Dodaj do ulubionych

Ponad 600 ha lasów przeszło w kościelne łapska

02.03.11, 18:09
W siódmym numerze "Faktów i Mitów" opublikowano wykaz lasów, które po 1989 roku przeszły w łapska kościelne. W Wielkopolsce tabela obejmuje 70 pozycji o powierzchni 618,5 ha. Zadałem sobie trudu i policzyłem. Na przykład w okolicach Obornik Skarb Państwa utracił 9 lasów, w okolicach Jarocina 11. W całym kraju przekazano 258 różnej wielkości lasów o łącznej powierzchni 3,5 tysiąca ha, co odpowiada powierzchni 75 Watykanów!!!
W Lasach Państwowych nie potrafią podać wartości przekazanych hektarów. Nie wiadomo też, z jakiego tytułu Komisja Majątkowa przekazywała lasy klerowi.
Obserwuj wątek
    • Gość: marek.es Re: Ponad 600 ha lasów przeszło w kościelne łapsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 19:34
      Najlepsze jest to,że kościół jest niezadowolony z wyników pracy komisji: wiadomosci.onet.pl/kraj/kosciol-niezadowolony-z-wynikow-prac-komisji-majat,1,4199313,wiadomosc.html
    • Gość: jp Re: Ponad 600 ha lasów przeszło w kościelne łapsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 19:46
      Przykładowym objawem początków schizofrenii jest życie w wymyślonym drugim świecie, w którym np. obowiązują nie istniejące jednostki miary - watykany.

By zasłużyć na miano człowieka trzeba być uczciwym i podać ile lasów komunistyczne łapska zabrały Kościołowi.
      • Gość: Do jp Re: Ponad 600 ha lasów przeszło w kościelne łapsk IP: *.versanet.de 02.03.11, 20:46
        Przykladem stalego debilstwa jest myslenie,ze owe dobra sprowadziliscie krzyzowce z ksiezyca lub DHL-em z WATYKANU ! POkaz ciemniaku list przewozowy lub oplate celna na te hektary ! Was juz bydlaki totalnie POpie...lo !
      • po_yeah_bunny Re: Ponad 600 ha lasów przeszło w kościelne łapsk 02.03.11, 21:51
        Nie zasługuję na miano człowieka (wg Twojej wykładni) i nie wiem ile choinek w lasach ukradła KK komuna. Ale też nie wiem jak to historycznie wyglądało, że w ich posiadanie weszliście.
        Króle nadali? Magnaci w karty przegrali? Szlachta darowała (za obietnice odpuszczenia grzechów)? Pokuta dawnych właścicieli?
        Jesteście nienasyconymi pasożytami i ... tyle!
        Wasz cynizm daje się zauważyć w Waszych postawach. Gdybyście bali się Boga, w którego tak głęboko podobno wierzycie, nie zachowywalibyście się tak jak widać....
        Myślę, że za kilkanaście-kilkadziesiąt lat staniecie się tylko wpisem w Wikipedii i w kilku historycznych pracach. (Niech no tylko wymrą mohair'y...)
        ... Nie będę po Was plakać...
        • renepoznan Od dwóch tysiecy lat 02.03.11, 22:11
          tacy jak ty modlą się o to by Kościół stał się tylko wspomnieniem i jakoś nikt nie chce tych modłów wysłuchać.
          Proponuję zwiększyć intensywność modłów - tylko do kogo?
          ;)
          • po_yeah_bunny Re: Od dwóch tysiecy lat 02.03.11, 22:29
            A może jesteśmy "wybrani"? I za naszych czasów nastąpi niekontrolowana "jazda" w dół?
            Ja rozumiem, że mohair'y to nie wszystko... Że jest jeszcze "wieś polska", "ściana wschodnia" i inni górale. Ale wątpię, żeby to "większościowo stykło"...
            Może właśnie nasze pokolenie będzie świadkiem "zwałki" tej dominacji nieomylnych księży i "miłościwie nam panującego" KK ?
            You never now....
          • Gość: Do renepyrkowo Re: Od dwóch tysiecy lat IP: *.versanet.de 02.03.11, 22:35
            To Ty Rene taki stary jestes,ze pamietasz owe modly od dwoch tysiecy lat ? Istny szok ! :-)))

Dlatego diabel madry,ze stary ? - Georg Sommer
          • Gość: Do renepyrkowo Re: Od dwóch tysiecy lat IP: *.versanet.de 03.03.11, 07:32
            Rene ! Ale Ty jestes frajer i naiwniak,zamiast prostowac krojca przy ukladaniu kraweznikow na WSi nie lepiej bylo oddac te wlosci za friko wypasionym trutniom ? Bylby swiety spokoj do konca zywota i pewnie by Cie wychwalali na kazdej sumie i raz do roku na pasterce za dobry uczynek.Hihi Ps.Szczesc Boze Rene - o ironio - G.Sommer
    • alfalfa Re: Ponad 600 ha lasów przeszło w kościelne łapsk 03.03.11, 16:02
      www.rp.pl/artykul/550009.html?print=tak
      A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka