Gość: rrrr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 10:44 ...pogadajmy sąsiedzi!... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aruszczak Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak 20.06.05, 13:13 Pogadajmy!! Witam i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrrr... Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:46 Ładną oklicę będziemy mieli, prawda? Nadbrzeże robi wrażenie! Odpowiedz Link Zgłoś
aruszczak Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak 21.06.05, 10:31 Widok podobno ciekawy. Ja zamieszkam od ulicy Czaplej, ale na temat widoków na rzekę rozpisywano się juz w wątku dotyczącym Budimexu.Szkoda, że nie ma promenady spacerowejnad rzeką. Czy ten blok z widokiem na rzekę juz jest gotowy do zamieszkania? Jestem ciekawa czy ktoś już miał okazje oglądać swoje mieszkanie. I czy ktoś wprowadzał poprawki do projektu i je realizował przed odbiorem mieszkania.Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrrr... Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 22:46 Ja robiłam zmiany w projektach: elektrycznym i budowlanym. Było to kosztowne i pracochłonne(chodzenie do projektantów, konsultowanie, telefonowanie), ale nie chciałam później kuć świeżych tynków, a zależało mi na dodatkowym oświtleniu, kilku gnazdkach więcej i przeniesieniu gniazd RTV, bo mam już pomysł na aranżację. Zlikwidowałam też jedną ściankę, by uprzestrzennić to niewielkie miekszkanko. Nie mogę się doczekać odbioru w październiku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: 217.168.129.* 23.06.05, 17:28 zamierzam kupić mieszkanie na wilczaku z widokiem na warte....nie wiem jedynie, czy nie sa przypadkiem planowane jakies inwestycje typu ulica lub nastepne osiedle pomiedzy osiedlem budimeksu a rzeka....czy nie orientujecie sie czy teren nad warta bedzie zawsze cichy i porosniety zielenia ? z gory dziekuje za wszelkie info ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrrr... Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 21:00 Jest to teren zalewowy, więc raczej nierozsądne byłoby coś tam stawiać. Jak na razie stacjonują tam urocze ogródki POD, które są w tym czasie ukwiecone i umilają obserwację natury spacerowiczom. Ja właściwie zdecydowałam się na osiedle na Wilczaku właśnie ze względu na zielń. Bezpośrednia bliskość nadbrzeża, Parku Szelągowskiego i Cytadeli bardzo mi odpowiada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aruszczak Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.05, 21:18 Ja sie tez pod tym podpisuję. Zieleń i bliskość terenów zielonych to według mnie jeden z głównych atutów tej lokalizacji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: 217.168.129.* 28.06.05, 15:32 Podobno pomiędzy rzeką a osiedlem Budimeksu ma powstać jakaś promenada......troche się niepokoję, czy nie będzie ona czasem przeznaczona też dla samochodów Odpowiedz Link Zgłoś
rachella2 Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak 28.06.05, 22:32 Mam nadzieję, że bedzie to raczej ścieżka rowerowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander Zapomniałem o jeszcze jednej kwestii:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:40 Czy ktoś orientował się jak będzie wyglądać infrastruktra telekomunikacyjna na osiedlu??? Szczególnie interesuje mnie dostęp do internetu:) Czy pozostanie nam tylko neostrada?? Czy może jakaś kablówka też będzie oferowała dostęp?? A może założymy sieć osiedlową????? Pozdrowienia Aleksander Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander Ale lama ze mnie:(( Źle podpiąłem/bt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:41 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.icpnet.pl 14.07.05, 12:14 Hej, z tego co sie orientuje (tak przynajmniej poinformowano mnie w Budimexie), to pomiedzy ostatnim blokiem a Warta bedzie postawiony jeszcze jeden budynek w nastepnym etapie, chyba ze mowisz juz o tym kolejnym etapie to nic nowego ma nie powstac (podobno):) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocky Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 11:39 Coś słabo wygląda to plotkowanie o Wilczaku! Pewnie jest więcej obserwatorów tego forum niż samych wypowiedzi. Osiedle już stoi, zastanawiam się, czy ktoś był już w swoim mieszkaniu oraz jak bedzie przebiegać II etap budowy osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aruszczak Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.one.pl / *.man.poznan.pl 12.07.05, 12:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aruszczak Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.one.pl / *.man.poznan.pl 12.07.05, 12:41 Właśnie właśnie :) Może wszyscy na urlopach. Ja zamierzam podczas urlopu poprosić o umożliwienie wejścia na budowę. Może sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.icpnet.pl 15.07.05, 11:19 Hej, tez mam zamiar wejscia do mieszkanka, mam nadzieje ze sie uda :) tzn. musi sie udac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaplaczka oglądam sobie Waszą budowę... IP: *.man.poznan.pl 20.07.05, 16:06 Kilka razy dziennie, wygląda coraz lepiej, a teraz w budynku od ul.Czaplej montowane są okna. I właśnie te okna mnie zastanowiły...Nie żeby się czepiać, ale tak z babskiego punktu widzenia przyjrzałam się tym od sufitu do podłogi, węższe, potem jest murek i szersze takie jak gdyby balkonowe, ale balkonu tam nie ma. Te okna są w połowie podzielone i ta górna część jest otwierana. Dolna = nie. No właśnie jak można umyć ramy i szybę takiego okna na zewnątrz ? Nie da rady raczej tak się wychylić, żeby sięgnąć do dolnej ramy.... Może developer dał Wam jakieś wskazówki ??? Pozdrawiam ciepło sąsiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aruszczak Re: oglądam sobie Waszą budowę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:15 To ciekawe.... Rzeczywiście takie okna uniemożliwiają utrzymanie ich w czystości. Trochę mniej się martwię, bo mam mieszkanie na parterze, ale sąsiedzi wyżej...mhhh. Wiem, że była mowa o oknach częściowo otwieranych, ale nikt mi, z tego co pamiętam, nie tłumaczył jak to ma być rozwiązane. Szkoda szkoda. pozdrawiam Sąsiadów. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocky Re: oglądam sobie Waszą budowę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:57 Niektóre nowoczesne rozwiązania są kompletnie niefunkcjonalne, tak jak te okna. Estetyczne to one będą,...ale aż się nie zabrudzą!Chyba prztwierdzę w tych stałych częściach roletę na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaplaczka Re: oglądam sobie Waszą budowę... IP: *.man.poznan.pl 21.07.05, 15:26 O Ciebie Aniu byłam spokojna, bo pamiętam, że Twoje mieszkanko jest na parterze. Teraz chyba stawiane są murki ograniczające tarasy. A duży ten taras masz ? Może być trochę zacieniony, ale jest cała moc roślin cieniolubnych. Moi sąsiedzi, którzy mają tarasy zrobili na nich fantastyczne ogrody, nie uwierzyłabyś co tam rośnie ( nawet hibiskusy i ogromne oleandry...) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aruszczak Re: oglądam sobie Waszą budowę... IP: *.astor.net.pl 22.07.05, 10:44 Też się troszeczkę boję tego zacienienia, bo to moze oznaczać, że mieszkanie będzie niedoświetlone, a z pewnością kuchnia. 33m-owy taras tworzy małą loggie przy kuchni. Widzę zalety i wady. Do zalet zaliczam mozliwość przesiadywania na tarasie w czasie deszczu. Wadą może być brak światła pomimo tego, że taras jest od strony południowej. Pocieszam się myslą, że przed moim tarasem jest luka w zwartym szpalerze drzew. Kłania mi się jeno kasztan. A ja się kłaniam dziś sąsiadom. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blues Re: oglądam sobie Waszą budowę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 23:16 Ostatnio sobie przeglądam gazetę z nieruchomościami i co widzę...reklamę Budimex-u, ale co to? Zdjęcie naszego przyszłego osiedla jest zupełnie inne niż kiedy wpłacaliśmy 10%. Zdziwiony przeszedłem się do biura Budimex-u i pytam się o co chodzi z tą nową elewacją. Faktycznie okazało się że architekt zmienił elewację całego osiedla i będzie ono miało kolor biało-łososiowy. A przecież elewacja miała być biała z dodatkami ceglastymi co dawało ładny efekt. Nie wiem jak Wy przyszli sąsiedzi ale ja jestem oburzony i mam zamiar wyjaśnić dlaczego oszczędzają na materiałach. Jak ktoś jest ciekawy jak będzie wyglądać nowa elewacja to można już ją zobaczyć w pierwszym budynku od gieły. Co Wy na to sąsiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaplaczka Re: oglądam sobie Waszą budowę... IP: *.man.poznan.pl 01.08.05, 17:26 Wiecie co ? Ja mam chyba jakąś obsesję na punkcie bezpieczeństwa..., no ale jestem matką ruchliwych maluchów... I znowu okna w Waszym bloku... Czy one będą miały jakieś zewnętrzne barierki czy coś. Bo są takie ogromne, piękne, od sufitu do podłogi, balkonu za nimi nie ma... A co jeśli małe dziecko jeżdżać jeździkiem, czy chodzikiem po pokoju wjedzie w taką szybę ???!!!! chyba, że są to szyby wzmocnione specjalnie... Bo okna plastikowe na naszym osiedlu były już tłuczone piłką - grały właśnie dzieci. Ale piłka leciała z trawnika w okna, a nie odwrotnie... A może się czepiam, ale jak sobie wyobrażę jakiś wypadek to aż mi wychodzi gęsia skóra.... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 13:08 Ja byłem pewne niedzieli udało mi sie wejść na teren budowy i udałem sie do swojego bloku 1.2 o do mieszkanka. W normalny dzień to raczej niemożliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aruszczak Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.one.pl / *.man.poznan.pl 08.08.05, 11:29 Podnoszę wątek. Co słychać u mieszkańców, którzy juz niebawem odbierają mieszkania. Zgodnie z pisemną informacją Budimexu odbiór powinien nastąpić w terminie. Oglądałam elewację w budynku od Wilmarktu. Rzeczywiście nie jest zgodna ze wstępnymi planami. Z ceglastymi elementami byłaby wyraźniejsza. A co inni na to? Ciekawe też jakie dalsze obserwacje poczyniła nasza sąsiadka Czaplaczka. Myślę, że w Twoich uwagach jest dużo racji. Przy okazji pozdrawiam. Czy ktoś ma doświadczenia z usuwaniem ścianki między kuchnią i pokojem w mieszkaniu jednopokojowym? Bardzo chciałam tam zrobić dziurę ;) ale zgodnie z informacją od developera jest to niemożliwe z punktu widzenia prawa budowlanego. Czy ktoś coś więcej wie na ten temat? Z tego co zaobserwowałam jeszcze niespełna miesiąc były tam zrobione przejścia, ale chyba tylko dla celów ułatwiających budowę. To dziwne bo wyrażnie była tam belka nadproża. Może to tylko wzmocnienie konstrukcji? Nie wiem, nie znam się, jestem zarobiona ;) Czekam na jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaplaczka Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.man.poznan.pl 08.08.05, 17:55 Też pozdrawiam Aniu. Z Twoich postów wydedukowałam, że będziesz mieszkać zaraz na początku bloku, a może się mylę...? Tam jest rzeczywiście najjaśniej. Czy to okno z boku bloku to Twoje ? Teraz panowie robią obramowania tarasów - bardzo wysokie, to dobrze, mieszkańcy parteru będą mocno odseparowani od naszych śmietników i miejsc postojowych... Z okna mam też widok na ogromnego ślimaka betonowego. Wygląda jak zjazd do podziemnego garażu. Nie wiecie czy będzie taki tylko jeden i czy go czymś przykryją.... Piszcie... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aruszczak Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 20:06 Ja zamieszkam dokładnie na drugim końcu budynku. Czyli nie od strony ślimaka i do bocznego okna też się nie przyznaję. Zjazd do podziemnego garażu będzie przy każdym budynku. Nie wiem czy będzie czymś osłonione. No wlaśnie nie wiem...Czaplaczko miła czy to boczne okno właśnie nad zjazdem jest umiejscowione? I to Cię tak zastanawia? Może ktoś coś wie na ten temat? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaplaczka Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.man.poznan.pl 10.08.05, 15:26 Witaj ! Musiałam coś zamotać, nie zrozumiałyśmy się... Wiem, że mieszkać będziesz z drugiego końca budynku. Wszystko zdradził kasztan :) Jedyny u nas zresztą... I to tam, na bocznej ścianie domu jest wąskie okno... Ale jeśli nie Twoje, to pewnie od klatki schodowej, albo sąsiada. Kiedy się wprowadzisz? I czy na Waszym osiedlu będą jakieś punkty usługowe ? Czy z uwagi na ochronę niczego takiego nie ma w planach...Właśnie "zamknął się" gabinet kosmetyczno- fryzjerski w moim bloku...Klientów nie było... A za to tak bliziutko... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aruszczak Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.one.pl / *.man.poznan.pl 11.08.05, 08:11 Witam w taki piękny zapadany dzień :) Wydaje mi się, że w biurze Budimexu wspominali o mozliwości dysponowania jakimiś powierzchniami użytkowymi. O ich zagospodarowaniu dowiemy się pewnie jednak dopiero po wprowadzeniu się. Odbiór mojego mieszkania jest przewidziany na koniec grudnia. Czyli pewnie realnie luty-marzec. Pierwsze odbiory będą już we wrzesniu. W tym budynku najwczesniej oddawanym kupiła mieszkanie moja koleżanka. Mam nadzieję, że bedę miała okazję wcześniej się zatem zaprzyjaźnić z otoczeniem.HEJ kto jeszcze już niebawem tam zamieszka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaplaczka Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.man.poznan.pl 11.08.05, 15:44 Ten najwcześniej oddawany to chyba zaraz przy Wilmarkcie stoi...? Już jest prawie gotowy, a do wrzesnia zostało niedużo czasu. Skoro zamieszkasz nad rzeczką zimą to zapraszam na zimowe nastrojowe spacery do Parku SZelagowskiego. Nad Wartą można spotkać czaplę ( mam na zdjęciu ), a i na sankach da sie na górkach poszaleć... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aruszczak Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.one.pl / *.man.poznan.pl 16.08.05, 15:34 A przy okazji wszystkim zainteresowanym ciekawostkami z naszego przyszłego otoczenia polecam stronę www.walkowiak.pl znalazłam tam zdjęcia przedwojennej poznańskiej spalarni śmieci. Ni mniej ni więcej tylko Wilarkt. Pozdrawiam. Co ciekawego na budowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wliczek Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: 194.175.243.* 18.08.05, 15:45 Witam. Mieszkanie odbieram w grudniu wiec mam jeszcze trochę czasu. Też uważam, iż rezygnacja z klinkieru nie była dobrym pomysłem, tak jak rezygnacja z rolet zewnętrznych, które były przewidziane w pierwotnym projekcie, ale z racji cięcia kosztów zrezygnowane z tego rozwiązania. Nie Ale co tam. Miałem okazję obejrzeć już (be creative!!!) swoje mieszkanko. Widok na Wartę i prawie połowę miasta jest rewelacyjny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaplaczka Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.man.poznan.pl 19.08.05, 15:07 Potwierdzam Wilczku - widok imponujący... Szkoda tylko,że widok na Osiedle Leśne w koziegłowach zasłonił mi blok Budimexu...:) A zapowiada się, że powstanie tam jeszcze jeden bardziej wysunięty w stronę rzeki. Skoro masz taki widok to pewnie będziesz mieszkać od 3 -go piętra w górę ? Podobają mi się okna na ostatnim piętrze - tam to musi być panorama... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:37 No to pogadajmy:) Witam przyszłych sąsiadów! Wprowadzam się do ostatniego bloku od strony Warty w listopadzie (teoretycznie, mam nadzieję, że zbyt dużych opóźnień nie będzie). Mieszkanko na parterze z tarasem. Jak wielu z Was urzekła mnie zieleń wszechobecna w okolicy oraz całkiem spory tarasik:) Pięknie się będzie spacerowało nad Wartą. Chyba w najbliższym czasie spróbuję się umówić na obejrzenie mieszkania w aktualnym stanie - udało się to komuś z Was??? Pozdrowienia Aleksander Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczek Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: 195.243.11.* 23.08.05, 16:54 Aby wejść na budowę, warto porozmawiac z kierownikiem budowy. Ciekaw jestem kiedy zostanie rozebrane/zamienione to ochydne ogrodzenie wokół budowy.... Najbardziej mnie martwia miejsca parkingowe- mam nadzieje iz znalezienie miejsca parkingowego nie bedzie przypominalo walki o ogień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.icpnet.pl 23.08.05, 17:02 Walki o ogień chyba nie będzie. W Budimexie, zresztą odpowiednia klauzula jest też w umowie, powiedziano mi, iż miejsca postojowe będą wynajmowane (swoją drogą ciekawe za ile). Ogrodzenie faktycznie szpetne, mam nadzieję, że nie będzie tak wyglądało aż do zakończenia wszystkich etapów. Hmmm z kierownikiem ciekawy pomysł - próbowałeś??? Aleksander Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczek Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: 194.175.243.* 23.08.05, 17:13 Nie tak dawno dowiedziałem się w biurze, iż miejsca postojowe nie będą wynajmowane gdyż to nie ma sensu. Przyjedzie do Ciebie rodzina i nawet nie ma gdzie auta zostawić....Podobny pomysł był na Milczańskiej ale odstapiono od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.icpnet.pl 23.08.05, 17:16 No to faktycznie zanosi się na wojny parkingowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
art2001 Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak 02.09.05, 12:36 W biurze Budimex wcale nie potwierdzają że miejsca parkingowe będą odpłatne, również temu nie zaprzeczają. Cały czas się zastanawiają i tak naprawdę to nic nie wiadomo. Wczoraj w biurze sprzedaży oglądałem nową i uaktualnioną wersję makiety osiedla. Muszę przyznać że wygląda ciekawie. Kolejny etap naszego osiedla (cztery nowe bloki) powstanie już pod koniec przyszłego roku. Trochę zmartwił mnie fakt iż na naszym osiedlu będzie tylko jeden punkt usługowy i będzie to najprawdopodobniej sklep spożywczy. A przecież mówiło się o większej ilości punktów usł. Co słychać u szanownych przyszłych sąsiadów? Niedługo się wprowadzamy co? Odpowiedz Link Zgłoś
vilczaq Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak 07.09.05, 15:55 Witam sąsiadów Czy jest tu ktos z budynku środkowego vel. 'do oddania w pazdzierniku'? Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.icpnet.pl 08.09.05, 08:53 Hej, ja z pierwszego jestem wrzesniowego, ale przeglady maja dopiero byc na poczatku pazdziernika, ciekawe jak z waszym pazdziernikowym bedzie :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
art2001 Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak 08.09.05, 11:32 Hej, ja jestem z budynku 1.4 z odbiorem na koniec października. Przeglądy i odbiory techniczne będą dopiero w listopadzie. Czy ktoś z szanownych sąsiadów jest na etapie załatwiania kredytu mieszkaniowego na mieszkanko na Wilczaku? Może wymienilibyśmy spostrzeżenia dotyczące załatwiania kredytów? Dla mnie osobiście ciekawą ofertą wydaje się ta w Multibanku z oprocentowaniem 2,95% w CHF i prowizją 0,7%. Czy ktoś może ma lepszą propozycję z banku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.icpnet.pl 08.09.05, 15:21 A co powiedzialbys na Millennium i 2,6% w CHF (prowizja 1% - malo wazna w przypadku duzego kredytu, bo raz platna :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczek Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: 195.243.11.* 08.09.05, 15:21 Nie najgorzej wygląda oferta BOS oprocentowanie LIBOR 6m +1% marży; 1,5% za przyznanie kredytu. Ale jeśli się policzy wszystkie dodatkowe opłaty (różnica między kursem kupna i sprzedaży wynosi ok 4,15%; należy otworzyć konto (7PLN miesięcznie), nadpłata jest obarczona prowizją 0,7% przestaje to być tak fajnie jak się wydaje na pierwszy, rzut oka. Osobiście coraz bardziej się skłaniam do kredytu w PLN w Multibanku. Obecnie oprocentowanie w PLN nie jest tak wysokie, jeśli uwzględni się możliwość odliczenia odsetek od podatku to oprocentowanie spada i to znacznie. Teraz CHF jest w dołku i na pewno się umocni - pytanie kiedy. W mulibanku masz możliwość przewalutowania z PLN na CHF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.icpnet.pl 08.09.05, 15:33 Przelicz dokladnie roznice w ratach (miedzy PLN i CHF) ile ci wyjdzie, jesli nawet w bardzo kryzysowej sytuacji bedzie zalamanie franka. Czy mozna nazwac dolkiem to co sie dzieje z frankiem? Nie wiadomo czy nie bedzie potrzeby przewalutowywania tego twojego kredytu w PLN na EURO za pare lat, z frankiem wydaje mi sie latwiej bedzie, ale kazdy inaczej patrzy :) Odsetki od kredytu w frankach tez odliczasz, czyli tez masz nizsze oproc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczek Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: 194.175.243.* 08.09.05, 15:58 Myślę, iż ocena trafności zaciągania kredytu w CHF czy w PLN może być dokonana dopiero za 20/30 lat. Sporo ludzi nie zdaje sobie sprawy z korzyści i zagrożeń wynikających z jednego bądź drugiego rozwiązania. Jednego jestem pewien, iz zaciągając kredyt trzeba sie kierować nie tylko oprocentowaniem nominalnym, ale i elastycznością banku oraz pakietem usług dostępnych. Nie znam dokładnie oferty Milenium, ale Multibank dodatkowo oferuje darmowe konto oraz wszelkie kredyty w późniejszym czasie oprocentowane tak jak hipoteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.icpnet.pl 08.09.05, 16:12 Zgadzam sie w pelni co do trafnosci wyboru. W Millenium tez oferuja darmowe konto, ale co do pozniejszych kredytow nie mam pojecia. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 16:00 Jak już wspomniał As popatrz na różnicę w ratach pomiędzy CHF a PLN - wyniesie conajmniej 200-300 złotych (a teoretycznie jest to różnica "tylko" 2-3%). Czy CHF jest w dołku - na prawdę trudno przewidzieć wahania kursowe, ale faktycznie w najbliższym czasie CHF może nieco wzrosnąć, co dla Ciebie jako kredytobiorcy nie oznacza nic złego (w czasie od podpisania umowy do wypłaty kredytu), gorzej jest jeżeli wypłata nastąpi w momencie niskiego kursu CHF, który potem wzrośnie. Jestem ciekaw jak będzie z terminem oddania budynku 1.3 i solidnością wykonania - czy planujecie przyprowadzenie na odbiór jakiegoś fachowca??? Pozdrowienia, sąsiedzi:) Aleksander Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.icpnet.pl 08.09.05, 16:20 Jeszcze pare miesiecy temu bylismy pewni co do zabierania na odbior fachowca. Po kilku rozmowach juz nie jestesmy przekonani, jesli mamy wziac zwyklego "z ulicy", to podobno mozemy zrobic to sami (przy pomocy katownika, poziomicy, itp). Chyba ze ma sie kogos poleconego, kto rzeczywiscie sie przylozy, to warto brac. Jestesmy z pierwszego bloku, mamy odbior szybciej, wiec napisze cos ciekawego jak bedzie juz po :). pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczek Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: 195.243.11.* 08.09.05, 16:22 Na kredycie 150 TPLN na 30 lat różnica wyniesie ok 212 z uwzglednieniem ulgi odsetkowej w obu przypadkach. Przy zalożeniu stabilnego kursu i oprocentowania. I dużo to i mało. Fakt za ok 9 lat wejdziemy do strefy EURO (jak dobrze pójdzie). Teoria cykli gospodarczych ciagle jest aktualna wiec jesli spojrzymy na notowania Libor jak i CHF nie da się zauważyc, iz aktualnie notowania są jedne z najniższych od paru lat. www.bankier.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vilchaq Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.icpnet.pl 10.09.05, 15:07 Witam witam ja mam juz kredyt w multibanku wiec mnie nie interesuje. Tak chciałem zagaić, poznać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaplaczka Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.man.poznan.pl 08.09.05, 16:28 Przy całej sympatii dla Was przyszłych sąsiadów, mam powoli dosyć budimexowskiej budowy... Kurz, błoto i hałas... Więcej sąsiadów już narzeka... Najgorsze jest to, że ciężkie prace ziemne - bardzo hałaśliwe są prowadzone prawie do 23 godziny !!! I to w piątek i świątek. Przecież część z Was będzie już tam mieszkać jak deweloper będzie pracował nad drugim etapem... Współczuję, sobie też... I pozdrawiam oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.icpnet.pl 08.09.05, 16:35 Polacy maja w zwyczaju narzekanie ;), wiec nie ma sie co dziwic sasiadom :) Im szybciej skoncza, tym szybciej sie wyniosa i bedziecie mieli spokoj. Lepiej zeby pracowali po 12h przez miesiac, czy 6h przez dwa miesiace ;) ? Damy sobie rade, wy chyba tez ... :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaplaczka Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.man.poznan.pl 09.09.05, 15:43 Dziś zaczęli o 6 rano... do 23 to więcej niż 12 godzin...I nie 2 miesiące, tylko gdzieś około 2 lat:(. Oczywiście, że przeżyjemy, co nam pozostało, ale jak się wspomi tę ciszę, która tu panowała... ( no może trochę mąconą odgłosami z mostu...)to łza się w oku kręci... Kiedy ostateczny koniec budowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak IP: *.icpnet.pl 09.09.05, 16:01 Dwa miesiace byly dla porownania :) Te 4 bloki w tym roku koncza, ale zaczna dalej w kierunku serbskiej nastepne budowac, wiec na cisze poczekamy troche (chociaz wy chyba bedziecie mieli spokojniej) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lioness_lee Śmierdzi na Wilczaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 09:48 Wczoraj przejezdzaam obok waszego osidla. Nie wim co zdecydowało, ze tam kupiliscie mieszkania, ale takiego smrodu to nia ma już nawet w miejskich szaletach. Po prostu obrzydliwy smród... Odpowiedz Link Zgłoś
vil.chaq Re: Śmierdzi na Wilczaku 13.09.05, 14:27 Gość portalu: lioness_lee napisał(a): > Wczoraj przejezdzaam obok waszego osidla. Nie wim co zdecydowało, ze tam > kupiliscie mieszkania, NO PEWNIE TEN SMRÓD SKORO TAKI UNIKATOWY ;D Wolność woli drogi panie ! Nikt nikog nie zmusza.... Odpowiedz Link Zgłoś
sympleks FORUM WILCZAK 12.09.05, 10:35 Witam serdecznie, będę mieszkańcem bloku 1.4; całkiem przez przypadek tu trafiłem - i nawet nie znalazłem tego wątku gdy kiedyś wpadłem na pomysł wcześniejszego poznania sąsiadów :). Stwierdziłem wtedy, że przydałoby się "nasze" forum i założyłem: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33085 może się przydać - łatwiej porządkować dyskusje w wątkach niż trzymać wszystko w jednym. Z poruszanych już tematów bardzo mnie ciekawi np. co z Internetem? Tylko nie Neozdrada błagam :). Kiedyś rozmawiałem z kimś z Budimexu i mają podłączyć infrastrukturę do operatora po zakończeniu budowy - niestety nie liczyłbym na to, że nastąpi to bardzo szybko. Jesteśmy jakby co w zasięgu East&West z Gronowej a oni nie mają najlepeszej reputacji w kwestii Netu :(. W każdym razie serdecznie zapraszam do przenosin na forum - niedługo zaczną się odbiory - pierwszy budynek jakoś na początku października - przyda nam się na pewno sprawna wymiana informacji :). Serdecznie pozdrawiam sympleks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksander Re: FORUM WILCZAK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 11:51 Też myślałem o osobnym forum:) Na pewno będzie łatwiej i bardziej uporządkowanie. Zaraz napiszę tam posta na temay internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
t.t.m Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak 12.10.05, 08:49 Witam. Od listopada będziemy sąsiadami - przenosimy się do 1.4 (jako mieszkańcy). Zapraszam do zajrzenia do galerii naszych realizacji na www.tatami.net.pl Nasza pracownia to: :: Młodzi projektanci, nowoczesne myślenie, niecodzienne rozwiązania. :: Indywidualne podejście do każdego tematu. :: Profesjonalizm i doświadczenie w projektowaniu. Nadzór autorski. :: Znajomość rynku wykończeń wnętrz (gdzie, co i za ile?). :: Kontakt ze sprawdzonymi ekipami wykonawców. Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
klopsiczek Re: Do przyszłych mieszkańców osiedla Wilczak 12.10.05, 10:12 zapraszam na formum dotyczące naszego osiedla Gazeta.pl > Forum > Prywatne > Społeczeństwo > Osiedla, wspólnoty > Wielkopolskie Odpowiedz Link Zgłoś