syja75 12.09.09, 17:09 Jak w temacie. Macie może jakieś swoje miejsca na grzyby, ja pochodzę z pomorza i nie wiem gdzie w wielkopolsce, a dokładnie w okolicach Poznania można udać sie na grzybobranie? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiks4 Re: Czy są już grzyby? 12.09.09, 17:17 grzyby już były latem, teraz jeszcze nie ma choć zaczynają się pojawiać pierwsze oznaki uaktywnienia się. Dla mnie zagłębiem grzybowym Poznania jest Puszcza Nadnotecka, okolice Międzychodu, do którego można dojechać autobusem lub pociągiem. Kiedyś były to Miały przy linii kolejowej Poznań- szczecin ale jeden z pociągów przed siedemnastu laty spowodował wielki pożar lasów i po grzybach: pl.wikipedia.org/wiki/Mia%C5%82y Odpowiedz Link Zgłoś
papulka Re: Czy są już grzyby? 16.09.09, 07:02 witajcie,a mnie by interesowały grzyby w okolicach Wolsztyna,czy są? niedługo się tam wybieram stąd to pytanie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bormann Re: Czy są już grzyby? IP: *.net.inotel.pl 16.09.09, 07:56 Kończą się kurki, ale zaczynają podgrzybki i inne. Zbierałem w Puszczy Noteckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Czy są już grzyby? 16.09.09, 09:16 no proszę - ja w połowie sierpnia zbierałem kurki ale ilości ogólnie śladowe (za sucho) - okolice Pszczewa. Wiem, że w okolicach Wałcza grzybów nie ma. Ale tak jak napisał Bormann - powinno powoli zacząć się ruszać Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Czy są już grzyby? 16.09.09, 19:44 Ciągle nie ma, jest już połowa września ale sucho! Coś zaczyna się ruszać, na zdjęciu pokazuję co się rusza: fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/vBT9HZywU1YxMhRdcB.jpg ale uczciwie dodam, że znalazłem je moja żona. A Ona potrafi znaleźć grzyby tam, gdzie ich nie ma i nigdy nie było. Te znalazła pod domem. Sąsiada :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Czy są już grzyby? 16.09.09, 19:45 w poprzednim tekście znamienna pomyłka. Zamiast znalazłem powinno być oczywiście znalazła. Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
marek.es Re: Czy są już grzyby? 16.09.09, 20:13 Już wywiało grzybiarzy drogowych? Sprzedają zawilgłe jagody, spocone grzyby, do tego nikt nie wie czy jadalne? Odpowiedz Link Zgłoś
papulka Re: Czy są już grzyby? 17.09.09, 17:45 a to straszna szkoda :( tam są tak piękne lasy ,bardzo liczyłam na zbiory Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Czy są już grzyby? 18.09.09, 15:57 Nadal nie ma grzybów ale... jadąc dzisiaj rowerami niedaleko Poznania wjechaliśmy pod wiejską chałupą na takie pólko: fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/PZA96d6BbPzPiiq1lB.jpg Dodam, że widok był tak oszałamiający że nie zerwaliśmy ani jednego grzyba, żeby nie zepsuć kompozycji Odpowiedz Link Zgłoś
krystian10 Re: Czy są już grzyby? 18.09.09, 16:48 Piękne sowy, muszę się wybrać do lasu, narobiłeś apetytu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Tira Re: Czy są już grzyby? IP: 91.197.155.* 20.09.09, 13:21 a ja jechałem starą A2 z Konina do Koła i stały grzybiarki, zatrzymałem się i dostałem grzyba :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Czy są już grzyby? 27.09.09, 07:40 fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/LRJPECYFKvltB4ljMB.jpg Nie ma grzybów, w lasach susza. I tylko smętni grzybiarze snują się ze spuszczonymi nosami. Nie warto nigdzie jechać Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Czy są już grzyby? 28.09.09, 09:26 > Nie ma grzybów, w lasach susza. A te grzyby przysłała (oczywiście wnioskuję po kartonie) ciocia mieszkająca na południu Polski. Ale i tam te marne 15kg grzybów zbierała cała wioska przez dwie doby. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Czy są już grzyby? 28.09.09, 13:34 m-dyskretna napisała: > A te grzyby przysłała (oczywiście wnioskuję po kartonie) ciocia mieszkająca na południu Polski. Ciepło, ciepło! Ale niezupełnie. Karton (jeden z trzech) pochodzi z wiejskiego sklepiku, bo zabrakło nam miejsca w koszykach Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Sa juz grzyby 04.10.09, 19:26 Parę dni deszczu i trochę ciepła dzisiaj spowodowały, że pojawiły się piękne grzyby, chyba czerwone kozaki. Już suszą się na świąteczne pierogi: fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/l8BrzNzYNagY8CjVbB.jpg fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ba/wa/zpds/HPvj9tFmDEBxpSxajB.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
m-dyskretna Re: Sa juz grzyby 04.10.09, 19:39 > chyba czerwone kozaki. Już suszą się na świąteczne pierogi: Świetna odmiana! Co najwyżej po pierogach będziesz miał przywidzenia, ale dla niektórych to dodatkowa zachęta do pożerania grzybów :) Odpowiedz Link Zgłoś