Dodaj do ulubionych

Samochodem taniej?

26.10.12, 20:40
Czytam różne artykuły wykazujące, że taniej jest korzystać z auta niż komunikacji miejskiej. Przeliczenia typu, mam do pracy X kilometrów, mój samochód pali Y litrów na 100 km w mieście, więc jest taniej niż tramwajem/autobusem. Tylko,że najpierw trzeba ten samochód kupić. Teraz należy doliczyć koszty serwisu (wymiana oleju, płyny i inne takie), parkingu (tak!),ubezpieczenia,wymiany opon itd. Założę się, że wtedy już nie będzie tak różowo. Własnym autem niewątpliwie podróżuje się przyjemniej niż tramwajem lub autobusem. Jesteśmy miezależni od rozkładów jazdy. Ale ręka do góry, kto z Was wydaje na WSZYSTKIE koszty utrzymania auta (z tankowaniami) 1200 zł rocznie?
Obserwuj wątek
    • Gość: somsiad Re: Samochodem taniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.12, 21:20
      1200,- zł rocznie? Kompletna bzdura! Ale nie psuj samopoczucia domorosłym ekonomistom...
      Opony, serwis, OC, AC, mandacik (czasami), kupno, spadek wartości, itp, itd
    • marek.es Re: Samochodem taniej? 26.10.12, 21:57
      Wiele lat nieobecności matematyki na maturze poczyniło wyrwę w społeczeństwie (chyba zbyt górnolotnie to oceniam). Ludzie (widziałem) nie potrafią zrozumieć, dlaczego kasjerka chce od nich grosz lub dwa, aby wydać resztę.
      • v.i.k.k.a Re: Samochodem taniej? 26.10.12, 22:46
        ja tez nie rozumiem czemu chca ode mnie 1gr czy 2gr i zawsze mnie to wku a przy kolejnej wizycie na stacji paliw czekam na wydanie 1 gr. zeby bylo zabawniej na stacjach benzynowych nie da sie zatankowac nie przekraczajac o 1 gr wiec chyba zlosliwie to ustawili.
    • v.i.k.k.a Re: Samochodem taniej? 26.10.12, 22:41
      15km*2*ilosc dni roboczych-ilosc dni leniwych*cena benzyny/l*8l/100km=tyle wydaje czyli nie wiem ile
    • Gość: gość Re: Samochodem taniej? IP: *.icpnet.pl 26.10.12, 23:19
      Taniej nie, ale wygodniej. Jezdzę komunikacja miejska, wiec wiem, o czym piszę ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka