Dodaj do ulubionych

Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża!

IP: *.icpnet.pl 09.04.05, 19:26
Przyznam, że jestem oburzony tym,ze Kosciól bezczelnie wykorzystuje
smierć Papieża i co za tym idzie powrót ludzi do Kościoła.Telewizja dla
przykładu wstrzymala reklamy na tydzien, tracąc przy tym wielkie sumy, nikt
im tego nie refunduje!
A Kosciół polski nie potrafi odprawic nawet mszy za darmo w intencji
Papieza, wspaniałego człowieka, ich zwierzchnika! Zawsze i wszedzie na każdej
mszy pojawia sie ludzie z koszykami co tylko wyciagają pieniazde od ludzi!Tak
samo było w Lednicy-spotkanie rekalmowane jako spotkanie mlodych aby oodac
hołd Papiezowi było tym samym-mszą zarobkową!!

Skandal! poczułem sie dotknięty do żywego- 7 lat nie byłem obecny W
kosciele, choc uprzednio byłem 4 lata ministrantem. Baiwłem sie przyznaje
dobrze w Lednicy-fajna pogoda, duzo mlodych zjednoczonych w jednym celu- Aby
odac czesc Papiezowi! Sprawiało to super wrazenie spontaniczności i dawało
wiare w wiele rzeczy. Wszystko popsuło wyjscie ludzi z koszykami po pieniazde
od wiernych, mlodych zgromadzonych tam!! I coz.....

Kościól naucza o wzniosłych rzeczach, a sam jest taki obłudny,a takiemu
człowiekowi jakim był Papież Jan Paweł II nie poświęci mszy za darmo!

Co o tym Wy sądzicie, czy to moze ja jestem przewrażliwiony?
Obserwuj wątek
    • Gość: wcale nie swięta Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:29
      Nie wiem skad Ci sie to wzielo,w takim razie do jakiegos dziwnego kosciola
      trafiles!
    • Gość: uczeń w jakim kościele byłeś ministrantem? ofiara jest IP: *.icpnet.pl 09.04.05, 19:37
      uczestnictwem we Mszy Świętej. Dawniej przynoszono chleb, który po przeistoczeniu się w Ciało
      Chrystusa podczas Ofiarowania, był rozdawany wiernym. Ze względów praktycznych drobny datek
      "ofiary" pieniężnej zamiast daru w naturze pozwala "uczestniczyć."
    • Gość: george Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża IP: *.icpnet.pl 09.04.05, 19:43
      Rozwiązaniem na Twoje oburzenie byłby podatek kościelny, ale wtedy już się nie
      pomodlisz za darmo, udając, że nie masz akurat drobnych.
      • Gość: Tomkas Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża IP: *.icpnet.pl 09.04.05, 19:53
        Trafiłem do kościoła katolickiego, polskiej fili tego majstersztyku. Skos
        uwazacie ,ze kosciołowi trz eba płacić za posługę, którą Jezus robił za darmo,
        to chyba z Wami jest cos nioe tak. Nie musza ksieza podatków płacić, to tez
        jest uwazacie ok?! podcieranie sobie tyłka Ojcem Swiętym tez jest okej?? to wam
        współczuje,jesli tak sadzicie
        • Gość: ! Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 20:21
          ofiara jest dobrowolna , nie chcesz to nie dajesz , ja chcę i daję - dokładne
          wyliczenia wydatków proboszcz mojej Parafii podaje raz w roku, ale mam do niego
          zaufanie i wcale tego nie słucham. "Niech Pan przyjmie ofiarę (...) na pożytek
          Nasz i całego Kościoła Świętego!
          • Gość: JOjo Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.04.05, 20:32
            > "Niech Pan przyjmie ofiarę (...) na pożytek
            > Nasz i całego Kościoła Świętego!

?!?!?!?! Przecież to nie o tej "ofierze" mowa, na rany boskie......
        • Gość: uczeń Tomkas poucz się katechizmu ? wiedza z 2.klasy IP: *.icpnet.pl 09.04.05, 20:22
        • drhuckenbush Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża 09.04.05, 23:51
          To z czego maja zyc?
    • Gość: XXL Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża IP: *.idea.pl 09.04.05, 20:28
      Gość portalu: Tomkas napisał(a):

> Co o tym Wy sądzicie, czy to moze ja jestem przewrażliwiony?

Nie, nie, skądże, nie jesteś przewrażliwiony.

Raczej chory.

Z nienawiści........
    • Gość: ali chory?owszem, tylko kto? IP: 62.244.148.* 09.04.05, 23:21
      Tomkas, poczekaj, ten zarobek to się dopiero zacznie!
      Pamiątki, plakaty, wspomnienia, przedruki, zdjęcia sprzedawane po każdej mszy
      pod każdym kościołem!
    • Gość: ppp Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 23:27
      Telewizja dla
      > przykładu wstrzymala reklamy na tydzien, tracąc przy tym wielkie sumy, nikt
      > im tego nie refunduje!

Mam wątpliwości co do czystości ich intencji.

> Zawsze i wszedzie na każdej
      > mszy pojawia sie ludzie z koszykami co tylko wyciagają pieniazde od ludzi!

Nie wyciągają. Chodzą z koszykiem, kto chce, ten daje. Przymuszani mogą się
      czuć tylko ci, co mają kłopoty z konformizmem ("co inni pomyślą, jak nie
      wrzucę?"), albo wyrzuty sumienia.

> Kościól naucza o wzniosłych rzeczach, a sam jest taki obłudny,a takiemu
      > człowiekowi jakim był Papież Jan Paweł II nie poświęci mszy za darmo!

Kościół poza tym, do czego jest powołany, jest jeszcze zupełnie normalną
      organizacją, podlegającą tym samym prawom, co każda inna (no prawie, ale
      dyskusje o konkordacie to kiedy indziej). Też ma wydatki, też potrzebuje
      pieniędzy. Wbrew temu, co chciałoby myśleć wielu antykościelnych dewotów,
      Kościół nie jest specjalnie bogatą instytucją (inną rzeczą są przeróżni
      pozbawieni powołania księża, którzy zapominają po co są).

Gdybyś miał pokusę, żeby zaszufladkować mnie jako wojującego katola i w ten
      sposób zwolnić się z rozważenia moich argumentów, to przejrzyj inne moje posty.
    • Gość: burek Hau hau hau hau IP: *.icpnet.pl 09.04.05, 23:35
    • drhuckenbush Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża 09.04.05, 23:50
      Tak, jestem przewrazliwiony. Nie zapominaj o tym, ze kosciol musi nadal
      funkcjonowac. Czy Ty myslisz, ze przez ten tydzien nie musza placic za prad,
      wode, gaz, jedzenie, czynsz, oplaty dla kurii? Otoz widzisz - musza. A i tak
      maja mniej pieniedzy, bo nie dostaja za intencje mszalne, a jedynie z tacy.
    • pan.nikt Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża 10.04.05, 00:37
      1. Kościół funkcjonuje za pieniądze wiernych.
      To ani cud, ani nowość, ani jakiś wyłom w stosunku do innych religii.
      Sposoby pozyskiwania tych śródków są różne, ale są.

2. Na utrzymanie Kościoła płci, kto chce i kto może, rozpatrując w swoim
      własnym sumieniu.

3. Rzeczywiście jestem przeciwnikiem zbierania składek, na mszach porannych w
      dni powszednie, bo chodzą tam zasdniczo zawsze te same osoby (kilka) i nie
      widzę powodu, żeby babcie miały dawać sumarycznie więcej, niż pracujący i
      chodzący tylko w niedziele.

4. SPRAWA MSZY ZA PAPIEŻA.
      Mój proboszcz zbierał na tacę, ale zaznaczył, że zbiera na jakąś trwałą
      pamiatkę po pontyfikacie JPII w kościele. Jakiś obraz, czy mozaike??/
      I rzeczywiście ludzie znając cel daali konkretne monety, a nawet banknoty.
      I to jest dla mnie OK.
      Oczywiście, kto nie ma, albo nie chce, ne dał. Nikt nikomu na ręce nie patrzy.
      • Gość: iza Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 12:56
        do rachunków za prąd itp należy jeszcze dodac koszty luksusowych samochodów
        • Gość: luksus hmmmmmmm IP: *.icpnet.pl 10.04.05, 13:53
          u mnie ksiądz jeździ 21-letnim Audi 100. Faktycznie luksus.
        • drhuckenbush Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża 10.04.05, 14:09
          Oczywiscie Ty osobiscie zadnego ksiedza w luksusowym samochodzie nie widzialas.
          Ale tak gadaja zydokomunistyczne media, tak pisze Urban i Piotrowski, wiec od
          razu bzdure powtarzasz.
          • Gość: mati_lecha Piotrowski to ten morderca? IP: *.icpnet.pl 10.04.05, 15:12
            piotrowski? Ten zbrodniarz? U urbana się zahaczył?
            • drhuckenbush Re: Piotrowski to ten morderca? 10.04.05, 15:20
              Tak, to ten, ktory zabil ks. Jerzego Popieluszke i jest na wolnosci. Nie
              zahaczyl sie u Urbana, a w paszkwilu "Fakty i mity" - czyli jeszcze gorzej chyba...
              • mati_lecha Kto zatrudnił tego zbrodniarza? 10.04.05, 15:24
                Czyj jest ten fakt i mit? Jakiegoś komucha jak rozumiem. To jest tygodnik?
                Dziennik?
                • drhuckenbush Re: Kto zatrudnił tego zbrodniarza? 11.04.05, 03:39
                  www.faktyimity.pl - tu niewiele jest. Musialbys normalne wydanie kupic - choc ja
                  i z ciekawosci bym tego nie zrobil, zeby smieciom kasy nie dawac. Redaktor
                  naczelny twierdzi, ze byl ksiedzem a teraz przejrzal na oczy i pietnuje zle
                  zachowanie kosciola. Paszkwil ma podtytul "tygodnik nieklerykalny" (kiedys
                  antyklerykalny). Tygodnik ten wspiera dzialanie Antyklerykalnej Partii Postepu
                  Racja - czyli najwiekszych szumowin w dzisiejszej polityce. Do tego zajmuja sie
                  produkcja i sprzedaza roznych gadzetow (kubki, koszulki) ukazujace kosciol w
                  nieprawdziwym, zlym swietle.
              • Gość: obcy Re: Piotrowski to ten morderca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 15:36
                drhuckenbush - czy próbowałeś zmienić dietę (to czym się odżywiasz obecnie
                szkodzi ci) lub próbowałeś się leczyć.
                Czytam twoje wpisy i nie pojmuję skąd tyle chorej nienawiści w tobie.
                Co do podatku kościelnego to czarni nigdy się po dobroci nie zgodzą (dopiero by
                się okazało jaka jest prawdziwa statystyka).
                Natomiast wszystkim narzekającym na traktowanie w kościele katolickim chciał
                bym zadać to jedno pytanie - skoro wam się nie podoba to po cholerę tam łazicie.
                • Gość: papa Re: Piotrowski to ten morderca? IP: *.icpnet.pl 10.04.05, 15:43
                  Dokładnie, po co tam łazicie? Nie potraficie w zaciszu domowym porozmawiać z Bogiem? Jak bezwolne, owieczki pozwalacie sobie robić wodę z mózgu! No, ale w końcu tak jest łatwiej..
                • Gość: mati_lecha Odnośnie podatków Kościoła. IP: *.icpnet.pl 10.04.05, 16:35
                  KOŚCIÓŁ PŁACI PODATKI.

USTAWA

z dnia 20 listopada 1998 r.

o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez
                  osoby fizyczne.

(Dz. U. Nr 144, poz. 930)

Rozdział 4

Zryczałtowany podatek dochodowy od przychodów osób duchownych

Art. 42. 1. Osoby duchowne, osiągające przychody z opłat otrzymywanych w
                  związku z pełnionymi funkcjami o charakterze duszpasterskim, opłacają od tych
                  przychodów podatek dochodowy w formie ryczałtu od przychodów osób duchownych,
                  zwany dalej "ryczałtem".

2. Osoby, o których mowa w ust. 1, zawiadamiają właściwy urząd skarbowy o
                  rozpoczęciu pełnienia funkcji o charakterze duszpasterskim w terminie 14 dni od
                  dnia objęcia funkcji.

Art. 43. 1. Kwartalne stawki ryczałtu od przychodów proboszczów i od przychodów
                  wikariuszy określone są odpowiednio w załącznikach nr 5 i 6 do ustawy.

2. Kwartalne stawki ryczałtu od przychodów proboszczów i od przychodów
                  wikariuszy, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio do osób duchownych
                  wszystkich wyznań, sprawujących porównywalne funkcje.

3. Liczbę mieszkańców przyjmuje się według stanu na dzień 31 grudnia roku
                  poprzedzającego rok podatkowy.

Art. 44. 1. Kwartalna stawka ryczałtu ulega obniżeniu o kwotę składki na
                  powszechne ubezpieczenie zdrowotne, opłaconej zgodnie z przepisami o
                  powszechnym ubezpieczeniu zdrowotnym bezpośrednio przez osobę duchowną w
                  kwartale, za jaki uiszczany jest ryczałt, o ile składka ta nie została
                  odliczona od podatku dochodowego.

2. Kwota składki na powszechne ubezpieczenie zdrowotne, o którą zmniejsza się
                  stawkę ryczałtu od przychodów osób duchownych, nie może przekroczyć 7,5%
                  podstawy wymiaru tej składki, określonej w odrębnych przepisach.

3. Wysokość wydatków na cele, o których mowa w ust. 1, ustala się na podstawie
                  dokumentów stwierdzających ich poniesienie.

4. Do dnia 31 stycznia roku następującego po roku podatkowym osoba duchowna
                  jest obowiązana złożyć w urzędzie skarbowym właściwym według miejsca
                  wykonywania funkcji o charakterze duszpasterskim roczną informację, według
                  ustalonego wzoru, o wysokości składki na ubezpieczenie zdrowotne, zapłaconej i
                  odliczonej od ryczałtu w poszczególnych kwartałach.

Art. 45. 1. Wikariusze lub inni duchowni pełniący czasowo funkcje proboszczów
                  opłacają ryczałt według stawek określonych w załączniku nr 5.

2. Osoby duchowne kierujące jednostkami kościelnymi posiadającymi samodzielną
                  administrację w wydzielonej części parafii (wikariaty eksponowane, kuracje,
                  lokacje itd.) opłacają ryczałt według stawek określonych w załączniku nr 5,
                  właściwych dla liczby mieszkańców tej części parafii. Proboszcz parafii opłaca
                  w takim przypadku ryczałt według stawki odpowiadającej liczbie mieszkańców,
                  zmniejszonej o liczbę mieszkańców wydzielonej części parafii.

3. Rektorzy i inne osoby duchowne kierujące jednostkami kościelnymi
                  posiadającymi samodzielną administrację bez wydzielonej części parafii opłacają
                  ryczałt według stawek określonych w załączniku nr 6, dla parafii o liczbie
                  mieszkańców powyżej 1.000 do 3.000, w zależności od siedziby kierowanej
                  jednostki lub miejsca zatrudnienia.

4. Osoby duchowne nie pełniące funkcji proboszczów, wikariuszy i rektorów,
                  które osiągają przychody wymienione w art. 42 ust. 1 z misji, rekolekcji oraz
                  innych posług religijnych, jeżeli zawiadomią urząd skarbowy o osiąganiu takich
                  przychodów, opłacają ryczałt według stawek określonych w załączniku nr 6 dla
                  parafii o liczbie mieszkańców powyżej 1.000 do 3.000, w zależności od miejsca
                  zamieszkania.

Art. 46. 1. Urząd skarbowy właściwy według miejsca wykonywania funkcji o
                  charakterze duszpasterskim, zwany dalej "właściwym urzędem skarbowym", wydaje
                  decyzję ustalającą wysokość ryczałtu, odrębnie na każdy rok podatkowy.

2. Właściwy urząd skarbowy, na wniosek osoby duchownej, odpowiednio obniża
                  stawki ryczałtu określone w załącznikach nr 5 i 6, jeżeli liczba wyznawców na
                  danym terenie stanowi mniejszość w ogólnej liczbie mieszkańców. Osoba duchowna
                  jest obowiązana dołączyć do wniosku oświadczenie o liczbie wyznawców. Przepis
                  ust. 1 stosuje się odpowiednio.

Art. 47. Osoby duchowne opłacają ryczałt, pomniejszony o zapłaconą w kwartale
                  składkę na powszechne ubezpieczenie zdrowotne, bez wezwania - w terminie do
                  dnia 20 następnego miesiąca po upływie kwartału, a za czwarty kwartał - do dnia
                  28 grudnia roku podatkowego, na rachunek właściwego urzędu skarbowego.

Art. 48. 1. W razie rozpoczęcia wykonywania funkcji w ciągu kwartału, stawkę
                  ryczałtu za okres od dnia rozpoczęcia wykonywania funkcji do końca kwartału
                  ustala się za każdy dzień w wysokości 1/90 części stawki kwartalnej.

2. W razie zaprzestania na stałe wykonywania funkcji i zgłoszenia tego faktu
                  właściwemu urzędowi skarbowemu, odpowiednio zmniejsza się stawkę ryczałtu w
                  sposób określony w ust. 1.

3. W razie przerwy w wykonywaniu funkcji trwającej dłużej niż jeden miesiąc i
                  zawiadomienia o tym właściwego urzędu skarbowego w ciągu trzech dni od dnia
                  rozpoczęcia przerwy, kwartalną stawkę ryczałtu zmniejsza się w sposób określony
                  w ust. 1 o każdy dzień przerwy trwającej ponad miesiąc.

Art. 49. 1. W razie zmiany miejsca wykonywania funkcji, osoba duchowna jest
                  obowiązana w terminie siedmiu dni zawiadomić o tym urzędy skarbowe właściwe
                  według dotychczasowego i nowego miejsca wykonywania funkcji oraz podać dane
                  niezbędne do ustalenia wysokości ryczałtu według nowego miejsca wykonywania
                  funkcji. Obowiązek zawiadomienia dotyczy również odpowiednio osób, których
                  charakter wykonywanej funkcji ulega zmianie.

2. W przypadkach określonych w ust. 1 właściwy urząd skarbowy, ustalając
                  wysokość ryczałtu za okres do końca roku podatkowego, stosuje odpowiednio
                  przepis art. 48 ust. 1.

Art. 50. Osoby duchowne opłacające ryczałt są zwolnione od obowiązku składania
                  zeznań podatkowych o wysokości osiągniętego dochodu ze źródła przychodu
                  objętego ryczałtem.

Art. 51. 1. Osoby duchowne mogą zrzec się opodatkowania w formie ryczałtu za
                  dany rok podatkowy, nie później niż do dnia 31 grudnia roku poprzedzającego rok
                  podatkowy lub do dnia poprzedzającego dzień rozpoczęcia pełnienia funkcji o
                  charakterze duszpasterskim w przypadku rozpoczęcia pełnienia tych funkcji w
                  ciągu roku podatkowego, i opłacać za ten rok podatek dochodowy na ogólnych
                  zasadach, prowadząc podatkową księgę przychodów i rozchodów na zasadach
                  określonych w odrębnych przepisach.

2. Zrzeczenia, o którym mowa w ust. 1, osoba duchowna dokonuje poprzez
                  złożenie, właściwemu urzędowi skarbowemu, pisemnego oświadczenia lub w
                  zawiadomieniu, o którym mowa w art. 42 ust. 2, jeżeli osoba duchowna zrzeka się
                  opodatkowania w formie ryczałtu począwszy od dnia rozpoczęcia wykonywania
                  funkcji o charakterze duszpasterskim.

3. Osoby duchowne mogą zrzec się opłacania ryczałtu i opłacać podatek dochodowy
                  na ogólnych zasadach, prowadząc podatkową księgę przychodów i rozchodów na
                  zasadach określonych w odrębnych przepisach, zawiadamiając o tym na piśmie
                  właściwy urząd skarbowy w terminie 14 dni po otrzymaniu decyzji ustalającej
                  wysokość ryczałtu.

4. Przepis art. 9 ust. 3 pkt 2 stosuje się odpowiednio.

Oprócz ryczałtu , który jest możliwy w określonych przypadkach Proboszczowie
                  rozliczją się jak każda inna osoba fizyczna bądź prawna. Nie chce mi się szukać
                  wszystkich ustaw , ale tutaj możecie znaleźdź więcej interesujących treści.
                  www.abc.com.pl/index.html?serwis/publik.htm
                • drhuckenbush Re: Piotrowski to ten morderca? 11.04.05, 03:40
                  To co pisze o FiM to czysta prawda.
                  A zapewniam Cie, ze podatek koscielny by prawie kazdy placil.
                  W takim USA gdybys nie placil podatku koscielnego to by Ci nikt reki nie podal,
                  bo wychodziliby z zalozenia, zes komunista. Gwoli scislosci: w USA nazwanie
                  kogos komunista to najwieksza obelga.
                  • drhuckenbush Re: Piotrowski to ten morderca? 11.04.05, 03:43
                    A jeszcze co do podatku.
                    Teraz kazdy madry i ma pretensje, ze kosciol zbiera na tace, ze bierze za msze
                    itd. Pelno osob na ksiezy narzeka i do kosciola nie chodzi. Ale jak przychodzi
                    moment slubu, to wszystko jest cacy i prawie kazdy chce slubu koscielnego. Wiec
                    IMO sensownie by bylo, gdyby razem z wprowadzeniem podatku koscielnego w parze
                    szly przepisy odnosnie pochowkow i slubow katloickich. Jak ktos przez cale zycie
                    na kosciol nie placil = nie uwazal sie za katolika - to czemu ma miec slub
                    koscielny? A jesli przed slubem byl oki, a potem przestal - to skoro nie uwaza
                    sie za katolika, to z jakiej racji ma miec katolicki pochowek?
      • conena Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża 10.04.05, 15:55
        > 2. Na utrzymanie Kościoła płci, kto chce i kto może, rozpatrując w swoim
        > własnym sumieniu.
        jasne!!!!! jak do tego stwierdzenia mają się cenniki takie jak "za pogrzeb - 500
        zł, za chrzest 300 zł, za ślub - 500 zł" ?????
        • Gość: mati_lecha Jakie cenniki? IP: *.icpnet.pl 10.04.05, 16:33
          Dlaczego kłamiesz? Jakie cenniki? Idź precz na forum nie urbana.
          • conena Re: Jakie cenniki? 10.04.05, 17:15
            nie kłamię wcale, cenniki są nieformalne oczywiście, nie znajdziesz ich gdzieś
            pomiędzy ogłoszeniami parafilanymi, ale wszyscy są świadomi faktu ich istnienia,
            a ty się nie ośmieszaj udając, że cenników nie ma.

nie pójdę nigdzie precz - to raz, dwa - kim ty niby jesteś żeby mi (czy
            komukolwiek) mówić, że ma iść precz dokądkolwiek? oto świadectwo oszołoma -
            zamiast konkretnego dialogu "idź precz" - ROTFL:D argumentów brak? jeszcze jedno
            - cokolwiek napiszesz oszołomowatego, oszołomstwem mnie nie obrazisz, najwyżej
            rozśmieszysz.
            • Gość: mati_lecha Idź precz. IP: *.icpnet.pl 10.04.05, 20:11
              Kiedy wy komuszki przestaniecie mieszać? Kiedy przestaniecie siać zamęt? Nie
              opowiadaj głupot o cennikach, bo się ośmieszasz. Nikt ci nie karze chodzić do
              Kościoła.
              • Gość: kot Re: Idź precz. IP: *.icpnet.pl 10.04.05, 20:18
                Jak się mówi prawdę to jedynym argumentem jest wyzwanie od komucha. Każdy doskonale wie otym że za pogrzeb, ślub i chrzest trzeba płacić. Czym więcej zapłacisz tym ksiądz będzie bardziej miły. Przykre to, lecz prawdziwe
                • Gość: mati_lecha uzasadnienie IP: *.icpnet.pl 10.04.05, 20:40
                  Zauważ,że ten osobnik jako pierwszy napisał do mnie "oszołom". Tego nie
                  widzisz? Ja tylko się odegrałem. Ciekawe czy to nie Ty.
                  • Gość: wierny Re: uzasadnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 21:42
                    dr h.:przykład ksiedza z lux autem?jankowski-gdansk w woli scisłosci aut ma
                    kilka każdy mniej wiecej za ponad 100tys.
                    • mati_lecha Re: uzasadnienie 10.04.05, 21:55
                      Jakie dokładnie to auta? Marka, model, rok produkcji.
                      • drhuckenbush Re: uzasadnienie 11.04.05, 03:48
                        Nie pytaj o marke, model i rok produkcji, bo poda z powietrza. Zaproponuj jakis
                        mocniejszy dowod. Podpowiem od razu: nie ma takich.
                        • drhuckenbush Re: uzasadnienie 11.04.05, 03:49
                          drhuckenbush napisał:

> Nie pytaj o marke, model i rok produkcji, bo poda z powietrza. Zaproponuj jakis
                          > mocniejszy dowod. Podpowiem od razu: nie ma takich.

Moge co najzwyzje powiedziec o jednym zlym wyjatku jesli o auta chodzi: Rydzyk.
                          Ale to jest osobna historia i wolalbym go nie mieszac do reszty kosciola, bo na
                          to nie zasluguje.
                    • drhuckenbush Re: uzasadnienie 11.04.05, 03:47
                      Jankowski nie ma zadnego auta, gdyz nie moze prowadzic samochodu. Jest na tyle
                      znana i wsrod wielu osob lubiana osoba, ze mu uzyczaja swoje samochody. Slynny
                      jaguar na przyklad byl pozyczony przez dilera samochodowego.
                      Tak czy siak swoich samochodow nie ma, bo jezdzic nie moze.
                  • conena Re: uzasadnienie 11.04.05, 11:26
                    Gość portalu: mati_lecha napisał(a):

> Zauważ,że ten osobnik jako pierwszy napisał do mnie "oszołom". Tego nie
                    > widzisz? Ja tylko się odegrałem. Ciekawe czy to nie Ty.

mati, słoneczko, ile masz lat? 7? więc odpowiem ci na twoim poziomie - a kto
                    pierwszy kazał mi "iść precz"? i co to za "odgrywanie się"? słaba się robi ta
                    dyskusja:|
                • drhuckenbush Re: Idź precz. 11.04.05, 03:46
                  Kazdy wie? Jakie kazy wie? Skad wie? Widzial? Powiedzial mu ksiadz? Czy moze
                  "kolega znajomego kuzyna?"
            • drhuckenbush Re: Jakie cenniki? 11.04.05, 03:45
              Wszyscy sa swiadomi, ale osobiscie nikt o nich nie widzial i nikt nie slyszal.
              To jest piekne jak wiara mowi "moj kumpel mi mowil, ze jak jego sasiad bral slub
              to musial zaplacic 1000 zl". Nie mow mi co slyszales od kumpli. Powiedz nam
              lepiej, co Tobie ksiadz powiedzial jak chciales wziac slub lub jak go
              bezposrednio o oplaty spytales.
        • pan.nikt NIE ZNAM TAKICH CENNIKÓW!!! 11.04.05, 00:07
          A parę razy miałem do czynienia z tego typu posługami.
          Za chrzciny, pogrzeby płaciłem wg mojego uznania.
          Za ślub, Ksiądz nie wziął, ani grosza (mimo, że budował kosciół, a ja już wiele
          lat pracowałem). Wrzuciłem później jakąś sumę do skrzynki w kościele (dopiero w
          czasie ślubu) w niepodpisanej kopercie.

Tak, że nie jest tak jak piszesz.
          Tzn, zdaję sobie sprawę, że różni są księża. Niestety!!
          Ale z większością można sie dogadać.
          • Gość: XXL Re: NIE ZNAM TAKICH CENNIKÓW!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 12:35
            Ciiii, przecież ONI wiedzą najlepiej.
            ONI co do kościoła nie chodzą.
            Może ONI nie wiedzą, że ofiara jest dobrowolna.
            A przecież ONI są przyzwyczajeni, że za wszystko trzeba płacić.
            I w głowie się IM nie mieści, że w kościele może być za darmochę.
            To i ICH taka wędrująca taca przeraża, bo nie ma napisane ile trzeba wrzucić...
            :-)

• e.mes Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża 23.04.05, 19:13
      A ja w piątek widziałam już na stacji benzynowej płytę z kompilacją pielgrzymek
      Papieża do Polski. Na stacji benzynowej. W towarzystwie produktów wątpliwej
      reputacji.
      I wiem, że to na pewno nie Kościół na tym zbija pieniądze.
      • dora23 Re: Kościół zarabia bezczelnie na śmierci Papieża 28.04.05, 06:55
        Kiedy potrzebuje Boga wtedy skladam rece i sie modle a miejsce to nie
        koniecznie musi byc kosciolem gdzie bogactwo gra glowna role.Zamiast budowania
        drogich domow Bozych lepiej pomoc biednym budujac przytulki a zamiast drogich
        aut kupic kawalek chleba.Jezeli mowa o cenach to lepiej byc pochowanym pod
        plotem bo tam taniej.Pojedz naprzyklad do Canady wtedy zobaczysz jak skromne i
        piekne sa tam koscioly i jaka pensyjka musi zadowolic sie Kaplan.Czasami jest
        dobrze miec oczy szeroko otwarte.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka