Dodaj do ulubionych

Dziurawa strefa płatnego parkowania

13.12.11, 22:19
po pierwsze jest za malo miesjc w strefie. Po drugie sektory dla mieszkańców są bezsensowne, ja mieszkam na pograniczu dwóch i muszę wybierać jeden, a często nie ma miejsca... Przez co w ciągu miesiąca zarobilam 3 mandaty, mimo, ze przez ostatnich kilka nie dostalam ani jednego. Jakoś zrozumienie ZDM-u było i wiedzieli, że niestety ale sytuacja jest taka, że czasem w swoim sektorze nie da się zaparkować. A teraz radni bezradni nakazali dawać mandaty....
No chyba, że panie parkingowe mają jakąś premię od wystawionych mandatów... bo przechodziła taka zołza kolo mnie jak wysiadałam z auta - 10m za moim sektorem... i jak tylko zeszłam jej z widoku wystawiła mi mandat. Tak, tak porządkowi z forum - miała rację... ale jak ktoś korzysta ze strefy jako mieszkaniec wie, że te sektory to jakieś nieporozumienie, szczególnie w ścisłym centrum.
no to skubcie nas dalej.. znow zbieracie na trawnik??
Obserwuj wątek
    • whitenabuchodonozor Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umożl... 14.12.11, 09:05
      Panie Piwecki, skala problemu jest ogromna, bo tolerujecie ten stan rzeczy. To działa na zasadzie kuli śniegowej. Jak zobaczę, że inni parkują na zakazie bezkarnie i bez opłat, to sobie pomyślę - co za frajer ze mnie, ja płacę za parking a inni nie? Też nie będę płacił, skoro mi nic nie grozi. Jak zobaczę, że na tym miejscu, na którym zwykle parkuję stoją dziś samochody z blokadą (albo jak zobaczę, że przyjechała laweta i wywozi debila który zastawił tory tramwajowe) to następnym razem trzy razy sprawdzę, czy zaparkowałem prawidłowo.
      Kumasz Pan?
      To teraz do roboty. Pieniądze leżą na ulicy.
      • Gość: kierowiec Jaka skala, inny problem IP: *.poczta-polska.pl 14.12.11, 12:21
        Proszę policzyć, ile miast traci na wydawaniu prawie darmowych zezwoleń na parkowania dla osób zameldowanych (nie koniecznie mieszkających). 10zł / m-c i możliwość nieograniczonego parkowania.

Natomiast Gazeta Wyborcza robi problem z tego, że kilkadziesiąt aut zaparkuje w miejscu niedozwolonym... niewątpliwie ma rację, że straż miejska się nie przykłada do pracy, ale porównując te kilkadziesiąt samochodów do praktycznie niczym nieuzasadnionych przywilejów dla niektórych. W porównaniu z mieszkańcami innych dzielnic, którzy albo muszą płacić duże pieniądze za parkowanie, albo wykupić bilety na dojazd (np. sieciówkę) - kwota 10zł/m-c jest śmiesznie mała.
        Pierwszy krok, to likwidacja tych przywilejów przede wszystkim w ścisłym centrum - np. słynnej strefie tempo 30.

Chyba chodzi o to, żeby było równouprawnienie. A nie o to, że jeśli ktoś mieszka w lepszym miejscu, ma wszędzie blisko, to jeszcze prawie gratis parkuje auto, podczas gdy inni albo wydają kasę na wiecznie spóźniające się i zapchane tramwaje i autobusy, albo fortunę wydają na zatłoczoną strefę parkowania (zatłoczoną przede wszystkim przez auta parkujące za 10zł / m-c). A parking pod Placem Wolności pusty, bo parkowanie jest droższe, niż 10zł/m-c.
        • leszekes Centrum nie jest lepszym miejscem do życia 14.12.11, 13:30
          ,więc nie bądź śmieszny. Raczej najgorszym. 100 razy lepiej mieszkać pod miastem. Te 10 zł to bardziej niż kiepska rekompensata za konieczność mieszkania w śródmieściu.
          • Gość: gdzie lepiej gdzie lepiej mieszkać - sprawa indywidualna IP: *.icpnet.pl 15.12.11, 00:11
            Ale nie należy rozważać mieszkać w domku pod miastem, czy na poddaszu na Ratajczaka, tylko porównujemy np. mieszkanie w desce na Ratajach, kamienicy na Wildzie albo Łazarzu lub w wieżowcu na Sobieskiego do mieszkania w kamienicy w centrum, lub plombie albo którymś z bloków z lat 50-tych i 60-tych czy 70-tych.
            Standardy mieszkań są podobne, a jedynie różnią się lokalizacją i przede wszystkim tym, że mieszkańcy Rataj, Winograd, czy Grunwaldu na co dzień, żeby móc dojeżdżać do centrum miasta, kupują np. sieciówkę za 81 zł, a jeśli chcą skorzystać z miejsca do parkowania, to 3 godziny parkowania w czerwonej strefie kosztuje 10,9zł... kwota, za którą niektórzy parkują przez cały miesiąc...

No i gdzie lepiej mieszkać, to jest każdego indywidualna sprawa. Ale niezaprzeczalnym atutem jest to, gdy do pracy czy szkoły chodzi się pieszo, niż idzie 10 min do najbliższego przystanku, gdzie autobus jeździ 2 razy na godzinę i potem trzeba się przesiąść z autobusu na tramwaj, a cała podróż zajmuje ponad godzinę... i tak min. 2 razy dziennie.

i jeszcze jedno - mieszkańcy centrum objętego strefą jadąc np. na Piątkowo czy Rataje nie muszą płacić za parkowanie w tych dzielnicach, więc wszelkie argumenty, że w innych częściach miasta jest za darmo, są nie trafione, bo tam wszyscy mają za darmo.
            • Gość: Ula Re: gdzie lepiej mieszkać - sprawa indywidualna IP: *.centertel.pl 15.12.11, 00:49
              Dobrze. Mieszkam w centrum, mam samochód, do pracy jeżdżę tramwajem. Coś z tym moim autkiem muszę zrobić. Zostawiam w pobliżu mieszkania. Czasem mam do niego 100 metrów, czasem kilkaset. Dzisiaj za samochodzik płacę dyszkę. Może być. Zarabiam tyle, że nie uderza to mnie po kieszeni za bardzo, ale gdybym miała podlegać prawom rynku to na pewno na auto nie byłoby mnie stać. Płacę za sieciówkę i do tego drugie tyle miałabym płacić za samochód? Gdzie wg ciebie jest sprawiedliwość?
              Moja siostra mieszka na Ratajach. Też ma samochód i też do pracy jedzie tramwajem. Identyczna sytuacja. Tyle, że ona haraczu za parking nie płaci. Nawet 10 zł.
              Pytam: gdzie sprawiedliwość?
              • Gość: mkrs Re: gdzie lepiej mieszkać - sprawa indywidualna IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.11, 23:36
                Wybrałaś życie w centrum, to naucz się z tym żyć i ponosić tego konsekwencje. Czas najwyższy, by centrum miasta stało się dzielnicą ekskluzywną, tak jak jest na całym cywilizowanym świecie. Kogo na to nie stać, zawsze może zamieszkać na peryferiach.
                • Gość: Czarek Re: gdzie lepiej mieszkać - sprawa indywidualna IP: *.centertel.pl 16.12.11, 00:33
                  Chyba nie wiesz co w swojej przewrotności piszesz. Proponujesz zamianę domku na przedmieściach na odrapaną, ekskluzywną kamienicę w centrum?
        • Gość: saygone Re: Jaka skala, inny problem IP: *.gsk.com 14.12.11, 14:59
          Nie zgadzam się z Tobą.
          Pierwsza kwestia - jestem strefie zameldowany i dlatego mam przywilej płacenia mniej ale dzięki podziałowi na strefy szukam miejsca codziennie przez dwie godziny. Tak więc nie jest to tak różowe jak się Tobie wydaje. Mieszkańcy osiedli mają parkingi za friko i nie zgadzam się na płacenie pełnej stawki.

Co do kwestii ludzi którzy dostają zezwolenia nie będąc mieszkańcami...wiesz jakie jest tego obejście? Wystarczy zameldować się na bodaj trzy miesiące u znajomego i proszę bardzo masz przywilej. Przepraszam Cię bardzo ale dlaczego mam płacić pełną opłatę? Po za tym mieszkanie na rynku już od dawna przestało być przywilejem tylko skaraniem....Jeżeli tu nie mieszkasz to tego nie zrozumiesz
          • Gość: tanie parkowanie Re: Jaka skala, inny problem IP: *.icpnet.pl 14.12.11, 23:59
            nie byłaby to popularna decyzja, bo godzi w przywileje...
            do tej pory jedynym winnym tego, że nie ma gdzie zaparkować, były osoby, które za parkowanie w centrum płacą jak za zboże... tylko że problemy z parkowaniem w centrum miasta wcale nie znikają o godzinie 18:00, z resztą sami mieszkańcy-posiadacze prawie darmowych identyfikatorów na samochody to zauważają, że nie mają gdzie zaparkować, czyli wydanych kart w cenie 10zł jest zdecydowanie za dużo i centrum miasta jest jednym wielkim parkingiem.

a kwestia, gdzie lepiej mieszkać, to sprawa indywidualna każdej osoby
        • Gość: ach Re: Jaka skala, inny problem IP: *.icpnet.pl 15.12.11, 00:22
          panie z poczty - to, że miasto postawiło mi pod domem strefę parkowania i bierze za to kasę to nie jest mój wybór.
          po drugie 10 złotych płacę tylko za 1 auto na jeden adres! Po drugie nie jest to nieograniczone parkowanie - ale bardzo ograniczone do sektora - który zresztą jest bez sensu i powinno być parkowanie w całej strefie, ale haracz na trawę trzeba ściągać!
          po kolejne - strefa nie jest zawalona przez mieszkańców tylko przyjezdnych!
      • Gość: Rux Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.11, 19:40
        Niepotrzebne czepiasz się Piweckiego - on tam nie rządzi. A dopóki poznańską strażą rządzi stado postmilicjantów, których interesuje tylko comiesięczny przelew, tak długo nic się nie zmieni.
    • xaliemorph Galeria Malta 14.12.11, 09:11
      To ja może dołożę swoje. Jestem tam rzadko ale bezczelność kierowców w tymże rejonie jest tak obrazoburcza iż nie mogę tego znieść. Wokół Galerii Malta notorycznie wszystkie chodniki są pozastawiane samochodami. Ba, nierzadko jest problem przejść piechotą jak jakiś idiota stanie wskroś chodnika. Obok parking Galerii Malta że hohoooo, wielki że masakra, nigdy nie widziałem go zapełnionego. No ale po co się męczyć i jeździć po piętrach skoro można zastawić swoim blachosmrodem chodnik?! Mandatów tam można wystawiać co niemiara, dosłownie 1 dzień pracy to będzie szedł może i nawet w dziesiątki tysięcy złotych. CZYSTY ZYSK !!! A Straż Miejska nie podnosi pieniędzy które dosłownie leżą na ziemi !!!
      • Gość: koszerna klamie Re: Galeria Malta IP: *.itelligence.pl 14.12.11, 09:47
        Parking w malcie zostal zaprojektowany przez debila - stad nic dziwnego, ze niewiele osob chce z niego korzystac.
        • andpel Re: Galeria Malta 14.12.11, 10:29
          Gość portalu: koszerna klamie napisał(a):
          > Parking w malcie zostal zaprojektowany przez debila - stad nic dziwnego, ze nie
          > wiele osob chce z niego korzystac.

Ja się zastanawiam jakim trzeba być debilem, żeby mieć problem na parkingu malty :) Może kilka godzin dokształcającego kursu jazdy pomoże rozwiązać Twój problem? :)
          • mandanara Re: Galeria Malta 14.12.11, 10:48
            jak się jedzie dużym samochodem to istnieje dość spory problem aby wjechać na rampy zjazdowe, wjazd na nie jest bardzo wąski i nie raz tworzyły się koszmarne korki (bo jak się nie trafi to trzeba się cofnąć, poprawić i tak przez wszystkie piętra). Raz opuszczenie malty (zjazd z 4 piętra) zajęło mi aż pół godziny (korek z góry na dół przez wszystkie piętra).
            • Gość: fgh Re: Galeria Malta IP: *.icpnet.pl 14.12.11, 11:47
              OK, ale to nie upoważnia do parkowania na chodniku. W takiej sytuacji trzeba zmienić albo samochód, albo miejsce zakupów.
        • Gość: Zdziwiony Re: Galeria Malta IP: *.impaq.com.pl 14.12.11, 10:43
          No nie, następny który nie umie wjechać na prosty parking, ludzie co z Wami ?
          • Gość: point_one Re: Galeria Malta IP: *.man.poznan.pl 14.12.11, 11:55
            Spróbuj tam wjechać czymś większym niż Tico, to zrozumiesz o co przedmówcy chodzi.
            • leszekes Re: Galeria Malta 14.12.11, 12:12
              Mam stosunkowo długi samochód, ale nie mam problemów z wjazdem i wyjazdem z Galerii Malta. To tylko kwestia umiejętności kierowcy. W odpowiednim momencie trzeba wziąć mały łuk i spokojnie skręcić. Proste jak drut.
              Kto nie umie niech potrenuje między słupkami. Nauczy się bez problemu.

Gość portalu: point_one napisał(a):

> Spróbuj tam wjechać czymś większym niż Tico, to zrozumiesz o co przedmówcy chod
              > zi.
              • andpel Re: Galeria Malta 14.12.11, 12:20
                leszekes napisał:

> Mam stosunkowo długi samochód, ale nie mam problemów z wjazdem i wyjazdem z Gal
                > erii Malta. To tylko kwestia umiejętności kierowcy. W odpowiednim momencie trze
                > ba wziąć mały łuk i spokojnie skręcić. Proste jak drut.
                > Kto nie umie niech potrenuje między słupkami. Nauczy się bez problemu.
                >
                >
                > Gość portalu: point_one napisał(a):
                >
                > > Spróbuj tam wjechać czymś większym niż Tico, to zrozumiesz o co przedmówc
                > y chod
                > > zi.

Sam mam spory samochód i generalnie nie wiem o co chodzi marudzącym, ja radzę sobie przy wjazdach i zjazdach na kolejne piętra - i zazwyczaj parkuję jak najwyżej, bo zwykle jest tam pusto.
                Jedyny problem to korki przy wyjeżdżaniu z parkingu w weekendy, ale to po prostu wina popularności tej galerii i tyle
              • Gość: koszerna kłamie Re: Galeria Malta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 17:00
                Niezaleznie od umiejetnosci w przejazdy miedzy pietrami nalezy wjezdzac bardzo wolno - bo jest naprawde ciasno, zwlaszcza jak sie jedzie czyms wiekszym niz tico, jak juz ktos to napisal. Dodatkowo na przeciwko wielu wjazdow umieszczone sa miejsca do parkowania, co zmniejsza promien luku jaki mozna wziac. Najczesciej przejezdzam przez pietra za pierwszym razem (choc po zmianie samochodu na wiekszy zdarzalo mi sie robic zakrety na dwa razy) - niemniej bardzo wielu kierowcow jedzie na dwa razy, co powoduje straszne korkowanie sie wjazdu/wyjazdu. Dlatego absolutnie nie dziwia mnie ludzie, ktorzy parkuja na zewnatrz.
                • whitenabuchodonozor Re: Galeria Malta 14.12.11, 18:32
                  no przecież to jest parking a nie autostrada - to jest oczywiste, że trzeba jeździć powoli
                • leszekes Re: Galeria Malta 14.12.11, 21:55
                  Ja wjeżdżam tam zarówno samochodem średnim jak i stosunkowo dużym. Problemu nie mam żadnego. To naprawdę tylko kwestia umiejętności.
                  • Gość: koszerna klamie Re: Galeria Malta IP: *.itelligence.pl 15.12.11, 07:44
                    Mysle, ze nie do konca kwestia umiejetnosci. Ci sami kierowcy jezdza po roznych centrach handlowych, jednak to Malta sie najbardziej korkuje w weekendy.
                    • leszekes Re: Galeria Malta 15.12.11, 10:06
                      Do "zakorkowania" parkingu wystarczy jeden niedouczony kierowca.
                      Może jakaś kobieta, która wyjechała na zakupy? ;)))
                      Żartowałem. Mężczyzna zramolały też może być.
            • Gość: Gość z poznania Re: Galeria Malta IP: 95.108.79.* 14.12.11, 22:17
              No żeż k...a...
              Od kilku lat jeżdżę samochodami a to van a to znów kombi
              i nigdy nie miałem tam problemu...
              Zamiast na niedzielną przejażdżkę do "galerii" samochodem - na tramwaj zasuwać
              jak się nie potrafi swojej puszki prowadzić.
        • xaliemorph Re: Galeria Malta 14.12.11, 11:40
          Owszem zgodzę się że rampy zjazdowe są idiotycznie zaprojektowane w Galerii Malta. Wychodzi tu kretyńska chęć oszczędności godna sknery na raptem kilka miejsc parkingowych w obliczu olbrzymiej ilości na całym parkingu. Zgoda, i tu policzek dla właściciela Galerii Malta że pozwolił sobie wcisnąć taki bubel.

Ale to nie oznacza że nie da się tamtędy przejechać. Ja zawsze parkuję jak człowiek na parkingu a nie jak burak na chodniku dla pieszych. I ba, pomimo średniej wielkości samochodu to widzę i większe które radzą sobie całkiem dobrze i wcale bez poprawek przy wciskaniu się na rampę zjazdową. Czyli można tylko trzeba mieć wyczucie samochodu no i umieć się nim poruszać. Pomimo fatalnego parkingu tak czy siak nie popieram burackiego zastawiania miejsc pieszym na chodniku.
        • Gość: saygone Re: Galeria Malta IP: *.gsk.com 14.12.11, 15:03
          wiesz co nie przesadzaj... jeżeli Mitubishi L200 potrafi tam wjechać to każda osobówka też wjedzie. Ludzie parkują pod galerią z lenistwa... wystarczy że wjade na trzecie piętro i mam cały parking dla siebie
        • Gość: Inżynier drogowiec Cmoknijcie się w członka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 21:27
      • Gość: kort Re: Galeria Malta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.13, 16:02
        Nie mów, ze bezczelni kierowcy są! Gdzie mają stawać? Zobaczyłbyś dzisiaj jak tam było, w Dzień Dziecka. Wszystko pozastawiane, nigdzie wolnego miejsca, wąsko. Po 30 minutach można zaparkować. Jeśli ktoś chce tu przyjechać na zakupy, powinien mieć co najmniej 2 godziny.
    • poziomka000 Pod Collegium Novum na Kościuszki notorycznie 14.12.11, 09:28
      parkują pracownicy UAM mimo zgłoszeń wielokrotnych do SM żaden patrol tam nie podjechał przez pół roku. Oczywiście parkują na zakazie. W innych częściach tej ulicy SM jest BARDZO gorliwa.
      Czyżby cicha umowa miasta z Uniwerkiem?
    • Gość: koszerna klamie do autorki!!! IP: *.itelligence.pl 14.12.11, 09:45
      Szanowna Autorko.
      Czy nie wie Pani, ze w Poznaniu nie mamy synagogi?
      Dlaczego sanchedryn z Czerskiej uparcie pisze o synagodze? To jest plywalnia miejska, ewentualnie "dawna synagoga".
      • Gość: fgh Re: do autorki!!! IP: *.icpnet.pl 14.12.11, 11:51
        Nie ma też Zamku. Jest Centrum Kultury.
        Nie ma fortów. Są opuszczone budynki pełniące kiedyś funckje wojskowe.
        itd itp
        • Gość: koszerna kłamie Re: do autorki!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 17:02
          Dostrzegam pewna roznice. Po pierwsze, ostatnia funkcja, ktora pelnily forty, byla wlasnie funkcja obronna, fortyfikacyjna.
          Natomiast budynek przy ul. Wronieckiej przez wieksza czesc swojego istnienia byl plywalnia. Tak zostalo tez do konca.

Zreszta: forty nadal sa fortami (tyle ze nieuzywanymi).
          Budynek przy ulicy Wronieckiej nie ma nic wspolnego z synagoga: on jest plywalnia.

Ale sanchedryn z Czerskiej bedzie nam wmawiac, ze w Poznaniu mamy synagoge! Mamy Zydow! A to wszystko g...o prawda.
          • borluuk Re: do autorki!!! 14.12.11, 17:40
            "Zreszta: forty nadal sa fortami (tyle ze nieuzywanymi)."

synagoga to nadal synagoga tylko, że nieużywana (ani jako świątynia, ani nawet jako pływalnia)
            • Gość: koszerna klamie Re: do autorki!!! IP: *.itelligence.pl 15.12.11, 07:45
              > "Zreszta: forty nadal sa fortami (tyle ze nieuzywanymi)."
              >
              > synagoga to nadal synagoga tylko, że nieużywana (ani jako świątynia, ani nawet
              > jako pływalnia)

Zabierz kogos obcego do fortu i zapytaj go co to jest - powinien bez trudu poznac, ze to fort.
              Zabierz tez kogos do obiektu przy ul. Wronieckiej. Od razu rozpozna, ze to basen.
          • leszekes Proponuję kompromis. To jest synagoga zamieniona 14.12.11, 22:00
            na pływalnię.
            Oczywiście trzeba jej przywrócić funkcję zbliżoną do pierwotnej, bo w takim stanie jak jest obecnie chluby naszemu miastu nie przynosi.
            Powinna tam być i synagoga, i muzeum żydów poznańskich, może koszerna restauracja i hotel... To powinien być ośrodek kultury.
            • Gość: koszerna klamie Re: Proponuję kompromis. To jest synagoga zamieni IP: *.itelligence.pl 15.12.11, 07:43
              > Oczywiście trzeba jej przywrócić funkcję zbliżoną do pierwotnej, bo w takim sta
              > nie jak jest obecnie chluby naszemu miastu nie przynosi.

Chluby miastu nie przynosi. Wyglada okrutnie. Ale jest wlasnoscia prywatna, wiec niech miasto nawet nie pomysli, by przeznaczyc na jej renowacje chocby 1 grosz.
              A jesli Zydy nie umieja jej odnowic, zabrac im to, wyplacic odszkodowanie, zburzyc i postawic ladna kamienice.
              • leszekes Z antysemitą nie powinno się rozmawiać 15.12.11, 10:16
                Jest jak rak drążący nasze społeczeństwo. Wyjątkowo obrzydliwy. Wystarczy jedno słowo: "żydy" aby wiedzieć, że osoba go używająca nic wartościowego sobą nie reprezentuje. Takie zero. Naucz się może najpierw szacunku dla innych nacji.
                Wiem, wiem... zaraz na mnie bluźniesz... że "żyd" i takie tam... :))
                Nawet nie będę pisał, że nim nie jestem, bo ty wiesz lepiej. Myśl sobie co chcesz. Ja co najwyżej mogę napisać, że przykro mi, iż musiałem to wszystko tobie uświadomić. No, ale sam chciałeś.

A synagoga powinna istnieć i być dostojna jak niegdyś, bo tylko ona pozostała świadectwem istnienia ludzi, których wśród nas już nie ma. Ty jednak tego nie zrozumiesz...

Gość portalu: koszerna klamie napisał(a):

> > Oczywiście trzeba jej przywrócić funkcję zbliżoną do pierwotnej, bo w tak
                > im sta
                > > nie jak jest obecnie chluby naszemu miastu nie przynosi.
                >
                > Chluby miastu nie przynosi. Wyglada okrutnie. Ale jest wlasnoscia prywatna, wie
                > c niech miasto nawet nie pomysli, by przeznaczyc na jej renowacje chocby 1 gros
                > z.
                > A jesli Zydy nie umieja jej odnowic, zabrac im to, wyplacic odszkodowanie, zbur
                > zyc i postawic ladna kamienice.
    • afro-beat Re: Dziurawa strefa płatnego parkowania 14.12.11, 09:55
      a może nie jest za mała, tylko samochodów za dużo? wystarczy, że 15-20% ludzi przesiądzie się do komunikacji i problem znacznie zostanie ograniczony.

ale do tego potrzebny jest pomysł systemowy. np. buspasy na całej pierwszej ramie: niepodległości, królowej jadwigi, garbary, estkowskiego, solna - korki wzrosną, ludzie się zgorszą ich wielkością i przesiądą do autobusów/tramwajów, które jadą, a nie stoją.

poza tym usuwanie samochodów bezczelnie parkujących w całym mieście, nie tylko wokół starego rynku, jest w poznańskiej straży miejskiej olewany. nie wystarcza im 8h postoju takiego samochodu dziennie, dokładnie w tym samym miejscu, na reakcję.

do tego pomysł grobelnego, zeby obcinać pieniądze na straż miejską i wrzucać strażników za monitory, choć mogliby to robić niepełnosprawni na wózkach, którym przy okazji da się pracę. totalny absurd zarządzania miastem przez grobelnego wychodzi po kilku latach na jaw. miejmy nadzieję, że niedługo wyślemy go w kosmos z kolegiackiego.
      • Gość: CCC Re: Dziurawa strefa płatnego parkowania IP: 150.254.212.* 14.12.11, 10:35
        Poczytaj "afro' informacje n.t. strazy - usuwają jak dla mnie ogromne ilości pojazdów. Moze jest zła organizacja ruchu ? Poza tym każdy kto wjedzie za znak w strefę D44 musi zapłacic za parkowanie i to nie wazne gdzie stoi. Tylko poznanska strefa ma inne prawa, czytaj - robic im się nie chce.
      • mandanara Re: Dziurawa strefa płatnego parkowania 14.12.11, 10:53
        buspasy na pierwszej ramie zarżnęły by miasto, należałoby raczej ulepszyć synchronizację świateł z bezwzględnym priorytetem dla tramwajów i zakazać wjazdu ciężarówek (wjazd tylko na zezwolenie i za sporą opłatą w ciągu dnia)
      • leszekes Re: Dziurawa strefa płatnego parkowania 14.12.11, 11:40
        afro-beat napisał:

> wystarczy, że 15-20% ludzi przesiądzie się do komunikacji i problem zostanie ograniczony

Nie sądzę, aby to się dało zrobić. Na pewno nie metodami administracyjnymi. Obiecuję, że nie przesiądę się do tramwajów i autobusów tak długo, jak długo będę w stanie prowadzić samochód.

> potrzebny jest pomysł systemowy. np. buspasy

Najgłupszy z najgłupszych pomysłów. 10-50 jedzie a 200, albo i więcej się patrzy.

> poza tym usuwanie samochodów bezczelnie parkujących w całym mieście, nie tylko wokół starego rynku, jest w poznańskiej straży miejskiej olewany

Fakt. To dlatego, że nie ma tanich parkingów. Trzeba ich stworzyć taką ilość, aby nie było problemów z postojem. Potem surowo karać źle parkujących.
        Do tego czasu należałoby wstrzymać wszystkie premie i nagrody w UM.

> ...wrzucać strażników za monitory, choć mogliby to robić niepełnosprawni na wózkach, którym przy okazji da się pracę

Świetny pomysł. Popieram całym sercem. Nie sądziłem, że stać ciebie na takie pomysły. Gratuluję tego przebłysku :)

> miejmy nadzieję, że niedługo wyślemy go (Grobelnego) w kosmos z kolegiackiego

Ano miejmy. Byle nie zasiadł na jego miejscu nikt z ekoterrorystów a będzie ok. Potrzebujemy człowieka takiego jak prezydent Szczurek w Gdyni, albo Dutkiewicz we Wrocławiu.
    • dziodu A nie można by tak 14.12.11, 11:03
      podwyższyć kary za nielegalne parkowanie o, przykładowo, 5 zł? I każdemu strażnikowi, który podpisuje się pod mandatem te 5 zł dawać jako premia. Myślę, ze dość szybko okazało by się, że czas dojazdu i samej interwencji znacznie by się skrócił a budżet miasta by się wzbogacił.
      • Gość: nie tędy Nie wysokość kar a skuteczność egzekwowania IP: *.poczta-polska.pl 14.12.11, 12:28
        Podwyższenie kar nic nie da...
        przyczyna przecież została wskazana - brak interwencji straży miejskiej...

Za to kontrolerzy strefy parkowania kontrolują dokładnie i prawie nikomu się nie upiecze brak opłaty, mimo, że kara za brak opłaty jest na prawdę nie wysoka, ale skuteczność kontroli daje zamierzony efekt.

(swego czasu też tak było, gdy w tramwajach i autobusach było więcej kontrolerów i pojawili się umundurowanie - aż zaczęły spadać wpływy z kar, gdyż zdyscyplinowało to ludzi do płacenia za przejazdy)
        • dziodu Re: Nie wysokość kar a skuteczność egzekwowania 14.12.11, 12:51
          Chyba nie doczytałeś uważnie - nie chodzi o wysokość kary dla źle parkującego ale o motywację dla Strażników. Jeśli panowie ze SM będę mogli dorobić (legalnie!) to myślę, że to będzie lepszym motywatorem niż kontrola.
    • bimota Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umożl... 14.12.11, 11:06
      Miasto nie tyle traci co uzyskuje mniejszy haracz... A i to nie napewno, bo jesli nie ma gdzie zaparkowac, to i tak oplaty nie wniesie.

To kontrolerzy juz nie kasuja tak jak kiedys, za "postoj w miejscach niedozwolonych" ?

Jak straz sie nie wyrabia, to trzeba sprwadzic czy sie nie obija, a jesli nie - zatrudnic dodatkowych straznikow...
    • leszekes Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umożl... 14.12.11, 11:25
      A nie prościej byłoby budować co rusz to nowe i tanie parkingi? Zarówno pod, jak i nad ziemią? Takie na każdą kieszeń. Nie może być tak, aby parkujący przed zakładem pracy człowiek płacił za parking tyle co w tym samym czasie zarabia.
      • Gość: fgh Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo IP: *.icpnet.pl 14.12.11, 11:55
        Pod zakład pracy nie trzeba podjeżdżać samochodem.
        • leszekes Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo 14.12.11, 12:04
          Ale można jak się chce. Przynajmniej powinno być można...
          • whitenabuchodonozor Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo 14.12.11, 12:08
            wszystko można (w końcu żyjesz w wolnym kraju), ale musisz się z tym liczyć że sporo zapłacisz
            • leszekes Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo 14.12.11, 12:18
              Też i płacę :))
              Wyzywam i płacę :))
              Tylko wkurza mnie to ciągłe bieganie i dopłacanie. Chyba będę płacił tym sms-em, chociaż to rejestrowanie się itp. zajmuje czas...
              A przecież wystarczyłby zwykły sms na numer xxx z numerem tablicy rejestracyjnej yyy przy parkowaniu i drugi taki sam przy wyjeżdżaniu. System sam pobierałby opłatę z konta za pośrednictwem operatora.
              • Gość: fgh Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo IP: *.icpnet.pl 14.12.11, 12:22
                Zarejestruj się w Mobilet:)
                Centra miast,w których samochodem można wjechać prawie wszędzie widziałem w USA. ZERO ludzi na chodnikach. Po 18 PUSTO. Wszędzie parkingi. Ogólnie - nieprzyjemny widok, nie chce się tam przebywać.
                Nie chcę, żeby tak wyglądało centrum Poznania.
                • whitenabuchodonozor Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo 14.12.11, 12:29
                  tak jest, Mobilet jest świetny (działa też jako biletomat MPK), polecam
                • leszekes Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo 14.12.11, 13:25
                  Mobilet miałem właśnie na myśli.
                  Nie podoba mi się to wszechogarniające rejestrowanie i logowanie... z prostej sprawy robienie wielkiej
                  • borluuk Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo 14.12.11, 17:20
                    Raz się rejestrujesz i raz się logujesz, nie musisz się logować za każdym razem jak chcesz zapłacić, aplikacja cię pamięta.
                    Warto z tego korzystać, bo:
                    1. nie musisz latać do parkomatu, możesz przedłużyć czas w każdej chwili
                    2. płacisz za faktyczny czas postoju, często miałem w portfelu tylko 5zł a chciałem zaparkować na 10-15min a parkomat, jak wiadomo, nie wydaje reszty.
                    • leszekes Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo 14.12.11, 21:51
                      Ok, ale kiedy ja nie chcę się wszędzie rejestrować. Mierzi mnie to ciągłe wyciąganie dokumentów tożsamości. Chcę być wolny od legitymowania się. Rozumiem NFZ, czy policję, ale nie podoba mi się wyciąganie dokumentów na żądanie pierwszego lepszego gryzipiórka.
                      Tu ciebie zarejestrują a potem dane sprzedają (legalnie, lub nie) jakiemuś wciskaczowi kitu i nie możesz się opędzić od ulotek, sms-ów czy akwizytorów różnej maści.
    • 2re-k Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umożl... 14.12.11, 11:38
      Gdyby Polska była państwem prawnym, za które się ma, to nie byłoby takiego problemu. A bierze się on stąd, że w polskim państwie prawnym parlament co rusz uchwala ustawy buble, pisane częściowo na sali sejmowej przez posłów pomiędzy jedną ich rozmową telefoniczną a drugą, chociaż i to jest przecież w parlamencie niedozwolone. No i mamy co rusz prawa kalekie, wątpliwe, niejasne. W państwie prawnym, a znam co najmniej kilka takich w Europie, straż porządkowa natychmiast nakazałaby wywieźć takie pojazdy lawetami, a to kosztuje tyle, że na ogół taki kierowca drugi raz nie popełniłby takie wykroczenia...
      • borluuk Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo 14.12.11, 17:23
        "W państwie prawnym, a znam co najmniej kilka takich w Europie, straż porządkowa natychmiast nakazałaby wywieźć takie pojazdy lawetami, a to kosztuje tyle, że na ogół taki kierowca drugi raz nie popełniłby takie wykroczenia... "

Tak tylko ustawy nie mają tu nic do rzeczy, chodzi po prostu o zarządzanie strażą a nie o brak przepisów.
      • Gość: dorota Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo IP: *.jmdi.pl 18.01.12, 09:59
        No i co z tego - nawet jak dobrze zaparkujesz to przyjdą i poustawiaja słupki i nic z tego tak naprawde nie bedzie ;) www.youtube.com/watch?v=Lqa4cvMQjbw
    • zielona-mila Re: Dziurawa strefa płatnego parkowania 14.12.11, 11:51
      Oczywiście że sektory to bzdura. A że miejsc zbyt mało ? Wszystkie piwnice istniejących budynków powinny być przerobione na podziemne parkingi / są firmy które wykonuja takie zmiany zachowując część nadzienmą budowli w dotychczasowej formie/, to samo mogło by dotyczyć przestrzeni pod ulicami zwłaszcza dwujezdniowymi z pasem zieleni, a także terenami podwórek - na powierzchni zieleń, pod powierzchnią parkingi. Ale miasto woli wywalać miliardy w niepotrzebnie przedrożone inwestycje - "pomniki" rządzących czyli stadion, zamek na Wzgórzu Przemysła, wiadukty widma, tunele tramwajwe w szczerym polu, strefy kibica, termy, słoniarnie i inne paranoje. A jak jest chętny do budowy np pod Placem Bernardyńskim to są stawiane takie warunki że się inwestorowi odechciewa. Zwłaszcza tych warunków nieoficjalnych. Co do parkowania na "głupa" czyli bez opłat lub w miejscu niedozwolonym - blokada do przyjazdu lawety , a jak kierowca nie chce mieć wywiezionego auta to i tak pokrywa koszty. To tylko kwestia umowy miasta z firmą laweciarską i oczywiście zagonienie do UCZCIWEJ roboty strażników miejskich.
      • leszekes Re: Dziurawa strefa płatnego parkowania 14.12.11, 12:08
        Obiekty o których wspomniałeś były potrzebne i dobrze, że są.

Pomysł z parkingami podziemnymi pod dwujezdniowymi ulicami i placami w centrum przedni. Jestem za. Żeby tylko ceny nie były zaporowe...
        • borluuk Re: Dziurawa strefa płatnego parkowania 14.12.11, 17:31
          podziemne parkingi w piwnicach to jakaś fantasmagoria w stylu fudżibany :)
          na parkingu podziemnym ceny będziesz miał zaporowe, bo to jest bardzo droga inwestycja, więc prywatnemu inwestorowi musi się ona zwrócić albo sam się do niej dołożysz w formie jakiegoś podatku... albo straż się weźmie do roboty i mandaty za złe parkowanie pójdą na fundusz, z którego kasa, w jakiejś części, sfinansuje te parkingi.
          Tak wewogóle w pierwszej kolejności powinny powstać parkingi P&R przy pętlach tramwajowych, bo są dużo tańsze.
          • zielona-mila Re: Dziurawa strefa płatnego parkowania 14.12.11, 19:09
            Niekoniecznie masz rację - to powinny być długofalowe inwestycje miejskie,może realizowane w ramach programu PPP, a nie traktowane jako przynoszące zysk finansowy od razu z poniedziałku na wtorek, zyskiem było by uwolnienie miejskiej przestrzeni dla inych potrzeb - zieleń, kultura, handel, usługi . Miasto to nie tylko czysty rachunek ekonomiczny, są wartości, których nie da sie wyliczyć w pieniądzu, choćby ogólny komfort życia i współżycia mieszkańców i gości. Takie rozwiązania funkcjnują za naszą zachodnią granicą od lat. No ale to inna. wg niektórych wroga kultura. A tutaj żyjemy igrzyskami robionymi na makiawelicznych zasadach okraszonych pseudo-lokalnym patriotyzmem. Parkingi PR - ok - dla przyjezdnych tylko co z tymi, którzy tu po prostu żyja ? Jakoś nie zauważyłem aby urząd miasta miał ochotę z nich korzystać - wolą własny na dziedzińcu kolegium jezuickiego- zgadnij dla czego ?
            • leszekes Dziedziniec dawnego Kolegium Jezuickiego powinien 14.12.11, 21:45
              odzyskać wolność. Niech prezydent i jego świta parkują sobie na parkingach, których nie wybudowali :))))
              • Gość: ???????? Re: Dziedziniec dawnego Kolegium Jezuickiego powi IP: *.pools.arcor-ip.net 15.12.11, 00:02
                Czyje to sa slowa ? Kamila czy Eva ?
    • whitenabuchodonozor Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umożl... 14.12.11, 12:00
      Ale z tymi zdjęciami samochodów parkujących na bezpańskim placu u zbiegu Poznańskiej i Roosevelta to przesadziliście. Akurat tam samochody nikomu zupełnie nie przeszkadzają, więc o co chodzi. Gonić trzeba tych, którzy zastawiają chodniki, tory tramwajowe, drogi rowerowe, parkują na deptaku i w takich miejscach. Tacy są szkodliwi, bo za nic mają zasady współżycia w społeczeństwie.
      • Gość: agnes Re: Jak parkować w strefie za darmo? Straż to umo IP: *.home.aster.pl 20.01.12, 13:27
        Najlepiej tak żeby móc własnie umiec potem odpowiednio reagować w takiej sytuacji www.youtube.com/watch?v=JastBN5ltrw&feature=youtu.be
    • Gość: CCC Re: Dziurawa strefa płatnego parkowania IP: 150.254.212.* 14.12.11, 13:21
      Durnowaci dziennikarze z GW. Nieuki - zdjęcie 5,6,8 i inne to pojazdy poza pasem drogowym !!! Od kiedy tam strażnicy mają tam karać mandatami. To na prywatnej działce nie mozna już parkować ?! Kto tej Leśniewskiej dał prawo jazdy ?! Czy nikt jej nie kontroluje ?
    • Gość: Zmotoryzowany Gnoje żądają złodziejskich stawek IP: *.man.poznan.pl 14.12.11, 13:28
      A miejsca parkingowe świecą pustkami, to co się ludziom dziwić. Ja ich popieram.
    • imanust w Grazu i innych miastach Europy jest podobnie 14.12.11, 13:33
      tak na pocieszenie...
      kary za parkowanie poza strefa, jesli sa, wynikaja z przepisow o ruchu drogowym (odnosnie za malej odleglosci od przejsc, skrzyzowan itd.), ale i tak sa duzo nizsze niz za brak biletu parkingowego.
      skutkuje to zastawianiem zebr, drog rowerowych, skrzyzowan, ograniczaniem widocznosci itd.

tak wiec jestesmy w europie :P
    • Gość: ziom Poznańskie MARUDY!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 13:37
      Po pierwsze miejsc nie jest za mało, tylko samochodów za dużo!!! Wielkie paniska przyjeżdżają do roboty w centrum samochodami, no bo co kolega/koleżanka/obcy/ksiądz/srądz/taki/owaki powie jak przyjają tramwajem a nie swoim wielgachnym BMW X6 lub innym audi A8?? OBCIACH!!! Przecież to prestiż móc przejechać się przez miasto i zaparkować samochód na 5-6h w centrum, pokazując kto tu rządzi...

Zamiast narzekać zacznijcie myśleć i używać mózgu, a nie kombinować. Jak kogoś stać na samochód to powinno go być stać na opłacenie parkomatu. A jak nie chce poświęcić ani złotówki to won ze strefy!!
      Myślcie jak parkujecie!! Panisko zaparkowało... Zajefajnie, ale nie pomyśli, że jakby przesunął się o 1,5 metra dalej to za nim zmieści się jeszcze jeden samochód, albo nawet dwa małe.
      Jedynym batem na polskich chamskich i niedouczonych kierowców są słupki, bo tego nie staranują!!

Za granicą wlepią Ci mandat za to, że Ci 50cm maski wystaje za linię...
      Naprawdę, przed wydaniem prawa jazdy powinni robić badania IQ. W Polsce większość by nie przeszła...
    • Gość: pieszy strefa za mała czy aut za dużo?? IP: *.ip.netia.com.pl 14.12.11, 14:10
      każdy może mieć aut tyle ile chce i nie musi zapewniać im miejsca postojowego podczas rejestrowania pojazdu (jak to jest w Japonii). Potem każdy chce by miasto dało kawałek przestrzeni publicznej najlepiej za darmo. świetne to podejście jest.
      Kupię sobie łódź podwodną i będę domagał się by miasto wybudowało mi przystań na Warcie, yeach.
    • fackir maszynka do robienia pieniędzy 14.12.11, 15:34
      po tym artykule widac do czego ma służyć straż miejska. wykreślić im wszystkie inne funkcje dać radary i blokady i wysłać na łowy.
      kto jest za likwidacją tej instytucji?
      • ortpol Re: maszynka do robienia pieniędzy 01.06.13, 18:53
        Jak najbardziej zlikwidowac!
    • Gość: POZtrach Re: Parkowanie jest przereklamowane. IP: *.30.122.69.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.06.13, 12:00
      Lepiej jest nie parkować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka