Dodaj do ulubionych

Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie?

01.02.12, 08:26
"Komuchy" szybciej wybudowali, niż obecna władza jest w stanie podjąć decyzję. Oczywiście bieżąca konserwacja przez ostatnie dwadzieścia kilka lat nie wchodziła w grę, bo kto by się troszczył o relikty PRL-u.
Obserwuj wątek
    • Gość: arecki Re: Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie? IP: *.icpnet.pl 01.02.12, 08:41
      prof. Madaj uważa też, że zamknięcie estakady może mieć poważne konsekwencje i spowodować spore utrudnienia komunikacyjne

Właśnie się dowiedziałem, że trzeba być profesorem, aby zauważyć, że zamknięcie katowickiej będzie utrudnieniem komunikacyjnym. To dlatego do tej pory ZDM i Grobelny o tym nie wiedzieli, przydałby sie jakiś etat profesorski na placu Kolegiackim.
      • poziomka000 Poznań - miasto które zeszło na psy 01.02.12, 09:02
    • Gość: skowronP komuchy wybudowały IP: 150.254.84.* 01.02.12, 08:43
      "Komuchy" wybudowały w Poznaniu sporo wiaduktów. Szkoda tylko, że zamiast planowanych 100 lat wytrzymały one 30-40 lat. Z wiaduktów z lat 60-70 rozebrano już - wiadukt górczyński- jedną nitkę, wiadukt - obecnie Narutowicza, wiadukt Antoninek, wiadukt Chartowo.
      • adellante12 Re: komuchy wybudowały 01.02.12, 09:14
        Ale wybudowali. Wiadukty wytrzymałyby 100 lat pod warunkiem pracy wg załozeń komuszych, nikt nie mógł wówczas zakładac gospodarki wolnorynkowej, boomu gospodarczego , boomu motoryzacyjnego itp... Jak widac komune i jej realia znasz tylko z podreczników historii...

Obecna ekipa zarzadców Poznania nie buduje niczego, od roku dyskutuja nad stanem wiaduktu zamiast coś z nim zrobic. dzięki temu Poznańodetnie sie skutecznie od drogi ekspresowej oraz od autostrady.... No trzeba być absolutnie ograniczonym umysłem aby nie wiedzieć że rozwój cywilizacji opiera się na rozwoju dróg. Wiedzieli to juz starozytni rzymianie. Jak widac w Poznaniu to nadal nie do ogarnięcia.
    • poz3 Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie? 01.02.12, 09:06
      Wprowadzić uczciwe (a więc słone) opłaty za przejazd drogami w mieście i szybko się okaże, że żadna estakad anie będzie potrzebna a normalni ludzie wreszcie będą mogli przejechać w sensownym czasie. Nie ma nic bardziej wkurzającego niż roszczeniowa biedota socjalna rozwożąca dzieci do szkoły czy jadąca na zakupy 20km, bo stać ich tylko na mieszkania w jakiejś stodole w polu.
      • adellante12 Re: Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie? 01.02.12, 09:16
        Mysli godne kretyna..... No jak mozna mieć tak tepy umysł??????
        Wiesz biedotą teraz okresla się blokersów mieszkajacych w jakichś betonowych klocach albo w przedwojennych ruinach w oficynach smierdzacych moczem i tanim winem...
        Jakiś ty dzieciaku ograniczony to az mi cie szkoda.
        • poz3 Re: Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie? 01.02.12, 09:43
          Oho, czyżbym trafił właśnie na takiego sfrustrowanego mieszkańca obory? Skąd takie kompleksy na punkcie masówki i przedwojennych ruin? Boli, że nawet żul z walącej się oficyny ma lepsze warunki? :)
          • adellante12 Re: Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie? 02.02.12, 08:49
            Nie trafiłeś przykro mi... Mieszkałem w tym zenujacym miescie przez 14 lat, nie z wyboru lecz z konieczności.. Jak tylko przyszła okazja wyniosłem sie z tej zatechłej dziury natychmiast...
            Urzekła mnie po prostu twoja głupota i zaściankowość umysłowa.
    • blackwolfpn Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie? 01.02.12, 09:18
      Rozebrano, też wiadukt nad Dolną Wildą, z lat 70. Co do estakady Katowickiej, dziwię się że nikt z Poznania, wcześniej nie wpadł, że jeszcze bardziej można zwęzić, przejazd przez wiadukt i ustawić dodatkowe podpory, dopiero eksperci z całej Polski musieli wskazać takie rozwiązanie, żeby przedłużyć żywotność tego obiektu. W jednym z wywiadów parę tygodni temu pan Jerzy Witczak mówił, że nie da się już bardziej zwęzić tego wiaduktu, a teraz dowiadujemy się że można do jednego pasa w każdą stronę. Kolejna sprawa jest taka co do objazdów. Jak budowano od nowa wiadukt nad Dolną Wildą, to samochody zjeżdżały z trasy tuż przed wiaduktem, jechały dołem obok niego i potem wjeżdżały tuż za wiaduktem znowu do góry, na właściwą trasę. Czy w tym przypadku nie może być tak samo? Czemu samochody nie mogą jechać dołem, tak jakby nie było tam wiaduktu, tylko normalne skrzyżowanie, ze światłami trasy Katowickiej z ulicą Chartowo i Żegrze? Ostania sprawa jest taka, że obecne władze ZDM, są winne temu że na ostatnią chwilę trzeba przebudowywać mosty i wiadukty, rok przed zamknięciem nagle się obudzono, że jest dany obiekt w katastrofalnym stanie. Gdyby na bieżąco monitorowano stan wiaduktów, dbano o odpowiednie odwodnienie i ogólną konserwację to może wiele lat dłużej mogłyby stać. Niedługo pewnie usłyszymy, że most uniwersytecki, most dworcowy i teatralny wymagają przebudowy, bo są bardzo zaniedbane. Niestety u nas jest taktyka: budujemy coś i nic nie robimy aż samo się nie rozleci.
      • Gość: lukask73 Re: Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie? IP: 217.153.71.* 01.02.12, 09:50
        > Gdyby na bieżąco monitorowano stan wiadu
        > któw, dbano o odpowiednie odwodnienie i ogólną konserwację to może wiele lat dł
        > użej mogłyby stać.

Estakada trasy katowickiej była remontowana niezliczoną ilość razy. Za każdym razem po kilku tygodniach (maksymalnie, bywało że i już w momencie oddania do użytku) nawierzchnia pękała, a co się działo w głębi ustroju — strach myśleć.
    • Gość: Q Re: Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie? IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.12, 11:29
      No właśnie - nie jestem miłośnikiem PRL-u , ale wtedy jednak co nieco budowano /nie twierdzę że jakościowo dobrze/. Teraz przygotowanie każdej najmniejszej inwestycji trwa wielokrotnie dłużej , niż sama budowa np. budowa dworca.ŚWIADCZY TO NIESTETY , ŻE SYSTEM AUTORYTARNY JEST BARDZIEJ SKUTECZNY OD DEMOKRACJI CZGO DOWODEM SĄ CHINY!
    • bimota Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie? 01.02.12, 11:29
      Jak mozna pieprzyc sie jakas trasa tramwajowa na Franowo i patrzec jak wali sie wiadukt...
    • Gość: Poznaniak Re: Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.12, 12:22
      Nie przesadzaj, budowali czasem 20 lat i dłużej. A jak wybudowali to właśnie widzimy. Zapewne wg planów miała ta estakada wytrzymać i 50 a może i 100 lat. Jestem jednak ciekawy ile domów wybudowano z materiałów budowlanych wywiezionych po cichu z tej budowy - jak z tysięcy innych w tym czasie. Co, nie pamiętacie już jak się załatwiało cement etc? Teraz wszyscy się dziwią, że to się wali jak zamiast cementu w tej konstrukcji był "jeno piach". Ja się dziwię, że to w ogóle jeszcze stoi. ...
      Z drugiej strony faktem jest, że w ZDM powinny za to polecieć głowy, bo były na takie inwestycje środki z funduszu spójności i można było tą estakadę wybudować na nowo przez wiele, wiele lat. Zaniedbanie naszych urzędników, które jak pisałem kiedyś już tam dawno - zasługuje na kwalifikację "ściągnięcia zagrożenia na Poznaniaków w postaci katastrofy budowlanej" i powinno być ścigane przez prokuraturę z urzędu.
      • adellante12 Re: Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie? 02.02.12, 08:53
        Co, nie pamiętacie już jak się załatwiało cement etc? Teraz wszyscy się dziwią, że to się wali jak zamiast cementu w tej konstrukcji był "jeno piach". Ja się dziwię, że to w ogóle jeszcze stoi. ...

Co sie załatwiało??? Nic sie nie załatwiało!! Po prostu kradli . Polacy to naród złodziei i oszustów!
        Kradli na potege a później nazywali siebie sprytnymi .
        • Gość: Poznaniak Re: Zwężenie i kolejne podpory na estakadzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.12, 09:34
          Dokładnie, kradli, kradli. Załatwiało miało być w cudzysłowiu :)
          No ale to, że źle czy ze złych materiałów wybudowano tą estakadę nie usprawiedliwia indolencji miasta i jego ZDM. Na naprawę tej estakady było wiele lat, a teraz się okazuje, że jak będzie wschodnia i zachodnia obwodnica to Krzywoustego straci status drogi krajowej i już nikomu nie będzie zależało na jej naprawie.
          Ciekawe, że też ZDM nie ponosi konsekwencji takich działań, zaniedbań...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka