lili_marleen
03.04.11, 23:53
www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,9365374,Kaczynski__Twierdzenie__ze_istnieje_narod_slaski_.html
Wobec takiego szowinistycznego i przywołujacego najgorsze skojarzenia z działaniami i propagandą przedwojennej nacjonalistycznej Falangi stanowiska prezesa największej partii opozycyjnej, byłego premiera mego kraju, niedawnego kandydata na najwyższy urząd w kraju oświadczam, że zamierzam zadeklarować w aktualnie odbywajacym sie spisie powszechnym swą narodowość jako śląską. Jest to wyraz mego protestu i wyraz solidarności jako wolnego człowieka wolnego kraju.
Zapraszam też wszystkich czujących podobną odrazę do tego typu oświadczeń do pójścia w moje ślady. Pokażmy temu panu i jego akolitom ilu nas jest.
W 1963 roku w zablokowanym przez Sowietów Berlinie John F. Kennedy w geście solidarności z mieszkańcami miasta powiedział:
„All free men, wherever they may live, are citizens of Berlin, and, therefore, as a free man, I take pride in the words «Ich bin ein Berliner»!”
(„Wszyscy wolni ludzie, gdziekolwiek żyją, są obywatelami Berlina, i tym samym ja, jako wolny człowiek z dumą mówię «Jestem Berlińczykiem»!” )
Dziś wyrazem tej dumy, solidarności, sprzeciwu i zwykłej przyzwoitości na miejscu jest powiedzenie: JESTEM ŚLĄZAKIEM !