Dodaj do ulubionych

LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT

29.07.12, 11:44
Kogoś to dziwi? Gdyby nie ma kota, myszy harcują. A tu kot zdechł.
Obserwuj wątek
    • Gość: Z Zmienić zarząd Lot IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.12, 11:58
      Zamiast załatwić wiecej samolotów i zając rynek 150tys pasażerów to "fachowcy" z LOTu podniosą ceny i wymusza byśmy dalej latali ich truposzami albo jechali pociągiem lub na 4 kołach.
      • Gość: miki Re: Zmienić zarząd Lot IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 29.07.12, 12:05
        no i trzeba sie z samochodem przeprosic
      • Gość: cehaem Re: Zmienić zarząd Lot IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 29.07.12, 12:28
        1. To, ze OLTy przewiozly 15o.ooo osob nic nie mowi o wielkosci rynku.
        2. LOT nie skinie palcem, bo pieniedzy z tego i tak nie bedzie. OLT odniosl "sukces", poniewaz oferowal usluge po nierealnych cenach.
        3. W Polsce istnieja dwie trasy, na ktorych mozna sensownie latac. Reszta nadaje sie wylacznie do dowozenia pasazerow do Wawy. I na tym polega problem. Bez sensownej siatki polaczen zadne linie lotnicze sie nie utrzymaja. A ta stworzyc jest po prostu niemozliwe.
        • Gość: VRR Re: Zmienić zarząd Lot IP: *.unitymediagroup.de 29.07.12, 14:07
          Pieprzysz głupoty, bo nie masz pojęcia o sprawie. Średnia cena biletu w tanich liniach typu Wizzair Ryanair i to na trasach międzynarodowych, a wiec takich, gdzie sa wyższe koszty paliwa i dłuższy czas przelotu niż na polskich trasach krajowych wynosi 40 euro, a więc 170 zł. I przy tej cenie te linie nie bankrutują.
          • smartflying Re: Zmienić zarząd Lot 29.07.12, 14:19
            Gość portalu: VRR napisał(a):

> Pieprzysz głupoty, bo nie masz pojęcia o sprawie. Średnia cena biletu w tanich
            > liniach typu Wizzair Ryanair i to na trasach międzynarodowych, a wiec takich, g
            > dzie sa wyższe koszty paliwa i dłuższy czas przelotu niż na polskich trasach kr
            > ajowych wynosi 40 euro, a więc 170 zł. I przy tej cenie te linie nie bankrutują
            > .

Po pierwsze - kultury trochę.
            Po drugie porównywanie LCC z tradycyjną linią jest chybione.
            Sprawdź sobie jaka jest struktura przychodów u jednych i u drugich, a później wróć do analizy.
          • Gość: cehaem Re: Zmienić zarząd Lot IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 29.07.12, 14:19
            Dziecko, czy ty kiedys rzeczywiscie zajmowales sie modelami biznesowym linii lotniczych, czy twoja wiedza ogranicza sie do tego, co przeczytales tutaj i uslyszales od sasiada? Jesli masz choc odrobine oleju w glowie, to porownaj sobie ich strony (jesl OLT jeszcze dziala) i powiedz mi, czym sie roznia w ofercie uslug.

ps: Ryan umie tez krzyknac lekka reka 800 zlotych za bilet na Wyspy. Tez uwazam, ze to strasznie tanio. Tym bardziej, ze SASem polecisz juz za 1000.
            • smartflying Re: Zmienić zarząd Lot 29.07.12, 14:24
              Gość portalu: cehaem napisał(a):

> Dziecko, czy ty kiedys rzeczywiscie zajmowales sie modelami biznesowym linii lo
              > tniczych, czy twoja wiedza ogranicza sie do tego, co przeczytales tutaj i uslys
              > zales od sasiada? Jesli masz choc odrobine oleju w glowie, to porownaj sobie ic
              > h strony (jesl OLT jeszcze dziala) i powiedz mi, czym sie roznia w ofercie uslu
              > g.
              >
              > ps: Ryan umie tez krzyknac lekka reka 800 zlotych za bilet na Wyspy. Tez uwazam
              > , ze to strasznie tanio. Tym bardziej, ze SASem polecisz juz za 1000.

dokładnie jak piszesz :)
              Średni koszt biletu w FR ~40 Euro, niech i tak będzie, chociaż źródła do tego wyliczenia nie widziałem. Ale:
              - opłata za bagaż rejestrowany
              - haracz za bagaż "nadprogramowy" po 10 Euro za kilo
              - haracz za płatność kartą nie taką jak sobie życzą
              - odprawa na lotnisku - płatna
              - zgubienie karty pokładowej - 35 funtów (sam sprawdziłem)
              - priorytet wejścia na pokład - płatny
              - kawa/herbata, jakaś kanapka - płatne
              - infolinia - 4,5 PLN za minutę
              - lotniska z których odlatuje Ryanair - w polu (vide: połowę jak nie więcej tańsze)
              I można by tak wymieniać jeszcze miesiąc. Tylko po co :)
              Polemika o revenue management linii lotniczych w tym miejscu mija się z celem :)
              • Gość: cehaem Re: Zmienić zarząd Lot IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 29.07.12, 15:10
                Zapomniales o dotacjach, jakie wyciagaja od samorzadow oraz ich "reklamowaniu" :)
              • Gość: JEP Re: Zmienić zarząd Lot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.12, 15:15
                Pieprzenie w bambus, niech dadzą pierwsze 20% w cenie 200 zł i będzie dobrze. A przykłąd jak LOT z nas zdziera. Dzień ogłoszenia plajty OLT (godzinę po komunikacie) lot Kraków - Swinoujście za ok 3 tygodnie - 245 zł (kupiłem). Następnego dnia rano - po 290 zł. Dziś patrzę ten sam lot - 395 zł.
                Więc przestańcie chrzanić bo to jest jawne wykorzystywanie monopolu na rynku.
                • smartflying Re: Zmienić zarząd Lot 29.07.12, 15:17
                  Gość portalu: JEP napisał(a):

> Pieprzenie w bambus, niech dadzą pierwsze 20% w cenie 200 zł i będzie dobrze. A
                  > przykłąd jak LOT z nas zdziera. Dzień ogłoszenia plajty OLT (godzinę po komuni
                  > kacie) lot Kraków - Swinoujście za ok 3 tygodnie - 245 zł (kupiłem). Następnego
                  > dnia rano - po 290 zł. Dziś patrzę ten sam lot - 395 zł.
                  > Więc przestańcie chrzanić bo to jest jawne wykorzystywanie monopolu na rynku.

Kupiłeś. Sam napisałeś. I tego dnia kupił ktoś jeszcze. I następnego. I jeszcze następnego. A taryfa rośnie w miarę jak samolot się wypełnia. Proste?
                • smartflying Re: Zmienić zarząd Lot 29.07.12, 15:19
                  Już pominę, że nawet nie wiesz u kogo bilet kupiłeś i na jaki samolot, bo na pewno nie na LOT :D
                  • Gość: JEP Re: Zmienić zarząd Lot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.12, 16:20
                    Eurolot, LOT - to jakaś różnica?
                    • smartflying Re: Zmienić zarząd Lot 29.07.12, 16:22

> Eurolot, LOT - to jakaś różnica?

Zasadnicza. Największą widać w KRS. Poza tym inni pracownicy, inne samoloty, inne trasy. Wszystko inne :)
                      LOT ma jakieśtam udziały w Eurolocie, ale formalnie i operacyjnie to inny przewoźnik.
                  • Gość: JEP Re: Zmienić zarząd Lot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.12, 16:25
                    Skoro mam do czynienia z fachowcem - to powiedz na jakich miejscach w ATR jest najciszej? Bo słyszałem że z tyłu, odwrotnie niż w turbowentylatorowych?
                    • Gość: Stefan Re: Zmienić zarząd Lot IP: *.aster.pl 29.07.12, 16:40
                      Wiem, że pytanie nie do mnie, ale wiem z praktyki.

Z tyłu jest najciszej. M.in. dlatego biznesklasa jest w nich z tyłu.
                      • smartflying Re: Zmienić zarząd Lot 29.07.12, 16:44
                        Gość portalu: Stefan napisał(a):

> Wiem, że pytanie nie do mnie, ale wiem z praktyki.
                        >
                        > Z tyłu jest najciszej. M.in. dlatego biznesklasa jest w nich z tyłu.

Dokładnie - z tyłu.
                        Z tym, że w tych naszych Eurolotowskich, o których cały czas piszemy jest konfiguracja 1-klasowa.
                        • Gość: Stefan Re: Zmienić zarząd Lot IP: *.aster.pl 29.07.12, 16:50
                          niekoniecznie. Ostatnie dwa rzędy są "odgrodzone" od reszty i nigdy nie pojawiają się, gdy chcesz wybrać miejsce w internecie. Zawsze się staram zająć ostatni rząd, a w praktyce mam dwa rzędy za sobą.
                      • Gość: JEP Re: Zmienić zarząd Lot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.12, 16:47
                        Dzięki!! Moja żona z teściową (lubianą) i córką2 letnią będą leciały ATR i już się nakręcają i się boją, że graty, że ze śmigłem, że głośne i czy w ogóle przeżyją. Ja też do tej pory tylko woziłem tyłek w A320/310 B 737/707 więc też nie wiem :))
                        • Gość: Stefan Re: Zmienić zarząd Lot IP: *.aster.pl 29.07.12, 16:54
                          Bez paniki. Ja też nie przepadam za tymi ATRami, ale wieść gminna niesie, że są bezpieczniejsze niż odrzutowce. A że jest w nich głośniej, to prawda.

Największy wstyd to jest lecieć z KRK do Wiednia. I jeszcze gorzej słuchać komentarzy zagraniczniaków, którzy lecąc w odwrotnym kierunku, dopiero przy samolocie orientują się czym mają lecieć. :-)

A Twoje Panie, niech się nie niepokoją. Siądą wygodnie z tyłu i będą podziwiać widoki. Jak dolecą, to będą żałować, że lot był taki krótki.
                • jozwa51 Re: Zmienić zarząd Lot 29.07.12, 16:49

> Pieprzenie w bambus, niech dadzą pierwsze 20% w cenie 200 zł i będzie dobrze. A
                  > przykłąd jak LOT z nas zdziera. Dzień ogłoszenia plajty OLT (godzinę po komuni
                  > kacie) lot Kraków - Swinoujście za ok 3 tygodnie - 245 zł (kupiłem). Następnego
                  > dnia rano - po 290 zł. Dziś patrzę ten sam lot - 395 zł.
                  > Więc przestańcie chrzanić bo to jest jawne wykorzystywanie monopolu na rynku.

>>Jak myslisz ze samolotem polecisz taniej niz taryfa z jednego konca miasta na drugi to jestes w bledzie . te tzw.tanie linie to jest wielki przekret . ceny oferowane przez te linie sa brane z sufitu i nie pokrywaja rzeczywistych kosztow .
    • jimgraham Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 11:58
      Mnie to dziwi, bo myślałem, że gdzie jak gdzie, ale w LOT wiedzą, że ekonomia excelowa rzadko się sprawdza. Żeby przejąć klientów powinni raczej obniżyć ceny jeszcze bardziej niż po pojawieniu się OLT.

Przypomina to sytuację, gdy na przełomie lat 90 i 2000 TPSA była monopolistą, także w dostępie do internetu. Zamiast wtedy obniżać ceny i robić efekt skali, to woleli trzymać monopol (drogo) i narażać się na niezadowolenie klientów. Efekt: wielu ludzi z drogich abonamentów stacjonarnych wkrótce zrezygnowało, bo taniej i wygodniej było mieć komórkę. To samo z internetem: większość społeczeństwa dzisiaj korzysta z innych niż Neostrada dostawców. A wystarczyło by w pewnym momencie TP ostro ścieła ceny rozmów i internetu, i pewnie do dziś byłaby niepokonaną firmą. A tak rynkiem rozmów rządzą dziś Niemcy, Francuzi i Solorz.

Tak samo niestety będzie z lotem. Ludzie wybiorą pociągi i autobusy, bo taniej. A LOT będzie za chwilę latał pod banderą Turskish Airlines. Ciekawe co wtedy zrobią pracownicy LOT, bo przecież nie podatnik będzie im wtedy pensje wypłacał...
      • Gość: aabb Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.12, 12:05
        Eee, TP to Francuzi ...

Zresztą dziwna jakaś ta prywatyzacja TP, bo formalnie France Telecom jest spółką państwową.

• Gość: Spoxman Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.12, 13:27
          Już nie jest i to od 2004 roku. Obecne państwo francuskie posiada 26,94 % akcji France Télécom.
      • smartflying Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 12:25
        Ale o czym Ty piszesz?
        W chwili obecnej rynek lotniczych przewozów krajowych w Polsce to eweidentnie rynek usługodawcy, a nie usługobiorcy, tzn. więcej jest chętnych na przelot niż miejsc w samolotach, łącznie. Dlatego polityka obniżania cen w momencie ustąpienia największej konkurencji byłaby sprzeczna nie tylko z zasadami logiki, ale interesem spółki jako takim i mogła by zostać potraktowana jako działanie na jej szkodę.
        Weź też pod uwagę jedną bardzo ważną rzecz: są sytuacje i wcale nie jest ich mało, że bardziej opłaca się lecieć z pustym fotelem niż z pasażerem na nim.
        • Gość: Stefan Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT IP: *.aster.pl 29.07.12, 12:46
          To raczej, o czym Ty piszesz?

Nigdy, ale to przenigdy nie miałem sytuacji w przelotach krajowych, abym nie mógł dostać biletu na przelot. Czy to kupując z wyprzedzeniem, czy na 1 godzinę przed odlotem.

Nigdy nie leciałem tak, a latam średnio dwa razy w miesiącu, żeby wszystkie miejsca w samolocie były zapełnione. Zawsze jest kilka wolnych.

Podaj przykłady, kiedy liniom lotniczym opłaca się mieć puste miejsca w samolocie. Gdyby to była prawda, to normalne linie lotnicze (nie LOT) nie robiłyby tzw. overbooking.

smartflying napisał:

> Ale o czym Ty piszesz?
          > W chwili obecnej rynek lotniczych przewozów krajowych w Polsce to eweidentnie r
          > ynek usługodawcy, a nie usługobiorcy, tzn. więcej jest chętnych na przelot niż
          > miejsc w samolotach, łącznie. Dlatego polityka obniżania cen w momencie ustąpie
          > nia największej konkurencji byłaby sprzeczna nie tylko z zasadami logiki, ale i
          > nteresem spółki jako takim i mogła by zostać potraktowana jako działanie na jej
          > szkodę.
          > Weź też pod uwagę jedną bardzo ważną rzecz: są sytuacje i wcale nie jest ich ma
          > ło, że bardziej opłaca się lecieć z pustym fotelem niż z pasażerem na nim.
          • smartflying Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 13:10

> To raczej, o czym Ty piszesz?
            >
            > Nigdy, ale to przenigdy nie miałem sytuacji w przelotach krajowych, abym nie mó
            > gł dostać biletu na przelot. Czy to kupując z wyprzedzeniem, czy na 1 godzinę
            > przed odlotem.
            >
            > Nigdy nie leciałem tak, a latam średnio dwa razy w miesiącu, żeby wszystkie mie
            > jsca w samolocie były zapełnione. Zawsze jest kilka wolnych.
            >
            > Podaj przykłady, kiedy liniom lotniczym opłaca się mieć puste miejsca w samoloc
            > ie. Gdyby to była prawda, to normalne linie lotnicze (nie LOT) nie robiłyby tz
            > w. overbooking.

Np. na RZE-WAW masz LF=100% (pełny samolot) dość często. Na WAW-POZ też ostatnio miałem wypełnienie do ostatniego miejsca.

Przykład kiedy liniom opłaca się mieć pusty fotel (hipotetyczny):
            lot WAW-POZ
            Koszty: obsługa pasażera WAW - 65 zł, obsługa pasażera POZ - 35 zł, koszty wewn. obsługi pasażera - 15 zł. Razem: 115 zł
            Nie ma pasażera - nie ma kosztów.
            Czytaj: nie opłaca się wieźć pasażera z WAW do POZ za mniej niż 115 żeby wyjść na zero. Nie policzyłem kosztów paliwa i innych pomniejszych w tym wypadku.
            • Gość: Stefan Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT IP: *.aster.pl 29.07.12, 13:44
              No dobra, Ty masz przykłady zapełnienia samolotów, ja że jest inaczej. Trudno z tym polemizować.

Ale Twój przykład dotyczący latania z pustymi fotelami świadczy o złym zarządzaniu w Locie, a nie o jakiejś ogólnej tendencji. Jest rzeczą oczywistą, że jeżeli biznesmen dowie się rano w KRK, że po południu musi być w POZ, GDN lub SZZ, to zapłaci każde pieniądze za przelot. Mówienie wówczas, że bardziej się opłaca LOTowi mieć pusty fotel, bo koszty wynoszą 115 zł, jest absurdem. Zwłaszcza, że koszt obsługi pasażera bzinesowego jest niższy (leci z bagażem podręcznym, robi odprawę on-line, itp.).
              • smartflying Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 13:55

> No dobra, Ty masz przykłady zapełnienia samolotów, ja że jest inaczej. Trudno
                > z tym polemizować.

No trudno :)

>
                > Ale Twój przykład dotyczący latania z pustymi fotelami świadczy o złym zarządza
                > niu w Locie, a nie o jakiejś ogólnej tendencji. Jest rzeczą oczywistą, że jeże
                > li biznesmen dowie się rano w KRK, że po południu musi być w POZ, GDN lub SZZ,
                > to zapłaci każde pieniądze za przelot. Mówienie wówczas, że bardziej się opłac
                > a LOTowi mieć pusty fotel, bo koszty wynoszą 115 zł, jest absurdem. Zwłaszcza,
                > że koszt obsługi pasażera bzinesowego jest niższy (leci z bagażem podręcznym,
                > robi odprawę on-line, itp.).

To nie chodzi o LOT tylko o ogólny mechanizm. Pasażer, który płaci za bilet więcej (nazwijmy go biznesowym) charakteryzuje się ważnymi cechami:
                1. Płaci więcej za bilet
                2. Przy tym jest mniej roszczeniowy
                3. Nie straszna mu podwyżka ceny o 20-30% (pasażer ekonomiczny się przy takiej zmianie wysypuje)
                4. Cena jaką płaci pasażer vs. koszt łączny takiego pasażera dla linii jest o niebo większy niż w przypadku "ekonomicznego"
                and last but not least:
                5. Zazwyczaj pasażer "biznesowy" pokrywa stratę jaką generuje pasażer z najniższej taryfy. Bo jak to mówią "nie ma obiadów za darmo"

Reasumując: Bardziej opłaca się mieć pusty fotel niż sprzedać go poniżej kosztów (czy też realizować lot sumarycznie poniżej kosztów; do tego są odpowiednie wskaźniki i wyliczenia, ale nie ma co wnikać). A koszt przewoźnika na pasażera w locie krajowym możemy oszacować na ~150-170 zł bezproblemowo. Co tym bardziej pokazuje, że sprzedawanie 50% biletów w samolocie za 99 zł było z góry skazane na niepowodzenie :)
                • Gość: VRR Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT IP: *.unitymediagroup.de 29.07.12, 14:11
                  Ten koszt obslugi pasażera świadczy tylko o tym, że LOT nie ma pojęcia o zarządzaniu. Przy takiej średniej cenie biletu (40 euro) tanie linie wychodza na plus.
                • Gość: Stefan Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT IP: *.aster.pl 29.07.12, 14:18
                  smartflying napisał:

> Gość portalu: Stefan napisał(a):
                  >> Trudno z tym polemizować.
                  >
                  > No trudno :)

:-) Ważne, że można kulturalnie wymieniać myśli w internecie.

>
                  > Reasumując: Bardziej opłaca się mieć pusty fotel niż sprzedać go poniżej kosztó
                  > w (czy też realizować lot sumarycznie poniżej kosztów; do tego są odpowiednie w
                  > skaźniki i wyliczenia, ale nie ma co wnikać). A koszt przewoźnika na pasażera w
                  > locie krajowym możemy oszacować na ~150-170 zł bezproblemowo. Co tym bardziej
                  > pokazuje, że sprzedawanie 50% biletów w samolocie za 99 zł było z góry skazane
                  > na niepowodzenie :)

Ale to właśnie potwierdza moją tezę, że nie opłaca się lecieć z pustym fotelem, tylko z takim, którego cena została właściwie skalkulowana. Pełna zgoda, że wypełniając połowę samolotu za 99 zł nie można na lotach zarobić. Takich promocyjnych biletów poniżej kosztów powinno być maksimum 10-15%. Ale nie wierzę, że nie da się sprzedać biletów w ostatniej chwili (powiedzmy w ciągu 24h przed odlotem) za cenę która spokojnie pokryje koszty przelotu. Stąd nie wierzę, że jakimkolwiek liniom się opłaca latać z pustym fotelem. Conajwyżej nie opłaca się im za tanio tego miejsca sprzedać i wówczas lecą z pustym. Ale to nie może być planowane, ze ileś foteli będzie pustych.
                  • smartflying Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 14:21
                    > Conajwyżej nie opłaca się
                    > im za tanio tego miejsca sprzedać i wówczas lecą z pustym. Ale to nie może być
                    > planowane, ze ileś foteli będzie pustych.

To może źle sformułowałem wypowiedź, bo chodziło mi dokładnie o to powyższe.
                    • Gość: Stefan Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT IP: *.aster.pl 29.07.12, 14:30
                      Ja faktycznie na początku zrozumiałem, że chodzi Ci o sytuację w której linia lotnicza planuje z góry, ze np. 10% miejsc nie zostanie zapełnione. To oczywisty absurd.

A to że sprzedawnie miejsc poniżej kosztów jest nieopłacalne, jest bardziej niz oczywiste. Niestety chyba nie dla wszystkich. Cieszę się, że mogę prowadzić dyskurs na poziomie.

Pozdrawiam!

Stefan
                      • louve86 Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 15:01
                        Wyrażam ogromny szacunek za tą wymianę poglądów - przykład że ludzie piszący na Forum także bywają inteligentni
                        • Gość: Stefan Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT IP: *.aster.pl 29.07.12, 16:37
                          Dziękuję!

Pozdrawiam!

Stefan
            • Gość: cehaem Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 29.07.12, 14:23
              > Czytaj: nie opłaca się wieźć pasażera z WAW do POZ za mniej niż 115 żeby wyjść
              > na zero. Nie policzyłem kosztów paliwa i innych pomniejszych w tym wypadku.

Ale czy zwolennicy teorii spiskowej to zrozumieja?
              • smartflying Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 14:25
                Gość portalu: cehaem napisał(a):

> > Czytaj: nie opłaca się wieźć pasażera z WAW do POZ za mniej niż 115 żeby
                > wyjść
                > > na zero. Nie policzyłem kosztów paliwa i innych pomniejszych w tym wypadk
                > u.
                >
                > Ale czy zwolennicy teorii spiskowej to zrozumieja?

której? Tej Amber Gold vs. KNF = bankructwo?
                czy tej Smoleńsk + hel = bum?
                ;-)
              • Gość: Teoriospiskowiec To nie całkiem tak. IP: *.cdma.centertel.pl 29.07.12, 14:36
                Po pierwsze - oni od początku zakładali jazdę mocno poniżej kosztów przez jakiś czas (dwa lata?). Taka strategia agresywnego wejścia na rynek. Nie wiem, jak w transporcie, ale w paru innych segmentach bywa, że wychodzi. Po drugie - nie mów, że nie zauważyłeś zmasowanej komunikacji o powtarzanym jak mantra przekazie: "OLT=AmberGold=piramida=właściciel z wyrokiem=wszyscy wtopicie, omijajcie szerokim łukiem". Takiego czarnego PR dawno w naszych mediach nie widziałem (o ile widziałem w ogóle). Inna rzecz, na ile starczyłoby sił do ciągnięcia z takim P&L i przepływami, ale te skrzydełka podcinano medialnie bardzo skutecznie (mój przykład: dzięki tym artykułom OLT nie sprzedał mi "zaledwie" 16 biletów powrotnych do Stuttgartu, niekoniecznie po cenach poniżej kosztów, bo jak sobie kalkulowałem cenę na dane loty w ich systemie - w wiekszości przypadków było taniej, ale nie dumpingowo tanio). Parę ładnych tysięcy przy pięknym cash flow - przedpłata - poszło się p...
              • Gość: F Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT IP: *.icpnet.pl 29.07.12, 21:06
                Pasażerowi też się nie opłaca lecieć z POZ do WAW powyżej ceny 56PLN za tyle ma pociąg który go w 3h dowiezie do centrum miasta.
                Pasażerowi natomiast opłaca się kupić bilet za 200PLN aby dotrzeć z POZ do KRK w 1h a nie 7h.
                Czemu nie ma lotów bezpośrednich z POZ do KRK?
        • jimgraham Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 12:57
          Widzę, że trafiłem na eksperta, więc może wreszcie mi to ktoś wytłumaczy.

> Weź też pod uwagę jedną bardzo ważną rzecz: są sytuacje i wcale nie jest ich ma
          > ło, że bardziej opłaca się lecieć z pustym fotelem niż z pasażerem na nim.

Jak to jest właściwie możliwe?

pozdrawiam
    • smartflying LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 12:00
      Kolejny dzień - kolejne bzdury.
      Żeby móc wypowiadać się o tym czy ceny zostały podniesione czy nie i dlaczego zostały podniesione trzeba zgłębić, a przynajmniej znać z definicji dziedzinę jaką jest revenue management. Im większy LF na locie vide im więcej ludzi kupuje bilety tym cena wyższa. Proste.
      Co do taryfy FIRST MINUTE to zazwyczaj nie jest ona dostępna na loty w przyszłym tygodniu, tym bardziej nie spotkaliśmy się z nią na trasie Warszawa - Poznań. A i tak jej wykorzystanie i dostępność zależy tylko od przewoźnika.
      Swoją drogą to, że OLT przyzwyczaiło do latania w cenie PKSu nie znaczy, że nadal tak będzie. A nawet więcej - nie będzie.
      Informacje o OLT i lotnictwie ogólnie: smartflying.pl/tag/olt-express/

• the_last_guardian_angel Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 12:01
      ford.ka napisał:

> Kogoś to dziwi? Gdyby nie ma kota, myszy harcują. A tu kot zdechł.

Nie zdechł, tylko został wykończony...

W.
    • giuseppe53 kiedy kolesiowski LOT śladem OLT zbankrutuje? 29.07.12, 12:22
      drogie bilety, stare, wyeksploatowane samoloty, brak atrakcyjnych połączeń - po prostu bankrut ;-)
      Za kilka tygodni WizzAir będzie większą firmą niż Late Or Tomorrow bo kolesie nie wiedzą jakie kierunki są dochodowe.
      • Gość: bolo Re: kiedy kolesiowski LOT śladem OLT zbankrutuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 12:35
        sprawdzałeś jaki jest średni wiek floty latającej w LOT??Dla przykładu średni wiek floty LOT - 9,7 lat, Lufthansa- 12,9, KLM- 9,5. Tak wiec flota nie jest aż taka stara.......co innego zarządzanie firmą.....
        • Gość: JEP Re: kiedy kolesiowski LOT śladem OLT zbankrutuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.12, 15:19
          Mówimy o Eurolocie czyli 20 letnich ATRach
          • smartflying Re: kiedy kolesiowski LOT śladem OLT zbankrutuje? 29.07.12, 15:23

> Mówimy o Eurolocie czyli 20 letnich ATRach

Sprawdź ile miały ATRy w OLT, buhaha :D Żenujący poziom dyskusji doprawdy
          • h_bosch Re: kiedy kolesiowski LOT śladem OLT zbankrutuje? 29.07.12, 15:40
            geniuszu ATRy OLT byłu duzo starsze niż Eurolotu. łatwo to sprawdzić. To były prawdziwe zabytki.
            W europie lata sie do 20 lat na samolocie.
            • Gość: JEP Re: kiedy kolesiowski LOT śladem OLT zbankrutuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.12, 16:21
              OK- gdzie mogę sprawdzić ile ATRy Eurolotu a konkretnie SP-EDE, SP-EDF, SP-EDG, SP-EDH mają lat?
              • smartflying Re: kiedy kolesiowski LOT śladem OLT zbankrutuje? 29.07.12, 16:24

> OK- gdzie mogę sprawdzić ile ATRy Eurolotu a konkretnie SP-EDE, SP-EDF, SP-EDG,
                > SP-EDH mają lat?

tutaj: www.airfleets.net/flottecie/Eurolot-active-atr.htm
                • Gość: JEP Re: kiedy kolesiowski LOT śladem OLT zbankrutuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.12, 16:27
                  Dzięki. Wiesz, na pewno masz dużo racji w swoich argumentach. Ale prawda jest taka że Eurolot też przeginał w cenach za swoje połączenia jak był mnonopolista.
                  Lot za 99 zł to była mrzonka, ale tak jak pisałem za 200 zł już bym zaakceptował.
              • smartflying Re: kiedy kolesiowski LOT śladem OLT zbankrutuje? 29.07.12, 16:27

> OK- gdzie mogę sprawdzić ile ATRy Eurolotu a konkretnie SP-EDE, SP-EDF, SP-EDG,
                > SP-EDH mają lat?

Średnia z czterech egzemplarzy przez Ciebie wymienionych: 14,42 lat :)
                • Gość: JEP Re: kiedy kolesiowski LOT śladem OLT zbankrutuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.12, 16:29
                  A czy gdzieś się mogę dowiedzieć jaki konkretnie lata na trasie Kraków-Heringsdorf (świnoujście)?
                  • smartflying Re: kiedy kolesiowski LOT śladem OLT zbankrutuje? 29.07.12, 16:42

> A czy gdzieś się mogę dowiedzieć jaki konkretnie lata na trasie Kraków-Heringsd
                    > orf (świnoujście)?

zależy na kiedy. Generalnie jaki konkretnie samolot poleci za tydzień na tej trasie to do końca jeszcze nie wiedzą w dziale planowania.
                    A w ogólnodostępnych źródłach, np. tu: data.flight24.com/flights/k2695/ nie pokazuje danych historycznych z uwagi na to, że ATR42 nie mają nadajników ADS-B.
    • ktos210 Komus bardzo przeszkadało OLT 29.07.12, 12:26
      Ciekawe komu ? Pytanie raczej retoryczne, nawet wybiórcza im przywaliła i efekty mamy jakie mamy , drożej latamy. A to było już tak pięknie. Możemy się tylko upewnic jak jesteśmy dymani przez innych przewoźników! Można latać taniej , ale po co! Frajerzy zapłacą!
      • Gość: o.nyx Re: Komus bardzo przeszkadało OLT IP: 31.178.126.* 29.07.12, 12:30
        No przecież widać, że się nie da. OLT przez cztery miesiące nie było w stanie się samodzielnie sfinansować, więc siłą rzeczy upadło. Ale gdy ktoś na siłę szuka spisków…
      • Gość: aabb Re: Komus bardzo przeszkadało OLT IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 29.07.12, 12:33
        Minister transportu, budownictwa i gospodarki morskiej.

LOT ma straty i PKP ma straty. Oba należą do państwa. Co robi Nowak, dzwoni do towarzysza Jakubiaka z KNF i mówi mu że jak OLT będzie latał to oznacza około 150 milionów mniej wpływów rocznie z biletów PKP i LOT. To oznacza zwolnienia towarzyszy ze spółek kolejowych i lotniczych.

KNF robi nagonkę OLT upada, wracamy do starego ... co tu jeszcze wyjaśniać.
        • louve86 Re: Komus bardzo przeszkadało OLT 29.07.12, 15:14
          gdyby te linie lotnicze nie przynosiły strat nagonka na nic się by nie zdała...
          • Gość: Aabb Re: Komus bardzo przeszkadało OLT IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.12, 16:37
            LOT tez nie przynosi dochodów i działa.

PKP nie przynosi dochodów i działa.

W TPSA przychody z działalności operacyjnej telefonii stacjonarnej tez sa do tylu.

Płacimy z podatków za takie fanaberie.

Trzeba solidnie zainwestować by uzdrowić te branże.

Najgorsze ze dopłacamy do hobby rycia w ziemi ludzi na Śląsku, to chyba większy problem ...
        • Gość: jokerwashere Re: Komus bardzo przeszkadało OLT IP: *.centertel.pl 29.07.12, 15:41
          Wygląda to na absurdalną teorię spiskową!

Ale w świetle ostatnich dowodów na to, że w Polsce polityka polega głównie na upychaniu rodziny i znajomków w państwowych spółkach (vide PSL, ale nie tylko)
        • hardy01 Re: Komus bardzo przeszkadało OLT 29.07.12, 17:57
          Fantasta.

Po Polsce można autokarem dojechać do większości miast wojewódzkich za 36zł. Jakoś na nich nie ma nagonki.

A za 99zł latać się pewnie nie da, chociaż bardzo kibicowałem OLT.
    • stefan99999 LOT nagle podnosi ceny. 29.07.12, 12:51
      Co to za sensacja. Nie trzeba być ekonomistą, żeby wiedzieć, że brak konkurencji pozwala wywindować ceny.

Gdyby po upadku OLT, Lot oglosił, że otwiera połączenia w miejsce zlikwidowanych połączeń OLT i na każdym rejsie sprzedaje pierwsze 10 biletów w cenie 99 zł, to byłaby sensacja. Głownie dlatego, że Lot wreszcie zrobiłby coś sensownego.
      • smartflying Re: LOT nagle podnosi ceny. 29.07.12, 13:07
        stefan99999 napisał:

> Gdyby po upadku OLT, Lot oglosił, że otwiera połączenia w miejsce zlikwidowanyc
        > h połączeń OLT i na każdym rejsie sprzedaje pierwsze 10 biletów w cenie 99 zł,
        > to byłaby sensacja. Głownie dlatego, że Lot wreszcie zrobiłby coś sensownego.

Wywołałeś wilka z lasu, haha:
        smartflying.pl/aktualnosci/nowe-polaczenie-dodatkowy-lot-z-warszawy-do-rzeszowa/
        • Gość: Stefan Re: LOT nagle podnosi ceny. IP: *.aster.pl 29.07.12, 13:34
          Może w Locie jednak ktoś myśli. :-)

Ciekawe po jakich cenach.

A połączenia KRK-POZ brak. :-(
          • smartflying Re: LOT nagle podnosi ceny. 29.07.12, 13:39

> Może w Locie jednak ktoś myśli. :-)
            >
            > Ciekawe po jakich cenach.
            >
            > A połączenia KRK-POZ brak. :-(

I nie będzie.
            KRK-POZ szukaj w eurolot.com bardziej - coś wczoraj prezes wspominał, że uruchomią.
            • Gość: Stefan Re: LOT nagle podnosi ceny. IP: *.aster.pl 29.07.12, 13:45
              Wiem, że w Eurolot było, ale nie wiedziałem, że znów uruchomią.
          • Gość: cehaem Re: LOT nagle podnosi ceny. IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 29.07.12, 14:13
            > Ciekawe po jakich cenach.

Po takich, jakie im sie beda oplacaly. Czy polowa ludzi w tym kraju nie rozumie, ze ceny OLT byly wziete z kapelusza?

Z powodow geograficznych Polska jest trudnym rynkiem dla lotnictwa. Wyjatkiem sa trasy Krakow/Slask-Poznan i Krakow/Slask-Trojmiasto. Ale watpie, ze da sie z nich wyzyc. Reszta jest opanowana przez LOT, glownie po to, aby dostarczac pasazerow do dalszej podrozy na Okecie. Wszyscy inni i tak pojada pociagiem. Z Krakowa czy Poznania zajmuje to tyle samo czasu, co przelot z dojazdami. Jest tanszy i mniej uciazliwy.
            • Gość: Stefan Re: LOT nagle podnosi ceny. IP: *.aster.pl 29.07.12, 14:21
              To czywiste. Dlatego tym bardziej jestem zainteresowany jakie to będą ceny, bo pokażą od razu, jak bezsensowne były ceny OLT.

No chyba, że LOT wykorzysta swoją odzyskaną pozycję monopolisty.
              • smartflying Re: LOT nagle podnosi ceny. 29.07.12, 14:27
                LOT od 1 sierpnia robi RZE-WAW w miejsce rejsów OLT. Ceny od 149 zł w jedną stronę.
                Eurolot Poznań - Kraków myślę, że od 150 zł będą bilety.
                • Gość: Stefan Re: LOT nagle podnosi ceny. IP: *.aster.pl 29.07.12, 14:31
                  To bardzo (wręcz zaskakująco) przyzwoicie.
                  • smartflying Re: LOT nagle podnosi ceny. 29.07.12, 14:36

> To bardzo (wręcz zaskakująco) przyzwoicie.

Pamiętam czasy (jeszcze dużo przed OLT) jak kupowałem na tej trasie bilety za 140 zł w obie strony.
                    • Gość: Stefan Re: LOT nagle podnosi ceny. IP: *.aster.pl 29.07.12, 15:14
                      Mnie się też zdarzyło parę razy lecieć KRK-WAW za 71 zł. No, ale trudno to nazwać regułą.
              • Gość: cehaem Re: LOT nagle podnosi ceny. IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 29.07.12, 14:58
                Istotnym pytaniem jest oczywiscie, czy maja czym te loty przeprowadzac, jak je wepchnac w swoja siatke polaczen etc. Prawdopodobnie objecie tych polaczen bedzie oznaczac zakontraktowanie jakiegos drugiego przewoznika, cos w stylu ukladu z Ariva Air.
                • Gość: Stefan Re: LOT nagle podnosi ceny. IP: *.aster.pl 29.07.12, 16:56
                  To się napewno da zrobić. Na trasie WAW-BZG (Bydgoszcz) obsługiowanej przez LOT lata 15-osobowy Saab SprintAiru i dobrze jest.
            • Gość: JEP Re: LOT nagle podnosi ceny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.12, 15:05
              OK. Niech będzie 200 zł za bilet. Ale nie na miłość boską 400-600 jak teraz.
            • Gość: jhosef Re: LOT nagle podnosi ceny. IP: *.chelmnet.pl 29.07.12, 15:30
              Ostatnio leciałem z Gdańska do Poznania OLT i szczerze to wiecej bym nie poleciał.
              Na takich trasach to nie ma sensu. Podróż łącznie zacząłem o 16.20 w hotelu byłem o 21.30.
              Koszt łączny z taksówkami 130 zł. Autem byłbym szybciej i taniej. W samolocie było zajęte max połowa miejsc, a raczej 1/3. Wracałem PKP IC i powiem, że było wygodniej, ciszej i spokojniej oraz taniej. Wyjechałem z Poznania 18.36 w Gd byłem 22.07. Czyli też szybciej niż samolotem. Niektórzy nie wiedzą jak się odbywa lot i ile czasu schodzi na odprawy itp.
    • Gość: rtv Dziennikarze (i blogerzy) meldują: IP: *.cdma.centertel.pl 29.07.12, 13:01
      Miszyn ekampliszd. Można zdzierać. Bo czyż nie o to chodziło? Ile kosztuje taka akcja?
    • jestemwszkole2 LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 13:13
      Aktualne informacje o olt na www.olt-express.com.pl
      • smartflying Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 13:15
        jestemwszkole2 napisał(a):

> Aktualne informacje o olt na www.olt-express.com.pl

no to już chyba nie sprzedasz tej domeny, hehe :)
    • Gość: u LOT = złodzieje IP: *.icpnet.pl 29.07.12, 13:19
      Zanim skorzystacie z wątpliwej jakości usług LOT przeczytajcie dokładnie regulamin. LOT umywa ręce od wszelkiej odpowiedzialności za kradzież czegokolwiek z bagażu nadawanego. Tym samym daje pracownikom lotnisk jasny sygnał, że mogą nas okradać.
      PRL'owski moloch, gdzie klient jest na samym dole w hierarchii ważności. Poziom obsługi klienta jest żenująco niski. Wstyd...
    • ssurtsey LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 13:26
      No co tam płaczki? Już nie podoba się niewidzialna ręka rynku?
      Był czas przywyknąć...
    • Gość: na-fejsbuku Re: LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.12, 14:05
      Ze statystyk na gdańskim lotnisku wynika, że OLT rzeczywiście przewiozło rekordową liczbę pasażerów po Polsce ale w tym samym czasie liczba pasażerów LOT, Eurolot, którzy w Gdańsku zaczynali podróż po kraju również wzrosła, tyle że musieli trochę obniżyć ceny... widocznie stwierdzili, że teraz się odkują ale samolot znowu stanie się środkiem podróży dla nielicznej grupy.

...................

O wiele mądrzej byłoby "pójść za ciosem" i zaoferować dokładnie to samo co oferował OLT. OLT nie miało szans się utrzymać ze względu na wysokie początkowe koszty takiej inwestycji.

Najmądrzejszym rozwiązaniem byłby jakby LOT kupił "na pniu" bankruta OLT i kontynuował operacje, która technicznie i marketingowo byłą dobrze przygotowana. Rozbiło się może o ciepłe posadki, których taki OLT nie mógłby kolesiom zaoferować?
      • Gość: atr LOT Express to byłoby to ;))) IP: *.extreme-net.one.pl 29.07.12, 14:25
        ..
    • haniazizi LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 15:07
      Nic w tym niezwykłego. Jak BOMI ogłosiło upadłość a wraz z nim olsztyński RAST to w pobliskich sklepach Społem ceny wzrosły o ponad 10% z dnia na dzień.
    • cehaem LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 15:21
      Nawet zakladajac agresywny marketing, i, jak ty sie wyraziles, "jazde ponizej kosztow", nie robi sie pewnych rzeczy. Do nich nalezalo np. latanie Airbusami na trasach po Polsce. To, ze ktos usiluje usadowic sie na rynku nie oznacza jeszcze, ze wyrzuca niepotrzebnie pieniadze przez okno. Po drugie, kiedys OLT musialoby przejsc na realistyczne ceny, a to by oznaczalo ich koniec. W Polsce masowy rynek lotniczy (nie mowie o wyjatkach) istnieje albo przy cenach dumpingowych albo nie ma go wcale. Nikt nie bedzie latac z Poznania czy Katowic/Krakowa do Wawy za 150 zlotych, skoro za 100 pojedzie pociagiem.
      Kampania o przekretach Amber Gold ich upadek tylko przyspieszyla, ale go nie spowodowala. Gdyby OLTy wlascicielom samolotow placily raty leasingowe, to oni by ich nie zabrali. Odciecie doplywu gotowki byla juz tylko ostatnia konsekwencja, poniewaz OLTy chcialy brac pieniadze za loty, ktorych i tak nie mogly wykonac. Bo nie mialy czym.
    • felucjan Gratuluję wszystkim źle życzącym OLT. 29.07.12, 15:24
      Wiele było komentarzy negatywnych o tych liniach. Teraz niech Ci wszyscy źle życzący OLT niech teraz uśmiechają się do LOT-u, PKP i PKS. Teraz jest super i świetnie, bo za wystawienie biletu będziemy płacić połowę tego co w OLT za cały przelot.
    • littoral I o to chodziło... 29.07.12, 15:49
      ...w całej tej zabawie z OLTExpress. Byłoby nam za dobrze, a tym od podnoszenia cen za źle. Więc trzeba było odciąć OLTExpress od finansowania rozwijającego się trendu. I to się wspaniale udało. Redaktorzy, którzy wzięli udział w nagonce (niektórzy się wzbraniają, że to nie nagonka, a jakże...), mogą triumfować. Miłego samopoczucia:)
      • smartflying Re: I o to chodziło... 29.07.12, 15:53
        littoral napisała:
        > Więc trzeba było odciąć OLTExpress od finansowania rozwijającego
        > się trendu. I to się wspaniale udało.

Haha, rozwijającego się trendu? Jeśli trend ten polega na prowadzeniu działalności w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością, która permanentnie generuje straty, bez jakiejkolwiek szansy zbilansowania w jakimkolwiek okresie czasowym (bez podwyżki cen usługi) to wspaniale, że się udało.
        • littoral Re: I o to chodziło... 29.07.12, 16:12
          Permanentnie, smartflyingu, to byłoby po roku, może i po dwóch, a nie po kilku miesiącach, gdy OLTExpress sam głosił, że bilety muszą być po 200 PLN, by się opłacało, ale wcześniej trzeba tracić, by jak najwięcej ludzi zachęcić do latania. I to był trend, który się rozpoczął, więc żadne haha, niestety, tylko strata, której skutki już odczuwamy. LOT podnosi ceny. To niech teraz ktoś sprawdzi - zachęcam red. Samcika - czy te ceny są na granicy rentowności, czy są już ponad, bo skoro kota elegancko uziemiono, myszy mogą robić, co chca. Szczury również...
          • smartflying Re: I o to chodziło... 29.07.12, 16:21
            littoral napisała:

> Permanentnie, smartflyingu, to byłoby po roku, może i po dwóch, a nie po kilku
            > miesiącach, gdy OLTExpress sam głosił, że bilety muszą być po 200 PLN, by się o
            > płacało, ale wcześniej trzeba tracić, by jak najwięcej ludzi zachęcić do latani
            > a. I to był trend, który się rozpoczął, więc żadne haha, niestety, tylko strata
            > , której skutki już odczuwamy. LOT podnosi ceny. To niech teraz ktoś sprawdzi -
            > zachęcam red. Samcika - czy te ceny są na granicy rentowności, czy są już pona
            > d, bo skoro kota elegancko uziemiono, myszy mogą robić, co chca. Szczury równie
            > ż...

Permanentnie to permanentnie. Bo jak napisałem (proszę przeczytaj dokładnie) przy tym poziomie cen jest to permanentnie nierentowne.

A to, że okazało się, że chłopaki chcieli się bawić, ale klopsu zabrakło to tylko powód do zastanowienia się jak był planowany ten biznes skoro na konferencji mówią, że "mamy na pokrycie strat przez 2 lata", a tu się okazuje, że po 3 miesiącach już nie ma, a długi w całej "lotniczej Polsce" za korzystanie z portów lotniczych, za paliwo, za catering są ponoć ogromne.
            • littoral Re: I o to chodziło... 29.07.12, 16:44
              OLTExpress wyraźnie powiedział na początku swej akcji, że cenę podniesie do mininum 200 PLN, ale teraz musi ceną niższą rozruszać społeczeństwo, by zaczęło traktować lot samolotem jak jazdę tramwajem itp. To stosowana w biznesie nie od dziś metoda na zbudowanie sobie wiernej klienteli. Konkurencja poczuła śmiertelne zagrożenie. OLTExpress miał sponsorów, więc "ktoś" się postarał, by sponsorzy się z dnia na dzień wycofali. Proste. Ze stratą dla nas wszystkich. Dla Ciebie, smartflyingu, również.
              • smartflying Re: I o to chodziło... 29.07.12, 17:06
                littoral napisała:

> OLTExpress wyraźnie powiedział na początku swej akcji, że cenę podniesie do min
                > inum 200 PLN, ale teraz musi ceną niższą rozruszać społeczeństwo, by zaczęło tr
                > aktować lot samolotem jak jazdę tramwajem itp. To stosowana w biznesie nie od d
                > ziś metoda na zbudowanie sobie wiernej klienteli. Konkurencja poczuła śmierteln
                > e zagrożenie. OLTExpress miał sponsorów, więc "ktoś" się postarał, by sponsorzy
                > się z dnia na dzień wycofali. Proste. Ze stratą dla nas wszystkich. Dla Ciebie
                > , smartflyingu, również.

Gdyby wszystko było tak proste :) Niestety nie jest. M.in., bo:
                1. "Sponsor" OLT Express czy raczej właściciel ma dość "nieciekawą" i dość mało klarowną sytuację finansową + dość średnią reputację
                2. Przedstawiciele OLT podali, że "czarę goryczy" przelało zablokowanie środków na koncie NIEMIECKIEGO operatora płatności
                3. Wniosek o zawieszenie koncesji na latanie, wg. rzecznicki ULC, został poparty roszczeniami firm współpracujących z OLT, które wspominały o zaległościach finansowych wobec nich

Było jeszcze kilka innych czynników.
                Tak czy inaczej produkt przygotowany świetnie od strony marketingowej nie obronił się od strony operacyjnej, ktoś nie zadbał o wystarczające rezerwy finansowe i cashflow się posypał. Nie pierwsza firma i nie ostatnia, która w ten sposób zakończyła działalność.

A czy ze stratą? Raz korzystałem z usług OLT w tej formie, co do samej usługi nie mam zastrzeżeń: punktualnie, sprawnie, miło. Ale to se na vrati :)
                • littoral Re: I o to chodziło... 29.07.12, 17:23
                  Słusznie. Ale już na początku, zaledwie kilka miesięcy temu, wszyscy bezpośrednio zaangażowani w biznes OTLExpress, więc i ten operator płatności, dokładnie wiedzieli, że latanie za 99 PLN jest lataniem poniżej kosztów. Więc wtedy to akceptowali, a teraz - gdy nic się nie zmieniło we wpływach za bilety, bo sprzedawały się bez większych problemów - nagle dramat? Właśnie ten aspekt biorąc pod uwagę można umacniać się w przekonaniu, że sprawy rozegrały się nie w przysłowiowym banku i przy zamkniętym okienku kasowym, bo biznes nie szedł, a pod stołem, gdzie silniejszy we wpływach zagryzł wciąż słabszego, by mu nie mieszał szyków. LOT w ślad tej konsumpcji natychmiast ZNACZNIE podnosi ceny i to jest skala i sedno problemu zwanego tanie latanie z OLTExpress. A nie to, czy loty były opłacalne, czy nie były. Teraz jeszcze nie były. A jutra OLTExpress nie miał prawa doczekać.
          • smartflying Re: I o to chodziło... 29.07.12, 16:25
            littoral napisała:
            > To niech teraz ktoś sprawdzi -
            > zachęcam red. Samcika - czy te ceny są na granicy rentowności, czy są już pona
            > d, bo skoro kota elegancko uziemiono, myszy mogą robić, co chca.

Po wczorajszym artykule zachęcam redaktora Samcika żeby już nigdy nie pisał o branży lotniczej, gdyż nie ma o niej bladego pojęcia. Nie uwłaczając oczywiście jego wiedzy w branży, w której działa na codzień, bo tam jestem jego fanem :)
          • Gość: cehaem Re: I o to chodziło... IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 29.07.12, 16:48
            > płacało, ale wcześniej trzeba tracić, by jak najwięcej ludzi zachęcić do latani
            > a. I to był trend, który się rozpoczął,

Nikt nie bedzie latac, jesli w podobnym czasie i bez ceregieli za polowe tej ceny pojedzie pociagiem. Caly fenomen OLT skonczylby sie w momencie, w ktorym zazadaliby za bilet realistyczna cene. Zreszta, kto wierzy bajkopisarzowi Plichcie, ktory broniac sie przed sadem twierdzil, ze przy okazji ostatniego przekretu "nie wiedzial co robi bo byl mlody, temu pomoc juz nie mozna.
            • littoral Re: I o to chodziło... 29.07.12, 17:08
              Mnie nie interesuje Plichta. Mnie interesuje trend. Był trend na obniżenie cen za latanie. Tak samo nierealistyczne cenowo było 99 PLN za lot w kraju, jak prawie 400 PLN (jak sobie zaczął właśnie żądać LOT). W istocie konia z rzędem, kto z niezorientowanych bezpośrednio wie, jaka cena jest właściwa, by przewoźnikowi opłacało się latać. LOT napisze: 400 PLN za lot i tyle ma być... I będzie tak podciągał do granic wytrzymałości wyobraźni potencjalnych klientów. OLTExpress psuł te szyki. Trzeba go było jak najszybciej unieszkodliwić.

A jeśli chodzi o latanie to istotnie, z Gdańska do Poznania może lepiej "tłuc się" pociągiem, ale już z Rzeszowa do Szczecina wątpię. Przy nawet nieco wyższej cenie za bilet lotniczy czy tej samej wybrałbym samolot.
              • smartflying Re: I o to chodziło... 29.07.12, 17:25
                littoral napisała:

> Mnie nie interesuje Plichta. Mnie interesuje trend. Był trend na obniżenie cen
                > za latanie. Tak samo nierealistyczne cenowo było 99 PLN za lot w kraju, jak pra
                > wie 400 PLN (jak sobie zaczął właśnie żądać LOT). W istocie konia z rzędem, kto
                > z niezorientowanych bezpośrednio wie, jaka cena jest właściwa, by przewoźnikow
                > i opłacało się latać. LOT napisze: 400 PLN za lot i tyle ma być... I będzie tak
                > podciągał do granic wytrzymałości wyobraźni potencjalnych klientów. OLTExpress
                > psuł te szyki. Trzeba go było jak najszybciej unieszkodliwić.
                >
                > A jeśli chodzi o latanie to istotnie, z Gdańska do Poznania może lepiej "tłuc s
                > ię" pociągiem, ale już z Rzeszowa do Szczecina wątpię. Przy nawet nieco wyższej
                > cenie za bilet lotniczy czy tej samej wybrałbym samolot.

Gospodarka wolnorynkowa ma to do siebie, że usługa jest warta tyle ile Klient chce za nią zapłacić. To klient głosuje portfelem. Jeśli uważasz, że 400 zł to za dużo - nie płać. Nie ma w konstytucji ani żadnym innym dokumencie zapisane, że w PL mamy mieć ogólnodostępny transport powietrzny. Tak samo jak nie każdy musi jeździć taksówką. I na tym bym tę dywagację zakończył, bo snucie teorii jest tyle bezcelowe ile bezzasadne :)
                • littoral Re: I o to chodziło... 29.07.12, 17:48
                  Brniesz smart-flyingu w narożnik ringu. Nie mówmy o gospodarce wolnorynkowej i jej niewidzialnej ręce, która cudownie wszystko rozwiązuje, bo jak cudownie jest - widać coraz bardziej gołym okiem. A idąc w kierunku wskazywanym przez tę rękę niech jutro dostawcy prądu elektrycznego podniosą ceny prądu o 400 procent i niech ludzie głosują portfelem. Kto chce, niech kupi. W konstytucji nie ma słowa, że każdy musi mieć dostęp do energii elektrycznej.

Istotnie, czas zakończyć te dywagacje. A OLTExpress nie upadł li tylko z powodu niepowodzenia złego biznesplanu. Kropka.
                • hlynurbjorn Re: I o to chodziło... 29.07.12, 18:20
                  Gdyby to chodziło o gospodarkę wolnorynkową to dawno już by nie było i Lotu i PKP. Przez lata dotowane były/są z naszych kieszeni.
              • Gość: cehaem Re: I o to chodziło... IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 29.07.12, 17:46
                Sa pewne podstawowe progi ekonomicze, ktorych nie przeskoczysz. Zeby latanie stalo sie oplacalne, musi byc cenowo i czasowo konkurencyjne dla kolei. A to w Polsce jest niemal niemozliwe, poniewaz nasze aglomeracje sa polozone zbyt blisko siebie. Pozostaja przypadku ekstremalne i niszowe, ale z latania pomiedzy Poznaniem i Krakowem oraz Krakowem i Gdanskiem wyzyc sie nie da.

> podciągał do granic wytrzymałości wyobraźni potencjalnych klientów. OLTExpress
                > psuł te szyki. Trzeba go było jak najszybciej unieszkodliwić.

W wiekszosci OLT nie byl dla LOTu zadnym zagrozeniem. LOT i Eurolot wozeniem pasazerow z A do Z prawie sie nie interesuja. Ich biznesem jest dowiezienie ludzi na Okecie lub do jednego z HUBow niemieckich, skad sie przesiadaja na dalsze loty.
                • Gość: refs Re: I o to chodziło... IP: *.152.145.82.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.07.12, 21:42
                  Umiesz może podać przykłady aglomeracji, których połączenie kolejowe jest czasowo lepsze od lotniczego? Oprócz POZ-WAW i KTW/KRK-WAW i (jak się trafi na szybki pociąg) POZ-GDN?
                  • Gość: cehaem Re: I o to chodziło... IP: *.173.0.95.tesatnet.pl 30.07.12, 09:31
                    Juz sobie w zasadze udzieliles odpowiedzi. Najwieksze konurbacje maja dobre polaczenia z Warszawa. Wyjetkiem jest nieszczesne Trojmiasto. Za niedlugo IC Wawa-Wroclaw tez bedzie jezdzic Poza tym na lotnisko sie nie teleportujemy, musimy tam dojechac, zdac bagaz etc. Jak ktos mieszka w Zabrzu, to do Poznania najprawdopodobniej samolotem nie poleci.

Samolot bedzie mogl konkurowac z koleje jedynie wtedy, gdy bedzie znacznie szybszy (i to "door to door") oraz znacznie tanszy. Jedno i drugie jest w Polsce niemozliwe do zrealizowania. Czy wy rzeczywiscie uwazacie, ze Ryan et Consortes nie mysleli juz o tym?
          • Gość: adam Re: I o to chodziło... IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.12, 17:11
            200 zł za lot krajowy nie uważam za cenę wygórowaną. W piątek wracałem z Warszawy do Poznania TLK Express InterCity cena I klasy 120zł ze zniżka, ale ta I klasa to tylko z nazwy, klimatyzacja nie działała ...
    • antrykot123 LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 16:27
      To już zostało przewidziane. Czytałem o tym ostatnio na blogu: absurdy.blogstream.pl/2012/07/26/dlaczego-linie-lotnicze-olt-express-musialy-zbankrutowac/
      Ciekawe co się dalej będzie działo.
    • fred_die LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 17:04
      LOT może sobie podnosić ceny, nie ma to dla mnie Poznaniaka żadnego znaczenia.
      Do Warszawy pociąg mi wystarczy, taniej i mniej formalności. Do Krakowa samolotu bezpośredniego LOT nie ma więc pozostaje PKP albo inna linia lotnicza. Może Eurolot?
      Lot do Krakowa z międzylądowaniem w Warszawie za około 600PLN w czasie około 4h? To już wolę tanią kuszetką w TLK i ćwiartkę żubrówki na sen, 100PLN powinno spokojnie wystarczyć.
    • Gość: olek Ceny wróciły do normy. To OLT sprzedawał poniżej IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.12, 17:05
      kosztów i szybko padł.
    • david5555 dzięki wam dziennikarze że załatwiliście OLT !! 29.07.12, 17:33
      kapelusze z głów ,
      głupki
      • imw OLT sprzedawał za dużo tanich biletów 29.07.12, 18:24
        a były one poniżej kosztów,
        i to jest główną przyczyną jego porażki
    • 50riko55 LOT nagle podnosi ceny. Po upadku linii OLT 29.07.12, 18:44
      LOT może sobie te ceny wsadzić w "zad" a to z jednej dość istotnej przyczyny. Nigdy nim nie latałem i nie będę. Wolę inne linie a jak nie to samochód i basta. LOT niech się panoszy do bankructwa, które się zbliża !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka