Dodaj do ulubionych

Lech Poznan

• duch3 Szkoda że akurat z Legła 07.05.05, 21:38
      Mam nadzieje że Wawa bedzie sie cieszyc tylko do wtorku! Eeee... jestem tego
      pewien!!!
    • k_walus Lech:Legia 0:0 (PP) 11.05.05, 18:02
      No i przyjechala stolica do Poznania. Mecz nie byl super widowiskiem ale
      Kolejorz walczyl i mogl to wygrac szkoda okazji, na wyjezdzie moze byc ciezko.
      Generalnie Legia nic nie pokazala oprocz kibicow (flagoniada:) Swoja droga na
      meczu wisiala fana Sroda Wielkopolska. Wiecie moze skad ona sie tam wziela???
      • duch3 Re: Lech:Legia 0:0 (PP) 11.05.05, 20:43
        No dokładnie, skąd ta flaga? Siedziałem prawie pod nią. Mecz nienajgorszy ale
        żal tych straconych szans (zwłaszcza tej tuż przed przerwą).
        Ale co tam, trzeba byc optymistą.
        • kormoran7 Lech:Górnik= 2:1 13.05.05, 23:05
          Kolejny krok do utrzymania sie w lidze zostal zrobiony.Jutro Wisla rozgromi
          Odre i juz Lecha napewno nie przeskoczy
    • duch3 papa baraże! 14.05.05, 23:48
      Ale z tą ekipą cięko widze przyszły sezon! Wzmocnić atak i pomoc!
      • k_walus Re: papa baraże! 15.05.05, 22:08
        Nie mow hop...Ale powinno byc dobrze.A ekipa nie jest zla. Brakuje tylko
        playmaykera z prawdziwego zdarzenia. Bo potencjal mamy naprawde duzy. No i
        zmiana taktyki. Ta choinka nam nie pasi i zdecydowanie musimy wrocic do
        klasycznego 4-4-2.
        • emi53 Re: papa baraże! 19.05.05, 22:55
          Szkoda- przegrana w Warszawie Lecha 1:2 popsula humory.W pófinale Groclin-
          Legia pokibicujcie temu pierwszemu.Wszak to Nasza Wielkopolska!Ja kiedys
          kibicowalem Arce Gdynia,gdy grala w ekstraklasie/mieszkalem 2 lata w
          Gdyni/.Teraz znów Arka szykuje sie na eksrtaklase.16 druzyn -napewno bedzie
          ciekawiej.Przydalby sie tez kanal sportowy TVP z transmisjami meczów
          ekstraklasy.
    • duch3 szkoda 21.05.05, 00:17
      Pozostał nam Intertoto... :(

Brakowało szczęścia- teraz niech Lech myśli o zakończeniu tego sezonu.
    • k_walus Niech ten sezon już się skończy 21.05.05, 11:49
      Stalo sie to co sie nie mialo stac. Legła wygrala i to w taki sposob o ktorym
      trzeba szybko zapomniec. Pech, pech i jeszcze raz pech. Mowi sie trudno oby
      Groclin zdemolowal Warszawe totalnie. A Kolejorz niech dogra lige i zacznie
      przygotowania do nowego sezonu. Mysle ze baraze nam nie groza, pare punktow
      jest jeszcze do zdobycia. Delikatnie mowic sezon do kitu, znowu walka o
      utrzymanie. Mysle ze w kolejnym nie moze tak byc, dosyc juz tego, Poznan
      zasluguje na druzyne ktora walczy o mistrzostwo i oby w przyszlym sezonie nasz
      Kolejorz sie obudzil!!!

W górę serca niech zwyciężą Lech!!!
    • k_walus Ekstraklasa ciągle nasza :) 24.05.05, 15:10
      Musze przyznac ze milo rozczarowal mnie mecz z Łeczną. Kolejorz zagral ladnie
      dla oka, choc Górnik sprawial wraznie jakby zapomnial jak sie gra w pilke.
      Najwazniejsze ze barazy unikniemy bo chyba tylko katastrofa odbierze nam lige.
      Jest szansa na wysokie miejsce, dzisiaj remis w grodzisku, potem pykniemy
      Polonie i mecz z Wisłła na luzie moze byc bardzo ciekawy.

W górę serca, niech zwycięża LEch!!!
      • emi53 Re: Ekstraklasa ciągle nasza :) 24.05.05, 22:10
        Remis nie padl,ale i tak Lech zasluguje na uznanie.Jesli powalczy z Wisla i
        wygra pomóc moze w zdobyciu Mistrzostwa dla Dyskobolii.
        • duch3 Re: Ekstraklasa ciągle nasza :) 24.05.05, 23:44
          Słyszałem tylko ze ładny mecz był! Wg mnie jak najbardziej- niech Groclin
          pokona Wisłe! Mało prawdopodobne ale dominacja Krakowa robi się po woli nudna.
          Licze też na wysokie miejsce Cracovi.O ile się nie myle odbedzie sie niedługo
          charytatywny mecz Lecha i Crakovi - wstep tylko 10zł.
          • k_walus Re: Ekstraklasa ciągle nasza :) 25.05.05, 18:32
            Mistrzostwo juz jest w Krakowie, nie wyobrazam sobie zeby Wisla starcila tytul.
            Szkoda porazki w Grodzisku, bo remis przydalby sie bardzo. Zal calego sezonu bo
            widac ze pare oczek wiecej i bylibysmy wyzej w tabeli. No a Cracovia w
            pucharach jak dobrze pojdzie. Jeszcze tylko Areczka awansuje i Triada w lidze.
            Bedziemy rzadzic w przyszlym sezonie!

W górę serca, niech zwycięża Lech!!!
    • duch3 Iwan w Lechu! 07.06.05, 14:08
      Zachwile będziemy mieli pół kadry Janasa! Ale Iwana zawsze słabo ocieniałem.

sport.onet.pl/1109334,wiadomosci.html
      • kormoran7 Re: Iwan w Lechu! 07.06.05, 14:11
        Chyba Engela chciales powiedziec:)
        • duch3 Re: Iwan w Lechu! 07.06.05, 14:13
          0czywiście że tak. Dzięki.:)
          • k_walus Re: Iwan w Lechu! 07.06.05, 14:18
            Porazka. Mlody Golinski szykuje sie do odejscia a sprowadzamy emeryta. Razem ze
            Świrem bedzie tworzyc niezly duet towarzyski. Nie rozumiem polityki klubu
            ostatnio.

W górę serca niech zwycięża Lech!!!
            • kormoran7 A jednak zwycięstwo!!! 09.06.05, 23:33
              sport.onet.pl/1111255,wiadomosci.html Powie ktos ze wygrac z tak
              oslabiona druzyna to zadna filozofia ale mnie ta wygrana cieszy. To mozna juz
              oblewac utrzymanie Lecha w lidze:)Byle nastepny sezon byl lepszy...
              • k_walus Re: A jednak zwycięstwo!!! 10.06.05, 00:08
                No wresczie Kolejorz zagral ciekawy mecz. Fakt, Wisla miala drugi garnitur, ale
                zwyciezcow sie nie sadzi. Ariel Jakubowski i Pawel Sasin zagrali dzisiaj
                miodzio. Nawet Piatek wybronil cos, choc przy bramce kiepsko sie zachowal. No i
                to mistrzostwo swiata o ktorym mowil Czesiu na konferencji, moim zdaniem Gajtek
                zalatwil sie na przyszly sezon. Jest cienki. A po meczu feta jak po zdobyciu
                mistrzostwa :) Najbardziej mi zal Majdana Radoslawa i jego zony Rabczewskiej
                Doroty. Nie bede cytowal przyspiewek bo kultura mi zabranai :)

W górę serca niech zwycięży Lech!!!
                • emi53 Re: A jednak zwycięstwo!!! 15.06.05, 23:20
                  I Wisla i Legia poza finalem PP.W sobote,18.06 i we wtorek,21.06 mecze
                  finalowe Dyskobolii z Zaglebiem Lubin.Honor Wielkopolski uratowany!
                  • k_walus Dramat!! 16.06.05, 00:20
                    Czytalem Gazete Poznanska i jezeli sprawdza sie prognozy to pol Kolejorza
                    odejdzie. Ariela juz nie ma, Szeryf pewnie i Mowlaj znikna, Laso do Lecznej i
                    kolejny sezon bedzie walka o utrzymanie. Jestem przerazony.
    • k_walus Kolejorz w Pucharze Intertoto 19.06.05, 23:54
      Pierwszy mecz za nami i zwyciestwo. Co prawda 2:1 tylko ale mysle ze druga
      runda nasza. Zagrali chyba nienajgorzej wiec w rewanzu powinno byc spokojnie. A
      potem Lens a to juz niezla firma
      • kormoran7 Lige czas zacząć 25.07.05, 11:41
        jak oceniacie szanse Lecha w tym sezonie?Moim zdaniem bedzie ciezko ale nie
        bedziemy walczyc o utrzymanie. od razu znajdziemy sie w srodku tabeli i tak
        zostanie.Na koniec sezonu bedzie 8 lokata:)A z polonia dzis optymistycznie
        postawie 2:0.
        • kormoran7 Re: Lige czas zacząć 25.07.05, 12:43
          A i jeszcze jedno pytanko. Jak wam sie podobal nowy magazyn ligowy na tvn. Mi
          nawet przypadl do gustu tylko ten kolor pomeranczowy strasznie mnie razi. Az
          oczy bola.Prowadzacy musza tez sie nauczyc nie wpadac sobie w slowa ale plus
          dla nich za poczucie humoru.
          • k_walus Re: Lige czas zacząć 25.07.05, 13:16
            Szczerze mowiac jestem pelen obaw. Sezon sie dobrze nie zaczal a juz mamy
            kontuzje Topolskiego, Reiss nie zagra w pierwszym meczu, nie wiadomo co bedzie
            z Nawrocikiem. Mam nadzieje ze nareszcie skonczy sie drzenie po kazdej kolejce
            co bedzie dalej. W tym sezonie powinnismy ze spokojem byc w srodku a od
            nastepnego kiedy juz bedzie sprawa spolki dograna (oby) zacznie sie walka o
            wyzsze cele.

A magazyn w tvn mi sie nie podobobal. Raz ze za pozno, dwa ze prowadzacy jacycs
            tacy nijacy. Ale moze to sie z zcasem zmieni na lepsze.
            • kormoran7 Re: Lige czas zacząć 25.07.05, 13:31
              Cieszmy sie z tego co mamy bo przez ostanie lata narzekalismy ze zadnych bramek
              ogladac nie mozemy. Przynajmniej jesli chodzi o mnie:)Juz szlag czlowieka
              trafial kiedy na ekranie widzial tylko suche cyferki. a teraz jeszce na onecie
              bedzie mozna ogladac bramki wiec zyc nie umierac:)A czy orientujesz sie w
              jakiej stacji beda puszczane mecze UEFA z polskimi druzynami bo nic nie slychac
              o tym?
              • k_walus Re: Lige czas zacząć 25.07.05, 14:53
                Z tego co wiem prawa mial tvn ale zrezygnowal i nie wiem czy ktos bedzie te
                mecze pokazywal
    • k_walus Falstart z Polonią 27.07.05, 00:21
      No i ruszyła liga podziele sie moimi uwagami z meczu moze kogos to
      zainteresuje :)
      1. Przez pierwsze 20 minut mylsalem ze z Polonia gra Barcelona :), Lech gral z
      polotem, ladne akcje no i te stuprocentowki, powinno byc po meczu po tym okresie
      2. Sedziowanie kiepskie, nie mowie juz o tej jedenastce ktora sie nam nalezala
      ale o niekonsekwencji sedziego, nie karal pilkarzy za jednakowe przewinienia.
      No a boczni to gora z piatej ligi, dla mnie fatalni.
      3. No i nasi pilkarze. Kotorowski przejal paleczke po Piatku i puscil farfocla
      i w ogole kilka razy byl zagubiony, Czarnecki kiepsciutki, Kus druga polowe
      mial bardzo dobra, Gajtek super oprocz jak zwykle skutecznosci, Swir i Szeryf
      dobry mecz, no i nasz nowa gwiazda Iwan Tomasz: technike ma niezla ale
      kondycyjnie do sezonu jest nieprzygotowany.
      Generalnie az tak zle nie jest , szkoda tylko tych punktow bo spokojnie mozna
      bylo Polonie popchnac. W piatek mecz przyjazni Z Areczka ale mam nadzieje ze na
      boisku lepszy bedzie Kolejorz!!!

W gore serca, niech zwycieza Lech!!!
    • k_walus I co dalej? 03.08.05, 01:20
      A juz myslalem ze nie bedzie pytan typu: dokad zmierzasz Kolejorzu? Niestety po
      meczu z Areczka optymizm jakby przygasl. Taka nieskutecznosc wrecz poraza, a
      bledy w obronie moga dobic. Nie wiem tylko czy sprowadzanie obcokrajowcow cos
      pomoze, tym bardziej ze nie kumaja polskiego ni w zab. W sobote Plock i mam
      nadzieje ze skromnie chociaz, ale wygramy. No i co wazne Waldek Piatek moze
      grac, okazalo sie ze choroba nie jest tak powazna jak myslano

W gorę serca, niech zwycięża Lech!!!
      • kormoran7 Re: I co dalej? 03.08.05, 12:36
        Nie chce krakac ale z Płockiem raczej nawet jednego punktu nie wywalczymy jak
        Jeleń bedzie tak gral jak ostatnio. Lech skutecznoscia nie imponuje wiec czarno
        to widze.

a magazyn jest tak pozno bo wynika to z umowy jaka TVN podpisal z Canal+.
        Chodzilo tam o to ze TVN moze pokazywac mecze po programie Canal+ i po
        okresonej ilosci czasy(chyba 2 godziny) ktory jest bodajze o 20 i dlatego tak
        pozno nadaja ten magazyn. ale co tam. Wierny kibic zawsze cierpliwie poczeka.

A mecze eliminacji bede chyba w kazdej stacji. Napewno w TVN bedzie mecz legii
        a wczoraj slyszalem ze publiczna stara sie o mecze Wisly z Koniczynkami.
        • kormoran7 Re: I co dalej? 10.08.05, 20:18
          Zwracam honori bije sie w piers za to ze nie wierzylem w wygrana Lecha.
          Kapitalny mecz, kapitalne bramki. Teraz wiem ze w poprzednich meczach brakowalo
          tylko szczescia.Obu tak dalej.
          • kormoran7 Znalezione w internecie 10.08.05, 20:19
            Szanowni Państwo,

Niezależnie od decyzji kibiców Lecha Poznań, również mieszkańcy
            Wielkopolski identyfikujący się ze swoim rejonem a zwłaszcza
            mieszkańcy Poznania informują, że z dniem dzisiejszym rozpoczyna sie
            oficjalna kampania społeczna polegająca na:

1/ całkowitym zrezygnowaniu z kupowania jakiegokolwiek produktu
            wyprodukowanego przez KP na rzecz innych marek piw (zwłaszcza
            Heineken, Warka, Okocim, Żywiec)
            2/ zachęcaniu innych poznaniaków i Wielkopolan do przyłączenia sie
            do akcji (co juz widzimy przychodzi nadzwyczaj łatwo po ostatnich
            publikacjach prasowych)

Niniejsza decyzja, NIEZALEŻNA od decyzji kibiców Lecha Poznań, jest
            wynikiem nie tylko niedotrzymania wielomiesięcznych obietnic palcem
            po wodzie pisanych przez panów Jana i Sebastiana Kulczyków względem
            rzekomego sponsorowania drużyny Lecha Poznań i jednoczesnego
            wsparcia drużyny krakowskiej. Poznaniacy i Wielkopolanie nie maja
            zamiaru dalej wspierać finansowo pana Kulczyka robieniem zakupów w
            jego firmie w sytuacji kiedy pan Kulczyk biznes robi w Poznaniu, a
            pieniadze wydaje w Krakowie. Jednocześnie poznaniacy i Wielkopolanie
            życzą smacznego Lecha i Tyskiego krakowianom, my juz mamy dosyć tej
            goryczki. poza tym, juz przez te kilka dni bardzo zasmakował nam Żywiec.

Z wyrazami szacunku i owocnego handlu "Lechem" w Krakowi życzą

POZNANIACY I WIELKOPOLANIE
    • k_walus Co za mecz!! 20.08.05, 23:29
      Tyle bramek to czasem w jednej kolejce nie ma a tu w jednym meczu. 5:4 jak w
      hokeju, dobrze ze kolejorz wygral. Szkoda tylko ze defensywa taka dziurawa,
      brazylijczyk mial nam pomoc a tu klops. Takie mecze powinny byc na bulgarskiej,
      z przyjemnoscia chodziloby sie na nie.

W górę serca, niech zwycięża Lech!!!
      • emi53 Re: Co za mecz!! 21.08.05, 23:15
        Moje gratulacje dla "Lecha"!!I Dyskobolia sie przebudzila -wygrywajac z "Legia"
        w Warszawie.Czy Szwajcarzy utra ostatycznie nosa legionistom,przekonamy sie juz
        25 sierpnia.Co do "Wisly",kibicuje jej w walce o Lige Mistrzów.
        • emi53 Re: Co za mecz!! 25.08.05, 23:00
          Legia z nosem na "kwinte",Wisla przegrywa -szkoda ,ze niezasluzenie.Starali sie
          jak mogli,choc Frankowski,w porównaniu z pierwszym meczem w Krakowie -zagral
          wyjatkowo slabo.Dyskobolii nie bede narazie chwalic -niech pokaze lepsza gre w
          nastepnych rundach.
          • kormoran7 Re: Co za mecz!! 14.09.05, 14:01
            Kto by pomyślal ze Lech na 2 miejscu bedzie w lidze. A graja coraz lepiej.
            Gajtkowski to chyba niedlugo w reprezentacji sie znajdzie. Byle w zimie nie
            sprzedali zbyt wielu zawodników to pierwsza 5 moze byc na koniec sezonu
            • emi53 Re: Co za mecz!! 24.09.05, 23:25
              Mimo dzisiejszej porazki z Wisla -piate, a moze i czwarte miejsce do Lecha jest
              rezerwowane...Trzymajcie kciuki w czwartek,podczas meczu Dyskobolii z FC
              Lens!!!
              • emi53 Re: Co za mecz!! 30.09.05, 21:54
                Gratulacje dla Lecha za zwyciestwo nad Legia !!!
                • kormoran7 Szkoda... 23.10.05, 12:33
                  Szkoda ze z zespolami tak slabymi jak Belchatow tracimy punkty. Mecz byl
                  ciekawy ale za duzo haosu w pierwszych minutach bylo w wykonaniu Lecha. Potem
                  bylo lepiej ale i tak rozczarowany jestem.Mysle ze z taka obrona w Grodzisku
                  nie mamy co szukac.

Ps:Zeby tylko afery nie bylo za zlamanie ciszy wyborczej:)Kto byl na meczu ten
                  wie o czym mowie:)
                  • emi53 Re: Szkoda... 24.10.05, 20:45
                    Jak widzisz,Kormoranie,Dyskobolia ostatnio spasowala,przegrywajac trzy mecze
                    pod rzad.Z Lechem obiecuja zagrac wreszcie lepiej.W zasadzie traca ...tylko 6
                    punktów do drugiej w tabeli Legii.Lechowi dobrze zycze,lecz nie w najblizszym
                    meczu...Wszystko wyjasni sie juz w piatkowy wieczór.
                    • duch3 Trzymam kciuki za Lecha! 25.10.05, 10:32
                      Mimo wszystko Lech jest najważniejszy. :)

PS. A jeśli chodzi o Grodzisk to zycze Radolskiemu kolejnych sukcesów. Wiecie ze
                      to jeden z pierwszych przypadków kiedy trener o swoim zwolnieniu dowiaduje sie
                      od prezesa a nie od mediow? Brawo.
                      • emi53 Re: Trzymam kciuki za Lecha! 29.10.05, 23:12
                        Duchu, moze znasz szczególy meczu z Dyskobolia? Nie czytalem relacji na
                        Onecie.Czy napastnicy Lecha nie mieli okazji by strzelic wiecej goli?
                      • emi53 Re: Trzymam kciuki za Lecha! 19.11.05, 14:19
                        Wczorajsza decyzja o odjęciu "Lechowi" 3 pkt.źle świadczy o nowym zarządzie
                        Orangeextraklasa.Za niedociągnięcia finansowe powinna być tylko kara finansowa -
                        odejmowanie punktów zdobytych grą sportową,to rodzi przypuszczenie,iż trzeba
                        wykluczyć "Lecha",by Mistrzostwo Polski było sprawą wewnętrznej rywalizacji
                        między "Wisłą" a "Legią".Gdzie tu obiecane ukrócenie korupcji?
                        • kormoran7 Re: Trzymam kciuki za Lecha! 19.11.05, 15:40
                          Mozemy miec tylko nadzieje ze te -3 punkty nie beda szkozic Lechowi w
                          przyszlosci. Mysle nawet ze jak taka decyzje uslyszeli pilkarze Lecha to bedzie
                          to dla nich motywacja by jeszcze lepiej grac i zdobywac duzo punkow by te -3
                          byly tylko na koncu rundy symbolicznym -3 nie wplywajacym na lokate Lecha w
                          tabeli
    • duch3 Taka okazja... :( 25.11.05, 18:48
      Taka okazja... :(

Lech i Amica rozmawiały o fuzji
      Amica Wronki połączona z Lechem Poznań? W kilku źródłach potwierdziliśmy, że
      toczyły się rozmowy na ten temat. Te same źródła mówią, że zakończyły się
      klapą. Na razie.
      Według naszych informacji jeszcze tydzień temu bliska sfinalizowania była
      następująca koncepcja: Amica Sport SSA (właściciel drużyny piłkarskiej z
      Wronek) i Lech Poznań tworzą nową sportową spółkę akcyjną, która zajmie miejsce
      Lecha w ekstraklasie. Zespół występowałby jako "Lech Poznań", ale z logo Amica
      na koszulkach. Tym samym z ekstraklasy zniknęłaby ekipa z Wronek. Do
      porozumienia nie doszło, żadna ze stron nie chce zdradzić dlaczego.

Wielkopolska to region z trzema klubami w ekstraklasie. Lech Poznań jest
      zdecydowanie najpopularniejszy, ma najwięcej kibiców. Amica Wronki i Groclin
      Grodzisk Wlkp. to kluby z małych miejscowości, bez takiego potencjału i
      tradycji, za to ze znacznie większymi pieniędzmi. Naturalne wydaje się, aby
      połączyć jedno z drugim. I takie próby były podejmowane - w 1998 r. w Lecha
      zainwestowali znany z Widzewa Łódź Andrzej Grajewski (był nawet prezesem) oraz
      obecny szef Groclinu Zbigniew Drzymała. Współpraca trwała bardzo krótko.
      Niezadowolony Drzymała skupił się na Grodzisku Wlkp.

Temat połączenia Lecha z Amicą ma już ponad trzy lata. Pierwsze pogłoski na ten
      temat pojawiły się w 2002 r. i co jakiś czas wracają, zwłaszcza że sytuacja
      finansowa Lecha jest coraz trudniejsza. Teraz Lech i Amica znów rozmawiały na
      temat fuzji, ale bez powodzenia.

Obie strony zaprzeczają temu i reagują dość nerwowo. - Nie ma takiego tematu i
      proszę mnie nie pytać - mówi wiceprezes Amiki Arkadiusz Kasprzak. Zapytany o
      to, czy może taką ewentualność wykluczyć, powtarza tylko: - Proszę mnie o to
      nie pytać.

- Nic w tej sprawie nie mam do powiedzenia - mówi Michał Lipczyński z zarządu
      Lecha, który przyznaje jednak, że poznański klub jest właśnie w ogniu zmian
      własnościowych. Czy chodzi o związek z Amicą? - Nie potwierdzam - mówi
      Lipczyński.

Lipczyński całkiem niedawno był jednak optymistą. Zapowiadał rychłe stworzenie
      w Poznaniu klubu porównywalnego z Wisłą Kraków i atak na Ligę Mistrzów. Na
      dodatek władze Lecha często podkreślają, że w rozmowach z potencjalnymi
      inwestorami najważniejsze dla jest nich, aby nazwa i siedziba klubu się nie
      zmieniły.

Teraz prezes Lecha Radosław Majchrzak spekulacje o fuzji z Amicą
      nazywa "niestety bzdurami", niestety, gdyż nie kryje, że "Kolejorz" bardzo
      chciałby związać się ze sponsorem o takich możliwościach jak Amica. - Miło nam
      się rozmawia z prezesem Jackiem Rutkowskim, ale raczej o dawnych czasach i
      niemieckiej piłce, którą obaj jesteśmy zafascynowani - przyznaje Majchrzak.

Dlaczego Amica, a wcześniej Groclin nie zainwestowały dotąd w Poznaniu?
      Podstawowy powód zawsze jest ten sam - zadłużenie Lecha, które latem wynosiło
      15 mln zł. Zdaniem władz Lecha ta kwota nie powinna jednak przerażać poważnych
      inwestorów.

Zadłużony Lech podejmował mnóstwo nieudanych prób zdobycia kapitału. Latem 2003
      r. poznaniaków zelektryzowały deklaracje najbogatszego Polaka Jana Kulczyka o
      chęci zainwestowania w klub. Po kilku miesiącach podniecenie zmieniło się we
      frustrację, bo nic z tego nie wyszło. Latem 2004 r. szansą dla Lecha miał być
      mariaż z Dariuszem Wechtą, biznesmenem liczącym się na poznańskim rynku
      nieruchomości. Wechta wspierał Lecha, ale być jego właścicielem nie chciał.

Latem tego roku wreszcie pojawiła się możliwość zainwestowania w martwą na
      razie spółkę Lech Poznań SSA (w pierwszej lidze startuje Lech, ale jako
      stowarzyszenie) przez kilka firm: m.in. Remes Bartosza Remplewicza (produkującą
      kołdry), znaną z wyrobu wędlin i przetworów mięsnych firmę Mróz (Wojciech Mróz
      to jeden z najbogatszych Polaków), sieć marketów Panorama Wiesława Prusieckiego
      oraz brytyjską firmę Stewart International Marketing, która zajmuje się
      dokapitalizowywaniem przedsiębiorstw sportowych. Na razie zostali oni
      sponsorami i do przejęcia przez nich Lecha nie doszło. - Wciąż możliwe jest to,
      że te firmy przejmą Lecha na własność - mówi Michał Lipczyński z zarządu klubu.
      Sęk w tym, że z podobnych deklaracji nic dotąd nie wynikło.

Do połączenia Amiki z Lechem też na razie nie doszło, ale sprawa nie upadła. Za
      kilka miesięcy Lech będzie bowiem znów potrzebował licencji na grę w
      ekstraklasie, a co za tym idzie - pieniędzy na spłatę długów i przejrzystości w
      dokumentach finansowych.

Jak to z fuzjami bywało

Amica powstała w 1992 roku z fuzji dwóch klubów niższych lig - LKS Czarni
      Wróblewo i Błękitnych Wronki. I została zespołem IV ligi. Również wicemistrz
      Polski Groclin/Dyskobolia Grodzisk Wlkp. dokonał fuzji z Orkanem Ptaszkowo. Od
      1993 do 1996 r. Dyskobolia występowała pod nazwą Dyskobolia/Orkan Grodzisk Wlkp.

Oba połączenia nastąpiły ze względów sportowych. Pojawił się sponsor, który
      chciał mieć szybko drużynę w wyższej klasie rozgrywkowej i znajdował słabszy
      klub w regionie chętny do podjęcia współpracy. Ale do większości fuzji
      dochodziło z przyczyn ekonomicznych. W sezonie 1992/93 klub piłkarski Wałbrzych
      zajął miejsce Zagłębia Wałbrzych w II lidze i grał na stadionie Górnika
      Wałbrzych. Dziś pod nazwą Górnik/Zagłębie Wałbrzych jest w IV lidze. W 1997
      roku zjednoczyły się Polonia i Szombierki Bytom. Po dwóch latach zakończono
      współpracę i obaj mistrzowie Polski sprzed lat grają osobno - Polonia w II
      lidze, Szombierki w IV.

W I lidze w sezonie 1994/95 Sokół Pniewy połączył się z GKS Tychy i grał w
      Tychach jako Sokół Tychy. W tym klubie w ekstraklasie zadebiutował Jerzy Dudek.
      Rok później pozbawiona kibiców w Poznaniu Olimpia za pieniądze i z zawodnikami
      wycofującego się właśnie z Legii Warszawa sponsora Janusza Romanowskiego
      połączyła się z Lechią Gdańsk i rozgrywała swoje mecze na Wybrzeżu. Pomysł
      polegał na zbudowaniu silnego klubu w rejonie, gdzie od dawna nie było
      pierwszoligowego zespołu. Fuzji tej sprzeciwiał się ówczesny prezes PZPN Marian
      Dziurowicz. Zespół spadł z ligi, a Romanowski większość zawodników ulokował w
      drugoligowej wówczas Polonii Warszawa.

ok
    • duch3 Wrocili do rozmow 07.12.05, 10:47
      Mam tyko nadzieje ze tym razem fuzja dojdzie do skutku. Podobno pod koniec
      tygodnia ma byc podpisana umowa przedwstepna.Oby...
      • emi53 Re: Wrocili do rozmow 11.12.05, 22:08
        Ciekawa sprawa z połączeniem Lecha z Amicą.Jak po połączeniu siła zespołu
        wzrośnie,z powodzeniem mogą konkurować z Wisłą i Legią o tytuł
        mistrzowski.Przed wiosną i tak dobra pozycja wyjściowa - czwarte i piąte miejsce
        to dużo lepiej niż faworyzowana jeszcze na początku sezonu Dyskobolia -
        Groclin ,która z dwunastego miejsca powinna się wstydzić.
        No ale Drzymała już ten sezon podobno odpuszcza ,a w przyszłości zamierza
        zakupić piłkarzy za grubo ponad pięć mln zł.
        Wg mnie nietrafny był mimo wszystko wybór trenera.Choć tłumaczenia jego ,co do
        chorób w zespole -szczególnie obrońców,po części wydają się uzasadnione.
        No i Przyrowski jest zdecydowanie słabszym bramkarzem niz Liberda ,który też
        przysłużył się do ostatnich sukcesów Dyskobolii.
        Dwadzieścia pięć bramek straconych w siedemnastu meczach -to i obrońców i
        bramkarza -"zasługa"!
        • emi53 Re: Wrocili do rozmow 15.03.06, 17:56
          Wspomniałem poprzednio ,że Dyskobolia z 12 miejsca powinna się wstydzić. Dalej
          je bowiem okupuje.Choć mam nadzieję ,że na - 6,7 miejsce ją w tym sezonie
          jeszcze stać.
          Amica za to dobrze sobie radzi - 3 miejsce.Jak połączy sie z Lechem - będą
          sztandarową drużyną Wielkopolski...
          No ale najważniejsza sprawa ,to rozpoczynający sie za niecałe pół godziny mecz
          półfinałowy o Puchar Polski pomiędzy Wisłą Płock i Lechem Poznań!!!
          Zaraz zabieram sie za trzymanie kciuków i kibicowanie Lechowi.
          Jest okazja by znów zdobyć Puchar...
          • emi53 Re: Wrocili do rozmow 15.03.06, 17:58
            Dla zainteresowanych obejrzeniem meczu w telewizji ,informuję,że transmituje go
            TV 4 od godz. 18.00
            • duch3 Re: Wrocili do rozmow 15.03.06, 20:47
              Remis...mam nadzieje że w Poznaniu będzie tylko formalność. A potem finał z
              Zagłebiem?
              • emi53 Re: Wrocili do rozmow 15.03.06, 23:02
                Przypuszczam,że Koronie Kielce uda się powtórzyć historię,jaka przydarzyła się
                z Legią i odrobi straty.Więc finał raczej z Koroną...
                • duch3 Re: Wrocili do rozmow 16.03.06, 10:20
                  Moim zdaniem szansa jest jak 1/4, no ale wszystko jest możliwe. Chociaż trzeba
                  przyznać że Zagłębie jest naprawde mocne, więc stawiam jednak na tą druzyne.
                  • emi53 Re: Wrocili do rozmow 16.03.06, 13:59
                    Tak,Zagłębie jest mocne ,m.in,; dzieki Liberdzie,którego pozyskano z Dyskobolii.
                    W rewanżu okaże się czy lepszy Piechna,czy Liberda?
              • emi53 Dziś półfinał PP : Lech Poznań - Wisła Płock... 22.03.06, 15:05
                Zagłębie już w finale.Miałeś ,Duchu rację.Piechna z Koroną nie odrobili strat.
                Dziś o 20.00 w Poznaniu mecz,który powinien dać nam trochę radości.Awans do
                finału,będzie dla Lecha zasłużony...
                • emi53 Re: Dziś półfinał PP : Lech Poznań - Wisła Płock 22.03.06, 23:58
                  Przykro pisać ,ale porażka ,nieoczekiwana - stała się faktem...
                  • duch3 Re: Dziś półfinał PP : Lech Poznań - Wisła Płock 23.03.06, 20:14
                    Zabrakło troche szcześci.. no i wykończenia. Byli drużyną lepszą, ale taki już
                    urok foodballu.:(
                    • emi53 Lech - Groclin ... 25.04.06, 18:34
                      Wszystko wskazuje na to ,że w tym meczu wszystkie wyniki są możliwe...Ja
                      obstawiam zwycięstwo Groclinu...Ciekaw jestem jakie są inne typy? Kto typuje
                      inny wynik?
                      • duch3 Re: Lech - Groclin ... 26.04.06, 17:30
                        2:1 dla Kolejorza :)

... chociaż wiem ze masz sentyment dla obu zespołów Emi, to jednak wierze w
                        zwyciestwo "poznanskiej lokomotywy".
                        • emi53 Re: Lech - Groclin ... 26.04.06, 22:17
                          Tym bardziej,że gra u siebie...Wyników bramkowych nie chcę specjalnie typować -
                          bo to zawsze trudniej zgadnąć.Skoro Ty postawiłeś na 2:1 dla Lecha,postawię od
                          3:0,3:1,3:2 dla Groclinu ,z prawdopodobieństwem wg kolejności,w jakiej podałem
                          wyniki...Wiem,że rozsadza mnie nadmierny optymizm,ale inaczej musiałbym
                          postawić na Lecha...
                      • plpawel4 Re: Lech - Groclin ... 28.04.06, 21:33
                        Lech będzie chciał się pokazać z dobrej strony przed własną
                        publicznością ,typuje zwycięstwo 2;0.W tym sezonie Kolejorz jest napewno lepszy
                        od Groclinu wszystko wskazuje na to że wygra.Trzymam kciuki za Lecha jak i
                        myślę cała Środa.
                        • emi53 Re: Lech - Groclin ... 29.04.06, 23:25
                          Gratulacje dla wszystkich kibiców Lecha ze Środy... - tym razem przeliczyłem
                          się.W ogóle ,bez Radolskiego i graczy ,którzy odeszli z
                          Groclinu/Rasiak,Niedzielan i Mila/,to już nie ten zespół.No,ale rolą kibica
                          jest być wiernym swemu klubowi...Lech i Amica na czwarte miejsce mają jeszcze
                          szansę.I jest ona w nogach piłkarzy Groclinu,którym gdy uda pokonać się
                          Zagłębie i Koronę,tym samym ułatwią Lechowi lub Amice utrzymanie czwartego
                          miejsca...
                          • kormoran7 Re: Lech - Groclin ... 30.04.06, 09:56
                            Co by nie powiedziec Groclin duzo traci przez osobe trenera. Tak najwiekszym
                            bledem tego klubu jest trener Liczka. Ten Pan nie nadaje sie na trenera.
                            Najpierw z Górnikiem ciułał punkty, potem Wisłe rozwalił a teraz rozpieprzył
                            świetny klub jakim był groclin. Przeciez nie tak dawno puchary byly a teraz
                            tylko płacz. Najwieksza bolączka polskiej pilki jest to ze prezesi skąpia aksy
                            na dobrych trenerow czy zawodnikow. Jesli to sie nie zmimi sie mentalnosci to
                            polka pilka będzie ciagle daleko za Europa
    • k_walus Re: Lech Poznan 16.05.06, 14:31
      od nastepnego sezonu bedziemy mieli nowego Lecha, ten temat trzeba wiec zamknac
      jakims podsumowaniem:) Przez kilka sezonow Kolejorz byl fenomenem, brakowalo
      pieniedzy a mimo to druzyna grala w miare dobrze, odnosila nawet sukcesy a na
      trybunach siadaly tysiace. Dawno tez chyba juz nie bylo trenera w Polsce ktory
      bylby tak lubiany przez kibicow, Czeslaw Michniewicz na pewno dlugo bedzie to
      wspominal. Moznaby dyskutowac o tym czy zarzad dobrze dzialal czy nie, jedno
      jest pewne nareszcie jest sponsor z prawdziwego zdarzenia. Nie ma sie co
      ludzic , ze nagle staniemy sie ligowa potega i wszystko bedzie kolorowe, ale
      moze w koncu nastapi jakas stabilizacja finansowa i pilkarze nie beda musieli
      drzec o wyplaty. Nie wiem tylko czy odpowiednim trenerem bedzie Franciszek
      Smuda ale to juz czas pokaze.
      • duch3 Re: Lech Poznan 17.05.06, 23:34
        Proponuje rozpoczecie nowego rozdzilu jakims nowym watkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka