Dodaj do ulubionych

Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana?

IP: *.icpnet.pl 04.05.04, 23:21
przecież o to chodziło żydom, aby wykupic dobre polskie przedsiebiorstwa i je
zamknąć, Dzieki solidarności wdepnęlismy w to ...o
Obserwuj wątek
    • Gość: redek Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.nestle.pl 05.05.04, 06:50
      To właśnie dziękizakładowej Solidarności Goplana jeszcze funkcjonuje.
      • Gość: Pracownik Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.nestle.pl 18.06.04, 06:35
        Przecież solidarność w naszym zakładzie liże tyłek nestle aż im uszy się trzęsą
        • Gość: obserwator Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.nestle.pl 18.06.04, 09:58
          jeżeli solidarność w twoim zakładzie liże tyłek nestle aż im uszy się trzęsą
          napisz co ty robisz
        • Gość: gej Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.nestle.pl 18.06.04, 12:56
          ty mi zrobisz laske
      • Gość: kOR Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 18.06.04, 22:43
        SOLIDARNOŚĆ SIURA NA PRACOWNIKÓW. CHODZI IM TYLKO O ZBOCZONĄ POPULARNOŚĆ I
        WŁASNE DUPY!!!!
    • Gość: Solidaność zakład. Panie Stanisławie. Solidarność istnieje w byłym IP: *.nestle.pl 05.05.04, 08:03
      polskim zakładzie Goplana przy ul. Św.Wawrzyńca 11 od maja 1997r. Zakład
      sprywatyzowano w lutym 1994r.Uważam , że sama nazwa "Solidarność" nie jest
      winna temu , kto kupił ten zakład.To ludzie, decydowali o moim losie ilosie
      moich wspólpracowników.Sama nazwa Nestle też nie jest winna tej sytuacji w
      jakiej jesteśmy, my pracownicy tego koncernu.To ludzie którzy mają ogromne
      pieniądze i wpływy decydują o naszych losach.Jeżeli my Polacy nie pomożemy
      sobie to nikt nam nie pomoże.
      Kontakt-061-8467385 - Dariusz Skrzypczak Solidarność Zakładowa.
      • Gość: Z innej firmy Re: Panie Stanisławie. Solidarność istnieje w był IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.04, 09:26
        Ponadnarodowe koncerny kupują tylko rynek zbytu i znaną nazwę.Widział Pan aby
        Nestle,Kraft coś wymyśliły? Łatwiej kupić gotową markę np.lody Schoeller i
        zmienić logo.Wymienili Wam maszyny? Chyba nie,więc można było się spodziewać,
        co dalej się będzie działo...
        • Gość: incognito Re: Panie Stanisławie. Solidarność istnieje w był IP: *.nestle.pl 05.05.04, 10:44
          Jak to określił nasz zakładowy filozof: "Trzeba spierdalać z pokładu statku
          zanim szczury zaczną uciekać".

pracownik
      • Gość: StanisławMackowiak Re: Panie Stanisławie. Solidarność istnieje w był IP: *.icpnet.pl 05.05.04, 11:20
        Chwała wam za obronę miejsc pracy, ale mi chodzilo o zryw solidarnosciowy,
        którego sam byłem uczestnikiem w latach 80-siatych. to miał byc koniec raz na
        zawsze komuny i koleżków a cóz się stało. Koleżkowie spod sztandarów
        solidarnosciowych -geremek, mazowiecki i inni im podobni wyprzedali nasz kraj
        pozostawiajac smutek i bezrobocie. Miał być kraj sprawiedliwości społecznej i
        równości a wystarczy przeczytac najnowszy numer NIE, jak to na koniec
        urzędowania Myller ( facecik nie wypowiada literki I) odpuścił potężnym
        zakładom papierniczym w Kwidzyniu -własność kapitału amerykańskiego miliony
        złotych podatku- na zawsze! To o to walczyła solidarność? Gorąco pozdrawiam
        Stanisław Mackowiak 695 61 77 27
        • Gość: Kolega z SB Stasiu podaje swój telefon prostytutkom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 12:13
          Pan Mackowiak podaje swój telefon na lewo i na prawo 695 61 77 27. Czy ja się
          nie przewidziałem. Stasio uczestniczył w zrywie solidarnościowym w 1980 roku?
          Jako kto? Chyba SBek!
          • Gość: StanisławMackowiak Re: Stasiu podaje swój telefon prostytutkom IP: *.icpnet.pl 05.05.04, 14:12
            Właśnie o tym pisałem, żeby urwać łeb hydrze, komuchom, sb-kom i im podobnym,
            Nie byłem i nie jestem sb-ekiem ty głupku
            • Gość: Kolega z SB Re: Stasiu podaje swój telefon prostytutkom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 13:08
              Uderz w stół a nożyce się odezwą. Stasiu się zdenerwował? Nie możliwe. Dotąd to
              on innych denerwował! Wpadnij kiedyś do nas na wódeczkę, powspominamy dobre
              czasy PRL-u. I nie wypieraj się kolegów!
        • Gość: Incognito Re: Panie Stanisławie. Solidarność istnieje w był IP: *.nestle.pl 05.05.04, 14:25
          J. Urban, NIEEEEEEEEEEEEEE!!!!!
        • Gość: JaJo Re: Panie Stanisławie... IP: *.ce.put.poznan.pl 06.05.04, 16:25
          Prywatyzacja nastapila w 1994 roku, a wiec za rzadow postkomunistow. Niestety
          partie postsolidarnosciowe roztrwonily zaufanie i do wladzy wrocili kolesie.
          Osobiscie nigdy nie glosowalem za komuna czy poPZPRowskimi klonami, a wiec nie
          popieram rowniez ich dzialan; popieram natomiast prawo obywateli do wybrania
          takich reprezentantow jakich chca.
          Kupujac slodkie sprawdzam gdzie zostalo wyprodukowane (niektore firmy to pisza)
          i jaka to firma - dopoki w sprzedazy beda batoniki z logiem Goplany
          wyprodukowane w Poznaniu - bede je kupowal, jezeli znikna - to sa w okolicy
          inne firmy produkujace smaczne lakocie.
      • Gość: z NowejLewicy trzeba ogłosić bojkot firmy NESTLE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 12:59
        jak chcą przenieść produkcję i likwidować miejsca pracy w Poznaniu, niech się
        wynoszą także z dystrybucją swoich produktów. proponuję ogłosić akcję bojkotu
        NESTLE. niech żaden Poznaniak nie kupi nic z tym znakiem, dopóki nie
        zrozumieją, że nie jesteśmy tylko po to by nabijać kabzy cwaniakom.
        • t.o.m.e.k bojkot firmy NESTLE? 05.05.04, 13:14
          Gość portalu: z NowejLewicy napisał(a):

> jak chcą przenieść produkcję i likwidować miejsca pracy w Poznaniu, niech się
          > wynoszą także z dystrybucją swoich produktów. proponuję ogłosić akcję bojkotu
          > NESTLE. niech żaden Poznaniak nie kupi nic z tym znakiem, dopóki nie
          > zrozumieją, że nie jesteśmy tylko po to by nabijać kabzy cwaniakom.

Rozumowanie typowe dla lewaków z "Nowej Lewicy"... Paru krzykaczy w Poznaniu
          nie będzie kupować produktów Nestle, to się koncern zawali...
          Inna rzecz, że ja nie kupuję czekolad Goplany, a to dlatego, że od dłuższego
          czasu obniżona została ich gramatura ze 100 na 90 (a ostatnio nawet na 85)
          gramów. Cena oczywiście pozostała ta sama.
          A jeśli szukać tu winnych, to nie jest nim Nestle, które po prostu zgodnie z
          zasadami rachunku ekonomicznego wykorzystuje sytuację, jaka została im
          stworzona w momencie podpisywania umowy prywatyzacyjnej. Należałoby
          przypomnieć, jakie były tam warunki i kto z poznańskiej strony za doprowadzenie
          do tego wrogiego przejęcia odpowiada. Bo niewątpliwie jest to typowy przykłąd
          wrogiego przejęcia, tylko rozłożony w czasie - w odróżnieniu od przypadku firmy
          SAN, którą Danone rozwalił w parę tygodni.
          • Gość: znajomek Re: bojkot firmy NESTLE? IP: *.echostar.pl 05.05.04, 14:26
            Szanowny Panie. Rachunek ekonomiczny w wykonaniu koncernu Nestle polega na
            oskubaniu wwszystkiego i wszystkich. Koncern ten posuwa się do kłamstw, oszustw
            i stosowania wszelkiego rodzaju chwytów aby tylko osiągnąć swój cel.Dlaczego
            oszukano pracowników w 1994r , obiecując wspaniałe zarobki,zwiększenie
            zatrudnienia, zwiększenie asortymentu itp.? Oszukano dlatego aby Nestle
            uzyskało zgodę pracowników na prywatyzację. Stosowanie takich metod nie ma nic
            wspólnego z rachunkiem ekonomicznym. Czyżby złodziej kierował się też takim
            rachunkiem?.Gratuluję wnikliwej oceny sytuacji.
            • Gość: Pozhoga Re: bojkot firmy NESTLE? IP: *.crowley.pl 12.05.04, 14:51
              Sprawa jest jasna - tak się kończy prywatyzowanie
              przez urzędników i związki zawodowe, czyli ludzi
              z zasady niekompetentnych w zakresie zarządzania
              przedsiębiorstwem (sam Pan dokumentuje niekompetencję
              związkowców pisząc, że dali się oszukać).

W branży dóbr szybkozbywalnych zasada jest prosta -
              liczy się marka, moce produkcyjne nie są nikomu
              potrzebne, bo produkować można wszędzie. Podobnie
              skończy się sprawa z Amino, ongiś spółką koncernu
              Bestfoods, obecnie zaledwie oddziałem Unilevera -
              marka Amino zostanie, produkcja będzie szła np.
              w Rumunii.

T.O.M.E.K. ma rację w sprawie Goplany (co do SANu
              - nie mam zdania, nie znam sprawy).

Pozdrawiam,
          • Gość: Rzeszowianin Re: bojkot firmy NESTLE? IP: *.rzeszow.um.gov.pl / 195.117.156.* 12.05.04, 13:15
            W parę tygodni to ktoś kiedyś jak jeszcze byłeś malutki rozwalił ci psychikę co
            powoduje że permanentnie pozostajesz w błogim stanie otępienia powszechnie
            zwanym głupotą.
            Danon San uratował a nie zniszczył. Poprzedni koncern do którego należał
            Jarosławski zakład po prostu zbankrutował i to nie tylko w Polsce ale
            generalnie. Danone go po prostu kupił żeby ratować bankruta. Tym sposobem stał
            się właścicielem m in. Sanu.
            Mógł sprawę zlać i zamknąć fabrykę bo jest firmą która ma przynosić dochód a
            nie rozwiązywać problemy społeczne. Pozostawił jednak maszyny znalazł inwestor
            a ci którzy musieli z zakładu odejść dostali sowite odprawy.
            Mam nadzieję że wszystkie Podkarpackie firmy będą tak „rozwalane”.
            • t.o.m.e.k Re: bojkot firmy NESTLE? 12.05.04, 14:10
              > W parę tygodni to ktoś kiedyś jak jeszcze byłeś malutki rozwalił ci psychikę
              co
              >
              > powoduje że permanentnie pozostajesz w błogim stanie otępienia powszechnie
              > zwanym głupotą.

Czy to jest przykład obowiązującego w Galicji standardu wypowiedzi?

> Danon San uratował a nie zniszczył.
              CIACH
              > a ci którzy musieli z zakładu odejść dostali sowite odprawy.
              > Mam nadzieję że wszystkie Podkarpackie firmy będą tak „rozwalane”.

Oczywiście - przez kilka lat po sprzedaży Goplany w Poznaniu też wszystkim się
              wydawało że nic już lepszego nie może tej firmy spotkać. Szczęśliwi byli
              wszyscy i z tej radości nie zauważyli, że po drodze Nestle wykonało jakąś
              machloję z akcjami. A potem stopniowo przenosiło produkcję to tu, to tam,
              ograniczało ją, wycofywało stare marki i wprowadzając własne. Aż było już za
              późno. To znaczy za późno było już w momencie podpisywania umowy
              prywatyzacyjnej. A Nestle zrobiło swoje i w tej chwili fabryka z ponad 100-
              letnią tradycją dokonuje swych dni...
              Nigdzie nie jest więc napisane, że szybciej czy później coś podobnego nie
              nastąpi w przypadku firmy San. Myślę, że raczej szybciej niż później - a Twoja
              gwałtowna reakcja i adres, spod którego nadajesz swoje pochwalne pienia na
              cześć firmy Danone (bo tak to się pisze, wiesz?) daje tylko do myślenia...
              • Gość: Ibaf Re: bojkot firmy NESTLE? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 14.05.04, 18:22
                Brawo stary! Rzeszowianin robi z Ciebie głupa a Ty mu zarzucasz że źle napisał
                nazwę firmy. Ale go wyhaczyłeś!
                P.S. Czepianie sie jego adresu to już kompletna niedorzeczność!!!
              • Gość: Rzeszowianin Re: bojkot firmy NESTLE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 20:23
                Nie mam pojęcia o co chodzi ci z tym adresem i gwałtowna reakcją. Wyprzedzając
                twoje domysły nie mam nic wspólnego z żadną ze stron konfliktu. Nie jestem też
                żydem ni masonem polujacym na majatek narodowy.

Jeśli cię dobrze rozumiem to sprawę postrzegasz tak :
                Danone co prawda zachowuje sie w porzadku ale w końcu jak nestle i tak zacznie
                kombinować.

Idąc za twoim tokiem myślenia powinno się wszystkich mężczyzn zamknąć w
                więzieniach bo mają "aparaturę" pozwalajacą dokonać gwałtu. Jakiś facet okazał
                się gwałcicielem wieć zgodnie z twoimi założeniami, inni tylko czekają na
                okazję żeby zrobić to samo.

Z tego co donosi prasa podkarpacka Danone nie jest już właścicielem SANU
                sprzedali całą fabrykę polskiej firmie z branży ciastkarskiej. Polski inwestor
                dogadał się ze związkami, zaakceptował pakiet socjalny i obiecał dofinansować
                fabrykę. Danone nie ma już tam nic do gadania. Jest poza sprawą.

Mam nadzieję że tym razem podoba ci się mój adres.
                Cze

P.S. Co ty biedaku teraz poczniesz napisałem Danone poprawnie a ty straciłeś
                argument w dyskusji. Merytoryka górą ;-)

• Gość: Maryś Re: trzeba ogłosić bojkot firmy NESTLE IP: *.tele2.pl 05.05.04, 17:09
          Jestem z tobą. Zniszczmy NESTLE!!!!!! Niech im sie koncern zawali
          • Gość: z NowejLewicy Bojot NESTLE!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 12:31
            Na Zachodzie akcje bojkotowe to nic nadzwyczajnego. Jednego, czego prócz spadku
            sprzedaży boją się koncerny jest negatywna reklama. Jeżeli zagrożona jest ich
            marka często się uginają, przykładów trochę można wskazać. Tymczasem
            przedstawiciel Nestle wypowiadał się niedawno w jednej z gazet, że Polacy do
            akcji bojkotu nie dorośli. Taka buta jest zresztą typowa dla szefów
            międzynarodowych firm, dla których dobro społeczności lokalnych nic nie znaczy.
            Jajważniejsza jest kasa, nawet jeżeli po tych "inwestorach" pozostaje ugór i
            spalona ziemia. tylko bojkot!
            • Gość: POLACY Re: BOJKOT NESTLE!!!!!!! IP: *.nestle.pl 17.06.04, 17:45
              BOJKOT
              GOPLANA ZAMIAST NESCAFE

PIKIETA NA POZNAŃSKIM STARYM RYNKU
              UL. STARY RYNEK 53 / 54
              ( U WYLOTU ULICY WODNEJ )
              27 CZERWCA 2004R, GODZ.1200
              LICZYMY NA WAS

LICZYMY NA POMOC W INNYCH MIASTACH NA ZWYKŁĄ LUDZKĄ SOLIDARNOŚĆ
              KAWIARENKI CAFE NESCAFE W KRAJU
              BYDGOSZCZ UL.FODORSKA 141
              WROCŁAW UL. KAZIMIERZA WIELKIEGO 19 / 23 - KINO HELIOS
              WROCŁAW UL. WIĘZIENNA 7 / 2 RÓG NOŻOWNICZEJ
              GDYNIA UL. ŚWIĘTOJAŃSKA
              SOPOT UL. BOHATERÓW MONTE CASSINO 61
              KRAKÓW UL. SZEWSKA
              ZAKOPANE UL. KRUPÓWKI 34
              WARSZAWA UL. NOWY ŚWIAT 19
              WARSZAWA UL. GLEBOCKA 15 - CENTRUM HANDLOWE - TARGÓWEK
              WARSZAWA UL. SZWEDZKA 3 - CENTRUM TANKI TANKI
              WARSZAWA UL. JUBILERSKA 1 / 3 - KING CROSS
              WARSZAWA UL. POWSTAŃCÓW ŚLĄSKICH 126a - CINEMA CITY BEMOWO
              WARSZAWA UL. MARSZAŁKOWSKA 56 - MARSZAŁKOWSKA
              WARSZAWA 12 - GALERIA MOKOTÓW

NIECH NAS ŁĄCZĄ W TYM DNIU HASŁA:
              ŻĄDAMY WIĘKSZEGO SZACUNKU DLA NASZEJ PRACY, DOROBKU I TRADYCJI !!!!
              NAJPIERW LUDZIE POTEM ZYSKI !!!!
              • Gość: KOR Re: BOJKOT NESTLE!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 17.06.04, 22:49
                internauci. Zważcie że za waszym wołaniem 1000 ludzi może stracić
                pracę!!!!!!!!!!! Zgłębcie problem a potem podłączajcie się pod akcję SOLIDARYTY
                i bezmózgowym przewodniczącym.
                • Gość: redek Re: BOJKOT NESTLE!!!!!!! IP: *.nestle.pl 18.06.04, 11:59
                  Już nas nie ma 1000 osób. Ile chamie dostajesz za puszczanie tych informacji?!
                  • Gość: KK Re: BOJKOT NESTLE!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 18.06.04, 17:33
                    może i nie ma 1000 osób , pracowników jest 750 , no a te firmy które pracują
                    dla nas nie tylko na wawrzyńca są też drukarnie , zakłady produkujące dla nas
                    pólprodukty firmy marketingowe to będzie ponad 1000 osób .
                • Gość: redek Re: BOJKOT NESTLE!!!!!!! IP: *.nestle.pl 18.06.04, 12:08
                  Niech nikt się nie odzywa, niech nikt nie podnosi głowy,bo możemy stracić
                  pracę.Został nam tylko honor. Ci którzy są przeciwni bojkotowi są w karmniku
                  NESTLE. Jak się dupa pali to się odzywają!!!!.
                  • Gość: aa Re: BOJKOT NESTLE!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 18.06.04, 17:26
                    Decyzja o zamknięciu Goplany nie zapadła więc po co ta pikieta??
                • Gość: AA Re: BOJKOT NESTLE!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 18.06.04, 17:28
                  a może obok będziemy bojkotować za nestle?? co wy na to
          • Gość: AA Re: trzeba ogłosić bojkot firmy NESTLE IP: *.icpnet.pl 18.06.04, 17:30
            a ile osób znowy zostanie bez pracy?
    • Gość: malt zydom? IP: *.au.poznan.pl / *.au.poznan.pl 05.05.04, 13:51
      no nic tylko pogratulować poziomu intelektu!!!Coraz częściej sobie myślę o
      eksterminacji takich ludzi - co Ty na to?
    • Gość: kawasaki Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.echostar.pl 05.05.04, 14:36
      Jestem pracownicąGoplany. Moje dzieci wychowuje ulica. Samotnie wychowuję ich
      dwoje. Pracuję w Goplanie 15 lat.Teraz wywożą mnie co jakiś czas do KARGOWEJ -
      100 KM OD POZNANIA do pracy. Zajmuje mi to 14 godz. Nikt się nie martwi o moje
      osobiste życie. A pracownicy dojeżdżający co dzień z Leszna?. Symbol NESTLE
      którym jest gniazdko ptaka spowoduje iż kupę sobie procę.
      • Gość: kk Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 18.06.04, 17:24
        JA TEŻ JESTEM PRACOWNIKIEM GOPLANY UWAŻAM ,ŻE LEPSZA JEST PERSPEKTYWA JEŻDZENIA
        DO KARGOWEJ , NIZ NP URLOP BEZPŁATNY .WSZYSTKIM JEST CIĘŻKO ALE JEŻELI KTOŚ Z
        PRACOWNIKÓW PÓJDZIE NA DEMONSTRACJE TO CO PANI MYŚLI ŻE NIE BĘDZIEMY JEŻDZIĆ DO
        KARGOWEJ CO TYM DZIAŁANIEM ZDOBĘDZIEMY ???
        • Gość: KOR Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 18.06.04, 23:05
          NA RAZIE JEŻDZISZ I CHWAŁA TOBIE. JETSEŚMY OTOCZENI TAKĄ A NIE INNĄ
          RZECZYWISTOŚCIĄ. A JEŻELI ZABRAKNIE TAKICH JAZD PO TEJ PIKIECIE TO CO> KOMU
          NAPLUJESZ W TWARZ? TA PIKIETA TO ZARŻNIĘCIE FABRYKI, NIE MA PRZESŁANEK O
          ZAMKNIĘCIU FABRYKI A WIĘC SOLIDARNOŚĆ WYWOŁUJE BOJKOT PRZECIW TWOJWJ PRACY ,
          TWOJEMU JEŻDZENIU DO KARGOWEJ I PRZECIW TYM PRODUKTOM , KTÓRE CIĘZKO
          PRODUKUJESZ.ZA CHWILEMOŻESZ JUŻ BYĆ WOLNĄ I NIC NIE PRODUKOWAĆ I BYĆ
          SZCZĘŚLIWYM CZŁOWIEKIEM. O TO CHOCI TYM POPIR....EŃCO Z POD ZNAKU KOMUNO-
          SOLIDARNOŚCI>
    • Gość: spinacz Wzywam do konsumenckiego bojkotu wyrobów Nestle. IP: *.parp.gov.pl / 62.233.205.* 05.05.04, 16:35
      Nie rozumiem w czym problem. Marka Goplany ma sens wyłącznie w Polsce, gdyż
      poza granicą nic nikomu nie mówi. Wystarczy zwykły konsumencki bojkot produktów
      wytwarzanych na Węgrzech i w Czechach by przeniesienie produkcji stanowiło
      całkowicie nieracjonalną decyzję. Wystaczy zmobilizować paru ludzi, otworzyć
      komitet obrony fabryki, nagłośnić sprawę, wezwać do bojokotu. Naprawdę nie
      musimy się godzić na taką politykę danej firmy. Rozumiem, że z perspektywy
      Poznania, Goplana ma wartość również sentymentalną, ale inne firmy wytwarzają
      równie dobre słodycze. Można sporo uzyskać w taki sposób - jako przykład podam
      Jarosław i Danone.
      Pozdrawiam
      • Gość: Poznaniak Re: Wzywam do konsumenckiego bojkotu wyrobów Nest IP: *.tele2.pl 05.05.04, 17:07
        Masz racje kolego. Ja od dłuższego czasu nie kupuje Goplany. Pier.dole te
        Nestle, i nigdy w życiu nie zjem zadnego produkty z ich marką. Mamy w Poznaniu
        lepsze firmy, np Terravita, ktore należałoby zacząć popierać!!! Rozumiem
        politykę ekspansji i koncetracji produkcji firmy nestle ale mnie to cholernie
        wkurnia!!! Precz z Nimi!!!!!!! BOJKOTUJMY
      • Gość: redek Re: Wzywam do konsumenckiego bojkotu wyrobów Nest IP: *.echostar.pl 05.05.04, 18:47
        Prdukty wtwarzane w Czechach lub na Węgrzech produkowane są pod logiem Goplany.
        Mało który konsument doczyta się informacji pisanej malutkimi literami o
        miejscu faktycznej produkcji.
        • Gość: KOR Re: Wzywam do konsumenckiego bojkotu wyrobów Nest IP: *.icpnet.pl 05.05.04, 20:42
          Trzeba czytać dokładnie bo może okazać się że wyroby produkowane są w Afryce ,
          Rumunii czy na Ukrainie a to nie jest wszystko jedno. Niw wiadomo czyje i jakie
          ręce i w jakich warunkach były tam produkowane.
    • Gość: K.O.R. Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 05.05.04, 20:38
      Przeczytałem wszystkie opinie.Wszystkie (niestety) zawierają racje. Czy bojkot
      wyrobów Nestle czy innego Potwora (Danone,Coca ,Kraft..)? Nie. Tego rodzaju
      koncerny-Nestle przoduje-to Goliaty. Nestle-ok.400 fabryk na całym Świecie
      gdzie stale występuje ruch w interesie-sprzedaż wyeksploatowanych przez siebie
      fabryk i kupno nowych. Pazerność na zysk oraz budowanie swojej wielkości każdym
      kosztem to główna cecha a to zaprowadziło ten koncern i kudzi nim rządzący do
      skrajnej megalomanii i dalej , do budowy Zarządu Świata-Zarządu Globalnego. W
      normalnym działaniu to obrzydliwa hipokryzja. Na sztandarach gniazdo
      symbolizujące rodzinę -tylko kto w tym gniazdku siedzi?Kierownictwo i
      strategiczni akcjonariusze. Dla tego koncernu liczy się człowiek. Tak to prawda
      tylko cynicznie wykorzystywana. Przecież bez człowieka , robotnika , bez
      wyzysku szeroko pojętego , bez mobbingu , bez zarządzania autorytarnego-
      wielkości i zasobności skarbców tych Koncernów by nie było. Jest jedna słaba
      pięta-WIZERUNEK , który raz napiętnowany ( szczególnie w Polsce i w oczzach
      Polaków ) odbudowywać można przez wieki. Więc kiedy nadeszłaby ta ostateczna
      chwila dla fabryki w Poznaniu ,to zaprosić należy wszystkich poznaniaków i
      wielkopolan- tych , którym zależynma polskości , którzy jeszcze znają słowo
      potriotyzm i solidarność międyludzka , by mogli być świadectwem i świadczyć
      przed innymi i na wiele pokoleń jak znikłaby fabryka budowana w 1912r. przez
      braci Wilkońskich , Rodzinę Kanoldów , gdzie udziałowcami byli Samarzewski ,
      Hipolit Cegielski, Jackowski i inni wielcy patrioci którzy budując fabrykę
      Goplana dawali czynny opór zaborowi pruskiemu.
    • Gość: Kasia Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.05.04, 21:56
      Szkoda, zawsze lubiłam czekolady Goplany.
      • Gość: AA Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 18.06.04, 17:18
        DLACZEGO LUBIŁAM PRZECIEŻ JESZCZE GOPLANY NIE ZAMKNELI. MOŻNA KUPOWAĆ CZEKOLADY
        GOPLANY
    • Gość: poznaniak Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 06:33
      A co na to Pan Senator, który jako Wojewoda przyczynił się do prywatyzacji
      Goplany?
      • Gość: guerra Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 11:15
        Mamy efekty super korzystnych prywatyzacji....

Poznań już stracił na tym parwie wszytsko co mógł stracić...

Póki jeszcze siła robocza u nas nie jest za droga ostało sie paru "inwestorów"
        ale jak to ulegnie zmianie to.....

Cholernie żal niemal 100-letniej tradycji. Nie tylko miejsca pracy się liczą.
        Straciliśmy markę kojarzoną z Poznaniem od niemal wieku. Tak właśnie
        sprzedajemny się wszyscy- My cały polski naród...
        • Gość: Pamiętliwy Stachu Mackowiak znów węszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 23:51
          Kochani uważajcie na Stacha. To niebezpieczny człeczyna, kabel i donosiciel.
          Podobno ostatnio wciela sie w rolę niejakiego Oszołoma z Radia Maryja, żeby
          troche poirytowąc ludzi na forum. Chcesz stracić pieniądze, rodzinę i zdrowie?
          Zaufaj Staśkowi M.
    • Gość: fredrus Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.239.204.31.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 12.05.04, 16:50
      Szkoda mi Goplany. We Wroclawiu, na przeciw moich okien, w rynku byl sklep
      firmowy Goplany. Cieszyl sie wielka popularnoscia wsrod Wroclawian. Zal, ze
      jeszcze jedna polska wielka marka znika.

fredrus
      • Gość: Zgwałcona Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 22:01
        Ja jestem wstanie poświęcić nawet Goplanę, jeśli tylko Stachu Mackowiak byłby
        ukarany. Kreatura jedna i palant do tego.Bawidamek i erotoman. Nie zapomnę mu
        tego, jak mnie potraktował w łóżku, żeby tak poniżyć kobietę!!!!!!
        • t.o.m.e.k Ciekawy link... 13.05.04, 09:29
          newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=7872&Strona=1
          Nie ma tu co prawda nic o Goplanie, ale kto wie, czy taki artykuł już się
          gdzieś nie gotuje...
          • Gość: Pamiętająca Re: Ciekawy link... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 08:33
            Stasiu czy to ty? Nigdy nie zapomnę jaki był z Ciebie ogier! Polecam go
            wszystkim kobietom, a jakiego ma!
    • Gość: FRODO COZ SLODKIE TUCZY IP: *.icpnet.pl 14.05.04, 13:21
      • Gość: wlodek emeryt Re: COZ SLODKIE TUCZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 02:17
        chłopcy zwiazkowcy ,sami sprzedaliscie zakład pracy łącznie z rada pracowniczą
        bo przeciez przy ustawie prywatyzacyjnej braliscie wod roku 1994 10% akcji
        sprywatyzowanego zaklsdu a w dalnpszych latach zwiększono wam udział w
        prywatyzacji do 15 %,do tego mozna bylo uzyskac premie prywatyzacyjna oraz
        pakiet socjalny zabezpieczjący dalsze zatrudnienie lub w przciwnym prypadku
        odszkodowanie za wczesniejsze zwolnienie np w Polmosie mozna bnyło wyciągnąc do
        kilku dziesieciu tysiecy zl w ZEC natomiast dzielni zwiazkowcy zakosili grube
        pieniądze za akcje,plus premię prywatyzacyjną a płacić za to będą mieszkancy
        Poznania,to niech wam pomga wasi bonzowie zwiazkowi a nie poszkodowani
        obywatele ce la vi
        • Gość: redek Re: COZ SLODKIE TUCZY IP: *.echostar.pl 16.05.04, 13:05
          Tak to jest jak się nie zna faktów.Solidarność w Goplanie powstała w 1997r/!/ a
          prywatyzacja była w 1994r.Pracownicy nie otrzymali 10% tylko 6% a nigdy nie
          doszło do 15% bo Pan Lęcki pospiesznie pozbył się akcji skarbu państwa na rzecz
          Nestle. Trzeba znać fakty żeby zabierać głos.
          • Gość: wlodek emeryt Re: COZ SLODKIE TUCZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 20:42
            ale nie zaprzeczysz jak znasz tak dobrze kulisy tej prywatyzacji ze rada
            pracownicza reprezentująca załoge wyrazila ochoczo zgodę na tą prywatyzacje
    • Gość: ckw Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 22:07
      Zadna nowosc, przeciez juz dawno temu pisal o tym Bezplatny Tygodnik Poznanski.
      Pracownicy wtedy ujawnili szczegoly operacji TRAMPOLINA.
      • Gość: PaluszkiewiczJarek Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 22:23
        Oczywiście Bezpłatny Tygodnik jest wyrocznią. To najlepsza gazeta w całej
        Europie. Może zatrudnię tam Stasia Maćkiewicza?
    • Gość: ckw Tylko TERRAVITA IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 22:18
      Ja tam juz dawno temu wybralem TERRAVITE. To firma polska, a kiedys w
      poznanskiej TV mowili ze dla nich polscy dostawcy skladnikow sa traktowani
      priorytetowo. Wiem,ze kiedys mieli tandetne zajace z czekolady,a teraz
      stwierdzam ze dokonali skoku jakosciowego.
      Chrzanie obce koncerny.
      www.dajeszprace.pl
    • Gość: SZP Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 17.06.04, 21:18
      27 czerwca 2004 r. o godz. 12.00 na poznańskim Starym Rynku (u wylotu ulicy
      Wodnej) odbędzie się pikieta przeciwko polityce koncernu Nestlé. Podejmuje on
      bowiem próby zamknięcia istniejącego od 1912 roku zakładu "Goplana", który dla
      wielu Poznaniaków jest symbolem ich miasta i regionu. Od kiedy Skarb Państwa
      sprzedał "Goplanę" koncernowi Nestlé, pracę straciło dwa tysiące robotników.
      Zatrudnienie w przedsiębiorstwie spadło z ok. 2700 do 715 pracowników. Redukcje
      dotknęły także 2 tysiące pracowników z kaliskich "Winiar". - pisze w
      oświadczeniu Komisja Zakładowa "Solidarność" oraz pracownicy
      poznańskiej "Goplany".

Komisja Zakładowa pisze:
      Jednocześnie w tym samym czasie koncern Nestlé odnotował spore zyski. W
      przeciągu ostatnich 10 lat obroty firmy zwiększyły się z kilku milionów złotych
      do blisko 1,4 miliardów!

Co raz głośniej mówi się, ze koncern Nestlé do 2006 roku zamierza w ogóle
      zrezygnować z działalności produkcyjnej w Polsce, jednak zachowa silną pozycję
      na polskim rynku spożywczym. Na przykład produkcja słodyczy wytwarzanych do tej
      pory w poznańskiej "Goplanie" zostanie przeniesiona na Węgry, do Czech,
      Bułgarii i innych krajów. Przystępując do umów prywatyzacyjnych władze koncernu
      obiecywały zainwestować w rozwój polskiego przemysłu spożywczego i zwiększyć
      poziom zatrudnienia. Pracownicy - akcjonariusze firmy zostali oszukani. Danych
      obietnic nigdy nie dotrzymano.

Na pozycję naszej firmy złożyła się praca wielu pokoleń Wielkopolan.
      Marka "Goplana" jest rozpoznawalna przez zdecydowaną większość Polaków.
      Dziś "Goplana" jest wypierana i zastępowana przez logo Nestlé, nie reklamuje
      się słodyczy produkowanych w naszym zakładzie. Dzialalność Nestlé budzi
      kontrowersje nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. W Hiszpanii i Korei
      Południowej w fabrykach koncernu wybuchały w ostatnim czasie strajki. Swoje
      zastrzeżenia do działań władz Nestlé zgłaszają związkowcy z Niemiec, Francji,
      Danii, i wielu innych państw. Organizacje humanitarne piętnują politykę
      koncernu wobec krajów Trzeciego Świata.

Podejmując protest chcielibyśmy zatem, po pierwsze, promować markę "Goplana", a
      po drugie wezwać wszystkich mieszkańców Wielkopolski i Polski do bojkotu
      jednego z produktów Nestlé - Nescafé.

NIE KUPUJCIE, NIE PIJCIE KAWY NESCAFE! Żądamy większego szacunku dla naszej
      pracy, dorobku i tradycji!!! Najpierw ludzie, potem zyski!!!"
      www.obywatel.org.pl

• Gość: kawasaki Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.nestle.pl 18.06.04, 12:12
        PODNIEŚMY GŁ0WY!!! rąbać chamów!!!!! NESTLE DO GNOJU !!!!
        • Gość: AA Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 18.06.04, 17:10
          DZIĘKI TYM CHAMOM MAMY PRACE
          • Gość: SZP Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 19.06.04, 13:57
            Ale gdyby nie te chamy, to może tej pracy byłoby więcej, co?
            To jest typowy slogan neoliberałów: "gdyby nie multinarodowe korporacje, ludzie
            nie mieliby pracy". Wielonarodowe korporacje dokonują redukcji zatrudnienia
            nawet jeżeli mają zyski, np. DANONE doprowadziło do likwidacji fabryki
            herbatników "SAN" w Jarosławiu, kilkuset ludzi straciło pracę, a czy ktoś ją
            dostał? Może jacyś Bułgarzy albo Łotysze czy gdzie tam DANONE umieściło
            chwilowo produkcję, ale za pare lat DANONE zamknie fabrykę u nich, przeniesie
            się do Bośni, Chin albo Indonezji itd.
            Dzięki takim poczynaniom pracy jest coraz mniej, a nie coraz więcej!!!
            • Gość: kk Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 20.06.04, 14:30
              ale co nam do Danona czy Sana pikieta pogrąży nas a nie ich . wieć ludzie nie
              słuchajcie ich i nie iddzie tam
            • Gość: AA Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 20.06.04, 14:36
              Może było by więcej ale nie ma żadnej pewności , że byśmy szli na 3 zmiany.nie
              jeździli do Kargowej brali urlopy.Gdyby nie Nestle nie było by nowej lini
              bindlera , no i jak by szła produkcja tych czekolad, Goplane przed prywatyzacją
              nie było stać na nowe linie. Więc może już dawno by nas zamkneli , nie
              zapominajmy te Chamy dają nam pieniądze nażycie , z tego co wiem , to niegdy
              nie czekaliśmy na wyołatę zawsze była na czas.Więc może przestańmy narzekać i
              róbmy swoje.
              • Gość: Kolega z SB Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 23:41
                Chamem to jest Stanisław Mackowiak. On wie dlaczego!
                • Gość: KOR Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 21.06.04, 12:15
                  Maćkowiaka najlepiej wysłac do poznanskiej goplany żeby zrobił tam porządek ze
                  związkowcami.
                  • Gość: Kolega z SB Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 13:05
                    Maćkowiak w Goplanie? On tylko strzelać potrafi! A o to chyba Tobie nie chodzi?
                    • Gość: KOR Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 21.06.04, 13:21
                      Oczywiście że nie ale z listów dowiedziałem się że to taki macho i supermen.
                      Może coś zaradzi na kłopoty goplanay.
              • Gość: KOR Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 21.06.04, 12:11
                Myślę że gdyby to buła pikieta pozytywna-apel do Polaków "KUPUJCIE WYROBY
                GOPLANY BO ZAMKNĄ FABRYKĘ"- to byłby sens. Natomiast apel - nie kupukcie
                Nescafe to tak jak nie kupujcie nic co firmowane jest przez Nestle. A to są
                również WINIARY , Nałęczowianka , Pacific Toruń etc. Czy tych pracowników
                zapytano o zdanie? A co się stanie jak wyniki sprzedaży Nestle spadną? Może być
                tak , że w każdym z zakładów nestle okaże się że jest za dużo pracowników , i
                co? Działania Solidarności z goplanay nic nie mają wspólnego z odwagą. To
                poprostu zadyma wywołana przez "małych" zakompleksionych tzw. działazcy
                związkowych o poglądach skrajnie komunistycznych. Wszystko się należy a od
                siebie-gówno!
                • Gość: KK Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 21.06.04, 17:40
                  popieram , Solidarność Goplańska myśli tylko o własnej D... , a nie o ludziach
                  z pozostałych oddziałów mało nawet nie myślą o pracownikach Goplany bo komu to
                  wyjdzie na dobre co???Tylko nam wszystkim zaszkodzi!
                  • Gość: mediator Re: Czy dawna Goplana zostanie zlikwidowana? IP: *.icpnet.pl 21.06.04, 20:45
                    Panie , Panowie , Internauci. Wszyscy się szczypia na temat :czy poznańska
                    goplana będzie (lub nie) zamknięta. Rozwinęła się czasami idiotyczna fala
                    treści. Jedni drugich opluwają i obrażają. To łatwo bo jesteśmy anonimowi. A
                    może zalać falą pytań samo Nestle w Warszawie , trzeba trafić do
                    źródła.Adresik> Proszę bardzo : luc.dourver@pl.nestle.com -aktualny dyrektor
                    generalny na Polsk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka