Dodaj do ulubionych

centrum i samochody

10.09.10, 09:52
forum.gazeta.pl/forum/w,67,116250353,116297388,Michal_Wybieralski_komentuje_Centrum_prezyden_.html
Rozpoczął się podwątek w dyskusji o centrum i przeniosłem go do nowego wątku, gdyż...
Janusz Korwin-Mikke zdecydował się startować na prezydenta Warszawy, aby obalić Hannę Gronkiewicz-Walz, której politykę transportową można moim zdaniem tylko chwalić (tak, tak panie Gronkiewicz-Walz także jest z PO, a ją chwalę, ale być może to jest jakaś inna PO...;-) I otóż pan Korwin-Mikke wydał takie oto oświadczenie, którego treść komunikacyjną można tylko delikatnie obśmiać. Ale być może znajdą się tutaj zwolennicy takiego myślenia, którzy zaproszą go aby startował jednak w Poznaniu. Chociaż mam wrażenie, że poznańska PO się na nim wzoruje.

"Zgłosiłem tę kandydaturę nie dlatego, ze mnie namawiano – lecz dlatego, że sam się do tego przekonałem.

Przede wszystkim: jeśli start naszej Partii czy Ruchu (przypominam: nie wiemy jeszcze nie tylko, czym będzie formacja, w ramach której startujemy – ale nawet jak się będzie nazywała!) ma opierać się o moje nazwisko i pozycję w wyborach prezydenckich – to byłoby nonsensem tego nie zrobić

A po drugie: już raz to zrobiłem – a sytuacja w Warszawie rozwija się w odwrotnym kierunku, niż byśmy chcieli.
1) P.Hanna Gronkiewicz-Waltzowa podniosła kilkudziesięciokrotnie opłaty za u,użytkowanie wieczyste gruntów. To potężne uderzenie finansowe. P.HGW skorzystała z tego, że ustawa pozwala podnieść te opłaty do 1% (!!) wartości gruntu (czyli w ciągu 100 lat Miasto chce zabrać całą wartość nieruchomości!) - i podniosła do wysokości maksymalnej. Obiecuję obniżyć to o połowę – na większą obniżkę musiałbym mieć zgodę Rady Miasta W-wy...
2) Przy okazji zafundowała nam 1500 dodatkowych posad urzędniczych w Warszawie!!!

3) W dalszym ciągu nie są oddawane nieruchomości bezprawnie odebrane ludziom tzw. Dekretem Bieruta. Co zabawne: Miasto dopłaca do tych nieruchomości – ale pozwala to na utrzymanie aparatu urzędniczego nimi administrującego. Będę chciał pozbyć się tego balastu jak najszybciej.
4) Nienawiść do kierowców bije wszelkie rekordy. Obiecuje, że pierwszą rzeczą, jaką zrobię jako prezydent m.st.Warszawy będzie wywalenie z roboty faceta od organizacji ruchu miejskiej – i skierowanie jego sprawy do prokuratury – za jawny sabotaż. A nawet za sprowadzanie niebezpieczeństwa utraty życia przez kierowców – przez likwidowanie rozbiegówek przy wjeździe na trasy szybkiego ruchu.
5) Natychmiast sprywatyzuję – z licytacji – ZTM i MPT! Oraz podobne firmy. Miasto nie będzie prowadzić działalności gospodarczej.
6) Będę – podobnie jak w tym miasteczku w Kalifornii, Maywood - starał się zastąpić urzędników miejskich firmami zewnętrznymi. Nie wszystko się da – przepisy ogólnokrajowe narzucają pewne rozwiązania.
7) Warszawa musi stać się miastem nowoczesnym. Tramwaje-zawalidrogi muszą zniknąć z ulic miasta – z wyjątkiem tras, gdzie ich torowiska nie tamują ruchu. W USA tramwaje są tylko w San Francisco (zabytek na sznurku), Nowym Orleanie i Atlancie.... Autobus ma tę przewagę nad tramwajem, że po jego „torowisku” mogą jeździć inne pojazdy, że w każdej chwili może ominąć zator, zjechać do zajezdni nie blokując trasy itd.
To tyle obietnic na początek...

Nie oczekuję specjalnie groźnej konkurencji ze strony PT Kandydatów PiS czy SLD – jaki program mogą ONI przedstawić? Liczę, że głosami głównie kierowców i ich rodzin, z wynikiem ok.15% przejdę do II rundy... a potem się zobaczy, czy ONI zawsze muszą wygrywać!?!!"
Obserwuj wątek
    • wlodzimierz_nowak Re: centrum i samochody 10.09.10, 10:36
      Dodam jeszcze jedno anegdotycznie. Gdzie można zobaczyć wiele metod dbania o pieszych kosztem kierowców samochodów? Wcale nie daleko od Poznania. Na głównej ulicy Tarnowa Podgórnego.
      • zderzacz-hadronow Re: centrum i samochody 10.09.10, 12:41
        Ale cóż takiego stracili kierowcy w momencie zmodernizowania ul.Poznańskiej w Tarnowie Podgórnym? Jedyną "niedogodnością" jest fotoradar a sama ulica - fakt - zmodernizowana z głową ( ścieżka rowerowa, wysepki dla pieszych ).
        • wlodzimierz_nowak Re: centrum i samochody 10.09.10, 14:02
          I oto właśnie chodzi. Niewielkie niedogodności poprzez zwężenie, podniesione przejścia dla pieszych na progach zwalniających, podłużne spowalniacze wymagające precyzji od kierowcy, a jednocześnie uporządkowana przestrzeń dla pieszych i rowerzystów. Za mało tam jedynie na mój gust zieleni. Nie mniej jedyną stratą są...wymóg większej staranności, niższa prędkość przejazdu oraz zmniejszenie liczby miejsc parkingowych. Jeśli to dla Ciebie niewiele, to bardzo się cieszę.
          • zderzacz-hadronow Re: centrum i samochody 10.09.10, 14:09
            Trochę Cię fantazja poniosła. Nie pierwszy raz.
            Otóż nie ma tam przejść dla pieszych usytuowanych na progach zwalniających - nie ma na głównej ulicy Tarnowa takich ani innych progów. Ponadto liczba miejsc parkingowych jest taka jaka była, tam nigdy nie było potrzeby zostawiania auta przy tej drodze ( firmy i posesje prywatne mają miejsca na swoim terenie ). Jedyną zmianą wpływającą na małą prędkość aut jest fotoradar i jak to bywa, wystarczy, że jeden kierowca zwolni do 40 km/h a reszta za nim pojedzie równie wolno.
            Tylko jak to wszystko ma się do Poznania? W szczególności do jego centrum? Fotradary ustawiać?
            • wlodzimierz_nowak Re: centrum i samochody 10.09.10, 15:21
              Nie potrafię kontrargumentować. Przejeżdżałem tamtędy 2-3 tygodnie temu i widziałem zmiany, o których piszę, a Ty ich nie widziałeś. Hmm... zmniejszenie liczby miejsc postojowych? Może formalna liczba się nie zmieniła, ale sposób ustawienia uniemożliwia wjeżdżanie na chodniki, więc faktyczna liczba się zmniejszyła. Na prawdę przejechałeś od wjazdu od strony Sadów do szkoły i nie wjechałeś na hopkę...? Dziwne...
              • zderzacz-hadronow Re: centrum i samochody 10.09.10, 16:57
                Mówię o ul. Poznańskiej ( jechałem ostatni raz wczoraj ) i wjeździe na nią od strony Poznania oraz przejechaniu na odcinku do zjazdu ( na światłach ) na Kaźmierz. Jak żywo nie widziałem ( nie poczułem ) tam progów zwalniających. Nie neguję, że są na dalszym jej odcinku.
                Ale owracając do Poznania to co oprócz fotoradaru możnaby zastosować w Poznaniu? Chyba nie progi zwalniające, bo to jest prawdziwa zmora, szczególnie te wąskie ( metalowe ), po przejeździe którymi serce się kraja na myśl co to biedne auto właśnie musiało czuć. To dobre rozwiązanie na drogi osiedlowe ale nie widzę tego na ul. bardziej i częściej uczęszczanych.
        • Gość: huf Fotoradary i więcej kamer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 14:21
          przydałoby się w centrum Poznania np. dzisiaj widziałem szarżę wariata w terenówce wyprzedzającego na skrzyżowaniu bodaj dwa samochody na raz i kończącego to na przejściu dla pieszych, pieszy musiał uciekać przed tym idiotą w Land Roverze (?) chyba na angielskich numerach.
          • Gość: BIMOTA Re: Fotoradary i więcej kamer IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 20:18
            A co fotoradary maja do tego ?
            • Gość: huf Re: Fotoradary i więcej kamer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 20:29
              Na pewno nie jechał 50 km/h a kamerą by takiego zarejestrowali, cztery wykroczenia na raz.
    • Gość: Bimota Re: centrum i samochody IP: *.icpnet.pl 10.09.10, 16:44
      Jak sie nie ma argumentow to mozna sie tylko smiac...

Z tego co ja slysze to Warszawiacy klna na czym swiat stoi polityke transportowa ale pewnie i tak znow zaglosuja na tych samych... Z tego sie mozna nie tylko smiac, ale i nad tym plakac...
      • poz3 Re: centrum i samochody 10.09.10, 18:18
        Klną ci co stoją w korkach, ci co śmigają KM albo pociągami (czyli większość) są zadowoleni, i o to chodzi :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka