Dodaj do ulubionych

OFE w podziale majątku

23.08.11, 19:07
jest obligatoryjnie ujmowane przez sąd, czy trzeba o to wystąpić?
Obserwuj wątek
    • plujeczka Re: OFE w podziale majątku 24.08.11, 08:14
      trzeba o to wystapić z wniskiem , zgodnie z ustawa OFFE podlega podziałowi własnie na wniosek i obligatoryjnie ex małzonek i ile wniesie o to dostaje pół.Ja jestem tego przykładem.Ex maż zabrał mi dużą częśc mojej przyszłej emerytury, on nie ma nic poniewaz jego rocznik mógł ale nie musiał przystapić do OFFE a ja musiałam
      • riki_i Re: OFE w podziale majątku 24.08.11, 12:48
        no to okazał się niezłym sqrwysynem
      • pokopanka Re: OFE w podziale majątku 24.08.11, 13:42
        nie kumam
        obligatoryjnie i na wniosek się wyklucza w moim odczuciu
        jak nie ma wniosku strony, ofe nie jest dotykane?
        czy sędzia sama z siebie w to wniknie (póki co żadna ze stron tego nie dotykała)
        • plujeczka Re: OFE w podziale majątku 24.08.11, 13:50
          pokopanko żle to sformulowałam czyli jesli twój ex maz złozy w sadzie wniosek o podzial twoich srodków z OFF bo je po prostu masz zgromadzone to obligatoryjnie sad je podzieli na pół .
          Wygląda to tak ,że jesli sad mu je przyzna to może sie to odbyc w ten sposób
          1 za jego zgoda OFFE może mu załozyć konto na jego imię i nazwisko i na to konto w twoim OFFE przeleja mu te środki ( po uprawopmocnieniu się postanowienia o podziale majatku)
          2.lub musisz mu te zasadzone srodki dac w gotówce i w czasie jaki wyznaczy ci sąd.
          Nieststey mój ex wyciagnal ode mnie wszysto=nie bede tego komentowac ale to się chyba nazywa "facet z klasą"
          • pokopanka Re: OFE w podziale majątku 24.08.11, 14:45
            ok, rozumiem, dzkb
            myślę, że jak mu nikt tego nie podpowie to się nie zadzieje, więc będę tę mysl pozytywnie przyciągać
            póki co tematu nie ma i moja mec kazała milczeć w tym zakresie
            a, plujeczko masz @ smile
            • plujeczka Re: OFE w podziale majątku 24.08.11, 15:08
              ok, odczytam wieczorem po powrocie z pracy , ostatnio na nic nie mam czasu
          • zatracony72 Re: OFE w podziale majątku 26.08.11, 14:45
            a w przypadku niesądownego podziału majątku jest okres kiedy można się starać o podział środków, po którym sprawa się przedawnia? Od dłuższego czasu przegryzam się przez podział i dopiero teraz to do mnie dotarło a ex zapewne sama do tego też nie dojdzie ?
            • plujeczka Re: OFE w podziale majątku 26.08.11, 14:50
              jesli ex nie wniesie o OFFE a wyrok się uprawomocnio to bedzie Cię mogła ..................
              • zatracony72 Re: OFE w podziale majątku 26.08.11, 17:25
                no problem w tym, że jeśli się dogadamy to do sądu nie musimy iść bo nie mamy nieruchomości i wystarczy umowa między nami
    • zatracony72 Re: OFE w podziale majątku 26.08.11, 14:36
      czekajcie, bo upał dzisiaj niemiłosierny i z myśleniem słabo. OFE to jest ten 2 obowiązkowy filar czy ten trzeci dobrowolny ??
      • scindapsus Re: OFE w podziale majątku 26.08.11, 14:39
        ten obowiązkowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka