duch3 12.03.05, 00:46 www.in.com.pl/~junes/NA%20LUZIE.htm Może ktoś zna jakieś średzkie legendy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kormoran7 Re: Legendy 13.03.05, 10:14 Ja znam tylko jedna ale mysle ze nic nowego nie przekaze bo zapewne tez ja znacie. Mianowicie chodzi mi o ta legende jakoby u nas w Środzie był król Jagiełło. Spotkała go wtedy burza i schronił się w naszym mieście. Potem w dowód wdzieczności postawił w naszym mieście Kolegiate. Nie wiem czy cos nie pokrecilem ale legendy maja to do siebie ze mozna je latwo przekrecic:) Odpowiedz Link Zgłoś
maro22 Re: Legendy 13.03.05, 12:50 W 1419 roku król Władysław Jagiełło przyjechał po raz trzeci do Środy - wcześniej gościł u nas w 1413 i 1418 roku.Ostatnia podróż do Środy wiązała się z przygodą jaką przeżył król pod Tulcami. Pisze o niej Jan Długosz "Jagiełło do Poznania, stamtąd do Środy jechał. Zbliżał się do lasu pod Tulczem, wtem straszliwa powstała chmura, błyskawice i grzmoty okropne. Piorun cztery konie u powozu królewskiego, nie tknąwszy furmana, zabija, i dwóch sług, którzy idąc pieszo, wstrzymywali od wywrotu, trupem ściele cztery konie z orszaku monarszego, siedem żołnierskich, jeźdźców nie rażąc, uderza i królewskiego rumaka, na którym jechał Forsztek, pokojowy. Jagiełło upada bez zmysłów,zaledwie go ocucić zdołano, przez kilka dni ból ręki cierpiał. Król odzyskał przytomność dopiero w Jarosławcu i tutaj uczynił ślub, że gdy szczęśliwie dotrze do Środy, postawi własnym sumptem nowy kościół parafialny wtym mieście. Tutaj przed ołtarzem w drewnianym kościele ponowił uroczyście swoje śluby. Z powodu fundatora nazywa się kolegiatę w Środzie /królewską świątynią/. Kilka dni spędził król w swoim zamku i gdy wypoczął po przeżyciach i trudach podróży, wyjechał przez Pyzdry do Wiślicy w Małopolsce" Zatem "legenda" o przygodzie Jagiełły, jej konsekwencjach i jego pobycie w Środzie to udokumentowana prawda historyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran7 Re: Legendy 13.03.05, 12:54 Dzieki maro za rozszerzenie mojej wypowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
duch3 Re: Legendy 13.03.05, 21:07 Kiedys wyczytalem w "Kwartalniku" ze jeszcze przed wojna znajdowala sie na ulicy Kilinskigo knajpa, w ktorej wg legendy spozywal posilek sam Napoleon. Historia ciekawa ale nic wiecej niestety nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś