Dodaj do ulubionych

Brak okresu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 17:38
Mam 17 lat. W zeszłym roku w lutym zatrzymał mi się okres. Myślałam że
powodem tego jest stres, ponieważ byłam wtedy zdrowa. W maju zaczęłam sie
odchudzać i wpadłam w anoreksję. Teraz róciłam juz do wagi z przed choroby
przy której miałam okres. Niestety nie mam go już 15 miesięcy. Co mam zrobić?
Czy ginekolog może zapisac mi jakieś tabletki?
Obserwuj wątek
    • Gość: www Re: Brak okresu IP: *.tpnet.pl 25.05.07, 17:50
      na co czekasz? IDZ DO GINEKOLOGA!!!!
      • Gość: Kinga Re: Brak okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 18:42
        nie masz okresu 15 m-cy i nic nie robisz????????????????????????? o zgrozo!!
    • Gość: ? Re: Brak okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 18:55
      Co mam zrobić?

naprawdę musisz o to pytać na forum? rozum nic nie podpowiada?
      • Gość: yalla Re: Brak okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 21:46
        Wiem że jest to najrosądniejsze ale lekarka która prowadziła mnie w szpitalu
        stwierdziła że okres sam wróci chociaz jakos nie chcę mi się wierzyć... Sama
        nie mogę iść do lekarza bo mam tylko 17 lat i matka mnie nie puści. Twierdzi że
        skoro w szpitalu powiedziano mi że dalej mam czekac to nie muszę juz nic robić
        • Gość: aaaaa Re: Brak okresu IP: *.tpnet.pl 25.05.07, 21:48
          to powiedz swojej matce, ze jesli chce kiedys zostac babcia = powinna cie
          SZYBKO zaprowadzic DO GINEKOLOGA!!!
        • Gość: ???? Re: Brak okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 22:38
          matka to cie moze nie puścić na dyskotekę, do lekarza powinna zawlec za uszy
          • Gość: bera Re: Brak okresu IP: *.kosson.com 26.05.07, 12:33

Jeśli chodzi o okres to podejrzewam,że z twoją wagą nadal pewnie są problemy.
            Niedowaga i zbyt skąpa tkanka tłuszczowa mogą nadal powodować zaburzenia cyklu
            ale i inne powody również są niewykluczone.Koniecznie wybierz się do lekarza.
            • jeanne72 Re: Brak okresu 27.05.07, 18:54
              "W zeszłym roku w lutym zatrzymał mi się okres. Myślałam że
              powodem tego jest stres, ponieważ byłam wtedy zdrowa. W maju zaczęłam sie
              odchudzać"

Skoro miesiączka zatrzymała się przed odchudzaniem, to może powody były zupełnie
              inne? Musisz iść do lekarza. Nie jestem pewna, ale sądzę, że wcale nie musisz
              iść do niego z mamą. Masz w końcu już 17 lat. Możesz też powiedzieć o tym
              swojemu lekarzowi rodzinnemu.
              Jeśli powodem zatrzymania rzeczywiście było odchudzanie, to miesiączka powinna
              sie pojawić. Ale pod warunkiem, ze teraz masz prawidłową wagę i odżywiasz się
              odpowiednio. Pamiętaj, że brak miesiączki to nie tylko potencjalne problemy z
              zajściem w ciążę w przyszłości, ale także m. in. odwapnienie kości, zwiększone
              ryzyko ich złamań. Trudno mi uwierzyć, że Twoja mama nie zdaje sobie z tego
              sprawy. Ale jeśli tak jest, może niech porozmawia z nią ktoś inny?
              • Gość: blue-ann Re: Brak okresu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 13:21
                Ja też mam podobny problem. Czy w tej sytuacji wystarczy luteina czy ogólnie
                terapia horlmonalna? Czy przyjmowanie hormonów powoduje tycie lub jakieś inne
                skutki uboczne? Czy długi brak miesiączki może byc spowodowany kłopotami z
                tarczycą? Słyszałam też że spożywanie mleka sojowego, tofu, mleka krowiego i
                orzechów pobudza produkcję estrogenów ale nie wiem czy to prawda...
                • genovefa Re: Brak okresu 22.06.07, 13:46
                  Gość portalu: blue-ann napisał(a):

> Ja też mam podobny problem. Czy w tej sytuacji wystarczy luteina czy ogólnie
                  > terapia horlmonalna?

zazwyczaj pomaga.. podstawa jest ZDIAGNOZOWANIE problemu! okres nie zatrzymuje
                  sie "od tak, bez powodu"!!!!!!!!!!!!!!

>Czy przyjmowanie hormonów powoduje tycie lub jakieś inne
                  > skutki uboczne?

Tycie powoduje zarcie bez umiaru. A skutki uboczne? zdarzaja sie po kazdych
                  lekach.

>Czy długi brak miesiączki może byc spowodowany kłopotami z
                  > tarczycą?

oczywiscie. Dlatego trzeba isc do ginekologa!!!

>Słyszałam też że spożywanie mleka sojowego, tofu, mleka krowiego i
                  > orzechów pobudza produkcję estrogenów ale nie wiem czy to prawda...

zamiast sluchac jakis pierdół - idz do ginekologa!!!!
        • Gość: Hej Re: Brak okresu IP: *.4web.pl 22.06.07, 14:21
          A co to znowu za bzdura? Jak to nie możesz iść sama do lekarza? Oczywiście, że
          możesz! Jak byś miała 7 lat to miałabyś problem, ale 17?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka