27.06.05, 09:44
witam. Jestem mieszkańcem Polanki 1. Mam pytanie do mieszkańców Polanki 2:
nie uważacie, że macie mikroskopijny parking przed swoim blokiem (myślę tu o
tym najwyższym)? Już widzę, że jest praktycznie cały zajęty. A co będzie
później...jak wszyscy się wprowadzą, zaczną funkcjonować lokale
usługowe... "Trochę" Ataner tego nie przemyślał...
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • madzia.j Re: parking 27.06.05, 13:17
      pewnie mysleli, ze tlumy ludzi wykupia sobie strasznie drogie miejsca
      parkingowe..

a tak a propos - warto je kupic? Dla nas to spory wydatek zwlaszcza, ze mamy
      kredyt na karku i chec kupienia za 2 lata wiekszego mieszkania..

Magda
      • mbb4 Re: parking 27.06.05, 18:53
        ja nie kupiłam gdy zawierałam umowę - a teraz już nie ma:(
        • kaizen78 Re: parking 28.06.05, 09:06
          Ja też nie kupiłem i jak na razie wcale nie żałuję, choć zaczyna mnie niepokoić
          fakt, że mimo prawie zerowego stopnia zamieszkania, pod wieżowcem większość
          miejsc do parkowania jest zajęta... A swoją drogą, jak kupowałem mieszkanie na
          początku października 2004 to JUŻ nie było mowy o miejkscach parkingowych pod
          wieżowcem, wszystkie były już wykupione, proponowano mi ewentualnie parking pod
          tym blokiem na środku :( Tak czy owak, tyle kasy to ja wolę wydać na inne
          przyjemności niż suche i bezpieczne (?) miejsce pod samochód ;-)
    • plootto Re: parking 27.06.05, 19:29
      garaże wykupione? no nie dziwię się. Przy takiej ilości miejsc parkingowych...
      Tym bardziej, że są plany, iż zewnętrzny (od strony ulicy) parking zostanie
      kiedyś zlikwidowany - przynajmniej jeśli chodzi o Polankę 1 - ale Polanka 2
      jest w tym samym ciągu. Ulica Katowicka ma być poszerzana...
      No i jeszcze jeden szkopuł. Niedługo będziemy mieszkać w jednym wielkim centrum
      handlowym. Podobno pod koniec tego roku mają budować jakieś centrum handlowe na
      Majakowskiego - tam na miejscu tego starego składu drewna. A na łące od rond
      Rataje wyrośnie nam centrum handlowe Carrefoura. Takie są podobno plany :(
      • mejbi Re: parking/przebudowa Katowickiej 27.06.05, 23:59
        Również słyszałam, że garaże są już wykupione (etap I). Zewnetrzny parking
        faktycznie mały, ale w razie braku miejsc jest do dyspozycji nieco większy z
        tyłu (pomiędzy etapem I i II). Ewentualnie "po sąsiedzku" będziemy korzystać z
        gościnności Polanki I ;))
        Co do przebudowy Katowickiej - jesli będzie poszerzana (a to raczej nie nastapi
        szybko) to zajęciu ulegną tereny po przeciwnej stronie drogi, tj. od str.
        Policji. Na pewno jako pierwszy będzie poszerzany odcinek od ul. Baraniaka
        (dawna Majakowskiego) do ul. Polanka. Do tego zobowiązany jest inwestor, który
        buduje centrum przy Baraniaka. Odcinek Katowickiej od Polanki do Milczańskiej
        jeszcze trochę poczeka na poszerzenie, bo to już będzie temat dla miasta. Póki
        co nie ma takich planów, ani pieniędzy. Może się coś zmienić za 2-3 lata, gdy
        powstanie centrum handl. na Łacinie. Bo, że powstanie to pewne. Docelowo ma
        powstac dwupasmowa droga łącząca Baraniaka i trasę Katowicką. Ale to wszystko
        plany. Jak to u nas bywa muszą swoje "odleżeć", więc raczej mamy spokój na
        kilka lat ;) A wracając do centrów - bardziej bym się obawiała tego na Łacinie
        niż tego przy Baraniaka :)
        Pozdr
        • mbb4 Re: parking/przebudowa Katowickiej 28.06.05, 01:06
          a może można skorzystać z parkingu pobliskiej policji - powinien być bardzo
          strzeżony:))
          • madzia.j Re: parking/przebudowa Katowickiej 28.06.05, 15:43
            Uwazaj, najciemniej pod latarnia :)
            Kumplowi obrobiono samochod, ktory parkowal.. kolo komisariatu :/

> a może można skorzystać z parkingu pobliskiej policji - powinien być bardzo
            > strzeżony:))
        • maxx_30 Re: parking/przebudowa Katowickiej 24.08.05, 08:47
          Witam jestem mieszkańcem polanki 1 z uwagą i zaniepokojeniem obserwuję wasze
          wypowiedzi na temat miejsc postojowych, problem zauważyłem już na etapie
          makiety waszego osiedla na której to doliczyłem się 110 miejsc na samochód,
          ATANER fakt małej ilości miejsc tłumaczył wykupieniem wszystkich garaży ... u
          nas też są wykupione garaże i dużo ,dużo więcej miejsc pod blokiem niż u was i
          co ? i wieczorem nie ma gdzie zaparkować. A gehenna zacznie we wrześniu gdy
          wszyscy skończą się urlopować...
          • aa99991 Re: parking/przebudowa Katowickiej 24.08.05, 11:20
            Planowana przez urzednikow przebudowa Katowickiej i uczynienie z niej
            ruchliwej ulicy sluzacej rowniez nowoprojektowanej Lacinie stanowi powazne
            zagrozenie dla zdrowia (halas i zanieczyszczenia komunikacyjne) mieszkancow
            naszych osiedli.
            Z jakiej racji samochody zmierzajace do nowoprojektowanego na Lacinie sklepow
            (w tym sieci Carrefour) oraz nowego osiedla mieszkaniowego maja jezdzic pod
            naszymi oknami? Na Lacinie planowane jest rownie kino w odzaju Kinneopolis z
            wieloma ekranami.
            Uczynienie z Katowickiej ruchliwej ulicy stanowi tez zagrozenie dla dzieci z
            naszych blokow.
            Moim zdaniem najskutecznie byloby "zainteresowac" sie ta sprawa podobnie jak to
            zrobilismy z akcja dotyczaca sygnalizacji swietlnej na skrzyzowaniu
            Katowicka/Baraniaka. Zebralismy wtedy ponad 1000 podpisow pod apelem do wladz
            miasta. Na efekty tej super akcji nie trzeba bylo dlugo czekac. W dzisiejszej
            Wyborczej jest informacja, ze sprawa ta jest juz na dobrej drodze i ze
            sygnalizacja wnet bedzie zainstalowana. Dla politykow 1000 glosow to jest nie
            byle gradka.
            Sprawa zapobiezenia uczynienia Katowickiej ruchliwa ulica jest o tykle na
            czasie, ze wlasnia trwaja prace (w miejskiej pracowni projektowej- o ile dobrze
            odczytalem notatke w prasie)nad projekterm konunikacji dla naszej okolicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka