Dodaj do ulubionych

szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011

27.02.11, 16:56
Witam sąsiadów. Postanowiłam założyć nowy wątek gdyż nie widzę wypowiedzi osób, które będą odbierać mieszkania w marcu. Termin już blisko, mam nadzieję, że nie będzie opóźnień. Napiszcie czy planujecie wziąć na odbiór jakiegoś rzeczoznawcę czy inspektora budowlanego?
Ciekawe jak będzie wyglądała sprawa mediów w naszym przypadku, może ktoś z Was ma jakieś informacje na ten temat...
Obserwuj wątek
    • onapluson Re: szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011 27.02.11, 19:22
      Witamy Sąsiadkę :) My też odbieramy mieszkanie w marcu. Z tego co czytaliśmy na forum nie warto zabierać rzeczoznawcy ani inspektora ponieważ idzie wszystko ogarnąć samemu. woda już prawdopodobnie jest, najgorzej będzie z gazem :/ prąd niby też ma być do odbioru. Byliśmy dzisiaj oglądać włościa :D i wzdłuż naszego szeregowca leży zakopana rura gazowa, ale oba jej końce wystają i niestety nie są podłączone. Czekamy na wpisy kolejnych sąsiadów :) z naszego szeregowca.
      Pozdrawiamy
      • halskee Re: szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011 27.02.11, 20:44
        onapluson napisała:

> woda już prawdopodobnie jest, najgorzej będzie z gazem :/

woda zamarzła więc ją zakręcili :(

>prąd niby też ma być do odbioru.

Nam też to obiecywano w grudniu że do odbioru będzie prąd - 4 dni przed odbiorem plany się zmieniły i prąd miał być w ciągu 2 tygodni i tak średnio co póltora tygodnia mamy informacje że już do końca przyszłego tygodnia będzie. Minął luty a prądu ani widu ani słychu.
    • domip3 Re: szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011 28.02.11, 09:28
      Witam przyszłych sąsiadów :) ciesze się że wątek został założony!! My będziemy odbierać nasze mieszkanie razem z kolegą, który trochę się na tym zna. Jakieś trzy tygodnie temu mąż był w środku naszego mieszkania i jest trochę do poprawy, ale nie jest tak źle :) Kierownik budowy powiedział, że nasz blok prawdopodobnie media będzie miał już przy odbiorze. Jednak z tego co czytam na forum nie liczyłabym na to :(
      Pozdrawiam
      • makon22 Re: szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011 28.02.11, 13:16
        Witam!!!! Wszystkich sąsiadów!!!! My również odbieramy mieszkanie w marcu. Macie jush jakieś wstępne terminy odbiorów???? Jak wam się udało wejść do mieszkania??? Ja co jestem to robią mi problemy i nie wpuszczają:-((( Co do mediów to ja nie wierze w ich gadanie. Ja nie mam ciśnienia i nie muszę się szybko przeprowadzać, więc niby mogę czekać, ale takie opóźnienia jak mają ludzie, którzy odbierali w grudniu mieszkania są po prostu jush śmieszne!!!.
        • domip3 Re: szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011 28.02.11, 17:35
          My chcemy jak najszybciej się wprowadzić, narazie nas jest dwoje ale na dniach będzie troje :))) a wynajmujemy pokój więc będzie trochę ciasno. Weszliśmy do mieszkania po uprzednim umówieniu się z kierownikiem budowy. Bądźmy dobrej myśli :)
          • makon22 Re: szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011 28.02.11, 21:13
            Proszę podaj mi numer do tego kierownika
            • domip3 Re: szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011 28.02.11, 21:29
              Pan Tomasz 502-460-228
              • makon22 Re: szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011 01.03.11, 08:15
                domip3, możesz dokładnie napisać co będzie do poprawki, co twój mąż zauważył. Pytam, żebym u siebie tesh na to zwrócił uwagę:-)))
                • domip3 Re: szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011 01.03.11, 09:26
                  Mąż konkretnie to był wymierzyć aneks kuchenny, bo chieliśmy dokładnie zaprojektować kuchnię, z tego co zauważył to włączniki świateł były zamontowane na wysokości około 80 cm i puszki były albo za głęboko albo za płytko zamontowane. No i komin w aneksie jest trochę większy ma 67cm x 33 cm. Niestety więcej nie pomogę. Pozdrawiam :)
                  • angela322 Re: szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011 02.03.11, 11:51
                    My też byliśmy zrobić pomiary, jest mała niezgodność co do wymiarów w porównaniu z projektem. Zależało mi również żeby aneks wymierzyć i zrobić meble na wymiar. Kierownik nie robił żadnych problemów żeby nas wpuścić. Nie pytałam o media, ciekawe jak to będzie...i ile czasu wcześniej nas powiadomią o odbiorze. Ja już się nie mogę doczekać:P
                  • kylal Re: szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011 02.03.11, 12:38
                    u nasz (etap III-robudowa) kominy w kuchni i łazience zostały powiększone o 15 cm
                    niby niewiele ale strasznie nam to skomplikowało urządzanie (zwłaszcza łazienki)
                    W sumie są to najmniejsze pomieszczenia... a jeszcze (oczywiście zgodnie ze sztuką budowlaną) nam je zmniejszono :(
    • domip3 ODBIORY 03.03.11, 20:50
      Czy dostaliście maila odnośnie odbiorów :)))) My właśnie dziś dostaliśmy. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów :)))
      • angela322 Re: ODBIORY 03.03.11, 21:08
        My też dziś dostaliśmy maila:) pewnie wszyscy... do zobaczenia na osiedlu:)
        • makon22 Re: ODBIORY 04.03.11, 09:37
          Tak jest My tesh dostaliśmy mail-a:-)))))))) tylko pozostaje pytanie co mediami....... Będziecie korzystać z pomocy jakiegoś inspektora przy odbiorze????
          • halofit Re: ODBIORY 08.03.11, 13:17
            Witam. My również dostaliśmy mail. I też nie wiemy czy iść samemu na odbiór czy z jakimś fachowcem. Pozdrawiam sąsiadów :)
            • angela322 Re: ODBIORY 08.03.11, 15:32
              My postanowiliśmy że raczej nie zabierzemy żadnego fachowca na odbiór bo z tego co piszą na forum to są jakieś niewielkie niedociągnięcia, poza tym mieszkanie jest w miarę dobrze wykończone. Zresztą chcemy jak najszybciej się urządzić a nie wiadomo jak długo poprawialiby te "niedociągnięcia" obawiamy się, że to wszystko by się za bardzo przedłużyło.
              • kylal Re: ODBIORY 09.03.11, 09:26
                Bardzo szybko poprawiają niedociągnięcia i nie miejcie obaw przez kazaniem zrobienia poprawek deweloperowi, płacicie za to mieszkanie duże pieniądze i szkoda płacić dodatkowo na poprawę innym wykonawcą, skoro to jest psim obowiązkiem dewelopera. Maksymalnie wykonawca da sobie na poprawki 2 tygodnie.
                • halofit Re: ODBIORY 10.03.11, 11:12
                  Czy któryś z sąsiadów orientuje się jak wygląda dojazd do naszego szeregowca? Czy będzie można dojechać jak "człowiek" do garażu? Dawno nie byliśmy, a ostatnio to było błoto po kolana ;)
                  • kylal Re: ODBIORY 11.03.11, 08:51
                    Wczoraj byłem - koparki wszystko rozkopały... dojechać możesz tylko do granic ulicy ułożonej kostką. Dalej nawet nie próbuj (chyba, że do dziś wsio zasypali).
                    • domip3 PRĄD 17.03.11, 12:04
                      A jak myślicie będzie prąd na odbiór ??
                      • makon22 Re: PRĄD 17.03.11, 12:38
                        Macie jakieś info co do miedii??? tak nawiasem, jak nazywają się dostawcy prądu, wody i gazu na nasze osiedle
                        • kylal Re: PRĄD 23.03.11, 06:49
                          prąd - ENEA Operator
                          gaz - Wielkopolska Spółka Gazownictwa
                          woda - Aquanet
    • halofit wykopaliska 14.03.11, 19:45
      W linkach przesyłam zdjęcia z soboty (12.03). Tak czytaliśmy sobie umowę i zdaje nam się że podjazd do garażu powinien być wyłożony kostką do czasu odbioru to samo dotyczy miejsca na odpady. Ciekawe czy zdążą :)
      img852.imageshack.us/i/img0818x.jpg/
      img12.imageshack.us/i/img0819z.jpg/
      img863.imageshack.us/i/img0821.jpg/
      • lexgm Re: wykopaliska 15.03.11, 08:38
        Tak patrzę na pierwsze dwa linki ze zdjęciami, i zastanawiam się, czy i jaki widok (na zachód)będą mieli mieszkańcy parteru ? Wygląda na to, że pooglądają sobie skarpę, umacnianą ścianą z bloczków betonowych.
        • reda100 Re: wykopaliska 19.03.11, 14:27
          Sąsiedzi-odbiór mieszkania miałam w grudniu, mieszkanie 2 tyg. było osuszane i było ok.
          W tym tyg. pomalowaliśmy i wilgoć znów dała o sobie znać, mimo 4 grzejników na prąd. Wczoraj kupiliśmy osuszacz (DH 721). Jeśli ktoś będzie zainteresowany, będziemy mogli wypożyczać -myslę, że pod koniec kwietnia/ początku maja, póki co osuszamy u siebie.
          Koszt 20 zł za dobę, powyżej 6 dni-15 zł za dobę, kaucja 350 zł. Jesli ktoś będzie zainteresowany, proszę się odezwać.
    • onapluson MEDIA-> szeregowiec - odbiór mieszkań marzec 2011 20.03.11, 13:16
      Przed momentem wrocilismy z Czapur sytuacja chyba sie klaruje poniewaz pojawily sie skrzynki pradowe przy mieszkaniach i gazowe rowniez z tego co widzialem na gazie robia juz probe szczelnosci wiec moze do odbioru lub niewieloe po bedziemy mieli wszystkie media:D
      Gozej jest natomiast moim zdaniem z miejscem od strony garazy stawiaja tam szeregowiec ktory ponoc z tego co rozmawialem ma miec wejscia od strony naszych balkonow wiec bedzie troszke lipa z zaparkowaniem np; 2 samochodu tak jak np maja po naszej lewej stronie sasiedzi ale zobaczymy jak to wyjdzie jak zasypia wykop przy fundamecie
    • halofit Odbiór 26.03.11, 22:50
      Witam. Czy ktoś w Was odebrał już mieszkanie? Jak było? My mamy odbiór w poniedziałek i zastanawiamy się jak to wygląda i czy są jakieś znaczące problemy. Pozdrawiam
      • angela322 Re: Odbiór 27.03.11, 19:53
        My odbieramy we wtorek i też chętnie się dowiemy jak było na wcześniejszych odbiorach także czekamy na wszelkie informacje :)
        • onapluson Re: Odbiór 27.03.11, 20:14
          My tez we wtorek:D Dawajcie znac jak wam poszlo:D
          • halofit Re: Odbiór 28.03.11, 22:48
            Odbiór poszedł sprawnie. Tak naprawdę to w samym mieszkaniu jedynie klamki w oknach trochę ciężko chodziły a reszta była ok. No i komin w kuchni większy niż w projekcie (ma 33cm x 89cm)
            Jedyne co jeszcze zaznaczyliśmy w protokole odbioru to że barierki na klatce nie były skończone. A i mieszkanie mamy na piętrze i to co jest w umowie że sufit jest z płyt kartonowo-gipsowych na jakimś tam rusztowaniu to rzeczywiście widać te płyty, a myśleliśmy że będzie jakoś obrzucony.
            • angela322 Re: Odbiór 29.03.11, 13:34
              Właśnie odebraliśmy klucze. Odbiór przebiega w bardzo miłej atmosferze. Najważniejsze że jest woda i prąd. Niedociągnięcia niewielkie, gdyby Pan kierownik nie powiedział, sami byśmy ich nie zauważyli, chodziło o jakieś wystające kable.
              • wenekk Re: Odbiór 29.03.11, 13:38
                A co mówił nt. gazu?
                • angela322 Re: Odbiór 29.03.11, 21:00
                  Mówili, że jak dobrze pójdzie, gaz powinien być w ciągu miesiąca. Nie pamiętam o co tam dokładnie chodziło ale w następnym tygodniu mają zacząć coś działać.
                  • onapluson Re: Odbiór 30.03.11, 15:23
                    Po odbiorku mamy mieszkanko bylo sprawnie drobne niedociagniecia na kilku scianach w domu troche klatka schodowa poreczy tez nie bylo co do sufitu bo mamy pieterko rowniez muslelismy ze laczenia beda zrobione ale wiem dlaczego ich nie robia... prawda taka ze beda pekac przez pierwsze 2 sezony niewazne co by sie tam nie nakleilo i byl by to powod do reklamacji a tak go nie ma pozatym jestesmy szczesliwi ze mamy klucze:D no i podoba mi sie niezmiernie bajer ze zlotym kluczem bo juz myslalem ze choc jedna wkladke trzeba bedzie wymienic:P
      • pbialbud Re: Odbiór 18.06.15, 21:14
        Szukasz odpowiedniej osoby do sprawdzenia czy Twoje nowe lokum zostało wybudowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami.
        Zgłoś się do nas!!!
        Szczegółowo określimy, czy Twoje lokum jest gotowe do odbioru, a jego wykończenie nie będzie wpływało na jego funkcjonalność i generowało w przyszłości dodatkowe koszty (np. te związane z naprawą ewentualnych usterek).

tel. 507 435 582
        e-mail: biuro@pbialbud.pl
        www.odbiordomuimieszkaniapoznan.pl
    • halofit nazwa ulicy 14.04.11, 11:31
      Witam sąsiadów. Z tego co udało mi się zorientować nasza ulica będzie nosiła nazwę Jeżynowej :) doklikałam się do uchwały rady gminy - dla zainteresowanych bip.mosina.wokiss.pl/dir/zalacznik/wiadomosc/5021/uchwala_nr_ix-55-11.pdf
      Pozdrawiam
      • karolin_a_soleil Re: nazwa ulicy 17.04.11, 20:20
        ale ładnie :))))) ciekawe jak moja będzie się nazywać...ale do tego jeszcze długoooo :))))
        • angela322 Re: nazwa ulicy 18.04.11, 13:54
          a byłam pewna, że nasza ulica będzie się nazywać jagodowa bo tam prosto ten szeregowiec tak jakby na naszej ulicy też jest na Jagodowej i nawet z tego co liczyłam to powinny być numery od ok 28 do 48. Ale Jeżynowa też może być jakby co;)
          P.S. Jak Wam idzie wykańczanie mieszkań:P?
          • halofit Re: nazwa ulicy 18.04.11, 15:50
            też myślałam że będzie Jagodowa, ale po przewertowaniu uchwał i numerów działki na której idzie droga wychodzi że Jeżynowa :)
            A co do wykańczania mieszkań to nam robią sufity bo mieszkanie na piętrze no i płytki kładą :) Mają kończyć na dniach to się zabierzemy za malowanie, ale podłogi zostawiamy sobie jak gaz będzie albo 20 stopni na zewnątrz :) Planujemy wprowadzać się pod koniec maja. Chcieliśmy szybciej ale dopóki wody normalnie podłączonej nie będzie ani gazu to nie ma co. No chyba że na koniec maja też nie będzie to wtedy będziemy się zastanawiać. Ale jestem dobrej myśli :)
            Pozdrawiam
            • domip3 OGRODZENIE 26.04.11, 12:31
              Drodzy Sąsiedzi czy wiecie coś na temat ogrodzenia płotkiem naszego szeregowca??? pozdrawiam
              • he.xa Re: OGRODZENIE 17.05.11, 09:18
                Witam,

z informacji od kierownika budowy, ogrodzenia nie ma być a śmietniki mają stać pomiędzy wejściami pod ścianą.

Pozdrawiam
            • halofit Re: nazwa ulicy 29.06.11, 17:15
              a jednak jagodowa. przepraszam za wprowadzenie w błąd
    • swing-blue UMOWY 18.04.11, 23:26
      witam przyszlych sasiadow,

czy ktos z Was orientowal sie moze co do oprozniania szamba i wywozu nieczystosci? kiedy zamierzacie podpisac umowy na ww uslugi i czy macie juz moze jakies firmy wybrane? czy mysleliscie o jakiejs wspolnocie?

pozdrawiam
      • halskee Re: UMOWY 17.05.11, 10:37
        Wywóz nieczystości - ja mam umowę z ORDO www.ordo.poznan.pl/ - 31 zł za pojemnik 240l - wywóz co 2 tygodnie
        szambo - 140 zł nie wiem jak się firma nazywa - telefon 509 917 655

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka