Dodaj do ulubionych

widowisko niebiańskie

01.03.23, 19:39
M-Dyskretna dyskretnie powiadomiła mnie, że dzisiaj wieczorem - o ile dopisze pogoda- będzie widoczna na niebie para planet Wenus i Jowisz w największym zbliżeniu do siebie. Bliżej już nie będzie, przynajmniej w tym roku.
No tom wyszedł na dwór i uwieczniłem, jak umiałem. Niezbyt ostro wyszło, co zrobić, taki sprzęt
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: widowisko niebiańskie 01.03.23, 20:40
      Świetnie wyszło, dzień był bezchmurny. Wydłużyłeś czas?
      • kiks4 Re: widowisko niebiańskie 01.03.23, 21:34
        Tak, 5 sekund bo chciałem, żeby prócz planet było widoczne coś na ziemi. Niestety efektem jest prześwietlenie obrazu planet- ale coś za coś. Poprawnie naświetlony obraz to dwie jasne kropki na czarnym tle. Tak może wyglądać wszystko.
        Ostrość nastawiałem ręcznie bo jasność planet jest zbyt mała dla mojej automatyki i to jest problem - aparaty cyfrowe mają bardzo duży skok gwintu do nastawiania ostrość, bo silniczek krokowy ( czy coś do niego podobnego) działa precyzyjnie. Niestety dłoń ludzka tak precyzyjna nie jest i najmniejsze poruszenie pierścieniem ostrości mocno ją zmienia.
        Czasami robiłem w ten sposób, że wykorzystywałem "nieskończenie" odległy Księżyc do nastawienia ostrości w trybie automatycznym a następnie rozpinałem automatykę i kierowałem obiektyw na fotografowaną gwiazdę lub planetę. Dzisiaj wyszedłem niezbyt ciepło ubrany i trochę się spieszyłem- a pośpiech jak wiadomo wskazany jest tylko w dwóch przypadkach: podczas łapania pcheł i przy rozwolnieniu. No i wyszło jak wyszło...
        • qwardian Re: widowisko niebiańskie 02.03.23, 10:04
          Wątpię, że będziesz miał okazję powtórzyć ujęcie tego wieczora, bo wracając z Urzędu Skarbowego ledwo widziałem dźwigi na Marcelinie, mgła wisi gęsto i nisko na stu metrach..
    • m-dyskretna Re: widowisko niebiańskie 02.03.23, 11:40
      Dzisiaj usłyszałam, że następnym razem tak blisko siebie pojawią się w 2040.
      • kiks4 Re: widowisko niebiańskie 02.03.23, 19:21
        Są zdjęcia, dla których zrobienia musi jednocześnie wystąpić kilka korzystnych okoliczności. W tym przypadku musi być bezchmurne niebo, koniunkcja planet i... aparat pod ręką.
        Dzień wcześniej zjawisko było o wiele piękniejsze, bo obok planet był cienki sierp Księżyca. Były dwie korzystne okoliczności, zabrakło aparatu pod ręką. Została na szczęście fotografia zrobiona przez M-Dyskretną.
        Od lat podziwiamy buki w Nienawiszczu jesienną porą. Ale podziwiać to jedno a zrobić dobre zdjęcie- to zupełnie inna bajka. Kilka lat polowałem na to ujęcie, bo albo pogoda nie taka, albo buki nie takie albo nie miałem czasu jechać do Nienawiszcza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka