Dodaj do ulubionych

Czy to czad zabija?

26.12.13, 15:35
wiadomosci.onet.pl/warszawa/trzy-ofiary-czadu-na-mazowszu/mtc0j
Zima na dobre się jeszcze nie rozpoczęła a już z ofiar czadu można by cmentarzyk założyć.
Jednak to nie czad zabija- on zawsze powstaje podczas spalania w piecu. Kiedyś zabijały "szybry" czyli zasuwy montowane w kanale kominowych dla zmniejszenia ciągu- "żeby ciepła nie wyciągało".
Teraz nikt zasuw nie montuje- skutecznie zastąpiły je nowoczesne . plastikowe okna z gumowymi uszczelkami. Żeby spaliny mogły uchodzić kominem musi taka sama ilość powietrza dotrzeć do mieszkania. Kiedyś wchodziło szparami drewnianych, wypaczonych okien. Ale gdy zamkniemy szczelnie nasze nowe plastiki- nie ma którędy. No i czad zamiast do komina- rozchodzi się po mieszkaniu.
Ludzie- rozszczelnijcie okna gdy palicie w domu- w piecyku gazowym, węglowym, kominku czy czym tam jeszcze. Będziecie żyli dłużej!
Obserwuj wątek
    • Gość: . Bieda + glupota ludzi = smierc IP: *.pools.arcor-ip.net 26.12.13, 16:04
      wina Tuskowicza za biede w kraju
      wina Tuskowicza za glupote ludzi
      wina Tuskowicza za smierc tych ludzi

Amen
    • qwardian Re: Czy to czad zabija? 26.12.13, 16:53

W wypadku gazowego to rozwiązania opierają się o zamknięta komorę spalania, one z wnętrza pomieszczeń nie pobierają tlenu, chyba, że ktoś jeszcze bazuje na technologii z lat 80-tych. W dodatku spaliny z kotłów kondensacyjnych odprowadzane są metodą mechaniczna. Co do kominków jest jeszcze niebezpieczeństwo cofania cofnięcia spalin w wypadku małego ciągu w niskich domkach. Powinny posiadać długie kominy izolowane. Ale kominek musi być i spodziewam się zainstalować wkrótce własny...
      • kiks4 Re: Czy to czad zabija? 26.12.13, 17:11
        Gwardianie- ciąg kominowy nie ma tu znaczenia, Nawet największy ciąg nie pomoże, gdy okna i drzwi są szczelne a nie ma wentylacji nawiewnej. Sam tego doświadczyłem po wymianie okien. Podczas palenia w kominku w domku powstawało podciśnienie i powietrze było zasysane do wnętrza przez kanał wentylacyjny wywiewnej z łazienki i kuchni. Kanał zamiast wyprowadzać nieświeże powietrze wprowadzał o domu spaliny- bo wyloty obu były obok siebie.
        Sytuację opanowałem zmieniając końcówkę komina: wyloty wentylacji są teraz z boków komina, spaliny uchodzą do góry.
        No i doprowadziłem w pobliże kominka kanał nawiewny, jest OK!
        Ale wracając do mojego apelu- ofiarami czadu padają głównie osoby zamieszkujące starsze domy, z ogrzewaniem węglowym lub gazowymi piecykami łazienkowymi. Te urządzenia działały poprawnie do czasu wymiany okien- tego związku wiele osób po prostu sobie nie uświadamia. I do nich apeluję: rozszczelnijcie okna paląc w piecu lub kapiąc się.
        • qwardian Re: Czy to czad zabija? 26.12.13, 18:52
          kiks4 napisał:

> Gwardianie- ciąg kominowy nie ma tu znaczenia, Nawet największy ciąg nie pomoże
          > , gdy okna i drzwi są szczelne a nie ma wentylacji nawiewnej.

W wypadku otwartego paleniska wentylacja nawiewna musi być. Ale jakie było moje zdziwienie kiedy w wypadku nowych piecyków wysokowydajnych optymalnego spalania z wkładem nie wymaga się przy instalacji zasilania zewnętrznego ani przewodu wentylacyjnego. Ja właśnie zainstaluję z wkładem norweskiej produkcji z żeliwa. Tylko dla przykładu podaję link. Płomień jest widoczny zza hartowanej samoczyszczącej szyby...

www.stovaxkominki.pl/kominki/nowoczesne-uniwersalne-i-opalane-drewnem/
          Żeby zdać sobie sprawę jak pedantycznie do tego podchodzę, w kuchni mam dwie wentylacje, wyziernik elektryczny i naturalny, a w łazience dodatkowo osobny w zbudowanej kabinie prysznicowej.
          • Gość: cinderella Re: Czy to czad zabija? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.14, 17:36
            bełkot ,bełkot i jeszcze raz bełkot. I nic tu nie pomoże przytaczanie biblijnych cytatów, bełkot i nic więcej. Żaden nawiew nic nie da jak nie będzie sprawnego wyciągu.
            • Gość: POZtrach-czad Re: Czy to czad zabija? IP: *.146.43.137.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.02.14, 06:17
              Pompa ciepła to jest rozwiązanie problemu czadu, sadzy, dymu, popiołu itd. PC i św spokój a nie św pamięci - jak na katola trafi oczywiście, choć oni nie powinni obawiać się czadu bo przecież ich pan i władca czuwa 24h/doba i nie pozwoli zrobić im krzywdy, a przynajmniej tak im wmówiono i tej wersji się trzymają. Tak więc katole do szuflowania węgla i czyszczenia kominów a reszta błogi spokój z PC.
              • Gość: AAA Re: Czy to czad zabija? IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.14, 13:10
                To ciekawe brednie które wypisujesz, bo twórca PC był wg Twojej skali dubeltowym katolem...

Więc się kompromitujesz....
                • Gość: POZtrach Re: Czy to czad zabija? IP: *.204.55.124.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.02.14, 19:33
                  Nie wiem kto wymyślił PC ole raczej nie mógł być katolem, to musiał być osobnik myślący.
        • lukask73 perpetuum mobile? 27.12.13, 09:49
          Powstał samoczynny obieg powietrza, a właściwie gazów: salon -> kominek -> dach -> kratka w łazience -> łazienka -> salon? Toż to wystarczy jakąś niewielką turbinkę włożyć i starać się o dofinansowanie za ekologiczną produkcję energii.
      • Gość: Georg von Sommer Re: Czy to czad zabija? IP: *.pools.arcor-ip.net 26.12.13, 17:31
        Wszystko ladnie pieknie Gwardianie,ale nie kazdego w Polsce stac na taki piec i podwojny komin z inoxa.Koszty Gwardianie - wysokie koszty dla wiekszosci spoleczenstwa...Malym nakladem (ca.100 zl ) mozna zapobiedz "zaczadzeniu" kupujac czujnik czadu jak i dymu...Zycie jest wiecej warte niz 25 piw lub dwie flaszki...

Pozdrawiam z Rovaniemi...
        • qwardian Re: Czy to czad zabija? 26.12.13, 19:03

Z pewnością masz rację Sommerze. Na wszelki wypadek zapytałem się serwisanta mojego Junkersa Cerapur co się stanie gdy w wyniku awarii spaliny przedostaną się na zewnątrz. Otóż i taka opcja jest brana pod uwagę. Piec zostaje automatycznie wyłączony, czujniki to wyłapią. Już pisałem Sommerze, że nie kupuję chały. Raczej będę przymierał głodem, ale piec musi być pierwszego gatunku z Allemani...
          • Gość: ciekawski Re: Czy to czad zabija? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.13, 21:09
            Czy można się zaczadzić paląc w kominku drewnem? Tak tylko pytam...
            • Gość: Georg von Sommer Re: Czy to czad zabija? IP: *.pools.arcor-ip.net 26.12.13, 21:46
              Praktycznie wszystkim (co sie spala) mozesz sie zaczadzic.. Jest jedyny wyjatek - "czadem"po grochowce nie...!! :):)
          • Gość: Georg von Sommer Re: Czy to czad zabija? IP: *.pools.arcor-ip.net 26.12.13, 21:31
            Bardzo logiczne podejscie do tematu Gwardianie...Co nie zmienia faktu,ze mialem Ciebie na mysli...Wiem,ze wyznajesz zasade - jestem za biedny aby kupowac chale (za psie pieniadze) i ryzykowac zyciem..Nie tedy droga przyjacielu...!! Osobiscie nie jestem zwolennikiem gazu i takowego nie mam...Jest wiele innych nosnikow energii na swiecie: olej opalowy,kolektory sloneczne,prad elektryczny,pompy ciepla itd.Prawde powiedziawszy - Putina i reszte ruskich "olejgarkow" mam w zyciu...Jedynie co ich lubie to ruskie pierogi...:):)

PS Guten Rutsch ins Neue Jahr Gwardianie...:):)
    • lukask73 ignis 27.12.13, 09:54
      Jakich by nie stosować nowoczesnych urządzeń i zabezpieczeń, używanie otwartego ognia w pomieszczeniach mieszkalnych to anachronizm.

Jeśli kogoś nie stać na ogrzewanie energią wytwarzaną przemysłowo (elektrownia, ciepłownia), powinien przeznaczyć osobne pomieszczenie na kotłownię. Piec w budownictwie wielorodzinnym na terenie miasta nie ma racji bytu.

Pragnę zwrócić uwagę, że w nowoczesnym budownictwie często odchodzi się od stosowania instalacji gazowych. Mocno upraszcza to konstrukcję i zwiększa bezpieczeństwo całego budynku. Może nie każdego to interesuje, ale wpływa też na estetykę (gazu nie można prowadzić wężykami pod tynkiem, tak jak prądu).
      • kiks4 Re: ignis 27.12.13, 10:29
        lukask73 napisał: Jakich by nie stosować nowoczesnych urządzeń i zabezpieczeń, używanie otwartego ognia w pomieszczeniach mieszkalnych to anachronizm.
        Oczywiście masz rację. Ale ciągle 3/4 Polaków tak właśnie ogrzewa swoje mieszkania i będzie ogrzewać. Polska to nie tylko duże miasta- to także miasteczka i wsie. I tam właśnie najczęściej dochodzi do zaczadzeń- gdy nowe okna stykają się ze starą techniką grzewcza.
        A z turbinką- ciekawe :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka