Dodaj do ulubionych

sprawdź swoją wentylację

07.01.24, 08:32
W ciągu tego sezonu grzewczego odnotowano w Polsce ponad 200 przypadków zatrucia tlenkiem węgla w tym 22- śmiertelne.
Winę za zatrucia ponosi nowoczesna stolarka budowlana- szczelne okna i drzwi, z gumowymi uszczelkami zamieniają mieszkanie w komorę gazową. Do tego dochodzi zupełne niezrozumienie sposobu działania wentylacji. Żeby była skuteczna nie wystarczy czysty przewód kominowy czy wentylacyjny. Żeby wentylacja byłą skuteczna w miejsce wywiewanego powietrza musi napływać świeże z zewnątrz- czyli muszą być dwa równoległe systemy wentylacyjne- wywiewny i nawiewny.
Jeszcze 30 lat temu role wentylacji nawiewnej spełniała peerlowska stolarka budowlana- wypaczone okna i drzwi przepuszczały dostateczną ilość świeżego powietrza. Dziś w oknach muszą być wykonane specjalne otwory a jeszcze lepiej- gdy mamy oddzielny kanał nawiewu powietrza, np. doprowadzony w pobliże paleniska.
Przekonałem się o tym doświadczalnie, mamy ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym i to zupełnie dobrze działało do czasu wymiany okien i drzwi. Po wymianie w kuchni i łazience, czyli pomieszczenia wyposażonych w kanały wentylacyjne pojawiał się dym w momencie palenia w piecu.
Wyjaśnienie zagadki było proste- piec wyrzucał masę zadymionego powietrza przez komin więc w jego miejsce musiała napłynąć taka sama ilość powietrza z zewnątrz. Szczelne okna i drzwi blokowały tę możliwość więc powietrze było zasysane do wnętrza przez kanały wentylacji wywiewnej. A że te sąsiadowały z kanałem dymowym- więc zasysały dym do mieszkania.
Dopiero wykonanie kanału nawiewnego- rura kanalizacyjna Ø110 mm poprowadzona pod posadzką pod kominek radykalnie rozwiązła problem.
A jak jest u was? Skąd u was czerpie powietrze gazowy piecyk kąpielowy- częsty sprawca śmiertelnych zatruć.
Czy macie zainstalowany sprawny detektor czadu? Kosztuje około 100 zł. Polecam firmę Honeywell, renomowany i wiarygodny producent aparatury laboratoryjnej. Czujniki poosiadają baterię pracującą przez 10 lat bez wymiany.
tiny.pl/cvgb6PS
to nie jest reklama
Obserwuj wątek
    • kiks4 Re: sprawdź swoją wentylację 07.01.24, 16:35
      nie wiedzieć czemu załączony przeze mnie link prowadzi na manowce. Zatem jeszcze raz:
      tiny.pl/cvgb6
      Zachęcam do instalacji czujnika w pobliżu potencjalnego miejsca wytwarzania czadu. I jeszcze jedno: tlenek węgla jest lżejszy od powietrza, czujnik zatem powinien być zamocowany powyżej palenista czy piecyka gazowego.
    • l.george.l Re: sprawdź swoją wentylację 07.01.24, 23:39
      Zasysane powietrze też jest zadymione. Wyjdź podczas palenia w kominku na zewnątrz. Nawet jeśli palisz wysuszonym drewnem, to i tak zadymienie będzie spore.
      • kiks4 Re: sprawdź swoją wentylację 08.01.24, 11:29
        Ten wątek dotyczy zabójczego działania czadu. Zanieczyszczenie atmosfery zostaw na chwilę w spokoju. Temat czadu jest śmiertelnie poważny i mam wrażenie- ciągle nie do końca zrozumiały jest mechanizm zabijania przez niego ludzi w pomieszczeniach zamkniętych.
        Zauważ, że niemal zawsze w notkach medialnych donoszących o kolejnym przypadku zatrucia czadem jest na końcu uwaga, że np. przewód kominowy nie był sprawdzany. Albo, że wezwano kominiarza dla sprawdzenia przewodu kominowego.
        A tymczasem problem nie leży w większości przypadków po stronie komina co po stronie braku wydajnej wentylacji nawiewnej. Konia z rzędem temu, kto ma w domu celowo wykonaną wentylację nawiewną.
        Ja widziałem jak dotąd jedn tylko przypadek- blok na rogu Bukowskiej i Grochowskiej, zbudowany w latach 60-tych miał coś takiego. Pod oknem kuchennym był w murze otwór na pół cegły z kratką po obu stronach. Oczywiście- ponieważ zimą z tego otworu wiało mrozem- kratkę zalepiano gazetami niwelując efekt nawiewu.
        Może mam rodzaj obsesji na punkcie zatrucia czadem ale do dziś mam przed oczyma obraz zmarłej rodziny w sąsiedztwie. Zwłoki wynoszono na dwór, ja miałem kilka lat ale zapadło mi to trwale w pamięć i dlatego gdzie tylko mogę- piszę o tym.
        • snajper55 Re: sprawdź swoją wentylację 09.01.24, 12:07
          kiks4 napisał:

> Konia z rzędem temu, kto ma w
          > domu celowo wykonaną wentylację nawiewną.
          > Ja widziałem jak dotąd jedn tylko przypadek- blok na rogu Bukowskiej i Grochows
          > kiej, zbudowany w latach 60-tych miał coś takiego. Pod oknem kuchennym był w mu
          > rze otwór na pół cegły z kratką po obu stronach. Oczywiście- ponieważ zimą z te
          > go otworu wiało mrozem- kratkę zalepiano gazetami niwelując efekt nawiewu.

Tak kiedyś po prostu budowano. Taki otwor był w przedwojennej kamienicy, w której się urodziłem, na Miedzianej (kuchnia węglowa), taki był też w mieszkaniu z 59 na Żoliborzu, gdzie później mieszkałem. Raczej nie były to otwory wentylacyjne. Prowadziły one do dużych szafek podokiennych, które zimą pełniły rolę lodówek. Temperaturę w szafkach regulowało się właśnie gazetami.

S.
          • pijatyka Re: Prowadziły one do szafek podokiennych 28.09.24, 12:49

To by się zgadzało - dlatego (w starych domach) są one w kuchniach, a nie ma ich w pokojach.

• m-dyskretna Re: sprawdź swoją wentylację 09.01.24, 13:22
          U mnie w mieszkaniu jest taki nawiew pod oknem kuchennym. Nie jest to nic wyjątkowego, sąsiedzi po przeciwnej stronie ulicy też taki mają.
          • kiks4 Re: sprawdź swoją wentylację 09.01.24, 13:35
            I tak kiedyś budowano. Ale w nowych mieszkaniach na Ratajach czy Winogradach tego nie znajdziesz...
            Był czas, że budowano z głową. Potem budowano na ilość.
            Odnośnie do nawiewu pod kominkiem. Spróbowałem policzyć na palcach, ile dymu wylatuje z komina podczas palenia. Kanał murowany ma zwykle rozmiar jednej cegły czyli 12 x 25 cm czyli 0,03m². Przyjmując prędkość linową wypływającego dymu jako 0,5 mb/sek otrzymujemy wynik 50 m³. Czyli tyle samo musi do pokoju powietrza dopłynąć ( z grubsza- bo objętość gorącego dymu jest większa od zimnego powietrza). Czyli dzięki kominkowi pomieszczenie o powierzchni 25m² i wysokości 2,5 m ma całkowicie wymieniane powietrze niemal raz na godzinę. Przynajmniej u mnie, bo nie mam rury doprowadzającej powietrze wprost do paleniska tylko w pobliże kominka.
            • snajper55 Re: sprawdź swoją wentylację 09.01.24, 14:36
              kiks4 napisał:

> I tak kiedyś budowano. Ale w nowych mieszkaniach na Ratajach czy Winogradach te
              > go nie znajdziesz...
              > Był czas, że budowano z głową. Potem budowano na ilość.

Tak budowano, dopóki lodówki nie stały się standardowym wyposażeniem kuchni.

S.
              • kiks4 Re: sprawdź swoją wentylację 09.01.24, 17:48
                I na tym polegało niezrozumienie roli tego otworu. Ponieważ waliło z niego zimą chłodne powietrze to gospodyni albo do zaklejała gazetą albo kładła tam łatwo psujące się artykuły, traktując dziurę jako "lodówkę" A tymczasem rolą dziury był nawiew powietrza, niezbędnego do spalania gazu w kuchence gazowej i usuwania spalin
                • snajper55 Re: sprawdź swoją wentylację 09.01.24, 18:03
                  kiks4 napisał:

> I na tym polegało niezrozumienie roli tego otworu. Ponieważ waliło z niego zimą
                  > chłodne powietrze to gospodyni albo do zaklejała gazetą albo kładła tam łatwo
                  > psujące się artykuły, traktując dziurę jako "lodówkę" A tymczasem rolą dziury b
                  > ył nawiew powietrza, niezbędnego do spalania gazu w kuchence gazowej i usuwania
                  > spalin

Będę się upierać przy swoim zdaniu. Gdyby to był nawiew, to jego ujście byłoby w ścianie kuchni a nie w dużej i dość szczelnej szafce podokiennej. To było chłodzenie wnętrza szafki a nie nawiew.

Taki sam otwór do szafki kuchennej był w mieszkaniu na Żoliborzu, gdzie była kuchnia gazowa, a nie było go w łazience, gdzie był gazowy Junkers (częsta przyczyna zaczadzenia).

S.
                  • kiks4 Re: sprawdź swoją wentylację 28.05.25, 17:03
                    snajper55 napisał:
                    > Taki sam otwór do szafki kuchennej był w mieszkaniu na Żoliborzu, gdzie była kuchnia gazowa, a nie było go w łazience, gdzie był gazowy Junkers (częsta przyczyna zaczadzenia).

Drzwi łazienek powinny mieć i zwykle mają albo otwory wywiercone w dolnej części ramiaka albo są pocięte od dołu i między podłoga a ramą drzwi jest szpara dla nawiewu powietrza z mieszkania. Bez tego, jak już pisałem wcześniej, nawet najsprawniejszy kanał wentylacyjny nie wyciągnie powietrza z łazienki.
      • smurfmadrala Re: sprawdź swoją wentylację 08.01.24, 11:37
        Ciekawe czym legalnie grzać? Paliwo stałe zabronione, gaz wg unii także nie dobry, czym się ogrzać? Współczuję Ukraincom którzy doczekali skutkom "polityki" Merkel owej. Tam jest zimno! Biedni ludzie.
        • kiks4 Re: sprawdź swoją wentylację 08.01.24, 11:49
          Wydaje się, że optymalnym rozwiązaniem są obecnie pompy ciepła, zasilane z ogniw fotowoltaicznych. Niestety - jest to rozwiązanie drogie i ma haka, polegającego na tym, że zimą, kiedy pompy pracują z pełną mocą, dni są krótkie i najczęściej pochmurne, więc produkcja energii solarnej jest niewielka.
          • renepoznan Re: sprawdź swoją wentylację 08.01.24, 12:05
            Toś sobie Kiksie zadrwił z biednych ludzi, oferując im pompy ciepła.
          • m-dyskretna Re: sprawdź swoją wentylację 08.01.24, 12:09
            Na pompy ciepła UE też już nałożyła ograniczenia. A poza tym ich wydajność spada wraz z obniżeniem temperatury zewnętrznej. W zasadzie przy takich temperaturacj jak mamy dzisiaj za oknem pompy powinny być wspomagane dodatkowym źródłem ogrzewania.
            • kiks4 Re: sprawdź swoją wentylację 08.01.24, 18:03
              wy mi tu nie wekslujcie rozmowy o czadzie na pompy ciepła. Lepiej sprawdźcie i napiszcie, skąd u was w mieszkaniu bierze się świeże powietrze- czy szparami w drzwiach czy też może macie specjalny kanał nawiewny albo chociaż dziurę w ścianie. I czy macie już kupione i założone czujniki czadu?
              • renepoznan Re: sprawdź swoją wentylację 08.01.24, 19:03
                Sorry Kiksie ale to Ty pierwszy napisałeś o pompach ciepła. ;) ;) ;)
                • kiks4 Re: sprawdź swoją wentylację 08.01.24, 19:56
                  Smurf mnie zagadał i grzeczność mi nie pozwoliła pozostawić jego kwestii bez odpowiedzi. Masz rację- słowo "pompa ciepła" pojawiło się u mnie po raz pierwszy :-(
                  Ale mnie nie zwekslujesz: masz czujnik czadu?
                  • renepoznan Re: sprawdź swoją wentylację 08.01.24, 20:37
                    Nie mam i nie zakładam. Ale mam dobrą wentylację. Dopływ powietrza (rura 110mm) do kominka i też do pomieszczenia z piecem gazowym. ;) Nie zaklejam gazetami.
              • snajper55 Re: sprawdź swoją wentylację 09.01.24, 12:12
                kiks4 napisał:

> wy mi tu nie wekslujcie rozmowy o czadzie na pompy ciepła. Lepiej sprawdźcie i
                > napiszcie, skąd u was w mieszkaniu bierze się świeże powietrze- czy szparami
                > w drzwiach czy też może macie specjalny kanał nawiewny albo chociaż dziurę w ś
                > cianie. I czy macie już kupione i założone czujniki czadu?

Od dawna mam na Mazurach czujniki czadu, które nam syn sprezentował pod choinkę. Ale mam też dolot powietrza z zewnatrz do wkładu kominkowego (można nie mieć?).

S.
                • kiks4 Re: sprawdź swoją wentylację 09.01.24, 12:19
                  Snajper napisał: Od dawna mam na Mazurach czujniki czadu, które nam syn sprezentował pod choinkę. Ale mam też dolot powietrza z zewnatrz do wkładu kominkowego (można nie mieć?).
                  Może nowsze wkłady kominkowe są wyposażane w specjalne doloty powietrza. Ja miałem stary i po wymianie stolarki budowlanej na bardzo szczelną pojawiły się problemy z zasysaniem dymu przez przewody wentylacyjne. Przedtem, gdy mieliśmy okna i drzwi z epoki PRL ( cudem zdobyte) to szparami napływało tyle powietrza, że nie było tego kłopotu.
                  Na wszelki wypadek nadbudowałem jeszcze komin, wyprowadzając kanały wentylacyjne na boki a kanał dymowy- do góry. W ten sposób do zera zredukowana została możliwość zassania dymu.
              • m-dyskretna Re: sprawdź swoją wentylację 09.01.24, 13:19
                Mam kanał nawiewny pod kominkiem, na zewnątrz budynku jest opatrzony drzwiczkami. Jeżeli sa zamknięte, to właściwie nie jestem w stanie rozpalić.
                • smurfmadrala Re: sprawdź swoją wentylację 09.01.24, 20:14
                  Może pogadajmy o globalnym ocipieniu?
                  • kiks4 Re: sprawdź swoją wentylację 09.01.24, 21:29
                    Dzisiaj otwory nawiewne wykonywane są w ramach montowanych okien, są to tzw. nawiewniki. Ich rolą jest także przewietrzanie mieszkania w celu usunięcia wilgoci, powodującej tworzenie się tzw. grzyba. Zwłaszcza w blokach z betonowych płyt.
    • pijatyka Re: detektory czadu 28.05.25, 16:27

Niepojęte, że wciąż nie ma ustawowego obowiązku ich stosowania (w domach/mieszkaniach z piecami)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka