Gość: kukmajst IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.05.02, 04:06 Jest w Poznaniu, w pewnej dzielnicy taka ulica - Żurawia. Pytanie: chodzicie do kolegi/fryzjera/sklepu/itp. na Żurawia czy Żurawiej? Pozdrawiam jeżyczan! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ratajan Re: Test na jeżyckość IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 15.05.02, 09:23 a może na Żurawią,Kwiatową chodzimy,na Żurawiej byliśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
student# Re: Test na jeżyckość 15.05.02, 10:28 Trudna sprawa, ale chyba jednak powiedziałbym: do sklepu na Żurawiej. A jaka jest prawidłowa odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Raczej na poprawność językową... IP: *.datastar.pl 15.05.02, 10:29 Pracuję na ulicy Karpiej, i też często ludzie mówią "Na ulicy Karpia". Tymczasem powinno być "na Karpiej", "na Żurawiej", ale "na Strusia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: Raczej na poprawność językową... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 12:02 Książki leżą "do góry" czy "na górze"? w bibliotece:) jak powie poznaniak?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidka Re: Raczej na poprawność językową... IP: *.datastar.pl 15.05.02, 12:12 > Książki leżą "do góry" czy "na górze"? w bibliotece:) jak powie poznaniak?? Leżą na górze, ale poznaniak powie, że do góry. No chyba że zaniósł książki do sklepu albo położył na dolnej policzce :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Test na jeżyckość IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 15:50 OK, oto rozwiązanie: każdy prawdziwy jeżyczanin powie "na Żurawia". Do któregoś roku życia w ogóle nie myślałem, że może być inna forma. Jak zobaczyłem w gazecie, że coś się stało "na Żurawiej", w pierwszej chwili nie wiedziałem o co chodzi. Teraz kwestia poprawności - myślę, że obie formy są poprawne. Gdyby ulica Żurawia była w sąsiedztwie ulic Orlej, Pawiej, Kruczej, Jastrzębiej to oczywiście dopuszczalne by było tylko "na Żurawiej". Ale, tutaj mała ciekawostka, nazwa ulicy na Jeżycach nie pochodzi od tego sympatycznego ptaszka, ale od drewnianej studni zwanej "żurawiem", która niegdyś się tam mieściła. Dlatego wydaje mi się poprawna nazwa "na ulicy (kogo?czego?) Żurawia". Myślę, że rodowici jeżyczanie instynktownie tak mówią. Pozdrawiam wszystkich jeżyczan i niejeżyczan!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mantis Re: Test na jeżyckość IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 16.05.02, 16:38 na Zurawia Odpowiedz Link Zgłoś