12.03.05, 00:46
www.in.com.pl/~junes/NA%20LUZIE.htm
Może ktoś zna jakieś średzkie legendy?
Obserwuj wątek
    • kormoran7 Re: Legendy 13.03.05, 10:14
      Ja znam tylko jedna ale mysle ze nic nowego nie przekaze bo zapewne tez ja
      znacie. Mianowicie chodzi mi o ta legende jakoby u nas w Środzie był król
      Jagiełło. Spotkała go wtedy burza i schronił się w naszym mieście. Potem w
      dowód wdzieczności postawił w naszym mieście Kolegiate. Nie wiem czy cos nie
      pokrecilem ale legendy maja to do siebie ze mozna je latwo przekrecic:)
    • maro22 Re: Legendy 13.03.05, 12:50
      W 1419 roku król Władysław Jagiełło przyjechał po raz trzeci do Środy -
      wcześniej gościł u nas w 1413 i 1418 roku.Ostatnia podróż do Środy wiązała się
      z przygodą jaką przeżył król pod Tulcami. Pisze o niej Jan Długosz "Jagiełło do
      Poznania, stamtąd do Środy jechał. Zbliżał się do lasu pod Tulczem, wtem
      straszliwa powstała chmura, błyskawice i grzmoty okropne. Piorun cztery konie u
      powozu królewskiego, nie tknąwszy furmana, zabija, i dwóch sług, którzy idąc
      pieszo, wstrzymywali od wywrotu, trupem ściele cztery konie z orszaku
      monarszego, siedem żołnierskich, jeźdźców nie rażąc, uderza i królewskiego
      rumaka, na którym jechał Forsztek, pokojowy. Jagiełło upada bez
      zmysłów,zaledwie go ocucić zdołano, przez kilka dni ból ręki cierpiał. Król
      odzyskał przytomność dopiero w Jarosławcu i tutaj uczynił ślub, że gdy
      szczęśliwie dotrze do Środy, postawi własnym sumptem nowy kościół parafialny
      wtym mieście. Tutaj przed ołtarzem w drewnianym kościele ponowił uroczyście
      swoje śluby. Z powodu fundatora nazywa się kolegiatę w Środzie /królewską
      świątynią/. Kilka dni spędził król w swoim zamku i gdy wypoczął po przeżyciach
      i trudach podróży, wyjechał przez Pyzdry do Wiślicy w Małopolsce"

Zatem "legenda" o przygodzie Jagiełły, jej konsekwencjach i jego pobycie w
      Środzie to udokumentowana prawda historyczna.
      • kormoran7 Re: Legendy 13.03.05, 12:54
        Dzieki maro za rozszerzenie mojej wypowiedzi:)
    • duch3 Re: Legendy 13.03.05, 21:07
      Kiedys wyczytalem w "Kwartalniku" ze jeszcze przed wojna znajdowala sie na
      ulicy Kilinskigo knajpa, w ktorej wg legendy spozywal posilek sam Napoleon.
      Historia ciekawa ale nic wiecej niestety nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka