07.09.22, 18:42
Synagoga, bożnica, bóżnica, szul (z stgr. συναγωγή synagoge – zgromadzenie, miejsce zebrań) – żydowski dom modlitwy; w judaizmie miejsce modlitw i zgromadzeń religijnych, również miejsce zebrań społecznych gminy żydowskiej.
Synagogi nie są świątyniami. Świątynia była tylko jedna - ta w Jerozolimie.
Tu więcej:
pl.wikipedia.org/wiki/Synagoga
Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/file/d/1TdT2NmjkWpal_rDdw44-yHfDhKRzYzkQ/view?usp=sharing
drive.google.com/file/d/1eNYv2rBeFpSkBoNXxs2aPYOx2aayVUdT/view?usp=sharing
drive.google.com/file/d/1pwrrSVwQgk98g-Ng11WM1wJVaDsx9imO/view?usp=sharing
drive.google.com/file/d/19GZ8SBPUFKnxiBuyqSpLCTUDgmAGqTBp/view?usp=sharing
drive.google.com/file/d/1S8kMWidJoKWBjuc3YiL2Bv2vDW7lRrNB/view?usp=sharing
Obserwuj wątek
    • kot.peter Tilburg, Holandia 04.10.22, 11:07
      Obecną synagogę wybudowano w latach 1873-1874, na miejscu poprzedniej, która stała się zbyt mała dla rosnącej populacji żydowskiej, którą przyciągał do miasta rozwijający się przemysł włókienniczy. Wzniesiono ją z cegły, jak większość budynków w ówczesnym Tilburgu, w stylu mauretańskim.

W czasie okupacji niemieckiej synagoga była magazynem, ale na szczęście nie została zniszczona i do dziś służy potomkom Żydów ocalałych z Holokaustu.

Tu więcej:
      synagogues-360.anumuseum.org.il/gallery/tilburg-synagogue/
    • wizytka1 Re: Synagogi 08.01.23, 14:35
      VIII 2021. Kazimierz Dolny. Synagoga z II połowy XVIII wieku. Wnętrze zniszczone w czasie wojny. Obecnie sala wystawowa.
      • kot.peter Re: Synagogi 08.01.23, 19:10
        wizytka1 napisała:

> VIII 2021. Kazimierz Dolny. Synagoga z II połowy XVIII wieku. Wnętrze zniszczon
        > e w czasie wojny. Obecnie sala wystawowa.

Za czasów moich częstych wizyt w Kazimierzu, jeszcze w poprzednim tysiącleciu, budynek był zamkniętą na głucho ruiną.
    • chris.w5 Re: Synagogi 13.01.23, 21:20
      Jüdisches Gemeindehaus, Dom Gminy Żydowskiej, zbudowany 1958–1959 w stylu niemieckiej architektury powojennej według projektu niemieckich architektów Dietera Knoblaucha i Heinza Heise, podlega ochronie zabytków, jak żaden inny budynek jest symbolem nowego początku życia żydowskiego w Berlinie po 2. wojnie światowej, widok z Fasanenstraße, Charlottenburg, Berlin
      • kot.peter Re: Synagogi 13.01.23, 22:56
        chris.w5 napisał:

> Jüd
        > isches Gemeindehaus,
        Dom Gminy Żydowskiej,

Ciekawy budynek, liczę na więcej zdjęć.
        • chris.w5 Re: Synagogi 13.01.23, 23:08
          kot, zdjęcie z dzisiejszego spaceru, więcej nie będzie, nie ma możliwości zrobienia innych ujęć
          • kot.peter Re: Synagogi 14.01.23, 00:00
            chris.w5 napisał:

> kot, zdjęcie z dzisiejszego spaceru, więcej nie będzie, nie ma możliwości zrobi
            > enia innych ujęć
            Oj tam, oj tam, na pewno uda Ci się jakoś tę synagogę podejść, a może nawet wedrzeć się do środka.
    • kot.peter Wrocław - Synagoga Pod Białym Bocianem 06.10.23, 23:06
      Synagoga Pod Białym Bocianem we Wrocławiu przy ul. Pawła Włodkowica, projektu wybitnego architekta Carla Ferdinanda Langhansa, jest jedną z dwóch czynnych synagog we Wrocławiu.
      Gmina Żydowska odzyskała ją w 1996 r.
      Do poczytania:
      pl.wikipedia.org/wiki/Synagoga_Pod_Bia%C5%82ym_Bocianem_we_Wroc%C5%82awiu
      visitwroclaw.eu/miejsce/synagoga-pod-bialym-bocianem
      Najpierw zdjęcia zewnętrza.
      • kot.peter Wrocław - Synagoga Pod Białym Bocianem - wnętrze 02.12.23, 13:03
        1. Spojrzenie z babińca na salę główną z Aron ha-kodesz
        2-3. Balustrada babińca
        4 - Latarnia kopuły
        5 - Mykwa w podziemiach synagogi
    • baga Synagoga w Tokaju (Węgry) 08.05.24, 19:26
      Synagoga w Tokaju została wybudowana w 1898 roku. W mieście mieszkało wówczas około 1000 Żydów. Obecnie pełni funkcje konferencyjno-kulturalne.
    • baga Synagogi - Keszthely (Węgry) 06.06.24, 13:03
      Synagogę w Keszthely trudno było znaleźć, choć znajduje się w samym centrum miasta. Schowana w podwórku jednej z kamienic, zasłonięta drzewami, trudno dostępna. Niestety, była zamknięta i udało mi się zrobić tylko zdjęcia zza płotu. A szkoda, bo zdjęcie wnętrza na furtce wygląda ciekawie, podobno koło niej jest też "ogród biblijny". Może kiedyś, gdy będę miała więcej czasu, uda mi się ją zwiedzić?
      A tu kilka słów o tej synagodze:
      Synagoga została zbudowana w 1852 roku w stylu neoklasycznym. Kształt został zmieniony w 1894 roku, kiedy budynek został przebudowany w duchu eklektyki. W 1898 roku zainstalowano organy zbudowane przez Sanndora Orszha. Budynek przeszedł szereg remontów - w 1930, 1945 i w 1967 roku. W 1987 roku część sufitu zawaliła się. Prace remontowe rozpoczęły się w 1993 roku, a synagoga została ponownie otwarta 7 lipca 1995 roku w obecności Prezydenta Republiki Serda Gancza i Naczelnego Rabina Tamesa Raja. W 1997 roku ukończono również jego malowane dekoracje i prace nad fasadą.
      • kot.peter Re: Synagogi - Keszthely (Węgry) 06.06.24, 15:29
        Obyś następnym razem miała więcej szczęścia, bo zza płotu niewiele widać. sad
        • baga Re: Synagogi - Keszthely (Węgry) 06.06.24, 20:27
          kot.peter napisała:

> Obyś następnym razem miała więcej szczęścia, bo zza płotu niewiele widać. sad

Tym razem rzeczywiście się spieszyłam, w dodatku byłam w towarzystwie raczej kawiarnianym niż fotograficznym. Nie spodziewałam się, że to budynek tak schowany i niedostępny. Nawigacja doprowadziła mnie od strony innej ulicy, gdzie w ogóle nie było dojścia. Panie zapytane w pobliskim sklepie w ogóle nie wiedziały o co pytam. W końcu jedna zajarzyła i wytłumaczyła mi, że muszę wejść na podwórko od innej ulicy. Zresztą bardzo ciekawe podwórko z najstarszym, bardzo ciekawym domem w Keszthely. Ale gdyby nie te wskazówki to wcale bym tam nie trafiła, bo zero informacji, drogowskazów, nic. Od razu sobie przypomniałam moje poszukiwania synagogi w Łodzi. Tam też była schowana w obskurnych podwórkach. Na szczęście pierwszy napotkany kark doskonale wiedział i bardzo uprzejmie wytłumaczył jak ją znaleźć.
          Jak sobie zaplanuję konkretny cel, już bez dziwnie patrzących na moje poczynania znajomych, to może coś więcej uda się zobaczyć. A na zdjęciach ciekawy dom, w podwórku którego znajduje się ta synagoga. Podobno to najstarszy budynek w mieście, urodził się w nim kompozytor Károly Goldmark w 1830 roku (i o tym akurat jest informacja na budynku)
    • baga Synagogi - Hévíz (Węgry) 17.06.24, 19:21
      Synagoga w Hévíz przetrwała Holokaust i wojnę, ale ze względu na brak wyznawców judaizmu podupadła i została zburzona w 1977 roku. W jej miejscu stoi teraz pomnik upamiętniający jej istnienie oraz społeczność żydowską miasta. Kształt pomnika przypomina fasadę budynku dawnego domu modlitwy, a na tablicy wymienione są nazwiska Żydów, którzy stąd zostali zabrani na śmierć. Między innymi głównego lekarza Vilmosa Schulhofa. Przedwojenna społeczność żydowska miasteczka nie była duża, ale wystarczająco silna, aby zbudować synagogę w 1933 roku. Pomnik powstał w 2000 roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka