Dodaj do ulubionych

Pytanie do mieszkających na Podolanach

11.01.14, 20:41
Szukam na Podolanach (między innymi) mieszkania do kupienia. Jak wam się podoba mieszkanie w tym rejonie Poznania? Jak z zaopatrzeniem sklepów, dojazdem do centrum, miejscem do spacerów z dziećmi itp. Co jest na minus? Wasze uwagi będą cenne :)
Obserwuj wątek
    • Gość: miszkanka Re: Pytanie do mieszkających na Podolanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.14, 21:11
      1. podoba ale nie w bloku
      2. popularne sklepy spozywcze (lidl, biedroka chata, jakies centrum handlowe)- w zasiegu, dodatkowo duzo malych sklepikow
      3. komunikacja publiczna-autobus w zasiegu, w godzinach szczytu korek na strzeszynskiej, na obornickiej to samo
      4.miejsc do spacerow jako takich nie ma, mozesz spacerowac po osiedlowych uliczkach lub w strzeszynku nad jeziorem

plusy-okolica prestizowa
      minusy-korki, kilka zakladow przemyslowych-lisner, enea, jakies sklady budowalne
    • lili_marleen Re: Pytanie do mieszkających na Podolanach 11.01.14, 21:46
      Bardzo dobrze się mieszka - ale jak nadmieniła poprzedniczka - nie w bloku.

Dojazd do centrum niezły np autobus 68.

Dla zmotoryzowanych istotnie, w godzinach szczytu są korki, ale bez przesady. Kto dłużej mieszka zna "myki" by korki ominąć.

Spacery - samo osiedle połozone pośród starodrzewia, ciche spokojne uliczki. Blisko nad Rusałkę, na Strzeszynek i do Kiekrza. Okolica doskonała do jazdy rowerem.

Infrastruktura handlowa zadowalająca. Blisko wspomniany tu Lidl, Chata Polska a dla bardziej wybrednych Piotr i Paweł. Sporo małych sklepów typu rzeźnik, warzywniak, rybny ze świeżym dobrym towarem.

Minusem jest bliska linia kolejowa - ale pociągi są na szczęście krótkie i zbyt długo nie hałasują.

• Gość: Georg von Sommer Re: Pytanie do mieszkających na Podolanach IP: *.pools.arcor-ip.net 11.01.14, 23:45
        >Lili napisala:

>Blisko wspomniany tu Lidl,Chata POlska a dla bardziej wybrednych Piotr i Pawel..

Lili.. KaDeWe nie ma...?? Jak zyc Lili bez KaDeWe jak zyc..?? :):)
        • lili_marleen Re: Pytanie do mieszkających na Podolanach 12.01.14, 07:25
          Gość portalu: Georg von Sommer napisał(a):

> Lili.. KaDeWe nie ma...??

KaDeWe był pierwszym sklepem do jakiego zostałam przyprowadzona ( w ramach odtrucia) zaraz po moim przybyciu zza żelaznej kutyny. Przeżyłam szok jaki mozna porównać tylko ze wstrząsem jaskiniowca, którego przeniesiono w czasie do współczesności.

Wiesz, że teraz nawet tam nie bywam?
          • Gość: Georg von Sommer Re: Pytanie do mieszkających na Podolanach IP: *.pools.arcor-ip.net 12.01.14, 10:02
            >Lili napisala:

>Przezylam szok jaki mozna POrownac tylko ze wstrzasem jaskiniowca,ktorego przeniesiono w czasie do wspolczesnosc..

Faktycznie Lili..Dla przybyszow zza zelaznej kurtyny byl to inny swiat - swiat marzen i komunistycznego upokorzenia...Tu Ci przyznam racje..

>Lili napisala:

>Wiesz,ze teraz nawet tam nie bywam...

A szkoda Lili...Zawsze mozna cusik innego zobaczyc,kupic i byc trendy jak na Geschäftsfrau aus POlen przystalo... :):)

Osobiscie rzadko bywam w KaDeWe - czesciej w Oberpollinger (Monachium) lub Alsterhaus (Hamburg)..

PS Kurcze.. juz mnie zaczyna "nosic" - "dawno" nigdzie nie bylem... POra na pakowanie... - winki winki Lili... - bum bum POpo...:):)

• rozalka81 Re: Pytanie do mieszkających na Podolanach 12.01.14, 12:37
      ale dlaczego "nie w bloku?" Całe życie tak mieszkam i na razie mnie nie stać na dom. Czy bloki na Podolanach są jakieś szczególnie beznadziejne i kiepsko wypadają w porównaniu do innych? Mam na oku mieszkanie przy ul. Szarych Szeregów, nr bloku 20 iles, nie pamiętam...
      • kazek100 Re: Pytanie do mieszkających na Podolanach 12.01.14, 18:30
        No ale właśnie o to chodzi...
        Nie po to się wprowadza do tak fajnej dzielnicy, jak Podolany, żeby mieszkać w blokach...

Te bloki k. Szarych Szeregów to taki nieudany postkomunistyczny relikt. Komuna chciała całą dzielnice blokami zabudować, na szczęście jak wiadomo, komuna mocno nieudolna była... Jeżeli nie masz środków na coś lepszego, poszukaj czegoś małego w którejś z willi miejskich kawałek dalej na Podolanach. Te bloki są dość kiepskie... wiadomo, lepsze to, niż Rataje, ale jednak. To jest to najbardziej przemysłowa część Podolan, najdalej do fajnych terenów spacerowych (choć obiektywnie to w sumie daleko nie jest), najbliżej do dość hałaśliwej Obornickiej.

Reasumując - okolica super, ale może można znaleźć coś lepszego, nawet nie mając pieniędzy na wolno stojący dom. Poniekąd nie wiem, jaką cenę Ci zaoferowano, więc trudno się wypowiadać. Mnie się te bloki nie podobają, ale gdybym miał wybierać między Ratajami, Winogradami, a tym kawałkiem blokowiska, i gdyby cena byłaby zachęcająca, to może...
    • Gość: koko Re: Pytanie do mieszkających na Podolanach IP: *.izacom.pl 15.01.14, 01:45
      Ja nie mam nic do mieszkania w bloku, bo uważam że też ma swoje plusy. Ale fakt, że akurat te bloki na szarych szeregów odróżniają się od reszty tej dzielnicy i mam wrażenie, że mieszkają tam sami starsi ludzie. Akurat często tam chodzę z dzieckiem, bo przy tych blokach jest plac zabaw. Sklepów w okolicy dużo, najbliżej do lidla. Jako matka małego dziecka uważam że kiepskie są tu tereny do spacerowania (ile można chodzić po tych samych szarych uliczkach). Aby poczuć trochę przyrody albo bez stresu puścić dziecko żeby sobie pobiegało, to już trzeba wsiąść do samochodu i podjechać gdzieś dalej... Nie uważam, że Podolany to jakaś prestiżowa bądź super dzielnica, po czym tak można stwierdzić? Brakiem porządnego zielonego miejsca na spacer? Albo ta stara szkoła podstawowa...już chyba będę wolała zawieść dziecko na strzeszyn albo do suchego lasu. Fakt, jest to osiedle raczej domków jednorodzinnych ale te nowe bloki budowane na podolanach już są bardzo ładne, ale i też drogie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka