Dodaj do ulubionych

Znowu jacyś "sprawni inaczej" chcą pomnika

13.05.17, 10:08
Piłsudskiego w Poznaniu.

radiopoznan.fm/informacje/pozostale/pomnik-marszalka-w-poznaniu.html
Pomysłodawcom zadedykowałbym naukę historii ale sadzę że bardziej skuteczne będzie medialne walniecie ich w ciemię.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Znowu jacyś "sprawni inaczej" chcą pomnika 13.05.17, 20:47
      Poznań II RP był miastem endeckim, wrogim sanackiej opcji Piłsudskiego, tylko osobista interwencja Dmowskiego zapobiegła wojnie Poznania z Warszawą podczas Zamachu Majowego...
      • Gość: BBB Re: Znowu jacyś "sprawni inaczej" chcą po IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.17, 09:46
        Może i Poznań był miastem endeckim ale dziś Polska jest rządzona metodami Marszałka. Po kawaleryjsku- krótko przy pysku. Nikt nie ukrywa, że dokonuje się sanacja zgniłej demokracji, która tak uwierała Marszałkowi a teraz uwiera Prezesowi.
        Jedyna różnica, że za Marszałka Polska była rządzona z Sulejówka a dziś z Nowogrodzkiej.
        Więc pomnik Marszałkowi się należy.
        No chyba, że suweren nie wytrzyma sanacji i wierzgnie zrzucając sanatorów z grzbietu. Dodając kopniaka w d...
    • kiks4 Pomnik dla Hoffmanna 14.05.17, 10:13
      Jakby trzeba było postawić gdzieś pomnik- to postawiłbym do człowiekowi sławnemu sławą nieprzemijającą, bo jego nazwisko znajduje się w tytule popularnej, nie schodzącej z repertuarów teatrów muzycznych Europy opery Offenbacha. Człowiekowi związanemu przez jakiś czas z Poznaniem a w Poznaniu całkowicie zapomnianym.
      O kim myślę? Oczywiście o wielu imion Amadeuszu Hoffmannie:
      pl.wikipedia.org/wiki/Ernst_Theodor_Amadeus_Hoffmann
      Ożeniony w poznańskim kościele Bożego Ciała z Polką, pracował w Poznaniu i tu stracił pracę za narysowanie karykatury przełożonego na odwrocie pisma urzędowego. Bo fantazję miał zgoła nie poznańską. Po wyrzuceniu z Poznania "w Warszawie powierzono mu zadanie nadania zamieszkującym to miasto Żydom niemiecko brzmiących nazwisk. Przypisuje się mu nadawanie takich nazwisk jak Rosenbaum (Różane drzewo), Goldberg (Złota góra), Eisenbaum (żelazne drzewo)"
      Wikipedia ciepło o nim pisze: " Hoffmann, znając język polski i mając liczne kontakty z Polakami, miał pozytywny stosunek do insurekcji kościuszkowskiej, nie był zwolennikiem rozbiorów Polski, a w opracowaniach swych propagował postać szlachetnego Polaka (niem. der edle Pole), sentymentalnego kochanka..."
      Gdyby nie jedna jego wada pewnie by pomnik już miał. Bo był człowiekiem nad miarę utalentowanym: pisarz, muzyk, kompozytor, rysownik. Ale nie ma pomnika - bo był Niemcem .
      Ma tylko skromna tablicę w foyer naszej Opery. Ufundowaną przez Niemców.
      • Gość: Georg von Sommer Sz.Kiksie4 - z czworakow.. IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 14.05.17, 12:06
        G.von Sommer to wypisz wymaluj drugi Hoffmann - z malymi wyjatkami..Prosze wiec - przekaz POtomnym aby w przyszlosci nie zapomnieli POstawic mu POmnik lub zapa-Lili "wieczny ogarek" - za zywota tego nie wymagam bo mam jeszcze mala misje do spelnienia - doprowadzic pewnych frustrato-trutni do furii...:):)

• renepoznan Re: Pomnik dla Hoffmanna 14.05.17, 15:13
        Znakomita postać. Jako, że mi słoń na ucho nadepnął to nie docenię jego muzyki ale twórczość literacką jak najbardziej Złoty garnek czy Wybór narzeczonej są przednie. Pewnie mało kto już to zna ale warte przeczytania.
        A do tego postać dość charakterystyczna - warta wspomnienia. Czy nie poznańska? Gdy czyta się o wyczynach Poznańczyków to niespecjalnie odbiega od naszych fanfaronów. ;)
        Nie jestem pewien czy na tyle związana z Poznaniem by stawiać mu pomnik ale warta upamiętnienia.
        Nie dziw się, że "szwabstwa" nie kochamy - nie my jesteśmy tego stanu rzeczy przyczyną.. Ale i tak potrafimy wznieść się ponad to. Tak jak Bolesławiec czy Gdańsk pamięta Opitza tak i pamiętamy o Hoffmanie.

Mam niemiłe uczucie, że coś w tym wątku zaśmierdziało. Też to czujesz? Coś jakby jakiś volkswagendojcze zionął czymś niesympatycznym z pyska. ;)
        • Gość: Georg von Sommer Re: Pomnik dla Hoffmanna IP: *.188.103.pools.vodafone-ip.de 14.05.17, 16:17
          ....owy masz wech gowniarzu z Lednogory..!! Wsadz sznupaka w pi... (no tej z obgryzionymi pazurami) to odzyskasz prawidlowy wech.. Nie przypominam sobie abym ci zezwolil mnie "tykac"..Zapamietaj zasrancu z Lednogory jedno - bylem,jestem i POzostane >PANEM< - dla takich lachudr jak ty..Nadal jest aktualne - co wolno innym i wojewodzie to nie tobie pyrowy smrodzie..Cza cza cza
        • kiks4 Re: Pomnik dla Hoffmanna 14.05.17, 17:15
          Rasa panów się komuś odbija... To już przećwiczyliśmy i oćwiczyliśmy tych herenfolków. Parę dni temu była rocznica.
          A wracając do tematu pomnika- mimo wszytko uważam, że warto na serio pomyśleć o mojej propozycji.
          Rzecz w tym, że postać Marszałka tak za życia jak i po śmierci budzi ogromne kontrowersje, do czego zresztą przyczynił się i epoka PRL. Starano się wówczas wymazać jego istnienie z pamięci narodu co oczywiście zadziałało dokładnie odwrotnie.
          Niemniej pomnik Marszałka będzie zawsze budził kontrowersje zaś w interesie zgody narodowej powinniśmy szukać symboli i znaków łączących a przynajmniej nie dzielących nas tak dramatycznie.
          • renepoznan Re: Pomnik dla Hoffmanna 14.05.17, 17:47
            Nie przesadzaj z tę rasą panów. Śmieć jest śmieciem i nie pomoże podczepianie się "pod rasę panów. Mam trochę do czynienia z Niemcami i oni o takich mają - nawet dość celne spostrzeżenia. Swoją drogą - czy nie jest z naszej strony zbyt okrutne takie drażnienie pieska za kratą? Biedak i tak jest sfrustrowany. Po co mu machać kiełbaską przed nosem i doprowadzać do furii? ;)
            Problem Kiksie jest w tym, że Hoffman był znakomitą postacią ale w naszej kulturze i w naszej świadomości z zasadzie nie istnieje. Taki los.
    • Gość: ponadmiejscowy Endecka zaściankowa bieda umysłowa IP: *.icpnet.pl 14.05.17, 17:45

Piłsudski jest - nie tylko przez stosunek do Poznania i Wielkopolski - postacią kontrowersyjną, ale jako jednemu z ojców naszej niepodległości ulice i pomniki (gdziekolwiek) należą się jak psu zupa; oczywistość dla każdego patrzącego poza horyzont własnego fyrtla.
      • kiks4 Re: Endecka zaściankowa bieda umysłowa 14.05.17, 18:04
        Gość portalu: ponadmiejscowy napisał(a):
        > Piłsudski jest - nie tylko przez stosunek do Poznania i Wielkopolski - postacią
        > kontrowersyjną...
        -----------
        Patrząc pragmatycznie nie uważam za celowe stawianie pomników budzących opór społeczny już w fazie pomysłu. Nie będzie przynosić chwały Marszałkowi obrzucanie Jego pomnika np. farbą na znak protestu przez przeciwników tak jak nie dodają godności zmarłemu prezydentowi Lechowi Kaczyńskiemu comiesięczne awantury, prowokowane miesięcznicami.
        Marszałek pomniki i chyba dwa ma w Warszawie. Ma stałe miejsce w podręcznikach historii. I niech tak zostanie. Dla dobra jego pamięci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka