Dodaj do ulubionych

Fantazje o poznańskim Arsenale

15.03.11, 21:18
ten projekt dojdzie do fazy realizacji, to osobiście będę chodził po domach i zbierał podpisy pod referendum o odwołanie Groblenego. Apotem tylko władze, które obiecują towarzystwo trybusiów rozgonić jak najdalej od poznania.Swoja droga skoro trybuś pracuje, mieszkna w warszawie, walczy o stoice kultury dla wawy, to co on robi w tym konkursie? czy to że robi interesy wydawnictwem arsenał jest wystarczające aby decydował o naszym rynku? won
Obserwuj wątek
    • micnow Dlaczego taki skład jury? 15.03.11, 21:24
      Dlaczego do jury bierze się ludzi, którzy dokładnie wiedzą co chcą zrobić z Arsenałem, to znaczy chcą zachowania tego czegoś co tam stoi? potem się dziwicie, że nie ma koncepcji historyzującej? po co, skoro z góry wiadomo jaki będzie wynik? A odrobina uczciwości? opanujcie się dopóki jeszcze jest czas, to miasto się od jakiegoś czasu rozpada..
      • Gość: gość: Kuba Arsenał to największa porażka Poznania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.11, 11:07
        Arsenał w swojej obecnej formie, jak i w proponowanych projektach przebudowy to największa porażka Poznania. Żadna z wersji Arsenału, ani obecna ani nowe, nie pasuje do reszty otoczenia, gdyż cały stary Rynek jest próbą rekonstrukcji zabudowy historycznej. Stawianie więc w samym centrum tej historycznej realizacji budynku nowoczesnego stanowi po prostu rażącą, kłującą w oczy niekonsekwencję. Skoro bowiem zdecydowano się na odbudowę całej starówki w stylu historyzującym, trzeba również w miejscu Arsenału postawić budynki historyzujące! Zarówno Poznaniacy jak i przyjezdni cenią sobie Stary Rynek właśnie ze względu na ten historyczny wymiar, a Arsenał go niestety zaburza. Stary Rynek z nowoczesnym Arsenałem wygląda tak żenująco, jak stunningowana karoca rokokowa i stanowi pośmiewisko wszystkich przyjezdnych, co wielokrotnie odczułem na własnej skórze. Stawianie w centrum Starego Rynku nowoczesnych zabudowań jest nie tylko brakiem szacunku dla obecnych mieszkańców Poznania, ale przede wszystkim dla pokoleń minionych, które z takim trudem konstruowały w tym miejscu spójny charakter, ład i harmonię. Jest to po prostu wypaczenie idei humanizmu i akt barbarzyństwa, porównywalny z zamianą pobliskiej synagogi na basen. Zostawmy tym pokoleniom, które odeszły takie miasto, jakie sami stworzyli, a my - ludzie XXI wieku - twórzmy swoją sztukę i architekturę w innej, nowej przestrzeni.
        Jakub Kasperski
        • Gość: jp Re: Arsenał to największa porażka Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 14:11
          Gość portalu: gość: Kuba napisał(a):

...cały stary Rynek jest próbą rekonstrukcji zab
          > udowy historycznej. Stawianie więc w samym centrum tej historycznej realizacji
          > budynku nowoczesnego stanowi po prostu rażącą, kłującą w oczy niekonsekwencję.

...Stary Rynek z nowoczesnym Arsenał
          > em wygląda tak żenująco, jak stunningowana karoca rokokowa i stanowi pośmiewisk
          > o wszystkich przyjezdnych,...

ZGADZAM SIĘ CAŁKOWICIE !. Tylko pojąć nie mogę jak można tak prostej i logicznej sprawy nie rozumieć !
          Architekci decydenci mają w tej sprawie jakieś umysłowe zaciemnienie, że nie potrafią tak prostej prawdy przyjąć do wiadomości. To chyba jakieś zakompleksienie i ból spowodowany zapatrzeniem w wybitne, świeże i odkrywcze dzieła światowej architektury przy jednoczesnym braku takowej w Poznaniu. Ja to rozumiem, każdego roku powstaje co najmniej kilka sztandarowych dzieł architektury współczesnej w US, GB, D, F, S... a u nas nic. Nie ma w Poznaniu ani jednego dzieła, które nadawałoby się do światowego przeglądu wybitnych dzieł architektury współczesnej. Lekko zahacza SB, aczkolwiek nie należy do tych świeżych i odkrywczych, gdyż w większej części jest swobodną historyzującą wariacją (co nie jest wadą). Architekci to podskórnie czują i cierpią. Tylko dlaczego chcą wyładować swoje frustracje na Starym Rynku ?
        • Gość: trąbuś Ex aequo z "nowym" skrzydłem Muzeum - które... IP: *.icpnet.pl 17.03.11, 03:13
          ...samo w sobie jest o wiele "piękniejsze" niż Arsenał - za to równie "perfekcyjnie" wpasowane w otoczenie...
          • Gość: Kamil I dlatego nie wolno pozwolić na takie pomysły IP: *.cdma.centertel.pl 17.03.11, 04:59
            Zepsuć krajobraz, albo panoramę łatwo. Naprawić niezwykle trudno.
    • leszekes Propozycja jest fatalna dla miasta 15.03.11, 21:28
      i Starego Rynku. Po prostu nie pasuje do okolicznych kamieniczek i psuje atmosferę, ducha miasta.
      • Gość: End Re: Propozycja jest fatalna dla miasta IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 00:58
        Chyba trzeba będzie pójść z taczką na pl. Kolegiacki. Zeby wybrać tak tragiczny projekt za pieniądze podatników to już jest szczyt bezczelności i arogacji miejskich kacyków!
    • stekott Ten projekt nie powstanie! 16.03.11, 06:29
      Nie powstanie dlatego, że my MIESZKAŃCY Poznania na to nie pozwolimy.
      Kontaktujmy się z kim się da, z radnymi, posłami, senatorami, piszmy na forach i wszędzie wyrażajmy swoją dezaprobatę dla tego poronionego projektu. Dyskutujmy ze znajomymi. Nagłaśniajmy.
      To zadziała.
      Nie może być tak, że kilka osób którym się coś wydaje psuło nam nasze Miasto i otoczenie.
    • Gość: abcde Re: Fantazje o poznańskim Arsenale IP: *.icpnet.pl 16.03.11, 08:33
      Obawiam się , że będzie tak jak z konkursem na zamek Przemysła. Chociaż niewielu spodziewało się że ten poroniony projekt doczeka się realizacji, po kilku latach znalazła się kasa i robota ruszyła z kopyta.
      A tak przy okazji apeluję do dziennikarzy, by zamieścili listę nazwisk osób które w konkursie na odbudowę zamku Przemysła głosowali za projektem Milewskiego. Gdzieś do diaska powinien być jakiś protokół z tego konkursu.
      • Gość: luki zamek przy tym czymś to arcydzieło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 08:54
        żal i wściekłość, jak patrze na to co tu się wyrabia z moim miastem
      • der-rauber Re: Fantazje o poznańskim Arsenale 16.03.11, 10:57
        Zamek Królewski, króla Przemysła II jest fajny i musi być odbudowany.
        • emissarius Re: Fantazje o poznańskim Arsenale 16.03.11, 15:17
          der-rauber napisał:

> Zamek Królewski, króla Przemysła II jest fajny i musi być odbudowany.

A pewnie, nie podlega to najmniejszym dyskusjom. Podobnie jak centrum Starego Rynku "jest fajne" i musi być zagospodarowane. Czy jednak mamy prawo dokonywać zmian w tak szczególnej, specjalnej przestrzeni w oparciu o prywatne ambicje i upodobania?
          • Gość: RAUBER Re: Fantazje o poznańskim Arsenale IP: *.180.146.64.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.03.11, 11:21
            na szczęście nie jestem sam w staraniach i popieraniu odbudowy Zamku Królewskiego oraz przebudowy Arsenału tak by miał historyzujący kształt
            • emissarius Re: Fantazje o poznańskim Arsenale 17.03.11, 14:39
              Gość portalu: RAUBER napisał(a):

> na szczęście nie jestem sam w staraniach i popieraniu odbudowy Zamku Królewskie
              > go oraz przebudowy Arsenału tak by miał historyzujący kształt

Obawiam się jednak, że popełniasz standardowy błąd, jaki popełniają niemal wszyscy dyskutanci w temacie odbudowy Zamku, a teraz także Arsenału i BWA.

Mianowicie jakiekolwiek uwagi odnośnie projektu bądź jego wykonania automatycznie stawiają ich autora w gronie zwolenników modernistycznej, betonowo szklanej wersji projektu. Wprost nie wypada napisać niczego krytycznego pod adresem obecnego projektu, albo jego wykonania, by nie zostać okrzykniętym "wrogiem polskości", albo zwolennikiem modernistycznej, nowoczesnej bryły z betonu, szkła i plastiku.

Otóż ja nie tylko jestem gorącym zwolennikiem odbudowy zamku, nie tylko opowiadam się zdecydowanie za przyjęciem projektu historyzującego, ale nawet w poszanowaniu niezwykłej wagi tego projektu, oraz miejsca - byłbym gotów dobrowolnie się opodatkować, by powstał Zamek, jak i zabudowa centralnej części Starego Rynku w jego historycznej postaci sprzed wojny.

Podkreślam: problemu odbudowy Zamku absolutnie nie należy sprowadzać do konfliktu między zwolennikami modernistycznej [beton i szkło], i historyzującej wersji projektu. Nie to stanowi istotę problemu. Problemem jest typowo polski, skrajnie beznadziejny, byle jaki sposób realizacji obu projektów, czyli dla przykładu w odniesieniu do zamku:

- w wyniku konkursu rozstrzygniętego w niejasnych okolicznościach, mimo licznych kontrowersji - wybrano projekt Witolda Milewskiego, który to projekt podzielił nie tylko środowisko specjalistów, w tym historyków sztuki, ale także społeczność Poznania.

- w pracach nad projektem zignorowano liczne krytyczne opinie części naukowców, architektów i publicystów, historyków sztuki, miejskiego konserwatora zabytków, specjalisty z Zakładu Historii Sztuki Średniowiecznej, Instytutu Historii Sztuki UAM, Wydziału Architektury i Wzornictwa ASP w Poznaniu, PAN, ekspertów z Politechniki Poznańskiej, archeologów.

- mimo opinii miejskiego konserwatora zabytków przed rozpoczęciem inwestycji nie przeprowadzono szczegółowych badań archeologicznych Wzgórza. Takie badania np. wykonuje się przed rozpoczęciem budowy autostrad, w szczerym polu. Tu zignorowano je w miejscu o kilkusetletniej, udokumentowanej, bogatej historii. Inwestor [Muzeum Narodowe] nie zgodził się na finansowanie badań, zaś miasto nie znalazło środków na badania [bagatela: 250 tysięcy zł.]. A jednocześnie:

- inwestycja wymagała tzw. "zeskalenia" gruntu betonem przed rozpoczęciem budowy. Operacje wykonano w sposób tak precyzyjny, że tłoczony pod ciśnieniem beton wybił posadzkę w sąsiadującym z placem budowy Muzeum Sztuk Użytkowych, uszkadzając instalację wodną, cieplną i kanalizacyjną, oraz pojawił się w studzienkach i kanalizacji deszczowej na Starym Rynku. Koszt prac wymuszonych awarią spółka Aquanet wstępnie oszacowała na 2.5 mln zł.

- poszczególne elementy projektu już dziś są tak kontrowersyjne, że nikt nie chce przyznać się do ich autorstwa - ani miejski konserwator, ani pan prezes Komitetu.

- inwestycję rozpoczeto z kuriozalnym budżetem [18mln], wystarczy to porównać z budżetem przebudowy Sali Wielkiej Zamku Cesarskiego [49mln, z czego niemal 70% (30mln) to dotacja Unii Europejskiej]

- mimo prób - nie udało się doprowadzić do szerokiej, publicznej debaty na temat koncepcji "odbudowy" Zamku, czy też stworzenia w tym miejscu akceptowalnej budowli - symbolu. Zwolennicy projektu pozostali głusi na wszelkie argumenty i racje.

Daleki jestem od oceny przyjętego projektu. Nie mam ku temu stosownych narzędzi. Choć oczywiście swoje zdanie mam. Chciałbym jednak, by przyjęta koncepcja - choćby nawet kontrowersyjna - miała oparcie w opinii przynajmniej większej części ekspertów, i dawała się "wybronić" za kilkadziesiąt lat. Wobec powyższych okoliczności - takiej pewności w żadnym razie mieć nie mogę. Moim zdaniem zwyciężyła bylejakość i prywatne ambicje.
              • aleksander31-6 Re: Fantazje o poznańskim Arsenale 17.03.11, 18:38
                Nie jestem i nie byłem zawodowo związany ze sztuką, w tym również z historią architektury.
                Jednak ze szkół wyniosłem pewną wiedzę na temat estetyki, kultury i sztuki w szerokim tego tematu zakresie.
                Wiem na pewno, że nie wolno mieszać stylów.
                Jeśli już są zapędy na wyzwolenie fantazji " nowoczesnych twórców architektury" , dajmy im szansę wybudować coś na miarę ich wyobraźni, ale gdzieś z dala od zabytków starej historycznej zabudowy. To jest tak zwany kwiatek na kufajce.
                Jak można budować mury telewizyjne lub bunkry na środku Starego Rynku ?
                Jeżeli nie ma możliwości rekonstrukcji starych budynków z czasów przedwojennych, które wiązały się historią tego miejsca, to lepiej nic nie budować ! Inaczej Stary Rynek i ratusz zostaną zeszpecone i zasłonięte pseudo nowoczesnymi bunkrami lub kolumbarium i stracą swój smak..
                W tym miejscu apeluje do ludzi, którzy wiedzą do kogo trzeba się zwrócić, aby wyhamować tych oszołomów przed zniszczeniem zabytków Poznania!. Może ogłosić referendum w tej sprawie ?
          • Gość: Eva Stary Rynek musi być wolny od eksperymentów IP: *.cdma.centertel.pl 17.03.11, 11:54
      • aleksander31-6 Re: Fantazje o poznańskim Arsenale 16.03.11, 14:30
        Myślę, że mam prawo zwrócić się do Ciebie przez Synku?
        Słuchaj synku , czy Ty coś czytałeś o historii Poznania ? Czy Ty wiesz co to jest w ogóle historia ? Disce puer Latine, ego te faciam "mości...nie"
        Niech Ci Pan Bóg wybaczy Twoją indolencję
        Aleksander
      • aleksander31-6 Re: Fantazje o poznańskim Arsenale 16.03.11, 14:52
        Synku ta moja anonimowa wypowiedź , to była do Ciebie:
        "Disce puer Latine,ego te faciam " mości...nie"
        Aleksander
      • aleksander31-6 Re: Fantazje o poznańskim Arsenale 16.03.11, 14:57
        Gość portalu: abcde napisał(a):

> Obawiam się , że będzie tak jak z konkursem na zamek Przemysła. Chociaż niewiel
        > u spodziewało się że ten poroniony projekt doczeka się realizacji, po kilku lat
        > ach znalazła się kasa i robota ruszyła z kopyta.
        > A tak przy okazji apeluję do dziennikarzy, by zamieścili listę nazwisk osób któ
        > re w konkursie na odbudowę zamku Przemysła głosowali za projektem Milewskiego.
        > Gdzieś do diaska powinien być jakiś protokół z tego konkursu.

Może wreszcie dotrą do Ciebie Synku Te moje rady.
        Kłaniam się
        Aleksander
        • Gość: es Re: Fantazje o poznańskim Arsenale IP: *.semajag.dyn.perspektivbredband.net 17.03.11, 13:33
          Interesujace! Co ma cytat Batorego do zamku Gargamela? Moze bardziej pasowaloby: De gustibus....
          Poznaniacy maja duzo czasu na zabawy komputerowe....w pracy.
      • Gość: poznaniak poznańscy architekci to intelektualne dno!! IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.11, 15:35
        problem w tym, że odbudowany zamek wpisze się w istniejąca zabudowę, natomiast w miejscu arsenału będziemy mieli bunkier, który przytłoczy resztę zabudowy.
        Należy po prostu odbudować w miejscu arsenału to co było tam przed II wojną, a co tam stało dobrze wiemy a jak Ci z Bożej Łaski, niedorobieni poznańscy architekci nie wiedzą to ja im mogę podesłać pocztówkę przedwojenną, która pokazują tamtejszą zabudowę.

Te jury które wybrało ten projekt pokazuje jak marne są obecne kadry polskich architektów, które nie mają elementarnego poczucia estetyki.
        Ale co się dziwić skoro Ci którzy teraz chcą oszpecić nam rynek są uczniami tych którzy zaprojektowali obecny arsenał i wiele im podobnych jak ohydne wieżowce przy piekarach, domy centrum i kilka innych. Bo przypomnę tylko, że w miejscu gdzie obecnie stoją domy centrum stały kamienice, które zostały wyburzone po to aby na ich miejscu postawić to co obecnie mamy a w jednym z wieżowców powstała pracownia miasto projektu, która przez 40 z powodzeniem oszpecała poznań. To w kuźniach miasto projektu "wykuli się" ci, którzy teraz stanowią jury tego konkursu.

Prosty przykład ile warta jest ich architektura stanowi nowe skrzydło muzeum narodowego, które oszpeciło aleje marcinkowskiego, a przecież było wiadomo jak wyglądało zabudową przedwojenna w tym miejscu, ale nie oni musieli przeforsować swój bunkier, no to mamy dzięki tym światłym umysłom schron w sercu starego miasta razie gdyby chmura radioaktywna nadleciała nam z japonii.

Myślę, że gdyby rozpisać konkurs na nową zabudowę rynku, to jury tego konkursu zapewne znalazłoby wiele argumentów za takim posunięciem i chętnie wyburzyłoby kamienice, aby na ich miejsce wybudować szklano-betonowe bunkry w stylu atanera, a ramach "unowocześniania" ratusz obłożyli bryła ze stali i szkła, a na dachu zasiali trawę.
    • emissarius Fantazje o poznańskim arsenale [zdjęcia] 16.03.11, 10:41
      Projektu się nie czepiam, architekci mają prawo do swoich wizji i nieskończonego fantazjowania na ich temat.

Jeśli jednak ma to być projekt realizacyjny - to jestem wstrząśnięty. Jeśli rzeczywiście istnieje spora grupa zwolenników takiego rozwiązania - to zróbmy proste badanie opinii, niech mieszkańcy mają prawo wyrazić swoje zdanie.

Chyba, że po wpadce z projektem i realizacją zamku - chcemy mieć kolejną inwestycję w mieście, realizowaną w oparciu o nowe standardy legendarnego poznańskiego ładu i porządku, czyli w interesie społecznym - ale wbrew jego opiniom.
    • der-rauber Kpina nie projekty! Syf psujący Stary Rynek!! 16.03.11, 10:55
      Projekty beznadziejne i psujące Stary Rynek.

Te kloce z kwadracików na których zaraz osadzi się kurz to jakaś kpina, modernizm to sobie można wstawiać na Ratajach, Dębcu, Ławicy czy Smochowicach ale nie na Starym Rynku.

Te projekty tak pasują do Starego Rynku jak psia kupa na granitowym chodniku, albo jak usmarowany oliwką gej w tęczowych gaciach na zebraniu Młodzieży Wszechpolskiej.
      • Gość: J Re: Kpina nie projekty! Syf psujący Stary Rynek!! IP: *.icpnet.pl 16.03.11, 12:17
        Proponuję zawiązanie społecznego komitetu, który nie dopuści do budowy tego szkaradztwa. Obecne BWA jest o tysiąc razy lepsze i dużo mniej ingeruje, chociażby z uwagio na swoją wysokość w przestrzeń Rynku. Po co wyrzucać pieniądze w błoto i realizować taką chałe za 25 milionów? Toż to szczyt niegospodarności.
        • Gość: luki ..sobie możemy pogadać.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 12:20
          ..a "eksperci" i tak zrobią swoje, aby karmić swoje ego, oczywiście za nasze pieniądze i aby to nas kuło po oczach "ich ekspertskość", no a potem wyniosą się do Warszawy i będą się starać o stolice kultury dla wawy -> patrzy ten pan wypowiadający się w tekście, tak więc pogadajmy sobie, a władza i tak ma mieszkańców gdzieś
          • Gość: luki Re: ..sobie możemy pogadać.. PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 12:23
            Tekst linka
    • aleksander31-6 Fantazje o poznańskim arsenale [zdjęcia] 16.03.11, 13:45
      Panowie.... przecież to nie 1 kwiecień !
      Taka propozycja zmiany architektury na Starym Rynku, to prowokacja.
      Nie odważam się zabierać głosu w sprawach sztuki i architektury. Jednak tym razem zostałem sprowokowany !
      To co nam proponują "uczeni artyści" to skandal !
      Jak można się odważyć myśleć, a tym bardziej zaprojektować na środku Starego Rynku coś tak koszmarnego !
      To jest serce starego Poznania ! Jak można zasłaniać murami z telewizorów Stary Ratusz i zabytkowe kamienice. Jeśli już wszystko ma być murowane, to proponuję podnieść projektowane "telewizyjne mury" o 4 metry. Wtedy już nie będziemy musieli patrzeć na stary brzydki ratusz ze wstrętnymi koziołkami. Będziemy mieli świetlana przyszłość telewizyjną..... " Niech się mury pną do góry ".....
      Mój serdeczny przyjaciel powiedziałby w tym momencie: " Ktoś tu jest po...bany !"
      Na szczęście jest jeszcze czas na opamiętanie !!!
      Radzę wszystkim projektantom aby udali się jak najrychlej do poradni psychiatrycznej !
      Może jeszcze nie jest za późno
      Aleksander Kujawski
    • sineira Fantazje o poznańskim arsenale [zdjęcia] 16.03.11, 13:53
      Co to ma być? Co to za OHYDA? Czegoś równie obrzydliwego i nie pasującego do miejsca dawno już nie widziałam. Panowie z SARP-u już totalnie pogłupieli, chwaląc takie *****. Wzajemne dopieszczanie się architektów sięga szczytów kretynizmu. Panowie, naprawdę żaden z Was nie miał odwagi głośno i wyraźnie powiedzieć, że te projekty nadają się wyłącznie na podpałkę?
      Nie życzę sobie takiego oszpecania miasta.
    • Gość: krepy Gargamel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 15:11
      A to dopiero gargamel. Za postawienie czegos takiego w takim miejscu powinien byc sąd polowy.

Nie wiem kogo uczy się na politechnice ale projektanci tego GARGAMELA powinni miec cofniety dyplom.

Porażka!!!! Mamy szkaradztwo na środku rynku i będzie jeszcze większe.
      • Gość: bursztyn Re: Gargamel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.11, 10:10
        a kto za gargamela zapłaci - my podatnicy -koszt 18 milionów to bzdura będzie dużo dużo więcej
    • aleksander31-6 Fantazje o poznańskim arsenale [zdjęcia] 16.03.11, 17:35
      Przytaczam tekst mojego przyjaciela z Warszawy:
      Nie rozumiem tego oburzenia na piękny projekt w stylu mauzoleum Lenina - Stalina na placu Czerwonym pod Kremlem w Moskwie. Mam nadzieję, że w Poznaniu znajdzie się grupa światłych ludzi, którzy poprą ten nowoczesny projekt architektoniczny? Te ochydne niby zabytkowe kamieniczki też by można pokryć elewacjami w tym stylu. Myślę, że teraz modne pogrzeby prochów w urnach mogłyby być umiejscowiane w tych otworach. Sprzedaż miejsc pochówku w tak znamienitym miejscu zwróciłaby z nawiązką koszty budowy!
      Andrzej
    • kosztorysik Wybór jedynki wg mnie trafny... 16.03.11, 19:24
      ... aczkolwiek I wyróżnienie wg mnie jest najlepsze! Nawiązuje chyba najbardziej do powagi tego miejsca, gdyż najbardziej się z nim utożsamia.
      • leszekes Ten projekt pasuje jak pięść do nosa 16.03.11, 22:03
        Już lepiej, aby w tym miejscu nic nie było jak to kolumbarium na urny.
        • Gość: 007 projekt-tragiczny brak wyobraźni masy ażuru IP: *.icpnet.pl 17.03.11, 06:34
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka