Dodaj do ulubionych

Wspomnienia...

04.03.05, 21:42
Każdy coś tam mile wspomina coś co już się dawno skończyło,a bardzo za tym
tęsknimy.Napiszcie co chcecie żeby wróciło a potem sie zastanowimy czy jest
to możliwe do zrealizowania.Pewnie nie bo niektórym już wiek na to nie
pozwala...Ale co tam, pomarzyć dobra rzecz :)
Obserwuj wątek
    • duch3 Ach... 05.03.05, 01:09
      Dzisiaj naszly mnie dziwne wspomnienia z imprezy, ktora kiedys odbywala sie w
      naszym miescie. A mianowicie...WIANKI. Pamietacie ten klimat, ten widok wiakow
      puszczanych na wodzie przez mlode dziewczyny. Noc Świetojanska...
      • waclaw_kzn Re: Ach... 05.03.05, 13:31
        Ach!, jak ja bym chciął zobaczyć porządne wianki. Moge tylko żalować, że
        dawniej był mi to zwyczaj obojętny - dziś, jak pragnąłbym przyjrzeć się choć
        tak uwspółcześnionej i zchrystianizowanej, lecz zawsze choć szczątkowej
        reaktywacji rodzimej tradycji...
    • martula86 Re: Wspomnienia... 05.03.05, 11:00
      Ja wspominam rownie dobrze wianki jak duch :o) to byla super zabawa :o) duzo
      ludzi i... :o) Środa tetnila wtedy zyciem a teraz... chcialabym zeby ta
      tradycja puszczania wiankow w Noc Świętojańską powrocila ale czy to mozliwe z
      naszymi wladzami... Pozdrawiam!!!
      • kormoran7 Re: Wspomnienia... 05.03.05, 11:27
        Ja wspominam cudowny koncert Dzemu na dozunkach kiedy w strugach deszczu
        szalelismy pod scena. I nawet nie bylem chory wtedy:)No i wspominam tez koncert
        Nocnej Zmiany Bluesa bo wtedy poznalem kilku nowych ludzi i rowniez niezle sie
        bawilem
        • martula86 Re: Wspomnienia... 05.03.05, 11:44
          no ja tez dobrze wspominam dozynki ale z dziecinstwa kiedy w jednej raczce
          trzymalam kolorowy balonik a w drugiej wate cukrowa :o) bylam wtedy naprawde
          szczesliwa nie wiedzialam co sie dzieje wokol mnie... tak to byly czasy :o)
          teraz zostala tylko wata cukrowa a balonik odlecial... i tamte czasy niestety
          tez bezpowrotnie :o( choc moze kiedys kolorowy balonik znow powroci gdy ktos
          bedzie obok mnie z wolna raczka na balonik :o)
          • black791 Re: Wspomnienia... 06.03.05, 01:08
            Ja mam wolna rączke na balonik:)
            • kormoran7 Re: Wspomnienia... 06.03.05, 10:01
              Ja rowniez mam wolna raczke na balonik:)
              • martula86 Re: Wspomnienia... 06.03.05, 14:18
                Widze ze moje wspomnienie wzbudzilo wielkie zainteresowanie :o) DZIEKUJE!!! :o)
                Mysle ze przydalaby sie ta raczka... :o) Przesylam buziaki dla dwoch raczek :-*
                • kormoran7 Re: Wspomnienia... 07.03.05, 10:17
                  Generalnie to nie wiedzialem ze mielismy wianki w Środzie. Nie pomylilo wam sie
                  z Zaniemyslem:)
                  • martula86 Re: Wspomnienia... 07.03.05, 14:11
                    kormoranie ladnych kilka lat temu byly wianki w Środzie :o) nie pomylilo nam
                    sie z Zaniemyslem :o) ta atmosfera... to bylo to... (oprocz dozynek
                    oczywiscie :o))
                    • kormoran7 Re: Wspomnienia... 07.03.05, 15:04
                      No popatrz. Nie zauwazylem tej tradycji u nas:)
          • rogeer Re: Wspomnienia... 07.03.05, 20:29
            Może by się dało zrobić takie nasze forumowe wianki, choć nie mam pojęcia o co w
            tym dokładnie chodziło. Owszem wydało by się kim kto jest choć można by to
            zrobić bez podawania nicków:)
            Co to rączki dla Martuli to ja swojej nie oferuje, ale gdy czytałem Twojego
            posta to myślałem, że chodziło ci dokładnie o rączke czyli małą rekę, małego
            człowieczka który jakiś czas wcześniej by z Ciebie wyszedł i któremu sprawia
            frajdę trzymanie balonika i waty cukrowej:)
            Mogę się oczywiście mylić w interpretacji, dość śmiesznie chłopcy wyskoczyli z
            tymi rączkami;) Proszę o weryfikację mojej interpretacji:)
            Duchu przepraszam za takiego off topica, na przyszłość postaram się poprawić:)
            • martula86 Re: Wspomnienia... 08.03.05, 11:23
              Rogeer chodzilo mi wlasnie o to ze bylam kiedys taka malutka :o) i sprawialo mi
              frajde trzymanie waty cukrowej i balonika ale choc teraz mam troszke wiecej
              latek takze sprawia mi teraz wielka frajde :o) a chcialabym zeby kiedys kolo
              mnie pojawila sie taka mala raczka ktorej takze sprawaialo by duza frajde
              trzymanie balonika i waty :o) ale takze by pojawila sie reka ktora przytrzyma
              balonik zeby nie odlecial daleko!!! :o) Pozdrawiam rogeer!
            • duch3 Re: Wspomnienia... 08.03.05, 13:35
              Pomysl Rogeera mi sie podoba. Wprowadzilibysmy nowa (stara) tradycje wsrod
              mieszkancow Srody. Gdyby kazdy w Noc Swientojanska chodzil nad jeziora i
              puszczal wlasnorecznie zrobione wianki to mielibysmy kolejne "swieto". Nasz
              zlocik bylby pierwszym i mam nadzieje ze nie ostatnim takim wydarzeniem.
              A potem pojdziemy poszukac kwiatu paproci... :)
              • kormoran7 Re: Wspomnienia... 13.03.05, 10:23
                Tylko nie wiadomo czy puszcznie tych wiankowprzez nas nie bylo by zlamaniem
                prawa.na to chyba pozwolenie by trzeba miec:)
    • duch3 Re: Wspomnienia... 15.03.05, 22:35
      Karuzela na miejscu dzisiejszego WBKu? Pamieta ktos jeszcze te piekne czasy.
      Czekanie 2 godziny przed otwarciem kasy wesolego miasteczka...
      ach...
      • black791 Re: Wspomnienia... 16.03.05, 20:59
        Ah...duchu wyprzedziłeś mnie, to ja miałem o tym napisać.Jak można nie pamiętac
        wesołego miasteczka w tym miejscu!?!?.Pełno ludzi przy baraku gdzie była
        strzelnica,starsi z wiatrówek strzelali do zapałek i wygrywali co chcieli,a nam
        smarkaczom w uwczesnych czasów pozostało strzelanie z wiatrówki do kręcącego
        sie koła szczęścia a za nami pomagał nam ojciec trzymac wiatrówkę...Piękne
        czasy to były...Pierwszy raz karuzela łańcuchową jechałem...Frajde miałem,
        pamiętam do dzisiaj.To były piękne czasy,szkoda że nie wrócą...:(
        • kormoran7 Re: Wspomnienia... 16.03.05, 22:26
          A w sumie dawno nie bylo u nas zadnego wesolego miasteczka co nie?
          • rogeer Re: Wspomnienia... 17.03.05, 11:23
            Mnie to akurat, że nie ma wesołych miasteczek nie przeszkadza, owszem mam kilka
            niezłych wspomnień z okresu kiedy mnie to strasznie bawiło. Ale teraz to mi się
            nie podobają, ze względu na poziom jaki prezentują, w większości jest to samo i
            w bardzo kiepskim stanie, kto był w za granicznych wesołych miasteczkach ten
            wie. Takie coś mogłoby też powstać powiedzmy w Poznaniu, napewno ludzie by
            przychodzili i nie musieli by do Hyde Parku jeździć.
            • martula86 Re: Wspomnienia... 19.03.05, 19:21
              Szczerze uwielbiam wesołe miasteczko :o) Zwlaszcza z ludzmi ktorzy potrafia sie
              bawic :o) Choc nie pamietam kiedy bawilam sie tam ostatnio :o) Moze dlatego ze
              nie pamietam kiedy wesole miasteczko bylo w Srodzie? :o) Rogeer niestety nie
              bylam w zagranicznych wesolych miasteczkach i nie wiem jak tam jest, wiec
              wystarcza mi to ktore czasami zawita do Srody :o) Lecz musze przyznac ze
              chcialabym kiedys pojechac znow do Chorzowa :o) tam jest swietna zabawa i samo
              wesole miasteczko jest dosc duze :o) Pozdrawiam Wszystkich tych ktorzy
              uwielbiaja sie bawic :o)
              • emi53 Re: Wspomnienia... 19.03.05, 22:52
                Wspominając co było dobre i miłe w Środzie,przychodzą mi na myśl czasy około
                1967 roku, kiedy to Środa obchodziła swoje 700-lecie.Na Łazienkach latem ,przy
                istniejącym wówczas basenie bywały tłumy wypoczywających,a wcześniej nad
                brzegiem Maskawy również spotykało się sporo korzystających ze słońca i wody.Co
                jakiś czas przejeżdżała chłopska furmanka ,brodem oczywiście.Myślę ,że
                utrzymanie otwartego basenu nie byłoby droższe od zamkniętego.Wiem ,że takowy
                istnieje np. w Grodzisku Wlkp.,choć z jego użytecznością też co jakiś czas
                bywają problemy.Kiedyś,chyba w 1997 roku widziałem oglądających teren po
                basenie urzędników z UMiG/? ,ale nic z ich projektów ,czy też delibrowania nie
                wyszło?
                • duch3 Re: Wspomnienia... 20.03.05, 00:08
                  Jesli chodzi o baseny to wlasnie bylem dzisiaj na wycieczce. Nie wiem kiedy
                  ostatni raz byles na Łazienkach Emi ale dzis sam nie mogłem poznać tego
                  miejsca. Wycieli dużo drzew i patrzac z tamy zrobiło się tam strasznie łyso.
                  Jestem ciekawy jak to będzie wyglądać. Napewno inaczej ale tych drzew to żal.
                  A poza tym to Maskawa ( pamiętam jak ktoś opowiadał mi że kiedyś ludzie się tam
                  kąpali, co było dużym zaskoczenie dla mnie) przybrała tyle wody, że jeszcze
                  chwila i chyba rozleje się na cały park.
                  • rogeer Re: Wspomnienia... 20.03.05, 16:19
                    Dzisiaj po przeczytaniu posta ducha o wycietych drzewach i patrząc na piękną
                    pogodę postanowiłem się wybrać w rejon opisany. W czasie wędrówki wpadłem na
                    pomysł żeby to wszystko sfotografować, niestety jedynym aparatem jaki miałem ze
                    sobą był aparat w komórce więc z góry przepraszam za kiepską jakość zdjęć. Żeby
                    Emi mógł je obejrzeć wrzuciłem na server...www.rogeer.republika.pl ,
                    widać na tych zdjęciach niestey ogrom zniszczeń jakich dokonało Bractwo Kurkowe.
                    A to miejsce miało świetny klimat, a teraz to wszystko leży.
                    • emi53 Re: Wspomnienia... 20.03.05, 16:50
                      Serdeczne dzięki rogeer za możliwość spojrzenia na okolice Łazienek i przybraną
                      wodą,Maskawę.Doprawdy,mimo efektów negatywnych,coś może z tego wyniknie
                      pozytywnego.A swoją drogą,czy Bractwo Kurkowe nie ma praw własności do terenów
                      przedwojennej Strzelnicy,mieszczących się przy drodze do Kostrzynia,na ulicy
                      Strzeleckiej?Na mapie Środy z 1998 roku to miejsce zaznaczone jest jako
                      siedziba LOK.
                      • kormoran7 Re: Wspomnienia... 20.03.05, 17:09
                        Czy warto było robić cześc parku własnoscia prywatną skoro w Środzie nie mamy
                        ich zbyt wiele a w ten sposób jeszce ogranicza się możliwość spacerowania w
                        ciszy i spokoju.To pytanie zadalem staroscie i burmistrzowi.Odpowiedzi brak:(
                      • duch3 Re: Wspomnienia... 22.03.05, 11:59
                        Na terenie LOKu istnieje strzelnica, pare lat temu postawiono nawet budynek
                        krytej takiej z bajerami.
                        Ale LOK jest samodzielna jednostka, nie ma chyba nic wspolnego z Bractwem. Co
                        dziwi bo o ile mnie pamiec nie myli to tereny LOK nalezaly przed wojna do
                        Bractwa Kurkowego.
                • duch3 Re: Wspomnienia... 22.03.05, 13:30
                  Pamietam tez kartki pocztowe w kiosku na dworcu PKP ktore kosztowaly... 5 zł(na
                  stare)! I jeszcze lizaki za 25 zł i oreżade w małych butelkach, grodziską i
                  mleko w butelkach...:)
                  Acha, i gumy Danald i szał na Turbo...
                  • kormoran7 Re: Wspomnienia... 22.03.05, 14:46
                    Jesli chodzi o gumy to pamietam jaki byl szal na gumy gdzie byle naklejki i
                    cale klasery z naklejkami sie dostawalo. Pamietam ze takie klasery byly na
                    Dynastie,Him-Men i koniki Polly.
                    • kormoran7 Re: Wspomnienia... 20.04.05, 21:23
                      A to pamietacie

www.aiw.cad.pl/nu_pagadi.swf
                      • duch3 Rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.04.05, 21:58
                        Rewelacja, uwielbiłem te gre. Mam ją jeszcze w domu tylko baterie trzeba
                        dokupic:).
                        Super że ją znalazłeś! W końcu to dziadek Gameboya! :)))
                      • duch3 55 21.04.05, 11:05
                        jakos nie mogę przekroczyć swojego rekordu!
                        Kupie baterie i w domu będe trenował!
                        • kormoran7 Re: 55 24.04.05, 14:25
                          To Duchu jak pobijesz rekord daj znac. ja tez wlacze sie do tej rywalizacji:)
                          • martula86 nu pagadi :o) 26.04.05, 12:39
                            140 kto da więcej? :o)
                            • rogeer Re: nu pagadi :o) 26.04.05, 16:43
                              Ileś ty w to grała?! Godzine?!:)
                              • martula86 Re: nu pagadi :o) 26.04.05, 17:36
                                nie wiem ale wydawalo mi sie krotko :o)
                                • martula86 Re: nu pagadi :o) 26.04.05, 17:46
                                  7 minut wynim 160 :o) ktoś da więcej? :o)
                                  • emi53 Re: nu pagadi :o) 26.04.05, 22:24
                                    Osiągnąłem -190! A 160 też podziwiam ,choć osiągnięcie powyżej 200 i więcej,
                                    jest już prawie mistrzostwem."Psalite Deo" - to musiało pięknie
                                    brzmieć.Szkoda,że nie słyszałem.
                                    • martula86 Średzkie Sejmiki Kulturalne 27.04.05, 17:46
                                      Mam pytanie może ktoś już wie kiedy one się odbędą?
                                      Nie chciałabym ich przegapić!
                                      Może być fajnie :o)
                          • kormoran7 Re: 55 03.05.05, 23:30
                            Jak tam Duchu idzie ci gra?
                            • duch3 Re: 55 03.05.05, 23:33
                              Powiem szczerze ze dawno nie gralem. Z tego co widze to Martula i Emi niezle
                              mnie odstawili. Ale spokojnie, kupie sobie baterie i poćwicze na oryginale!!! :P
                              • kormoran7 A pamiętacie 30.05.05, 08:36
                                wspaniała,uczącą myslenie gre Monopol albo jak ja potem nazywano Eurobiznes.

www.brikkerogbrett.com/bilder/monopol3.jpg
                                Moze sie kiedys umowimy na partyjke:)
                      • rogeer Re: Wspomnienia... 22.04.05, 17:20
                        Jakoś nie pasjonowała mnie ta gra. O wiele bardziej lubiłem formułki!:)
    • duch3 70 punktów! Kto będzie lepszy? ;P 20.04.05, 22:05

• emi53 Re: 70 punktów! Kto będzie lepszy? ;P 20.04.05, 22:47
        Zdobyłem -88 !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka