Dodaj do ulubionych

Wszyscy jesteśmy Ślązakami

03.04.11, 23:53
www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,9365374,Kaczynski__Twierdzenie__ze_istnieje_narod_slaski_.html
Wobec takiego szowinistycznego i przywołujacego najgorsze skojarzenia z działaniami i propagandą przedwojennej nacjonalistycznej Falangi stanowiska prezesa największej partii opozycyjnej, byłego premiera mego kraju, niedawnego kandydata na najwyższy urząd w kraju oświadczam, że zamierzam zadeklarować w aktualnie odbywajacym sie spisie powszechnym swą narodowość jako śląską. Jest to wyraz mego protestu i wyraz solidarności jako wolnego człowieka wolnego kraju.
Zapraszam też wszystkich czujących podobną odrazę do tego typu oświadczeń do pójścia w moje ślady. Pokażmy temu panu i jego akolitom ilu nas jest.

W 1963 roku w zablokowanym przez Sowietów Berlinie John F. Kennedy w geście solidarności z mieszkańcami miasta powiedział:
„All free men, wherever they may live, are citizens of Berlin, and, therefore, as a free man, I take pride in the words «Ich bin ein Berliner»!”
(„Wszyscy wolni ludzie, gdziekolwiek żyją, są obywatelami Berlina, i tym samym ja, jako wolny człowiek z dumą mówię «Jestem Berlińczykiem»!” )

Dziś wyrazem tej dumy, solidarności, sprzeciwu i zwykłej przyzwoitości na miejscu jest powiedzenie: JESTEM ŚLĄZAKIEM !
Obserwuj wątek
    • Gość: Do Lili Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami IP: *.versanet.de 04.04.11, 00:12
      Lili nie tak ! Johny POwiedzial < Ich bin ein Berlina > slyszalem to na wlasne sluchawy i na zywo ! Hihi :-)))
    • pan.nikt Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 04.04.11, 01:15
      Ja nie jestem Ślązakiem, ja jestem Wielkopolaninem.
      I ja Wielkopolanin, podobnie jak Ślązacy, Kaszubi, Małopolanie, Górale z różnych stron, Podlasianie itd itp TWORZYMY NARÓD POLSKI.

PRZECZYTAJ JESZCE TRZY RAZY, GDZIE PROBLEM. MOŻE ZROZUMIESZ

A jak nie, to sorry, albo "tępa" jesteś, abo z PO co w sumie na jedno wychodzi :):):):):)
      • wlodzimierz_nowak Ślązacy dobrze definiują problem 04.04.11, 12:51
        Wizja narodowości śląskiej jest dzisiaj równie realna jak kaszubskiej. A czy zasadna to zależy od stopnia poczucia tożsamości, więc to kwestia subiektywna i bez wątpienia nieprędka. Kwituję jedynie jednym zdaniem, że uważam ją także subiektywnie za niepożądaną. Ale to kwestia człowieka za kogo się uważa i od mądrości rządów polskich zależy by kolejne pokolenia Polaków za polaków uważać się chciały. Nie da się tego zadekretować.

Ważniejsze jednak, że Polska cierpi na chorobę francuską, która się zwie centralizacja i unitaryzacja na siłę, wbrew naszej tradycji. Polska zawsze była krajem dużej różnorodności. Być może nie tak wielkiej, jak Niemcy, Włochy, bez wątpienia nie takiej jak Szwajcaria, czy Belgia. Jednak daleko nam bliżej do tych społeczeństw.

Jeśli się wczytać w postulaty RAŚ, w toczące się wśród tamtych ludzi od kilkunastu lat dyskusje, to zupełnie jasne się staje, że jakiekolwiek separatyzmy nie są czymś realnym. Tylko trzeba posunąć się kawałek dalej w lekturze niż nagłówek artykułu.

Dzisiaj Polska jest krajem jeszcze bardziej scentralizowanym niż Francja (tam od 1982 począwszy następuje powolna decentralizacja). Reformy prof. Kuleszy (opracowane już w 1992 roku i opóźniane przez 7 lat) były tylko w zamyśle początkiem. Potem Unia Wolności się posypała i temat zniknął z debaty publicznej. A przypomnę, że autonomia dla dużych regionów także w Wielkopolsce przed 15tu laty była ważnym tematem w debacie publicznej. Z tym zagadnieniem wiążą się dziesiątki aspektów, których z centralistycznej Warszawy zwyczajnie nie widać.

Ale to nie znaczy, że Polska jest właściwie poukładana. Bynajmniej. Moim dzieciom będę wskazywał jako wzorce kraje, które ulokowały swoje stolice w niewielkich ośrodkach miejskich bez istotnej roli gospodarczej, czy kulturalnej (Berno, Waszyngton, Bonn, Canberra, Ottawa) mających charakter stolic administracyjnych, które potrafiły się zorganizować z dbałością o regionalizmy, o szacunek dla nich, o samorządność jak najpełniejszą, gdyż tylko pielęgnacja, a nie uciskanie różnorodności scala kraj i społeczeństwo.

www.silesia.restituta.eu/forum/viewtopic.php?f=2&t=71
        W spisie powszechnym wpiszę oczywiście narodowość: Polak, Wielkopolanin. W końcu to tu Polska powstała.
        • piter_wlkp Porażająca naiwność 05.04.11, 10:20
          Pisałem to już kiedyś, powtórzę tylko , że sprawny rząd centralny to całkiem dobra droga życiowa dla krajów, które nie są zbyt silne. Ustrój federacyjny i podkreślanie regionalnych odrębności , to dobry sposób żeby dane państwo nie stało się zagrożeniem dla sąsiadów, do Niemców pasuje to jak ulał. Mądrości które podpatrzyłeś w jednych krajach wcale nie muszą się sprawdzić w innych
          • wlodzimierz_nowak Re: Porażająca naiwność 05.04.11, 14:06
            piter_wlkp napisał:

> Pisałem to już kiedyś, powtórzę tylko , że sprawny rząd centralny to całkiem do
            > bra droga życiowa dla krajów, które nie są zbyt silne. Ustrój federacyjny i pod
            > kreślanie regionalnych odrębności , to dobry sposób żeby dane państwo nie stało
            > się zagrożeniem dla sąsiadów, do Niemców pasuje to jak ulał. Mądrości które po
            > dpatrzyłeś w jednych krajach wcale nie muszą się sprawdzić w innych

Nie wiem skąd podpatrzyłeś takie wnioski i ten świetny ukryty zamysł spacyfikowania Niemiec federacyjnością. Rzecz dotyczy większej sprawności organizacyjnej i tradycji. Niemcy zawsze były federacją, krajem niejednolitym. Polska także nigdy nie była krajem jednolitym. Co więcej system administracyjny od 1918 roku mamy oparty na tradycji niemieckiej, podczas ustrój i podział kompetencji na modelu francuskim (i to sprzed reform decentralizacyjnych z 1982). Spójrz też na tempo rozwoju krajów, które przyjęły rozwiązania powszechnej autonomii po ich przyjęciu - Włoch, Hiszpanii. Spójrz też na Francję po Drugiej Wojnie i jej tempo wzrostu PKB oraz odejmij inwestycje bezpośrednie spoza UE (Francja dzięki polityce preferencji była największym beneficjentem inwestycji zagranicznych w UE). Centralizm jest dobry dla niewielkich krajów o wyraźnym centrum.
            W Polsce budujemy takie centrum w Warszawie, ale jeszcze 50 lat nie będzie ono takim. A może mamy 50 lat na zmianę modelu kraju na policentryczny? Centralizm był potrzebny ale w czasach monarchów absolutnych, gdyż gwarantował "konkurencyjność". Dzisiaj potęga to sprawność jak największej liczby ogniw stwarzających w pluralizmie całość.
    • renepoznan Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 04.04.11, 06:35
      Po tym manifeście Lili trzeba by jednak rozważyć, czy Kaczyński nie miał aby racji.
      Wprawdzie wszystkie media twierdzą, że nie miał racji ale:
      "Warto płynąć pod prąd, do źródła,
      bo z prądem płyną tylko śmieci" - Zbigniew Herbert

;););)

Lili - warto wypisywać się z Twojego narodu tylko po to by dokopać PIS-owi? Widzę, ze nisko swoich pobratymców cenisz.
      • kazek100 I Kaszubami! 04.04.11, 13:36
        renepoznan napisał:

> Wprawdzie wszystkie media twierdzą, że nie miał racji ale:

Nie wszystkie media Rene. Jak zwykle generalizujesz - jednostronnie.

Dzis w Tok FM redaktor z Rzepy trierdził, że Kaczyński miał rację. Że co prawda wypowiedział się fatalnym językiem, ale że problem istnieje.

jak więc widzisz - media IV RP zawsze wierne.

Ja się też juz zdecydowałem. Wpiszę sobie w ramach solidarności narodowość kaszubską. Do Śląskiej mi jednak zbyt daleko, a protest (przeciwko głupocie) popieram.
      • lili_marleen Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 04.04.11, 19:07
        renepoznan napisał:

> Lili - warto wypisywać się z Twojego narodu tylko po to by dokopać PIS-owi? Wi
        > dzę, ze nisko swoich pobratymców cenisz.

Czy żeby się gdzieś "zapisać" to trzeba się wcześniej z czegoś "wypisać"? Zapisanie się do związku wędkarskiego nie oznacza zdrady związku zbieraczy grzybów.

Nie w tym rzecz jednak. Po 13 grudnia wielu Francuzów, Niemców, Amerykanów deklarowało: - Jestem Polakiem. Z kolei po 11 września 2001 roku wielu z nas, w tym i ja byliśmy Amerykanami. W czasie Pomarańczowej Rewolucji jeździłam z zatkniętą na antenie pomarańczową wstazką. Takie same wstązki upiełam w ubranie swoim dzieciom wyprawiając je do szkoły i przedszkola. Wszyscy byliśmy wtedy Ukraińcami.
        To są gesty, które świadczą o solidarności i zarazem to protest przeciw podłości, niegodziwości i krzywdzie.
        Wydawałoby się, że takie gesty są dla wszystkich czytelne, tym bardziej, że stać na nie chyba każdego...
        • Gość: Do Lili Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami IP: *.versanet.de 04.04.11, 19:27
          Ok.Lili ! Wyrazy solidarnosci z narodami POchwalam,jenotylko sie pytam,czy w przypadku katastrofy u samurajow cos uczynilas ? Przeciez tam zginelo 10x tyle niz Amisow.Ja np. ostatnio nie jadam pyrek.jenotylko ryz POd wszystkimi POstaciami POpijac sake.W koncu samurajow nalezy wspomoc finansowo !Dobrze czynie ? :-)))
          • lili_marleen Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 04.04.11, 19:44
            Pewnie czynisz dobrze. Choć nie byłabym pewne czy ów ryż nie produkuje Pakistan czy inna Syria a sake nie wytwarzają przypadkiem w Chinach. Gustuję w niemieckim piwie. Od jakiegoś czasu w polskich sklepach pojawił się mój ulubiony DAB, tyle, że jakiś dziwny w smaku. Po dokładnym obadaniu etykiety okazało się, że ów dortmudzki napój kupowany oferowany przez polski handel wyprodukowano w Rumunii. Ten sam szok przeżyłam w Grecji gdzie serwują 'holenderski" amstel ważony rękami Greków.

Co do solidarności z Japonią - chętnie oddałabym krew. Mój brat jak była rewolucja w Rumunii i Securitate strzelało do ludzi pojechał do stacji krwiodawstwa i oddał swoją bo zbierano wtedy na Rumunię. Nie słyszałam by ktoś zbierał na Japonię. Może mają dosyć?
            • Gość: mniodek Re: 'holenderski" amstel ważony rękami Greków IP: *.icpnet.pl 04.04.11, 20:06
              Chodzi o gramaturę? ;->
              • lili_marleen Re: 'holenderski" amstel ważony rękami Greków 04.04.11, 20:21
                Mój błąd - istotnie piwo się warzy - od wrzenia a nie od wagi. Dziś o tej przypadłości mówi się dysleksja. W moich czasach szkolnych było to niedouczenie. Wstydzę się.
                Dzięki za zwrócenie uwagi.
            • Gość: Do Lili Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami IP: *.versanet.de 04.04.11, 20:12
              No to ciesze,ze POdjalem wlasciwa diete i bedzie obopolna korzysc ! Osobiscie piwa nie lubie i za nim nie przepadam,lecz wiem,ze wszystkie uzywki w POlsce zachodnich producentow sa gorszej jakosci i nie smakuja jak rodzime.Nawet glupi proszek np.Persil odbiega diametralnie od DIN i jadac do znajomych zawsze jestem zaladowany PO dach.Hihi W germanach trwa akcja POmocy dla samurajow i nie wazne,ze se POradza bez POmocy z zewnatrz, liczy sie sam fakt i pamiec nie tylko ta pisana. POzdrawiam sakowo :-)))
              • lili_marleen Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 04.04.11, 20:26
                Fakt. Dlatego też proszki i inne artykuły w tym piwo sprowadzam dzięki uprzejmości kierowców tirów i innych zawodowych obieżyświatów. Nie wiem czemu tak jest. Może mamy niskie wymagania? Nawet auta w wersji full wypas w PL są zaledwie standardem w wersji zachodniej :/.
                • Gość: Do Lili Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami IP: *.versanet.de 04.04.11, 20:56
                  Lili ! Odp.jest prosta jak konstrukcja Flegela,POniewaz jest POlski nadzor i tendencja do kombinowania w iscie slowianskim stylu.Dlaczego z jednego Tanku (nie czolgu !) ma byc np.10000 tys. litrow,skoro mozna wycyckac 12000 tys.Znam to z wlasnego doswiadczenia,POniewaz bylem producentem owych urzadzen z Nirosta,miedzy innymi na rynki wschodnie.W tym takze ruskie gorzelnie i POlskie browary.POzdrawiam %%%%%%
        • renepoznan Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 04.04.11, 19:39
          Jeśli zawsze tak robisz to muszę ci przyznać,ze znakomitą sygnaturkę sobie dobrałaś. Ale jesteś pewna, ze o taki jej efekt Tobie chodziło?
          ;)
          • lili_marleen Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 04.04.11, 20:00
            Nie sądziłam, że tych kilka słów Herberta gdy je sobie wpisywałam może indukować u kogoś jakieś "efekty"
        • Gość: koszerna klamie Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami IP: *.itelligence.pl 05.04.11, 14:53
          Kretynko, narodowosc to nie jest cos co zmieniasz jak kolor peruki czy dlugosc owlosienia lonowego.
          To jest cos co jest z czlowiekiem na cale zycie.

Polska jako spoleczenstwo przestala istniec. Coraz wiecej ludzkich smieci wsrod nas. Smutne.
    • Gość: powiatowy "J-Factor" ;) IP: *.icpnet.pl 04.04.11, 08:37
      entefuhrer.salon24.pl/293682,j-factor
    • krystian10 Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 04.04.11, 12:24
      Jestem Wielkopolaninem i tak się zastanawiam do jakiego narodu mnie "prezes" przydzieli ?
      • Gość: jp Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 14:15
        krystian10 napisał:

> Jestem Wielkopolaninem i tak się zastanawiam do jakiego narodu mnie "prezes" pr
        > zydzieli ?

O czym ty gadasz ? To właśnie pewna nawiedzona (zapewne przez Niemców) niewielka grupa Ślązaków próbuje tworzyć nowy "naród". Kaczyński przed tym przestrzega i proponuje wrócić do realiów. Bo "narodu śląskiego" nie ma i nigdy nie było. To tylko pewna separatystyczna grupka zapewne inspirowana i finansowana (niekoniecznie bezpośrednio) przez państwo niemieckie. I tu Kaczyński ma rację - jest to opcja niemiecka. To co powiedział to tylko stwierdzenie faktu, które nie obraża żadnego Ślązaka. Nie obraża bo nie mówi nic o samych Ślązakach. Mówi tylko o inspiracji politycznej sztucznych działań zmierzających to utworzenia wirtualnego pojęcia "narodu śląskiego". Wystarczy zajrzeć do definicji pojęcia "naród".
        Teraz lewackie antypolskie media i ich rezonansy organizują sabat czarownic.

• krystian10 Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 04.04.11, 15:28
          Następny tłumacz z wolskiego ?
          • Gość: jp Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 17:56
            Wystarczy wysłuchać ze zrozumieniem po polsku słów Kaczyńskiego.

Problem leży w tym (to jak widać także Twój problem), że Kaczyński używa "przestarzałego", niemodnego języka pojęć, znaczeń, połączonych ze sobą w logiczne frazy, te zaś w logiczne i precyzyjne wypowiedzi i stanowiska wyrażające określone poglądy. I to dla wielu współczesnych jest niezrozumiałe, bo zaniechali używania pojęć, nie rozumieją znaczeń, nie łączą ich w logiczne ciągi, nie wyciągają wniosków i nie mają poglądów. Jedyne co mają to telewizor, który robi wszystko by swobodnie zmieniać znaczenia (w zależności od zamówienia ideologicznego), rozbijać logiczną ciągłość dedukcji, itd. W efekcie wypowiedź w stylu Kaczyńskiego jest taka passe.
            To wszystko co powyżej to dopiero początek, warunek konieczny na długiej drodze by jakąkolwiek treść wytworzyć albo zrozumieć.
            • kazek100 Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 05.04.11, 13:28
              Wiadomo!

jak ty było gdzieś bodaj u Mleczki? Prezes jest młody, wysoki i przystojny, tylko ruska propaganda nam wmawia, że jest inaczej.

Dawno mnie nikt nie rozbawił tak jak Ty tymi twioerdzeniami o logicznych wywodach prezesa. łubudubu, niech żyje nam prezes naszego klubu!

Podaj przykłady.

Acha, a przede wszystkim podaj mi przykłady wartości reprezentowanych przez człowieka, który jedyne co potrafi, to oskarżać, opluwać i powodować, że my, Polacy - już nie różnimy się w poglądach. My się nie różnimy - to byłoby bardzo dobre - my się nienawidzimy.
              • Gość: jp Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 16:45
                W twojej wypowiedzi nie ma żadnej treści ani argumentów. Jedyny przekaz jest taki, że się ze mną nie zgadzasz (wystarczyło tylko to napisać, po co tyle wody), ale nie piszesz dlaczego.

Ja się odnosiłam wyłącznie do ostatniej wypowiedzi Kaczyńskiego nt. niemieckich inspiracji w tworzeniu na siłę "narodu" śląskiego, i na temat tego jaką potem nagonkę rozpętano.

Otóż nagonka ta jest nagonką samą w sobie, nijak nie odnosi się do rzeczywistej treści wypowiedzi Kaczyńskiego. Nagonka jest czysto polityczna. Bo w nowej bolszewii, w której żyjemy, nie dopuszcza się myśli o możliwości istnienia opozycji. Nie dopuszcza się myśli, że na różne sprawy różni ludzie mogą mieć różne poglądy.
                Taki stan rzeczy jest możliwy dlatego, że większość z nas to toleruje, bo jest oduczona rozumienia znaczeń, ich logicznego łączenia, logicznego interpretowania i łączenia faktów. Ty jesteś tego wybitnym przykładem. Zawsze gdy komentujesz moją wypowiedź to nie odnosisz się do jej treści, nie tworzysz logicznych kontrargumentów, tylko prześlisgujesz się gdzieś po bokach, nadużywasz wytartych hasełek bez znaczenia, stosujesz metodę prześmiewania, itp.

Proponuję ci na początek spokojnie i w skupieniu przeczytać co tak konkretnie powiedział Kaczyński. Zapewne tego nie zrobiłeś, mimo to wierzę, że stać cię na przeczytanie i logiczne przemyślenie wypowiedzi osoby, której nie lubisz. W końcu to najważniejsza osoba w państwie - dlatego bolszewickie media piszą o niej więcej niż o działaniach rządu i prezydenta razem wziętych.

Co do nienawiści, to rzeczywiście została ona rozpętana w mediach w momencie gdy Pis wygrał wybory w 2005. I trwa do dzisiaj przynosząc dewastację życia publicznego w Polsce. Jeszcze kilka lat takich rządów, takiej nienawiści, i Polska będzie wspomnieniem.
                • kazek100 Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 05.04.11, 18:07
                  Nie ma treści? To Twoja subiektywna ocena. Nie ma argumentów? Oczywiście. Ponieważ moja wypowiedź nie miała ich mieć - była prośbą o doprecyzowanie Twojej żałosnie patetycznej, wiernopoddańczej i absolutnie pozbawionej argumentacji wypowiedzi.

OK, podeślij mi linka do jakiegoś średniodługiego tekstu prezesa - podyskutujemy na jego przykładzie. masz przewagę, bo Ty wybierasz.

Ale jeśli już koniecznie potrzebujesz przykładów, to przypomnij sobie "odzyskiwanie mediów" nocą, wyrzucanie z pracy szefa ODNu za jedno zdanie z książki (to akurat Giertych, ale przy pełnej akceptacji prezesa, zresztą Giertycha ktoś powołał), przypomnij sobie, jak obiektywna była TVP 1 w latach 2005-2007 (a może posuniesz sie do takiego aż klamstwa, żeby stwierdzić, że obiektywna była)?

> Ja się odnosiłam wyłącznie do ostatniej wypowiedzi Kaczyńskiego nt. niemieckich
                  > inspiracji w tworzeniu na siłę "narodu" śląskiego, i na temat tego jaką potem
                  > nagonkę rozpętano.
                  • kazek100 Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 05.04.11, 18:17
                    Przepraszam za zbyt szybki enter - kontynuuję:
                    co nazywasz nagonką? Publicsci nie maja prawa byc krytyczni wobec wypowiedzi prezesa? Maja obowiązek go wychwalać? Macie ciągle w rękach media o budżetowym kapitale (Rzepa, a do niedawna kilka innych), więc co - chcielibyście zamknąc usta wszelkim niezależnym od siebie mediom? I Wy macie czelność zarzucać komukolwiek narzucanie "jednej obowiązującej opinii".

Wam wolno bredziś u "układzie" "zdrajcach" "ministrach na usługach obcyhc państw", poseł Mularczyk może obrzucać błotem kogo popadnie na podstawie dokumentów, których nie przeczytał... To jest w porządku, bo przecież wy tylko pytacie, wy tylko poslugujecie się "skrótami myślowymi". Ale gdy to was spotka krytyka, to ocho! podważanie istnienia narodu (tak się sklada, że naród konsekwentnie pokazuje wam w wyborach, że ma was dość - i to mimo waszego wpływu na media publiczne), ucisk polityczny. Przypomin sobie, od jakich wypowiedzi prezes rozpoczął zaraz po wyborach 2005, zrozumiesz, skąd wzięła się niechęc do niego.

Sama na tym forum piszesz o prowadzeniu do upadku narodu, czyli zarzucasz adwersarzom najgorsze intencje, a oczekujesz zrozumienia dla swoich poglądów i szacunku. W skali waszego ideologicznego szaleństwa i kampanmii nienawiści sam sie dziwię, że jesteście przez dyskutantów traktowani tak łagodnie i że nadal ktokolwiek komukolwiek z pisu podaje rękę.

Właśnie czytałem dodatek satyryczny do gazety Polskiej. Można miec poglądy takie i owakie, ale jego styl to jest po prostu szambo. Ja takiego języka nie używam pisząc o prezesie czy Giertychu. Pozyczyc Ci?
                    • lili_marleen Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 05.04.11, 20:39
                      kazek100 napisał:

> ...Właśnie czytałem dodatek satyryczny do gazety Polskiej. Można miec poglądy taki
                      > e i owakie, ale jego styl to jest po prostu szambo. Ja takiego języka nie używa
                      > m pisząc o prezesie czy Giertychu....

Kazek jesteś masochistą? Psychiatrą? Czy może piszesz doktorat, że studiujesz tego typu publikacje? Nie mogłam np zrozumieć ludzi skądinąd porządnych i uczciwych, którzy w za komuny z zapałem oglądali seanse nienawiści i kłamstwa jakie w TV urzadzał Urban na swoich cotygodniowych konferencjach prasowych. Zaczytywanie się w Naszym Dzienniku czy właśnie Gazecie Polskiej do złudzenia przypomina mi tamten syndrom.

Druga sprawa - faktycznie tak jak zwolennicy PiS potrafią obrzucić kogoś błotem, epitetami, wyzwać od Żydów, życzyć rychłego wyjścia przez komin czy nawet zabrać się do rękoczynów, tak u innych nawet tych starych komuchów głosujących na postkomunę czegoś takiego nie ma. Kaczyński mając za sobą taki elektorat trzyma w ręku zardzewiały ale wciąż groźny odbezpieczony granat. Nie znam się na wojsku ale może i z granatami jest tak jak z bronią, która raz do roku ponoć sama strzela. Jakoś mimo mojej całej niechęci do tego polityka nie zyczę mu by ów granat wybuchł mu w rekach.
                      • kazek100 Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 06.04.11, 09:29
                        Pewnie masz rację.

Może bez przesady z tym "zaczytywaniem się" ale zaglądam dość regularnie. Można by powiedzieć, że warto znać argumenty drugiej strony, tyle że najcvęściej z tej lektury nic nie wynoszę poza niesmamkiem, niekiedy poczuciem politowania, czasem wkurzeniem (to gdy np. spojrzę do Rzepy i pomyślę, do jak nędznego poziomu można było doprowadzić niegdyś poważne medium).

ale przynajmniej nikt typu JP nie wmówi mi, że miłośnicy IV RP to uosobienie kultury - atakowanej przez oszalałych z nienawiści zwoleników PO. Je jestem dość niechętny wobec PO, a e przynajmniej czarno na białym widzę, że jest na odwrót.
    • qwardian Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 05.04.11, 04:48
      Musicie się wspierać, bo 3 (słownie: trzech) posłów autonomii na 42 w sejmiku śląskim nie wystarczy wam do wydania październikowego festynu piwnego dla hitlerowskich entuzjastów obrony Cytadeli Poznańskiej, ani wartowników obozowych wieżyczek SS Wachbataillon Totenkopf z pobliskiego Auschwitz...
      • lili_marleen Dzięki za nieoczekiwane wsparcie 05.04.11, 07:48
        Niechcący rozwijając myśl Kaczyńskiego wystarczająco rozjaśniłeś wszystkim o co mu chodzi. No i podbiłeś temat. Dziękuję :)
    • Gość: Hanys Jesteście zdrowo puknięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 08:28
      Prawdziwy mieszkaniec Śląska powie o sobie, że jest Zagłębiakiem a nie Ślązakiem. Ale co wy możecie o tym wiedzieć.
      • Gość: Inox do Hanysa Re: Jesteście zdrowo puknięci IP: *.versanet.de 05.04.11, 09:13
        Jestem bardzo ciekaw Hanysie,kto tu jest totalnie POrabany,skoro bedac pare lat wstecz sluzbowo w Tyskim browarze spotkalem sie z nastepujacym stwierdzeniem szefa dzialu technicznego : tutaj jest Gorny Slunsk a ni POlska ! Az se przysiadlem z wrazenia i POwstania nowej enklawy.Chcesz dalej prowadzic konwersacje na tymot Hanysow piorunie ?! Kai my to som oskardowy karliku ? Znosz fryndzlu co to jezd bobska dupa ? Hihi :-)))
      • lili_marleen Re: Jesteście zdrowo puknięci 05.04.11, 10:04
        Gość portalu: Hanys napisał(a):

> Prawdziwy mieszkaniec Śląska powie o sobie, że jest Zagłębiakiem a nie Ślązakie
        > m. Ale co wy możecie o tym wiedzieć.

I tu się zdziwiłam szczerze. Wszak na Górnym Śląsku o tych z Zagłębia mówią Gorole i nijak mają ich za echt Ślązoków. Nie wnikam głębiej w Wasze regionalne antagonizmy, ale rozumiem, że dla mieszkańca Sosnowca ci z Rybnika czy Zabrza to nieprawdziwi Ślązacy. U nas podobny antagonizm jest wciąż żywy między tymi z Kalisza a mieszkańcami Ostrowa. Granice rozbiorów wciąż tkwią w mentalnosci - mówią nawet, że Pan Bóg ma stare mapy, bo i pogoda jest danego dnia inna.
      • piter_wlkp I oto głos prawdy 05.04.11, 10:08
        Nadskakujecie tym Ślązakom, a wyżej podpisany Hanys pokazuje jakie oni rzeczywiście mają poważanie dla innych
        • kazek100 Re: I oto głos prawdy 05.04.11, 15:36
          Dlatego właśnie napisałem, że zadeklaruję bycie Kaszubem.

Widzisz - jakoś trzeba zareagować na paranoje prezesa.
          • piter_wlkp Re: I oto głos prawdy 05.04.11, 23:30
            > Dlatego właśnie napisałem, że zadeklaruję bycie Kaszubem.
            > Widzisz - jakoś trzeba zareagować na paranoje prezesa.

Nawet paranoik może mieć czasami rację ...
            • lili_marleen Re: I oto głos prawdy 06.04.11, 07:36
              piter_wlkp napisał:

> Nawet paranoik może mieć czasami rację ...

Hmmm.... podzielasz aktualny przejaw paranoi prezesa?
          • lili_marleen Re: I oto głos prawdy 06.04.11, 07:38
            kazek100 napisał:

> paranoje prezesa.

Coś jest na rzeczy:

"...Zespoły paranoiczne są trudne do leczenia z uwagi na brak współpracy i chęci chorego do leczenia, który logicznymi wywodami podkreśla, że to osoby z jego otoczenia są chore, a nie on sam..."
        • kazek100 Re: I oto głos prawdy 05.04.11, 15:38
          PS.

przy okazji - ja tam się nie znam, ale myślałem, że Zagłębiakami to sa ci, co mieszkają w Sosnowcu, a więc nie na Śląsku? Czy przypadkiem nie odpowiadasz na post jakiegoś mocno niedoinformowanego?
          • piter_wlkp Re: I oto głos prawdy 05.04.11, 23:36
            > przy okazji - ja tam się nie znam, ale myślałem, że Zagłębiakami to sa ci, co m
            > ieszkają w Sosnowcu, a więc nie na Śląsku? Czy przypadkiem nie odpowiadasz na p
            > ost jakiegoś mocno niedoinformowanego?

Być może masz rację , najbliższy nam Sosnowiec jest koło Śremu ;)
            A tak poważnie traktuję to ich nazewnictwo z równą powagą jak tożsamość znakowaną szalikami klubowymi
            • kazek100 Re: I oto głos prawdy 06.04.11, 09:15
              piter_wlkp napisał:

> A tak poważnie traktuję to ich nazewnictwo z równą powagą jak tożsamość znakowa
              > ną szalikami klubowymi

A to akurat trafne. napisz to tym w szalikach co bronią Serbii (w Poznaniu) ;-)) .

natomiast nie ma nic złego w tym, żeby lokalni bronili lokalnych spraw. I w tym sensie prezes mogłby się nie wygłupiać.
    • piter_wlkp A nie prościej zadeklarować że jesteś Niemką ? 05.04.11, 10:11
      > oświadczam, że zamierzam zadeklarować w aktualnie od
      > bywajacym sie spisie powszechnym swą narodowość jako śląską.

Szczerość bardziej popłaca, a przyznanie się do niemieckości chyba nie przyniesie Ci wstydu ?
      • lili_marleen Re: A nie prościej zadeklarować że jesteś Niemką 05.04.11, 10:31
        W poprzednim spisie tak zadeklarowałam - choć to nie jest takie oczywiste jak pisał Jacek Kleyff:

"...Dowodem na to moja krew,
        co tak jak wina dwa zmieszane..."

I dalej odnośnie Twego postu:

"...Na nazwy i na znaki sram.
        Nie fetysz granic mnie tu trzyma,
        lecz miejsce i w tych miejscach przyjaźń.
        I w Polsce z tym nie jestem sam.
        Na nazwy i na znaki sram.
        i nigdy z tym nie jestem sam...."

Piter, hast Du mich jetzt ein bisschen verstanden?
        • Gość: Do Lili Re: A nie prościej zadeklarować że jesteś Niemką IP: *.versanet.de 05.04.11, 12:14
          Ja wsisko zroziumialem plosie Pani,tilko ostatnie sdanie nic nie lozumie ! Ci Pani PISie PO negerowsku,jak wujek rene ? Plosie mnie to wytlumaczyc ! POsdrawiam - maly Jasio :-)))
        • piter_wlkp Re: A nie prościej zadeklarować że jesteś Niemką 05.04.11, 13:34
          > Piter, hast Du mich jetzt ein bisschen verstanden?

Rozumieć , rozumieć
          Tyle tych cytatów , niedługo do dyskusji z Tobą będzie potrzebny fakultet z literatury ;)

Pozostaję przy stanowisku , że szacunek dla mniejszości narodowych i regionalnych odrębności nie powinien przesłaniać zdrowego rozsądku, szczególnie gdy te regionalizmy stają się podstawą do jakichś roszczeń.
          • wlodzimierz_nowak Re: A nie prościej zadeklarować że jesteś Niemką 05.04.11, 14:14
            piter_wlkp napisał:
            > szczególnie gdy te re
            > gionalizmy stają się podstawą do jakichś roszczeń.

Przestań myśleć lękiem i wejdź na stronę autonomia.pl gdzie znajdziesz postulaty RAŚ. To normalne postulaty prowadzenia powszechnej w większości krajów UE15 polityki tzw. Europy Regionów, do czego regiony muszą mieć trochę samodzielności. Standard europejski.
            • Gość: koszerna klamie Re: A nie prościej zadeklarować że jesteś Niemką IP: *.itelligence.pl 05.04.11, 14:49
              > . Standard europejski.

Fatalna rekomendacja :)
            • piter_wlkp Rozsądek przede wszystkim 05.04.11, 15:40
              Doskonale rozumiem , że istnieją liczne instytucje europejskie , których sensem istnienia jest produkcja wzniosłych deklaracji i dokumentów niekoniecznie pasujących do rzeczywistości.
              Zwyczajnie nie ma takiego czegoś jak standard europejski, bo inaczej to wygląda w niemieckich landach czy różnojęzycznych kantonach Szwajcarii, a inaczej w Ulsterze czy Kraju Basków. W każdym z tych miejsc istnieje mniej lub bardziej trwała równowaga, wypracowana drogą sporów i kompromisów.
              I podobnie tutaj , o istnieniu autonomi bądź nie , powinny decydować zdroworozsądkowe argumenty i troska o nasze wspólne interesy .
              Wielką sztuką i wartością samą w sobie , jest niepodsycanie regionalnych antagonizmów i wrogości , krótki przegląd stron autonomia.pl , pokazuje że ta postawa często jest obca zwolennikom śląskiej autonomii.
              • wlodzimierz_nowak Re: Rozsądek przede wszystkim 05.04.11, 16:48
                piter_wlkp napisał:
                > Zwyczajnie nie ma takiego czegoś jak standard europejski, bo inaczej to wygląda
                > w niemieckich landach czy różnojęzycznych kantonach Szwajcarii, a inaczej w Ul

Powinienem był użyć słowa "niemalże". oCzywiście, że nie ma dekretyzacji. Jednak nawet Francja odeszła od stosowanego dzisiaj w Polsce centralizmu. Do tego ta niespójność systemów w Polsce (ciasto francuskie wymieszane z czarnym chlebem) niesie za sobą kuriozalne komplikacje, jak choćby luki właśnie w zdroworozsądkowej warstwie sterowania.

> I podobnie tutaj , o istnieniu autonomi bądź nie , powinny decydować zdroworozs
                > ądkowe argumenty i troska o nasze wspólne interesy .

Zgadza się. Nie ma argumentu na rzecz powstrzymywania dążenia obywateli do zajmowania się swoimi sprawami niżej. Polska jest tak bardzo zróżnicowana, że możliwość stanowienia prawa w wielu kwestiach dodała by poczucia sprawczości.

> Wielką sztuką i wartością samą w sobie , jest niepodsycanie regionalnych antago
                > nizmów i wrogości , krótki przegląd stron autonomia.pl , pokazuje że ta postawa
                > często jest obca zwolennikom śląskiej autonomii.

Można ich zrozumieć. Od 20 lat bardzo wielu Polaków liczyło na samorządność. Pierwszym ruchem były gminy. Potem powiaty i województwa były 7 lat blokowane. Potem zwiększenie uprawnień województw i przesunięcie obowiązków i środków oraz autonomizacja zostały zamrożone po przejęciu rządów przez SLD, PiS i PO. Rozczarowanie Polską z wielu stron narasta. Nie jesteśmy monolitem gotowym żyć na jedno kopyto.
    • Gość: koszerna klamie lili, podle bydle z ciebie IP: *.itelligence.pl 05.04.11, 14:47
      Jesli ktos wyrzeka sie swojej narodowosci - jaka by ona nie byla - to jest zwyklym podlym bydleciem.
      To tak, jakby w celu zrobienia komus na zlosc wyrzec sie swojej matki.
      Takie osoby nie zasluguja by zyc w spoleczenstwie, sa wrzodem na zdrowym organizmie Narodu.

Slowem: wypi***alaj!
      • kazek100 Re: lili, podle bydle z ciebie 05.04.11, 15:40
        "wrzód na zdrowym organizmie narodu."

- no cóz, stary hitlerowski język. Nie da się zaprzeczyć.

Czy może nie powinienem odpowiadac niezalogowanemu trollowi? To gdzie jest admin?
    • renepoznan Co Wam odwaliło z tymi Ślązakami. 05.04.11, 16:20
      Czy na złość Kaczorowi uznacie, ze istnieje Naród Ślaski?
      Zwracam uwagę, zew polskim porządku prawnym nie funkcjonuje naród śląski, co jednoznacznie przesądził Sąd Najwyższy. Nikt tej decyzji nie uchylił.
      Kaczyński z zwykłą sobie skutecznością promuje tych których nie lubi i dołuje swoich ale już nie przesadzajcie.
      Bo wrzasnę, ze istnieje naród Wielkopolski. I PIS zacznie mnie promować - krytykując i podejrzewając o opcję niemiecką a może nawet i żydowska. :):)
      Nie dajcie się robić w konia durnym politykom i nie skaczcie jak oni Wam zagrają.
      • qwardian Re: Co Wam odwaliło z tymi Ślązakami. 05.04.11, 16:42
        renepoznan napisał:

> Zwracam uwagę, że w polskim porządku prawnym nie funkcjonuje naród śląski...

Chyba spod Przemyśla, bo stamtąd pochodzi dziadek Gorzelika, postać dość znana na Śląsku. Albo jego żona prosto z miasta Łodzi....

- Jego dziadek się w grobie przewraca - wzdycha Tadeusz Kijonka, poeta i pisarz. W Sali Portretowej redakcji miesięcznika "Śląsk" w Katowicach, którego Kijonka jest redaktorem naczelnym, spogląda na nas z portretu dziadek Gorzelika Zdzisław Hierowski.

Hierowski był jednym z najwybitniejszych krytyków i historyków literatury mieszkających na Śląsku. Urodził się w 1911 r. pod Przemyślem. Kiedy przyjechał na Śląsk z rodzicami, miał 11 lat. Ukończył polonistykę w Krakowie, po studiach wrócił do Katowic i zaprzyjaźnił się z Wilhelmem Szewczykiem. Napisał m.in. "25 lat literatury na Śląsku (1920-1945)" i "Życie literackie na Śląsku w latach 1922-1939", tłumaczył też na polski literaturę czeską. Fascynował go polski romantyzm.

Jerzy Gorzelik ma własny pogląd na polską literaturę: - "Dziady" Mickiewicza to grafomania i chora koncepcja polityczna. Wolę niemieckojęzycznego poetę spod Raciborza Josefa von Eichendorffa. To poeta uniwersalny, a jednocześnie zakorzeniony w swojej ojczyźnie - Śląsku. (...)
    • gra_planszowa Re: Wszyscy jesteśmy Ślązakami 05.04.11, 16:40
      Nadepnął Kaczyński na żmiję ! Zaszeleściło, zasyczało, i okazało się że żmija jest!! A tak bardzo starała się ukryć. Wielkie brawa dla Jarosława Kaczyńskiego !! Wywołał żmiję "do odpowiedzi" !
    • negrar Polska Rzeczpospolita Federalna 05.04.11, 21:19
      Polska ma miejsce urodzin w Poznaniu, ale federacja jest potrzebna.
      • qwardian Re: Polska Rzeczpospolita Federalna 05.04.11, 22:27
        Polska jest jednolita religijnie i narodowo (Ruch autonomiczny na Śląsku to 6 procent i 3 posłów na 42 miejscowy sejmik), nie to co podzieleni Niemcy wyznania katolickiego i protestanci. Ogólnie w państwach bardzo podzielonych etnicznie i religijnie powinien obowiązywać system kantonów szwajcarskich...
        • negrar Re: Polska Rzeczpospolita Federalna 05.04.11, 22:39
          qwardian napisał:

> Polska jest jednolita religijnie i narodowo (Ruch autonomiczny na Śląsku to 6 p
          > rocent i 3 posłów na 42 miejscowy sejmik), nie to co podzieleni Niemcy wyznania
          > katolickiego i protestanci. Ogólnie w państwach bardzo podzielonych etnicznie
          > i religijnie powinien obowiązywać system kantonów szwajcarskich...

Cię pierdyknęło? Niemcy są podzieleni narodowo? Austriacy pewnie też? I w Austrii mają sześć religii. A Włosi? Ci to są podzieleni, jak gadają to się zawsze kłócą, ale przy kolacji wszyscy jedzą aż się uszy trzęsą. Ale federacje mają. Więc nie dobieraj argumentów z kapelusza. I nie pitol, że Polska jest jednolita religijnie, bo połowa jest niewierzących.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka