duch3 Szkoda że akurat z Legła 07.05.05, 21:38 Mam nadzieje że Wawa bedzie sie cieszyc tylko do wtorku! Eeee... jestem tego pewien!!! Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Lech:Legia 0:0 (PP) 11.05.05, 18:02 No i przyjechala stolica do Poznania. Mecz nie byl super widowiskiem ale Kolejorz walczyl i mogl to wygrac szkoda okazji, na wyjezdzie moze byc ciezko. Generalnie Legia nic nie pokazala oprocz kibicow (flagoniada:) Swoja droga na meczu wisiala fana Sroda Wielkopolska. Wiecie moze skad ona sie tam wziela??? Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Lech:Legia 0:0 (PP) 11.05.05, 20:43 No dokładnie, skąd ta flaga? Siedziałem prawie pod nią. Mecz nienajgorszy ale żal tych straconych szans (zwłaszcza tej tuż przed przerwą). Ale co tam, trzeba byc optymistą. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Lech:Górnik= 2:1 13.05.05, 23:05 Kolejny krok do utrzymania sie w lidze zostal zrobiony.Jutro Wisla rozgromi Odre i juz Lecha napewno nie przeskoczy Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 papa baraże! 14.05.05, 23:48 Ale z tą ekipą cięko widze przyszły sezon! Wzmocnić atak i pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: papa baraże! 15.05.05, 22:08 Nie mow hop...Ale powinno byc dobrze.A ekipa nie jest zla. Brakuje tylko playmaykera z prawdziwego zdarzenia. Bo potencjal mamy naprawde duzy. No i zmiana taktyki. Ta choinka nam nie pasi i zdecydowanie musimy wrocic do klasycznego 4-4-2. Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: papa baraże! 19.05.05, 22:55 Szkoda- przegrana w Warszawie Lecha 1:2 popsula humory.W pófinale Groclin- Legia pokibicujcie temu pierwszemu.Wszak to Nasza Wielkopolska!Ja kiedys kibicowalem Arce Gdynia,gdy grala w ekstraklasie/mieszkalem 2 lata w Gdyni/.Teraz znów Arka szykuje sie na eksrtaklase.16 druzyn -napewno bedzie ciekawiej.Przydalby sie tez kanal sportowy TVP z transmisjami meczów ekstraklasy. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 szkoda 21.05.05, 00:17 Pozostał nam Intertoto... :( Brakowało szczęścia- teraz niech Lech myśli o zakończeniu tego sezonu. Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Niech ten sezon już się skończy 21.05.05, 11:49 Stalo sie to co sie nie mialo stac. Legła wygrala i to w taki sposob o ktorym trzeba szybko zapomniec. Pech, pech i jeszcze raz pech. Mowi sie trudno oby Groclin zdemolowal Warszawe totalnie. A Kolejorz niech dogra lige i zacznie przygotowania do nowego sezonu. Mysle ze baraze nam nie groza, pare punktow jest jeszcze do zdobycia. Delikatnie mowic sezon do kitu, znowu walka o utrzymanie. Mysle ze w kolejnym nie moze tak byc, dosyc juz tego, Poznan zasluguje na druzyne ktora walczy o mistrzostwo i oby w przyszlym sezonie nasz Kolejorz sie obudzil!!! W górę serca niech zwyciężą Lech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Ekstraklasa ciągle nasza :) 24.05.05, 15:10 Musze przyznac ze milo rozczarowal mnie mecz z Łeczną. Kolejorz zagral ladnie dla oka, choc Górnik sprawial wraznie jakby zapomnial jak sie gra w pilke. Najwazniejsze ze barazy unikniemy bo chyba tylko katastrofa odbierze nam lige. Jest szansa na wysokie miejsce, dzisiaj remis w grodzisku, potem pykniemy Polonie i mecz z Wisłła na luzie moze byc bardzo ciekawy. W górę serca, niech zwycięża LEch!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Ekstraklasa ciągle nasza :) 24.05.05, 22:10 Remis nie padl,ale i tak Lech zasluguje na uznanie.Jesli powalczy z Wisla i wygra pomóc moze w zdobyciu Mistrzostwa dla Dyskobolii. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Ekstraklasa ciągle nasza :) 24.05.05, 23:44 Słyszałem tylko ze ładny mecz był! Wg mnie jak najbardziej- niech Groclin pokona Wisłe! Mało prawdopodobne ale dominacja Krakowa robi się po woli nudna. Licze też na wysokie miejsce Cracovi.O ile się nie myle odbedzie sie niedługo charytatywny mecz Lecha i Crakovi - wstep tylko 10zł. Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Ekstraklasa ciągle nasza :) 25.05.05, 18:32 Mistrzostwo juz jest w Krakowie, nie wyobrazam sobie zeby Wisla starcila tytul. Szkoda porazki w Grodzisku, bo remis przydalby sie bardzo. Zal calego sezonu bo widac ze pare oczek wiecej i bylibysmy wyzej w tabeli. No a Cracovia w pucharach jak dobrze pojdzie. Jeszcze tylko Areczka awansuje i Triada w lidze. Bedziemy rzadzic w przyszlym sezonie! W górę serca, niech zwycięża Lech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Iwan w Lechu! 07.06.05, 14:08 Zachwile będziemy mieli pół kadry Janasa! Ale Iwana zawsze słabo ocieniałem. sport.onet.pl/1109334,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Iwan w Lechu! 07.06.05, 14:18 Porazka. Mlody Golinski szykuje sie do odejscia a sprowadzamy emeryta. Razem ze Świrem bedzie tworzyc niezly duet towarzyski. Nie rozumiem polityki klubu ostatnio. W górę serca niech zwycięża Lech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 A jednak zwycięstwo!!! 09.06.05, 23:33 sport.onet.pl/1111255,wiadomosci.html Powie ktos ze wygrac z tak oslabiona druzyna to zadna filozofia ale mnie ta wygrana cieszy. To mozna juz oblewac utrzymanie Lecha w lidze:)Byle nastepny sezon byl lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: A jednak zwycięstwo!!! 10.06.05, 00:08 No wresczie Kolejorz zagral ciekawy mecz. Fakt, Wisla miala drugi garnitur, ale zwyciezcow sie nie sadzi. Ariel Jakubowski i Pawel Sasin zagrali dzisiaj miodzio. Nawet Piatek wybronil cos, choc przy bramce kiepsko sie zachowal. No i to mistrzostwo swiata o ktorym mowil Czesiu na konferencji, moim zdaniem Gajtek zalatwil sie na przyszly sezon. Jest cienki. A po meczu feta jak po zdobyciu mistrzostwa :) Najbardziej mi zal Majdana Radoslawa i jego zony Rabczewskiej Doroty. Nie bede cytowal przyspiewek bo kultura mi zabranai :) W górę serca niech zwycięży Lech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: A jednak zwycięstwo!!! 15.06.05, 23:20 I Wisla i Legia poza finalem PP.W sobote,18.06 i we wtorek,21.06 mecze finalowe Dyskobolii z Zaglebiem Lubin.Honor Wielkopolski uratowany! Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Dramat!! 16.06.05, 00:20 Czytalem Gazete Poznanska i jezeli sprawdza sie prognozy to pol Kolejorza odejdzie. Ariela juz nie ma, Szeryf pewnie i Mowlaj znikna, Laso do Lecznej i kolejny sezon bedzie walka o utrzymanie. Jestem przerazony. Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Kolejorz w Pucharze Intertoto 19.06.05, 23:54 Pierwszy mecz za nami i zwyciestwo. Co prawda 2:1 tylko ale mysle ze druga runda nasza. Zagrali chyba nienajgorzej wiec w rewanzu powinno byc spokojnie. A potem Lens a to juz niezla firma Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Lige czas zacząć 25.07.05, 11:41 jak oceniacie szanse Lecha w tym sezonie?Moim zdaniem bedzie ciezko ale nie bedziemy walczyc o utrzymanie. od razu znajdziemy sie w srodku tabeli i tak zostanie.Na koniec sezonu bedzie 8 lokata:)A z polonia dzis optymistycznie postawie 2:0. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Lige czas zacząć 25.07.05, 12:43 A i jeszcze jedno pytanko. Jak wam sie podobal nowy magazyn ligowy na tvn. Mi nawet przypadl do gustu tylko ten kolor pomeranczowy strasznie mnie razi. Az oczy bola.Prowadzacy musza tez sie nauczyc nie wpadac sobie w slowa ale plus dla nich za poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Lige czas zacząć 25.07.05, 13:16 Szczerze mowiac jestem pelen obaw. Sezon sie dobrze nie zaczal a juz mamy kontuzje Topolskiego, Reiss nie zagra w pierwszym meczu, nie wiadomo co bedzie z Nawrocikiem. Mam nadzieje ze nareszcie skonczy sie drzenie po kazdej kolejce co bedzie dalej. W tym sezonie powinnismy ze spokojem byc w srodku a od nastepnego kiedy juz bedzie sprawa spolki dograna (oby) zacznie sie walka o wyzsze cele. A magazyn w tvn mi sie nie podobobal. Raz ze za pozno, dwa ze prowadzacy jacycs tacy nijacy. Ale moze to sie z zcasem zmieni na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Lige czas zacząć 25.07.05, 13:31 Cieszmy sie z tego co mamy bo przez ostanie lata narzekalismy ze zadnych bramek ogladac nie mozemy. Przynajmniej jesli chodzi o mnie:)Juz szlag czlowieka trafial kiedy na ekranie widzial tylko suche cyferki. a teraz jeszce na onecie bedzie mozna ogladac bramki wiec zyc nie umierac:)A czy orientujesz sie w jakiej stacji beda puszczane mecze UEFA z polskimi druzynami bo nic nie slychac o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Lige czas zacząć 25.07.05, 14:53 Z tego co wiem prawa mial tvn ale zrezygnowal i nie wiem czy ktos bedzie te mecze pokazywal Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Falstart z Polonią 27.07.05, 00:21 No i ruszyła liga podziele sie moimi uwagami z meczu moze kogos to zainteresuje :) 1. Przez pierwsze 20 minut mylsalem ze z Polonia gra Barcelona :), Lech gral z polotem, ladne akcje no i te stuprocentowki, powinno byc po meczu po tym okresie 2. Sedziowanie kiepskie, nie mowie juz o tej jedenastce ktora sie nam nalezala ale o niekonsekwencji sedziego, nie karal pilkarzy za jednakowe przewinienia. No a boczni to gora z piatej ligi, dla mnie fatalni. 3. No i nasi pilkarze. Kotorowski przejal paleczke po Piatku i puscil farfocla i w ogole kilka razy byl zagubiony, Czarnecki kiepsciutki, Kus druga polowe mial bardzo dobra, Gajtek super oprocz jak zwykle skutecznosci, Swir i Szeryf dobry mecz, no i nasz nowa gwiazda Iwan Tomasz: technike ma niezla ale kondycyjnie do sezonu jest nieprzygotowany. Generalnie az tak zle nie jest , szkoda tylko tych punktow bo spokojnie mozna bylo Polonie popchnac. W piatek mecz przyjazni Z Areczka ale mam nadzieje ze na boisku lepszy bedzie Kolejorz!!! W gore serca, niech zwycieza Lech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus I co dalej? 03.08.05, 01:20 A juz myslalem ze nie bedzie pytan typu: dokad zmierzasz Kolejorzu? Niestety po meczu z Areczka optymizm jakby przygasl. Taka nieskutecznosc wrecz poraza, a bledy w obronie moga dobic. Nie wiem tylko czy sprowadzanie obcokrajowcow cos pomoze, tym bardziej ze nie kumaja polskiego ni w zab. W sobote Plock i mam nadzieje ze skromnie chociaz, ale wygramy. No i co wazne Waldek Piatek moze grac, okazalo sie ze choroba nie jest tak powazna jak myslano W gorę serca, niech zwycięża Lech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: I co dalej? 03.08.05, 12:36 Nie chce krakac ale z Płockiem raczej nawet jednego punktu nie wywalczymy jak Jeleń bedzie tak gral jak ostatnio. Lech skutecznoscia nie imponuje wiec czarno to widze. a magazyn jest tak pozno bo wynika to z umowy jaka TVN podpisal z Canal+. Chodzilo tam o to ze TVN moze pokazywac mecze po programie Canal+ i po okresonej ilosci czasy(chyba 2 godziny) ktory jest bodajze o 20 i dlatego tak pozno nadaja ten magazyn. ale co tam. Wierny kibic zawsze cierpliwie poczeka. A mecze eliminacji bede chyba w kazdej stacji. Napewno w TVN bedzie mecz legii a wczoraj slyszalem ze publiczna stara sie o mecze Wisly z Koniczynkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: I co dalej? 10.08.05, 20:18 Zwracam honori bije sie w piers za to ze nie wierzylem w wygrana Lecha. Kapitalny mecz, kapitalne bramki. Teraz wiem ze w poprzednich meczach brakowalo tylko szczescia.Obu tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Znalezione w internecie 10.08.05, 20:19 Szanowni Państwo, Niezależnie od decyzji kibiców Lecha Poznań, również mieszkańcy Wielkopolski identyfikujący się ze swoim rejonem a zwłaszcza mieszkańcy Poznania informują, że z dniem dzisiejszym rozpoczyna sie oficjalna kampania społeczna polegająca na: 1/ całkowitym zrezygnowaniu z kupowania jakiegokolwiek produktu wyprodukowanego przez KP na rzecz innych marek piw (zwłaszcza Heineken, Warka, Okocim, Żywiec) 2/ zachęcaniu innych poznaniaków i Wielkopolan do przyłączenia sie do akcji (co juz widzimy przychodzi nadzwyczaj łatwo po ostatnich publikacjach prasowych) Niniejsza decyzja, NIEZALEŻNA od decyzji kibiców Lecha Poznań, jest wynikiem nie tylko niedotrzymania wielomiesięcznych obietnic palcem po wodzie pisanych przez panów Jana i Sebastiana Kulczyków względem rzekomego sponsorowania drużyny Lecha Poznań i jednoczesnego wsparcia drużyny krakowskiej. Poznaniacy i Wielkopolanie nie maja zamiaru dalej wspierać finansowo pana Kulczyka robieniem zakupów w jego firmie w sytuacji kiedy pan Kulczyk biznes robi w Poznaniu, a pieniadze wydaje w Krakowie. Jednocześnie poznaniacy i Wielkopolanie życzą smacznego Lecha i Tyskiego krakowianom, my juz mamy dosyć tej goryczki. poza tym, juz przez te kilka dni bardzo zasmakował nam Żywiec. Z wyrazami szacunku i owocnego handlu "Lechem" w Krakowi życzą POZNANIACY I WIELKOPOLANIE Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Co za mecz!! 20.08.05, 23:29 Tyle bramek to czasem w jednej kolejce nie ma a tu w jednym meczu. 5:4 jak w hokeju, dobrze ze kolejorz wygral. Szkoda tylko ze defensywa taka dziurawa, brazylijczyk mial nam pomoc a tu klops. Takie mecze powinny byc na bulgarskiej, z przyjemnoscia chodziloby sie na nie. W górę serca, niech zwycięża Lech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Co za mecz!! 21.08.05, 23:15 Moje gratulacje dla "Lecha"!!I Dyskobolia sie przebudzila -wygrywajac z "Legia" w Warszawie.Czy Szwajcarzy utra ostatycznie nosa legionistom,przekonamy sie juz 25 sierpnia.Co do "Wisly",kibicuje jej w walce o Lige Mistrzów. Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Co za mecz!! 25.08.05, 23:00 Legia z nosem na "kwinte",Wisla przegrywa -szkoda ,ze niezasluzenie.Starali sie jak mogli,choc Frankowski,w porównaniu z pierwszym meczem w Krakowie -zagral wyjatkowo slabo.Dyskobolii nie bede narazie chwalic -niech pokaze lepsza gre w nastepnych rundach. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Co za mecz!! 14.09.05, 14:01 Kto by pomyślal ze Lech na 2 miejscu bedzie w lidze. A graja coraz lepiej. Gajtkowski to chyba niedlugo w reprezentacji sie znajdzie. Byle w zimie nie sprzedali zbyt wielu zawodników to pierwsza 5 moze byc na koniec sezonu Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Co za mecz!! 24.09.05, 23:25 Mimo dzisiejszej porazki z Wisla -piate, a moze i czwarte miejsce do Lecha jest rezerwowane...Trzymajcie kciuki w czwartek,podczas meczu Dyskobolii z FC Lens!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Co za mecz!! 30.09.05, 21:54 Gratulacje dla Lecha za zwyciestwo nad Legia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Szkoda... 23.10.05, 12:33 Szkoda ze z zespolami tak slabymi jak Belchatow tracimy punkty. Mecz byl ciekawy ale za duzo haosu w pierwszych minutach bylo w wykonaniu Lecha. Potem bylo lepiej ale i tak rozczarowany jestem.Mysle ze z taka obrona w Grodzisku nie mamy co szukac. Ps:Zeby tylko afery nie bylo za zlamanie ciszy wyborczej:)Kto byl na meczu ten wie o czym mowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Szkoda... 24.10.05, 20:45 Jak widzisz,Kormoranie,Dyskobolia ostatnio spasowala,przegrywajac trzy mecze pod rzad.Z Lechem obiecuja zagrac wreszcie lepiej.W zasadzie traca ...tylko 6 punktów do drugiej w tabeli Legii.Lechowi dobrze zycze,lecz nie w najblizszym meczu...Wszystko wyjasni sie juz w piatkowy wieczór. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Trzymam kciuki za Lecha! 25.10.05, 10:32 Mimo wszystko Lech jest najważniejszy. :) PS. A jeśli chodzi o Grodzisk to zycze Radolskiemu kolejnych sukcesów. Wiecie ze to jeden z pierwszych przypadków kiedy trener o swoim zwolnieniu dowiaduje sie od prezesa a nie od mediow? Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Trzymam kciuki za Lecha! 29.10.05, 23:12 Duchu, moze znasz szczególy meczu z Dyskobolia? Nie czytalem relacji na Onecie.Czy napastnicy Lecha nie mieli okazji by strzelic wiecej goli? Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Trzymam kciuki za Lecha! 19.11.05, 14:19 Wczorajsza decyzja o odjęciu "Lechowi" 3 pkt.źle świadczy o nowym zarządzie Orangeextraklasa.Za niedociągnięcia finansowe powinna być tylko kara finansowa - odejmowanie punktów zdobytych grą sportową,to rodzi przypuszczenie,iż trzeba wykluczyć "Lecha",by Mistrzostwo Polski było sprawą wewnętrznej rywalizacji między "Wisłą" a "Legią".Gdzie tu obiecane ukrócenie korupcji? Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Trzymam kciuki za Lecha! 19.11.05, 15:40 Mozemy miec tylko nadzieje ze te -3 punkty nie beda szkozic Lechowi w przyszlosci. Mysle nawet ze jak taka decyzje uslyszeli pilkarze Lecha to bedzie to dla nich motywacja by jeszcze lepiej grac i zdobywac duzo punkow by te -3 byly tylko na koncu rundy symbolicznym -3 nie wplywajacym na lokate Lecha w tabeli Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Taka okazja... :( 25.11.05, 18:48 Taka okazja... :( Lech i Amica rozmawiały o fuzji Amica Wronki połączona z Lechem Poznań? W kilku źródłach potwierdziliśmy, że toczyły się rozmowy na ten temat. Te same źródła mówią, że zakończyły się klapą. Na razie. Według naszych informacji jeszcze tydzień temu bliska sfinalizowania była następująca koncepcja: Amica Sport SSA (właściciel drużyny piłkarskiej z Wronek) i Lech Poznań tworzą nową sportową spółkę akcyjną, która zajmie miejsce Lecha w ekstraklasie. Zespół występowałby jako "Lech Poznań", ale z logo Amica na koszulkach. Tym samym z ekstraklasy zniknęłaby ekipa z Wronek. Do porozumienia nie doszło, żadna ze stron nie chce zdradzić dlaczego. Wielkopolska to region z trzema klubami w ekstraklasie. Lech Poznań jest zdecydowanie najpopularniejszy, ma najwięcej kibiców. Amica Wronki i Groclin Grodzisk Wlkp. to kluby z małych miejscowości, bez takiego potencjału i tradycji, za to ze znacznie większymi pieniędzmi. Naturalne wydaje się, aby połączyć jedno z drugim. I takie próby były podejmowane - w 1998 r. w Lecha zainwestowali znany z Widzewa Łódź Andrzej Grajewski (był nawet prezesem) oraz obecny szef Groclinu Zbigniew Drzymała. Współpraca trwała bardzo krótko. Niezadowolony Drzymała skupił się na Grodzisku Wlkp. Temat połączenia Lecha z Amicą ma już ponad trzy lata. Pierwsze pogłoski na ten temat pojawiły się w 2002 r. i co jakiś czas wracają, zwłaszcza że sytuacja finansowa Lecha jest coraz trudniejsza. Teraz Lech i Amica znów rozmawiały na temat fuzji, ale bez powodzenia. Obie strony zaprzeczają temu i reagują dość nerwowo. - Nie ma takiego tematu i proszę mnie nie pytać - mówi wiceprezes Amiki Arkadiusz Kasprzak. Zapytany o to, czy może taką ewentualność wykluczyć, powtarza tylko: - Proszę mnie o to nie pytać. - Nic w tej sprawie nie mam do powiedzenia - mówi Michał Lipczyński z zarządu Lecha, który przyznaje jednak, że poznański klub jest właśnie w ogniu zmian własnościowych. Czy chodzi o związek z Amicą? - Nie potwierdzam - mówi Lipczyński. Lipczyński całkiem niedawno był jednak optymistą. Zapowiadał rychłe stworzenie w Poznaniu klubu porównywalnego z Wisłą Kraków i atak na Ligę Mistrzów. Na dodatek władze Lecha często podkreślają, że w rozmowach z potencjalnymi inwestorami najważniejsze dla jest nich, aby nazwa i siedziba klubu się nie zmieniły. Teraz prezes Lecha Radosław Majchrzak spekulacje o fuzji z Amicą nazywa "niestety bzdurami", niestety, gdyż nie kryje, że "Kolejorz" bardzo chciałby związać się ze sponsorem o takich możliwościach jak Amica. - Miło nam się rozmawia z prezesem Jackiem Rutkowskim, ale raczej o dawnych czasach i niemieckiej piłce, którą obaj jesteśmy zafascynowani - przyznaje Majchrzak. Dlaczego Amica, a wcześniej Groclin nie zainwestowały dotąd w Poznaniu? Podstawowy powód zawsze jest ten sam - zadłużenie Lecha, które latem wynosiło 15 mln zł. Zdaniem władz Lecha ta kwota nie powinna jednak przerażać poważnych inwestorów. Zadłużony Lech podejmował mnóstwo nieudanych prób zdobycia kapitału. Latem 2003 r. poznaniaków zelektryzowały deklaracje najbogatszego Polaka Jana Kulczyka o chęci zainwestowania w klub. Po kilku miesiącach podniecenie zmieniło się we frustrację, bo nic z tego nie wyszło. Latem 2004 r. szansą dla Lecha miał być mariaż z Dariuszem Wechtą, biznesmenem liczącym się na poznańskim rynku nieruchomości. Wechta wspierał Lecha, ale być jego właścicielem nie chciał. Latem tego roku wreszcie pojawiła się możliwość zainwestowania w martwą na razie spółkę Lech Poznań SSA (w pierwszej lidze startuje Lech, ale jako stowarzyszenie) przez kilka firm: m.in. Remes Bartosza Remplewicza (produkującą kołdry), znaną z wyrobu wędlin i przetworów mięsnych firmę Mróz (Wojciech Mróz to jeden z najbogatszych Polaków), sieć marketów Panorama Wiesława Prusieckiego oraz brytyjską firmę Stewart International Marketing, która zajmuje się dokapitalizowywaniem przedsiębiorstw sportowych. Na razie zostali oni sponsorami i do przejęcia przez nich Lecha nie doszło. - Wciąż możliwe jest to, że te firmy przejmą Lecha na własność - mówi Michał Lipczyński z zarządu klubu. Sęk w tym, że z podobnych deklaracji nic dotąd nie wynikło. Do połączenia Amiki z Lechem też na razie nie doszło, ale sprawa nie upadła. Za kilka miesięcy Lech będzie bowiem znów potrzebował licencji na grę w ekstraklasie, a co za tym idzie - pieniędzy na spłatę długów i przejrzystości w dokumentach finansowych. Jak to z fuzjami bywało Amica powstała w 1992 roku z fuzji dwóch klubów niższych lig - LKS Czarni Wróblewo i Błękitnych Wronki. I została zespołem IV ligi. Również wicemistrz Polski Groclin/Dyskobolia Grodzisk Wlkp. dokonał fuzji z Orkanem Ptaszkowo. Od 1993 do 1996 r. Dyskobolia występowała pod nazwą Dyskobolia/Orkan Grodzisk Wlkp. Oba połączenia nastąpiły ze względów sportowych. Pojawił się sponsor, który chciał mieć szybko drużynę w wyższej klasie rozgrywkowej i znajdował słabszy klub w regionie chętny do podjęcia współpracy. Ale do większości fuzji dochodziło z przyczyn ekonomicznych. W sezonie 1992/93 klub piłkarski Wałbrzych zajął miejsce Zagłębia Wałbrzych w II lidze i grał na stadionie Górnika Wałbrzych. Dziś pod nazwą Górnik/Zagłębie Wałbrzych jest w IV lidze. W 1997 roku zjednoczyły się Polonia i Szombierki Bytom. Po dwóch latach zakończono współpracę i obaj mistrzowie Polski sprzed lat grają osobno - Polonia w II lidze, Szombierki w IV. W I lidze w sezonie 1994/95 Sokół Pniewy połączył się z GKS Tychy i grał w Tychach jako Sokół Tychy. W tym klubie w ekstraklasie zadebiutował Jerzy Dudek. Rok później pozbawiona kibiców w Poznaniu Olimpia za pieniądze i z zawodnikami wycofującego się właśnie z Legii Warszawa sponsora Janusza Romanowskiego połączyła się z Lechią Gdańsk i rozgrywała swoje mecze na Wybrzeżu. Pomysł polegał na zbudowaniu silnego klubu w rejonie, gdzie od dawna nie było pierwszoligowego zespołu. Fuzji tej sprzeciwiał się ówczesny prezes PZPN Marian Dziurowicz. Zespół spadł z ligi, a Romanowski większość zawodników ulokował w drugoligowej wówczas Polonii Warszawa. ok Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Wrocili do rozmow 07.12.05, 10:47 Mam tyko nadzieje ze tym razem fuzja dojdzie do skutku. Podobno pod koniec tygodnia ma byc podpisana umowa przedwstepna.Oby... Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Wrocili do rozmow 11.12.05, 22:08 Ciekawa sprawa z połączeniem Lecha z Amicą.Jak po połączeniu siła zespołu wzrośnie,z powodzeniem mogą konkurować z Wisłą i Legią o tytuł mistrzowski.Przed wiosną i tak dobra pozycja wyjściowa - czwarte i piąte miejsce to dużo lepiej niż faworyzowana jeszcze na początku sezonu Dyskobolia - Groclin ,która z dwunastego miejsca powinna się wstydzić. No ale Drzymała już ten sezon podobno odpuszcza ,a w przyszłości zamierza zakupić piłkarzy za grubo ponad pięć mln zł. Wg mnie nietrafny był mimo wszystko wybór trenera.Choć tłumaczenia jego ,co do chorób w zespole -szczególnie obrońców,po części wydają się uzasadnione. No i Przyrowski jest zdecydowanie słabszym bramkarzem niz Liberda ,który też przysłużył się do ostatnich sukcesów Dyskobolii. Dwadzieścia pięć bramek straconych w siedemnastu meczach -to i obrońców i bramkarza -"zasługa"! Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Wrocili do rozmow 15.03.06, 17:56 Wspomniałem poprzednio ,że Dyskobolia z 12 miejsca powinna się wstydzić. Dalej je bowiem okupuje.Choć mam nadzieję ,że na - 6,7 miejsce ją w tym sezonie jeszcze stać. Amica za to dobrze sobie radzi - 3 miejsce.Jak połączy sie z Lechem - będą sztandarową drużyną Wielkopolski... No ale najważniejsza sprawa ,to rozpoczynający sie za niecałe pół godziny mecz półfinałowy o Puchar Polski pomiędzy Wisłą Płock i Lechem Poznań!!! Zaraz zabieram sie za trzymanie kciuków i kibicowanie Lechowi. Jest okazja by znów zdobyć Puchar... Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Wrocili do rozmow 15.03.06, 17:58 Dla zainteresowanych obejrzeniem meczu w telewizji ,informuję,że transmituje go TV 4 od godz. 18.00 Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Wrocili do rozmow 15.03.06, 20:47 Remis...mam nadzieje że w Poznaniu będzie tylko formalność. A potem finał z Zagłebiem? Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Wrocili do rozmow 15.03.06, 23:02 Przypuszczam,że Koronie Kielce uda się powtórzyć historię,jaka przydarzyła się z Legią i odrobi straty.Więc finał raczej z Koroną... Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Wrocili do rozmow 16.03.06, 10:20 Moim zdaniem szansa jest jak 1/4, no ale wszystko jest możliwe. Chociaż trzeba przyznać że Zagłębie jest naprawde mocne, więc stawiam jednak na tą druzyne. Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Wrocili do rozmow 16.03.06, 13:59 Tak,Zagłębie jest mocne ,m.in,; dzieki Liberdzie,którego pozyskano z Dyskobolii. W rewanżu okaże się czy lepszy Piechna,czy Liberda? Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Dziś półfinał PP : Lech Poznań - Wisła Płock... 22.03.06, 15:05 Zagłębie już w finale.Miałeś ,Duchu rację.Piechna z Koroną nie odrobili strat. Dziś o 20.00 w Poznaniu mecz,który powinien dać nam trochę radości.Awans do finału,będzie dla Lecha zasłużony... Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Dziś półfinał PP : Lech Poznań - Wisła Płock 22.03.06, 23:58 Przykro pisać ,ale porażka ,nieoczekiwana - stała się faktem... Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Dziś półfinał PP : Lech Poznań - Wisła Płock 23.03.06, 20:14 Zabrakło troche szcześci.. no i wykończenia. Byli drużyną lepszą, ale taki już urok foodballu.:( Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Lech - Groclin ... 25.04.06, 18:34 Wszystko wskazuje na to ,że w tym meczu wszystkie wyniki są możliwe...Ja obstawiam zwycięstwo Groclinu...Ciekaw jestem jakie są inne typy? Kto typuje inny wynik? Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Lech - Groclin ... 26.04.06, 17:30 2:1 dla Kolejorza :) ... chociaż wiem ze masz sentyment dla obu zespołów Emi, to jednak wierze w zwyciestwo "poznanskiej lokomotywy". Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Lech - Groclin ... 26.04.06, 22:17 Tym bardziej,że gra u siebie...Wyników bramkowych nie chcę specjalnie typować - bo to zawsze trudniej zgadnąć.Skoro Ty postawiłeś na 2:1 dla Lecha,postawię od 3:0,3:1,3:2 dla Groclinu ,z prawdopodobieństwem wg kolejności,w jakiej podałem wyniki...Wiem,że rozsadza mnie nadmierny optymizm,ale inaczej musiałbym postawić na Lecha... Odpowiedz Link Zgłoś
plpawel4 Re: Lech - Groclin ... 28.04.06, 21:33 Lech będzie chciał się pokazać z dobrej strony przed własną publicznością ,typuje zwycięstwo 2;0.W tym sezonie Kolejorz jest napewno lepszy od Groclinu wszystko wskazuje na to że wygra.Trzymam kciuki za Lecha jak i myślę cała Środa. Odpowiedz Link Zgłoś
emi53 Re: Lech - Groclin ... 29.04.06, 23:25 Gratulacje dla wszystkich kibiców Lecha ze Środy... - tym razem przeliczyłem się.W ogóle ,bez Radolskiego i graczy ,którzy odeszli z Groclinu/Rasiak,Niedzielan i Mila/,to już nie ten zespół.No,ale rolą kibica jest być wiernym swemu klubowi...Lech i Amica na czwarte miejsce mają jeszcze szansę.I jest ona w nogach piłkarzy Groclinu,którym gdy uda pokonać się Zagłębie i Koronę,tym samym ułatwią Lechowi lub Amice utrzymanie czwartego miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Lech - Groclin ... 30.04.06, 09:56 Co by nie powiedziec Groclin duzo traci przez osobe trenera. Tak najwiekszym bledem tego klubu jest trener Liczka. Ten Pan nie nadaje sie na trenera. Najpierw z Górnikiem ciułał punkty, potem Wisłe rozwalił a teraz rozpieprzył świetny klub jakim był groclin. Przeciez nie tak dawno puchary byly a teraz tylko płacz. Najwieksza bolączka polskiej pilki jest to ze prezesi skąpia aksy na dobrych trenerow czy zawodnikow. Jesli to sie nie zmimi sie mentalnosci to polka pilka będzie ciagle daleko za Europa Odpowiedz Link Zgłoś
k_walus Re: Lech Poznan 16.05.06, 14:31 od nastepnego sezonu bedziemy mieli nowego Lecha, ten temat trzeba wiec zamknac jakims podsumowaniem:) Przez kilka sezonow Kolejorz byl fenomenem, brakowalo pieniedzy a mimo to druzyna grala w miare dobrze, odnosila nawet sukcesy a na trybunach siadaly tysiace. Dawno tez chyba juz nie bylo trenera w Polsce ktory bylby tak lubiany przez kibicow, Czeslaw Michniewicz na pewno dlugo bedzie to wspominal. Moznaby dyskutowac o tym czy zarzad dobrze dzialal czy nie, jedno jest pewne nareszcie jest sponsor z prawdziwego zdarzenia. Nie ma sie co ludzic , ze nagle staniemy sie ligowa potega i wszystko bedzie kolorowe, ale moze w koncu nastapi jakas stabilizacja finansowa i pilkarze nie beda musieli drzec o wyplaty. Nie wiem tylko czy odpowiednim trenerem bedzie Franciszek Smuda ale to juz czas pokaze. Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Lech Poznan 17.05.06, 23:34 Proponuje rozpoczecie nowego rozdzilu jakims nowym watkiem. Odpowiedz Link Zgłoś