Dodaj do ulubionych

internet na os. pod lipami

01.09.10, 21:04
Witam
Proszę o poradę z jakiej sieci /firmy założyć neta na tym osiedlu.
Obserwuj wątek
    • Gość: +/- Re: internet na os. pod lipami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 23:30
      podbijam
    • lukask73 Re: internet na os. pod lipami 06.09.10, 11:30
      Poza doskonale wszystkim znanymi firmami warto zwrócić uwagę na winogradzką kablówkę.

* instalacja 1 zł + VAT
      * umowa na czas nieokreślony
      * możliwość bezpłatnej zmiany adresu fizycznego karty po zmianie komputera / routera
      * brak klauzuli zabraniającej podłączanie wielu komputerów
      * doprowadzają do mieszkania kabet Ethernet (jeśli jeszcze go nie ma), dzięki czemu nie ma potrzeby posiadania modemu; cała odpowiedzialność za działania lub niedziałanie spada na operatora (u mnie nigdy nie przestało działać); brak konieczności jakiejkolwiek konfiguracji
      • Gość: zainteresowany Re: internet na os. pod lipami IP: 194.114.62.* 06.09.10, 13:04
        No właśnie w TVK winogrady internet jest tańszy niż w Inei. A jak jest z adresem IP? Czy każdy komputer otrzymuje własny adres z DHCP, który jest widoczny w necie?
        • lukask73 TVK Winogrady - dalej 14.09.10, 13:08
          Komputer dostaje adres z ich DHCP. Nie sprawdzałem tego i nie było mi to potrzebne, ale sądzę, że IP jest stały, przypisany do fizycznego urządzenia (dlatego rejestrują tylko jeden adres fizyczny i tylko jeden obsługują; jeśli masz więcej komputerów, niezbędny jest ruter).

Typowy laptop podłączony do gniazdka zaczyna działać sam, bez jakichkolwiek nowych ustawień ani sprzętu.

Ostatnio słyszałem, że czas czekania na ich inet nieco się wydłużył, bo zainteresowanie jest przeogromne. Jedyną barierą, która może odpychać, jest konieczność ułożenia nowego kabla, jeśli lokal nie jest w niego wyposażony.
          • mapo0 Re: TVK Winogrady - dalej 14.09.10, 14:31
            A nie ma możliwości rejestracji większej ilości pecetów niż 1? Nie mam routera, musiałbym jeszcze wydać na jego zakup.
            Dowiedziałem się, że czas podłączenia na Winogradach to 30-40 dni.
            • lukask73 Re: TVK Winogrady - dalej 14.09.10, 14:40
              Łącze, które oferują, składa się z technicznego punktu widzenia z gniazda RJ45, w którym jest segment sieci ethernet. Do tego gniazda podłącza się siłą rzeczy tylko jedno urządzenie. Jeśli chcesz więcej, należy sieć zwielokrotnić albo u siebie (ruter) albo u nich (drugie łącze i drugi abonament).

Proszę pytać o szczegóły w ich biurze. Nie jestem w żaden sposób związany z tą firmą, jestem tylko zadowolonym klientem, któremu udało się zdążyć przed nawałem innych i dostałem net po 2 tygodniach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka