10.03.16, 14:18

W synagodze na Wronieckiej, symbolu poznańskich Żydów, jednak powstanie hotel. Dawna bożnica zostanie przebudowana i podwyższona o szklaną kopułę. Jest już pozwolenie na budowę

Sprawa hotelu w synagodze podzieliła zarówno gminę żydowską, jak i poznaniaków. Michael Schudrich, naczelny rabin Polski, uznał, że skoro bożnica została zbezczeszczona przez Niemców w latach okupacji, utraciła status miejsca kultu i można pogodzić w niej funkcję hotelową z edukacyjno-społeczną. Sprzeciwiły się jednak środowiska rabinów z Izraela, a także żydowski myśliciel i przedsiębiorca Seweryn Aszkenazy. - To dziedzictwo kulturowe nas wszystkich. Jak można w bożnicy projektować i budować hotel?! - nie krył oburzenia.

- Przewidziana jest przebudowa i ingerencja w obecną bryłę synagogi. Wyraziłam zgodę na realizację tego projektu, choć zdaję sobie sprawę, że może on być odbierany kontrowersyjnie - przyznaje Joanna Bielawska-Pałczyńska, miejska konserwator zabytków.

Dlaczego kontrowersyjnie? Bo projekt przewiduje odtworzenie przedwojennej bryły świątyni. - A to był obiekt, która dominował w przedwojennej przestrzeni miasta - podkreśla miejska konserwator.

Alicja Kobus zapowiada, że w ciągu miesiąca zakończy fazę przygotowań do inwestycji i oficjalnie ogłosi, co powstanie w synagodze. Dodaje, że pośpiech jest konieczny, bo w szczególnie złym stanie jest dach obiektu na Wronieckiej. - W imię Boże! Projekt jest przepiękny, imponujący. Mam nadzieję, że uda się uratować ten zabytek - kończy optymistycznie.

poznan.wyborcza.pl/poznan/1,36037,19743293,synagoga-bedzie-hotelem-z-basenem-i-wielka-kopula.html

Podsumuję bez entuzjazmu, lepsze niż nic, ale chciałem tam synagogę. Natomiast pewną pociechę stanowi fakt, że obiekt zachowa charakter, bo jest skatalogowany i widnieje w rejestrze jako zabytek sztuki. Zyska Poznań, bo dotychczas trudno uchodziła za wizytówkę naszego miasta i społeczności, której własność stanowiła...
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: Synagoga 10.03.16, 14:38
      Innymi słowy wraca to co kierowało Prusakami akceptującymi tę formę synagogi. Miała dominować nad Starym Miastem i przytłumiać jego polski i katolicki charakter. Synagoga miała być wyższa niż wieże katolickich kościołów a swym ogromem wyeliminować z krajobrazu miasta wieżę renesansowego polskiego ratusza.
      Ciekawe dlaczego konserwator zabytków zaakceptowała to niszczenie krajobrazu historycznego miasta przez kompletnie nie pasujący do niego wtręt jakim był i będzie ten obiekt.
      Co do urbanistyki i nadzoru nad budownictwem to mamy w Poznaniu kompletne dno. Gorzej jest może tylko w Warszawie - ale nie byłbym tego pewien.
      Gdy patrzę na te potworki od Solnej czy gdzieś indziej to zgroza bierze. Jak można tak niszczyć własne miasto. No właśnie - czy własne?
      • qwardian Re: Synagoga 10.03.16, 15:26

Dominacja Starego Miasta była docelowym zamiarem i ostatecznie pogrzebała jego świętość, dla mnie straszne i prorocze jednocześnie. Wiem Rene, że jesteśmy po dwóch stronach argumentu w sprawie tego obiektu jako zabytku, ale ja nie mam obaw, małe się obroni...
    • Gość: Georg von Sommer Re: Synagoga IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 10.03.16, 14:49
      Qwardian..Nie bede Sommerem jak nie zapytam o przeznaczenie tej synagogi..Skojarzenie mam takie - szklana kopula jak w Reichstagu...?? Czyli co,odbywac sie beda sesje wyjazdowe Knessetu..??? Wzgorze Swietego Wojciecha bedzie drugim Golanem...?? I Ty to akceptujesz..??

PS Panie Drogi - az strach sie bac..

POzdrawiam
      • qwardian Re: Synagoga 10.03.16, 15:32

Spory z Żydami na płaszczyźnie kulturowej i światopoglądowej nigdy mnie nie przerażały Sommerze. Trzymam w rękawie cały plik atutów, że racja jest po naszej stronie katolików, a nie starotestamentowych...
        • Gość: Georg von Sommer Re: Synagoga IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 10.03.16, 18:06
          Qwardek..Cale pliki atutow w rekawie to kiepski argument..Caterpillar D11T ma wieksza sile przebicia - rozjezdza gasienicami nawet Amerykanke w strefie Gazy..

PS Moge go wypozyczyc - na Woroniecka to tylko rzut beretem...
    • l.george.l Chory pomysł 10.03.16, 22:19
      A tak się poznaniacy cieszyli, gdy w 43 Niemcy urządzi tam basen. Pewnie z nadzieją, że ten koszmar architektoniczny - jak słusznie wspomina Rene, efekt złych intencji - zniknie kiedyś z mapy miasta. Niebiosa nie pomogły, rudera nie zawaliła się. Mamy chlebak zwany dworcem, z którego wszyscy się śmieją, dojedziesz jeszcze jedno kuriozum.
    • Gość: gość Re: Synagoga IP: 104.131.249.* 17.09.16, 22:06

poznan.wyborcza.pl/poznan/1,36037,20632039,hotel-w-dawnej-synagodze-w-poznaniu-jednak-bez-basenu.html
    • Gość: nieznany Re: Synagoga IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.16, 09:35
      ja nietutejszy więc z taka pewna nieśmiałością pytam, jak ustalono spadkobierców przedwojennych właścicieli tego obiektu. Czy nie było tak jak w Warszawie, że 140 letni Icchak Goldbaum, widziany ostatnio w 1942 r. w transporcie do Auschwitz stwierdził 20 lat temu własnoręcznym podpisem, że jest prawnym spadkobiercą i że ceduje własność na poznańską gminę żydowską?
      • Gość: zxc Re: Synagoga IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.09.16, 14:36
        Nie. Tu po prostu kilka osób nazwało się Gminą żydowska i dostało te obiekty bez problemu - nawet z wyczyszczonymi hipotekami. Jak plotka niesie - nie wszyscy byli żydami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka