Dodaj do ulubionych

Jarocin vs Lednica

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 00:37
Już w ten weekend wielkie starcie dwóch kultur! Mecz Lednica kontra festiwal
Jarocin! Który festyn zwycięży, które targowisko próżności wzbudzi większe
zainteresowanie? Gdzie będzie więcej chleba i igrzysk? Które wydarzenie trafi
na czołówki gazet i do telewizji? O. Jan już nie śpi po nocach, że mu Jarocin
parę tysiączków owieczek podebrał. Oj, złe ludzie w tem Jarocinie są, wypomnę
im to z ambony mówi ojciec Jan.
Obserwuj wątek
    • pan.nikt Re: Jarocin vs Lednica 31.05.05, 00:41
      I po co?
      Mało sobót w roku?
      Termin lednicy, jest znany od dawna.
      Nie mogł jarocin zrobić w innymn terminie?

Zawody potrzebne?
      Komu?
      App racja?

BANDA IDIOTÓW W JAROCINIE I TYLE.
      • Gość: O Re: Jarocin vs Lednica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 07:40
        No i widzisz panoczku Nikt znowu napisałeś bzdurę. W tym roku termin Lednicy
        jest inny niż zwykle, więc nie był znany od dawna. Został podany już po tym jak
        Jarocin podpisał umowy z zespołami i producentami festiwalu. Więc to w
        Jarocinie mogą sobie powiedzieć o o. Górze, że zrobił na złość miastu i
        młodzieży, która chce posłuchać rocka. I co o. Góra! Nie ma innych sobót w
        roku? A kiedy jest wigilia zesłania Ducha Świętego?
        • pan.nikt Re: Jarocin vs Lednica 31.05.05, 07:49
          To może ustal terminy.
          Kiedy ogłosił Góra, kiedy Jarocin?
          Bo chyba nie masz racji.
          • Gość: O Do pana Nikt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 08:27
            To może sam se ustal terminy! Lednica zawsze była w wigilię zesłania Ducha
            Świętego czyli nie na pocz. czerwca, tylko ok. 20 (?). Władze Jarocina
            sprawdziły kiedy jest Lednica i wybrały termin inny niż Lednica. A wtedy o. Jan
            zmienił datę - nie sądzę, żeby zrobił to na złość, ot ludzka niewiedza. Był o
            tym news na stronie Radia Merkury, ale w tej chwili nie mogę go znaleźć.
            • pan.nikt Re: Do pana Nikt 31.05.05, 08:37
              Jak Ty mało wiesz.
              1. Swieto Zesłania Ducha Świętego, było w tym roku w maju. Konkretnie 15 maja
              czyli 50 dni po Wielkanocy (zgodnie z kalaendarzem liturgicznym).
              Wigilia jest w przeddzień.

2. Data spotkania w Lednicy była ustalona około roku temu, a w Jarocinie kiedy??

• pan.nikt Re: Do pana Nikt 31.05.05, 08:43
                Podaję dokładna datę OGŁOSZENIA terminu Lednica 2005:
                forum.lednica2000.pl/viewtopic.php?t=350
                TO DATA OFICJALNEGO OGŁOSZENIA, PRZYGOTOWANIA BYŁY WCZEŚNIEJ

wysłany 25.01.05
                Spotkajmy się u źródeł - 4 czerwca 2005

TELEGRAM LEDNICKI: Spotkajmy u się źródeł.

W porozumieniu i za aprobatą gospodarza miejsca, abp Henryka Muszyńskiego z
                ogromną radością podajemy do publicznej wiadomości datę Lednickiego Spotkania.

Będzie ono miało miejsce w sobotę, 4 czerwca 2005r przy Bramie – Rybie, nad
                jeziorem Lednica, u źródeł chrzcielnych Polski.

Czuwanie rozpocznie się o godzinie 17.00. Przybywajcie od wczesnych godzin
                rannych, aby o godzinie 15.00 uczestniczyć w Koronce do Bożego Miłosierdzia, a
                następnie w próbie tańca i śpiewu.

Tematem tegorocznego spotkania będzie odnowienie przymierza Chrztu Świętego,
                jako fundamentu bycia chrześcijaninem i przynależności do Chrystusa. Jak zawsze
                będzie z nami Ojciec Święty ze swoim słowem i błogosławieństwem.

W tym roku Spotkanie Lednickie odbędzie się w pierwszą sobotę czerwca, aby nie
                kolidowało z lokalnymi czuwaniami w wigilię Zesłania Ducha Świętego oraz by nie
                narażać uczestników na spędzanie chłodnej, majowej nocy pod gołym niebem.

Pragniemy zaprosić do uczestnictwa szczególnie tych, którzy ze względu na
                przynależność i przywiązanie do lokalnych wspólnot modlitewnych, nie mogli
                dotychczas wziąć udziału w spotkaniu lednickim. Ponadto 4 czerwca umożliwi
                przybycie również studentom, dla których rozpoczynająca się sesja i egzaminy
                były niekiedy przeszkodą.
                Zapraszamy wszystkich na nabożeństwo lednickie: młodzież, rodziców,
                nauczycieli, wychowawców, duszpasterzy i katechetów. Wspólnie przejdziemy
                szlakiem zwycięstwa Chrystusa w dziejach naszego narodu oraz w sercach rodaków.
                W celu przygotowania się do spotkania odwiedzajcie na bieżąco naszą stronę
                internetową: www.lednica2000.pl, korzystajcie z zamieszczanych tam materiałów i
                razem z nami i z Waszymi wspólnotami dojrzewajcie do spotkania.

Przekażcie tą wiadomość dalej!

Jan Góra OP
                duszpasterz akademicki
                Sztab Lednica 2000

A KIEDY OGŁOSIŁ SIĘ JAROCIN?
                Poproszę o źródło.
          • Gość: SZP Re: Jarocin vs Lednica IP: *.icpnet.pl 31.05.05, 11:29
            O ile wiem termin Lednicy był w tym roku bardzo długo niewiadomą, a ojciec Góra
            nie słynie z konsekwencji...
            • pan.nikt Re: Jarocin vs Lednica 31.05.05, 11:36
              Podałem źródło i datę oficjalnego ogłoszenia termniu.
    • conena zwycięży Opener w Gdyni hehe 31.05.05, 09:30
      Lednica to oazówa a Jarocin odgrzane kotlety więc najlepiej będzie w Gdyni.
      • z3r0 Re: zwycięży Opener w Gdyni hehe 31.05.05, 09:37
        conena napisała:

> Lednica to oazówa a Jarocin odgrzane kotlety więc najlepiej będzie w Gdyni.
        >

"Spytaj milicjanta, on ci prawde powie, spytaj milicjanta, on ci wskaze droge!
        On ci wskaze droge!".

Jarocin moze byc git ;).

Gdynia sama w sobie jest fajna (jedno z najlepszych miejsc w Polsce), a Gdynia +
        Fatboy, Underworld, Faithless = reszta na kolana :).
      • pan.nikt Mieszasz 31.05.05, 09:38
        open'er festival 2005

Open'er Festival odbędzie się w Gdyni, w dniach 8 i 9 lipca 2005 roku.

www.opener.pl/info.html
        • Gość: Biolożka Re: Mieszasz IP: *.icpnet.pl 31.05.05, 12:17
          O Lednicy słyszało się dużo wcześniej niż o Jarocinie. A jeśli chodzi o termin
          "żeby nie kolidował z sesją", to właśnie teraz koliduje, ojj i jak jeszcze...
    • Gość: RAUBER Wybieram JAROCIN !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 12:20
      Wybieram Jarocin, o Le.czymś tam nawet nie myślałem :]]
      • Gość: O Komu mam wierzyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 12:48
        Właśnie w Radiu Merkury jest audycja na ten temat. Władze Jarocina -
        organizatorzy, powtarzają, że poznali termin Lednicy, już gdy mieli podpisane
        umowy z wykonawcami i służbami. Było za późno na ich zmienianie, bo
        kosztowałoby to za dużo. Okazało się, że wigilia zesłania Ducha Św. jest w tym
        roku w połowie maja. W Jarocinie sądzili, że w tym terminie jak zwykle będzie
        Lednica. Ale o. Góra stwierdził, że może być za zimno i zmnienił termin.
        W serwisie KAI informacja o zmianie terminu Lednicy pojawiła się dopiero w
        marcu. Na mszy akademickiej datę tegorocznej Lednicy ogłoszono 23 stycznia.
        Trzeba wybaczyć organiazatorom Jarocina, że nie byli na tej mszy - pan Nikt
        pewnie na niej był. On zawsze wie najlepiej.
        • pan.nikt Re: Komu mam wierzyć? 31.05.05, 12:51
          Podałem tylko źródło pisane. datowane w styczniu.
          Prosiłem cię, o to kiedy Jarocin podał termin.
          Pomijam, już fakt, że to Ty rozpętałeś tą dyskusję, mając tylko mglisto-żadne
          pojecie o sprawie.

Do kościola chodzę gdzie indziej.
          • conena Re: Komu mam wierzyć? 31.05.05, 12:58
            ma przedrukować audycję radiową?

szataniści z Jarocka na stos!!!!
            ;))))
            • pan.nikt Re: Komu mam wierzyć? 31.05.05, 13:02
              audycja radiowa totylko ulotne słowa.
              Prosiłem o link datowany w dniu ogłoszenia decyzji o terminie.

Twierdzę, że termin był ustalony celowo, jak napisał "O" na mecz, an chora
              rozgrywkę. Tyle
              • conena Re: Komu mam wierzyć? 31.05.05, 13:05
                jak to punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:)
                w tym przypadku słowa są ulotne (w domyśle nic nie warte) w przypadku prezesa
                Cracovii umowa ustna to wiążąca prawnie umowa. wyjaśnij mi ten paradoks.
                i dlaczego nagle w Jarocinie jest "banda idiotów"? czy ty czasami nie
                przeginasz?
                • pan.nikt Re: Komu mam wierzyć? 31.05.05, 13:10
                  1. Prezes cracovi złąmał oficjalnie dane słowo.
                  Na antenie radia, ludzie plotą różne androny.

Czym innym jest oficjalna wypowiedź, a czym innym takie se chrzanienie.

2. Uważam, takie mecze za idoityzm. Wolno mi?

3. Ciągle czekam, gdzie i kiedy ogłoszono termin Jarocina.
                  Co brak argumentów??

• conena Re: Komu mam wierzyć? 31.05.05, 13:17
                    dyskusja nie moja, bo ja jestem opcja openerowa i nie interesuje mnie kto gdzie
                    kiedy coś tam ogłosił, zwróć uwagę, że to ty jako zwolennik lednicy wyrażasz
                    się nieładnie o innych, zaperzyłeś się w dyskusji o niczym, moim zdaniem
                    płodzisz wątpliwej jakości argumenty o jakości słowa mówionego na antenie
                    radiowej a słowa prezesa cracovii i zaczynasz wydawać coraz ostrzejsze osądy i
                    opinie, zapędzając się w dyskusji nie zwracając uwagi na poglądy drugiej
                    strony.
                    • pan.nikt Re: Komu mam wierzyć? 31.05.05, 13:24
                      1. Naprawdę nie widzisz różnicy między oficjalnie danym słowem a dyskusją?
                      Dyskutuję, że lednica pierwsza ogłosiłą, ale słowa nie daję.
                      Podałem kiedy ogłosiłą i tyle. Czekam na konkretną odpowiedź.
                      A wartość słowamówionego w tym kraju, ale jak widac po sprawie referendum we
                      Francji również w Europie gwałtownie maleje.

2. Nie zaperzam się, tylko odpowiadam na twoje dziecinne porównania.

3. Wisi mi Jarocin, nie jestem fanem Góry, natomiast nie odpowiada mi takie
                      ustawianie sprawy: "mecz", jaki mecz??
                      Kto się zacietrzewia, kto próbuje siać nienawiść i kopać rowy?
                      Po co??
                      Tego nie rozumię i przeciw temu protestuję.
                • pan.nikt A tak przy okazji 31.05.05, 13:13
                  Ty umiesz czytać?

W którym miejscu napisałem "banda idiotów".

Co próbujesz mnie wkręcić w psycholka?
                  Za krótka jesteś, na takie psychozabawy.
                  • pan.nikt Re: A tak przy okazji 31.05.05, 13:14
                    aha znalazłem
                    Ale przeczytaj w kontekscie.

i czekam na link z informacją.
                    Link datowany.
                    • conena Re: A tak przy okazji 31.05.05, 13:21
                      sens jest jeden i niezmienny. o Lednicy nikt nie napisał niczego złego, pan
                      nikt natomiast bez problemu wali idiotami na lewo i prawo. nie zastanawia to
                      cię?
                      odnoszę wrażenie, że w żadnego "psycholka" wkręcać cię nie ma potrzeby. sam się
                      już dawno wkręciłeś.
                      • pan.nikt Re: A tak przy okazji 31.05.05, 13:26
                        Nie wali na lewo i prawo, to po pierwsze.
                        Po drugie. Tak wiem, dla lewaków, każdy kto ma jakieś zdanie, wkręca się.
                        U was trzeba być nijakim, takim ja władza chce.
                        No cóż życie.
                        • conena Re: A tak przy okazji 31.05.05, 13:35
                          ło boże..... z twoich ostatnich dwóch postów wynika, że jestem dziecinnym
                          lewakiem. tego jeszcze nie było.
                          dlaczego każdy, kto nie wilebi bezkrytycznie kościoła i wszelkich pokrewnych
                          jest lewicowcem?
                          czy rozumiesz różnicę między lewicowcem a lewakiem?
                          czy wiesz dlaczego poprawnie pisze się "nie rozumiem"?
                          czy potrafisz dyskutowqać bez obrażania drugiej strony?
                          nie oczekuję odpowiedzi, bo ja już rozmowę z tobą zakończyłam. pytania
                          retoryczne, może się zadumasz nad nimi chociaż kilka minut.
                          • pan.nikt Re: A tak przy okazji 31.05.05, 13:39
                            1. Przeważnie piszę nie rozumiem dobrze.
                            2. Obrażanie, to Twoja specjalość. W tym wątku też Ty zaczęłąś osobiste
                            wycieczki.
                            3. Można nie należeć do Kościołą,, albo należeć do innego niż ja, ale niw wolno
                            pluć jadem.

4. ja podałem fakty i tylko na to czekam. Na dalsze Twoje zaczepki, przestaję
                            reagować.

To Może jednak Ty podumaj??
                            • Gość: O Panu Bogu świeczkę czy Diabłu ogarek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 00:52
                              I teraz niektórzy tzw. katole, którzy lubią dobrą muzę i dobrą zabawę mają
                              zgryzkę. Bo jak tu pojechać do Jarocka jak jest Lednica i o. Jan wzywa? Z
                              drugiej strony mają zgryz "anarchiści" i punkowcy - dzieci kościoła. Ci 18
                              latkowie też mają problem, bo co mama powie gdy dowie się, że pojechali do
                              Jarocina zamiast do "źródeł chrzścielnych Polski". A ja powiem tak. Nigdy nie
                              lubiłem ludzi, którzy wywieszali flagi na 1 maja, a potem też w Boże Ciało. I
                              tak samo nie lubię hipokrytów, którzy są jak chorągiewki i to po jednej, albo
                              po drugiej stronie. Nie uważam, że hasło panu Bogu świeczkę i Diabłu ogarek
                              jest w porzo. Ja tam będę w Jarocku! Znaczy u Diabła! Nigdy nie pojadę na
                              Lednicę!! Bo się boję, że tam o. Hejmo spotkam ;-)
                              • Gość: uczeńIP.icpnet.pl a może spotkasz tych,którzy zarządzali siecią IP: *.icpnet.pl 02.06.05, 02:19
                                • Gość: uczeńIP.icpnet.pl agentów, morderców z UB, SB, MO na pasku PZPR IP: *.icpnet.pl 02.06.05, 02:38
                                  zacierających ślady zmianą nazw, zmianą struktur...

tylko Ojciec Hejmo jest zbrodniarzem, choć nie wydał roskazu by szczelać w czerwcu 1956, grudniu
                                  1970, w stanie wojennym 1981

i jakie pieniądze osiągnął, prowadząc rozmowy o niczym ważnym. Bidulek Rywin chciał trochę więcej,
                                  bo 17.000.000 $. A jak żył w PRLu i co robił dla zwykłych ludzi?

Gdy podpadłeś "władzy" nie znalazłeś pracy nigdzie, nawet u prywatnego, bo inaczej zgnoili by jego
                                  firmę.

Zbrodniarzami są ci, co pozbawili Rzeczpospolitą elitę intelektualną o wielopokoleniowej tradycji
                                  patriotycznej, nie tylko w Katyniu, nie tylko wkraczając od zachodu w 1939 r. i rozstrzeliwując w
                                  każdym miasteczku lekarza, aptekarza, nauczyciela, księdza, ale także ci, którzy
                                  zablokowali powrót tysiącom Polaków z zachodniej Europy, skazując powracających dowódców na
                                  śmierć, także ci, którzy zmusili po Sierpniu do wyjazdu tysięcy zaangażowanych działaczy, miliona
                                  obywateli, nie widzących szans.

Zbrodniarzami są także ci, którzy wspołdziałali w cynicznym rozgrabieniu majątku narodowego po
                                  1989 r., zbrodniarzami są ci, którzy zabezpieczając sobie i swoim rodzinom wygodne życie, nie czyniąc
                                  nic dla dobra wspólnego, dążą do wypchnięcia na emigrację kolejnych setek tysięcy ludzi
                                  wykształconych.
                                  • Gość: uczeńIP.icpnet.pl oczywiście "strzelać" , przepraszam za błąd IP: *.icpnet.pl 02.06.05, 02:44
                                    • Gość: O CO O. GÓRA MA PRZECIWKO JAROCINOWI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 22:54
                                      To złośliwy plan o. Jana Góry doprowadził do tego, że reaktywowany festiwal w
                                      Jarocinie ma konkurencję w Lednicy. O. Góra wybrał taką datę tegorocznej
                                      Lednicy, żeby zrobić kuku władzom Jarocina, a wielu młodych ludzi wpędzić w
                                      dylematy moralne typu: gdzie jechać? Jarocin czy Lednica? Wiceburmistrz
                                      Jarocnia wyjaśnia w Gazecie Jarocińskiej nr 22 (764) z 3 czerwca 2005 (mam
                                      egzeplarz dla pana Nikt) że data impezy JAROCIN została ustalona już w grudniu
                                      2004 wspólnie z łódzkim oddziałem IPN, który przygotowywał promocję książki
                                      Jarocin w obiektywie Bezpieki. O. Góra sam potwierdził, że dotychczas młodzież
                                      gromadziła się na Lednicy w wiglię zesłania DUcha Św. w tym roku ta uroczystość
                                      przypada w połowie maja, więc o. Góra se zmienił termin wigilii i zrobił ją
                                      wtedy gdy jest Jarocin. Bo młodzież by zmarzła w połowie maja! Ojej! Czy oni z
                                      cukru są? Mogliby się rozgrzać w tańcu czy modlitwie!
                                      • pan.nikt Re: CO O. GÓRA MA PRZECIWKO JAROCINOWI? 03.06.05, 23:53
                                        Jeżeli prawdą jest, że ustalili i PODALI datę Jarocina już w grudniu, to
                                        naprawdę, źle zrobił O. Góra. Powinien ustawić sprawę w innym terminie.

Zwracam uwagę na PODALI, OGŁOSILI.
                                        Na razie podaleś domniemaną datę ustalenia terminu, a nie datę jego OGŁOSZENIA.

Czyli ciągle czekam.
                                        • pan.nikt Re: CO O. GÓRA MA PRZECIWKO JAROCINOWI? 03.06.05, 23:57
                                          aha jest ta gazeta w necie:
                                          www.gj.com.pl/
                                          Niestety jeszcze numer 21. ale chyba wprowadzą nowy?
    • analogx Re: Jarocin vs Lednica 04.06.05, 11:15
      o co wy się wogóle kłócicie???
      jarocin i lednica to dwa różne światy
      moim zdaniem tylko mała część osób bawiących sie w jarocinie lub modlących w
      lednicy wybierała którąś z opcji
      koniec tematu
      a żadnej większej imprezy nie planuje się w ostatniej chwili
      • Gość: Ksiądz Re: Jarocin vs Lednica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 14:28
        Ja też się zastanawiam, o co im chodzi??? Kto chce jedzie do Jarocina, kto chce
        jedzie na Lednicę. Myślę, że młodzież z Jarocina też była na Lednicy, choć na
        miejscu mieli festiwal...
    • Gość: Cindy Re: Jarocin vs Lednica vs Pan nikt IP: *.icpnet.pl 04.06.05, 19:21
      Już miałam nadzieję, ze ten przemiły osobnik przeniósł się na stałe (awansował)
      na forum "Kraj". Niestety.......
      • Gość: Krzysiek W państwie kościelnym IP: *.prenet.pl 05.06.05, 19:15
        W państwowej telewizji o. Góra i Lednica, papież mówiący kilka słów po polsku i
        owacja zachwyconych tym faktem Polaków, za moim oknem od kilku godzin festyn na
        kościelnym podworcu i śpiewy religijne. Czy będę miał trochę spokoju od Kk?
      • elmek Re: Jarocin vs Lednica vs Pan nikt 05.06.05, 20:00
        Hehe w przyszłym roku problemów być nie powinno. Ojczulek Góra zapowiedział
        dziś w Teleekspresie, że "w przyszłym roku Lednica będzie 3 czerwca, dlatego
        już teraz to podaję, żeby w tym czasie nie było żadnej konkurencyjnej
        imprezy"... (starałem się przytoczyć w miarę dosłownie) Chyba jednak nie w smak
        mu Jarocin...
        • Gość: O O. Góra czyta to forum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 23:22
          Hurra! O. Jan Góra czyta nasze forum! To dlatego podał dzisiaj w Telexpressie
          termin następnej Lednicy! On nie chce, żebyśmy się kłócili z panem Nikt! Czy w
          związku z tym o. Góra mógłby powiedzieć uczestnikom swojego zlotu na Lednicy,
          żeby tak tam nie śmiecili? Może zamiast tańczenia i śpiewania po sto razy tej
          samej piosenki "Siewców Lednicy" nauczyłby tą młodzież porządku? Dzisiaj w TVP3
          w Teleskopie pokazali jak wygląda Lednica po zlocie! To zgroza! Sprzątanie
          potrwa dzień lub dwa i oczywiście (wierzę w to) teren zostanie dokładnie
          posprzątany, ale wcześńiej wiatr porwie te wszystkie papiery, worki i kubki i
          umieści je elegancko w Jeziorze Lednickim - jednym z najczystszych w
          Wielkopolsce. To bardzo brzydko, że katolicy, młodzi chrześcijanie
          zanieczyszczają źródła chrzścielne Polski, w których ja lubię się kąpać!!!

A tak przy okazji? Ktoś pamięta czy to pierwsza Lednica, na której padał
          deszcz? Znacie przyczynę opadów?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka