Dodaj do ulubionych

Żądamy punktualności i papieru toaletowego! Str...

22.08.11, 23:49
I czym tu się podniecać. Paru krzykaczy z facebooka pojedzie autami do pracy i to wszystko. Nikt tego nawet nie odczuje. Nie dla wszystkich, ale dla wielu tysięcy pracowników, uczniów, studentów nie ma po prostu innych alternatyw dojazdu jak tylko kolej przynajmniej w Poznaniu. Ja samochodem jadę do pracy godzinę, pociagiem 15 minut więc wybór jest prosty.
Obserwuj wątek
    • Gość: yaa Re: Żądamy punktualności i papieru toaletowego! S IP: *.icpnet.pl 23.08.11, 01:32
      Popieram strajk podróżnych. Może pajacom kolejarzom dojdzie do łbów, że mają w ogólę pracę dzięki pasażerom i zaczną ich szanować.
    • Gość: Robert Żądania jak najbardziej słuszne, ale ... IP: *.komster.pl 23.08.11, 06:58
      ... kolejarska "brać" i tak ma to w głębokiej pompie. Pasażerowie to dla nich zło konieczne, które trzeba wszelkimi dostępnymi środkami tępić i zniechęcać do korzystania z podróżowania koleją.
      A sama akcja nic nie da. Niestety, ale z wypowiedzi inicjatorów jasno wynika co myślą o pasażerach i ich żądaniach.
    • yacop Żądamy punktualności i papieru toaletowego! Str... 23.08.11, 09:40
      Zlikwidować Związki Zawodowe, kolej sprywatyzować i "na łeb na szyję" wyrzucić darmozjadów i pieniaczy z Kolei Państwowych!
    • lukask73 do wspomnianego krytyka pomysłu 23.08.11, 10:46
      To, czy dana spółka nazywa się PKP czy inaczej jest tak samo ważne jak nazwa przedsiębiorstwa telekomunikacyjnego obsługująca sieć Era. Kiedyś było PKP, a teraz też jest PKP, tylko ze względów ekonomicznych formalnie figuruje jako kilkadziesiąt przedsiębiorstw (chodzi oczywiście o większe dotacje i możliwość zainstalowania stołków dla większej liczby zarządzających).
      • Gość: geordi Re: do wspomnianego krytyka pomysłu IP: *.zie.pg.gda.pl 23.08.11, 11:55
        masz rację co do zasady. Ale obecnie PR z PKP nie łączy kompletnie nic. PKP = kolej w popularnym wyobrazeniu, ale tylko tyle.

Druga strona dyrektoryzacji kolei (poza zatrzęsieniem bmw na stołkach) to jej ubożenie - na każdą pierdółkę spółka spółce wystawia fakturę. A Rostowski się cieszy i liczy VAT...
    • zylo2010 Żądamy punktualności i papieru toaletowego! Str... 23.08.11, 12:25
      W pełni popieram protet pasażerów. Podwyżka pensji szeroko rozumianej grupy pracowników kolei wpłynie jedynie na wzrost cen biletów lub/i większe dotacje z bużdetu.
      Ja osobiście od wielu lat korzystam z usług PKP z powodu brudu, braku puntualności i stanu dworców kolejowych. Zwłaszcza w małych miejscowościach, kiedyś jak jeszcze jeździałem koleją nawet w małych miejscowościąch były kasy biletowe, poczekalnie dla podróżnych, świetlice dla młodzieży szkolnej. Dziś dworce zamyka się na klucz , a pasażerowie za coraz wyższe ceny biletów, czekają na dworze w słońcu, na mrozie, na spóźnione pociągi brudne i zatłoczone pociągi.
      • Gość: yaa Re: Żądamy punktualności i papieru toaletowego! S IP: *.icpnet.pl 23.08.11, 12:50
        Warto też wspomnieć o innym problemie z kupnem biletu. Ostatnio miałam pyskówkę z panią w kasie, która nie chciała sprzedać mi biletu ponieważ nie zachowałam schematu kupowania biletu w kasie PR, otóż jeśli chce się płacić kartą trzeba powiedzieć o tym na samym początku. Nigdzie indziej nie spotkałam się z takim absurdem. Protest to chyba jedyne rozwiązanie tej sytuacji. Najpierw poprawa jakości, później podwyżki dla pracowników.
      • walpoz11 Re: Żądamy punktualności i papieru toaletowego! S 23.08.11, 20:00
        zylo2010 napisała:

> W pełni popieram protest pasażerów. .... Ja też popieram ...protest pasażerów i obiecuje ze tego dnia nie skorzystam z PKP czyli jak zwał tak zwał. Wyobrażacie sobie puste pociągi , puste dworce ????? Chociaż ja miałem taki przypadek na dworcu w Poznaniu, zupełnie puste perony, myślałem ze podróżnych wytruto :)
    • ubiquitousghost88 Pewnie. Jak zdążysz, to i papier potrzebny... 23.08.11, 18:36
    • analgesia proponuję jeszcze strajk pacjentów... 23.08.11, 19:49
      ... przestańmy chorować! NA ZŁOŚĆ LEKARZOM! niech przestaną nabijać sobie kabzy :)). A tak poważnie... możemy zastrajkować właściwie przeciwko wszystkiemu, co tylko nam jest zadrą (solą w oku). Tylko, komu na złość robimy ;-). Najpierw proponuję zastrajkować przeciw wszechobecnej głupocie :D
      • ubiquitousghost88 Przestań pieprzyć... 23.08.11, 21:07
        analgesia napisała:

> ... przestańmy chorować! NA ZŁOŚĆ LEKARZOM! niech przestaną nabijać sobie kabzy
        > :)). A tak poważnie... możemy zastrajkować właściwie przeciwko wszystkiemu, co
        > tylko nam jest zadrą (solą w oku). Tylko, komu na złość robimy ;-). Najpierw p
        > roponuję zastrajkować przeciw wszechobecnej głupocie :D
        • analgesia zdenerwowałam? 24.08.11, 14:19
          rozumiem... trochę kultury wypowiedzi proszę. Mój post nie musi ci się podobać, ale to nie powód, żeby zwracać się w impertynencki sposób
    • mr_flash Żądamy punktualności i papieru toaletowego! Str... 23.08.11, 22:01
      To nie jest tak że ten protest nie ma sensu. To tylko zależy od skali. A kolejarze sami kopią dołki pod sobą. Jeśli będą częściej strajkować to część podróżnych zmieni środek komunikacji. Chyba nie wszyscy strajkujący pamiętają o tym jak skurczyła się ilość podróżujących koleją. Jeśli coś zawodzi to ludzie próbują znaleźć coś innego. Sam bym chętniej korzystał z kolei ale jej funkcjonowanie obecnie skutecznie do tego zniechęca. Wolę wydać o wiele więcej na jazdę samochodem niż się męczyć koleją. Ludzie przerzucą się na autobusy - bo kolej nie myśli że należy wprowadzić częstsze kursowanie mniejszych składów. Uruchomić szynobusy itp.
    • kosa811 co jak co ale za komuny kolej była o niebo lepsza 23.08.11, 22:30
      po prostu dzisiejsze składy TLK czy PR były wtedy 30-40 lat młodsze, kibice (jeszcze kibolstwa nie było) robili w gacie przed milicją, a np. w ekspresie Odra były prześliczne hostessy
      • Gość: on Re: co jak co ale za komuny kolej była o niebo le IP: *.ip.netia.com.pl 23.08.11, 22:56
        A co by było gdyby zlikwidować całkowicie przewozy towaru narzekającego? Za jeden wagon pasażerski (do którego eksploatacji trzeba dopłacać) można kupić 4-5 węglarek lub platform kontenerowych które zarabiają.
    • nowy-trend Żądamy punktualności i papieru toaletowego! Str... 24.08.11, 01:28
      Po co jakieś strajki z których te przygłupy tylko śmieją się. Zróbcie im coś innego sprywatyzujcie PKP i te inne dziwolągi- zobaczycie jak im właściciel jajka wybierze. Sam pomysł o wzięciu udziału w strajku spowoduje sraczkę. Większość z was musi się liczyć z pozycją szefa który zawsze ma rację i na dodatek ok. 30% z nich to chamy- zafundujcie takie rozwiązanie kolejarzom- zobaczymy w którym miejscu śmiech im przejdzie.
    • es_zet_pe To protesty pod złym adresem 24.08.11, 19:46
      Pomysł jest bez sensu. Ci co muszą jeździć pociągami, i tak będą musieli pojechać. Dla decydentów odpowiedzialnych za stan polskiego kolejnictwa, akcja i tak będzie niezauważalna.
      W ogóle to protesty pod złym adresem. Za zapaść kolei odpowiadają wcale nie te demonizowane związki zawodowe czy szeregowi pracownicy, a kolejne rządy wszystkich partii od UW- AWS, SLD-PSL, przez PiS-LPR-SO po PO, a szerzej - architekci polskiej transformacji i polityki transportowej. Polityki, w której finansowanie dróg nazywa się "inwestycją", a finansowanie kolei "dotacją", polityki w której z założenia kolej była traktowana jako zbędna i modernizacja ją omijała. Polityki, w której to co wspólnotowe i publiczne było z definicji gorsze, a to co prywatne i indywidualne - z definicji lepsze.
      Należy protestować pod gmachami urzędów marszałkowskich i pod biurami poselskimi, a nie powstrzymując się od jazdy koleją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka