      resztę ORLEN i PERN. Poprzednie władze w tych ostatnich instytucjach były
                      bardzo zainteresowane tym pomysłem. Myśle że obecne także, zwłaszcza PERN.
                      Budowa pasa startowego przewidywała I etap 800 metrów, drugi przedłużenie o 500
                      metrów. Budynki na razie sa i w początkowym etepie do takiej funkcji lotniska
                      wystarczą.

Pismo do prezydenta, może i dobrze ale skoro znieniono pran zagospodarowania
                      przestrzennego pod taka koncepcję lotniska, to również powinna być do tego
                      jakas konkretna propozycja czy dokumentacja w Urzędzie Miasta Płocka. O ile
                      dobrze pamiętam p. Wierzbicka kiedyś mi powiedziała że taka dolumentacja jest.
                      • roman_j Re: Sprostowanie - lotnisko w Płocku 22.12.03, 20:28
                        Spróbuję namówić kogoś, żeby się zainteresował istnieniem tej dokumentacji i
                        nią samą. Nie zdradzę jednak na razie, kogo będę namawiał, żeby nie spalić
                        sprawy. ;-))
                        Trzymajcie kciuki.
                        • jacek.0001 lotnisko w Płocku 22.12.03, 20:45
                          Niech Allach będzie z tobą. !!!!
                          • roman_j Re: lotnisko w Płocku 04.01.04, 08:40
                            jacek.0001 napisał:

> Niech Allach będzie z tobą. !!!!

Jak chce, to niech będzie. ;-))))
                            A na temat lotniska powinienem mieć jakieś konkretniejsze (i to oficjalne)
                            informacje za jakieś 2-3 tygodnie. Jak tylko je będe miał, to się nimi podzielę.
    • arpi1101 Re: Lotnisko 26.12.03, 02:02
      Tak się zastanawiam czy w Płocku możliwa by była modernizacja i rozbudowa
      lotniska aby tu mogły znależć się tanie linie lotnicze.Pewnie mało
      prawdopodobne.Mało ludzi ale może w przszłości?
      • roman_j Re: Lotnisko 30.12.03, 13:38
        arpi1101 napisał:

> Tak się zastanawiam czy w Płocku możliwa by była modernizacja i rozbudowa
        > lotniska aby tu mogły znależć się tanie linie lotnicze.Pewnie mało
        > prawdopodobne.Mało ludzi ale może w przszłości?

Mało ludzi, to jeszcze pół biedy, ale mało miejsca do robudowy, to większy
        problem...
    • konrad_wp MODLIN!! 30.12.03, 14:49
      Dzisiejszy artykuł w GW napawa optymizmem :-) Są duże szanse , że pod nosem
      będziemy mieli największe lotnisko w Polsce. Oczywiście nie zaraz ,
      najwcześniej za kilka lat ale i tak są to bardzo dobre wiadomości ...
    • intruder Odswierzam 17.01.04, 17:51
      Okazuje sie ze to jeszcze nie takie pewne ze Modlin. Wybor ma nastapic miedzy
      Modlinem a Mszczonowem.

Oto kilka linkow
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,1867027.html
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,1868349.html
    • roman_j Wracam do teamatu... 24.01.04, 07:38
      Zgodnie z obietnicą i dzięki uprzejmości pana radnego Piotra Nowickiego, który
      złożył w tej sprawie interpelację wracam do tematu rozbudowy lotniska. Oto
      odpowiedź, jaką otrzymał radny Nowicki na swoją interpelację:

"(...) informuję, co następuje:
      1. W 2002 roku prowadzone były rozmowy nt. koncepcji robudowy pasa startowego
      na terenie lotniska przy ul. Bielskiej, przedstawionej przez Aeroklub Ziemii
      Mazowieckiej.
      Z rozmów tych wynikało, że Aeroklub wraz z innymi inwestorami, m.in. z PKN
      ORLEN S.A., zainteresowani sa przystosowaniem lotniska do ruchu pasażerskiego,
      czyli małych, kilkuosobowych samolotów, tzw. taksówek powietrznych.
      Przedstawiono wówczas zakres projektowanej inwestycji wraz z etapami jej
      realizacji.

2. Urząd Miasta Płocka nie występował do tej pory z propozycją
      współfinansowania przedmiotowej inwestycji. Wobec bardzo dużych, planowanych na
      najbliższe lata, inwestycji komunikacyjnych udzial finansowy miasta w
      rozbudowie lotniska wydaje się niemożliwy.

3. Założenia techniczne rozbudowy pasa startowego nie były przedmiotem żadnych
      ustaleń pomiędzy Urzędem Miasta Płocka, a inwestorami. Przedstawiona przez
      Aeroklub Ziemii Mazowieckiej koncepcja stanowiła materiał roboczy o charakterze
      poglądowym. Nie była również poddawana weryfikacji służb planistycznych Urzędu
      Miasta Plocka. W związku z powyższym informacje dotyczące danych technicznych
      należy uzyskać od Aeroklubu Ziemii Mazowieckiej"

Ponieważ odpowiedź jest dość ogólnikowa, spróbuję zainteresować tematem Gazetę.
      Nie mogę obiecać, że mi się to uda, ale wydaje mi się, że jest to temat na
      ciekawy artykuł. :-))
      • stuntman Re: Wracam do teamatu... 26.01.04, 15:07
        No no Roman, widzę że sprawę badasz na bieżąco :)
        Eksploruj temat dalej bo jest to pomysł, który może wpłynąć bardzo pozytywnie
        na rozwój naszego miasta. Miejmy nadzieję, że również Gazeta sprawy nie
        zostawi bez odpowiedzi, bo bez zaangażowania prasy sprawa z pewnością
        rozejdzie się szybko po kościach...
        • roman_j Re: Wracam do teamatu... 26.01.04, 17:27
          stuntman napisał:

> Miejmy nadzieję, że również Gazeta sprawy nie zostawi bez odpowiedzi, bo bez
          > zaangażowania prasy sprawa z pewnością rozejdzie się szybko po kościach...

Są na to pewne szanse, bo podrzuciłem im odpowiedź na interpolacje z kilkoma
          pomysłami, jak można temat przerobić na ciekawy artykuł.
          Ale gdyby redakcja Gazety odczuła bardziej bezpośrednio społeczne
          zainteresowanie tym tematem (np. w formie kilku maili od aktywnych
          forumowiczów), to na pewno szanse znacznie by wzrosły. ;-)))))
          • konrad_wp Re: Wracam do teamatu... 26.01.04, 17:41
            Ja jestem ZA! Możemy powtózyć wariant "radomski" - oni też słali maile tyle , że
            nie do redakcji tylko do samego Prezydenta Radomia :-) No ale na początek Gazeta
            wystarczy ...
            • intruder Maile swoja droga 27.01.04, 00:12
              Ale co jak juz bedzie ten artykul (zakladajac ze sie uda przekonac redakcje) to
              co dalej nalezaloby zrobic? Trzeba pamietac ze Radomianom chodzilo o
              konkurencje z Modlinem i innymi lokalizacjami a nasze lotnisko nie jest tu
              brane pod uwage. Nalezaloby doprowadzic do odnowienia deklaracji zlozonych
              przez PERN, ORLEN i Aeroklub to moze bylaby podstawa do dzialania. Mysle ze te
              wypowiedzi juz powinny byc uwzglednione w ewentualnym artykule.
              • roman_j Re: Maile swoja droga 27.01.04, 06:45
                intruder napisał:

> Nalezaloby doprowadzic do odnowienia deklaracji zlozonych przez PERN, ORLEN i
                > Aeroklub to moze bylaby podstawa do dzialania. Mysle ze te wypowiedzi juz
                > powinny byc uwzglednione w ewentualnym artykule.

Też tak myślę. Ale jeśli wspomniane firmy nie są juz zainteresowane rozbudową,
                to przecież zmusić się ich nie da. :-)) Ale może we wspomnianym artykule padną
                jakieś deklaracje. Trzymam za to kciuki.
                • jacek.0001 Re: Maile swoja droga 27.01.04, 22:50
                  roman_j napisał:

> intruder napisał:
                  >
                  > > Nalezaloby doprowadzic do odnowienia deklaracji zlozonych przez PERN, ORLE
                  > N i
                  > > Aeroklub to moze bylaby podstawa do dzialania. Mysle ze te wypowiedzi juz
                  > > powinny byc uwzglednione w ewentualnym artykule.
                  >
                  > Też tak myślę. Ale jeśli wspomniane firmy nie są juz zainteresowane
                  rozbudową,
                  > to przecież zmusić się ich nie da. :-)) Ale może we wspomnianym artykule
                  padną
                  > jakieś deklaracje. Trzymam za to kciuki.
                  >

Myślę że najpierw należałoby rozpocząc od prezesa PERN jestem prawie pewien na
                  100% że będzie zainteresowany, pewnie nie odrazu będzie mogł złożyć pełną
                  deklarację, gdyż musi to uzgodnić w Ministerstwie skarbu, co do Orlenu
                  może "włączyć" to w ideę Parku Technologicznego, tutaj może być trudniej, ale
                  może.

Ja również bardzo chętnie włącze się w to - spróbuje pośrednio wpłynąć na pana
                  prezesa PERN. Trzymajcie kciuki.
                  • jacek.0001 Re: Maile swoja droga 27.01.04, 22:56
                    PS. nie do końca zgadza mi się wypowiedz pani Wierzbickiej - mówiła wyrażnie że
                    dysponuje planami, a więc w Urzędzie Miasta - służbowymi a nie prywatnymi.
                    Trzeba dokładnie wyjaśnić czy były jakieś zmiany w planie zagospodarowania
                    przestrzennego dla tego terenu. NIe rozumiem dlaczego odsyła do Areoklubu.
              • isoxazolidine Re: Maile swoja droga 28.01.04, 11:43
                intruder napisał:

> Trzeba pamietac ze Radomianom chodzilo o
                > konkurencje z Modlinem i innymi lokalizacjami

no wlasnie nie. sprawa II KPL to kwestia lobbingu w parlamencie etc. a nam
                chodzilo o zwrocenie uwagi na fakt, ze wladze miasta dzialaja zbyt opieszale nad
                realizowanymi rownolegle innymi koncepcjami zagospodarowania lotniska (cargo.
                lowcosty, czartery etc). nota bene wynik zupelnie nas zadawala.
            • isoxazolidine Re: Wracam do teamatu... 28.01.04, 11:35
              konrad_wp napisał:

> Ja jestem ZA! Możemy powtózyć wariant "radomski" - oni też słali maile tyle , ż
              > e
              > nie do redakcji tylko do samego Prezydenta Radomia :-) No ale na początek Gazet
              > a
              > wystarczy ...
              >

hmmm .... a swego czasu wysmiewales "wariant radomski". ale zycze powodzenia :-)

• intruder Re: Lotnisko 21.02.04, 17:00
      Radio Zet wczoraj w trakcie wiadomosci podalo informacje o modernizacji i
      budowie nowych polaczen Warszawy z Okeciem - nowa droga i polaczenie kolejowe a
      wiec i dworzec. Wpomniano takze o nowym lotnisku - ze bedzie to prawdopodobnie
      Mszczonow lub Modlin (o czym juz wiemy) czyli pozostale Sochaczew i in
      pomineli, choc teoretycznie nadal moga sie starac i samorzady maja jeszcze na
      pewno nadzieje.
      • konrad_wp Re: Lotnisko 22.02.04, 10:28
        No to akurat było wiadomo już jakiś czas temu - komisja wytypowała dwa miejsca na potencjalne lotnisko - właśnie Modlin i Mszczonów a reszta (w tym Babsk i Sochaczew) spadła do drugiej ligi. Oficjalna informacja o tym gdzie lotnisko powstanie ma się pojawić w połowie roku. Trzymajmy kciuki :-)
        • intruder Re: Lotnisko 22.02.04, 22:38
          Nie twierdze ze powiedzialem cos nowego (vide moj post z 17.01) tylko chcialem
          zwrocic uwage na to ze media juz wspominaja tylko o tych dwoch lokalizacjach
          pomijajac te jeszcze ewentualnie majace szanse. Zapomnialem wspomniec ze
          informacja byla zredagowana w taki sposob ze nowe lotnisko ma byc dla Warszawy
          a nie lotnisko miedzynarodowe dla regionu wiec czytajac miedzy wierszami
          media "czuja" ze bedzie to Modlin??
          • roman_j Nie chwalmy dnia przed zachodem słońca... 23.02.04, 08:08
            Jak będzie przyklepane, że to Modlin, wtedy się będziemy cieszyć. Na razie jest
            jeszcze Mszczonów i nie jest to lokalizacja pozbawiona szans. Trzymam kciuki za
            Modlin. :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka