Dodaj do ulubionych

ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2

27.01.04, 16:16
Ataner rozpoczyna budowę kolejnego osiedla przy ul. Katowickiej w Poznaniu,
tzw. Polanka 2. Co myslicie o kupnie mieszkania właśnie tam (ja mam ten
zamiar)? Problem polega na tym, ż ena dobrą sprawę budowa jeszcze nie
ruszyła, a deklarowany termin oddania mieszkań to czerwiec 2005. Tymczasem
ludzie "rzucili się" na plany mieszkań i już większość jest zarezerwowana. Co
o tym myslicie? POdzielcie się swoją opinią nt. samego Atanera oraz jego
inwestycji przy Katowickiej.
Obserwuj wątek
    • marioooo Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 27.01.04, 18:28
      czesto chodze tam na spacer. zastanawia mnie jak beda te bloki wygladaly za
      kilka lat. sa budowane bardzo szybko i z dosyc tanich materialow (np. pustaki),
      okna wstawiane sa rownie szybko (pomieszczenie powinno byc dobrze wysuszone).
      • Gość: mieszkaniec Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 23:22
        Człowieku! Stuknij się w głowę - Ty opisujesz budowę poznańskich TBSów, a nie
        ATANERA!!! ATANER buduje z cegły, i ma super wykończenia! Popatrz na tablicę
        zanim coś takiego napiszesz. Przecież tam jak wół stoi pełno dźwigów, maszyn,
        tablic itd. i wszystko opisane MITEX (wykonawca) a na tablicach BUDOWA
        POZNAŃSKICH TBSów! Nowa inwestycja ATANERA jest na terenie dawnej AGROMY i póki
        co pracownicy rozbieraja tam stare hale i wyrywają tory kolejowe i nikt tam nic
        z pustaków nie buduje, a osiedle przy ul. Katowickiej mój drogi to najlepiej
        wykonane i wykończone osiedle w Poznaniu, a wiem co piszę, bo tam mieszkam
        ponad rok.
        Swoją drogą budowa TBSów nadaje się na osobny artykuł - może Gazeta coś
        napisze - jak to możliwe, że "tania budowa TBSów - finansowana z naszych
        pieniędzy (podatków - miasto jest udziałowcem) zalatuje ze stu metrów straszną
        przewałą. Jak to możliwe, by "tani" blok miał ścianę kilkuset metrów
        kwadratowych z aluminium i szkła w ramach dekoracji jednej ze stron elewacji???
        Kto za to zapłaci??? Czy to nie jest kolejna przewała za społeczne
        pieniądze???
        • Gość: Adam Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: 150.254.117.* 28.01.04, 11:34
          Przestań walić głupoty. Jeden m2 w tym TBS-ie kosztuje 2820 zł /m2, a czynsz
          będzie wynosił 7,95/m2. Mieszkańcy muszą wpłacić 20% wartości + 12 miesięczną
          kaucję - tj. około 37 tys. zł. Ta inwestycja z "publicznych pieniędzy" jak
          piszesz, nie mając pojęcia o jakie pieniądze chodzi, zwróci się w ciągu 10 lat,
          a mieszkańcy nadal nie będą mieli prawa do własności.
          • Gość: mieszkaniec Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 13:39
            Tym bardziej dziwi fakt wywalenia ściany ze szkła i aluminium w takim budynku.
            Ponoć jest to społeczne, tanie itd. Udziały miasta upewniają mnie jednak, że
            stoi za tym spora przewała skoro na taką elewację nie pozwolił sobie ATANER
            sprzedający za 3000 zł metr kwadratowy.
            • Gość: Marta Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.icpnet.pl 15.03.04, 12:42
              Oto jak bardzo ubodło 'mieszkańca' że "gorsze" osiedle TBS-ów może być mylone
              ze wspaniałą Polanką 1. Co komuś może przeszkadzać ściana ze szkła i aluminium?
              W TBS - ach ludzie płacą za nieswoje mieszkania słone pieniądze; uważam, że
              należy im się również jakieś dobro za to.
              Autor wypowiedzi chciałby zapewne, by sąsiadujące z "domami dla elity"/wg
              autora/ osiedle TBS wyglądało na jakiś komunalny slums a tu taka przykra
              niespodzianka... Teraz będzie mu trudniej pysznić się swoim locum przed
              mylącymi osiedla znajomymi, skoro obok stoją TBS-owskie lecz wcale nie brzydsze
              domy mające na dodatek Ściaaaanę ze Szkła i Aluminium (której 'mieszkaniec' tak
              zazdrości użytkownikom TBS). Żenująca postawa...
              (Co do wykończenia - znajoma mieszka w TBS na os. Przemysława i bardzo chwali
              jakość swojego mieszkanka, tam był chyba inny wykonawca i wydaje mi się że te
              domy powstawały z regularnej cegły).
              Ja mieszkam na Milczańskiej , mieszkanie drogaśne a nie jesteśmy do końca
              zadowoleni (choć może nie jest żle).
              TBS to nie jest tanie budownictwo ale tania eksploatacja /żeby tak było
              mieszkania muszą być trwałe i energooszczędne, czyli drogie/. A niektórzy
              myślą, że za ICH (!) pieniądze zamiast baraków buduje się normalne
              domy. "...wywalenie ściany... w TAKIM (!!!) budynku" - no sorry...
              • Gość: mieszkaniec Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 23:46
                Bez urazy ale coś Ci się pokręciło. Za MOJE mieszkanie w Atanerze słono
                zapłaciłem ale ponieważ to prywatna firma i racjonalnie oblicza koszty - nie
                stawia ściany z aluminium i szkła bez sensu. Jeśli chodzi o TBSy budują one
                również za MOJE (tj. miasta) pieniądze a ludzie tam mieszkań nie kupują tylko
                nabywają prawo do mieszkania. Nie chodzi mi o wygląd - też uważam, że komunalne
                nie musi być brzydkie, tylko o koszty, a jakoś dziwnym trafem wszystko co
                choćby w części jest państwowe pachnie u nas przekrętem...
    • Gość: mieszkaniec Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.04, 23:14
      Chłopie! Polecam bardzo gorąco - mieszkam w już oddanym osiedlu przy ul.
      Katowickiej i jestem bardzo zadowolony - super warunki - ochrona, garaże
      podziemne, nie wygórowane koszty, basen kryty dla mieszkańców, dwa korty
      tenisowe i boisko do nogi i kosza.
      Bardzo dobre wykończenie - wiadomo na odbiór trzeba zabrać pion i poziomicę ale
      gwarantuję Ci, że jak znajdziesz kuchę - masz naprawione od ręki. Mają bardzo
      dobrych wykonawców i dostajesz mieszkanie w porządnym stanie - możesz sam
      decydować o wykończeniu (np. rodzaj, wysokość wylewki na podłogach). Ja sporo
      zmieniałem - wielkość i wmurowanie okien - bez najmniejszego problemu, bez
      dodatkowych kosztów.
      Mieszka się super - czysto, ochrona chętna do pomocy, dzieciarnia ma miejsce do
      wyszalenia się, wspaniały basen na wyciągnięcie ręki. Co więcej potrzeba?
      Myślę, że to nowe osiedle (widziałem plany) będzie na równie wysokim poziomie
      (polecam obejrzeć z ochroną już oddane osiedle - np. kilka klatek i
      dziedziniec).
      Jeśli chodzi o wiarygodność firmy - bez zarzutów - wiem, bo przed zakupem
      weryfikowałem. Jak później brałem kredyt w WBK - nie miałem żadnych peoblemów -
      jak usłyszeli, że chodzi o to osiedle ATANERA - poszło błysk i bez żadnych
      kombinacji w księgach wieczystych (jak to w kilku poznańskich "deweloperniach"
      bywalo. CÓŻ WIĘCEJ DODAĆ - POLECAM GORĄCO!!! JAK BYM MIAŁ WOLNĄ KASĘ SAM BYM
      ZAINWESTOWAŁ NA WYNAJEM.
      • Gość: mejbi Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.pbpolsoft.com.pl 28.01.04, 10:28
        Dziękuję za pokrzepiającą odpowiedź. Nie mogę powiedzieć, ż enie znam Atanera,
        bo od kilku lat mieszkam na ul. Polanka i obserwowałam wszystko to co działo
        się na Katowickiej a( z niemałą zazdrością, bo wtedy jeszcze nie stac mnie było
        na kupno mieszkania). Chyba nie martwię się tak o jakość Atanaera, jak o fakt,
        że musz e obecnie zdecydować o kupnie mieszkania, którego odbiór ma nastąpić
        dopiero za 1,5 roku. A z tego, co widzę to niewiele się dzieje jeszcze na
        terenie Agromy. No i trochę mnie niepokoi pytanie: nie jest to chyba obciążone
        jakąś hipoteką?..
        • Gość: Adam Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: 150.254.117.* 28.01.04, 11:36
          Ale są tam 3 burdele, na ostanim piętrze. Uważaj które mieszkanie wybierasz, bo
          będziesz mieć klientów pod drzwiami.
          • Gość: mejbi Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.pbpolsoft.com.pl 28.01.04, 11:56
            Skąd taka wiedza??
        • Gość: mieszkaniec Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 13:35
          To normalne, że 1,5 roku przed oddaniem jeszcze nic nie widać. Jak będzie
          cieplej - ruszą pełną parą. Nasz blok budowali b. szybko i co najważniejsze -
          nie przekraczają terminów zawartych w umowach i zawsze masz klauzulę, że w
          razie opóźnienia dostajesz karne odsetki za spóźnienie.
          Jeśli chodzi o hipotekę możesz to sprawdzić w Księgach Wieczystych ale wątpię
          by ATANER cokolwiek przeoczył (to nie są amatorzy, wierz mi), a jak będziesz
          kupować to księgi sprawdzi Ci i tak bank - czy nie ma wpisów, kto jest
          właścicielem itd itp, a później notariusz, więc... śpij spokojnie.
          • Gość: mejbi Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.pbpolsoft.com.pl 28.01.04, 14:13
            Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie: czy jesteś zadowolony z obsługu BZWBK w
            zakresie kredytu, czy korzystałeś z pomocy pani konsultantki, która
            współpracuje z Atanerem? Może masz jakieś uwagi bądź rady. I dlaczego BZWBK,
            nie myslałeś np. o mPlanie w mbanku czy Multibanku, a co z innymi ofertami
            banków, współpracującuch z Atanerem? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
            • Gość: mieszkaniec Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 09:01
              Cześć Mejbi,
              Jeśli chodzi o WBK - jestem b. zadowolony. Wtedy gdy ja brałem kredyt była to
              najlepsza oferta cenowa (ca. 3% w CHF). Pamiętaj, że koszt kredytu to nie tylko
              oprocentowanie, to także opłaty za wcześniejszą spłatę i dziesiątki prowizji.
              Generalnie polecam kredyt w CHF, raty malejące, oprocentowanie zmienne. To
              obecnie najtańsze rozwiązanie i najlepiej wziąć kredyt na najwyższym możliwym
              kursie CHF (teraz jest dobry moment). Do tego polecam spłatę kredytu poprzez
              rachunek techniczny (savings) w CHF (przynosisz franki szwajc. do banku i bez
              żadnej prowizji wpłacasz na rachunek). Unikniesz dzięki temu prowizji za wpłatę
              i utrzymanie konta (kilkadziesiąt złotych rocznie) oraz rozliczenia wg. kursu
              sprzedaży (banki rozliczają raty kredytów po kursie sprzedaży - znacznie
              wyższym od kantorowego czy średniego NBP - od kilkuset do kilkunastu tysięcy
              złotych oszczędności zależnie od kursu po jakim uda Ci się kupić walutę oraz
              wielkości rat). Dzisiaj jest wiele kantorów, które negocjują kursy i jak
              będziesz stale kupować CHF w jednym miejscu - możesz mieć dobry kurs.
              Kredyt złotówkowy jest najbezpieczniejszy ale też najdroższy.
              Jeśli chodzi o inne banki - biorąc kredyt bardzo dokładnie porównywałem ich
              ofertę i poza oprocentowaniem, wieloma czasem ukrytymi prowizjami jest jeszcze
              kwestia elastyczności banku oraz formalności - zabezpieczeń itd. W WBK (polecam
              VI Oddział) poszli mi bardzo na rekę ponieważ kupując nowe mieszkanie chciałem
              stare wliczyć jako udział własny ale nie mogłem go sprzedać przed odbiorem
              nowego (pat). Udało mi się jednak tak dogadać z ATANERem jeśli chodzi o
              rozłożenie płatności i WBK (wkład własny), że mogłem odebrać nowe mieszkanie, w
              dwa tygodnie wykończyć, sprzedać stare i pieniądze ze starego mieszkania
              wpłacić jako wkład własny. Bardzo mi na tym zależało i z WBK się udało, więc
              polecam gorąco VI Oddz. WBK (Plac Wolności) - bardzo mili i fachowi ludzie tam
              pracują, są otwarci i elastyczni - a to często bardzo ważne.
              Polecam także przy podpisywaniu aktu notarialnego odpuścić sobie notariusza
              pracującego z ATANERem (nie chce opuścić zni złotówki) - jak dobrze poszukasz
              znajdziesz notariusza (niekoniecznie w Poznaniu), który zejdzie Ci z 20-25% z
              taksy notarialnej (inne opłaty są ustawowe, więc nie ma "rabatów").
              Uważaj na super oferty typu "tani kredyt" itp. - za tym często kryje się wiele
              kosztów dodatkowych, upierdliwych formalności, które zmienią "tani" w
              upierdliwy. W WBK jest o tyle lepiej, że jest "fair play" - od początku wiesz
              ile i za co płacisz, jakich muszisz dopełnić formalności itd.
              • Gość: klient Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 19:28
                potwierdzam,że WBK -Plac Wolności jest bardzo merytoryczny i przyjażny.Nieźle
                obsługują kredyty w Banku Fortis ,choć drożej.Nie polecam PKO-Plac Wolności -
                obsługa okropn,formalności straszne,zawiłe a jeszcze Cię uświadomią że jesteś
                śmiertelny,i póbują wejść na wszystko co posiadasz celem zabezpieczenia się.Ja
                mam córkę w szkole średniej ,to mi zaproponowali że wejdą na jej rentę po ojcu
                (mimo ,że mój dochód był wystarczając dl zdolności kredytowej)Panienka
                beztrosko stwierdziła że bank nie może ryzykować gdybym umarłą .Zrobiło misię
                przykro i zrezygnowałam
              • mejbi Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 30.01.04, 15:00
                Dziękuję za cenne uwagi. Czy w ubieganiu się o kredyt w WBK posiłkowałeś się
                panią konsultantką współpracującą z Atanerem, czy zająłeś się wszystkim
                bezpośrednio? Pozdrawiam
                • Gość: mieszkaniec Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 15:25
                  Cześć Mejbi,
                  Wszystko załatwiłem sam bez problemu, a robiłem to po raz pierwszy. Polecam.
          • marioooo Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 28.01.04, 17:26
            to chyba kupujacemu zalezy na tym czy grunt pod mieszkaniem jest obciazony
            hipoteka???? ja sprawdzalem sam i orzynajmniej wiem ze nic nie ciazy na lokalu
            wiec polecam sprwadzenie
    • Gość: Martino Martini Ataner jest OK! IP: 62.233.186.* 29.01.04, 13:42
      Jestem niezwykle zadowolony z usług PBP Ataner. W czerwcu zeszłego roku
      wprowadziłem się do pięknęgo mieszkania na osiedlu przy ulicy Karpia. Mój brat
      kupił mieszkanie na Polance trzy lata temu a siostra na Batorego obok Hita
      (teraz to już Tesco) i również są zadowoleni.
      Pozdrawiam i polecam bo to naprawdę solidna firma, etycznie uprawiająca biznes.
    • Gość: klient Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 19:15
      to fakt,jak ta firma ogłasza sprzedaz ,to pierwszego dnia nie kupisz już
      sklepów i dobrych garaży.Obserwuję to już poraz trzeci.Poprostu mam
      wrażenie ,że najpierw patrza co jest atrakcyjne,klientom mówią ,że już
      sprzedane lub zamówione a handują resztą.Jest osiedle ,gdzie niby tylko
      sprzedawali lokale a ja wiem ,że jest lokal wynajmowany bez uprzdniej
      sprzedaży.Mnie się takie działanie nie podoba
      Co sądzicie o tym że ostatnie piętra są najdrozsze ?Ale wykonastwo jest o.k.
      • Gość: Buhahahaha _____________________________________Buhahahahaha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 19:08
        Ale was w bambuko robi ten "mieszkaniec"... Zaraz pęknę ze śmiechu! Siedzi tu
        obok przy biurku (przyczaiłem raz jak stukał te swoje wpisy!) i jest
        pracownikiem Atanera - biura handlowego. Ma płacone od sprzedanych mieszkań!
    • Gość: MIRIAM Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.echostar.pl 14.03.04, 18:31
      Mieszkam na Polance 1 .ataner dotrzymuje terminów.Firma solidna.Jest OK.
    • Gość: couleur3 Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 15.03.04, 19:12
      tu się aż roi o tekstów "sponsorowanych" , niekóre wpisy to jakby żywcem
      zerżnięte z broszur reklamowych Atanera - radzę podchodzić do tego z dużą dozą
      sceptycyzmu.
      • Gość: Lokator Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 IP: 62.233.186.* 17.03.04, 09:14
        lecz się bejbi. Wypowiadają się ludzie którzy mieszkają w domach postawionych
        przez Atanera. Generalnie jest ok, mają niestety w Atanerze swoje za uszami, np
        chu..ową kontrolę jakości, nie dbają o detale. Np krzywo kładą bruk,tarasy,
        sadzą lipną zieleń. Ale chociaż są TERMINOWI w temacie przekazywania mieszkań
      • baby_blue Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 17.03.04, 09:17
        Witam,
        pracuję w firmie, która od początku pracuje dla ATANERA
        • baby_blue Re: ATANER przy Katowickiej - Osiedle Polanka2 17.03.04, 09:25
          cholera, wrzuciło mi post za szybko
          ale do rzeczy.
          Muszę przyznać, że są oni najlepszym klientem.
          Nie obawiaj się o termin-mamy z nimi podpisaną taką umowę podwykonawczą, że nie
          mam mowy o opóźnieniach. Poza tym Panowie Prezesi wymagają 100% efektywności
          nie tylko od swoich pracowników, ale też od podwykonawców.
          BIERZ W CIEMNO !! Sama stoję przed decyzją: mieszkanie czy grunt pod Poznaniem
          i w momencie, gdy zdecyduję się na blok to tylko ATANER !!
          aha, o ile wiem, niezłą opinią cieszy się AGROBEX (mam nadzieję, że nie
          przekręciłam nazwy), tyle że oni budują, o ile mi wiadomo, w okolicach
          Swarzędza.
          Pozdrawiam
          baby_blue
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka